Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Elogiul nebuniei

45 de minute pe canalele ei

Permalink to Elogiul nebuniei
luni, 18 februarie 2019, 9:20

Interesantă diagonală prin secole, frumoasă potriveală a timpului şi a timpurilor. Căci timpul, în care vechii arabi îl recunosc pe stăpânul celor fără de stăpân, oferă unui gânditor din Rotterdam două cuvinte-sigiliu pentru fotbalul unei echipe din Amsterdam. Rivalitatea dintre oraşe se dizolvă, măcar de dragul găselniţei. Erasmus din Rotterdam scrie „Elogiul nebuniei” în 1511, Ajax Amsterdam preia formula şi o desfăşoară pe iarbă miercuri, 13 februarie 2019.

Spectacol unic, regizor prin rotaţie

Văzând ce se petrece acolo, ţi-ai dori să nu clipeşti. Ajax seduce, încântă, riscă şi pune în scenă un spectacol cu regizori prin rotaţie, la care adversarul se uită fără să priceapă. Nu poţi să nu-i iubeşti pe ştrengarii ăştia evadaţi din canoane şi dispuşi să se ia la trântă cu balaurul. Şi nu poţi să nu regreţi golul anulat, care fără VAR ar fi rămas bine mersi pe tabelă, mai ales că nimeni de la Real n-a schiţat vreo urmă de protest.

Pedagogia prin exemplu

După pauză Real a arvunit calificarea, dar asta nu şterge ce făcuse Ajax până atunci. Fiecare om care se pretinde fotbalist, în frunte cu mlădiţa în pericol de ofilire Denis Drăguş, ar trebui invitat să revadă prima jumătate din Ajax-Real. De două ori, de trei, de câte ori e nevoie. Pedagogia prin exemplu poate funcţiona când alte reţete dau greş. Copilăretul de la Ajax nu e compus din asceţi sau din tocilari palizi, ci tot din oameni care au maşini şi iubite şi cărora le place un strop de euforie nocturnă.

Însă copilăretul ăsta e crescut în temeiul unor lucruri pe care noi, marginalii fotbalului, le-am uitat sau nu le-am ştiut. Atâta generozitate, atâta dorinţă de-a te lua de piept cu Goliat, atâta entuziasm fără instinct de conservare nu s-au mai văzut de mult sub ochii noştri tot mai apatici. Şi e ieftin să spui că Real a bătut şi Ajax a fost învins. Merită spus, în schimb, că există o moştenire a orgoliului (mai ales că arena lui Ajax se cheamă din 2018 Johan Cruyff) pe care nimic nu o poate înlocui.

Doi nebuni şi-o nebunie

În mitologie, Aiax (da, cu „i”!) înnebuneşte din cauza mândriei. Armura eroului ucis Ahile, pe care şi-o dispută cu Ulise, îi este dăruită acestuia din urmă. Scos din minţi şi pradă vedeniilor, Aiax vede o turmă de oi şi le măcelăreşte, confundându-le cu un grup de soldaţi ahei. Când îşi vine în fire, nu poate suporta ruşinea şi preferă să se împlânte în propria lui sabie decât să trăiască în umilinţă. Ajax de miercuri a preluat nebunia eroului care a dat numele clubului. Echipa a avut 45 de minute de nebunie, în care nu se ştie ce sau pe cine a văzut în locul lui Benzema şi Ramos. Nebunia a fost urmată tot de sinucidere: două goluri încasate acasă. Cei care iubesc gratuitatea sportului pot elogia această splendidă rătăcire. Fiecare dintre ei are şansa să fie, măcar pentru câteva minute, un mic Erasmus.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

victor L (69 comentarii)  •  18 februarie 2019, 10:16

Frumos, foarte frumos scris. O repriza ireala, parca, le ascunsesera mingea madrilenilor. Doar ca unii ar spune ca fotbalul e crud si calca in picioare poezia :P

vasco (5 comentarii)  •  18 februarie 2019, 10:24

Am citit articolul(foarte frumos,de altfel)gândindu-mă,după titlu ,că ar putea fi vorba despre Gigi Becali...😊

Lucian Lazar (1 comentarii)  •  18 februarie 2019, 11:31

Foarte bine scris. Am savurat referintele la Erasmus si Homer. Cat de frumos se poate aduce aminte de literatura prin intermediul fotbalului si cat de bine ati folosit paralelele pentru a remarca aspecte din meci. Felicitari.

aciduzzo (101 comentarii)  •  18 februarie 2019, 12:05

Ce frumos se imbraca aceasta infrangere a olandezilor....nici nu stiu daca Ajax are atata valoare sa treaca de Real la nivelul acesta....poate ca are, ca daca stau sa ma gandesc putin....cand vad ca Girona potcoveste Realul chiar pe Bernabeu ieri ......apar dilemele alea celebre in fotbal si niciodata explicate ......adica Realul bate Ajax la Amsterdam, chiar daca mai putin meritat, apoi Realul pierde acasa cu Girona....adica Girona e mai buna ca Ajax!!! ca daca s-ar pune acum fata in fata Girona cu Ajax....s-ar putea sa le dea vreo 3-4 olandezii!!! Si tot asa...d-ale fotbalului....cat despre mitologie...Erasmus.....e frumos maestre Paraschivescu....eu langa Erasmus l-as fi pus si pe Rinus Michels.....sau chiar pe Pisti...ca de Johan ati scris!...Mare inventie si VAR-ul asta!!!! M-am uitat in secunda unu dupa primirea golului anulat de VAR....toti baietii lui Solari parca erau loviti de TGV....unul n-a miscat un degetel....si ce sa vezi??....Hop VAR!!! Stai asa ca nu-i asa! Si uite asa...incet incet....vine si a patra consecutiv!! Ca incet incet euforiile de inceput de competitie se prapadesc...PSG clacheaza cand ti-e lumea mai draga....Liverpool la fel....Bayern cu antrenorul pe care il are n-o vad nici macar in semifinale, City da cu bata-n balta la fel.... cand zici ca n-are cine sa le mai stea in fata.....si da...n-am uitat Barcelona....care are echipa sa castige UCL dar n-are antrenor pentru asa ceva. Aflu ca Bartomeu i-a prelungit contractul lui Valverde...cu semnatura cu tot...legal...tot.....Indivizii astia doi, prin aceasta prelungire nu fac altceva decat sa-i anonimizeze la maxim ultimii ani de cariera ai lui Messi! Pacat!...Am uitat Juventus....poate cu o sansa mai mare ca niciodata la castigarea UCL dupa ce l-au transferat pe marketabil!!S-o vedem si p-asta!...........Ajax vede o turma de oi.....ma gandesc daca or fi fost sau nu ale lui Becali!!!!

georgescu paul (4 comentarii)  •  18 februarie 2019, 12:38

Cu VAR fara VAR golul a fost perfect valabil D-le Paraschivescu! Nu e prima oara cand Real e ajutata de arbitri. Macar 30% din succesele ei se datoreaza arbitrilor. Nu ma astept sa fiti de acord fiind fanul acestui SRL, dar putina impartialitate din partea comentatorilor nu a facut rau nimanui.

georgescu paul (4 comentarii)  •  18 februarie 2019, 12:45

Cu VAR fara VAR golul a fost perfect valabil D-le Paraschivescu(o spun expertii in arbitraj) Nu e prima oara cand Real e ajutata de arbitri si o buna parte din trofeele castigate e si meritul lor.

gintonic (4 comentarii)  •  18 februarie 2019, 12:57

Foarte fain scris ! Multumim !

georgescu paul (4 comentarii)  •  18 februarie 2019, 15:52

Cu VAR sau fara VAR golul a fost valabil( au spus specialistii in arbitraj). Dar asa e mereu cu Real e tinuta in viata de arbitri!

georgescu paul (4 comentarii)  •  18 februarie 2019, 15:55

OK am spus si atunci de ce nu-l afisati? Sau afisati numai osanalele ridicate editorialistului? Halal redactie de sport!

Tyn (2 comentarii)  •  18 februarie 2019, 16:17

@aciduzzo - singurii care l pot opri pe Perez sa castige Liga si anul asta sunt....cei de la City, daca nu dau cu bata n balta ca anul trecut..! Si mai ales daca reusesc transferul ardeleanului nostru Nicusor, sa l inlocuiasca pe Sterling !! :-)

Andrei (25 comentarii)  •  18 februarie 2019, 16:45

Domnule Paraschivescu, felicitari pentru acest frumos articol ! Pe mine m-a sedus jocul Ajaxului din anii 90, cand avea acea mare echipa cu fratii de Boer, Overmars, Kluivert, Reiziger sau Litmanen...ce echipa ! Au invins marele Milan in finala Ligii din 1995 arbitrata de Ion Craciunescu...ce vremuri ! Intre timp, modelul financiar al Ajaxului s-a orientat spre formare si vanzare rapida de jucatori tineri formati de club sau jucatori "fara nume" importati din Surinam sau alte foste colonii olandeze...acest lucru a condus rapid catre scaderea perdormantelor internationale...nu au mai castigat mai nimic pe plan european din 1995...pacat. Intr-un fel, situatia la Ajax imi pare cumva similara cu cea de la Arsenal, unde s-au aplicat cam aceleasi principii...si acolo performantele au disparut. "Noroc" ca au aparut PSG si Manchester City, unde banul face diferenta si probabil vor aparea in scurt timp si trofee europene....pacat de Ajax si de Arsenal, doua din echipele mele de suflet cu fotbal-spectacol.

teo stemate (25 comentarii)  •  18 februarie 2019, 18:26

Un articol de pus la colectie! Felicitari, domnule Praschivescu!

teo stemate (25 comentarii)  •  18 februarie 2019, 18:27

Un articol de pus la colectie! Felicitari, domnule Paraschivescu!

Observator (243 comentarii)  •  19 februarie 2019, 10:21

@ Andrei De acord cu dvs., Ajax n-a mai avut de mult timp rezultate notabile in cupele europene, in ciuda faptului ca a "produs" in mod constant jucatori de calitate! Totusi, inainte se astepta cu vanzarile masive pana se castiga un trofeu european; din 1995, Ajax n-a mai castigat nimic si a mai avut doar 2 finale (1996 si 2017), insa a vandut multi jucatori valorosi imediat ce au venit oferte importante pentru ei. Ajax-ul din meciul cu Real a fost ca un text in care prevaleaza forma, nu fondul: a jucat foarte frumos, mai ales in prima repriza, dar a sfarsit prin a fi invinsa! Arsenal nu vinde pe banda rulanta jucatori, precum Ajax, dar rezultatele lor din ultimii destui ani nu sunt la inaltimea jocului etalat! Daca la Ajax-ul actual nu prea exista atacanti de top (Dolberg, Ziyech si Tadic nu se compara cu ilustri predecesori, printre ultimii de mare valoare numarandu-se Suarez), rezultatele "tunarilor" sunt subminate de o aparare care primeste in fiecare meci gol/goluri! O.

de pe ‘ici ‘sa (18 comentarii)  •  19 februarie 2019, 18:50

frumos articol. m-am uitat doar la prima repriza pana la golul perfect valabil, dupa opinia mea, si mi-am adus aminte de ultimile doua editii cand Real a trecut si cu ajutorul arbitrilor de cei de la Bayern Munchen.

Comentează