Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Între PA şi OK 

Viaţa antrenorului între literele echipei. Când a plecat din România, i s-a spus un PA ostil. Acum, în schimb, e OK.

Permalink to Între PA şi OK 
luni, 4 februarie 2019, 9:47

Răzvan Lucescu stă între nişte litere care-i sunt casă, masă şi succes. Munceşte serios, fără fasoane. Se scrie destul de puţin despre el la noi în ziare şi nu se ştie de ce. Poate fiindcă succesul indispune? Poate fiindcă, plecat din ţară, nu mai e considerat ca făcând parte dintre ai noştri? Poate fiindcă e mai la îndemână să hrăneşti lumea cu numerele de bâlci, vodevil şi circ din ograda naţională? Încă e neclar şi nimeni nu pare dispus să elucideze misterul.

Beduinul, oaza şi pistolul

În mod normal, lucrurile ar trebui să stea altfel. Înaintea meciului din deplasare cu AEK (articolul e scris duminică înaintea prânzului, AEK-PAOK îşi ciocnesc iniţialele abia seara), linia de clasament a Salonicului e de basm: 18 jocuri (unul mai puţin decât rivala Olimpiacos), 17 victorii, 1 egal, 0 înfrângeri. Cele mai multe goluri marcate (36), cele mai puţine primite (7). PAOK n-a mai fost campioană din 1985 şi aşteaptă titlul ca beduinul oaza. Se ştie ce s-a întâmplat anul trecut, când echipa a pierdut după o poveste cu ochi şi cu sprâncene. Tot Răzvan Lucescu era antrenor şi atunci. Am fost ceva mai atenţi, dar nu fiindcă munca lui ne impresionase în mod special, deşi s-ar fi cuvenit, ci fiindcă patronul lui intrase cu pistolul pe teren.

Favorit şi jumulit

Indiferent de rezultatul meciului cu AEK, PAOK rămâne favorită la titlu şi o primeşte pe Olimpiacos etapa viitoare pe stadionul Toumba. Răzvan Lucescu a ratat sezonul european, dar e pe punctul să se impună în campionat. Şi totuşi, e tratat cu prea puţină atenţie. I se acorda mai multă când era ştampilat drept „fils à papa” şi nu i se recunoşteau victoriile de la Braşov sau Rapid, ci doar eşecurile de la naţională. Da, naţionala a jucat prost, a alunecat pe toboganul clasamentului FIFA şi a adus la rampă, din iniţiativa lui Răzvan Lucescu, câţiva jucători care nu prea aveau ce să caute acolo. Dar dacă atunci a fost logic să-l criticăm (şi ce l-am mai criticat), acum ar fi la fel de logic să-l lăudăm. Nu să-i facem statuie, nu să-l ungem cu superlative. Să-i spunem şi să-i scriem o vorbă bună. Atât.

Unul pentru toţi, toţi pentru titlu

Monumentalizarea comportă câteva primejdii, printre care căderea în ridicol. Şi e facil să te pierzi în glumiţe gen Răzvan Luceşte sau Străluceşte. Dar nici nu poţi face abstracţie de un sezon intern atât de fructuos. Sigur, PAOK nu joacă un fotbal stelar, e de multe ori mai frumos în tribune decât pe teren, iar declaraţiile antrenorului la conferinţele de presă n-au cum să treacă drept drept probe de oratorie. Ar fi, în schimb, cuviincios să lăudăm coeziunea, solidaritatea şi munca de zi cu zi. De ce n-o facem? Nu cumva fiindcă nu le mai recunoaştem când le vedem?

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Dodo (1 comentarii)  •  4 februarie 2019, 11:45

Eu unul chiar urmaresc cu atenție ce face Razvan in Grecia inca de acum cațiva ani...ultimii doi ani sunt foarte buni, chiar si cu toată nebunia din finalul anului trecut. A facut o echipa puternica pentru campionatul de acolo. De departe mai puternic ca al nostru (nu top, sa pastram proporțiile) si chiar ma mir ca au reusit toti cei de acolo, jucatori si staff, sa ramana concentrati si sa aiba ambitia asta nebuna si in sezonul asta. Nu e usor sa te bati cu Olympiakos, al carei patron este cel mai mare mafiot din Grecia, cei care au informatii de acolo stiu bine ce lucruri a facut si ce putere are :) bravo lui, felicitari si chiar mi-aş dori sa ia titlul. Ar fi frumos.

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  4 februarie 2019, 12:01

Razvan a reusit sa nu ,,strice'' renumele impus de tatal sau, in ambele ipostaze; de jucator si antrenor. In prima calitate a reusit peste doua sute de jocuri in Divizia A, ( Liga intai de astazi) cele mai multe la Sp.Studentesc, iar in calitate de antrenor s-a descurcat mai mult decat onorabil, in ultimii 4-5 ani antrenand in Grecia, ( numirea sa la nationala mi-a parut un lucru nitel fortat, inca de atunci; nu-l recomanda decat un sfert de finala UEFA, impotriva Stelei, in 2006; e drept ca alti antrenori, inainte si dupa mandatul sau, n-au reusit sa obtina mai mult in plan european-doar titlul national cucerit de Lucescu senior, in 1999 ?). Ma bucur ptr Razvan, avem prea putini tehnicieni romani care performeaza, in tara si strainatate, incat sa mai fim si carcotasi. P.S. Rezultatul de ieri, cu AEK, l-am citit in nr de azi al GSP, a fost 1-1.

Emilian (15 comentarii)  •  4 februarie 2019, 12:05

Performanta lui Razvan e remarcabila, de acord, insa sa stii ca in ultima vreme am vazut destul de des articole despre PAOK, , nu e chiar asa de nebagat in seama. Tot din categoria romani de care se vorbeste destul de putin in ciuda performantelor bune, l-as aminte si pe Boloni (locul 2 in Belgia cu Antwerp).

dorian (4 comentarii)  •  4 februarie 2019, 13:59

Totusi , Grecia are un campionat slab , un pic mai bun ca al nostru(care e f slab)..Dovada este traseul echipelor grecesti in cupele europene...prestatia lor , cu exceptia Olympiacos , a fost extrem de modesta. Razvan e un antrenor bunicel dar nu cred ca trebuie sa facem atata tam tam ca e pe cale sa castige un campionat modest..Parerea mea..

Daniel (1 comentarii)  •  4 februarie 2019, 14:11

Pai cine ati vrea sa scrie despre Razvan, daca nu presa sportiva? Noi?

Ion (2 comentarii)  •  4 februarie 2019, 14:27

A fost pina la urma un 1-1 multumitor pentru Lucescu Cel mic, pentru ca vreo 65 minute a jucat in 10 oameni. Deci ..."povestea" merge mai departe, desi pina va fi cu Titlul in mana va mai trece timp. Dar..lucrurile merg in directie buna, iar :atenienii" nu cred sa mai poata produce "incercari ca si cele din Troia"

Argus (3 comentarii)  •  4 februarie 2019, 17:34

Cum ne-ati obisnuit, cugetari la obiect si nu in ultimul rand, cu indemnul la normalitate, obiectivitate si respect. Respect fata de "subiecti", nu in cele din urma, fata de sine. Dar, din pacate, notiunea de respect, cu "ajutorul" Academiei Romane, a permis ca in din mass-media, sa se abandoneze, renunte, la folosirea pronumelui de politete! Dece oare? Sa ii fi "subjugat" oare gramatica limbii engleze? Sa nu fi inteles ca AUTOMAT, "you" capata intelesul de "Dumneavoastra" cand se adreseaza unei persoana careia i se datoreaza respectul? Jurnalisti "bolnavi" in a tutui, precum Stiucan sau Samoila, folosesc obsesiv, in aceiasi fraza "tu" (...spune-ne daca Tu ai... daca TU vrei...dece TU nu ai...n-ai…"! Dupa cate stiu, Andrei Plesu a fost a abordat cu umor acest "apetit bolnavicios as zice, de a tutui, "nazbatie" ce pare a fi fara de leac! Sa fie o raciila a educatiei? A celor 7 (6) ani de-acasa sau, poate, perpetuarea desfiintarii clasei valorilor promovata de comunistii prin egalitarismul apelativului "tovaras(e; i)"? Ambele? Pana "una, alta", Va doresc TOATE CELE BUNE!

itu52 (40 comentarii)  •  4 februarie 2019, 17:47

Am putea spune că este mai mult OK, e un băiat deștept și tenace. Pare a fi un antrenor de cursă lungă, cred că s-a grăbit, preluând naționala bântuită de năravurile lui Mutu. Din păcate România are puțini antrenori buni, în general cei de afară, restul oscilează între bodyguard și preparator fizic. Să nu uităm de rătăcitorii meseriei, pierdanții propășiți prin studiourile tv., sarea, dar mai ales piperul intoxicării climatului sportiv.

GopoSapiens (2 comentarii)  •  4 februarie 2019, 18:56

Răzvan e OK. Prinde câte unu-două sezoane bune cam la fiecare zece ani, lucru pe care nu poa' să-l pretindă ce-i mai mulți antrenori care se perindă prin L1. Dar e încă departe de performanțele lui Lucescu Sr., lucru care i-l doresc să i se-ntâmple. Până atunci, desigur, felicitări pentru actuala performanță.

motanul incaltat (65 comentarii)  •  5 februarie 2019, 1:23

N-a facut nimic special... Iesi in Europa fa ceva si apoi vin laudele....Vrei sa laud CFR cind e campioana si atunci cind iese afara adica in Europa e ca si expresia medicala.....Ia 5 goluri in 12 minute de la o echipa de amatori din Luxemburg.????

xxrapi (1 comentarii)  •  5 februarie 2019, 5:56

Elegant,fin si de-a dreptul "la mijlocul problemei". (a bunului simt) "Ar fi, în schimb, cuviincios să lăudăm coeziunea, solidaritatea şi munca de zi cu zi. De ce n-o facem? Nu cumva fiindcă nu le mai recunoaştem când le vedem?" P.S. de ce oare sunt singurul comentator? " Nu cumva fiindca nu ...."

mg (227 comentarii)  •  5 februarie 2019, 12:36

..cine naiba (Doamne iartă-mă !) a mai văzut babă frumoasă, copil cuminte şi presă obiectivă ? Credibilitatea presei s-a subţiat uşor-uşor, de-a lungul anilor, precum ţurţurii, acum, în prag de primăvară timpurie. Informarea corectă, deontologia jurnalistică..etc, sunt basme vechi, care-ar trebui să-nceapă cu "..pe când Dumnezeu călca încă cu picioarele sale sfinte pietroasele pustii ale pământului.." Nu e de mirare aşadar că Lucescu jr, n-a prea fost mângâiat pe creştet după isprăvile de la Paok, mai ales că s-a mai şi contrat cu unii cronicari. A scăpat totuşi ieftin. Pentru "performanţe" asemănăntoare la naţională, Daum a fost demonizat - împachetat - expediat. Ţăruşul izbăvitor al exorciştilor i-a străpuns pieptul pe care-i prinseseră (în prealabil) medalia de "Gropar emerit", înfingându-se adânc în inima lui de teuton, care pulsa pe ritmuri de Wagner.. după dezvăluirile făcute de iscusiţii jurnalişti, care mai descoperiseră şi că din cauza lui n-am făcut mai nimic pentru sport, în aproape 30 de ani de democraţie. Zicea ceva în sensul ăsta şi Ion Ţiriac, pe când era şef al COR, dar cine să-l bage-n seamă ? Eram pre(a)ocupaţi să-i numărăm mistreţii.. Aşa că, dragă Răzvan, şău mast gozon..

Andrei (1 comentarii)  •  6 februarie 2019, 1:30

Al doilea cartonas galben acordat lui Leo Jaba a fost un cadou primit de AEK de la arbitrul partidei, PAOK putea castiga lejer la Atena.

Lup (1 comentarii)  •  6 februarie 2019, 8:53

Merita felicitări, dar felicitări si mai mari merita Boloni, locul doi in un campionat mai puternic si cu o echipă mai slabă decât PAOK.

Teacher12 (56 comentarii)  •  6 februarie 2019, 18:24

Nimeni nu e profet la el acasă. Acolo, afară, contează strict ceea ce faci, lumea nu te judecă după arborele genealogic sau după interesele de moment. Aici, acasă se aplică vechea metodă a dorinței decesului caprei vecinului. Avem cultul băgatului bețelor în roate şi a cebrului "ce bine-mi pare c-ai luat țeapă". Aşa că, bravo Bölöni şi Lucescu (şi poate chiar şi Şumudică). Vorba saxonă, Keep going!

di livio (16 comentarii)  •  7 februarie 2019, 20:54

ar fi, într-adevăr, cuviincios să lăudăm coeziunea, solidaritatea și munca de zi cu zi...adică să lăudăm normalitatea?...nu putem...fiindcă nu-i nimic incredibil, fabulos, exploziv,monumental, cutremurător, devastator,cataclismic...de aia cuvîntul cuviincios a și fost revocat din DEX...după ce a fost ievaluat, bineînțeles

Comentează