Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Morning glory, morning glory (au plecat împuşcătorii) 

A mai rulat un episod din serialul „Balcul deşertăciunilor”

Permalink to Morning glory, morning glory (au plecat împuşcătorii) 
luni, 21 ianuarie 2019, 8:59

Titlul, minus paranteza, e găselniţa lui Răzvan Exarhu la Rock FM. Iar „morning glory” nu e „slava dimineţii”, cum se mai crede pe ici, pe colo, ci erecţia matinală cu care se trezesc diverşi bărbaţi pe care nu-i ameninţă disfuncţia sub buric.

Erecția mintal-cinegetică

Ion Ţiriac face, aici, figură separată. Nu din cauza vârstei, ci pur şi simplu fiindcă în cazul lui erecţia e mintal-cinegetică. Pasiunea pentru poezie îl sileşte să organizeze deja clasicizatul cenaclu-abator în care se rostesc versuri din „Mistreţul cu glonţ de argint”. Participă la eveniment o serie de cetăţeni care îşi hrănesc filantropia cu litri de sânge. Şi care simt nevoia ipocriziei imediat după ce coboară puşca de la ochi.

„Iubim România”? Puşc(he)a pe limbă

Aşa, de pildă, creatorul de modă Stephano Ricci, pe care cică nu vânătoarea l-a adus la Balc. „N-am venit aici pentru a împuşca şi a vâna, suntem aici pentru a fi împreună, ceea ce e cel mai important. Iubim România”. Dacă lucrurile stau cum spune signor Ricci, de ce nu s-au întâlnit iubitorii de România la Cisnădie, Târgu-Cărbuneşti sau Baraolt? De ce n-au tras un „praznic năprasnic” la Burdujeni sau Mehadia? De ce n-au schimbat idei înalte la Isaccea sau Rozavlea? Dar, ce să vezi?, iubirea pentru piciorul de plai şi gura de rai nu se opreşte aici. Fiindcă unde-s mulţi iubirea creşte, Stephano Ricci şi-a adus şi fiii cu el. Să vadă şi ei cât e de curată iubirea când o exersezi cu glonţ pe ţeavă.

Frigiderul Zil, cel de la azil

O altă formă de ipocrizie, preluată fără filtru de presă, stă în enunţul „carnea de vânat va fi donată unor centre de plasament şi azilurilor de bătrâni din zonă”. Vechile frigidere cu congelatoare Zil din aceste sedii ale tristeţii vor fi burduşite după măcel. Să fim serioşi. Nimic nu-i împiedica pe participanţii la a paisprezecea vânătoare Balc-anică să cumpere câteva sute de pungi cu carne de la măcelărie şi să le doneze. Există multe forme prin care poţi fi generos cu urgisiţii. A face însă din sărăcie alibiul unei plăceri ucigaşe e de-o josnicie vecină cu infamul.

Demiurgul „rumân”

„Vânătoarea este un sport nobil”. Iată refrenul preferat al celor de la Balc şi al altora ca ei. Enunţul e corect, cu două amendamente: vânătoarea nu e sport şi, aşa cum e practicată la Balc, nu are nimic nobil. E discutabil dacă Ion Ţiriac şi vecinii de cartuşieră au trecut prin scena vânătorii de pe moşia lordului Darlington din „Rămăşiţele zilei”. Sau prin amintirile lui Hemingway. Acolo vânătoarea avea alte valenţe, fiindcă vânatul era liber, nu constrâns prin garduri electrificate. Acolo vânatul avea o şansă, iar vânătorul nu-şi ciuruia, odată cu victima, propria demnitate. La Balc, în schimb, se joacă altceva: o tragedie („recoltă”, îi spune Ion Ţiriac) în care câţiva oameni îşi cultivă iluzia demiurgică. Aceea a dreptului de viaţă şi mai ales de moarte asupra unor necuvântătoare.

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Censor (5 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 9:54

Cu tot respectul, nea Paraschivescule, dar mi se pare un articol scris la comanda. Nu e frumos ce fac nea Ion si nea Ricci acolo, ce nume parca e scutierul lui Carol Robert de Anjou, dar nu cred ca iti pasa matale de mistretii aia. Poate de carnea lor, ca o primesc pensionarii si nu voi, care v-ati saturat de peste si ati mai inveli niste vanat. Nu iti pasa nici de milioanele de tone de peste pescuit, nici de rinocerii si gorilele Africii, ucisi in stil mare. Nici de distrugerea padurilor pe tot Mapamondul. Nu, da-le incolo, ca nu-s a noastre. Noi ne aparam mistretii si postul la gsp. Nici de Bruno nu ai auzit, te-a durut in basca de el. Singurul urs liber al Germaniei. Venit in Alpi nu se stie de unde. Impuscat ca asa vrut regina refugiatilor, sa nu care cumva sa-i zgaraie pe protejatii veniti de peste mari si zari. Care au populat Alpii, nu marile orase. Iar matale iti arde de mistretii lui nea Ion. :))

Vlad (3 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 10:41

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ulvi (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 11:14

Morning glory, mourning story.

tudor (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 11:22

vanatori cu stand, ca lșa poligon, sigur se simt barbati *** aia

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

victor L (69 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 12:29

Cine poate, oase roade, cine nu, nici carne macra! Daca romanii nu sint (prea) iubiti, macar mistretii nostri sa aiba parte de "iubire".

Sile (13 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 12:34

Bre, mistretii sunt ucisi in draci de aproape un an prin toata tara! Poate n-ai aflat, dar se pare ca ei au adus pesta porcina din ucraina/moldova. Acum, ca nea tiri si falitii lui au impuscat si ei catva zeci, nu vad care-i problema, mai ales dacă au platit pt distracția asta. Era bine daca masacrau si ceva ursi, ca au ajuns sa ne fugareasca prin orase... Nu mai pot cand vad atata ipocrizie: ne pasa de mistreți și ursi, dar ne doare-n cot de drepturile si libertățile cetatenesti, incalcate cu frenezie de unitati de elita carora matale si altii ca tălică le suflati in pene.

cn (8 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 13:18

Superb articol, trista realitate.

Add (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 13:32

Sau cum ar spune Nea' Costel Drojdier de la TNR... Mai dai in p*&@ mea!

Sile (13 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 13:42

Bre, da bre drumul la comentariul meu de mai devreme!

Sorin (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 13:47

Un articol minunat, în care alibiurile lui Țiriac și ale celorlalți "vânători" sunt demontate pas cu pas. De altfel, Țiriac este genul de "filantrop" care, înaninte de a face acte caritabile, cere ceva mult mai valoros pentru el. De exemplu, vrea Complexul BNR din Parcul cu Platani pentru a consolida arena de tenis, vrea 500.000 de euro pentru a face o singură grădiniță cu program sportiv (mă întreb ce sport de mare performanță fac copiii între 3 și 6 ani?!)...

pavaloiu (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 13:47

Domnule Censor, de unde dracu ești așa bine informat cu privire la lucrurile de care îi pasă domnului Paraschivescu? Mi-e, de pildă, îmi miroși a vânător sau a ecologist fundamentalist. Dar asta nu te împiedică să-ți dai cu părerea, nu? Dacă se taie mai multă pădure în Brazilia, nu putem scrie despre ce se taie în România?

Adrian (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 14:07

Incep prin a ma declara un admirator al Domnului Paraschivescu, caruia ii apreciez ironia fina cu care amendeaza prostia, incultura si mitocania. M-au cucerit scrierile Dumnealui, mai ales pentru ca fiind de aceeasi varsta, m-am identificat cu gandurile, trairile si nebuniile cu care oamenii normali si nespalati pe creier de nicio oranduire sociala, si-au trait copilaria, adolescenta, stagiul militar TR, facultatea si maturitatea ( fara sa devina niste batranei cu hachite si dusmanosi pe noua generatie, oricat ar fi ea de smartphonica) in Romania socialista si apoi in cea a capitasmului salbatic, cu "modele" sale de fosti securisti sau oieri imbogatiti. De la un timp insa, observ un derapaj (sper temporar) spre un discurs cu care se identifica mai degraba al unui Chirila, Dide, Traian (nu imparatul, ci marinaru') sau Rares+Bogdan. Sper sa ma insel, pentru ca tuturor ne trebuie modele cu coloana vertebrala, care nu se indoaie indiferent din ce parte bate vantul (estul bolsevic, vestul pro-migranti, nordul oligarhic sau sudul teleormanean)

alex (22 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 14:12

Titlul inspirat de albumul trupei lui Oasis e e interesant, mai ales intelesin a doua acceptiune a traducerii. Imi place si articolul. Felicitari!

xstelu (17 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 14:34

@censor,serios mah nila? Nu mai bine te autocenzurai dandu ți un șut în dos și un cap în gura? Cum vei fi fiind tu asa daștept de se spare mintea? Mah nila, întâi gândește, apoi scrie. De nu ți e prea clar(și nu-ți e) cum gândești, mai încearcă o data. Apoi scrie. Cu vaga speranta ca te-am făcut bine, auguri!

Toader (25 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 14:54

Țiriac zice că acei mistreți sînt din crescătorie. Mai fără suflet decît porcăria lui Țiriac (știe cineva dacă-i român?) mi se pare toată industria legată de carne, de la fermele intensive, la transport și abatoare. Mulți după ce-au văzut cîte ceva legat de aceasta au devenit vegetarieni. Cel puțin în vest, este mai ușor să filmezi într-o bază secretă decît într-un abator. Pe cînd, dacă nu o anchetă, măcar un articol? https://www.youtube.com/watch?v=JWOGarotxJo

mg (227 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 14:56

..un nou episod din "Hai să-i numărăm mistreţii".. Sub rezerva că se exagerează uneori cu numărul de animale ucise, vânătoarea are rolul ei în menţinerea echilibrului ecologic. O ştiu şi agricultorii. Ea e cu atât mai mult necesară dacă mai punem la socoteală şi faptul că mistreţii răspândesc peste porcină, iar silvicultorii au primit (de curând) ordin de împuşcare. La fel se-ntâmplă şi cu urşii de la tomberoane. Donarea cărnii e o gogoaşă pentru simplu motiv că această carne nu se consumă ca atare. Se fac doar specialităţi, în combinaţie cu alte cărnuri. Trecând peste considerentele ecologice, putem într-adevăr constata o uşoară ipocrizie în declaraţia creatorului de modă. Au venit cu toţii în vacanţă, să strângă legăturile de afaceri şi să se relaxeze la munte. Greşela lui Ţiriac, că nu i-a dus la Complexul Energetic Oltenia, la o şuetă cu minerii în grevă.. Poate plusau ceva la pomana guvernului (din banii noştri..) Să fim totuşi înţelegători cu pasionaţii de vânătoare. Unde să se ducă şi ei, dacă vânătoarea de vulpi şi cerbi (călare şi cu câini) a fost interzisă în Germania şi apoi în Austria din ordinul lui Göring, iar în zilele noastre a fost interzisă chiar şi în Anglia. Am putea spune oare că Göring a fost un vizionar, un om înaintea timpului său ? Există riscul de a gafa. La fel şi atunci când demonizăm doar din capriciu.. Un capriciu este (pentru cei care-şi pot permite) şi vânătoarea. Nu e desigur ca-n "Moartea Căprioarei". Hai să recunoaştem cinstit însă, că omul (această fiinţă uneori drăgălaşă..) dă iama în toate speciile, deranjând dramatic fauna şi clima planetei. Ucidem sistematic în abatoare, milioane de animale domestice. Nu suntem (în afara vegetarienilor) "Cu mâinile curate", chiar dacă luăm punga sau caserola de la supermarket.. Mult mai important, revenind în ţară (la oile noastre dragi..), ar fi să refacem pădurile rase sălbatic, după cum spunea simpaticul rabin şef, Rafael Shaffer. Şi Ion Ţiriac se implică.. Poate c-avea dreptate urangutanul ăla, la finalul din "PLaneta Maimuţelor".. Mă refer la originalul cu Charlton Heston (alt vânător înrăit..)

miki (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 15:17

mai censor, scrii niste prostii de se prabusesc mistretii fara sa fie impuscati...bine ar fi sa fii cenzurat..ce legatura are articolul, cu avioanele pe campii, cu care vii tu? unde-i vina d-lui Paraschivescu? nu zau, esti demolator de prost!

Ducu (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 15:59

Morning glory, another story... :)

Liviu (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 16:07

In fiecare an, cam pe asta vreme o seama de jurnalisti infiereaza cu "manie proletara" distractia omului Ion Tiriac, care consta in executarea prin impuscare a unui numar ne planificat de godaci din crescatoria proprie. Oameni buni, santeti total in afara subiectului criticand un gest firesc, care se intampla si in alte locuri pe unde mai haladuiesc niscai grohaitori. De ce spun firesc ? Pentru ca daca imi aduc bine aminte din istorie OMUL, dupa stadiul de culegator a devenit VANATOR iar reflexul dobandit, pentru unii s-a perpetuat dealungul mileniilor pana azi. Apoi sansul creste aceste animale pe un domeniu de sute de ha pentru acest scop si sa nu-mi spuneti mie ca dupa fiecare tufa din aceasta suprafata imensa sta un puscalau si orice trece pac,pac. Vanatoarea se desfasoara cred ca oricare alta de oriunde: cu goana, cu tragere si ce pica , pica ce nu ....la anul si bineinteles cuuuuuuuuuuu punctul trei. Care o fi diferenta intre aceste animale si cele crescute in ferme INCHISE pentru acelasi scop - sacrificarea. Eu zic ca niciuna, dar asa-i valasul adica obiceiul. Sa ne amintim de carnagiul mieilor la Pasti si ? ? A fost sau este cineva indignat de ceea ce se intampla ?? Nu. Pe presari ii deranjaza , cred eu mai mult faptul ca nu-s invitati, ca nu pot sa le infiga microfonul in amigdale invitatilor si sa le puna intrebari ... nu ma pronunt de care dar va puteti uita pe orice reportaj ne aranjat la orice tv. O sa mi se spuna ca sant dintre cei ce nu iubesc animalele. Am sa le spun ba da imi plac animalele dar pe fiecare le-a lasat Mantuitorul pe acest pamant cu un scop anume si atunci, mistretii nu-s flori de pus in glastra. Imi pasa insa mai mult de distrugerile din domeniul forestier prin taierea copacilor si distrugera habitatului acestor animale si a altora si construirea unor asa zise unitati de producere a energiei neconventionale de catre unii in folosul lor, pe banii nostri si in final sanatatea noastra. ALO SE AUDE UNDEVA ???

danilovic (5 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 16:13

Aia a fost f tare...ca vin din dragoste pt Romania :)...si cica nea Ion nu promoveaza tara asta, nu investeste in fiecare luna in ea, nu sustine copiii si batranii patriei...lumea este rea...ca si dnul care v-a spus, ca scrieti de porci ca sa va pastrati postul la gsp...ca doar stim ca din asta va castigati existenta...si parca scrieti si niste poezii,nu? :) P.S - In caz ca va dau afara cei de la gsp, sa stiti ca *** puteti scrie zilnic in Romania, ca avem un guvern care va ajuta sa sustineti acest demers :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nica fără frica (21 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 19:20

Paraschivescule cred că ai scris articolul ăsta de ciuda că nu te-a invitat și pe tine Țiriac la vânătoare nu de grija mistretilor!!! Dacă erai vreun vegan m ai fi păcălit că-ți pasa de animale dar asa…..când mănânci Cârnați mici și grătare nu-ți mai pasa de animale!!!???

Censor (5 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 19:38

@pavaloiu, xstelu, miki: nu ati inteles articolul, nici comentariul neu. Dar sariti ca arsi, avand exact acelasi vocabular ca odangiii lui nea ***. Care bineinteles nu sunteti cenzurati niciodata pt jigniri. Mene-tekel- upfarsinul gazetei de impachetat. Voi impachetati, spargeti norma, aveti voie. Are voie si geambi, ca doar "box to box" si din groapa in alta groapa. Ma amuzati teribil cum sariti voi la datorie. Ca trei frati de la o muma, ca trei ulmi dintr-o tulpina :))) va invartiti toti trei in jurul aceleiasi fraze, ca un titirez stricat. :((( Mai cititi si alte comentarii sa vedeti de ce am avut dreptate. Asta daca nu sunteti din redactie. Aia au stiut de la bun inceput :))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (40 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 19:46

Fiecare are adevărul lui și contează mai puțin. Felul în care îl prezinți, arta povestitului și încapsularea în foițele artei, face toți banii. Da, asta e gazetărie, prezentarea opiniilor într-un mod în care lectură să fie plăcută, fără acidități, contre sau o simplă înșiruire de evenimente.

motanul incaltat (65 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 2:09

Romania n-are absolut nimic ce sa dea la export. E o varza totala. Si atunci e de nivelul Africii unde daca esti milionar american si platesti bine ti se da voie sa impusti lei. Romania nu are lei-decit ca bani dar aia sunt devalorizati asa de rau incit nici pt wc nu sunt buni. In schimb are mistreti ursi, vulpi. Nu sunt de vina aia-ce vn aici ei sunt milionari in euro si cauta placeri....Bine ca sunt mistreti. De vina e conducerea tarii care are aceleasi orientari ca tarile subdezvoltate ale Africii si care le permite.....In linii mari-un aeroport mizerabil ca cel de la Oradea , animale salbatice, oameni care nu au ce minca si li se da ca pomana vinatul----nu e o tara a Africii e Romania.

Marius (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 9:03

Nea' Radu... imi pare rau, dar ai dat-o in bara rau de tot. Nu ca-mi place vanatoarea (o urasc, la fel ca si pescuitul - tot un drac sunt amandoua- ) dar te rog spune-mi cu ce-i mai rau sa cresti mistreti in crescatoria Balc si sa-i impusti cu doritorii de asa ceva (pa bani multi, nu?) si porcii crescuti in ferme (vezi Teldrum) si ucisi in abatoare. Macar mistretii au parte de ceva viata misto pana la impuscare, pe cand porcii obisnuiti stau inghesuiti in "cotete", se mananca intre ei, o adevarata bucurie a vietii, nu? Dar nu scrii nimic de asta, deci concluzia e una singura: Nu te-a invitat Tiriac la vanatoare si te-ai suparat!

Ilie (86 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 23:39

Tiriac e cumva acelasi care declara, in toiul protestelor, ca intre un hot si un prost el prefera hotul ? Sau e celalalt care, in 2004, facea pariul cu Nastase Adrian, pe un Mercedes, ca ultimul construieste nu-stiu-cite gimnazii intr-un timp record ?

Atreyu (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 0:48

Eu zic ca omul a scris cu sufletul. Problema e delicata. E ok... Sa pastram echilibrul ecologic. Dar sa nu facem din asta o distractie ca in epoca feudala. Sa "echilibreze" vanatori de la Ocolul Silvic... Sau ma rog... De unde or fi ei. Ganditi-va la calau. Calaul taia capete. Dar asta era meseria lui. Si sunt convins ca nu se distra de fiecare data. Sau ma rog... Sa se duca dl. Tiriac, cu mainile goale si sa omoare jivina. Cred ca sunt la aceeasi categorie :))). Atunci ar fi mai fair.

Toader (25 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 11:07

Îi invit pe toți cei ce cred că a împușca mistreți de crescătorie, o porcărie desigur, se poate asemui măcar cu industria cărnii (adresă mai jos). Bunicul meu cînd avea de tăiat un porc, un miel sau ,rar, un vițel chema pe altcineva să înjunghie. El mergea la alții dacă era chemat. Animalul, ce de multe ori avea nume, era stropit cu apă sfințită, se punea cu capul spre răsărit, i se făcea cruce, se încerca să se facă în așa fel ca să nu sufere mult. Neam necivilizat desigur, abatorul e viitorul. https://www.youtube.com/results?search_query=cruelty+slaughterhouse

mg (227 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 12:41

..a reduce imaginea lui Ion Ţiriac, a invitaţilor săi şi a hăitaşilor, la o gaşcă de criminali înrăiţi, mi se pare totuşi o exagerare răuvoitoare, cu conotaţii politice.. Cât despre cruzimea noastră ca specie pe acest pământ, apogeul este atins, după mine, la acele coride (referindu-ne la animale) sau la mai vechile "show-uri" de pe "Colosseum-arena" unde pe lângă alte delicatese, se servea (după ce se terminau gladiatorii..) şi "chretien aux lions".. Acolo victima e (era) umilită în public, înainte de a fi ucisă cu brutalitatea aferentă, spre deliciul spectatorilor în delir.. Sângele care le (ne) ia minţile.. E bine deci să discernem cu mai mare atenţie, încotro arătăm cu degetul.. Imaginea idilică despre om, fiinţa supremă, care nu face decât să miroasă zambile, meditând la nemurirea sufletului toată ziulica şi care tinde să se hrănească doar prin fotosinteză (pentru că şi plantele simt..), e ruptă de cruda realitate.. Crăciunul şi Ignatul au trecut, dar vine Paştele, dragi creştini..

MZM (31 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 21:13

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tibisor (7 comentarii)  •  24 ianuarie 2019, 20:24

Vanatoarea va fi un sport cand si vanatul va avea o pusca ! Pana atunci ...

mg (227 comentarii)  •  25 ianuarie 2019, 12:38

..când şi vânatul va avea o puscşă, va fi război.. puşchea pe limbă..

Toader (25 comentarii)  •  26 ianuarie 2019, 19:54

...sau cînd antilopa va avea canini și gheare precum leul. Așa ne-a lăsat Dumnezeu/Natura/Evoluția (luați fiecare ce vreți) să mîncăm de toate, sau cum ar zice specialiștii, omnivori.

mg (227 comentarii)  •  27 ianuarie 2019, 13:24

..da, bunul Dumnezeu (zis şi natura..) în genialitatea lui, a avut grijă să plaseze în ADN (această minunată scară a vieţii) germenele evoluţiei. A făcut-o sperând (probabil) c-o să aibă parte de cât mai multe surprize, alungându-şi astfel divina plictiseală.. Aşa a ajuns omul, la un moment dat, vânător. Adam era (bietul) vegetarian, dar a venit Eva peste el şi i-a pus în vedere că are nevoie şi de niscai proteine, c-aşa i-a zis ei un şarpe.. Şi de-atunci.. M-aş fi aşteptat, prin urmare, să citesc aici o variantă la "Pseudokynegeticos", cu şarpele în prim-plan. Am dat însă peste Diana de Poitiers, întruchipată de domnu' Ţiriac, în costum de vânătoare.. Mă voi consola deci, recitind "Bătrânul şi marea", sau ceva (pe aceeaşi temă..) de Sadoveanu..

MihaiS (18 comentarii)  •  27 ianuarie 2019, 13:39

Dle Paraschivescu, va felicit pentru traducerea "ramasitelor zilei", foarte placuta la citit si majordomul era atat de viu ca l-am injurat cu voce tare la un moment dat. Aveti si dumneavoastra un merit mic. Recunosc ca nu-mi amintesc scena vanatorii... Bun articolul, mare lucru ca n-ati picat in patetism si boceala.

Comentează