Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Trofeul Alexa

A fi antrenor în Liga 1 e mai riscant astăzi decât a fi cascador

Permalink to Trofeul Alexa
luni, 12 noiembrie 2018, 9:26

Comunicatul Astrei Giurgiu are eficienţa unui felinar stradal pe care-l aprinzi în miezul zilei. E ca şi cum ai anunţa public că te duci la teatru, după care te-ai duce la teatru. În condiţiile în care concediază un antrenor neînvins, pe Măldărăşanu, nimic nu-l opreşte pe patron să procedeze la fel cu înlocuitorul care nu confirmă. Or, pentru aşa ceva nu-i nevoie de comunicate. Singurul lucru interesant din documentul difuzat de Astra e de fapt semnul exclamării care încheie primul paragraf. E un semn care confirmă răbdarea scurtă a patronului, dar şi aplecarea lui (şi a altora ca el) spre lecturi din romanul englez.

Dumnezeu dă cu pumnul în masă
Când începe lucrul la „The Magus” (tradus la noi înainte de 1990, din raţiuni de vigilenţă ideologică, „Magicianul”, în loc de „Magul”, cum s-ar fi cuvenit), John Fowles are în minte un alt titlu: „The Godgame”. Jocul de-a Dumnezeu. Există în cartea lui Fowles un grec bogat, Maurice Conchis, care ţese în jurul personajului principal, tânărul englez Nicholas Urfe, un păienjeniş de iluzii, scamatorii şi adevăruri aparente. Conchis se scaldă în iluzia puterii demiurgice. Îi place să recroiască totul după propriile planuri. Mai simplu spus, se joacă de-a Dumnezeu. Propune şi dispune, în temeiul unei autorităţi pe care nu are cine să i-o conteste. Ioan Niculae de la Giurgiu e un Conchis care înlocuieşte rafinamentul cu decizia brutală. În felul lui, se joacă şi el de-a Dumnezeu. Îi place să fie, cum spun americanii, „the hire and fire”, cel care angajează şi dă afară după cum îi vine cheful.

Junglă (şi safari) în luncă
Iar cheful, cum bine se ştie, îi vine destul de des. Niculae şi ceilalţi bun-placişti din fotbalul românesc acţionează după vorba proastă „sunt banii mei, e clubul meu, fac ce vreau”. Asta îi transformă pe majoritatea patronilor occidentali în păpuşele de plastilină, care nu au fermitate în glas şi bici în mână. Sigur, rezultatele echipelor româneşti în cupele europene invalidează teoria celui care, pe banii lui, dictează tot ce se întâmplă la club. Dar noi, la fel ca Nae Caţavencu, nu vrem să ştim „de Europa dumitale”.

Dan Alexa a ajuns din fotbalist antrenor şi din antrenor trofeu. E vânat, aşa cum Ioan Niculae se pricepe atât de bine să facă. Dunărea Călăraşi, pe care a închegat-o sufleteşte şi căreia i-a dat respiraţie de Liga 1, e o echipă cuminte şi fără mofturi. În plus, munca lui Alexa la Călăraşi n-a fost bruiată de nicio voce de deasupra, de la Primărie sau din altă parte. La Giurgiu, tot pe Dunăre, situaţia se va schimba. Lunca va deveni junglă, iar munca îi va fi privită prin cuiul cătării. Alexa riscă să intre sub cizma stăpânului şi să devină, la un moment dat, un alt gen de trofeu. Împăiabil.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Barbu Secure (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 10:11

Articolul mi-a placut. Am o mica observatie. Nu ii obliga nimeni pe antrenori sa mearga la Giurgiu si sa fie facuti pres de Niculae. Se duc de buna voie, desi stiu ce ii asteapta. Deci sa nu le plangem de mila.

cc (7 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 11:18

Bun articol.De acord cu Barbu.

a dica (17 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 11:46

Niculae n-o sa accepte in veci sa faca Alexa la Astra ce face la Calarasi, adica anti-fotbal. Nu asta-i reprosa lui Iordanescu? Niculae vrea si rezultate insa si spectacol. Cu Sumudica, cand nu era spectacol in teren era pe banca. Se compensa si mai erau si rezultate...

lenroc (10 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 11:56

Nici eu nu puteam s-o zic mai bine. Alexa ar trebui să fugă de casa de turtă dulce, dotată cu cuptor, a domnului Niculae, cât vede cu ochii.

teo stemate (25 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 12:29

"Niculae şi ceilalţi bun-placişti..." Am citit de mai multe ori şi, din două, una: ori e o eroare de tipar, ori un cuvânt inventat. Ce înseamnă "bun-placişti"?

sedentaru (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 13:08

Bun articol. Excelent scris.

popescu (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 14:39

Draga Radule, marele creator de iluzii si aparente NU este patronul -- oricare ar fi acesta si oricit si-ar dori sa se joace de-a Atotputernicul -- ci PRESA !!! Fowles asta a incercat, sa arate iesirea din Labirint -- aratint ca exista un Labirint. Tu prin acest demers, arati ca te afli inca in Labirint -- ducind mai departe iluzia ca Patronul influenteaza decisiv tot. Mergi la dubla Stelei cu Rapid Viena si spune-mi cu ce a influentat Becali cele 3+1 goluri primite si implicit necalificarea. Eu de la tine -- macar de la tine -- ma astept la mai mult decit un stil sclipitor si atit. Esenta povestii este :: cum sa iei u n antrenor care este deja la o echipa angrenata in fix aceeasi competitie si tuturor li se pare normal. Nimeni nu reactioneaza, ba mai mult "tinta" se simte flatata !!! In ce campionat normal se mai intimpla asta ??! Cit priveste presiunile " de sus" , ce presiuni au fost pe Multescu ??! Alexa ar face la Astra cam ce au facut Contra si Bratu la Dinamo. Oricum, te invit sa scrii mai des pe acest spatiu .

VLAD (3 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 15:57

Dar daca antrenorul are un contract ferm, dar si o linie de clasament 007 el nu raspunde? Vrea salariul intreg! In ce meserie se mai pomeneste sa gresesti total, dar sa vrei toti banii?! Dupa trei infrangeri de felul Astrei cam trebuie ca Dl. Multescu sa isi taie din salariu! Cum are trecuta prima de obiectiv in contract, un antrenor ar trebui sa aiba si penalizari! Dar domnii ziaristi, care au lucrat doar la patroni penali sau doar cu trecere la stat ( vezi Voiculescu, Sarbu, Liiceanu, Patriciu), nu stiu ce inseamna sa dai socoteala cuiva care pierde bani din cauza ta. Se numeste RESPONSABILITATE domnule Radu! In rest, patronii din fotbal sunt ca cei din presa: niste oameni de nimic.

st.il. (5 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 19:19

Dacă mă înșel , vă rog să mă corectați !...Nu cumva anumite echipe de liga 1 au cunoscut maximum de performanță exact în perioada în care , patronii respectivelor team-uri , mângâiau gratiile celulelor din pușcării , pe dinăuntru ?...Mă refer , explicit , la ionuț nicolae și , gicuță becali !...Atâta timp cât aceste două personaje s-au ținut (și au fost ținute) departe și deoparte de acest sport "popular" , succesele nu au întârziat să apară !...Odată cu reântoarcerea respectivilor în libertate , s-a ales praful !...Parcă mai sunt oarece dosare penale pe rol ?!....

Andrei (57 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 22:34

@ teo stamate, bun-placistii sunt unii care fac totul dupa bunul plac. Expresie inventata. Ce inseamna, se intelege din context. Sper ca te-am ajutat.

Observator (243 comentarii)  •  13 noiembrie 2018, 8:27

Cum poate fi mai bun Alexa decat Multescu? Un fundas "rupator" tanar poate fi mai bun decat un fost mijlocas de creatie si cu experienta? Am serioase dubii, insa la ce sa te astepti de la un individ megaloman, care vaneaza si transporta in tara exemplare ale unor specii de animale amenintate cu extinctia! O.

Paul (3 comentarii)  •  13 noiembrie 2018, 9:20

Pentru VLAD: ,,Vrea salariul intreg! In ce meserie se mai pomeneste sa gresesti total, dar sa vrei toti banii?" Daca ne referim la Romania, in magistratura, in anumite ministere, in parlament, etc.

Adrian (14 comentarii)  •  13 noiembrie 2018, 9:34

Nu stiu ce sa comentez, scrieti prost in ultima vreme. Ceea ce e perfect normal, scrisul ca meserie are limitele lui (...) Luati-va o pauza. Mai mare!

aciduzzo (101 comentarii)  •  13 noiembrie 2018, 11:07

Iarasi un articol slab in totala discrepanta cu ce se intampla in ADEVARATA lume a fotbalului. Multescu.....mare jucator ....ca antrenor destul de mediocru. Alexa....zero peste tot. Ma ia cu friguri numai cand ii scriu porecla....CHIRURGUL!!!!!....Fotbalist de trei lei, un rupator care n-a aratat nimic in materie de fotbal peste tot pe acolo pe unde a jucat, iar ca antrenor....nimic sau aproape nimic. Maestre ...schimbati putin registrul si mai ocupati-va si de lucruri adevarate din fotbalul adevarat.....nu de circul asta mizer din prima divizie a noastra si nu numai! P.S. Astept ,,corectii'' si pozitii puliticaly correct....echidistante(!!) ......echilibrate(!!).....pe principiul sa nu suparam pe nimeni si sa impacam si capra si varza....urmand dupa aceea celebra hora frateasca la care de 100 de ani incoace este invitat tot romanul!! ....cu capul plecat care nu-l taie sabia....si frate cu dracu pana trecem puntea.....si Miorita....si mesterul Manole.....si nu exista realizari fara sacrificii ( de vieti...cat mai multe eventual!!).......si ne place tradarea dar uram tradatorii.....fini Observatori...v-astept!!....ca sa nu va dau nicio replica....sa va aratati talentul de a va strecura...printre vremuri si timpuri....impaciuitori si maleabili.....ca sa fie bine...sa nu fie rau. Vom ramane in mlastina fotbalului si nu numai inca multi, multi ani de acum inainte! Trist!

teo stemate (25 comentarii)  •  13 noiembrie 2018, 13:19

@Andrei: Mulţumesc. La asta nu mă gândisem. Credeam că e o greşeală de tipar, că autorul a vrut să zică "bun-blatişti", de exemplu. La "a face totul după bunul-plac" chiar nu mă gândisem. Bătrâneţea, bat-o vina!

aciduzzo (101 comentarii)  •  13 noiembrie 2018, 13:58

Iar nu va convine ce v-am scris. Iar nu postati. Iar ati facut pe voi de frica.

mg (227 comentarii)  •  13 noiembrie 2018, 17:42

..adevărata putere e să te poţi abţine să ucizi, chiar dacă ai justifcarea şi o poţi face, îi spunea (parcă) herr Schindler comandantului neamţ. Puterea să oprească puterea pentru a evita abuzul, enunţa şi Montesquieu. Dar ne ducem prea departe. Ai noştri au Punguţa cu doi bani atârnată la oglinda retrovizoare şi elefanţi umpluţi cu paie în sufragerie..

Comentează