Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Păcat, le ziceam şi lor vreo două

Într-un fel, e logic: dacă nu avem fotbal, de ce am avea spectatori?

Permalink to Păcat, le ziceam şi lor vreo două
luni, 29 octombrie 2018, 10:49

România-Lituania din 17 noiembrie se va juca tot cu tribunele goale, la fel ca România-Muntenegru. Fachiri ai simetriilor, încheiem meciurile de acasă din Liga Naţiunilor aşa cum le-am început. Naţionala de fotbal a României izbuteşte ceva greu de anticipat cu două-trei decenii în urmă: echivalarea nimicului de pe teren cu nimeni-ul din tribune. „E un zero-zero muncit”, cum se spune când nu-ţi sar cuvintele în ajutor şi n-ai pe cine să lauzi.

Când naționala mare e mai mică decât cea mică
Naţionala mare coboară pe scara simpatiei publice şi ajunge sub naţionala mică. Din fericire pentru ea, echipa lui Rădoi și Isăilă a fost scutită de ascuţimea geopolitică a spectatorilor care au asistat la meciurile naţionalei lui Contra contra Serbiei. Succesul echipei sub 21 de ani e, măcar în parte, consecinţa regulii sub 21 de ani. Aşa să fie? Tot ce se poate. În orice caz, eşecul echipei peste 21 de ani aminteşte că acuşi se împlinesc 21 de ani de când mai însemnam ceva în fotbal. Numerologii se pot înfrupta din plocon, mai ales că numerologia atinge culmi nebănuite încă de pe vremea incredibilei Minerva a senzaţionalului Dan Diaconescu.

Rob cu xenofob să ne unim
UEFA îşi dictează pedeapsa pentru că o parte dintre spectatorii români etalează tacâmul complet la meciul cu Serbia de la Bucureşti: rasism, xenofobie, invadarea terenului, folosirea de materiale pirotehnice. Asta după ce FRF avusese de plătit şi pentru scandările suporterilor români la Belgrad. Se ştie, lumea evoluează. Publicul de fotbal, la fel. Dusă e vremea scandărilor care celebrează copilăreşte victoria („Aţi mâncat bătaie”, „Nu vă supăraţi pe noi / Că suntem mai buni ca voi” etc.). Până şi promisiunea că „Altădată, altădată o s-o facem şi mai, şi mai lată” a devenit neîncăpătoare. E nevoie de aer proaspăt. Că el miroase urât nu contează, important e să semnaleze cuplarea la actualitate. Fireşte, spectatorul român de fotbal nu e singurul care apelează la şicană geopolitică şi la urlet xenofob. O fac, probabil, şi alţii. Cum însă ne e mai aproape cămaşa naţională decât sacoul european, trebuie să observăm că, la fel ca de atâtea ori, umblăm la formă doar fiindcă am rămas fără fond. Măcar în efigie să învingem pe cineva, dacă altfel nu putem.

Găseam ceva şi pentru ei
Asta fiindcă şicanarea scandată a adversarului (sau a unui terţ care nu e de faţă) trece drept victorie în ochii celor cărora viaţa le oferă rareori bucurii. Din acest punct de vedere, Lituania poate sta liniştită: va scăpa de insulte la Ploieşti. E de aşteptat să piardă (greu) pe teren şi să termine 0-0 în tribune. Sigur, am fi găsit un băţ pe care să-l vârâm şi prin gardul mândriei sale naţionale. I-am fi zis vreo două despre URSS sau despre Pactul Ribbentrop-Molotov, chit că noi stăm în mocirlă până la amigdale, iar ea face parte din Spaţiul Schengen.

Comentarii (54)Adaugă comentariu

aciduzzo (101 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 11:08

Articol de doi lei maestre Paraschivescu. Sincer. Mai arde pe cineva Natioanala asta a noastra a lui Cosmin samoaramamadacaiamfacutceva. Hai sa fim seriosi! V-ati gasit despre ce sa scrieti! Acum cand urla o planeta intreaga despre masacrul de aseara de pe Camp Nou, dumneavoastra scrieti despre Liga Natiunilor...,, o competitie inutila'' cum a zis Kloop....Lituania...URSS...... Molotov-Ribentrop.....mai aveati sa scrieti despre razboaiele daco-romane si rascoala boxierilor!!!! Mama mama.....ce masacru.....ce genocid.....cu El Pistolero in rol principal....take the ball...pass the ball......nici nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar fi intamplat daca era in taren si nr. 10!!! Nu mai era manita...era dos manita!! Nationala Romaniei.....acolo unde ne e locu.....in lumea a treia a fotbalului. Si nici nu se arata vreun viitor mai acatarii! Cu under 21 cu tot!

danilovic (5 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 13:14

Inteleg ca tovarasii de la UEFA ne-au suspendat pentru ca s-a strigat "Kosovo - Serbia"...chiar s-a auzit frumos, fratii nostri sarbi ne-au aplaudat si la Belgrad pt prestatie :)...Romania nu recunoaste Kosovo...in concluzie, sa se mai informeze tovarasii, incep sa ia bani de la astia mai saracii din amenzi. Cand erau batai in tribune, cand sareau ungurii peste spectatorii romani, nu au inchis stadioane :)

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 14:18

@ aciduzzo Daca stiti cum pot sa scriu la ora 12 despre un meci care se incheie la ora 19, va rog sa-mi impartasiti secretul. E clar ca stiti mai multe despre timp decat mine. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 14:19

@ danilovic Fumigene si scandarile impotriva ungurilor si patrunderea pe teren unde le incadrati? Am inteles, despre Kosovo e voie. Cu celelalte cum ramane? Dar cu statutul nostru de recidivisti? R.P.

ADDY (2 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 14:24

@danilovici. Nu prietene. Uefa ne-a suspendat si pt ca s-a strigat nonstop "ole ole sa-ti dam la m... ***". Aceeasi scandare a folosit-o si mareata pch la meciul cu sepsi, doar ca la noi nimeni nu a luat nicio masura. Faptul ca noi suntem "in mocirla pana la amigdale" si altii sunt in schengen se datoreaza si celor ca tine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

axel (12 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 14:25

alt tip de comment nu s ar aproba, astfel ca va zic doar excelent articol sanatate

Lica Surdu (2 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 14:39

Sunteti niste ... greu de suportat. Stergeti/ blocati comentarii ( fara jigniri). V-as spune si eu vreo doua, asa, de la barbat la barbat, la un pahar. Fara bataie, asa cum vrea geambasu sa sugereze. O discutie barbateasca. Dar voi nu sunteti barbati. Doar voi stiti ce sunteti. Sanatate

mg (227 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 14:55

..chiar şi-n ochii unor comentatori tv suporterii care vin la meci ca la un spectacol nu-s suporteri adevăraţi. E ridicat în slăvi fanaticul cu petardele dosite savant, insul cu ceafa groasă şi măscările pe măsură, gata să-ţi ajusteze dantura fără anestezie.. Cică fără ei fotbalul nu are farmec. Nici nu ştiţi ce pierdeţi dacă nu vă asurzeşte tipul ăla care stă cu spatele la teren şi zbiară-n portavoce (bine că n-a prins şi moda aia stupidă a vuvuzelelor..). Prin fumul gros, frumos colorat, ai şanse să vezi cam ce-au văzut turcii la Podul Înalt, acum vreo 500 de ani.. Aşa că te-apuci să urli şi tu, neştiind prea bine ce, şi de ce.. Te alegi astfel (măcar) cu calmarea frustrărilor pe care le tot aduni de-o viaţă. Le-arătăm noi lor.. Cui îi mai pasă ce fotbal se joacă ?

Alex (1 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 15:02

Incredibil! A devenit cumva ilegal sa-ti iubesti tara, istoria, neamul? Xenofob? cum sa spui asa ceva, ce zici de Ip, Gheorghe Doja, Horia. Consider ca ura fata de maghiari e cumva legitima si e cumva in ADN-ul ardelenilor. Te uiti cu jind catre nemti, si catre civilizatiile vestice care s-au ridicat din macelarirea altor natii.. ce repede i-a iertat lumea dupa ce au facut sapun din evrei acum 80 de ani. Fii mai atent la ce se scandeaza, n-a avut nimeni nimic rau de spus despre fratii nostri sarbi. Kosovo=Serbia! Basarabia=Romania

Mihalcea (1 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 15:21

Din suspendarea asta are de pierdut burleanu + clica lui mantzocpriști. Ce? Păi niște bani din biletele vândute ălora de pleacă prin min. 70 că nu le place meciul (de parcă n-ar fi știut de la început că meciul va fi varză). Visează și ei la niște suporteri roboței, d-ăia cărora să nu le pese de cum conduce și cât fură nea burleanu. Roboței fără figuri care își cumpără biletul, stau pe scaun, papă popcorn și pleacăa acasă. Adică niște roboței d-ăștia de visează și mai marii planetei să conducă în viitorul apropiat.

victor L (69 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 15:24

Exista si ceva umor in cestiunea asta: ploiestenii suporta efectele scandarilor din Bucuresti, parca. In al doilea mondial, se zice, cind bucurestenii vedeau avioanele pe cer se rugau intens "du-le, Doamne, la Ploiesti!" Curios areal: de acolo s-au inmultit si livezile cu Portocala cel petrecaret.

poo ion (7 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 15:53

La fotbalul practicat de echipa natioonala, mai bine cu tribunele goale. Sa speram ca meciul NU va fi transmis nici la TV.

alt sorin (8 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 16:07

Alex (1 comentarii) • 29 octombrie 2018, 15:02 - Cu voia dumneavoastra Horea. Tot cu voia dumneavoastra - ce legatura neiteleasa de mine este intre un meci de fotbal cu Serbia si revarsarea de patriotism (mai ales antimaghiar ) din postare? Cat despre scandarea cu pricina nu cumva a fost o chestie tipic romaneasca - sa ne punem bine cu aia- nu de alta dar este ca nuca in perete. Si in final te intreb - in general esti bine nu ai ameteli , stari de rau ... ?

aciduzzo (101 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 16:13

Pai aici era toata faza maestre. Lasati acest articol mai mult decat modest si scrieti ceva despre cel mai tare meci din istoria planetei Pamant! Ca ne place sau nu ....asta e cel mai tare meci din fotbalul de azi. Restul...paleste...sau ...e durere....vorba lui nea Cornel ....Dinu!! Mai asteptati o zi...doua...trei...apoi puteti sa veniti cu un articol despre şicană geopolitică şi la urlet xenofob. Stiutorii astia de fotbal....unii mai scriu si pe aceste globuri....habar n-au ce momente traieste fotbalul european acum.....acum cand un el clasico aduna tot ce poate fi mai bun si mai frumos cand vine vorba de FOTBAL ADEVARAT. Stiu, e dureros sa-ti piarda favoritii in halul in care au facut-o ieri....dar dupa acest el clasico nu infrangerea Realului este ceea ce trebuie spus si evidentiat dupa tot spectacolul de ieri....ci felul in care trebuie sa se inteleaga odata pentru totdeauna cum ar trebui sa se joace fotbalul in timpurile astea. Ceea ce a facut Barcelona ieri este nici mai mult nici mai putin decat o pledoarie despre cum trebuie abordat si tratat un meci care pe planeta fotbal e cam totul!!! Restul.....vizionare placuta la Maurinio, Ciolo Simeone , Masimo Allegri...si sa nu uit...Antonio Conte.....care abia astept sa-l vad la Real. Catenacio.....sau ce-o mai fi!!!

xstelu (17 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 16:13

@maah nilaaa pardon aciduzzu ,geniule critic.ai facut o "ievaluare"de l ai last pe maestru cu gura cascata.l ai uimit ,l ai umilit,geniule din carpati.si "boxieri" ziceai?ce specie ,gen sunt astia?si rascoala lor in ce an a avut loc?bata te vina si inspiratia pirdalnicule...

NR (5 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 16:27

Bună ziua domnule Paraschivescu. Un articol care exprimă realitatea şi, după cum se observă, nu are priză la public. Pentru domnul Alex - povestea " săpunului evreiesc " este un mit care işi are originea în primul razboi mondial fiind răspindit întaia oară de către britanici dorindu-se scoaterea în evidență a caracterului crud, ori rece, german. De altfel el a fost demantelat de profesorul Yehuda Bauer, istoric israelian, deci concret probele de laborator au dezvăluit că era vorba de săpun normal, mostrele provenind de la o fabrică din proximitatea oraşului Lublin, chiar dacă capo's, dar şi ceilalți deținuți din lagare erau ferm convinşi că abrevierea R.I.P provine de la Reine Jüdische Fett şi nu de la Reichsstelle für Industrielle Fettversorgung. Mai mult chiar aflându-se pe acelaşi palier arhiva Yad Vashem posedă un studiu datând din 1985 cu privire la incovenient acesta fiind prezentat de muzeu la Dachau.

Observator (243 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 18:08

@ aciduzzo N-a fost nici cel mai bun "clasico" si nici cea mai neta victorie! Va lasati prea usor dus de ... val; oricand i se poate intampla cam la fel si Barcelonei, pe la Roma, Munchen, Paris sau Manchester! Cu sau fara Messi! O.

axel (12 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 18:32

draga domnule Paraschivescu, pentru a pastra nota ironica din cadrul putinelor Dvs. dialoguri cu putinii Dvs. cititori (ma refer la site) ma bucur ca ati catadicsit a raspunde unora dintre noi, audienta pozitiva sau negativa. Ma mira ca un om de cultura ca Dvs., chiar si fara mari inclinatii sportive, face vorbire despre rasism in contextul meciului cu Serbia. In general, din toate luarile de pozitie ale Dvs. infierati exprimarea identitatii nationale. Da, ca sa va reprim gandul repezit si nepritocit, a injura pe unguri nu e identitate nationala, aici va dau onoarea de a fi cu Dvs. Dar Dvs. va brustuluiti ca un trotkist veritabil cand mai auzite cate un campion exprimandu-si mandria de a fi roman. De ce nu-i invatati pe americani ca nu au motive sa fie mandri ca sunt americani sau kosovarilor, la fel, ca sunt kosovari? Chiar v-am urmarit si nu ati scrijelit nimic cand CEO-ul Apple s-a declarat mandru ca este gay. Cum calificati asta? E doar o intrebare. Am zeci care sa speculeze lipsa de echivalenta pe care o exprimati in prea desele Dvs. aparitii publice. Insa nu vreau sa para un atac la persoana. Va doresc o seara placuta. Si, in masura in care chiar Dvs. decideti ce scrieti, mai multa echidistanta, un pic mai mult patriotism echilibrat, fara patriotardism, dar si fara nuante de vacar in fata turmei. Fiindca asa pareti, probabil ca doar executati niste elemente de agenda care va asigura hrana, este si asta o ipoteza. Pana la urma, daca scrieti ce nu trebuie, e un risc sa nu mai publicati carti, articole in ziare sau sa apareti in reclame (apropo, reusita reprezentatie, sunt publice acele contracte? Ma tem de o supraevaluare acolo). Stiu, Papaya e tot "a noastra" de asta si va intreb.

aciduzzo (101 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 18:43

Oooooo....domnule Observator.....cu stilul dumneavoastra .....Obositor si.....polititicaly corect..... (hai corecteaza-ma si la expresia asta)!!....Păi n-o fi fost cel mai bun clasico....ca poate era cel mai bun daca era in teren băiețașul ala cu mana rupta....ca daca era ala poate se termina 8-1 la ce bulevarde au fost in apărarea Realului... .si daca nici asta nu e victorie netă atunci....sa ne dea Barcelona si setul 2....ca la 6-1 puteam sa cerem si setul 2!!.....Pentru xstelu.... ..dincolo de faptul că indubitabil esti ***....boxieri e scris oricum la mișto iar răscoala aia a fost a in China la sfarsit de secol 19 și început de 20. Daca te pricepi si la fotbal cum scrii....lasa-te!!! Sau lasa-ne!! 95%care scrieti p-aci habar n-aveti de fotbal!!Si va mai dau una.....vedeti ca la ora 22 începe City-Tottenham....(Obositor.. .am scris corect Tottenham??!!).....dacă nu va place.....vizionare plăcută la Halagian, Hizo-Schizo si Ionuț Popa .....cand juca el la Ineu.....poate ca cineva stie la ce fac eu referire!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tyn (2 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 18:51

@ aciduzzo N a zis nimeni ca a fost cel mai bun clasico. In ciuda faptului ca le a cam dat cu terenul in cap baietilor lui Perez. Ca mai mereu in ultimii 10-12 ani...dar...asta nu poate sa "observe" orice nepriceput la fotbal care se baga in seama pe marginea subiectului prin sute si sute de comentarii...pe glob :-) P.S. - Eu cred ca cel mai bun (din cate am vazut eu) a fos manita lui Pep, 5-0, cu ultimele 2 marcate de rezervisti si rosul inevitabilului animal...ramos !! :-))

sundance kid (17 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 19:15

Dupa 89' s-a castigat la capitolul " vorbaria" ! Vorbaim mult fata de atunci . In termeni ppualri i se mai spune " garagara " . Inainte vorbeam putin dar faceam mult . Vezi litoralul romanesc sau vidraru de exemplu . Nu-i nimic. AM IMBATRINT DOAR CU 29 DE ANI . Mai e timp destul.

VLAD (3 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 19:39

De cand ai plecat la "europenii" cu obiceiuri contra naturii de la digi ai devenit neinteresant.

lulu (42 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 20:01

nea răducu, dacă matale atâta puteți, află că-i cam puțin. în rest, merg pe mâna d-lui axel, care pare că știe ce scrie.

Toader (25 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 20:40

Echipa reprezentativă a României, naționala - pentru cîtă vreme?, poate de aia trebuie aruncat cu *** în ea - este muuult mai bună față de ce se joacă în Liga 1.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Kinizsi Pál (13 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 21:32

@ Alex, 15:02 Bey bre, romanii ardeleni nu urasc maghiarii! Asa ca nu au nimic in ADN, au doar in visele voastre centenar-bratieniste. Voi, regatenii, urati maghiarii. "Gheorghe Doja" al tau este de fapt Makfalvai Dózsa György, [...] în latină Georgius Dosa Siculus de Makfalva, [...] (n. cca. 1470, Dalnic, Scaunul Kezd, Regatul Ungariei, astăzi în județul Covasna, Republica România - d. 20 iulie 1514, Timișoara) si a fost un mic nobil secui care a condus răscoala țărănească din Transilvania, REGATUL UNGARIEI. Executat la Timișoara, oraș infiintat de maghiari (ca majoritatea oraselor din Transilvania) si CAPITALA A REGATULUI UNGARIEI intre 1316 și 1323. Lasa manipularile propagandistice ceausiste! In rest, ti-au spus "alt sorin" si "NR" ce era de spus.

agi (1 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 22:25

Dupa cum se vede, romanii sunt ultrasi si in viata, nu doar in stadion. Mai baieti si fetye, nu e voie cu politica, violenta si pirotehnie pe stadion. Sunt atatea explicatii logice pentru aceste interdictii incat n-ar mai trebui sa existe vreo discutie pe tema asta. De ce-o fi atat de greu de inteles?

Nituka Naglava (3 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 23:17

Am citit comentariile lui Mihalcea si a lui Axel si imi dau seama ca mai exista speranta. Speranta ca nu vom ajunge toti manipulati si indobitociti.

Ca (1 comentarii)  •  29 octombrie 2018, 23:57

Domnule Radu, v-am auzit in seara asta spunand la emisunea lui Moraru: "domnul Craciunescu se pricepe mai bine CA mine". Aici se foloseste DECAT, nu?

axel (12 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 0:31

Fratilor, astia ne-au napadit de tot. Eu incerc sa fiu cat mai decent posibil, mai ales cand vad aceasta superioritate afisata bazata pe sclavagism si atat. Pe niste predicate ale corectitudinii politice, izvorate din trotkism, materialism dialectic si comunism pur. Acesti Mitrea Cocor ai secolului XXI au nesimtirea sa ne ofere lectii seara de seara, crezand ca noi suntem chiar un popor de alienati, de debili mintali, pe care ii pot intoarce cum vor. De undeva din Romania, va transmit sa le spuneti sefilor Dvs. ca vor pierde din nou, cum au pierdut mereu in istorie, fiindca asta e profesiunea lor, pierzania.

Io (1 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 0:38

Idiotii utili au sarit ca arsi :) In momentul in care strigi "Kosovo = Serbia" vreo 20 de minute, cand urli in gura mare "afara cu ungurii din tara" alte 20 de minute, cand mai bagi ceva si de "***"...... si apoi te miri ca ai terenul suspendat.......sa nu-mi fie cu banat, dar esti ***! Prea subtil pentru ei domnule Paraschivescu, trebuia sa-i luati un pic mai din oala, oricum n-ar fi inteles, dar macar se simteau lezati in orgoliul lor de "romani adevarati", care injura pe cine vor ei! S-a inteles? :))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (65 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 1:40

Chiar credeti ca Nationala Romaniei merita vreun comentariu???? Eu nu.... Ar trebuie ca acest meci sa treaca neobservat. Oricum nu intereseaza pe aproape nimeni...Poate doar pe Ioanitoaia care nu crede ca vom termina pe locul 3. Din 4 nu din 49...

Mihai (1 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 4:25

Una peste alta, trebuie sa ne impacam cu gandul ca spectatorul/suporterul roman nu e chiar cel mai rasarit si mai citit, ci cel care crede ca de cand se naste si de cand invata sa se lege la sireturi, stie tot, doar ca asa ii bese mintea, fara sa mai fie nevoie sa se informeze. Astia suntem si tre sa ne suportam zi de zi.

Dan Z (1 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 7:23

Repet, clar cine doreste poate sa exprime si păreri negative si intr-un mod civilizat, nu pretinde nimeni utilizarea de termeni pretențioși, neologisme, citate, idei filozofice. Dar un pic civilizație pt. unii internauti nu ar strica. Ca întotdeauna articolul este excelent, felicitări maestre !

Observator (243 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 8:27

@ aciduzzo Cred ca nimeni n-ar trebui sa puna la indoiala priceperea mea in fotbal, dar pe dvs. sunt sigur ca va depasesc la toate capitolele, inclusiv toleranta! Si incerc sa am un grad de obiectivitate mai mare decat dvs. sau decat alti frenetici sustinatori ai cate unei echipe! O fi castigat Barcelona disputele cu Real in ultimii 10-12 ani, insa in Europa bilantul este favorabil madrilenilor in acelasi interval! Indraznesc sa spun ca, la acest capitol (ligi ale campionilor), Barcelona nu o va egala niciodata pe rivala sa din capitala! Am observat ca obiectivitatea lispeste cu desavarsire in cazul sustinatorilor unor echipe ca Bayern, Barcelona si Liverpool si a unor sportivi precum Messi, Nadal sau Djokovic; mai multa ... prudenta/ponderare nu le strica! O.

vasco (93 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 8:38

@kinizsi pal, sunt roman ardelean si pot sa-ti confirm ca romanii nu-i urasc pe unguri,da asa e, doar ungurii ii urasc pe romani.Unii romani,intre care si eu ,ii dispretuiesc doar pe acestia pentru intoleranta si ura etnica,caracteristice doar evului mediu,in care de fapt sunteti cantonati de la anul 1526 cand istoria voastra s-a oprit.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 8:45

@ Ca Pot fi folosite amandoua. Cum era scandarea, "Nu va suparati pe noi / Ca suntem mai buni CA voi, nu"? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 8:49

@ aciduzzo Iertare, v-am subevaluat. Nu stiti lucruri uluitoare doar despre timp, ci si despre felul cum se desfasoara lucrurile in redactia GSP: cine in ce zi scrie, pana la ce ora trebuie sa predea textul, cum se face impartirea sarcinilor etc. Felicitari, eu n-am cunostintele dvs. Iar daca fiecare s-ar suci, s-ar replia si s-ar oferi sa scrie dupa chef si importanta subiectului, s-ar instala ceva vecin cu haosul. Ma rog, asta daca nu presupuneri ca GSP imi apartine si ca, patron fiind, scriu ce si cand vreau. Regret, nu sunt eu patronul. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 8:56

@ axel Dati o definitie noua trotkismului. Nu stiam ca-l reprezint, multumesc pentru informatie. Pentru mine, patriotismul inseamna altceva decat pentru dvs. si altii. Pur si simplu. Daca sar peste gard si dau navala pe teren, arunc fumigene pe gazon si urlu una si alta impotriva oricui imi displace, nu se cheama ca sunt patriot. Repet, pentru mine. Tot pentru mine, mandria de a fi roman, kosovar, singaporez sau american e un caraghioslac. Cum sa fii mandru de o fatalitate geografica? E ca si cum ai fi mandru ca esti exoftalmic sau pistruiat. In rest, puteti banui orice despre mine: ca scriu dupa dictare (presupun ca puteti exemplifica), ca vreau sa-mi asigur mai stiu eu ce etc. Curiozitatea fata de contractul meu cu Papaya nu v-am inteles-o, dar e dreptul dvs. s-o nutriti. O fi o forma de discretie camuflata. R.P.

vio (3 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 9:20

"Naţionala mare coboară pe scara simpatiei publice şi ajunge sub naţionala mică. " Pentru ca nationala "sub 21" câstiga. "Public minunat", "ne-a împins de la spate","al 12-lea jucator" si alte câteva zeci de platitudini care ne inunda ca o apa mare si tulbure. Dar, maestre Paraschivescu, ce-ar fi sa va imaginati un articol despre "simpatie" în momentul în care nationala mica, umilita la "euro", se va întoarce cu capul plecat? Ca pâna atunci ideea de a stopa cumva vârsta fotbalistilor nostri la fericitul prag de 21 de ani, pentru a nu se pierde în "noroiul maturitatii fotbalistice" ,va fi cea care va domina nivelul intelectual al suporterului român. Pentru ca acesta nu este nici minunat, nici extraordinar, nici cunoscator, nici, nici... El este asa cum îl cunoatem cu totii: primitiv si needucat. Degeaba construim stadioane superbe, cu zeci de mii de locuri, pentru ca n-avem cu cine le popula. Locatarii lor adevarati nu s-au nascut înca în România.

Toader (25 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 9:30

Kinizsi Pál, lămurește-ne cum Ardealul a fost la parte a Regatului Maghiar dacă, după bătălia de la Mohach, 1526, Imperiul Otoman a desființat pentru totdeauna regatul mai înainte amintit însă fără Ardeal. Mulțumesc anticipat! (pt românii prostiți prin școli: Ardealul cu Maramureș, Bihor, Banat, a fost parte administrativă a Ungariei în Imperiul Austro-Ungar doar de la 1867 pînă la 1918, fix 51 de ani, nu o mie de ani)

axel (12 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 9:50

R.P. - va multumesc pentru raspuns. Nu am cautat sa jignesc cu termenul de trotkist, daca doream sa fac asta v-as fi facut stalinist, ignorand faptele. Pur si simplu, prin Weltanschauung-ul Dvs., sunteti un internationalist (nu nationalist), sunteti un materialist ca dialectica (nu am prins referinte la Dumnezeu in scrierile Dvs., publicistica sau beletristica), sunteti un progresist, un realist care foloseste ca prima metoda analiza critica. Asta va situeaza in prelungirea trotkismului anilor '30, cunoscuta sub numele Scolii de la Frankfurt. Unde, de altfel, au contribuit minti luminate ale lumii, printre ele Marcuse si Fromm. Nu este o rusine, e doar o plasare intr-un sistem de referinte pe care oamenii sa il inteleaga. Va doresc succes, anumite banuieli ale mele nu inseamna ca va ignor calitatile Dvs. de scriitor ori umorul Dvs. mucalit, pe sub mustata.

CF1973 (2 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 10:06

Domnu Paraschivescu, cu tot respectul, dar v-ati aratat gandirea marginita, sa ma rog servilismul fata de anumite grupuri, cand ati raspuns unui cititor ca e caraghios sa fii mandru de nationalitate. Ei afla, dragule domn, ca oamenii nu sunt mandri dpdv "geografic", desi am avea destule motive sa ne mandrim cu ce avem, ci din alte pdv. Istorie, realizari, sport, cultura, etc. Oricine s-a simtit mandru cand un strain ii vorbea despre Hagi. In anii 90, oriunde eram, lumea spunea Hagi!Popescu! cand le spuneam de unde ma trag. Altii, mai cititi, mai umblati, au laudat Romania si din alte perspective. Prin 97, intr-un bar, dintr-un Port la Marea Baltica, un barbat la vreo 40 de ani, localnic, le-a povestit celor prezenti despre Partizanii din Muntii Romaniei, stia foarte multe, chiar decat mine. Am ramas mut. Si m-am simtit mandru, m-am simtit cineva. Daca dumneata nu ai nici un motiv sa te simti mandru, treaba matale. Nu da lectii altora ce trebuie sa simta. Vreti sa distrugeti natiunile, tot ceea ce leaga si uneste un popor. Se incepe cu istoria. O schimbati, o schingiuti, o stergeti. In Germania s-a reusit deja. Aceasta Natiune nu mai are istorie. Totul se rezuma la 1933-1945. Restul nu mai exista.

Nituka Naglava (3 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 11:42

Bun, se adauga si CF1973 care o da chiar la fix. Rescrierea istoriei e o practica pe care am mai vazut-o si la altii. Dar cel mai bun exemplu e in romanul 1984. Domnule Paraschivescu, v-ati intins singur capcana! Pai daca ar fi fost dupa dvs, bucuria imensa din vara lui ‘94 nici n-ar fi existat.

mg (227 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 12:54

..sentimentul naţional există, e-n fiecare dintre noi, chiar fără să fim foarte convinşi de asta. Nu cred că e cazul să ne ruşinăm, indiferent de intensitatea cu care ne bântuie. Cum a apărut şi de ce a fost cultivat, e o altă discuţie. Nu ştiu dacă e pe ducă (mai degrabă nu) da' cred că-n ziua de azi, în condiţii de pace, e vorba de un naţionalism decorativ, de ocazie.. E nevoie de ceremonial, de imn şi de drapel ca să ne furnice.. Şi avem, din când în când, parte de momente solemne, date de istoria mai veche ori mai recentă, sau prilejuite de marii noştri campioni, că tot vorbim de sport aici. Şi tre' să recunoaştem că suntem şi selectivi cu sentimentul ăsta. Adică fluturăm tricolorul la Roland Garros, nu la un 0-5 la Belgrad... Ne facem că plouă cînd vine vorba de conaţionalul nostru, violator în serie prin Italia.. Şi dacă vrem s-avem (sau să dobândim) şi noi un nume bun în lumea largă, atunci ar fi bine să le mulţumim campionilor de azi şi de ieri. Ei coagulează sentimentul naţional, nu turbulenţele de pe stadioane, pigmentate cu măscări şi scandări rasiste sau xenofobe. Nothing to kill or die for.. şi brotherhood of man, cum spera Lennon, da' până la Imagine there's no countries, mai e.. Bine că s-a scos armata obligatorie, cu mantăile( sic!) şi cazmăile ei cu tot..

Observator (243 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 15:07

Erata: "... si AI unor sportivi...". Scuze! O.

vasco (93 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 16:19

@Toader,exact asta ii spuneam si eu prietenului Kinizsi,doar ca nu te astepta sa-ti raspunda.Ei doar arunca venin ,culmea e ca sunt multi care ,e4xact cum ai spus,prostiti prin scoli sau de cealalta jumatate a casatoriei mixte,pun botul si chiar intra in polemici cu unii care de la 1526 pana la 1918 nu au avut tara ci doar teritoriu...

st.il. (5 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 17:48

Am citit articolul dlui.R.P., am lecturat apoi comentariile făcute "pe text" și am rămas surprins de câtă emoție /patimă poate genera o sumă de observații fine și exacte la o situație de fapt !. Nu vreau să fac pe avocatul diavolului , cu atât mai puțin cu cât R.P. nu-l întruchipează pe diavol iar noi , cetele de serafim sau heruvimi !. Vreau în schimb să sper că voi apuca să trăiesc și zilele în care nu vom mai arunca chiștoacele țigărilor oriunde pe stradă, că nu vom mai scuipa decât în batistă, că vom avea curajul civic de a face observații nesimțiților din jurul nostru , că nu vom mai lăsa munți de gunoaie lângă "grătarele" abia consumate , șamd...Este foarte bine să fim patrioți , să ținem cu "ai noștrii" !...Ce ne ia să fim și civilizați ?....

Kinizsi Pál (13 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 23:26

@ Toader, 9:30 Mai bine lămurește-ne tu cum Ardealul a fost parte a Rominiei inainte de 1867, ca exact asta se-ntelege din "argumentatia" ta. Apropo, din ce an exista ca stat? Din 1866 (pt românii prostiți prin școli)? :))))))) @ vasco, 16:19 Hahahahaha! Tu te intelegi pe tine? "...culmea e ca sunt multi care ,e4xact cum ai spus,prostiti prin scoli sau de cealalta jumatate a casatoriei mixte,pun botul si chiar intra in polemici cu unii care de la 1526 pana la 1918 nu au avut tara ci doar teritoriu..." Cred ca suferi de dedublare, asta se desprinde din textul tau, de fapt nu stii daca esti de o parte a "baricadei", sau de cealalta parte. La fel cum ITI INCHIPUI, vasluiene, ca ai fi "roman ardelean". La gradul de rrrominism ce-l exhali pe forum, ar fi trebuit sa stii faptul elementar ca Kinizsi Pál ("Paul Chinezul") a fost roman transilvanean! Are un bust comemorativ in gara din Jubat, pus DE UNGURI! Singurul tolerat de autoritatile balcanice in afara grupului statuar al lui Matia Corvinul de la Cluj. "intoleranta si ura etnica,caracteristice doar evului mediu", la unguri? :)))))) E destul sa revezi spumegatia agentului R.B. ("ardelean" si el...hahaha!) in direct, la "RealitateaTV", de cu 7 luni in urma, ca sa-ti dai seama din ce specie faceti parte. Si, apropo de "cealalta jumatate a casatoriei mixte", tot din textul tau, nu-i asa ca tu esti adeptul "casatoriei" monojendăr, progresist-globaliste? Domnul Paraschivescu a stiut exact carei faune i se adreseaza ironic cu articolul asta. Si se poate vedea ca mare e Gradina Maicii valahe...

Tibisor (7 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:05

@ Kinizsi Pal … da-mi voie sa remarc exprimarea ta perfecta in ceea ce priveste gramatica limbi romane ! Multi romani " neaosi " ar trebuie sa se bage in pamant ...

Toader (25 comentarii)  •  31 octombrie 2018, 10:07

@Kinizsi Pál, desigur c-o dai la-ntors, adică otomanii ocupă capitala dar nu toată țara. Ținutul numit Transilvania, după cutumele vremii, era sub suzeranitatea Ungariei, ce era la rîndul ei sub suzeranitatea Vaticanului, de unde-și luau regii coroana?, după cum Țara Românească și Moldova erau sub suzeranitatea Porții Otomane. Încă ceva, dacă nu ești din mica minoritate de maghiari cu trăsături turcomane mare minune să nu fi român dezrădăcinat.

Comentează