Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Cel alb, cel galben, cel negru

Genunchi de pâslă, braţe de lână, inimi de vată. Am mai văzut filmul

Permalink to Cel alb, cel galben, cel negru
luni, 10 septembrie 2018, 8:52

E un titlu de film vechi, de prin 1975. Un western-comedie cu Giuliano Gemma, în care trei borfaşi pun mâna pe un bidiviu pe care Împăratul Japoniei i-l dăruieşte preşedintelui Americii. Şi uite cum trece timpul. Nici nu ştii când pleacă albul, galbenul şi negrul de pe pânza ecranului şi apar pe stadion. Albul e Serbia, după supranumele echipei: Bijeli Orlovi, adică Vulturii Albi. Galbenul e România, după galbenul tricourilor şi după fotbalul ei hepatic-apatic, fără echivalent ornitologic – să zicem totuşi că le putem spune „băieţilor” Pupezele Galbene. Negrul e, desigur, muntele pe care n-am ştiut să-l urcăm şi care, la sfârşit, era să ne urce el pe noi.

Burghezi de lux: luxemburghezi

Cam pe când „naţionala” României îl deranja o singură dată pe portarul Muntenegrului, Luxemburgul nivela Moldova. 4-0, cu maestrul Sinani din nou pe afiş. Şi tot atunci, Serbia fără câţiva titulari bătea Lituania la ea acasă, după patru bare şi un penalti ratat. E vreo surpriză aici? Absolut niciuna. De la sârbi aşteptai o victorie, de la luxemburghezi la fel. Echipa care a chinuit Franţa la ea acasă ar pune azi probleme uriaşe României. Dudelange-CFR Cluj n-a fost o întâmplare, ci actul însoţitor al unei realităţi: Luxemburgul a urcat la fel de mult cât a coborât România. Marele Duce de Luxemburg a ajuns la acelaşi nivel cu Marele Duce de Râpă. Unul ştie că munca serioasă oferă dividende. Celălalt insistă cu driblingul autoamăgirii. Un singur lucru omite Marele Duce de Râpă, sub al cărui blazon stă fotbalul românesc: pe tobogan poţi doar să cobori.

Afară cu Daum!

Cum? N-a fost el selecţioner? Iertare, asta s-a văzut la Ploieşti. Naţionala a jucat tot lălâu, fără idee şi fără forţă. Bine, dar atunci unde e „suflul nou”? Doar în amicalele cu echipe de rezerve şi grăsuni ieşiţi la dezmorţeală? Dacă tot am scăpat de Christoph Daum, trebuiau să apară deja lucrurile bune pe care le face un român în compania altora. E adevărat, noul selecţioner a reinstalat un obicei străin străinului: ranchiuna pe post de criteriu de selecţie. Omiterea lui Nistor de pe lista convocaţilor a fost o ambiţie păguboasă. Sigur, Contra nu e primul selecţioner român care operează umoral. Deosebirea e că predecesorii lui îşi permiteau aşa ceva fiindcă aveau cu cine să înlocuiască oile negre. Şi fiindcă tot s-a râs de Daum, care încă nu şi-a găsit de lucru, să spunem că Daum a stat pe tuşă un an şi n-a făcut nimic. Naţionala României a jucat fotbal un an şi n-a făcut nimic. Cine vi se pare în câştig? Ce-aţi prefera, să fiţi şomeri un an şi să nu luaţi un leu sau să munciţi în anul respectiv şi să nu luaţi un leu?

Criteriul european

Tot ce lipsea între un meci pe care nu l-am câştigat şi un altul pe care s-ar putea să-l pierdem era o declaraţie inoportună a preşedintelui FRF. Şi declaraţia a venit. „Dacă e să fiu sincer, îmi doream mai mult o victorie în Portugalia decât o victorie cu Muntenegru”, a spus Răzvan Burleanu. Dorinţa i s-a îndeplinit, spre lauda echipei de tineret. Dar lipsa de diplomaţie a enunţului rămâne şi s-ar putea să-şi facă simţite efectele diseară. „De ce să ne omorâm cu firea, dacă şeful însuşi spune că Liga Naţiunilor nu prea contează?”, ar putea gândi jucătorii. Sigur, Vulturii Albi au prima şansă în faţa Pupezelor Galbene. Romanticii invocă posibilitatea unei zile proaste a Serbiei. Da, nu trebuie exclusă ipoteza.

Dar mai trebuie observat un lucru, aşa-numitul criteriu european. Serbia are (cu baftă, nemeritat, dar are) o echipă în grupele Ligii Campionilor, noi nu avem pe nimeni nici măcar în Europa League. Individual, sârbii au şase jucători în echipele din grupele Ligii Campionilor. Noi, niciunul. Tot individual, sârbii au opt jucători în echipe din Europa League. Noi, trei, dintre care unul abia a venit ca rezervă, altul nu e titular cert şi doar unul, Răzvan Marin, prinde echipa.

Comentarii (48)Adaugă comentariu

Dobrescu (2 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 10:30

No comment!!!!Asa este realitate azi.

Toader (25 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 10:54

Se poate și mai rău, vezi Franța! Un comentariu de pe un forum francez: „niciodată să nu urmăriți un meci de fotbal al Franței în străinătate; toți vor rîde de tine.” (Un conseil ne regardez pas l'equipe de France à l'etranger, vous allez être la risée). Altul : „Mon dieu, à chaque match, tout le monde se fout de la gueule des Français. Dans tous les commentaires YT, les commentaires "african team vs europe" étaient toujours en top. Après, ils insultent les français de lâches, puis hop, référence à la défaite face à hitler. Je vis cette équipe comme une humiliation.”

lenroc (10 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 11:53

e greu si să citesti un articol despre nationala de fotbal - despre al scrie nici nu vreau să mă gândesc - ce să mai vorbim despre a te uita la meci?? Interesul publicului către această șaradă numită fotbal românesc tinde spre zero, e doar chestiune de timp.

mariuss72 (6 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 12:06

@Toader, as vrea sa pastrez un nivel de bun simt pe articolul maestrului Paraschivescu, dar nu pot sa ma abtin si sa-ti spun ca esti la fel de prost precum francezul care a comentat.

Fane (26 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 12:16

Prefer sinceritatea presedintelui FRF,care nu se pricepe la fotbal cum au hotarat "specialistii"in trancaneala,dar care probabil s-a lamurit de valoarea inexistenta a lotului mare (chiar nu e deloc greu),decat fatarnicia multor presuri,care sustin sus si tare ca putem sa fim pe locul 1 doar a fost un singur meci. Acestia au ramas culturalizati doar cu povestile copilariei care majoritatea se terminau cu o minune. De ce nu i-a trimis Contra la tineret pe Marin si Dragus? Simplu ca la noi-"capra vecinului". Acest lot mare nu se va mai califica nici cand va fi gata prima autostrada care asteapta tot o minune picata de nu se stie unde.

mg (227 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 12:34

..corul pupezelor galbene a acuzat dirijorul (convenabil şi în trend..) după ratarea ultimei campanii de calificare. Cică n-ar fi dat cum trebuie din băţ şi nu le-ar fi pus în valoare talentul incontestabil. Alţii au acuzat atmosfera văduvită de tradiţionala "caterincă".. Degeaba le pui partitura în faţă unor urechişti, ei vor cânta tot ce (nu)ştiu.. Suntem echipa păcii, dar nu ne resemnăm. Cobori în sus luceafăr blând, oricât ţi-ar fi de greu.. Dă o ordonanţă, fă ceva.. Luminează mintea pupezelor noastre şi nu le lăsa să se dea pe topogan..

vasco (93 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 12:38

Minunat scris!Sunteti singurul care,macar tangential,aveti alta parerea despre "inamicul public"Daum.

vasco (93 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 12:39

Minunat scris!Sunteti singurul care,macar tangential,aveti alta parerea despre "inamicul public"Daum.Apropos de filmul care da si titlul articolului,mi-a placut ,stiu ca am ras bine de tot!

Jean-Paul (12 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 12:45

Dupa cele cateva amicale in care n-am pierdut fiindca nici adversarii nu s-au strofocat, fiind meciuri fara miza, trebuia sa vina si un meci - proba a adevarului - in care Gurita sa-si arate limitele. Ca spectator, chiar n-am inteles care a fost filosofia echipei in meciul cu Muntenegru: ingramaditul Stanciu a fost desemnat drept conducatorul de joc. Si ce-mi facea nicusorul? Ceea ce nu trebuia: dupa doua schimbari de pe loc a directiei lui de miscare, urma o pasa aruncata spre varful nationalei care, matematic, pierdea startul si mingea se intorcea spre careul nostru. N-am inteles nici de ce Maxim n-a fost jucat de coechipieri. Sa ai un jucator tehnic precum Maxim si apt sa intre in combinatii si tu sa continui sa arunci mingi, de la centrul terenului, spre careul de 16m unde se odihnea Keseru, mi s-a parut cea mai mare prostie...Stanciu este mult sub valoarea lui Maxim si n-o sa inteleg de ce este preferat acest mingicar in dauna altora care pot contribui mult mai bine la constructia fazei de atac.... De doua ori a primit Maxim pasa in apropierea portii adversarilor si omul si-a aratat valoarea: a dat doua pase de gol, din care cea mai clara a fost ratata cu seninatate de rezerva de lux a bancii lui Napoli, iar a doua a fost trimisa in plopi din careul de 16 m. In rest, Maxim a somat nefiind cautat cu mingi de colegi.... Rautatea impotriva lui Maxim a facut prozeliti si dupa meci, cand asa zisii analisti(Vama si un nimenea precum panduru) au cerut scoaterea lui Maxim, dar nu si a lui *** stanciu, cel care n-are fata de conducator de joc, cum n-am nici eu fata de alatoyah... Daca diseara scorul nu va fi mai sever de 3-0 asta se va intampla doar fiindca de data asta vecinii vor fi mai blanzi, nicidecum noi mai tari... Concluzie: nu-l mai avem pe Daum drept selectioner, de ce jucam parca si mai prost, fara idei, fara vlaga, fara rezultate? maestrul Ioanitoaia poate fi multumit: a scapat de Daum, dar iata, ghinion, am nimerit cu Contra(un contra ideii de conceptie de joc, contra selectiei pe merit, contra jocului combinativ) Diseara nici n-am sa ma uit la meci: voi prefera sa ma uit la un film

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex (9 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 12:53

Buna ziua! Nu inteleg de ce Contra impreuna cu cei care decid la Nationala mare nu I-au trimis pe Marin si Dragus la tineret? Pe langa faptul ca lipsesc 4 titulari, conteaza si prospetimea fizica, pentru ca Marin si Dragus nu au jucat cu Muntenegru. Se poate sacrifica o calificare pentru un posibil punct cu Serbia? La ora actuala tineretul conteaza mult mai mult pentru viitor si echipa mare! O zi frumoasa SA avem!

Andrei F (62 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 13:00

Desigur...Nistor era salvatorul patriei!Dar in locul cui trebuia convocat?Pintili,Bicfalvi,Anton,Marin...?

Observator (243 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 13:03

Napoli joaca in Liga Campionilor, iar Chiriches inca nu s-a transferat in alta parte! O.

Roadghost (2 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 13:23

Paraschivescu nu se dezminte, de departe cel mai bun articol de pe gsp din ultimele luni. Fara fatalisme romanesti sau sentimentalisme ieftine. Am inceput citirea articolului cu un zambet larg pe fata, am continuat razand si am sfarsit scarpinandu-ma in cap cu un ranjet amar, dandu-mi seama cat de jos a ajuns intr-adevar echipa nationala.

Chis Alexandru (3 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 14:20

Dle Paraschivescu dvs scrieti: "Romanticii invocă posibilitatea unei zile proaste a Serbiei. Da, nu trebuie exclusă ipoteza". Dar ce ne facem daca "Pupezele" prind o zi si mai proasta decat cea de trista amintire cu 5-0?

teo stemate (25 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 14:28

Suntem în grupa C din Liga Naţiunilor pentru că jucătorii de care dispunem asta sunt, jucători de Serie C. Sau de Divizia C, cum i se spunea. "Pupeze Galbene" nu le-aş zice, e cam tare ironia, dacă ne gândim ce conotaţie depreciativă are cuvântul "pupăză" în DEX. Dar, în comparaţie cu fotbaliştii care îmbrăcau altădată tricoul naţionalei, cei de azi sunt cu două-trei clase mai jos. Asta e realitatea, cu atât mai cruntă cu cât nu există răspuns la întrebarea: "De unde să luăm alţii?" Până una-alta, echipa naţională e numai una, aşa că n-avem altceva de făcut decât să strigăm: HAI ROMÂNIA! Cine ştie, poate produc surpriza diseară şi se transformă, ca-n poveşti, din pupeze galbene, în acvile de munte.

Deva (1 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 14:49

Daca pierdem cu sarbii, Contra Cosmin sa fie demis. Nu se poate sa faci acasa meciuri egale. Cosmin, trebuie victorii, in oficiale, nu in amicale.

Urod (17 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 15:19

La asta se ajunge când cei care nu fac nimic , deschid gura si atacă pe cei care fac...ma refer aici la ,, Comunismele " lui Radu Naum...Ne vor bate si Lichtenstein , Gibraltar ...etc , adică toti cei care fac ceva si merg inainte. Noi am învățat mersul inapoi, iar dupa 28 de ani nu stim decât să dăm vina pe morți ( Ceausescu )...El e de vina întotdeauna...orice se intampla, el e de vina...Nu contează că el n-a furat un leu si doar a construit....tot el este de vina pt tot ce fura Dragnea cu toti politicienii de după '89...Nu s-a făcut nici un km de autostradă...?!!!... Care-i problema?!!!... Ceausescu este de vina...si tot așa înainte, ca merge sa-i prostim pe oameni ...dar până când?!!!....A venit Daum , am dat in el din toate direcțiile...El era de vina pt tot ce s-a întâmplat în 28 de ani...Vine Contra , ne umple de glorie de n-o s-o putem duce...Lasă că merge și așa, important ca intra salariul de mii de euro fără să se facă nimic...Ma refer la Radu Naum in special...D-voastra sunteti in tip de bun simt si calculat , dar restul trăiesc din șmecheria jurnalistică...

alex.m (1 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 15:39

"Pupezele galbene" au jucat "lalait si anost", fara vlaga fara a avea o tactica clara, bine trasata de cel care se zice ca este antrenorul lor. Degeaba pui pe cineva sa cante fara partitura, numai dupa ureche, Nu o sa iasa nimic. Unde sunt cei care erau numiti ca antrenori dupa merite si dupa performante (Angelo N. Lucescu, Iordanescusi chiar Piturca).

marius (1 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 15:46

Maestro, nu ma-ti dezamagit din nou. Nationala de fotbal....

andrei (1 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 16:11

Oare ne lipsește talentul sau determinarea / dorința ? Oare ce se întâmplă azi cu echipa de fotbal se întâmplă colectiv cu toți românii? Cum suntem noi așa este și echipa de fotbal, dezbinată, fără vlagă, fără poftă de viață, anesteziați, împrăștiați, nu ne mai găsim echilibrul.

CrisCris (1 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 17:29

Neintroducerea în lot a lui Florinel Coman a fost o prostie câinească. El ar fi putut fi un catalizator al jocului, mai ales că e și cel mai tehnic din generația tânără. Dar au fost preferați niște iluștri necunoscuți și niște anesteziați cunoscuți. Nu-i nimic. Mai urmărim un turneu final la tv.

sundance kid (17 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 17:29

S-a mers din inertie pina in 98 'cu jucatorii descoperiti si crescuti de regimul de dinainte de 22 decembrie atunci cind deastfel s-a construit si monumentalul portile de fier varianta romaneasca una din miile de constructii monumentale vezi centrala atomica etc.. Concluzia ? Nimic nu vine intimplator pe lumea asta .

Ionel (2 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 18:00

Foarte bună analiză și comparație , nu înțeleg d-le Radu cum dvs om inteligent puteți participa la emisiunile absurde de pe Gigi TV, emisiuni care sunt de râsul nației , cu analiști gen dinu vamă și *** .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco (93 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 18:04

@andrei,impartasesc acelasi punct de vedere.

Mitenka (8 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 19:22

Ma gandesc ca, individual, sarbii au totusi mai mult de 6 jucatori in CL. Cred ca formularea mai fericita era "separat de sarbii din lotul Stelei Rosii"

ManX (28 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 19:58

Hmmm mai încerc odata...….a III-a oara…trimit acest mesaj...Cred ca nu ati primit mesajul meu si din aceasta cauza nu a fost publicat. Nu cred ca am jignit pe cineva. Nu mi-as permite pe acest blog. Acesta este mesajul original, primul mesaj "....l-ați uitat pe cel Viclean. Sper ca nu este un păcat pentru ca am scris cu majusculă. Daum nu avut nici un meci amical inaintea celor oficiale. Contra are cam zece. De mare succes. Pentru a castiga un trofeu, trebuie înființată Liga Meciurilor Amicale.Nu am avut noroc si se numeste a Națiunilor. Daum nu cunostea deloc fotbalul Donau-Karpaten-Balcanian si a declarat chiar, ca nu se astepta sa găsească o echipa asa de slaba care a participat la Campionatul European. Chiar dacă a avut rezultate slabe eu cred ca trebuia continuat cu el. Asa avem an de an o New Romanian Fotbal Team, de parca nu este de ajuns Nea Dinamo de vreo zece ani" PS: poate a deranjat "Nea Dinamo" dar corectorul de ortograf a facut asta scriind de pe smartphone. Iar eu am fost deacord :) Sunteti dinamovist domnul Paraschivescu? :) N-o sa mai scriu rau de Dinamo niciodata, promit.

nica fără frica (21 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 20:20

Atâta timp cât FRF e condusă de habarnistii nu vom avea rezultate! Să-mi spună și mie cineva ce îl recomanda pe contra la națională!!!??? Un antrenor de duzină fără pregătire și fără performanțe! Contra spunea că i am dominat clar pe Muntenegru care mă face sa cred că ăsta ori se droghează ori e rupt de realitate!!!

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 20:45

Da Dom Profesor, la atitea atacuri mai lipsea un spagheti american. Azi era mai nimerit Pisica alba, pisica Neagra – ca sa-si ia galbenii igienica cu ei sa nu fie nevoiti sa se stearga cu gistele superbe albe cind or iesi din „tualeta“ -, dar poate nu-i voie cu Pisici azi inainte de 11.9. 2018, era noastra, ca nici eu n-am voie sa-i arat Pisica unui Constantin. Speranta ca sirbii sa-si dea cu stingul in dreptul, sa alunece v-o trei, sa-si rupa oasele ceva in genul Rat + Ra-doi, – ca noi, dupa ce-am demonstrat la Ploiesti sintem fiii ploii – moare ultima. --------------- Nu-i nimic, poate am voie Dom Profesor sa Va anunt cu Respect ca incepe scoala. Tot ce putem spera este sa nu mai cada elevi in bude, ca Soros sta jos, se uita la frumusetile Patriei noatre si mai trage cite una linga el. Iar daca cad speram sa poata iesi si sa puna repede mina pe o gisca alba sa se sterga. Doua treimi din scoli n-au ISU-pissu, ceva mai multe nu au aviz sanitar, asa ca daca ne intilnim la mijloc cam 8 din 10 scoli nu au voie sa functioneze !!! Poate anul asta manualele sint gata, dar nu si eratele. Il asteptam pe Constantin sa ne spuna ca ce ?, ca comunistii au gasit in 1945 un popor de *** si au avut si mai au mult de munca, ca daca dadeam drumu la cianura pa rosia montana nu mai aveam nevoie de nimic, ca de vina e globalizarea, multinationalele, capitalul strain si desigur Soros din cauza caruia nu poate dormi. Daca luam 3 se dovedeste ca Soros e de vinovat, iar esecul scuza in plus si esecurile guvernantilor:„ba, sintem prosti, nu avem valoare, de unde tata rezultate“. Auzi Dom Profesor, i-a transmis Luce lu Sapun ca are nevoie de post dar daca sirbii stau in ghete crezi ca e nevoie de autogoluri ? Pai la lenea aia ancestrala aratata in „miscarile“ de la antrenamente, la voia aia buna si risetele alea ca pe terenul nr. 9, echipa e pregatita beton. Pune Sapun tricoiu galben si iese la taiat lemne ! E mai bine ca toate dezastrele sa inceapa odata, asta crede si Vasilica Bancila, adica daca Colectivu era odata cu inceperea scolii si mai dadea si un cutremur nu mai pica nici Pota. Nea Constantine, e drept ca a mai ars un blocusor fara autorizatie si cu Constantini proprietari fara asigurare la incendiu, motiv suficient ca conducatorii Patriei noastre scumpe sa-si faca harachiries. Dar, este ca ar trebui sa mai arda vo patru in acelasi timp ori sa avem macar un mic cutremur ca sa avem catastrofe suficiente ? Cum e posibil ? Toate cazuri, inclusiv scoala si sport, in care doar organizatiile ne-guvernamentale iau atitudine si incerca sa ajute. ------------------- Uite Adevarul, cine stie din ce film este ? Firea nu poate face nimic din cauza lui Dr Agnea, Dr Agnea nu poate face nimic din cauza lui Ion-nis, iar Ion-nis din cauza lui Vasilica si a euro-*** gen Istvan Preda pe care devin activi doar la poarta VIP a aeroportului. Iar Soros care la pus si i-a dat Nobelu lu Obama trage papusile de sus, ori de jos cind isi dau jos chilotii si se suie si ei ca si regii pe Tron !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 21:18

@ ManX Eu, dinamovist? E buna, n-o stiam. N-am idee de ce nu v-a aparut mesajul de la inceput. Je n'y suis pour rien. R.P.

Pompiliu (1 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 21:19

Pentru maestru: s-a strecurat o greseala in text.Fotbalistii echipei nationale a Serbiei sunt denumiti ORLOVI,ceea ce inseamna VULTURII.Termenul 'bijeli orlovi'nu este corect,pentru ca bijeli inseamna albii in ...croata(in sarba se spune si se scrie beli),dar cea mai mare problema o reprezinta faptul ca 'beli orlovi'au fost o formatiune paramilitara asemanatoare celui a lui Arkan.Cu tot respectul pentru dvs.si natiunea sarba,faceti modificarea cuvenita.

Adi (1 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 23:32

Geaba il pui pe Franz Liszt antrenor daca echipa joaca precum Barbu Lautaru

ManX (28 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 23:49

Radu Paraschivescu (2172 comentarii) • 10 septembrie 2018, 21:18 A fost doar o gluma, nu o intrebare pusa cu rautate. Regret ca nu ati inteles asa...oricum, este rassurant que nu sunteti dinamovist :)

motanul incaltat (65 comentarii)  •  11 septembrie 2018, 4:27

Pupezele galbene au scos un egal in Serbia. Euforie generala. Suntem in carti .Asa zice Ionitoaia.... De pe locul 3 cu 2 puncte la jumate cit au Serbia si Muntenegru cite 4. Deci putem spera vorba lui Contra chiar la locul 1. Asa a declarat la interviu. *** ***......

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  11 septembrie 2018, 9:23

Stanciu sa-si puna mina la ochi ca-i orb ori pe cap ca-l doare si sa zica merci ca n-a ratat ca in primul meci cu Daum. Sirbii au mai avut citeva faze de gol – toate lucrate, nimic intimplator !!! - daca mai marcau trei nu s-ar fi mirat nimeni. Stanciu a mai miscat ceva la Ploiesti dar a fost cam singurul, - Nationala a fost criticata pe drept !!! - iar ieri a jucat iar binisor si doar atit, ca isi merita banii si faima n-a aratat nici ieri. --------------------- Adevarul este ca ieri a evoluat alta echipa cu alt antrenor, mai curajos, inteligent, alta asezare si abordare, nu s-a grabit cu schimbarile cea ce a dat si echipei un semnal de incredere. In prima repriza n-a mers nimic pe benzi caci Dragus si Chipciu au fost de multe ori nevoiti sa recupereze de linga Bancu respectiv Manea care intrau prea mult in interior iar Marin si uneori Stanciu se stringeau linga Anton care a fost iar beton si in fata lui Sapun care il marca strins pe Tata. N-a dat autogol, n-a taiat de data asta lemne, dar la primul gol s-a aruncat si el peste gramada – se vede ca a jucat lapte gros in tinerete – iar la al doilea a aparut si el intr-un tirziu si a intors spatele. Mijloc de toata jena, isi pasau doar responsabilitatea unul altuia, Marin s-a trezit si el doar in repriza secunda. In prima n-a functionat mijlocul dar abordarea si asezarea a fost curajosa si inteligenta iar Dragus a aratat de ce-a fost selectionat. Sa fiu sincer, la pauza ma gandeam ca trebuie schimbat ceva pe dreapta. Vezi, de aia e bine sa astepti !!! - apropo de ce face Dica. Reusita lui Chipciu i-a dat aripi nu numai lui ci si intregii parti drepte. Chipciu din mediocru a devenit cel mai bun om de pe teren. E bine mereu sa dai credit unor valori certe precum Chipciu si Stanciu chiar daca nu stralucesc. Bravo Contra, curajoasa si introducerea lui Mitrita care stie din nastere ca nu are ce cauta in aparare dar cu Keserü a fost exagerat. ----------------------------- De fapt acolo a gresit la Ploiesti – acum poate a vazut si Stanciu - dar nu stiu daca a invatat ceva prin introducerea unui virf adevarat, chiar doua cu Dragus, cu Stanciu mai in fata, cu mult curaj, caci a vrut iar sa demonstreze ceva cuiva prin introducerea ratangiului de profesie. Ce sa mai faci cu asta tata ? Cumpara-i o roba, o lopata si cizme de cauciuc iar pe Maxim puteai sa-l trimiti de saptamina trecuta la dansuri populare, trebuie sa fie citeva trupe si la Ploiesti, asta a topait tot meciul, topia si dupa meci, la inteviuri, o fi topait si la dus – vezi, doua greseli mari, ai jucat in noua la Ploiesti. Bravo si pentru golul lui Tucu, in sfirsit ataca unul pe scurt, in sfirsit isi face un virf meseria ! - faza a parut lucrata si ceruta expres de Contra caci au mai fost tentative. Deci, mult mai bine, dar … o fi vazut si Stanciu ca am scapat de citeva ori iar in prima repriza n-am prea contat. Anton trebuie sa-i lase locul lui Marin ori Nedelcu iar in locul lui Sapun trebuie gasit un fundas central mai mobil si mai inteligent. O fi aflat el ca Luce a revenit miraculos si nu si-a mai dat autogol ?

Adrian (14 comentarii)  •  11 septembrie 2018, 11:08

Fotbalul s-a pragmatizat, Mondialul e o lectie, do or die, cine e scris pe tabela e mai valoros. Olanda a stat acasa, noi vrem sa vindem talent (ca ei) ca sa traim , deci cam contra curentului. Italia, cu sistemul lor de baroni patroni, e jos. Modelele mai accesibile pentru noi nu sunt fezabile. Probabil ca vom ramane jos...

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  11 septembrie 2018, 11:18

@ Pompiliu Stiu de grupare, am citit "White Eagles over Serbia" a lui Durrell. Dar cu Bijelo Dugme cum ramane? Nu e in croata. Iar trupa am impresia ca a inceput din Sarajevo. Intreb doar ca sa aflu, fara alt gand. Multumesc. R.P.

X (5 comentarii)  •  11 septembrie 2018, 12:09

Un articol pertinent(ca de obicei !)...

mg (227 comentarii)  •  11 septembrie 2018, 14:25

..nevăzând meciul, nu ştiu dacă acest 2-2 se datorează unei zile mai proaste a Serbiei, dar echipa de tineret sub 21 de ani a Portugaliei, a avut-o. Degeaba te ajută centralul, când e să se-aleagă praful.. ratezi penalty în ultimul minut (orice asemănare cu evenimente petrecute, nu demult, pe plaiurile mioritice e pur întâmplătoare..) Ca de obicei, presa e triumfalistă. Nimeni n-a văzut cum am fost dominaţi (şi în 11) şi că portughezii ratau ocazie dupa ocazie. Caseta tehnică a meciului (devenită secret de stat..) arată însă crudul adevăr : şuturi la poartă 20-8 şi cornere 11-4 în favoarea gazdelor. Asta ar trebui să ne mai tempereze entuziasmul. Sper ca meciul cu Bosnia să mă contrazică. Cât despre cei mari.. propun să-i avansăm la rangul de canari..

st.il. (1 comentarii)  •  11 septembrie 2018, 16:22

Oare ce va fi după meciul din Lituania ?. Eu sunt tare pesimist. Dumneavoastră, maestre ?...

Mamaligul Fluid (2 comentarii)  •  11 septembrie 2018, 16:45

D-le Paraschivescu,toata stima,respectul si consideratia pentru valoarea dumneavoastra sociala. Da,sociala.Deoarece usurinta cu care va prezentati,ganditi si exprimati ca un exemplar roman,ar trebui de indata sa faceti parte din programa scolara de abecedar. Cu dumneavoastra trebuie sa-si incepa orice pui de dac antrenamentele de gandire,citire,vorbire,scriere corecta si implicit invatare, nu doar la si despre scoala primara. Cat despre "pupeze"...daca la fiecare antrenament de-al lor si-ar face loc si un moment de Radu Paraschivescu, cu siguranata i-am vedea niste zimbrii adevarati,mandrii pana la prostie. Orice aparitie scrisa,citita,vorbita de dumneavoastra,pentru mine are rol de hrana spirituala sau pansament in momente de posibile frustrari personale. Ce pacat ca sunt prea putini de valoarea dumneavoastra,ce bine totusi ca existati. Multumim Doamne !

Observator (243 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 8:45

@ Mamaligul Fluid Chiar dvs. ar trebui sa invatati de la titularul blogului, pentru ca folositi in mod repetat un "i" de prisos ("zimbrii" si "mandrii")! De asemenea, as remarca faptul ca nu s-a corectat o mica eroare (Napoli, Chiriches) si ca "plavii" si croatii au dezamagit in aceasta etapa a Ligii natiunilor! In fine, posesia de aseara a bosniacilor a fost bunicica, dar acestia n-au avut aproape deloc ocazii; estetii/idealistii n-au fost multumiti nici dupa victoria din Portugalia, asa ca acesti tineri (ma refer la Cicaldau si la ceilalti) sunt datori nu numai sa se califice la turneul final, ci si sa joace macar o finala in Italia, anul viitor! O.

Mamaligul Fluid (2 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 11:52

D-le Observator,aveti( cum altfel?! )perfecta dreptate in ceea ce priveste jocul meu de glezne frante. E bine stiut faptul ca din tribuna arenei,sportul e practicat de toata lumea,mai ales de profani. Sunt convins ca v-am zdrelit un pic inteligenta cu nestiinta mea,drept urmare,scuze sincere si multumesc de atentionare si recomandare. Fac tot ce pot sa ma indrept.

Observator (243 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 13:02

@ Mamaligul Fluid Nu stiu daca ati raspuns in mod ironic sau nu, insa atentionarea mea a fost cu cele mai bune intentii! Observ insa ca alte atentionari au fost ignorate! O.

mg (227 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 14:40

"Toată lumea râde, cântă şi dansează". N-am luat 5(sau 3.. ) la Belgrad, ba am scos chiar un nesperat 2-2, iar Nicuşor a nimerit poarta de la punctul cu var. Peste asta, tineretul bate acasă Bosnia cu 2-0, iar Ianis - fiul lui Hagi dă gol până şi din corner. Ce vreţi mai mult, calificări, cupe, trofee, meciuri memorabile ? Carpe diem, zău aşa..

mg (227 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 14:52

.."Danga-langa, langa-danga/ Sună-n asfinţit talanga/ Şi de la păşune iaca/ Tacticoasă vine..toamna", ori poate-am greşit rima, sau consoana la final..? Ideea e că s-au terminat marile vacanţe, iar cei unşi cu toate alifiile se-ntorc bronzaţi la vechea dragoste, scrisul (succesuri..!). Ca vechi chibiţ, aş zice că sunteţi în cărţi.. (v-o spun aici, pe blog, având reticenţele mele faţă de Zuckerberg, Hoffman etc..).

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 7:42

@ mg Stiu eu cat mai e de tacticoasa? Oricum, va invit sa stati pe aproape. De azi in doua luni incepe Gaudeamus. O sa fim cu totii in carti. Si eu printre altii. R.P.

mg (227 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 11:13

..vă mulţumesc, sper să fiu pe fază..

Comentează