Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

De sub streşini

Răzvan Lucescu între cer senin şi furtună

Permalink to De sub streşini
luni, 27 august 2018, 9:13

Când se referă la antrenorul lui PAOK Salonic, mulţi ziarişti şi oameni din fotbal încă preferă prenumele numelui. Fapt curios, printre tutuitorii lui Răzvan Lucescu se numără şi oameni mai tineri decât el şi care nu-i sunt prieteni. E aici un amestec de tandreţe, camaraderie şi dorinţă de-a proteja cu explicaţii în trecut. Fiindcă s-a bucurat de simpatie în presă (nu până la capăt, căci se ştie cum se răsuceşte românul când nu i se face pohta ce-a pohtit), Răzvan Lucescu e tratat şi azi mai familiar decât s-ar cuveni.

Totuși, Lucescu
Ilie Dumitrescu a observat-o săptămâna trecută, la televizor, şi a propus ca lui Răzvan să i se spună, sobru şi neparticipativ, Lucescu. Mă raliez propunerii. Sigur, nu dacă ieşi cu el la masă şi-i eşti amic. Solemnitatea e uneori haina de gală a proştilor şi nu e nimeni atât de absurd încât să ceară frac la piscină. Însă excesul de „Răzvan” poate fi o formă de citire incorectă a meritelor. „Răzvan” e pentru familie, cunoscuţi şi prieteni. Pentru ceilalţi s-ar cuveni să fie „Lucescu” sau măcar „Răzvan Lucescu”. Şi poate că n-ar fi rău să acceptăm că omul a ieşit de sub cele două streşini sub care a trăit o vreme în fotbal.

Fils à papa? Sigur, însă doar biologic
Prima streaşină se numeşte Mircea Lucescu. Multă vreme, prezenţa fiului în fotbal a fost interpretată ca o dorinţă a tatălui. Ce să fi fost aici?, s-au întrebat scepticii. O formă de orgoliu? Un testament metaforic? Un soi de mândrie a glandelor? Nu se putea şti, dar România fiind România şi invers, răspunsurile s-au dat în răspărul argumentelor. Cu aplecarea spre ranchiună a celor invidioşi, impotenţi sau pur şi simplu răi, s-a decis că dacă nu l-ar fi chemat cum îl chema, Răzvan Lucescu n-ar fi ajuns portar sau antrenor. Pe frunte i s-a lipit eticheta de fils à papa, iar sărutul depus de tată pe fruntea fiului după Şahtior-Rapid în Europa League a cimentat certitudinea.

Ce vrăji ar mai fi făcut tatăl lui
Cât de corectă e judecata s-a putut constata în trecut şi se poate vedea şi acum, cu două zile înainte de returul dintre PAOK şi Benfica. Răzvan Lucescu n-a ajuns în pragul grupelor Champions League fiindcă tatăl lui a orchestrat din umbră eliminarea lui Basel şi a lui Spartak Moscova. În fond, dacă ar fi avut o influenţă atât de mare în viaţa fiului şi a lumii, Mircea Lucescu ar fi putut face vrăji pentru ca PAOK să ia campionatul pe care l-ar fi meritat în ediţia trecută. Or, Răzvan Lucescu a surmontat, fără ajutor de acasă, handicapul primirii ostile de la Salonic şi a dus echipa în faţă. Spre lauda lui şi spre stupoarea multora.

„Răzvănel”, „băiatul tatii”? A se slăbi!
A doua streaşină sub care trăieşte un timp Răzvan Lucescu e montată de presă şi de public. Umăr la umăr şi cot la cot, dar de puţine ori gând la gând. Odată încheiate lucrările, constructorii se împart în tabere. Ziariştii îl înconjoară cu simpatie şi afecţiune pe Răzvan Lucescu, publicul răspunde cu ironie şi zeflemea demersului. Presa încearcă să-l ia sub aripa ei (cu excepţii, desigur), cititorii îl persiflează şi-l jignesc. „Răzvan” din pagina ziarului sau din emisiunea TV devine „Răzvănel”, „băiatul tatii” sau „Muc cel mic” pentru cel care se uită şi citeşte neuitând să ricaneze.

Calitatea pe care i-o scoate în evidenţă articolul de ziar e transformată în cusur de cumpărătorul sau de abonatul nerapidist. Presa îi evocă succesele, cititorii porniţi se cramponează de eşecuri. Ziaristul scrie despre Europa League din 2006 şi Cupa României din 2007, publicul răspunde cu Serbia-România 5-0 (făcându-se că uită de România-Bosnia 3-0). Aşa se ţes poveştile fotbalului, cu împunsături, exagerări şi amnezii de conjunctură. Răzvan Lucescu o ştie, ca tot omul care a aflat că, în fotbal şi în viaţă, nu există cer senin la nesfârşit. Şi nici furtuni eterne.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

ManX (28 comentarii)  •  27 august 2018, 10:11

Razvan Lucescu a ales sa fie portar tocmai pentru nu fii comparat cu tatal sau.

Dobrescu (2 comentarii)  •  27 august 2018, 10:39

Excelent articolul d-lui Radu, ca de obicei.

Toto (1 comentarii)  •  27 august 2018, 13:12

UIte dom'le ca se mai ezixta si jurnalism. Jos palaria, domnule Paraschivescu!

mg (227 comentarii)  •  27 august 2018, 13:34

..bile albe, rezultatele din cupele europene, cu Rapid şi acum cu Paok. O bilă mare şi neagră, echipa naţională şi, cu riscul a de fi înregimentat la cârcotaşi neputincioşi, îngrozitoarea exprimare în engleză( à la Iliesco..) Inteligent, bine crescut şi cu un discurs corect, probează că nu toţi cei "veniţi din iarbă" faultează limba română. Noi cititorii suntem reticenţi însă la tonul bombastic cu care presa noastră sportivă ridică pripit statui pe care mai apoi le demolează cu picamerul.. Iar cei mai vechi, ne-am săturat de osanalele din epoca de aur..

itu52 (40 comentarii)  •  27 august 2018, 14:19

La 49 de ani nu mai caută de mult penele din cuibul de sub streșini, iar Răzvănel are numai 1,83 m. Mi se pare corect să fie tratat la nivelul performanțelor pe care singur și le-a clădit în carieră. O semifinală de EL cu Rapid și lucruri bunicele la națională. Aici a avut ghinionul să aibă de furcă cu Mutu, în plenitudinea năravurilor extrasportive, ce au creat nebuloasa ce la determinat să evadeze în Europa. Îi merge bine în Grecia. A reușit să stea cu rezultate bune la Xanthi trei ani, iar la Salonic să readucă fotbalul la nivelul de odinioară. Faptul că a împlinit anul la Paok este semn de stabilitate și climat favorabil performanței. Dacă reușește calificarea în grupele UCL, duce Salonicul la cea mai mare performanță fotbalistică. Laurii vor fi ai lui, fără papa. Familia Lucescu are darul de a aduce armonie la cluburile unde lucrează. Sunt liantul care pun în slujba fotbalului, patronatul, jucătorii și galeria. Din păcate pentru noi, are mintea și experiența necesară, de a ocoli mitocăniile din fotbalul românesc, hosul organizatoric și incompetența celor chemați să conducă destinele acestui sport.

Tom (8 comentarii)  •  27 august 2018, 15:04

Domnule @itu52, semifinal aia de EL nu a fost cumva sfert de finală?

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  27 august 2018, 17:01

Imi par corecte opiniile exprimate de catre dl. Paraschivescu, depre Lucescu jr. In atatia ani de practicare a fotbalului- intre buturi si pe banca de antrenor-juniorul a invatat sa existe de sine statator. Desi sunt un fost suporter stelist ( de ce ,, fost "' ? , iac-asa ! ) la sfertul de finala al Cupei UEFA din 2007, mi-am dorit calificarea Rapidului. Intai ptr memoria tatalui meu, care nu-i mai putea sustine pe rapidisti ( nemaifiind printre noi) si-al doilea, pentru ca nu-mi spusese toata copilaria-adolescenta mea, in ce fel se-nfiintasera cluburile departamentale ( in antiteza cu Rapidul, a carui infiintare fusese total diferita de-a celorlalte). Dl. Razvan Lucescu are sustinerea mea in returul cu Benfica.

gelu (1 comentarii)  •  27 august 2018, 17:53

daca avem si spunem ILIE, NADIA sau SIMONA, de ce nu si RAZVAN ??? (daca pentru un antrenor a devenit bila neagra ”îngrozitoarea exprimare în engleză”, atunci sa privim la tv doar emisiunile de limba romana ale dlui parschivescu si sa fim fericiti ca dansul are doar bile albe !!)

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 august 2018, 18:19

@ gelu Simplu: fiindca sportivii de care spuneti au excelat la sporturi individuale. Asta in primul rand. In al doilea, de unde stiti ca toate lumea spune Ilie, Nadia, Simona? In ce priveste exprimarea in engleza, ma confundati cu unul dintre comentatorii de pe forum. Mai cititi o data si spuneti-mi unde fac eu referire la engleza lui Razvan Lucescu. Daca tot aveti reprosuri, macar fondati-le pe ceva real. R.P.

Observator (243 comentarii)  •  27 august 2018, 20:21

Este remarcabil parcursul clubului elen pana acum (mai ales acest neasteptat 1-1 de la Lisabona), insa returul este foarte greu; fara discutie, Benfica are jucatori mai buni, iar daca, totusi, PAOK se va califica, va fi in primul rand meritul antrenorului, pentru ca, in afara de ambitie, nu prea am observat alte calitati la jucatorii sai! Exprimarea in engleza poate fi scuzabila in cazul celor care n-au studiat decat franceza in scoala; prefer sa ma exprim mai putin bine in 5-6 limbi straine, decat impecabil doar in engleza! O.

Stra Luce Nthori de Nord (5 comentarii)  •  27 august 2018, 20:33

Regretatul Vasile Ianul: ,,Mirciulica Luce a fost stift jucator, stift antrenor,, (singura faza sut la poarta in capul lui Michaud care si-o baga in poarta prin schema șteamp - 14 mai 1969 Elvetia-România la Lausanne!). Razvanel nu ajungea la bara de sus!

itu52 (40 comentarii)  •  27 august 2018, 21:10

@Tom ai dreptate, așa este, știu că a trecut de Steaua pt. accederea într-o etapă superioară. Atunci era bucurie mare, avem o echipă cu parcurs lung în EL și alta în zonă. Eh, alte vremuri. OK, să auzim de bine.

vasco (93 comentarii)  •  27 august 2018, 21:13

Fara tac-su nu ar fi fost nimc in fotbal.Sunt multi aceia care stiu asta,poate si dvs.,d-le Radu Paraschivescu.

Observator (243 comentarii)  •  27 august 2018, 21:19

@ gelu De ce numai Nadia, Ilie si Simona? Din cate stiu, Romania este conoscuta in lume si pentru cel putin un Gica (Hagi, Popescu, Gruia)... Cu parere de rau, Razvan mai are mult de asteptat pana sa ajunga la notorietatea celor enumerati, daca va ajunge vreodata! O.

dorel (1 comentarii)  •  27 august 2018, 21:22

bravo domnuleParaschivescu.articol din creier,inima si meserie. saptamana trecuta prin Apuseni fiind ascultam in masina romania cultural,cred, si era un interviu cu dvs .Eram obosit dupa Sapanta,Mocanita de la Viseu,Salina Turda(doamne ce frumoasa tara avem si cind asociem asta cu mustata lui Dragnea i-ti vine rau)ma intorceam spre casa bunicilor de pe linga Beius,Bins cum ne place noua sa spunem,dara un interviu cu dvs m-a inviorat,spre binele familiei care dormea la greu in spate,.Sunteti o persoana care si daca ar vorbi de ploie si timp frumos(pluie et bon temps cum zice frantuzu) ne-ati subjuga . Bravo si multumesc pentru obiectivitatea si simplicitatea dvs. Chapeau bas MONSIEUR PARASCHIVESCU.

teo stemate (25 comentarii)  •  27 august 2018, 21:56

Acum ceva vreme am dat la o televiziune romaneasca peste o emisiune neaosa, ceva gen "Ie de Romania". Se promovau valori traditionale, muzica populara, obiceiuri vechi etc. M-a uimit insa modul cum se exprimau organizatorii acelei emisiuni: la tot pasul "Oh, my God!", "It's obvious", "Basic, man!" Nici macar unul dintre ei nu parea sa-si dea seama cat erau de nepotrivite si ridicole acele amercanisme, mai ales in context. Tutuiala generalizata a fost preluata tot de la televiziunile americane, ca si folosirea numelui mic, desi noi nu am bagat inca de seama ca americanii asa se saluta, spunandu-si pe numele mic: "Mike!-Nicky!" tine loc la ei de "Buna ziua, Mike!-Buna ziua, Nicky!" E o traditie americana, cu care limba romana n-are nimic de-a face, dar pe care am preluat-o, mai ales in media, nu stiu de ce, probabil ca sa parem mai dezinvolti. Poate ca familiaritatea cu care sunt abordate multe din persoanele publice de la noi se explica si prin aceasta influenta americana. In sport, cum e cazul lui Razvan Lucescu, poate ca mai merge, desi avem exemplele de derapaj date deja de autorul articolului, ca si in lumea spectacolului, unde tutuiala sau diminutivele apropie respectivele personalitati de publicul lor, dar am auzit si exprimari de genul: "Ai citit Istoria lui Nichi? "(Manolescu) sau "Găbiţă (Liiceanu) a dat lovitura cu cartea lui Mirceone (Cărtărescu)". Sunt niste caraghioslacuri de autoderiziune inutila, care au culminat, in ultimii ani, cu aceasta expresie imposibila, oribila si periculoasa, cu care multi dintre compatrioti isi numesc propria tara: "romanica" (da, si cu litera mica!)

constantin (1 comentarii)  •  27 august 2018, 22:30

Foarte bun articolul! Răzvan Lucescu merită respectul tuturor. Un antrenor de la care Dică sau Bratu ar avea ce învăţa. Nu sunt rapidist, dar îmi aduc aminte cum după un succes imens cu Rapid nu s-a dus la patronul care îl jignise în dese rânduri, ci a plecat de "nebun" pe străzi. Era succesul lui şi al echipei care crezuse în el. M-a impresionat. Îmi pare rău că nu-mi aduc aminte meciul cu pricina. La criticile nesimţite ale unui patron prea plin de el , Răzvan Lucescu a răspuns cu rezultate peste condiţiile pe care le avea la echipă. Şi apoi l-a ignorat.... Bravo, Răzvan LUCESCU!

Andrei (57 comentarii)  •  27 august 2018, 23:41

Stii cum e, draga Radu, e plini de Razvani in lume cu calitati similare, dar alaturarea Lucescu la numele de botez e cea care iti poate schimba destinul. Daca putea sau nu sa ajunga unde e acum daca il chema Razvan Popescu, putem doar specula. Nu i-a bagat Mircea Lucescu mereu in traista, dar i-a deschis suficiente usi incat Razvan Lucescu sa primeasca suficiente sanse. Sunt unii mai talentati decat el, care nici macar o sansa nu au primit. Cam pe aici se invarte frustrarea comentatorilor de ocazie, pe care vad ca ii blamezi facandu-te ca nu intelegi substratul. La fel cum Ianis Hagi e persiflat fiindca e baiatul "Regelui" si e promovat asiduu. Orice are aspect de nepotism zgarie retina celor care simt ca au si ei calitati in meseria lor si au fost trasi pe linie moarta de "fiul lui sefu'". Altfel, tatal si-a salvat fiul din multe situatii grele, inclusiv o crima din culpa la inceptutul anilor '90 cand Razvan a lovit mortal cu masina o tanara la intrarea in Bucuresti, avand viteza mare. Cazul s-a reluat acum cativa ani de EVZ si sunt multe lucruri necurate acolo. Asta fiindca sustii ca nu exista furtuni eterne. Te contrazic.

motanul incaltat (65 comentarii)  •  28 august 2018, 4:04

Se pare ca te poti numi ANTRENOR cind ajungi cel putin in primavara C.L. Pina atunci e doar vrajeala ieftina....Razvan Lucescu ca si Dica sunt mari antrenori numai ca nici Europa League nici Champions League nu au inceput inca.... Acum suntem in faza unde pleava fotbalului european e trimisa acasa....

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  28 august 2018, 9:32

Hai da-o Dr... Va stiam baieti seriosi, e ca si cum v-ati numi Radu Ceausescu si Ilie Ceausescu. "Razvan !" a ajuns cumva antrenor in Liga lu Mitica dar macar cu acte in regula, e profesor, e cult si inteligent, adica militianul mitocan da mic l-a sprijinit sa dobindeasca totul la ce-a rivnit el. Mai cunoastem noi niste „antrenori“ care au ajuns altfel la cascaval – de baieti frumosi ce sint, buni si fini ca ***, asa cum stiu roma-nii sa faca de-iti apuca degetul mic, se baga sub pielea ta ca niste *** - Radoi, Dica, MM si impostorul de nivel mondial Lupescu care a ajuns seful antrenorilor la UEFA fara sa fi antrenat un an – dat de doua ori afara in sase luni ca sa ajunga „cumva curios“ linga Nasul pe care-l tot injura ! A mintit in UEFA Direct ca ar fi studiat la Köln, ca ar fi obtinut acolo Licenta Pro, ca si-ar fi continuat „cariera universitara“ la Bucuresti, … Ei bine, Razvan nu minte ! IL upe ca sef FRF, clanul si ambitia militianului, l-au uns pe Razvan selectioner intr-o perioada grea si prea de tinar – un episod care i-a daunat foarte mult, mai ales ca militianul plecat de mult si cu pluta din tara nu numai cu sorcova se tot amesteca in formarea echipei - „intrebati-l pe tata, ca el a facut echipa !“ Daca ne gandim la alti „antrenori“ atunci Razvan a realizat prea putin ! Pai el trebuia sa fie la UEFA si sa locuiasca linga lacul clar elvetian ! Capabil sa invete, Razvan este azi un antrenor adevarat iar spre deosebire de militianul cu parul cret el a realizat singur performante notabile, chiar la Brasov si Ploiesti. Pai in sezonul 2017-2018 doi iepuri de-ai lui in locul unor Dica si MM ar fi luat campionatul cu Steaua la ce lot ar fi avut la dispozitie. -------------- PS sper din inima sa reuseasca calificarea in CL dar i-as sugera sa-si inchida telefonul iar daca a reusit bigudiul sa vorbeasca cu el, sa-i dea Ceausescu niste „indicatii pretioase“, trebuie neaparat sa faca exact invers. Caci altfel va fi 0:3 ca in Turcia – Islanda, ori Groenlanda, scuze ca nu mai stiu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (227 comentarii)  •  28 august 2018, 13:16

@gelu - bile albe la română are şi Lucescu jr. Nu e un Andrei Pleşu(la mulţi ani !) dar, aşa cum am recunoscut, are o exprimare corectă. Cât despre domnul Paraschivescu, eu unul îi urez bile albe la următoarele volume lansate, pentru că la gramatica limbii române, totuşi.. izzy money.. În rest aveţi dreptate, dacă lumea înţelege ce-ncearcă Răzvan Lucescu să spună în engleză.. şău mast gozon..

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 august 2018, 13:33

@ mg Va multumesc. I knew I could count on you. R.P.

mg (227 comentarii)  •  28 august 2018, 14:28

@RP - " https://www.youtube.com/watch?v=OV5_LQArLa0 " (deşi e poate prea familiar..) Îl propun şi-n antiteză la curentul "ΙΔΙΩΤΕΣ" de care pomenea cu amărăciune Andrei Pleşu într-un interviu recent.

rl (1 comentarii)  •  29 august 2018, 21:46

Razvan si Mircea Lucescu dupa meciul Shakhtar Donetsk - Rapid Bucuresti, scor 0-1. Razvan Lucescu povesteste episodul de la conderinta de presa. https://www.youtube.com/watch?v=EnA3J6T06x4

Straluce Nthori de Nord (5 comentarii)  •  29 august 2018, 22:52

Buni si frumosi amandoi! Sa nu ia manita ca-n meciul cu Serbia!

Observator (243 comentarii)  •  30 august 2018, 8:15

Am avut dreptate, iar Benfica s-a calificat acolo unde-i este locul. Numai cu ambitie nu poti reusi intotdeauna, desi sarbilor de la Crvena Zvezda le-a ... iesit, contra unei echipe mai bune, dar care a avut 2 minute fatidice! Totusi, sunt multumit ca arogantii si tupeistii croati au pierdut, desi Zagreb va fi prezent in grupele Europa League, unde sper sa avem 2 echipe (daca Salzburg a pierdut contra unei echipe de categoria a III-a, FCSB se poate impune in fata Rapidului vienez)! O.

Observator (243 comentarii)  •  31 august 2018, 15:06

Modric, cel mai bun jucator al sesonului trecut in Ch. League?! Este bun, dar titlurile de cel mai bun jucator al CM si cel de cel mai bun mijlocas al CL ar fi fost de ajuns! Lui Ronaldo i-au ramss doar 2 titluri, dar unul este Balonul de Aur, indiferent ce vor face Messi si Salah (slab la CM si fara sa castige CL)! Si le merita, nu ca in cazul micutului mijlocas al Realului! O.

Comentează