Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Mucenicul vrăjitor

Viaţa între praf de puşcă şi praf de stele

Permalink to Mucenicul vrăjitor
luni, 9 iulie 2018, 10:31

Stăruie ceva de martir creştin pe chipul şi în ochii lui Luka Modrić. Îi trec uneori umbre peste chipul schimonosit de efort. Sunt acolo, în pliurile sufletului, răni care nu s-au închis. Azi Modrić candidează la Balonul de Aur şi e lăudat de toţi cei care l-au avut prin preajmă. Ieri era respins de Hajduk Split pentru ceva vecin cu rahitismul.

Alaltăieri bunicul lui, tot Luka pe prenume, era executat de rebelii sârbi din Croaţia, iar casa din Jasenice îi era arsă din temelii. E semn că istoria nu e alcătuită doar din poveştile învingătorilor, cum spune un personaj al lui Julian Barnes. Ea dă adăpost şi unor destine care s-au răsucit, nici ele nu mai ştiu cum, şi au evadat dintre ruine.

Fostul spaţiu iugoslav e doldora de asemenea poveşti, cu gloria surâzând la ieşirea din tunelul ororii. Cu nopţi în care nu visezi iubiri pătimaşe, ci schije şi morminte săpate de cei care urmează să se culce înăuntru. Luka Modrić spune astăzi povestea unei şanse fructificate, dar şi pe cea a unei sfâşieri niciodată cusută la loc cu fir de mătase. Oricâte trofee i-ar sta în vitrină, oricâte elogii i-ar înşira ziarele.

Când se va decerna Balonul de Aur, istoria se va retrage, cum e firesc. Va intra în scenă statistica. Şi judecata juraţilor va fi, pentru a multa oară, ilogică şi strâmbă, câtă vreme nu poţi da un premiu individual pentru rezultatele unei echipe. Însă indiferent dacă va pierde miercuri cu Anglia, Modrić va rămâne în discuţie pentru Balonul de Aur. Alături de Hazard, Griezmann şi cine va mai fi.

Nedreptatea păţită de Iniesta în 2010 nu se va putea repeta anul ăsta, fiindcă abonaţii la Balon au ieşit din joc. Însă nu Liga Campionilor îl recomandă pentru Balonul de Aur, ci alte lucruri. Primul e autoritatea potolită care face din el şeful de bandă al Croaţiei la Cupa Mondială (şi arhitectul fără care Real Madrid ar fi însemnat altceva în ultima vreme).

Al doilea e capacitatea de-a juca la fel de bine în fiecare jumătate a terenului, de-a construi şi, la nevoie, de-a destrăma. Al treilea e talentul de pasator – altfel spus, viziunea jocului. În fine, nu trebuie omisă cheltuirea de sine a acestei mogâldeţe dispuse să sprinteze după minge în minutul 104, să stârnească furtuni printre fundaşi în minutul 88 şi să dea peste o sută de pase într-un meci. Luka Modrić e, paradoxal, o vedetă antistar.

Are o viaţă personală care ar prăbuşi tabloidele în faliment şi o inimă care i se dilată mereu, cu fiecare bătaie, riscând să-l înghită. Un făcător de imagini kitsch ar putea chiar scrie despre el că aleargă înăuntrul propriei inimi.

Goethe scrie „Ucenicul vrăjitor” în 1797 inspirat de o scriere veche a lui Lucian din Samosata. Faţa suptă a lui Luka Modrić e cea a unui mucenic vrăjitor care nu încearcă doar să mai urce o culme a fotbalului, ci şi să refacă în minte, bucată cu bucată, casa arsă din Jasenice.

Comentarii (68)Adaugă comentariu

mg (227 comentarii)  •  9 iulie 2018, 13:37

..cei patru apostoli erau trei, Luka şi Modrić.. Serios vorbind, cred că omul joacă fotbal ca să uite. Poate de-asta îi şi iese. S-a pus mult suflet în Rusia-Croaţia. Ochii ruşilor evocau parcă bătălia de la cotul Donului, deşi s-a jucat la Soci, acolo unde (se spune) Ştefan Cel Mare a prins o turcoaică, fără bilet la meci..

Dana (4 comentarii)  •  9 iulie 2018, 14:07

Prin comparație, vă invit să vedeți articolul din Paris Match, cu titlul "Cristiano Ronaldo, le champion du monde de la vanité". Priviți-i selfiurile! Lumea se construieşte cu modrici, cu xavizi, cu inieşti, dar și cu ronalzi și neymari. Toți au rolul lor sub soare.

serban (3 comentarii)  •  9 iulie 2018, 16:28

Are ceva din fatza si chiar jocul lui Cruyff!

mg (227 comentarii)  •  9 iulie 2018, 17:18

@Dana - băieţi ăştia-şi spun în şoaptă : "que je suis beau" în loc de "que tu es belle" ca Alain Delon.. şi Dalida nu-l credea..

alex (22 comentarii)  •  9 iulie 2018, 18:41

Exagerati mult cu acest Modrici, domnile R.P., pana la urma, ce inseamna Croatia in istoria fotbalului mondial? Am numarat la el, la acest Modrici, (un jucator talentat si muncitor, dar lipsit de har adevarat, de clasa mondiala, 5 pase elementare gresite, in meciul cu rusii. In afara de meciul cu Argentina, croatii nu au facut niciun meci bun, castigand in ultimele doua cu noroc, la penalty! Dar pe Argentina ar fi batut-o cel putin 10 echipe la acest mondial. In plus, greseala de incepator a portarului, a demoralizat Argentina, nu stiu daca slavii ar fi castigat meciul fara acea eroare uriasa. Deci, mai calm cu acest entuziasm desantat, scapat de sub control, cu aceste laude fara acoperire pentru niste belgieni insipizi( care au bagat autobaza in poarta, ajutati de un arbitru, care nu a vazut doua lovituri de la 11 m pentru selecao) si pentru acesti croati care au fost egalii danezilor si rusilor! Singura echipa care a jucat fotbal de nivel tehnic si spectacular ridicat, a fost Brazilia (ca de obicei). Ei nu se "screm" niciodata sa castige un meci, ei lucreaza doar din glezne si lovesc mingea doar cu exteriorul, de parca ar mangaia-o. Ei danseaza si plutesc ca niste naluci scapate de gravitatia terestra! Ei sunt si vor fi mereu, inegalabili! Ce daca nu au castigat acest Mondial? O vor face peste 4 ani, sau, poate, 8. Au mai asteptat 24 de ani, ca si Italia, ca si Germania...ce, Kafka a luat premiul Nobel? Dar o fraza a sa, facea cat un roman al lui Șolohov! Un dribling al lui Neymar, o tesatura de pase parca trase cu echerul (cum am vazut atatea, in meciul cu Belgia), un sut al lui Douglas, sau o fenta a lui Marcelo, fac mai mult ca mondialul pe care il va castiga una dintre cele 4 echipe mediocre si plictisitoare ajunse in semifinale! (cand il vad pe Lukaku, parca il vad pe Bizonul de Gnohere!). Nu mai merita sa te uiti la acest mondial lipsit acum de orice farmec, de orice culoare, lipsit de magia pe care doar niste glezne gresate cu nisipul de pe Copacabana, sau Ipanema o poate crea!

Tibisor (2 comentarii)  •  9 iulie 2018, 19:20

Maestre , eu tin cu Modric pt. Balonul de Aur ... cat priveste ce s-a intamplat in fosta Iugoslavie , ma gandesc din ce in ce mai des : Oare daca si la noi ... terminati cei care doriti ... eu doresc !

Observator (243 comentarii)  •  9 iulie 2018, 19:57

@ alex "Selecao" nu-i de speriat, cel putin nu in ultimele sezoane, chiar daca-i are pe acest Neymar, Marcelo si pe Coutinho! Willian este inconstant, T. Silva in regres, iar Fernandihno - cel cu autogolul in meciul cu Belgia - n-are mai nimic care sa-l recomande pentru City! Prin urmare, parasirea Cupei Mondiale in "sferturi" nu-i chiar o contaperformanta pentru Brazilia! Si nu-i regret deloc pe cei cu glezna atat de fina de pe Copacabana! In privinta Belgiei, iarasi gresiti; De Bruyne si Hazard au fantezie, viteza si eficienta, iar Lukaku este un "buldozer", deci foarte greu de oprit! Nu gresiti prea mult in privinta Croatiei, care, dupa o faza a grupelor foarte reusita, n-a mai fost in stare sa se impuna in fata Danemarcei si Rusiei; Modric este extrem de bun, dar ceilalti sunt binisor supraevaluati, chit ca joaca ei pe la Juventus, Barcelona, Inter, Monaco, Liverpool, Hoffenheim sau Fiorentina! Prin urmare, faza aceasta a competitiei va fi maximul pentru ei, pentru ca nu-i vad castigand nici finala mica (cu Belgia sau Franta)! O.

Constantin (7 comentarii)  •  9 iulie 2018, 21:05

Domnule Paraschivescu, nu au existat "rebeli sarbi" in Croatia, doar 600.000 de sarbi din Krajna care au fost alungati de pe pamanturile lor de catre croati, desi erau acolo de sute de ani. Amara paine va mai castigati daca trebuie sa faceti sluj corectitudinii politice. Cititi cartea "Nu toate adevarurile iugoslave sunt bune de spus" de Jacques Merlino ("Les vérités yougoslaves ne sont pas toutes bonnes à dire") si poate veti avea remuscari, daca mai aveti ceva constiinta, desi ma indoiesc profund de acest lucru...

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 iulie 2018, 21:31

@ Constantin Depinde ce preferati sa cititi si ce parte a realitatii preferati sa vedeti. Faptul ca jigniti nu ma impiedica sa va urez exact atatea neplaceri si necazuri in viata cata corectitudine politica ma anima. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 iulie 2018, 21:37

@ alex Interesanta premisa, ca sa nu zic stupefianta. Cum ar veni, de ce l-as lauda pe Vargas Llosa, cand Peru nu inseamna mare lucru in istoria literaturii. Bravos. Sa continui? Hai sa continui. Brazilia care "nu se screme" a marcat in minutele 91 si 97 cu Costa Rica si a facut egal cu Elvetia. Iar artistul de Copacabana Neymar a cersit si a cersit si a cersit si a cersit. Iar pe urma ce credeti ca a facut? Exact, a cersit. Si a simulat. Ma rog, ar mai fi, dar ma opresc. R.P.

emg (2 comentarii)  •  9 iulie 2018, 21:38

emotionant text

seba (20 comentarii)  •  9 iulie 2018, 22:52

mi-ar palcea mult sa castige luka modric balonul de aur anul asta. parca ar face un pic de dreptate pentru mai multi decari, cum spune hagi, chiar daca nu toti au jucat cu zece pe tricou: pentru iniesta, pentru xavi, pentru pirlo, pentru hagi si pentru multi alti ca ei. si poate si pentru sud-estul europei. despre dreptate si nedreptate nu-i usor de vorbit. in 2010 messi era cel mai bun fotbalist din lume, as spune de departe, era la varful carieriei, de neoprit, chiar daca iniesta a castigat titlul mondial si, in plus, a fost decisiv in finala. pe de alta parte daca messi a castigat cinci baloane de aur de-a lungul carierei, iniesta merita merita cel putin vreo doua - trei. anul asta este oarecum aeeasi situatie. cristiano ronaldo este cel mai bun fotbalist din lume. dar campion mondial va fi unul dintre luka modric, griezmann, hazard / de bruyne sau harry kane. vedem ce se va decide. si cine va decide. sponsorii vor alege prima varianta. cred juratii France Football o prefera pe a doua. pentru frumusetea fotbalului sper ca unul dintre baietii astia care sunt inca in cursa pentru cupa mondiala sa castige balonul de aur.

daniels (7 comentarii)  •  10 iulie 2018, 0:10

îl aștept la Bayern...

NebulaEXE (4 comentarii)  •  10 iulie 2018, 1:14

Domnule Paraschivescu, e prima data cand nu sunteti in asentimentul meu. Asta cu toate ca eu detest orice tine de orice echipa mainstream. Iar RM e mama lor. Consider ca ati catalogat cu malitiozitate "adversarii" lui Modrici la balon. Un trofeu ridicol, altfel, fara nicio noima, dar sponsorii pun mare pret pe el. La figurat, jumatate dintre cei care voteaza sunt dati jos din copac. Inclusiv unul dintre votantii romani. Revenind, ati numit principalii doi adversari. Mai bine-i numeati pe stancu bogdan si pe prepelita andrei. Aia n-au ce sa caute. Revenind la miezul problemei, cine sa merite balonul? Cina ia cel mai important trofeu? Anul asta ar fi Cupa Mondiala, dar pentru mine UCL a depasit cu mult si demult ca importanta trofeul asta unde se mai bat doar care si cum au chef. Daca e paritate, cine ia primele doua. Sau 1 cu 2 bate pe 1 cu 3. In tot cazul, de ce Modrici? In UCL a fost spion in meciurile importante. De exemplu, finala si returul cu Juventus. (S)PION! La cupa mondiala face sprint si in minutul 3000 ca baietii ca el, de la echipele de top din top4 campionate, poarta de 3x ori mai mult oxigen in sange. Si, pana la urma, aia e meseria lui de mijlocas, sa alerge. Nu e ca si cum a parat un penalty, ca portar. Modrici si cei enumerati mai sus nu au ce sa caute. Daca e s-o luam pe criterii, ar trebui sa ia unul dintre castigatorii cupei mondiale. Daca o sa castige Croatia, da, ok, il poti pune pe modridci, dar ar fi o nedreptate mai mare decat cea invocata, din 2010, cand a luat balonu de sapun iniesta. Modrici a fost unul dintre cei mai slabi jucatori de la Real in partidele cu adevarat importante din UCL si al 2lea principal vinovat pentru ratarea titlului. La cupa mondiala a ratat un penalty in timpul regulamentar. Norocul lui ca echipa nu i-a fost eliminata. Apoi a avut doua executii lamentabile la loviturile de departajare. Realist vorbind, modrici nu e intre primii 20 care sa merite trofeul onorific. dar e de la real, va inteleg.

sundance kid (17 comentarii)  •  10 iulie 2018, 1:35

Tibisor Cind au atacat americanii Serbia eram la ei acasa pe coasta de vest si urmarea CNN-ul . Era o tabla rotunda la care se afla si un general American care batea apropouri la Transilvania . Ma credeti bine . Nu ? Si mai bine .

Vladimir Cinezan (5 comentarii)  •  10 iulie 2018, 7:50

Domnule Paraschivescu, scriind despre sport într-o vară pierdută printre gerurile cuibărite în inimile românilor, ne faceţi să recităm că suntem un neam pus pe zidărit metafore, chiar şi acolo unde zilele dăltuiesc lacrimi peste zâmbete. Citesc mereu cu plăcere ceea ce scrieţi, deoarece cuvântul bine strunit are sclipirea aurului, acela pe care un jucător subtil ca Modrici l-ar vrea aninat de umbrele care ne bâtuie în momentul pasei decisive.

clj (5 comentarii)  •  10 iulie 2018, 7:59

Dupa razboi multi viteji se-arata...asa si eu: de la inceputul campionatului le-am spus amicilor mei ca eu vad Croatia in finala editia asta. De ce? Jucatorii esentiali au ajuns aproape de 30 de ani, obisnuiti cu performantele in ligile tari din Europa. Pe urma caracterul poporului croat - mandria de a juca pentru tara lor. Pe urma tinerii ce vin din spate si aici il remarc pe Ante Rebic. 24 de ani si joaca precum unul de 30

Observator (243 comentarii)  •  10 iulie 2018, 8:13

@ clj La cat ma pricep la fotbal, locul IV este suficient pentru acesti croati, care, in afara de valoare (recunosc, dar nu cata li se atribuie), au foarte mult tupeu (in sens pozitiv, desigur)! Modric este de alt calibru fata de ceilalti, mult mai inteligent, mai tehnic si nicidecum infatuat! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 iulie 2018, 8:40

@NebulaEXE Va rog sa-mi aratati unde e malitiozitatea. Hazard si Griezmann sunt doi fotbalisti excelenti. Nici urma de malitiozitate. In rest, fiecare cu parerea lui. R.P.

mg (227 comentarii)  •  10 iulie 2018, 11:31

"Dacă e marţi, e Belgia" ..Anita Ekberg.. "La dolce vita".. care ne-ndeamnă să vedem frumuseţea ascunsă.. pe care dl.Paraschivescu o vede în jocul lui Luca.. Un Belgia-Anglia ar salva, cât de cât, acest Mondial care seamănă deja cu afişele de la Operă, pe care numele lui Herlea, Ohanesian, sau Spiess erau tăiate şi înlocuite cu dublurile.

mg (227 comentarii)  •  10 iulie 2018, 13:32

..Luka, să nu se confunde cu apostolul..

Alin Chita (1 comentarii)  •  10 iulie 2018, 14:08

Va salut cu respect, fac parte din fotbalul romanesc, partea mai de jos si constat cu stupoare ca toata lumea vede doar Neymari, Ronaldoi, mai stiu eu ce superstar... dar pe cei care fac posibila stralucirea lor cine ii vede? Aprob pozitiv textul si mi as dori sa fie acordat unui asemenea fotbalist pe care unii il numesc “util”!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 iulie 2018, 15:50

@ mg Mi-e sa nu fie Griezmann, chiar daca e marti. Da, tin minte afisele cu dubluri. R.P.

alex (22 comentarii)  •  10 iulie 2018, 16:24

Nu ati inteles d-le Paraschivescu, ceea ce am vrut sa spun, iar asta ma uimeste! Kafka e evreu-ceh, dar e un scriitor de geniu. El, cu o fraza poate dobori un roman- fluviu al lui Solohov, precum Brazilia, care cu o fenta, sau dribling, iti da o satisfactie infinit mai mare decat un meci al Frantei, sau al altei echipe europene, care ara terenul ca un iac inhamat la plug (ex, Belgia). Peru inseamna enorm pentru literatura, nu traieste prin Llosa, ca Argentina mult adulata de dv., prin Messi! J.M Arguedas are un roman "Copacul care va dainui" cu nimic mai prejos decat "Razboiul sfarsitului lumii" al lui Llosa,.Ciro Alegria a scris un roman superb "E larga lumea si straina". Manuel Scorza are o tetralogie superba despre lupta taranilor quechua impotriva trusturilor americane care acaparu pamanturile in Valle del Ceros, ca sa nu mai vorbesc de genialul poet Cesar Vallejo. Da domnule RP, niciodata cizmele flamande, sau valone (apropo de asasinarea marelui Mihai), nu vor mangaia mingea asa cum fac copii plajelor cariocas! Doar o vor asasina. Cine se pricepe la fotbal, cine e sensibil la arta, nu are cum sa nu iubeasca Brazilia. Imi amintesc ca imediat dupa meci, ati pus la indoiala meritul Belgiei. Am revazut meciul(de departe cel mai frumos de la acest mondial) si am numarat nu 6, ci 12 ocazii de gol ale sud-americanilor. Belgia nu a avut nici una. Si Avantul Palilula putea da un gol pe contraatac . Meciul Braziliei a fost mancat de Fernandinho. Cu Casemiro in teren, Brazilia nu lua gol. Ca sa nu mai vorbesc de accidentarea lui Alves si apoi a lui Danilo! Vinerea trecuta Dumnezeu a fost belgian. Revenind, Costa Rica a fost prima in grupa cu Italia, Anglia, si Uruguay, acum 4 ani! A eliminat, deci, Italia si Anglia in 2014. In 1990 a fost in grupa cu Brazilia si a eliminat Suedia! Portarul lor a adus 3 cupe al ligii campionilor lui Real, pe care il adulati cu aceeasi exaltare naiva, demna de o cauza mai buna. Costa Rica nu a trecut centrul in acel meci, aparandu-se cu disperare, ca si Belgia si comitand un penalty. La fel Elvetia, care e a 6-a echipa a lumii, neinvinsa de doi ani pana la meciul cu Suedia, s-a aparat cu dintii comitand un penalty clar, si dand un gol dupa ce atacantii l-au impins pe Alison, portarul lui Selecao. Ce sa va mai zic? Europa a tinut mortis ca sa fie eliminata singura echipa care mai joaca fotbal adevarat. Dar asta nu inseamna ca brazilienii nu sunt mereu cel mai buni. Maradona a luat doar un balon de aur, iar Platini 3. Care e mai bun dintre ei? Nu poti fi cel mai bun doar 1 an si apoi nu. Cat timp a jucat, Pele a fost cel mai bun, Cruyff la fel, Maradona la fel, Messi la fel. Astia au dominat epoca in care au jucat(media cam 12-13 ani). Brazilia domina fotbalul mondial de 60 de ani! De ce a fost mereu mai buna ca Argentina? Pentru ca Brazilia are joc colectiv, ceea ce Argentina nu a avut niciodata. Titlurile luate de ea au fost intamplatoare(hotie si noroc in 1978, noroc, hotie si Maradona in 1986).

Teacher12 (56 comentarii)  •  10 iulie 2018, 17:04

În 2014 un anume LM, din Argentina, primea titlul de MVP al Campionatului Mondial din Brazilia. În momentul în care a primit trofeul, chiar şi premiantul se simțea penibila era clar că ŞTIA că nu merita premiul. Atunci Robben sau Schweinsteiger au jucat mult mai bine dar s-a premiat numele, nu valoarea, brand-ul, nu calitatea. C-o fi Modric sau Griezmann, nu are importanță, doar să fie pe bune.

mg (227 comentarii)  •  10 iulie 2018, 17:35

..ar putea fi şi marţi - trei ceasuri rele, desigur.. Dar, ca să fie Griezmann, cred c-ar fi nevoie şi de o duzină de pisici negre chitite să taie, în şir indian, calea autocarului belgian, ceea ce ar deranja periculos, zic eu, echilibrul ecologic local..

Constantin (7 comentarii)  •  10 iulie 2018, 21:11

Domnule Paraschivescu nu am intentionat nicio cipa sa va jignesc. Mi-am expus doar un punct de vedere. Daca dumneavastra va simtiti "cu musca pe caciula" este strict problema dumneavoastra si doar a dumneavoastra. Eu v-am indemnat sa ascultati si "cealalta parte" nu doar sa imbratisati discursul invingatorilor. O seara buna va doresc si sper sa vedem o finala Croatia-Belgia.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 iulie 2018, 21:59

@ constantin Deci "daca mai aveti constiinta, lucru de care ma indoiesc profund" e compliment, nu jignire. Iertare, e vina mea. Nu mai stiu sa citesc. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 iulie 2018, 22:01

@ alex Daca tineti sa aveti dreptate, OK, aveti dreptate. Dati-mi voie sa rad totusi cu pofta de comparatiile literare pe care le faceti. "Copacul care va dainui" si "Razboiul sfarsitului lumii" sunt pe acelasi palier? O, Doamne. Dar, repet, aveti dreptate. Sa stiti ca si Botswana are literatura. R.P.

mg (227 comentarii)  •  11 iulie 2018, 11:51

..s-au mobilizat totuşi pisicile alea, dar nu le-a ieşit Griezmann ci Umtiti, Hugo Lloris şi de doi-trei franci vechi, Mbappé.. Aşa că mă las de pronosticuri. În loc de "My Sunday feeling", mai potrivit mi se pare, în acest context, "Nothing is easy"..

vasco (93 comentarii)  •  11 iulie 2018, 15:23

Articol superb din toate punctele de vedere!Mi-ar placea ca Modrici sa auda despre articolul acesta si sa inteleaga continutul.Frumos! Dar exista si @alex,care, stie el, cum ca Croataia nu reprezinta nimic in istoria fotbalului...Asa se intampla cand chiulesti prea des de la scoala,nu afli ca istoria moderna a statului Croatia e mai tanara,probabil decat @alex,dar mult mai bogata in realizari la CM de fotbal dacat a altor state,sa zicem..Romania. Noi avem doar un sfert de finala care a creat alibiuri de tot felul pentru unii care-si zic "generatia de aur"... Felicitari pentru articol,d-le RP,mai ales pentru ca ati subliniat meritele acestui mare jucator,LukaModrici ,la succesele Realului madrlien!

alex (22 comentarii)  •  11 iulie 2018, 16:28

Poate nu sunt pe acelasi palier, dar nici la o diferenta prea mare. Apreciez condescendenta dv (cel mai intelept cedeaza), dar oare Belgia merita sa bata Brazilia? Cred ca in adancul fiintei dv (asa cum va percep din cartile pe care le-ati publicat si pe care le-am citit cu placere, precum si din emisiunile tv la care participati) stiti ca nu. Nu marimea unei tari conteaza ca sa apara valori, ci starea de spirit, traditia si geniul, care nu se calculeaza pe cap de locuitor. De ce credeti ca Romania a dat cei mai valorosi oameni in perioada interbelica? Pentru ca Marea Unire crease o stare de spirit propice unui asemenea demers. China si India ar trebui, in paradigma oferita de unii ziaristi, sa castige toate CM! Iar Guatemala, o tara mica, a dat un scriitor la fel de mare ca Llosa (imi place chiar mai mult). E vorba de MA Asturias. Si de superba sa carte "Hombres de maiz" .Ca sa nu mai vorbesc de alte tari hispano-americane...cu scriitori uriasi ca Borges, Sabato, Rulfo, Carpentier, Neruda, Marques... @Vasco(da gama), Croatia face parte din fosta Iugoslavie si a mostenit, ca si Serbia, palmaresul ei. Asa ca, pune mana pe carte, nu esti in masura sa dai lectii...altora. Apropo, Brazilia a batut Croatia ori de care ori a jucat cu ea! Doar un meci egal au reusit slavii astia mult-laudati! Asta o stiai? Chiar acum o luna a nimicit-o la Liverpool cu 2-0.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  11 iulie 2018, 17:01

@ mg "... with your eyes closed", apud Barclay James Harvest. R.P.

mg (227 comentarii)  •  11 iulie 2018, 20:09

..good old rock.. thanks a lot !

Constantin (7 comentarii)  •  11 iulie 2018, 21:42

Domnule Paraschivescu, atunci cand va expuneti cu atata fermitate discursul placut auzului stapanilor, permiteti-mi sa ma indoiesc de onestitatea dumneavoastra. Nu o luati ca pe o jignire, este un punct de vedere. Sper ca in Romania mai avem dreptul sa dezaprobam pe cine nu ne place si sa ne exprimam in mod decent o parere. Nu am insultat si nu cred in continuare ca v-am jignit. Poate exprimarea mea a fost prea dura, dar nu am avut intentia sa jignesc. Sper ca intr-o zi o sa citesc un text scris de dumneavoastra care sa imi contrazica parerile si sa ma faca sa mi le schimb. Sper... O seara buna in continuare.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  12 iulie 2018, 0:46

@ Constantin Auzul stapanilor? Chiar asa? Va rog sa-i precizati, banuiesc ca-i stiti. Sunt si eu curios sa aflu de la dvs ce stapani am. Succes la insinuari infame, chiar daca va degradeaza. N-are importanta, comportati-va mai departe in logica personajului lui Beaumarchais. R.P.

clj (5 comentarii)  •  12 iulie 2018, 6:30

@observator: asa ca sa fiu putin rau, e posibil sa te pricepi la fotbal, dar probabil ca nu te pricepi tot timpul :-)

vasco (93 comentarii)  •  12 iulie 2018, 9:21

@alex,....sunt de acord cu RP,ai mereu dreptate!

Las Fierbinti (8 comentarii)  •  12 iulie 2018, 10:12

@alex - Tu esti pe droguri nasoale rau. In primul rand Brazilia ca si Argentina dar chiar si alta echipa cat de cat tehnica, cand da de alte echipe tehnice sau mai bune ca ei, incepe MACELUL de Faulturi mizerabile. Dar cand ei (Brazilienii, Argentina, etc..) le fac nu le convine, tot ei tipa si urla la Arbitru. Iar despre CROATIA - Danemarca, Rusia, Anglia au avut noroc chior ca nu a intrat mingea in poarta inainte de cele 90 minute, la cate bari au dat si cate ratari au avut CROATIII. Deci ciocul mic ca esti copil mic si habar nu ai.

mg (227 comentarii)  •  12 iulie 2018, 11:21

..acum, deschizând ochii... e de constatat că mult lăudata defensivă engleză a gafat impardonabil. Şi uite-aşa Croaţia joacă finala, cu un Lovren pe lângă care Ramos are graţia unei balerine de la Balşoi, cu un Mandžukić mai mereu prăbuşit pe gazon ca-n "Salvaţi soldatul Ryan" şi cu Luka în continuare neconvigător, atât pe gazon cât(mai ales) în declaraţii.. Empatizez cu Pelé, Bobby Charlton, Beckenbauer şi cu Maradona cel plin de păcate (cu Eusebio.. ceva mai târziu..)

Observator (243 comentarii)  •  12 iulie 2018, 14:27

@ clj Ma pricep destul, insa arbitrii (golul lui Perisic a fost la limita regulamentului, daca nu dincolo de ea), Kane (cu doua ocazii succesive monumentale), Lingard (dintr-o pozitie din care nu se iarta), Sterling ("mana moarta" tot turneul, ba chiar tot anul acesta, atat la City, cat, mai ales, la "nationala"; ce ciudat, dl. Lucescu ii felicita pe croati pentru ca l-au blocat pe marele ratangiu!), Southgate (pentru lipsa de inspiratie, incepand meciurile importante cu Sterling si introducandu-l tarziu pe Rashford) si "centralii" foarte scumpi ai Anglei mi-au subminat pronosticul/credibilitatea! Am mai scris despre asta si pe alte bloguri, tot astazi, insa am uitat sa precizez si ca acesti croati sunt mari cotonogari! Inca ceva: daca antrenorul lor a fost in stare sa declare ca abia astepta sa-si ia revansa in fata Frantei, inseamna ca va merita sa i se intample tot ce-i mai rau! Sa fie clar, Franta nu-i Anglia! O.

alex (22 comentarii)  •  12 iulie 2018, 15:50

Mai @las Fierbinti cate ocazii a avut Brasil cu Belgia? Nu exista echipa mai brutala, mai cotonogara decat Croatia. Brazilienii nici nu stiu sa faulteze. Nici nu ar putea. Pentru ca ei plutesc, nu alearga. Sunt imponderabili. Ne vad de sus si zambesc, auzind icnetele europenilor cand lovesc balonul...

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  12 iulie 2018, 16:37

@ alex Mai ales Fernandinho si Casemiro plutesc diafan. Balerine, gingasia intruchipata, ce mai. R.P. Iertare, nu m-am putut abtine.

mg (227 comentarii)  •  12 iulie 2018, 20:03

..iar duminică seară, aş savura o "Millefeuille aux Framboises" cum se face la "Moulin de La Vierge", că plăcinte ştim şi noi (mai bine decât eroicii croaţi..)

aciduzzo (101 comentarii)  •  12 iulie 2018, 22:24

Aoleu...ma ia cu capul...sau ma ia capul.....Cruyff.....ce -aveti fratilor???...Stim maestre Paraschivescu dragostea dumneavoastra pentru Real Madrid....care nu e condamnabila si nici n-ar avea de ce sa fie condamnabila....ca doar nu era sa scrieti despre Hazard.......decat asa vreo doua trei cuvinte.....sa-i dam un Balon de Aur lui Modric...pai...sa-i dam.....da vine toamna acuma...cu UCL...cu gelati, juventi, cioli, murini, didieri (daca nu se castiga zeita evident!!)...si sa te tii oferte marketabile!!...nimic despre Manzukici.....care a dat golul victoriei cu Anglia.....nimic despre Rakitic....ca oricum e chifla si la Barcelona de vreo doi ani incoace.......nimic despre Vrsalico....chiar asta pe unde joaca??.......Messi n-a avut de lucru.....a semnat cu Barcelona ca fraieru pe inca nu stiu cati ani....Bartomeu parca tine sa-i ingroape cariera cu tot dinadinsul dupa cum doarme in vara asta....HAZARD...HAZARD....n-ai avut de lucru.....si le-ai inodat picioarele ale fine cu gleznele lor cu tot ....baietilor alora de pe Copacabana....mai putin cu drujbele....lui Didier....

Constantin (7 comentarii)  •  12 iulie 2018, 22:30

Domnule Paraschivescu, personajul Figaro era simpatic, in opera lui Beaumarchais. Nu ma recunosc in contele de Almaviva, daca la el va referiti. Dumneavoastra insa, imi pareti un personaj de-al lui Caragiale, ca sa fiu bland. Nu acceptati critica si sariti in sus ca muscat de sarpe, atunci cand cineva va face o observatie. Chiar nu ma asteptam sa va comportati astfel. Cred ca e cazul sa incheiem aceasta falsa polemica, deoarece dumneavoastra ripostati mereu cu "de ce ma injuri domne?" indiferent ce incerc eu sa spun. Sunteti incredibil de susceptibil, sper ca nu acceptati dialogul doar cu persoane care va canta in struna. Stiu ca ati citit si ati scris foarte mult (am citit cate ceva din opera dumneavoastra, mi-a placut, de aceea stupoarea mea e cu atat mai mare cand constat discrepanta dintre autor si om) dar imi permit sa va recomand si eu o carte: "Picnic la marginea drumului" de Arkadi si Boris Strugatzki. Cartea a stat la baza filmului "Calauza" al lui Andrei Tarkovsky. Inchei si eu discutia cu dumneavoastra cu ultimele cuvinte ale eroului principal: "fericire pentru toti, pe gratis, si hai sa nu plece nimeni suparat!"

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iulie 2018, 8:25

@ Constantin Da, ati avut o idee buna. E preferabil sa ne oprim. Doar doua lucruri: 1. Le raspund (cu una-doua exceptii) celor care nu sunt de acord cu mine, nu celor care-mi canta in struna. 2. Nu mi-ati spus care-mi sunt stapanii. R.P.

alex (22 comentarii)  •  13 iulie 2018, 9:10

Domnule Paraschivescu, e nevoie si de Casemiro si de jucatori mai duri. Dar acest Casemiro e foarte important la Real, degeaba ironizati. Ca si la Brazilia de altfel. Amintiti-va de echipa Braziliei din 1982, cea mai frumoasa echipa din istorie! Chiar de cea din 1978, careia Argentina dv. i-a furat un titlu binemeritat! Va amintiti golurile cu Peru?(3-0). Sau Cu Italia (acel sut fantastic al lui Nelinho, care a siabilit scorul final de 2-1)? Dar cel cu Polonia tot din 78, comentat de apaticul Radu Urziceanu, care incredibil , s-a entuziasmat atunci cand la aceeasi faza mingea a lovit bara de 3 ori, iar la al patrulea sut a intrat in poarta? Dar de golurile lui Pele cu Romania in 70? Da, poate Brazilia din ultimii 30 de ani nu mai e ca inainte, s-a adaptat duritatii europene, dar, oricum, are cel mai frumos fotbal din lume (la modul absolut, adica tari si echipe de club). Oricum, imi sunteti simpatic si va multumesc ca sunteti printre putinii care intrati in dialog cu cei de fac comentarii...dar nu va suparati, Brazilia e sufletul meu, tin cu ea chiar mai mult decat cu Romania!...

Las Fierbinti (8 comentarii)  •  13 iulie 2018, 9:23

@alex - Numai numarul 7 trebuie sa iti taca gura. Si nu vorbesc de C Ronaldo, ci de numarul de goluri, care plutitorii tai penali au luat acum 4 ani la ei acasa.

Ilie (86 comentarii)  •  13 iulie 2018, 9:32

Dl. Paraschivescu, nu prea si-a avut locul in articolul asta, din punctul meu de vedere, este 'pasajul' cu executiile 'rebelilor' sîrbi. De ce ? Ptr ca, daca tot invocati Istoria, apoi nu cred ca poate fi evocata atit de partial incit croatii sa para victimele celor rai. Croatii au fost, si in prima si in a doua parte a secolului trecut, călăi, nu victime. Desigur, nu sint lucrurile atit de simple, dar nu degeaba primul lucru facut de Tito (croat fiind) a fost sa-i puna cu botul pe labe, si nu degeaba sint din ce in ce mai multe voci (autorizate) care cer schimbarea etichetei din 'erou' in 'criminal' ptr Franjo Tudjman. Ca sa revin, cred deci ca pasajul ala despre 'sîrbii' asasini nu si-a avut locul in acest articol sportiv. Nu au bunicii lui Modrić nici-o morala de facut la acest capitol. Nu pot acuza niste nebuni nationalisti alti nebuni natuonalisti. In rest tot respectul ptr dvs. Iata un articol ce vizibil conteaza opiniei si creeaza dezbateri. Presa (sportiva) romaneasca duce crunt lipsa.

Comentează