Money, Gianni, Money!
Anglia nu e un loc destul de sigur pentru fotbal. Spre deosebire de Mexic, crede FIFA
Cupa Mondială din 2026 va fi organizată de Canada, Statele Unite şi Mexic. Asta înseamnă că vor fi trei cuvinte de deschidere, nu unul. Dac-ar fi avut umor, FIFA şi principalul ei agent de turism, Gianni Infantino, şi-ar fi amintit că, din punctul de vedere al geografiei fizice, Groenlanda aparţine tot Americii de Nord. Şi-atunci, de ce să n-o inviţi la balul coorganizării? Sigur, politic şi administrativ Groenlanda aparţine Danemarcei, dar ni se tot spune că fotbalul n-are legătură cu politica. Păcat, oricum. Nu poţi şti când i se va mai ivi Groenlandei ocazia să găzduiască meciuri la Cupa Mondială. Da, situaţia e absurdă. Dar ar fi putut fi şi mai şi. Dedulcit la somnul cu capul pe o pernă în formă de bancomat, Gianni Infantino ar fi putut deschide uşa coorganizării şi ţărişoarelor din America Centrală, despre care încă există dubii dacă reprezintă sudul nordului sau nordul sudului. Nu se făcea gaură în cer dacă erau escortaţi în loja oficială şi câţiva şefi de prin Belize, Guatemala, Panama, Honduras, Costa Rica, Nicaragaua sau El Salvador. Cam rigidă FIFA, niţeluş ţeapăn domnul Infantino. O festivitate de deschidere cu unsprezece discursuri ar fi dus, pe drumuri de mătase şi catifea, la izbânda următoare a mandatului Infantino: Cupa Mondială organizată de o emisferă.
Mexicul va organiza (de data asta în parteneriat) pentru a treia oară Cupa Mondială. Înfrânta la masa verde a candidaturilor pentru 2026 este Marocul, iar înfrânta de serviciu, Anglia, care nici măcar nu s-a mai obosit să-şi depună dosarul. Nu e clar de ce Mexicul binemerită trei ediţii în 56 de ani. Se ştie, în schimb, de ce Anglia nu e vrednică de niciuna din 1966 încoace. Problema nu e nici calitatea gazonului, nici siguranţa cetăţeanului. Grupările de tip Los Zetas, care răpesc oameni şi le trimit căpăţânile prin poştă familiilor, nu-şi au sediul la Manchester sau Birmingham. Însă congresul unde s-a luat decizia de atribuire s-a ţinut la Moscova, iar Anglia tocmai acuzase FIFA de corupţie pentru decizia de a dărui Rusiei organizarea Cupei Mondiale la care ne uităm acum. Scandalul organizării circulă însoţit de cel al obezităţii. La turneul final din 2026 vor participa 48 de formaţii, faţă de 32, câte iau parte acum. Gianni Infantino şi cercul lui de nobili dezinteresaţi vor atinge un nou prag al diluării prin dilatare – o operaţiune pe care Nicolae Ceauşescu a sintetizat-o în sloganul „Să facem din cantitate o nouă calitate”. Colac peste pupăză, se va schimba şi sistemul de desfăşurare a turneului final: cele 48 de echipe vor fi împărţite iniţial în 16 grupe a câte trei echipe fiecare, iar de acolo vom mai vedea. Numărul meciurilor va creşte de la 64 la 80, iar Cupa Mondială va ţine cu 32 de zile mai mult.
O ştire de presă recentă anunţă refacerea cvartetului ABBA. În cinstea ediţiei din 2026, suedezii vor face un turneu prin America de Nord şi vor cânta cu aplomb şi pasiune hitul preferat al FIFA: „Money, Gianni, Money”.