Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Elogiul nebuniei

Interesantă diagonală prin secole, frumoasă potriveală a timpului şi a timpurilor. Căci timpul, în care vechii arabi îl recunosc pe stăpânul celor fără de stăpân, oferă unui gânditor din Rotterdam două cuvinte-sigiliu pentru fotbalul unei echipe din Amsterdam. Rivalitatea dintre […]

...

Între PA şi OK 

Răzvan Lucescu stă între nişte litere care-i sunt casă, masă şi succes. Munceşte serios, fără fasoane. Se scrie destul de puţin despre el la noi în ziare şi nu se ştie de ce. Poate fiindcă succesul indispune? Poate fiindcă, plecat […]

...

Morning glory, morning glory (au plecat împuşcătorii) 

Titlul, minus paranteza, e găselniţa lui Răzvan Exarhu la Rock FM. Iar „morning glory” nu e „slava dimineţii”, cum se mai crede pe ici, pe colo, ci erecţia matinală cu care se trezesc diverşi bărbaţi pe care nu-i ameninţă disfuncţia […]

...

Trenule, minciună mică

Vorbind despre viitoarea linie de tren care va lega Aeroportul Henri Coandă de Gara de Nord, consilierul Gică Popescu a declarat zilele trecute: „Ne facem de mare râs, ne facem de băşcălie dacă nu va fi gata”. Observaţia e de […]

...

Prin grădină

„Să fii mulţumit dacă mai apuci să te plimbi prin grădină”, i-au spus medicii unui Santiago Cazorla Gonzáles aflat în plin calvar. Unii au vorbit chiar de amputare. Şi cu toţii au clătinat din cap la întrebarea „O să mai […]

...

Sârb între croaţi

Finala UCL: un arbitraj bun şi un singur cartonaş. Măcar atât

Permalink to Sârb între croaţi
luni, 28 mai 2018, 12:01

Laudele îl acoperă pe Bale, disperarea pe Karius. E atât de simplu, de dramatic şi de uman, încât nu se cade să insişti. Trebuie lăsate să treacă nopţi, să dispară cearcăne, să se scurgă timpuri şi anotimpuri înainte ca viaţa să-şi recapete curgerea şi noima. Suporterii lui Liverpool rămân aceiaşi şi cântă la fel, hrăniţi de un sentiment al identităţii întru câtva străin celor cu bani mai mulţi şi suflet mai puţin. Cei ai Realului ştiu că bucuria le va fi mereu contestată.

Finala glumelor
Lumea a stabilit fără drept la replică: există ceva sau cineva care le înlesneşte nepermis izbânda. Dacă nu arbitrul, atunci o mostră de cinism pe teren sau o conspiraţie. La mai puţin de o oră după finală, pe forumuri se putea citi că portarul lui Liverpool a făcut jocul masonilor şi că Sergio Ramos şi-a planificat din timp faultul la Salah (despre cel asupra lui Carvajal nu se scrie un rând). E dreptul oricui să sistematizeze lumea în jurul propriilor fantezii şi să creadă că are în buzunar şperaclul care deschide toate uşile.

Curat cavalerism
Există însă şi alte lucruri care atrag atenţia dincolo de o foarfecă, o gafă sau un suporter pătruns pe teren. Unul e cavalerismul jucătorilor (sigur, sigur, în afară de Ramos, care nu e jucător, ci fiară, jigodie, monstru, derbedeu, canibal etc.). Nu ştiu dacă au mai existat finale de Liga Campionilor cu un singur cartonaş galben, şi acela după minutul 80. Da, au fost şi sâmbătă faulturi, dar mult sub intensitatea şi frecvenţa scontată de pesimişti. Real şi Liverpool n-au jucat formidabil. În schimb, au făcut-o curat, ceea ce spune destule. Fiecare a avut într-un pliu al minţii o imagine a emblemei celeilalte, cu tot capitalul ei de importanţă, valoare şi prestigiu.

Revelaţia cu fluier
Al doilea lucru de remarcat e arbitrajul lui Milorad Mažić, în care mulţi au presupus o nouă unealtă gata să acţioneze în folosul caracatiţei castiliene. Sârbul a arbitrat modern şi imparţial, cu scăpări neimportante şi cu o ţinută pe care nu mulţi i-ar fi bănuit-o. Măcar din punctul ăsta de vedere, finala a sfâşiat păienjenişul acuzaţiilor şi presupunerilor inerţiale. Dus uneori de fază între croaţii Modrić şi Lovren, Milorad Mažić a fost, poate, adevărata surpriză plăcută a meciului de la Kiev.

În mod normal, asta ar trebui să le dea de gândit celor care conduc arbitrajul din România. La fel ca toţi arbitrii care primesc meciuri importante, şi Mažić trăieşte sub umbrela cuiva căruia i se spune, la alegere, mentor sau pilă. Însă ascensiunea nu şi-a construit-o doar prin învârteală şi prin câştigat concursuri de împrejurări. Trebuie că a existat şi un cât la sută competenţă. În CV-ul lui Mažić, arbitru trecut cu ani în urmă şi prin Liga 1, există destule puncte de referinţă. Prin contrast, primul arbitru din România poate merge peste două-trei săptămâni în Rusia doar ca turist.

Comentarii (60)Adaugă comentariu

Observator (55 comentarii)  •  4 iunie 2018, 18:48

Domnilor, Real a fost mai buna, a fost mai clar decat o arata scorul! Mi-ar fi placut sa joace Salah pana la final, sa se vada adevarata diferenta de valoare dintre cele doua echipe; aceasta diferenta a fost vizibila chiar si in conditiile celor doua greseli (la prima a avut si Benzema o contributie importanta) ale lui Karius! Inspiratia lui Zidane nu a fost introducerea tarzie a lui Bale (galezul merita sa fie titular), ci titularizarea vulpoiului Benzema! Recomand unui perseverent combatant de pe bloguri sa consulte clasamentul final al campionatului spaniol; va avea surpriza sa constate ca Real s-a clasat, de fapt, pe locul 3, nu pe 4, cum gresit anticipase si "el Grande" Craioveanu! In plus, Real isi asigurase un moral robust inainte finalei de la Kiev, teminand la egalitate in fieful campioanei! G.

Marco (3 comentarii)  •  5 iunie 2018, 13:58

Aflam din presa ca portarul Liverpool-ului, Karius, ar fi avut comotie cerebrala in timpul partidei ca urmare a cotului lui .. Sergio Ramos. Asta poate explica parte a greselilor spatiale sau de reflex, greseli ce mi s-au parut totusi incredibile. Sa fim si in privinta asta, a cotului in timpla portarului, tot paranoiaci, dle Paraschivescu ?

vasco (90 comentarii)  •  8 iunie 2018, 14:24

@Aciduzzo,da.hai cu Mondialul!Si,coincidenta ,de asteptat,avem aceeasi favorita,Argentina! Dar,stupoare,GSP,de altfel o gazeta careia ia "pasa de sport,poate prea mult"are de fapt treaba doar cu can-can-ul,cu becali,fecesebe...si ,desi mai sunt cateva zile ,nu se ocupa niciunul dintre "blogeri"de subiect,in afara de program ,si acela undeva in josul paginii.E mai usor sa-ti sustii partizanatele,interne sau externe,sa ai polemici,personale sau de solidarizare cu nea Ovi.Despre fotbal adevarat,cu tehnici,tactici,echipe,previziuni,sa se ocupe specialistii,noi ne ocupa de jiji si ceilalti ca el... E mai usor.

aciduzzo (64 comentarii)  •  8 iunie 2018, 20:41

Așa e @vasco....observația e corecta! Sa vina Mondialul. Cred ca va fi un Mondial tare de tot....poate cel mai tare ......GERMANIA, BRAZILIA, ARGENTINA, SPANIA, FRANTA.....toate astea au șanse la titlu....abia aștept sa vedem fotbal....nu desene animate ca la noi in prima divizie!!!

Ardeleanu’ (17 comentarii)  •  10 iunie 2018, 2:36

Păi cartonașul trebuia dat mult mai devreme, maestre!! Dar da, per total a condus bine.

Teacher12 (49 comentarii)  •  11 iunie 2018, 22:33

Liverpool merita... Realul nu merita să ajungă în finală... Nici în 2016... Asta e...

Comentează