Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

La ce ne gândim

Heidegger se uita la meciurile lui Beckenbauer. Pe furiş, dar integral

Permalink to La ce ne gândim
luni, 8 ianuarie 2018, 9:11

Stă să apară în traducere românească o carte cu titlul „What We Think About When We Think About Football”. Adică „La ce ne gândim când ne gândim la fotbal”. A scris-o Simon Critchley, un englez din Hertforshire, cu facultăţi la Essex şi Nisa, care predă filozofie la New School for Social Research din New York. În afară de fotbal, Critchley a mai scris despre estetică, Hamlet, teoria politică, David Bowie, istoria filozofiei şi sinucidere. Cariera academică şi depărtarea de Anglia natală nu i-au atenuat nici atâtica iubirea pentru singurul club din lume care, din punctul lui de vedere, merită toate sacrificiile, inclusiv ferfeniţirea deplină a nervilor: Liverpool Football Club. Critchley nu va mai ţine cu Liverpool doar când cascadele vor începe să curgă în sus şi când oi singuratice vor ataca haitele de lupi. Viaţa lui e filtrată prin efectul Anfield, la fel cum viaţa protagonistului din „Febra stadioanelor” de Nick Hornby însemna dreptul sacru de-a trăi prin şi în funcţie de Arsenal.

Există în cartea lui Critchley o poetică, o semantică, o mistică şi o filozofie a fotbalului. În ea nu apar doar Cruyff, Maradona şi Zidane, ci şi Merleau-Ponty, Sartre şi Heidegger. Fotbalul, spune Critchley, înseamnă mai mult decât fanatism tribal, fidelitate oarbă şi nouăzeci de minute în care, ca spectator, poţi să ieşi din pielea corporatistului la costum şi să dai frâu liber pornirilor. Să te arăţi lumii aşa cum eşti, nu aşa cum te construiesc laboratoarele de HR din multinaţionale. Fotbalul e prilejul de a-ţi pune mintea la treabă şi de-a face racorduri. Între o echipă şi o falangă. Între o galerie şi corul antic din Epidaur. Între adevăr şi iluzie. Şi, fireşte, te poţi gândi la orice când te gândeşti la fotbal. Te poţi gândi că fotbalul nu e doar singurul sport supus tacticizării violente, ci şi singurul sport capabil să declanşeze un război. În America Latină, dar tot război. Între El Salvador şi Honduras, dar tot război.

Cartea lui Simon Critchley pare nimerită pentru începutul ăsta de an, când tot felul de oameni se pot gândi la tot felul de lucruri. Chiar aşa, la ce se gândeşte acum Vincenzo Montella, după ce îşi începe cariera de antrenor la FC Sevilla încasând cinci goluri acasă tocmai de la Betis? La ce se gândesc arbitrii spanioli văzând că s-a întors Diego Costa? Şi la ce se gândeşte Virgil van Dijk, care debutează la Liverpool înscriind golul care-o elimină din Cupă pe rivala din oraş? Şi fiindcă tot ne-am întors la Liverpool, un amănunt pe care Simon Critchley îl dă ca sigur: când studiază meciurile echipei pe care o antrenează, Jürgen Klopp cere să i se scoată la montaj fazele în care se înscrie. Nu vrea să vadă goluri. Nu asta îl interesează. Indiferent dacă echipa bate cu 3-0 sau pierde cu 1-5, mintea lui prelucrează lucrurile dincolo de scor, de entuziasmul sau deziluzia unei zile.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Adrian (14 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 9:38

Asta mai lipsea la gsp, un club al cartii. Previzibil.

durden (10 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 10:47

Foarte bun articolul. Acum glumind putin, felul in care analizeaza klopp meciurile, explica de ce a stat pana acum cu lovren, moreno si hendo pe faza de aparare :))

marius (3 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 11:16

klopp n-a fost niciodata antrenor.. e un sturlubatic, inalt, simpatic, placut de femei, asa cum este si low (acesta din urma si bine imbracat)..numai ca nu stie fotbal..Heidegger se uita la fotbal? nu stiu daca Plesu sau Liiceanu se uita la vreun sport...dar valoare au, ohooooooooooooooooo....

Stelu (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 12:27

Unde putem gasi cartea ?

Maxentiu (17 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 12:30

Mi se pare neinspirata alaturarea asta de competente, facuta fara doar si poate spre a-i spori autoritatea d-lui Critchley in materie de fotbal. Daca doreste sa trateze fotbalul din perspectiva academica, e chiar daunator sa se laude ca tine cu o echipa, ba chiar ca "viata lui e filtrata prin efectul Anfield", pentru ca asta ii stirbeste iremediabil obiectivitatea. Dupa cum, daca vrea sa scrie din perspectiva suporterului patimas, e irelevant ca a studiat la Essex, Nisa sau Spiru Haret. Ca sa nu mai zic ca insiruirea asta de "performante" (preda filozofie la New School of nustiuce, a mai scris despre n alte subiecte etc.) nu-i creste deloc individului gradul de autoritate intr-un domeniu, ci arata cit de jos a ajuns cercetarea academica in zilele noastre.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 12:52

@ Stelu Va aparea la Baroque Books & Arts la inceputul lui februarie (cred). R.P.

Carol K (26 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 13:36

Cand scoti o carte despre Liverpool atunci Merleau-Ponty, Sartre şi Heidegger vin aproape singuri sa contribuie la succesul ei.Liverpool este un fenomen social dincolo de ceea ce inseamna caseta tehnica a meciurilor pe care le sustine. Indiferent ce vedete are,ce antrenor,ce sponsori sau ce rezultate.

mg (227 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 13:59

..actriţa Dorina Chiriac spunea recent într-un interviu că pe ea o fascinează la teatru nu spectacolul în sine ci tot ceea ce se petrece înainte şi după..

Anonim (166 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 14:51

Oricine are dreptul sa fie consecvent in afectiunea pentru un club; daca unii sunt inca fani ai "tunarilor" dupa atatea dezamagiri (cupele si supercupele nu pot inlocui titlurile in PL si Liga Campionilor), cum sa nu continui sa sustii echipa de pe Anfield Road, desi ultimul trofeu important a fost cucerit in 2005, la Istanbul?I Desi este clubul cel mai galonat din Anglia (18 titluri, dar niciunul in formatul PL, plus cele 5 Ligi ale Campionilor), de ani buni echipa de pe Merseyside nu mai impresioneaza decat pe cei care iubesc doar jocul de atac/contratac, dar unul speculativ, in care se pune accent pe greselile aparatorilor adversi, pe noroc (devieri decisive) si pe viteza a doi dintre atacanti, Salah (marcheaza doar din situatii simple, singur cu portarul) si Mane! Inca ceva: Liverpool nu va avea niciodata palmaresul complet (cu toate competitiile internationale castigate), la fel ca Real, in absenta vreunui triumf in defuncta Cupa a Cupelor! In concluzie, Liverpool nu este o echipa solida, echilibrata, care sa poata aspira la titlul in PL sau la Liga Campionilor in actuala componenta, desi apararea are, in sfarsit, un lider (in persoana lui van Dijk)! A.

aciduzzo (101 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 15:33

Frumos articol......dar e dintr-o alta gasca......si din alta traista! Interesanta faza cu ,, Nu vrea sa vada goluri".....pai maestre...fotbalul fara goluri e ca nunta fara lautari!! M-am amuzat copios la postarea @mg.......declaratia Dorinei Chiriac.....ma gandesc la C R....cred ca dupa ce a luat Balonul de Aur nici pe el nu prea il mai intereseaza ce se intampla in timpul jocului.......mai mult ce e inainte si dupa!!! Ce sa-i faci maestre??!! Cand favoritii mai dau cu oistea in gard ( doar oameni sunt si ei nu??)........o bagam cu Merleau-Ponty, Sartre şi Heidegger!!!........de golul lui Paulinio nu scrim(!!!) nimic.......c-a pus si el carja acolo, ca l-a lovit in ea si a intrat cotofana in ate!!! Ala dinainte sa-l loveasca in carja tocmai ce n-a luat balonul ala de ce-o fi fost....de aur...suflat cu aur.....de lemn....de lemn-Tanase!!! LA MAI MARE!! SI LA MULTI ANI!! PE 2018!!!

Anonim (166 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 8:59

Nu stiu daca voi citi aceasta carte, insa in mod sigur nu voi simpatiza mai mult FC Liverpool, cu toata emulatia starnita de actualul manager! A.

vasco (93 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 12:42

@Marius,ai citit ceva din cei care au "valoare ohohooooooo"?Nu cred....

aciduzzo (101 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 15:30

FABULOS……………..FABULOS…………….FABULOS……………….PENTRU TOTI STIUTORII SI MAI ALES NESTIUTORII DE FOTBAL DIN LUMEA ASTA………………..PENTRU TOTI POSTACII DE AICI SI DE PRETUDINDENI IN MATERIE DE FOTBAL…………………………….PENTRU TOTI FRUSTRATII SI NEIMPLINITII DE AICI SI DE PRETUTINDENI IN MATERIE DE FOTBAL………………….PENTRU TOTI CONTESTATARII SCOLII DE FOTBAL CRUYFF&GUARDIOLA……….PENTRU TOT PAMANTUL ASTA CARE MANANCA FOTBAL PE PAINE……PENTRU ACESTE ADEVARURI SPUSE SUTA LA SUTA DE UN MARE FOTBALIST………….SA INTELEAGA TOTI HALAGIANII, FLOCEA, MAGIUNII, MAURINII, ZIDANII, WENGERII SI CATI OR MAI FI PE PAMANTUL ASTA……………..L-AM LUAT CU COPY PASTE SI PENTRU CINE VA DORI SA STIE CE INSEAMNA FOTBALUL PE PAMANTUL ASTA I-L VOI OFERI CU MARE DRAG…………PENTRU TOT…………PENTRU TOT……..PENTRU TOT………………….CITITI SI LUATI AMINTE INTERVIUL DIN GSP-UL DE AZI DAT DE XAVI HERNANDEZ!!!! LA REVEDERE!!! DIN ACEST MOMENT NU MAI E NIMIC DE ZIS DESPRE FOTBAL PE PAMANTUL ASTA CEL PUTIN 10 ANI DE ACUM INCOLO!!!

Tibisor (7 comentarii)  •  14 ianuarie 2018, 13:11

@Marius ... daca nici Klopp nu e antrenor , dar mai bine ma opresc aici ...

Kiro (1 comentarii)  •  10 februarie 2018, 10:09

Intotdeauna am crezut ca fotbalul poate fi o dovada ca "sefu`" exista.

Comentează