Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Ochi de Şoim, Pană de Fotbal

Proba video micşorează arbitrarul din arbitraj

Permalink to Ochi de Şoim, Pană de Fotbal
luni, 22 mai 2017, 9:58

Până în deceniul trecut, a spune „challenge” în tenis era o provocare. Hawk-Eye, ochiul electronic proiectat de englezi iniţial pentru cricket, a apărut totuşi şi la meciurile de tenis. Fără traume, fără mişcări de protest, fără întrebări muiate în bănuieli, din categoria „Dar de unde ştim noi că…?”.

Sub alte nume, proba video operează de ani buni în badminton şi rugby, în hurling şi anumite forme de sport galic, în fotbal australian şi chiar volei. Fotbalul continuă să se arate reticent, deşi s-au făcut câţiva paşi. Un pic la Euro 2016, încă un pic în Serie A, un al treilea pic în Bundesliga.

În prezent însă, proba video se rezumă la linia porţii, ceea ce înseamnă că întrebarea corneliuporumbiană „A fost sau n-a fost?” vizează doar golul. E ceva, dar nu cine ştie ce. „A fost sau n-a fost?” e o întrebare la fel de presantă când vine vorba de ofsaiduri din care iese gol, de penaltyuri sau de eliminări.

E de sperat că adversarii interni ai probei video, ai lui Ochi (Electronic) de Şoim, au văzut rateurile de semnalizare de la Dinamo-ACS Poli. Sau cele două penaltyuri nedate FCSB cu Viitorul. Sau penaltyul nedat Craiovei cu FCSB. Sau zecile de greşeli grave care au păgubit toate echipele de campionat.
În condiţiile astea, argumentele lor îşi pierd din coerenţă. Pentru împrospătarea memoriei, argumentele în cauză se leagă de frumuseţea imperfectă a jocului, pe care controlul video n-ar avea voie s-o ciobească, şi de cheltuielile pe care le-ar presupune instalarea acestor echipamente pe toate stadioanele unde se bate mingea profesionist.

Fireşte, inamicii probei video îngână că „jocul greşeala aşteaptă”, uitând că formula se referă la impreciziile fotbaliştilor, nu la gafele sau la măgăriile arbitrilor. Mai e de observat şi flexibilitatea cauciucată a anumitor oameni din fotbal, care trec dintr-o tabără în alta în funcţie de scoruri şi conjuncturi. În general, sunt aceiaşi oameni care resping ideea de arbitri străini până când echipa dezavantajată e echipa lor, după care se revoltă şi cer arbitraj extern.

Frumuseţea imperfectă a fotbalului (greu de desluşit în multe dintre meciurile Ligii 1) nu trebuie să blocheze progresul. Mai ales aici, în ţinutul lui Pană de Fotbal. O fi mai romantic să mergi călare pe dealurile Toscanei, dar s-au inventat autobuzul şi maşina mică. O fi mai frumos să scaperi pietre, dar s-a inventat bricheta.

Fotbalul e la fel de frumos sau de urât cu sau fără trei „challenge”-uri pe meci la care ar avea dreptul fiecare echipă. În ce priveşte cheltuielile, e de discutat şi aici. A calculat cineva cât pierde o echipă care ratează titlul în urma unei erori de arbitraj? Dar una care retrogradează din aceeaşi cauză? Spre a nu mai spune că evoluţia nu se face doar cu aer alpin şi iluminare divină. Sună prozaic, dar e nevoie de bani.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Calin (1 comentarii)  •  22 mai 2017, 11:02

Buna. Total de acord cu esenta si ideeile din acest post. Ca si un urmaritor asiduu al spectacolului din fotbalul american va pot spune ca una dintre ideeile esentiale de la temelia ligii este cea de fiar-play. Un fair-play care pleaca de la ideea ca toate echipele vor fii tratate corect si echilibrat. Liga NFL incerca sa demonstreze ca toate echipele se bucura de acelasi tratament si vor incerca sa elimine sau macar sa reduca posibilitatile erorilor de arbitraj. Avand la indemana proba video toti participanti discuta doar erorile de joc si niciodata erorile de arbitraj Chiar cand acestea exista toata lumea se consoleaza ca nu se pot elimina in totalitate si le accepta ca si greseli umane. In nicio ocazie acestea nu ridica suspiciuni (cum mai exista in soccer) ca aceste gresli au fost facute din reau vointa a arbitrilor, la mana agentilor de pariuri sau la ordinul organizatorilor care doreau calificarea unei echipe din ratiuni economice.

Dr. Dan Patru Tudosie (13 comentarii)  •  22 mai 2017, 11:19

Sunt perfect de acord cu fiecare litera din acest articol. Problema e ca in fotbal sunt mult mai multi bani decat in toate celelate sporturi la un loc. Si generati, si cheltuiti. Cei puternici au putere de decizie, iar cei puternici se tem ca nu vor putea beneficia, in situatii critice, de ajutor. Practic, la tehnologia din ziua de azi nu mai avem nevoie de arbitru pe teren. Ei pot sta pe margine, in fata unor monitoare. Apropo, m-am infuriat putin cand am citit partea cu Toscana. Credeam ca faceti referire la Turul Italiei, competitie care tocmai se desfasoara, dar apoi mi-am dat seama ca nu era o nuanta. Altfel, cred ca cel putin 80% dintre marile castigatoare de competitii (UCL, CE, CM) din ultimii 20 de ani au beneficiat de ajutor din partea arbitrilor la un moment dat, pe parcursul competitiei. Nu zic ca n-au fost, per total, campioane meritorii, dar n-ar fi ajuns sa ridice trofeul fara un ajutor. Iar cel mai scarbos exemplu care-mi vine in minte e partida Coreea de Sud - Italia, din "sferturile" CM din 2002.

dan (9 comentarii)  •  22 mai 2017, 13:34

Si acum imi vine in minte WC 2010, cu golul superb de 2-2 marcat de Anglia Germaniei dar anulat desi mingea intrase 50/60 cm in interiorul portii !!!

Fane (26 comentarii)  •  22 mai 2017, 14:08

Arbitrii se falesc ,"noi suntem judecatorii din teren". Bine dar atunci de ce va opuneti sa va fie corectate eventualele greseli omenesti,neintentionate,iar unele chiar intentionate? De bine de rau in justitie exista cai de atac pentru indreptarea eventualelor erori.In fotbal doar vorbarie in van.

mg (227 comentarii)  •  22 mai 2017, 14:15

Da', vrem nu vrem, progresul tehnologic vine peste noi. Dar e de aşteptat ca, din acele raţiuni financiare de care aminteaţi, aceste necesare inovaţii să apară mai întâi acolo unde sunt banii şi mă refer la marile competiţii europene, mondiale sau în campionatele puternice. Până să ajungă şi pe tăpşanele noastre strămoşeşti, încercăm în continuare să găsim, precum Baudelaire, frumosul acolo unde e puţin probabil să dăm de el. Pe vremuri, Pană de curent ne scutea de această corvoadă, trimiţându-ne la culcare..

gabipetre (34 comentarii)  •  22 mai 2017, 14:37

Eu cred ca Messi e solutia la erorile de arbitraj! :) https://youtu.be/uanitWMDnW8

Carol K (26 comentarii)  •  22 mai 2017, 14:48

Nu pierde nimeni titlul dintr-o eroare de arbitraj,nu se contabilizeaza asa.Pt ca nu a primit atunci un penalty in 90% din cazuri va primi alta data cand nu era cazul.Astfel de erori se acopera una pe alta la echipele mari,nu va iesi niciodata Steaua in paguba daca e sa facem astfel de bilanturi.

Nica fără frică (21 comentarii)  •  22 mai 2017, 15:30

În sportul american dar mai ales în fotbalul american și hockey e de mulți ani ceva normal ca fazele contestate să fie arbitrate pe proba video. În felul acesta într-adevăr erorile arbitrilor sunt doar umane nu și intenționate!

rugby (1 comentarii)  •  22 mai 2017, 16:13

In rugby de ce se poate? Pentru ca rugby e un sport cinstit practicat de sportivi adevarati care isi rup oasele pentru ca stiu ca nu ii fura nimeni, iar fotbalul doar circ pentru maimute.

Titu Sandronicus (18 comentarii)  •  22 mai 2017, 17:04

Apropo de "pene", indiferent de natura lor, am cautat in toate dictionarele explicative ale limbii romane disponibile pe net cuvantul "nedat". Nu exista definitie! Nefrumusetea neperfecta a netului(sic!) P.S. Exista, ce-i drept, cuvantul "neacordat" care putea fi folosit in context..

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 mai 2017, 17:58

@ Titu Sandronicus Nici "fonfleu" nu exista in dexonline, dar lumea il foloseste. R.P.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  22 mai 2017, 18:35

...vrem ochi de soim ...si pe G.Hagi si Jiji becali sa nu mai faca blaturi ...

mihail (6 comentarii)  •  22 mai 2017, 20:04

Nici cuvantul "cocalar" nu se gaseste prin scriiturile academice , dar ce de exemplare avem pe langa , domnule Paraschivescu !Faptul ca il foloseste vulgul nu-i justifica existenta . 'O prostie spusa de un milion de oameni , e totusi o prostie !!" Mark Twain

RealMadrid (1 comentarii)  •  23 mai 2017, 0:50

@Titus Andronicus: Paraschivescu reinventeaza destul de des limba romana in articolele sale. I-am atras atentia o data si s-a basicat rau de tot. Ai grija, e foarte orgolios.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 mai 2017, 7:36

@ RealMadrid Intreb orgolios: cand a fost asta? R.P.

Nica fără frică (21 comentarii)  •  23 mai 2017, 23:51

@titu sandronicus, hai că ești cârcotaș! Problema cu limba română e alta nicidecum nedat, neluat ne..... Problema e când înlocuim cuvintele românești cu cele în engleza fără niciun rost! În ziua de azi auzi numai de target, shopping, mentenanță și alte porcării!!! Omul de rând a ajuns să nu mai înțeleagă nimic când citește presa sau se uită la TV de agaricii ăștia care se dau mai deștepți decât sunt!!!

Teacher12 (56 comentarii)  •  26 mai 2017, 20:54

Articol bun şi obiectiv, ca de obicei. Dar, am şi eu o nelămurire. Ce poate face proba video dacă o echipă îşi ține titularii pe bancă sau în tribune şi joacă curezervele juniorilor? Poate ne amintim de o partidă recentă Craiova cu Viitorul sau, mai acu' vreo 4 ani o Steaua cu Viitorul. Ce poate face orice aparat electronic împotriva fotbalului de cumetrie sau a micilor combinații? În timp ce scriu postarea, mi-a venit şi răspunsul. NIMIC. Apropo, că tot nu ştim cine e campioana, n- ar fi mai bine să punem un reprezentant al TAS în comitetul executiv? Am primii deciziile mai repede, chiar şi fără Ochi de Şoim.

nenea Petre (1 comentarii)  •  27 mai 2017, 18:45

Cautati pe net ultimul amical Franta-Spania unde s-a testat arbitrajul video. A cistigat Spania (pe merit), dar numai dupa ce s-a vazut la video ca Franta a dat un gol din ofsaid, ca a fost penalty, si ca al doilea gol a spaniolilor, initial refuzat, a fost valabil. Deci, in loc de 1-0 a fost 0-2. Pe cinstite.

Anonim (166 comentarii)  •  5 iunie 2017, 8:13

Nici saptamana aceasta nu publicati un alt material? Real si-a pastrat trofeul si a ajuns la o cifra ametitoare, pe care nu cred s-o egaleze vreun alt club in urmatorii 33 ani! Messi a castigat Gheata de Aur, dar s-a pierdut in batalii marunte in campionatul spaniol (pierdut, in ciuda victoriei de pe Bernabeu) si n-a fost in stare sa marcheze macar un gol in "dubla" cu Juventus. In fine, Marcelo a fost la nivelul lui (a facut, practic, ultimul gol), Modric a centrat la al treilea gol, Isco n-a jucat rau, dar omul decisiv a fost, cum am anticipat acum cateva saptamani, tot Ronaldo! Lusitanul a punctat cand echipa a avut mai multa nevoie de el, contra unor adversari de calibru, castigand, practic, un nou Balon de Aur! A.

Comentează