Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Elogiul nebuniei

Interesantă diagonală prin secole, frumoasă potriveală a timpului şi a timpurilor. Căci timpul, în care vechii arabi îl recunosc pe stăpânul celor fără de stăpân, oferă unui gânditor din Rotterdam două cuvinte-sigiliu pentru fotbalul unei echipe din Amsterdam. Rivalitatea dintre […]

...

Între PA şi OK 

Răzvan Lucescu stă între nişte litere care-i sunt casă, masă şi succes. Munceşte serios, fără fasoane. Se scrie destul de puţin despre el la noi în ziare şi nu se ştie de ce. Poate fiindcă succesul indispune? Poate fiindcă, plecat […]

...

Morning glory, morning glory (au plecat împuşcătorii) 

Titlul, minus paranteza, e găselniţa lui Răzvan Exarhu la Rock FM. Iar „morning glory” nu e „slava dimineţii”, cum se mai crede pe ici, pe colo, ci erecţia matinală cu care se trezesc diverşi bărbaţi pe care nu-i ameninţă disfuncţia […]

...

Trenule, minciună mică

Vorbind despre viitoarea linie de tren care va lega Aeroportul Henri Coandă de Gara de Nord, consilierul Gică Popescu a declarat zilele trecute: „Ne facem de mare râs, ne facem de băşcălie dacă nu va fi gata”. Observaţia e de […]

...

Prin grădină

„Să fii mulţumit dacă mai apuci să te plimbi prin grădină”, i-au spus medicii unui Santiago Cazorla Gonzáles aflat în plin calvar. Unii au vorbit chiar de amputare. Şi cu toţii au clătinat din cap la întrebarea „O să mai […]

...

Cramponetti

Durul de serviciu al Ligii 1 loveşte din nou. Sau măcar încearcă

Permalink to Cramponetti
luni, 7 noiembrie 2016, 9:28

Serialul „Om bogat, om sărac”, făcut după romanul lui Irwin Shaw, se sprijină pe fraţii germano-americani Jordache: Rudy, cel echilibrat şi ambiţios (jucat de Peter Strauss), versus Tommy, cel zurbagiu şi violent (jucat de Nick Nolte). Şi totuşi, personajul care se instalează cel mai bine în memoria privitorilor, chiar la decenii distanţă, e personajul negativ, „răul”, „the villain in the piece”, respectiv Anthony Falconetti.

Bietul William Smith l-a jucat atât de convingător pe ticălos, încât a început să fie confundat cu personajul: i s-au tăiat cauciurile maşinii şi i-a fost agresat copilul la şcoală. Faima de „bad boy” a lui Falconetti s-a împrăştiat din film în viaţa reală chiar şi în România comunistă.

Vestitul Ion Dincă a decis la un moment dat să interzică închiderea balcoanelor din apartamentele de bloc, ceea ce i-a atras, pe lângă porecla deja clasică, „Te leagă”, şi un supranume ricoşat din cinematografie: Balconetti.

Pe acelaşi tipar al gestului brutal, Gabriel Stelian Mureşan ar merita să fie numit – nu de azi, de ieri – Cramponetti. Tentativa de descleiere a lui Zlatinski din meciul ASA Târgu Mureş – CSU Craiova e doar una dintre penele agăţate de Mureşan la pălăria vânătorului de trofee umane.

Sigur, operaţiunea n-a reuşit cum şi-ar fi dorit făptuitorul, ceea ce nu-i scuză intenţia. De la microfon, comentatorul meciului a încercat să justifice furia lui Mureşan prin restanţele financiare pe care le are conducerea clubului la jucători. E de două ori stângace explicaţia. O dată fiindcă nu Hristo Zlatinski se ocupă de finanţarea echipei din Târgu Mureş. A doua oară, fiindcă Mureşan era riguros şi viguros acelaşi când juca la Gloria Bistriţa sau CFR Cluj.

Există aici o vocaţie sau poate o voluptate a violenţei care nu izvorăşte dintr-o nemulţumire de o zi sau de o clipă. Raul Rusescu, Tha’er Bawab şi alte victime ale lui Mureşan pot servi drept material didactic pentru cursul practic de desfiinţare a adversarului ţinut de la catedra cotului în ochi şi a cramponului pe tibie.

Un interviu dat de Gabriel Mureşan în 2012 unui ziar din Ardeal are următorul titlu: „Fotbalul nu era pentru mine”. Trebuie oare trecut imperfectul din titlu la prezent? Judecând după gesturile urâte ale lui Mureşan, mai degrabă da. Judecând după realizările lui tehnice, mai degrabă nu. Mureşan ştie să lovească şi mingea, nu doar adversarul. O confirmă, printre altele, golul senzaţional din lovitură liberă în Ghencea (pe când Mureşan juca la Bistriţa), cel cu Oţelul sau cele două goluri marcate anul trecut lui Dinamo.

Pe forumuri Gabriel Mureşan e alintat cu termeni ca „sălbatic”, „brută”, „măcelar”, ceea ce nu pare să-l deranjeze. Oare nici dac-ar afla de la un jurnalist şi romancier ca Alan Brien că „violenţa e vorba de duh a analfabeţilor” nu s-ar simţi stânjenit?

Comentarii (13)Adaugă comentariu

robertino2 (6 comentarii)  •  7 noiembrie 2016, 9:58

Comentatorul partidei si invitatii din studio au fost de parere ca nu merita rosu. Pe principiul "a tras in el, dar nu l-a nimerit, nu merita bagat la puscarie". Si nu din mila au zis asta, ci din necunoasterea regulamentului. Mi se pare foarte grav sa fii comentator si invitat pe post de specialist in fotbal si sa nu stii regulamentul. Si daca invitatii mai sunt si extrem de plictisitori, spun doar banalitati, sa nu ne mai mire daca singura speranta (pentru ceva interesant in acea emisiune) se leaga de un telefon dat lui Gigi Becali.

kos_tyn (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2016, 10:50

da; nu ai ce comenta. eu as taia curentul sa nu scrie unii ineptii

Andrei (21 comentarii)  •  7 noiembrie 2016, 11:43

Domnule Paraschivescu, aveti un fin simt al umorului si va apreciez pentru acest lucru. Din pacate, acest Gabriel Muresan este un individ cam lipsit de acest simt, iar principala sa indeletnicire este de a "demola" (la propriu) adversarii din teren, cu o tenacitate demna de cauze mai bune. Intr-o altercatie de strada, nu pe terenul de fotbal, pentru loviturile date, el ar primi condamnari de luni de zile pentru vatamare corporala grava. Bietul Rusescu poate sta marturie, a scapat ieftin, putea sa-si piarda ochiul. Chiar nu vad FRF si LPF atrocitatile permanente ale acestui "macelar" ?? Mi se pare ca el nu ar mai trebui sa evolueze intr-o competitie sportiva, fiind un real pericol. Cu stima, Andrei

FYRY (22 comentarii)  •  7 noiembrie 2016, 11:52

Scurt si la obiect,bravo!

Ardeleanu’ (17 comentarii)  •  7 noiembrie 2016, 12:53

Departe de a fi un apărător al lui, întreb: pentru intenția de lovire se acordă roșu? Mi se pare că e singurul roșu luat incorect, din toată cariera lui...Desigur, au fost multe alte roșii pe care trebuia să le ia și nu le-a luat!

ParaEschivescu (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2016, 12:55

Confundam lumile paralele in care traim. Comparam bataile de strada cu fotbalul. Domnu Radu, de ce nu comparam MMA-ul cu fotbalul? sau cu handbalul sau oricare sport de contact (la fotbalavem contacte, inevitabil) . Pana si la baschet avem contacte si ochi umflati chiar daca orice atungere e fault. Hai sa numaram victimele lui Muresan : Rusescu , Bawab....cred ca glumiti. De Golubovic su City ce ziceti? De cartonasele rosii ale lui St. Filip, taekwando-ul lui Radoi de pe vremuri ? Fiara Lacatus? Il intrebam pe Bacila daca il prefera pe Gardos sau pe Muresan? Presa l-a terminat pe Gabi, la orice intrare arbitrii au acoperire, pentru ca presa pune aceasi placa si eticheta! MM stoica pugilistul , puscariasul este venerat in continuare ! Astea ne sunt modelele, iar pe oamenii care muncesc si se dedica fenomenului ii trimiteti la Alan Brien ! ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

robertino2 (6 comentarii)  •  7 noiembrie 2016, 13:53

Ardeleanu, se acorda rosu pentru intentie de lovire, conform regulamentului. Nu trebuie sa-i rupi picioarele ca sa iei rosu. A fost un caz fericit, ca nu l-a prins in plin.

brazvan (30 comentarii)  •  7 noiembrie 2016, 15:28

pe burtiera *** scrie că mureșan a fost eliminat destul de ușor?!? asta e, ne merităm soarta, dacă brute ca el se află în libertate și pseudo-ziariștii afirmă așa ceva. secvența cu ***** (autocenzură...) lovindu-l premeditat cu cotul pe rusescu e de filme horror, la fel ca și arbitrajul de atunci , domnul komisar kovacs, care ar fi trebuit să împartă camera la brutărie cu mureșan.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Escu (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2016, 15:54

La ultima intrebare raspunsul lui este: NU! Nu s-ar simti stanjenit! El nu a citit o carte din clasa IV-a, si nici aia n-a citit-o toata, doar coperta! Sigur asta nu inseamna ca nu este fotbalist bun! Dar violenta din el iese la suprafata din cand in cand si atunci constatam ca Alan Brien are dreptate!

Cosmo (11 comentarii)  •  7 noiembrie 2016, 17:03

Și totuși, care sunt victimele lui Mureșan care au suferit accidentări grave sau de durata? Lăcătuș de ex a pus capăt carierelor a 3 jucători, ganea are pe conștiință un scoțian. Dat fiind postul pe care joacă și lungimea segmentelor e predispus la faulturi, dar eu nu sunt de acord că e un jucător mult mai violent decât media.

ovidiu_3003 (96 comentarii)  •  8 noiembrie 2016, 6:48

Stop violentei pe teren...vrem fotal nu excese de violenta...

Alex One (15 comentarii)  •  8 noiembrie 2016, 9:09

Muresan a supravietuit in fotbal datorita unor arbitri gen Kovacs si unor comentatori straini de fotbal si bun simt de la LOOK indiferent daca vorbesc din teren sau studio. Astia impart harta fotbalistica in doua, echipele din Ardeal fata de care manifesta intelegere si bunavointa penibila indiferent de circumstate si restul echipelor, care au parte numai rautati,glume nesarate,partizanat negativ,cometarii inepte. Subiectivitate gretoasa, asta au invatat ei in media .

Gica Paunescu (16 comentarii)  •  8 noiembrie 2016, 9:53

N-o stiam, vorba asta atribuita lui Alan Brien, se potriveste insa; Gabitu are un fizic ce l-ar fi recomandat mai degraba ptr. rugby; chiar si-acolo, insa, exista reguli ce nu i-ar permite sa faca orice incat sa-si puna jos adversarul; ar fi fost , probabil ,mai ,,putin'' eliminat in rugby decat este la fotbal.

Comentează