Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Guardinho

Sâmbătă ne aşteaptă mai mult decât un meci

Permalink to Guardinho
luni, 5 septembrie 2016, 11:41

Fotografiile sunt martori care nu vorbesc neîntrebaţi. Fiecare dintre ele are reputaţia izvorâtă din clişeu de-a înlocui o mie de cuvinte. Dar nu asta e menirea lor, ci proptirea istoriei unui război, a unei generaţii, a unei rivalităţi. Uneori fotografia locuieşte în manuale, alteori în albume, iar alteori la un click distanţă. Ea aşteaptă să fie cercetată, interpretată şi lăsată apoi să-şi ducă mai departe viaţa în discreţia încremenirii. Printre miliardele de fotografii care ilustrează fotbalul, una stă cuminte în arhivele anilor ’90. De la stânga la dreapta înaintează pe teren Josep Guardiola, José Mourinho, Luis Enrique şi Carlos Busquets. Ultimul apare şi în altă fotografie, în care salută publicul lângă un pici îmbrăcat în echipamentul Barcelonei şi convins că ovaţiile i se cuvin, măcar un strop, şi lui. Lui Sergio.

Ceilalţi trei ar trebui să fie schimburile unei ştafete al cărei băţ e acum în mâna lui Bobby Robson. Guardiola a fost înfipt în echipa mare de Johan Cruyff, care a văzut în tinerelul cu mers de Charlot un mijlocaş cu viziune. Mourinho a fost pescuit de Robson însuşi la Sporting Lisabona, luat după el la Porto şi adus pe Camp Nou. Luis Enrique a venit la Barcelona în acelaşi an cu Robson şi Mourinho, dar nu din Portugalia, ci de la, hm, Real Madrid. Lucrurile par simple din punctul de vedere al moştenirii: la retragerea lui Robson, cel care va prelua frâiele va fi Mourinho. Pe urmă va veni Guardiola, iar pe urmă Luis Henrique. Asta conchid toţi cei care se uită la Barcelona, la fotbal şi la fotografii. Şi asta li se pare că ar fi istoria. Numai că istoria, parşivă şi imprevizibilă, e „més que un club”.

Restul se ştie. Mourinho a fost ocolit. Poate fiindcă filozofia lui de joc diferea de a catalanilor, poate din alte motive. După Robson, Barcelona a preferat fie olandezi din şcoala Cruyff, de tipul Van Gaal sau Rijkaard (plus un eşec scurt cu Antić), fie catalani ca Serra Ferrer sau Rexach. Fostului secund nu i s-au dat şanse. Au urmat Guardiola şi Vilanova, s-a practicat un mic experiment cu Gerardo Martino şi, în fine, băţul de ştafetă a ajuns la Luis Enrique. Probabil că după ce îşi va pompa petrobani în conturi prin Golf,  urmaşul la tronul Barcelonei va fi Xavi. Mourinho şi-a făcut din ranchiună armă şi a aţintit-o, uneori cu rezultate, alteori fără, asupra lui Guardiola. Există mii de instantanee ale ostilităţii între cei doi – fie în Spania, fie înaintea unui Bayern-Chelsea. Iar acum cei doi locuiesc în Manchester şi se întâlnesc în weekend. Natura complice a anulat amicalul din iulie de la Beijing, fiindcă între Guardiola şi Mourinho (cu Ibrahimovici ca mână dreaptă în tranşeele revanşei) nu poate să încapă nimic amical. Meciul lor din Premier League va fi despre puncte şi bani, dar şi despre fotografia din 1996, când istoria a râs de martorii ei tăcuţi.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Fibra (26 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 12:43

De la stanga la dreapta sunt Luis Enrique,Jose Mourinho si Josep Guardiola.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 13:22

@ Fibra Da, eu priveam din spatele lor. Mi-am dat seama cine care e. Cert e ca Mourinho sta la mijloc in ambele variante. R.P.

FYRY (22 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 13:34

NU MI SPUNE ...FIBRA ...CE OBSERVATOR

Cristian (6 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 15:58

Superba fotografia! Multumim pentru asta dl Geambasu. Multumim si lui Fibra pentru precizare, initial si eu i-am incurcat! Bravo!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 16:57

@ Cristian Domnul Geambasu va trimite salutari surprinse prin intermediul meu. R.P.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 19:16

Mou este cel mai mare antrenor al tuturor timpurilor ...Guardiola n o sa l ajunga in viata lui ...e de neegalat ...

Jaja (2 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 20:19

" Pe urmă va veni Guardiola, iar pe urmă Luis Henrique. " Henrique? Dintre toti cei mentionati, Guardiola mi se pare clar cel mai bun. Enrique mi se pare modest chiar, Mourinho nu e deloc "the special one" , daca e cineva special Guardiola este acela, un antrenor care a incercat sa isi impuna filozofia proprie in fotbal si nu sa copieze pe altii si sa faca orice posibil pentru a castiga. Sper sa reuseasca la City si sa-i mai predea o lectie arogantului portughez.

Joo Ferenc (2 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 20:29

Cei doi mi se par ca dichotomia dintre bine rau spusa de motanul din Bulgakov...oricum ar iese , fotbalul mereu castiga ... si castiga enorm! :)

habana (1 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 20:37

ca de obicei, placut de citit!

exidpol (14 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 21:06

dacă băieții ...filtrează mingile, le verticalizează, păstrează posesia, etc., antrenorul nu mai contează...; chiar dacă izvorâtă se scrie cu î din i ...

ciupi (17 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 11:06

c dar Daum ce cusur are?!

gabipetre (34 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 13:47

Glory, glory Man United! City n-o să fie niciodată United, nu va ajunge la performanțele lor. Și nici Guardiola n-o să fie Mourinho! Niciodată. Iar Enrique a plecat de la Real de deștept ce era. După aia Realul a câștigat 3 Ligi ale campionilor: 1997, 2000, 2002.

Radu_pnt (4 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 15:26

@gabipetre Mai ramanea sa spui ca Hagi a plecat de la Barcelona si Real Madrid prea devreme si a ratat atatea trofee, precum si de la nationala s-a retras prea devreme si a rata sa-si treaca in cont Euro 2008 si 2016 :D)) Cat despre Mourinho nu aveti decat sa plangeti voi pana ajunge la performantele lui Guardiola!

Anonim (166 comentarii)  •  7 septembrie 2016, 16:44

@ R.P. In legatura cu acest material, nu rezulta clar de partea cui sunteti, pe care-l apreciati mai mult; tinand cont insa de simpatia dvs. pentru un club spaniol pe la care a trecut Mourinho, ceata se disipeaza. Guardiola "calca si peste cadavre" (intristand un portar, pe suporterii "cetatenilor" si ai Albionului) pentru a-si impune filosofia de joc si tare mi-e teama (vorba vine, intrucat sunt suporter al altui club englez) ca va rata cele doua obiective majore (Premier League si Ch. League). Relativ la comentariul dvs. dupa (semi)esecul cu Muntenegru, consider ca sunteti pesimist fara masura cand considerati ca am ratat deja obiectivul; ziaristii din Polonia (dupa un 2-0 promitator la un moment dat), Franta, Portugalia, Ucraina si Ungaria ce cred despre calificarea directa? Adversarii acestor "nationale" nu erau mai slabi decat favoritii? Dar cei din Serbia, cu perspectiva unei noi ratari de obiectiv la orizont? In schimb, jocul alor nostri poate fi criticat fara retineri! A.

Ilie (86 comentarii)  •  8 septembrie 2016, 0:48

Ce bine ca ne mai scriti si despre fotbalul mare, dl. Paraschivescu. Ar fi bine sa continuati mai des cu 'internationalul', ca de escrocii compatrioti ai fotbalului sintem satui. De remarcat ca la Gazeta sinteti cam singurul care va mai uitati si in curtile regale de peste hotare. Ei fac fotbalul sa traiasca, sa evolueze, sa creeze alte talente, viitoare legende ale generatiilor de pusti de astazi. O cultura se cultiva prin definitie, nu (cred ca) e pleonasm. Ai nostri ar trebui sa fie pedepsiti ptr port ilegal de echipament, asa de paraleli sint cu acest fenomen. Dar romanului ii place sa citeasca tot despre ei. Asa au fost obisnuiti. Bolywood-ul carpatin, putin circ si ne culcam fericiti. Asa ca va multumim

Nandi (1 comentarii)  •  24 septembrie 2016, 11:00

"....are reputaţia izvorâtă din clişeu de-a înlocui o mie de cuvinte." -clișeu' sau clișeul mi se par două formulări mai inspirate...în rest numai de bine!

Comentează