Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Bandajând puroiul

Rânduri împotriva minţirii de sine

Permalink to Bandajând puroiul
luni, 27 iunie 2016, 9:27

„Naţionala” de fotbal se pregăteşte să aibă un nou selecţioner, în cadrul operaţiunii „Aspirină pentru cancer”. Anghel Iordănescu va pleca, de bună seamă. E de bun-simţ s-o facă. (Şi mai de bun-simţ ar fi fost să refuze numirea, dar încârdăşirile politice atârnă mai greu decât decenţa.) Numai că problema nu e găsirea înlocuitorului. Îţi trebuie o candoare vecină cu imbecilitatea ca să crezi că ungerea altcuiva în jilţul „naţionalei” va rezolva problema. Cine îşi închipuie aşa ceva trebuie frăgezit pentru noi deziluzii şi ruşini.

Şi pentru noi cicluri ale minţirii de sine. Ca tot fotbalul nostru, „naţionala” are nevoie de o mutaţie care nu e posibilă decât cu preţul unui sacrificiu de timp şi de obiective. Fără renunţarea la obiective timp de (minimum) trei campanii, în ideea unei construcţii cu adevărat sănătoase şi solide, vom continua să bandajăm o rană purulentă şi să ne mirăm că vindecarea întârzie. Ba mai mult, că riscăm cangrena.

E cazul să nu mai fim ipocriţi. E cazul să spunem că generaţia lui Hagi, Popescu şi Belodedici a crescut în sistemul de constrângeri al comunismului, când pedagogul cel mai eficient era frica. Când erai silit să tragi tare, conştient fiind că nu aveai altă şansă. Şi când tentaţia străinătăţii sau a limuzinei de lux nu exista. Pentru cine nu ştie, transferul afară se făcea rarisim şi doar dacă aveai trecere pe la ministerele cu epoleţi şi erai sărit de 30 de ani. Selecţia de la tineret se făcea fără plic şi sacoşă, iar antrenorii nu erau la discreţia buticarilor şi a patronilor umorali. Se trăia mizerabil şi se suferea crâncen, dar se fabricau consolări în masă cu ajutorul sportivilor de vârf, pe care comunismul îi transformase în unelte de propagandă menite să certifice superioritatea în faţa Apusului.

De la generaţia lui Hagi încoace, lucrurile au mers din rău în mai rău. N-am găsit un pedagog modern, în locul fricii de acum trei-patru decenii. Când nu ştii cum să foloseşti libertatea, rişti să-ţi întinzi singur curse şi să-ţi rupi gâtul. Fotbalul, ca întreaga lume românească, a fost luat în stăpânire de găşti cu un modus operandi mafiot, sprijinite de securişti ieşiţi din umbră şi liberi să-şi întindă reţelele. Corupţia a devenit cuvântul de neocolit în orice discuţie despre fotbal şi despre viaţa de azi din România. La copii şi juniori, corupţia a scos la iveală burtoşi cu platfus propulsaţi în echipe de orgoliul şi de banii părinţilor. Acela a fost vântul semănat cu sârg din 1990 încoace. Când a trebuit culeasă recolta, benele şi remorcile s-au umplut vârf cu furtună. „Naţionala” lui Anghel Iordănescu de la Euro 2016 e astfel expresia unui eşec pregătit cu grijă, cinism şi dispreţ de cei care au căpuşat fotbalul sub pretextul că-l ajută să se dezvolte.

Ştiu, e nevoie de soluţii. Încerc să formulez una săptămâna viitoare.

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Bazileon (11 comentarii)  •  27 iunie 2016, 9:48

Gresiti. Si cand dati de inteles ca n-ar fi existat favoritisme, pile etc la copii, juniori, tineret etc, si cand socotiti ca pedagogia fricii s-a ispravit (chiar daca n-o mai fi la fel de eficienta). Iar eu cred ca un antrenor bun poate sa faca treaba, daca e lasat (amintiti-va cat de sicanat a fost Boloni!).

Margelatu (5 comentarii)  •  27 iunie 2016, 10:07

Asteptam solutia...dar cred ca exagerezi! Cel putin, sper! :)

exidpol (14 comentarii)  •  27 iunie 2016, 10:14

(...fără renunţarea la obiective timp de (minimum) trei campanii, în ideea unei construcţii cu adevărat sănătoase şi solide, vom continua să bandajăm o rană purulentă şi să ne mirăm că vindecarea întârzie; ba mai mult, că riscăm cangrena) spuneți Dv.; nu e chiar așa, putem începe (continua) cu un selecționer priceput (că avem) și cu o echipă tânără (fără nepotisme gen Ianis și Patrick), nu trebuie să așteptăm să treacă anii, construim chiar de astăzi, și putem obține și rezultate imediate... (rana purulentă e în altă parte, la cluburi (vezi ciobanu), la frf (vezi sandu) și la lpf (vezi mitică)..., acolo trebuie operat.

Carol K (26 comentarii)  •  27 iunie 2016, 10:43

Sa spunem ca eram un popor care nu-i avea pe Hagi,Popescu,Lupescu si in general nu avea o Generatie de referinta...In cazul asta nu aveam de ales faceam un concurs si alegeam pe cineva,un burlean.Insipid,incolor,prafuit care n-a avut tangente nici cu miuta in curtea scolii.Il alegeam si cu asta basta de unde nu ai nici pretentii nu poti sa ridici.Si in aceste conditii apucam si noi tot asa cu cea mai usoara grupa de calificari cu un regulament mai mult decat favorabil,locul 3 se califica la turneul final sa ajungem in Franta unde nu mai ai ce sa improvizezi,nu mai intervine politicul,nu mai ai timp sa o scalzi acolo e pe bune.Totusi norocul iti surade si poti prinde ca milogul un loc 3 care sa te scoata si din aceste grupe.Ce sa vezi NU esti in stare nici macar atat...In cazul acesta acel burlean si-ar fi dat demisia imediat sa faca loc altuia.Situatia nu este din fericire chiar asa.Noi chiar il avem pe Hagi si multi alti baieti(azi,domni) din Geneartia de Aur.Problema este ca FRF nu e condusa de orice fel de burlean ci de Burleanui insusi.Politruc la 4 ace cu freza si aspect de manechin,nu supara pe nimeni din vorbe dar supara prin incompetenta crasa si prin faptul ca se agata de scaun cu disperare.Nu,asa ceva este inacceptabil,nu mai putem continua in acest fel,ne-a ajuns falimentul la os.

madalin_eivissa (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 10:44

CAUZELE ESECULUI NATIONALEI DE FOTBAL A ROMANIEI SUNT MULTIPLE. 1. AM TRECUT PE RAND DE LA AXA STELEA-POPESCU-HAGI-DUMITRESCU-RADUCIOIU LA LOBONT-CHIVU-CONTRA-MUTU, IAR IN FINAL LA CEA ACTUALA TATARUSANU-CHIRICHES-TORJE-ANDONE 2. MULTE ECHIPE DE TRADITIE S-AU DESFIINTAT,SUNT IN INSOLVENTA ORI INCA SE ZBAT SA SUPRAVIETUIASCA, FC NATIONAL,FC ARGES,POLI TIMISOARA,SPORTUL STUDENTESC,FC BRASOV,UTA,UNIVERSITATEA CRAIOVA, RAPID SI LISTA POATE CONTINUA 3. MANAGEMENTUL DEFICITAR AL DIRIGUITORILOR LA TOATE NIVELELE 4. FOTBALISTII ROMANI NU MAI AU CAUTARE IN VEST SI ASTA S-A VAZUT LA ACEST EURO, LOTUL PROPUS PENTRU FRANTA 2016 NEAVAND MARE EXPERIENTA 5. AM PARTICIPAT LA UN MARE TURNEU FINAL DUPA O ABSENTA DE 8 ANI SI S-A VAZUT 6. PALMARESUL NATIONALEI DE FOTBAL A ROMANIEI LA TURNEELE EUROPENE DETINE O UNICA VICTORIE , CEA CU ANGLIA DIN 2000, LA 40 DE ANI DE LA PRIMUL C.E DISPUTAT IN 1960 PLUS O SUMEDENIE DE MULTE ALTE PROBLEME, DAR TIMPUL NU IARTA, DIN SEPTEMBRIE INCOLO NE ASTEAPTA POLONIA,DANEMARCA,MUNTENEGRU,ARMENIA SI KAZAHSTAN...

florin (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 10:47

Sunt de acord ca tot sistemul fotbalistic e putred, dar cred totusi si ca antrenorul nostru de la Euro a contribuit mult prin selectia + tactica sa la jocul debusolat al Romaniei. Am jucat de la egal la egal cu ungurii anul trecut, unguri care au facut un campionat bun. E imposibil ca in cateva luni sa ne dezintegram in halul asta doar din cauza sistemului / societatii din Romania / lipsei valorilor si a educatiei etc.

Fibra (26 comentarii)  •  27 iunie 2016, 11:36

Total de acord.Fara renuntarea macar la obiectivele 2018 si 2020 si construirea temeinica si cu rabdare a unei nationale,nu ne vom mai califica in veci. Vai de selectionerul care va accepta ca obiectiv calificarea in 2018,o va face doar pentru bani si nu va realiza nimic.

Gutza (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 12:25

Daca aveam fotbalistii astia dupa 1990 , fratii Becali dadeau faliment. Trebuie inceput de la educatie, de la scoala, astfel ne vom trezi tot cu manelisti.

der_grosse (17 comentarii)  •  27 iunie 2016, 12:46

ma amuza foarte cand vad cum toata lumea se agita cum sa facem, cum sa facem sa avem ditamai fotbalul, da' cat de greu e sa te uiti peste gard la cum au resit altii cate ceva? de ex la cateva sute de km vest sunt unii care au iesit campioni mondiali la U20 fix acum 1 an. deci? evident ca noi nu avem aceeasi stofa ca ei, dar ceva din metodele lor poate ni se aplica sau!? iar daca nu ni se aplica ar trebui sa ne apucam mai abitir de tzurca, nu de fotbal, desi precis nici la tzurca nu am iesi campioni la ce motivatie si determinare avem. si ce mai la deal la vale, e ceva in tara asta care merge corect? fotbalul este inca o activitate care e anopada, dar sa vezi ce, e PRIVATA, deci daca ajunge sa dea faliment este pt ca o merita. simplu. iar pe stangu-n dreptu' gen stancu & co sa nu ii plangem, sunt milionari! pe seama noastra, spectatorii!

gfxd (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 13:10

"Se trăia mizerabil şi se suferea crâncen" "sistemul de constrângeri al comunismului" Si cum s-a trait in Romania inainte de 45? Dar dupa 89? Erau si mai sint constringeri sau au disparut? Bine ca nu le vezi pe cele de astazi! Oare le-ai gasit alt nume?! Cum se traia la altii pina in 89? Cert este ca fara sistemul ala numit comunist si care era in fapt taranesc dominat fiind de cei proveniti din mediul rural care nu aveau de unde sa stie ce-i ala comunism sau capitalism ai fi ramas in satul tau de provienenta si urma sa devi atlet alergind dupa coada vacilor in drumul lor spre pasune. Sa ne reamintim ca inainte de 45 numai 0,2% dintre voi reuseau sa-si schimbe soarta prin studiu la oras. Totul a functionat si functioneaza in Romania dupa mintea taraneasca in functie de lipsa lor totala de caracter si se vede ce se intimpla. Unde ai fi fost tu fara ei si sustinerea lor deoarece stim bine ca voi taranimea ati fost impinsa in fata la greu prin toate metodele posibile si acolo ati ramas in fata cu consecintele catastrofale care se vad deaoarece un lucru este cert si vizibil: mintea nu va ajunge pt nimic! Tot ce faceti si tot ce "ginditi" voi duce iremediabil la catastrofa. Chiar daca ai scoala si chiar daca ai mai facut ceva originea ta si lipsurile ei clasice se vad pe tine iar asta se intimpla indiferent daca-ti convine sau nu. Sint probleme care nu pot fi remediate in parte datorita caracterului vostru tipic si al mindriei aberarante care va impidica sa vedeti situatiile la modul normal deoarece de lungul nasului in cazul vostru nu poate fi vorba. La fotbal nu te pricepi decit asa pe departe insa te-ai bagat si aici sa dai lectii deoarece asta este felul vostru de-a fi. Romania ar fi fost o alta tara daca voi ati fi fost tinuti exact asa cum s-a intimplat inainte de 45. Ce-ati facut dupa se poate califica ca fiind nenorociri indescriptibile. Daca chiar te pune cineva sa explici afirmatiile pe care le-am scos vei spune numai prostii tipic mioritice care nu pot avea legatura cu realitatea. Tipul vostru de gindire inghesuita duce constant la concluzii prostesti.

mar (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 14:21

BURLEANU MINTE HAGI PRESEDINTE!!! Asta e singura solutie

cosu (5 comentarii)  •  27 iunie 2016, 14:25

@gfxd ......................outstanding !

Radu (2 comentarii)  •  27 iunie 2016, 15:22

Desii va apreciez mult, si avem aceiasi echipa favorita, va spun totusi ca...nu ne spuneti nimic nou. Intr-un limbaj elevat, cursiv, dar tot...nu am aflat nimic. Ce fotbal avem, stim cu totii, vedem cu totii.....acum ne trebuie solutii, nicidecum cineva care sa ne spuna ca ne-a sarit puroiul in ochi. L-am simtit de mult....

Marcovici (180 comentarii)  •  27 iunie 2016, 15:51

Un nou selecționer, o nouă selecție, o speranță, destul de mică.

Marcovici (180 comentarii)  •  27 iunie 2016, 15:52

Puștii încă minori mai pot salva ceva, încurajați să rămână în fenomen.

Manix (8 comentarii)  •  27 iunie 2016, 16:05

Scrieti corect si cu alte cuvinte ce-ati mai scris în trecut dumneavoastra si alti ziaristi în alte sute de articole. La fel si noi, discutam pe acest subiect la fel, se schimba doar numele jucatorilor de la o generatie la alta. Altceva nu se schimba. Nu sunt de acord cu dumneavoastra cu ceea ce ati scris despre selectia facuta înainte de '89. Jucau si erau avantajati cei care aveau tata la aprozar sau la macelarie, mama blonda, tata militian...etc...La Luceafarul se pleca fara selectie sau criteriu,doar asa trimisi de club. Veneau înapoi doar dupa câteva saptamâni. Unul singur mergea doar la meciuri si juca în Divizia A din când în când la sfârsitul meciurilor datorita faptului ca unchiul sau a fost jucator la Echipa Nationala. Iar antrenorii de la grupele de copii nu faceau altceva decât sa arunce o minge copiiilor sa joace fotbal si ei plecau la carti sau la table. Asta de foarte multe ori. La fel puteam juca în curtea scolii sau în fata blocului. Asta platiti cu salarii mari ,peste 5000 de lei pe luna,fiind angajati în siderurgie.Dar ei "lucrau" doar doua ore pe zi antrenând copii. Echipa care a dat internationali care au fost titulari între anii '80 si '90. S-au pierdut multi copii talentati si pe timpurile alea din cauza neseriozitatii antrenorilor si favoritismelor. Acum se spune coruptie.

Bubucul (15 comentarii)  •  27 iunie 2016, 16:17

Foarte frumos articolul! Subscriu!

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  27 iunie 2016, 16:49

Un articol foarte corect ...cum de altfel s au mai scris de a lungul timpului ...insa numirea unui antrenor competent asa cum este Mircea Rednic ar putea sa ne califice la mondialul rusesc ...

Andrei (2 comentarii)  •  27 iunie 2016, 18:12

Bun jucator Sandoi . Cand ai la nationala de tineret un antrenor de "talia" lui Sandoi , ar trebui sa te intrebi ce fel de fotbal avem ? Sandoi antrena tineretul cand in primul 11 jucau Torje , Ropotan sau Pantilinon . Daca Sandoi a putut fi antrenorul tineretului , translatati si aflati capacitatile antrenorilor din B , C sau echipe de juniori . Ar trebui sa aducem in fotbal antrenori din canotaj , judo , handbal , atletism , oameni ce stiu sportul interconectat cu munca . In rest ....restul e tacere .

Andrei (57 comentarii)  •  27 iunie 2016, 18:56

Radu, solutia ar fi sa incepem de jos cu grupele de copii si sa croim o nationala cu tineri care se cunosc si care joaca. Privim aici spre obiective de performanta in deceniul trei si nu imediat. Ioanitoaia, cu care timpul nu mai are rabdare, e preocupat de mondialul din Rusia. Imi place sa vad ca judeci pe termen lung, iar analiza pe care o faci in privinta ultimelor decenii e absolut corecta. As adauga cateva lucruri, dar ma grabesc la italia-spania. M-am gandit la ce ai spus legat de Croatia, ce lipsea e observatia ca antrenorul lor e mai rau ca Iordanescu. Macar Daddy Chicken poate spune ca nu a avut jucatori.

Daniel A (1 comentarii)  •  28 iunie 2016, 1:43

E interesant ce spuneti dar eu unu nu cred ca asta-i valoarea fotbalului romanesc. Efectiv ne lipsesc profesionistii, ca in mai toate domeniile. O sa va fac o analogie ca sa-mi pot exprima mai usor punctul de vedere (poate si ca argument). Steaua l-a cumparat pe Hamroun de la o echipa retrogradata (Otelul). Rednic l-a refuzat tocmai pe considerentul ca vine de la o echipa retrogradata deci implicit lipsa de valoare adaugata. Pus in pozitie corecta si servit cum trebuie, Hamroun e extraordinar. Castigul unora, pierderea altora - insa ne demonstreaza ca e posibil sa existe potential chiar si acolo unde nu te astepti, sub nasul nostru, asta in contextul in care este valorificat corespunzator. Nu cred ca Steaua are scouteri deosebiti, e o echipa cu acelasi fotbal mediocru spre slab si cu certitudine urat. E doar un exemplu inspirat si bun de analogie. E posibil sa avem jucatori foarte buni, care, nefiind pusi in valoare de echipa la care joaca, nu dau randament. Sa-i descoperi, probabil ca-i greu dar nu imposibil, mai ales pentru cei platiti de federatie in acest scop. Nu stiu daca antrenorii romani se folosesc de statistici. Ar fi relativ usor sa alcatuiesti topuri si filtre pentru cel mai bun 'alergator'+ cele mai multe interceptari, in cazul in care cautam un fundas. Lipseste cu desavarsire experimentul. E evident cand avem o cariera de aparat chiar si la un meci amical sau in cantonamente (cum sa pierzi pe mana unui debutant ? mai bine pierzi pe mana jucatorilor 'experimentati'). As vrea sa fiu martorul unei echipe experimentale , macar 5 jucatori noi, introdusi , incercati , ceva acolo ... Si daca pierde cu ei, macar sa explice presei criteriul de selectie. Eu nu cred ca nu avem fotbal sau talent, eu cred, din aceleasi motive enuntate de dvs , ca ne lipsesc cei care sa-l urmareasca cu un ochi avizat (neinteresat, decat in raport cu performanta).

Alex (10 comentarii)  •  28 iunie 2016, 9:44

Cand au venit sa sustina conferinte"fraierii" aia de au condus destinele fotbalului spaniol in ultimii ani, cand au venit "fraierii" care au reinventat fotbalul belgian, toata lumea zicea wooow, ce reteta de succes. Cat au pus in practica din ea?Absolut NIMIC ! Fotbalul romanesc trebuie reformat de la cap la coada si mi-e teama ca 3 campanii nu sunt de ajuns. Lumea zice ca aduce antrenor strain gata, avem performantele altora...Voi nu realizati ca noi nu avem nici macar UN SINGUR jucator care sa joace la o echipa foarte buna, nici macar de top? Capitanul nostru este eterna rezerva la Napoli, o echipa care in veci nu o sa-si depaseasca conditia cat timp acolo joaca Juventus. Altii sunt rezerve la echipe mediocre din Turcia, joaca prin Qatar sau in mocirla din Liga 1...Asta cand joaca !! Asa ca sa terminam cu visele, suntem din lumea a 3a a fotbalului si inca n-am atins fundul prapastiei, o sa vedeti ca o sa fie si mai rau !!

Anonim (166 comentarii)  •  28 iunie 2016, 14:21

Mi-as permite sa formulez cateva pareri in legatura cu articolul si cu postarile cititorilor. 1. Asteptam cu interes gasirea unei/unor solutie/ii pentru mai binele fotbalului romanesc; nu de alta, dar nu formularea reprezinta o problema. 2. Sarbii au fost campioni mondiali la tineret si-si vand bine talentele; totusi, campionatul lor este mediocru si echipa lor nationala ajunge rar pe la turnee finale; cand ajunge, se face de ras mai rau decat noi. 3. Nu cluburile ale caror culori le apara jucatorii diverselor "nationale" evolueaza pe teren, ci fotbalistii insisi; in timp ce croatii se lauda ca au jucatori pe la Real, Barcelona, Inter si Fiorentina, islandezii evolueaza la echipe mult mai modeste si, totusi, s-au calificat in dauna unor fotbalisti care fac parte din loturile unor cluburi precum Manchester City, United, Tottenham sau Liverpool. Deci, nu faptul ca jucatorii nostri evolueaza la echipe mediocre a contat, ci mai mult lipsa de inspiratie si de curaj din partea selectionerului. Plus forma slaba a unor jucatori. A. 4. Alinierea unei echipe foarte tinere dauneaza performantelor; englezii, cu multi jucatori tineri in primul "11", au fost eliminati de catre mult mai experimentatii islandezi.

Anonim (166 comentarii)  •  28 iunie 2016, 14:22

Scuze pentru graba cu care am formulat parerea nr. 1! A.

Stefan (14 comentarii)  •  28 iunie 2016, 19:15

6 ani nu e mult, dar rezultatele ar incepe sa se vada dupa primii ani, daca s-ar lua cu adevarat masuri. Povestea asta cu vina generatiilor anterioare si necesitatea unor sacrificii pe termen lung o auzim din 89 incoace, inainte de 89 nu stiu, eram prichindel. Problema e ca Burleanu nu e in pozitia de a cere incredere sau rabdare pe mai departe oamenilor, avand in vedere cine e, ce echipa are si cum a aparut. Si cred ca e realist spus ca se pot schimba enorm de multe lucruri intr-un an de zile, sunt tari intregi construite de la zero, sporturi resuscitate din nimic in cativa ani, nu in decade intregi. Sa vedem in federatie un om cu experienta in domeniu si sprijinit de oameni din fenomen, nu de politic, si o sa ne fie mai usor sa mai inghitim pastila cu ne trebuie timp inca vreo cativa anisori. Corporatistul asta sa mearga la muls statul de bani, ca la noi prea multi coporatisti sunt de fapt capusele statului si al banului public, cu zero capacitati in management economic.

Stefan (14 comentarii)  •  28 iunie 2016, 19:19

Si subscriu la ce scrie Anonim. Diferenta o face antrenorul. Care la nationala trebuie neaparat sa aiba o capacitate motivationala enorma, sa fie priceput in managementul uman, pentru ca nu are timp sa se impuna 250 de zile pe an, cum fac antrenorii de club. Trebuie sa se impuna atat el, cat si tactica lui intr-o perioada scurta de timp, si trebuie sa isi motiveze *** sau ce *** are in subordine sa manance jar pe teren. Cum zice proverbul cu leul sef la *** sau *** sefa leilor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan (14 comentarii)  •  28 iunie 2016, 19:23

Pentru ca altfel poti folosi simplu softurile de statistici care exista acum, te mai uiti la niste meciuri, alegi primul 11 in functie de cifre, le povestesti despre ce ai citit tu dintr-o carte de tactica, si gata, suntem toti antrenori. E foarte simplu, ca in rest scuze gasesc toti. Te plangi ca nu stiu care jucatori nu au avut meciuri in picioare la cluburi tot sezonul? Cine te-a pus sa ii titularizezi? Altii nu avem? Tineri de perspectiva chiar nu sunt deloc? Decat un schiop care se sperie de minge mai bine pui un tanar care mananca jar. Samd.

emg (2 comentarii)  •  28 iunie 2016, 20:30

punctul pe i

Marcovici (180 comentarii)  •  28 iunie 2016, 22:22

Cred ca am epuizat variantele, subiectele, comentariile. Mai bine ne reprofilam. Poate pe baschet.

cineva (8 comentarii)  •  29 iunie 2016, 10:45

draga domnule Paraschivescu Atat timp cat o calificare este UN OBIECTIV nu vom avea performanta in mod constant si ,,predictibil " ca sa-l citez pe seful FRF. Calificarile la turnee finale si in fazele superioare ale acestora trebuie sa fie nu un obiectiv ci O CONSECINTA a corectei gestionari a fenomenului .

vasco (93 comentarii)  •  29 iunie 2016, 17:37

Minunat!Nici nu ma asteptam altfel.Burleanu si compania si-au asumat de fapt acest rol,de infirmiere care bandajeaza puroiul....Solutii?Cam pe acolo unde ar putea fi si pentru intreaga societate romaneasca...adica prin spatiul interstelar.Respect,d-le RP!

Donald (1 comentarii)  •  1 iulie 2016, 11:18

gfxd, wow! cine esti tu oare?!?

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  2 iulie 2016, 10:32

... solutia este una singura ...cei vinovati pentru rusinea istorica ,pentru dezonoarea cu Albania sa plateasca drastic ...Anghel Iordanescu dat afara din federatie ...jucatorii din lot cu exceptia celor care n au jucat niciun minut interzisi doi ani la Nationala ...injumatatirea salariilor federalilor ...pe sase luni ...

AlterEgo (7 comentarii)  •  3 iulie 2016, 10:31

Buna ziua. Pentru ca ati vazut mult mai mult fotbal decat mine, as vrea sa va intreb : ati vazut vreodata un campionat european mai prost decat acesta ?

nafnaf (2 comentarii)  •  3 iulie 2016, 11:29

Un comentariu excelent care descrie boala fotbalului romanesc,o boala care nu se va vindeca decat atunci cand interesele proprii interactioneaza cu interesul nationalei,mai exact modelul Academiei lui Hagi,cine este bun semneaza contract cu el dupa ceva timp petrecut acolo si devine jucatorul lui,jucatori alesi dupa criteriile unui mare fotbalist,jucator care ii va aduce in buzunar investitia facuta in el plus un castig substantial,pana atunci boala va continua,vor juca interesele unui *** sau a unui patron transformat de plebe in primar,oameni care nu vor intelege fotbalul ci numai interesul propriu.Sa nu mai vb si de politic!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează