Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Pasul următor

Să trecem de la liric la epic, ca să evităm dramaticul

Permalink to Pasul următor
luni, 13 iunie 2016, 8:57

„Aşa e fotbalul”, a spus Bogdan Stancu vineri noaptea. A făcut-o cu un zâmbet trist, de om care înţelege subtilităţile şi neprevăzutul vieţii. Şi s-a repliat într-un soi de blazare domoală din secunda când a văzut microfonul. A stat cuminte, a ascultat întrebările şi a răspuns politicos.

Multă lume l-a căinat, cu empatia cuvenită celor manieraţi şi potoliţi: bietul băiat, uite că are totuşi resurse pentru interviu la capătul unui meci atât de chinuitor. Să fiu iertat, dar nu subscriu. O fi fotbalul aşa, dar poate fi şi altfel. Ba chiar e de dorit să fie.

Aş fi preferat un Bogdan Stancu iritat, scuturat de nervi şi înlăcrimat după meci. Un om care să-şi muşte pumnii şi să-i dea peste mână reporterului. Un om pârjolit de amintirea ratărilor, nu sedat de golul din penalty.

Mi-aş fi dorit nişte vorbe usturoiate, o înjurătură, o scăpare de sub control, ceva scandalos, care să destrame picoteala CNA-ului. Şi aş fi vrut aşa ceva din partea tuturor. Aş fi vrut revoltă, scrâşnete şi ieşiri din conturul protocolului.

„Am făcut o figură onorabilă”, „am lăsat o impresie bună” şi „nu ne-am făcut de râs” sunt platitudini care toacă nervii. Nimic altceva. Un turneu final nu e un concurs de căzături de pe cai frumoşi sau urâţi. Nu. La un turneu final, mai ales într-o grupă ca a României, trebuie să trăieşti cum a spus Ivan Zamorrano că trăia când i se cânta imnul: cu sângele în ochi.

Când colo, aud deja tenori ai circumspecţiei care îngână aria meciului egal cu Elveţia şi subînţeleg victoria cu Albania. Rog să li se taie urgent microfoanele. Rog să nu mai fie lăsaţi să murmure, răpuşi de boala minimei rezistenţe, „ar fi bun şi un punct”. Nu, n-ar fi. Ştim bine ce facem când suntem siliţi să învingem în ultimul meci.

Mai ştim şi prostul obicei de a ne calcula şansele în funcţie de rezultatele altora, pentru ca apoi, când ne trezim evacuaţi, să fabricăm scenarii conspiraţioniste în care facem figură de victimă.

Elveţia trebuie luată la joc şi învinsă. Am văzut-o şi aţi văzut-o cu Albania. Nu e o echipă slabă, dar nici vreun uragan. Are câţiva jucători cumsecade, e riguroasă, arată hărnicia tuturor trăitorilor din ţara cu pricina. Însă e sub Franţa prinsă în ziua ei cea mai slabă şi nu trebuie lăsată să se înfiinţeze la conducerea jocului.

Sintetic spus, miercuri România are de rezolvat şarada genurilor literare. Ea trebuie să treacă de la liric la epic spre a evita dramaticul. Asta presupune limpezirea privirii şi lepădarea de filozofia meschină a egalului care ne ţine în viaţă. Naţionala se cere hrănită cu voie bună, jăratic şi o idee simplă: dacă te trezeşti cu mingea în bocanc la trei metri de poartă, e de datoria ta să marchezi. Aşa e fotbalul. Sau, mă rog, şi aşa.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

dan (1 comentarii)  •  13 iunie 2016, 9:02

Atunci cand declari ceva si tot ce declari poate fi folosit impotriva ta de o presa de scandal atunci te comporti asa. Ca asa e in Romania.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  13 iunie 2016, 9:29

Stancu a mai ratat o situatie clara de la opt metri...dar ceilalti cate suturi pe poarta au dat ?...cate centrai a pus Rat in careu ...cum si a tinut el omul ?...Tatarusinea nu stie sa iasa pe centrari ...iar la golul lui Harap Alb a fost spectator cu inca patru fundasi langa el ...Kascheta a gresit tactic la schimbari ...toate trei au fost degeaba ...iar am incercat sa tinem de 1-1 aparandu ne ...si nu ne a iesit ...Domnul Ioanitoaia e fericit fiindca am pierdut decent ...nu ne am facut de ras ...

Andrei (25 comentarii)  •  13 iunie 2016, 9:36

Radu, Ai perfecta dreptate, sunt de acord cu tine. In mod paradoxal, cel mai suparat dupa infrangerea cu Franta parea Puiu Iordanescu, nu jucatorii...poate totusi Generalul le insufla mai multa rautate si ambitie "baietilor" la meciul de miercuri. Dupa parerea mea, daca pastram nivelul de joc de Vineri seara cu Elvetia si Albania, nu avem cum scapa victoria, cu conditia sa fim mai pragmatici la finalizare. Baiatul acesta, Stancu, ma exaspereaza cu ratarile lui...poate trebuie incercat Keseru, poate doi atacanti (Keseru si Andone). Un punct nu ne foloseste la nimic, subscriu. Toate cele bune!

Mircea (6 comentarii)  •  13 iunie 2016, 10:38

Avem în ADN înscrisă starea aia "las-o bă, că merge și așa". De aici se trag toate nereușitele acestei nații și tot de aici se trag și scenariile făcute pe rezultatele altora. Până nu scoatem prostia asta din noi, vom fi mereu abonați la clișeele învinsului.

bogdan a (5 comentarii)  •  13 iunie 2016, 11:44

Totusi, trebuie sa recunoastem ca a fost un mare progres fata de jocul de la Zurich, incheiat 0-0. Atunci era sa adorm in tribuna, acum m-a tinut cat de cat mai conectat. Pe mine nu declaratiile de la final ma inspira, ci doar jocul. Care a fost ok. Cu Elvetia sper sa batem si sa auzim de la ei aceleasi platitudini la final. De aceea sunteti dvs aici si acolo, sa mai puneti ceva condimente pe cuvinte, aveti mai multe retete, si uneltele necesare. Hai Ro !

theo (1 comentarii)  •  13 iunie 2016, 11:45

No, nu-mi place vaicareala, cu las-o merge si asa. Vinovat e antrenorul, ca d'aia ia o sacosa de lovele. Un antrenor mai mos teaca, nici ca se gasea pe undeva. Un fundamentalist balbait, cu haine mult prea lungi si prea largi, un fricos ce isi stuche in san sa nu-l sparie ***. Fotbalul nu e numai tactica, fotbalul este si creatie, pe asta nu o iei precum sculamentu'. Ai nevoie de oameni razvratiti, astia is cretivi, nu doar de niste soldatoi ce stau drepti in ghete. Unde esti tu, Budescule cu impertinenta si cu suturile tale ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bubucul (15 comentarii)  •  13 iunie 2016, 11:47

Foarte frumos formulat. Articolele dvs. sunt pentru mine desfatare!

Marcello (3 comentarii)  •  13 iunie 2016, 12:10

E adevarat. De generatii ne-am obisnuit sa ne imbatam cu apa rece oferita de un meci pierdut in care "NU NE-AM FACUT DE RIS"!!!... Si cu asta, cei mai multi dintre fotbalistii romani considera ca au realizat ceva... Bine ca NU mai avem in echipa tzopirlani care sa-si propuna sa se rada in cap sau sa-si vopseasca parul precum galbenushul de ou... in cazul in care vom invinge marea echipa a Albaniei si ne vom califica mai departe de pe locul trei!!!... Jenant, Jenant... Ar trebui ca fotbalistii romani sa se uite din cind in cind spre tari precum Croatia cu circa 3 milioane de locuitori dar care intotdeauna intra pe teren SA INVINGA, indiferent de adversar... Dar pentru asta trebuie sa ai mindrie si demnitate ca om si ca fotbalist... sa-ti RESPECTI meseria pe care ti-ai ales-o... si NU in ultimul rind sa ai mindrie nationala... Nota bene: Romania este singura tara de la "euro" care NU are fotbalisti "naturalizati"... Asta e un lucru mare pentru ca in situatia in care in Romania NU vor veni sa joace fotbal spanioli, italieni sau nemti de MARE VALOARE, ar trebui sa ne multumim cu 'negri' adusi de prin mizeria Africi ceeace ar face ca fotbalul romanesc sa nu mai aiba nici o identitate pentru ca "naturalizarea" AR DISTRUGE DIN FASA orice tentativa de crestere a nivelului fotbalului romanesc... Ma uit la "marea" echipa a Frantei si nu-mi pot imagina ce fel de mindrie nationala mai pot avea cind isi vad 'nationala' total inegrita si asta in conditiile in care puterea economica le permite sa aduca cei mai bun de prin Africa... Prefer de o suta de ori sa pierd cu o echipa 100% ROMANEASCA decit sa cistig avind o 'nationala' plina de congolezi si nigerieni... Unde ar mai fi mindria nationala???... mindria de a fi roman???... Ar fi inlocuita cu mindria de a fi NEGRU... Doamne fereste !!!...

Ilie (86 comentarii)  •  13 iunie 2016, 12:51

Nu cred ca putem lupta contra natura, dl. Paraschivescu, ci eventual incerca a o duce la un maxim. Recunosc ca si eu am gasit prestatia noastra peste asteptari, onorabila. Usurat intr-un fel si cuprins de bucuria unei surprize f placute. Cum ar putea fi altfel, cind inainte de meci de tremura fundul sa n-o incasam sever sau, si mai rau, sa pierdem cu putin dar cu ajutorul autobazei si a anti-fotbalului, in vazul unei intregi planete ? Acum, pentru ce urmeaza, ne putem revizui atitudinea, vazind ca nu sintem chiar asa de paraleli cu fotbalul contemporan de zona III-a. Dar ca sa revin la natural, noua nu cred ca ne-a stat niciodata in fire, sau ne-a stat rau, sa intram cu capul (prea) sus si presiunea de favoriti ne este insuportabila pina la coplesire. Sa obtinem macar un egal cu Elvetia e, cred eu, cea mai buna (forma) inca actuala de incurajare romanesca. Iar sa jucam ultimele meciuri altfel decit cu cutitul intre dinti, stomacul ferfelita si in prag cu criza cardiaca, suna international, nu romaneste. Si eu as vrea sa fie altfel, dar astia sintem. Nu ne vom schimba in 2016 cu jucatori de la Astra si Steaua, condusi de Tata Puiu

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  13 iunie 2016, 13:15

"Pasul urmator" ? „Pasul urmator“ ar fi Elvetia, Albania, … cred ca s-ar putea si mai mult, dar asa ati fost mereu, nu vrem sa ne asumam raspunderea unui al doilea pahar de vin, apoi undeva prin iulie AR veni ora bilantului. Prima intrebare: ce ne-a adus acest C E, cu cine construim pentru calificarile care incep in toamna ? Caci asa cum stau lucrurile AZI, vorbim degeaba despre urmatorul campionat mondial. Peste 50 % din „internationali“ n-au evoluat cu nimic in ultimii ani, ba din contra au tot regresat, unii sint chiar aproape de pensie iar din restul nu stiu zau citi mai sint datatori de sperante. Daca trendul incurajat de Iordanescu, desigur fara sa aiba habar, va continua, adica daca pina si cei care credeam noi ca au ceva in cap, precum Stanciu, Popa si Chipciu, vor crede ca si-au facut „datoria“ si vor vrea sa plece sa cistige bani, precum lemn Tanase si berbecul Costica a lu Suncudica, pe la tot felul de echipe de doi lei, eu prevad un dezastru total. Sa nu uitam ca la Ro-po-tan si la Hora stramosesaca a renuntat Puiu zgribulit in ultima clipa. Alt exemplu de fotbalist bun dar cu minte de berbec, pe care a pus baza si PiTurca, este Gaman. A mai plecat, s-a intors cu coada intre piciore, acum a semnat, ca ultimul prost, inaintea turneului final. Cu cine ? Eu i-as fi dat de niste sarmale, ca-i sarman saracu, apoi l-as fi trimis pachet acasa, la familia lui. Probabil la fel ar fi facut si PiTurca. Nu l-as fi primit nici pe Grigore. Vrei malai, baga in tine tata, dar nu la nationala. Aduc in discutie doar niste PRINCIPII. Grigore a jucat, dupa opinia mea, exceptional cu Franta. Ma bucura nespus ca el a apreciat altfel, cica ar fi gresit multe pase si ar vrea mai mult, cea ce-mi arata ca nu-i chiar asa de cazut in cap precum mi-l recomanda frizura. Principii sanatoase as vrea. Poate Grigore greseste pase simple, face gafe grave precum in meciul cu Ucraina, doar pentru ca joaca printre camile un fel de fotbal de amatori. Stiti deja parerea mea cu privire la cei patru portari din lot, la Rat, Hoban, Torje, Keserü si Andone, altii au alti „clienti“, dar in idea de PERSPECTIVA remarc ca ne asemanam prin faptul ca nu vedem nici un fel de PLANIFICARE. Asa a fost mereu si ma supara ca mereu ATI TACUT. Mereu am aliniat o varza plus fosile. PiTurca a reusit sa ia 3 la Cluj, apoi a adunat Razvan – se zice ca a avut indrumator - jucatori fara dinti de prin parcuri, apoi si-a adus PiTurca iar disparutii de pe harta si fosilele . Am ratat C M din Brazilia. Nu cred ca e cazul sa va amintesc cine a jucat barajul cu Grecia, pot sa va spun insa ca de citiva nu stiau nici parintii nimic, asa ca PiTurca i-a cautat cu Interpolu ! Lobonz a fost prins greu, caci in trening gros si cu caciula cu ciupilica pina la ochi, intr-o cafenea la Roma, dar n-avea bombe la el, Cocis si Marius Nicolae au fost prinsi de KGB dar s-a dovedit ca nu ei au furat caprele si au putut ajunge la lot. Ca sa-l captureze pe Grozav a anuntat nea Sandu Interpolu ca niste gaini de-ale lui ar fi infectat cu gripa porcina tot Vasluiu. Cind au aflat de alerta,Goian, Rat, Lazar, Hoban, Torje, Marica, … s-au predat singuri ! Domnule R P ------ 1- orice s-ar zice, poate Rat, Hoban si Torje vor „merge mai departe“, dar Tata Pius nu va mai fi sigur antrenor la primul joc de calificare la C M, adica peste doua luni. Nici Moldovan. 2- peste 50% din lotul cel mai batrin, ca la toti oligarhii unde numa fetitele ie tinere si da sperante da sculare si da fericire, nu va mai conta. Eu cred in tinerii titulari ai Angliei dar nu pot sa nu felicit Germania pentru cel mai tinar lot. Domnule, peste tot exista niste oameni care gindesc, care au un plan, care vad mai departe. -------------- PS Hai ca nu-s doar gunoaie, ape si anarhie in Franta ! Spre exemplu ai nostri sint in Franta si nu fac nici o rivolutie. Blinda, ca o gluma. Unii pot fi inchisi in camere, li se poate da ceasul inapoi ori pot fi trimisi cu mare usurinta pe alt stadion. Peste 50% nici nu si-ar da seama. Atunci va intreb, de ce nu actioneza nimeni ?

drako (5 comentarii)  •  13 iunie 2016, 13:27

Stancu este de o nesimtire monumentala ! Pentru cele doua ratari din meciul cu Franta el gaseste motivatie in "asa e fotbalul" ??? Afara din Nationala pe veci !

Jean-Paul (12 comentarii)  •  13 iunie 2016, 14:10

Cel mai probabil, pasul urmator, dupa meciul cu Albania, va fi urcarea in avionul de Bucuresti. Si spun asta gandindu-ma la incapatinarea, demna de o cauza mai buna, a lui Mos Teaca iordanescu. El nu va renunta sa-l titularizeze pe stancu, inclusiv sa-l tina in teren tot meciul si daca ar rata inca de cinci ori mai mult decat in meciul cu Franta. Si stiti de ce? Logica stramba a lui Mos Teaca suna cam asa: "pai, daca a ajuns in pozitia de singur cu portarul, inseamna ca stie sa se demarce. Nu conteaza daca rateaza, asta o poate face oricine." Am citit pe aici mesaje care il critica pe stancu pentru conduita lui nepotrivita dupa ratarile demne de guiness book: stancu, popa, chiri chiri , etc stiu ca nu ziaristii stabilesc echipa de start asa ca isi permit sa fie cinici, aroganti sau amnezici, dupa caz, cu suporterii, cu ziaristii sau cu colegii lor. iordanescu este si va fi cel mai nefericit daca nu reuseste "sa-l puna in valoare" pe jucatorul fcsb-ist pe care vrea patronul sa-l vanda in vara asta, fiindca rateaza si el procentul promis din suma de transfer...... Asa s-ar explica toata comedia cu selectionarea lui chipciu in lot, in locul mult mai talentatului si utilului Maxim, asa se explica si lasarea pe banca de rezerve a lui Sanmartean, care la varsta de 36 de ani nu va mai prinde un transfer bun peste hotare,. chiar daca ar face furori aici la Euro D-le Paraschivescu, Atata vreme cat selectionerul va servi interesele unei gasti si nu ale tarii, ne vom mai intalni cu astfel de decizii anapoda si cu infrangeri, apreciate apoi drept victorii

dan (2 comentarii)  •  13 iunie 2016, 14:38

In primul meci, ne-am descurcat bine in sensul ca am pierdut onorabil, tinand cont de diferenta mare de valoare, dar problema Romaniei acum incepe. Trebuie sa cistigam cu Elvetia! Sunt jucatorii nostrii in stare? Este Staful tehnic in stare sai monteze pe jucatori? Oricum eu cred ca staful este in masura doar jucatorii trebuie sa dea dovada de luciditate si character. Succes!

ciupi (17 comentarii)  •  13 iunie 2016, 15:20

mai degraba a doua ratare a lui stancu ne-ar fi folosit "la pisic", papagalii galici (galici pe naiba) gandind probabil la prima ocazie uriasa ca a fost o intamplare si ar trebui sa fie mai atenti, pe cand daca aveam 1-0 la cealalta pleasca trimisa de AlDaSus prin gheata lu' pishpirika lucrurile ar fi fost mai complicate - pana sa trezea antrenorul lor la realitate, pana isi reveneau aia din iarba, poate ca aveau timp sa egaleze, dar nu mai mult. totul probsbil, bineinteles. cu elvetienii va fi altfel. aia au facut un antrenament intre frati, cu noi vor trage si pentru frati, iar fratii sa-i bata in ultimul joc pe nefrati. c-asa-i in fotbal.

aadvark (2 comentarii)  •  13 iunie 2016, 17:59

Cred ca ne agitam degeaba, nea puiu va juca la egal, stie ca daca pierde meciul cu Elvetia suntem eliminati dupa doar 2 meciuri. E mereu mai usor sa amani victoria decisiva pentru alta data, meciul cu Albania in cazul nostru.

der_grosse (17 comentarii)  •  13 iunie 2016, 18:03

oare cat se va mai scrie pana cand cineva va intelege ca fotbalistii stiu doar 10 cuvinte pt presa si inca 10 cand sunt cu manelistii? iar idei au si mai putine deci nu stiu de ce va mirati atata. si drept dovada ca e chestie universala iata ce zicea Joachim Löw (da, cel ce se scarpina la oo mai ieri) -> "Ukraine ist 'ne starke Nationalmanschaft [...] wir haben verdient gewonnen" etc. adicatelea "Ucraina e o nationala puternica, am castigat meritat". suna cunoscut? desigur, nu e el zmeul zmeurilor, da' e din acelasi indreptar si indrumar.

Marcovici (180 comentarii)  •  13 iunie 2016, 18:06

Vedem noi cu elvetienii cum e fotbalul... Inainte de turneu, eram putin pesimist. Dupa primul meci, cred ca imi fac sperante degeaba. Intretinem un pozitivism de fundal, care nu poate suplini lipsa valorilor autentice si dramele celor care nu au confirmat. Sper sa fie anul lui Nicusor.

Daniel A (1 comentarii)  •  14 iunie 2016, 1:37

Domnule Paraschivescu, de pe GSP va citesc doar pe dvs, observ o atitudine de incurajare a nationalei care denota speranta. Articolul de fata ma surprinde oarecum, cunoscandu-va realtiv dupa articole si aparitiile tv. Elvetia mai slaba ca Franta in cea mai proasta zi? Albania de batut ? Eu sper ca ne-am uitat la aceleasi meciuri, pentru ca din prisma unui 'microbist' de ocazie, intre Albania si Elvetia am vazut un meci de fotbal, pe cand Romania vs Franta n-a fost mai mult de o opinteala de ambele parti ... Sunt convis ca sunteti mai avizat ca mine si sper sa aveti dreptate dar momentan am impresia ca jucam fara imaginatie, iar vointa si 'sangele in ochi' in contextul asta nu vad cum ar ajuta. Sper sa fiu contemporan momentului in care fotbalistului roman o sa i se impute ca-i lipseste doar un ingredient din savoir , penser , rever ... la noi , totu-i in ultimul cuvant. Va astept cu interes urmatoarele articole - cu stima DA

Venom (15 comentarii)  •  14 iunie 2016, 14:44

Băieții merg la Națională să stea în vitrina Europeanului, cu motivația amsterdamiană a lui Torje cea sfioasă. N-au sărit de cinci metri după înfrângerea din minutul 89 fiindcă, în adâncul lor, România nu înseamnă nimic. E doar locul de unde vor să plece.

Anonim (166 comentarii)  •  14 iunie 2016, 15:02

Bogdan Stancu a ratat doua ocazii rarisime, mai ales prima, la care a pus, pur si simplu, piciorul, fara sa directioneze balonul; daca l-ar fi lovit gresit, ar fi fost gol. Departe de mine ideea de a-l scuza pe Bogdan, dar parca nici Morata n-a fost prea nervos dupa uriasa sa ratare din meciul cu cehii, ocazie pe care n-a observat-o nici comentatorul de pe Dolce. In cazul lui Morata, vorbim despre un atacant veritabil, cotat la 30 mil. Euro, nu despre un roman ce evolueaza in Turcia! In alta ordine de idei, nici pe mine nu m-au impresionat Elvetia si Granit Xhaka, ultimul cumparat de catre cei de la Asenal! Fie i-au menajat pe fratii/verii lor albanezi, fie n-au fost capabili de mai mult! A.

Petro Burgener (23 comentarii)  •  14 iunie 2016, 15:10

Daca Iordanescu va juca la egal cu Elvetia ar fi o mare greseala pentru ca s-ar putea sa pierdem si apoi nu suntem siguri 100% ca batem Albania, care in mod sigur va pierde cu Franta! Meciul cu Elvetia trebuie castigat si, in situatia a trei echipe cu 6 puncte, este posibil si un loc 1 in grupa! Spuneam ca nu e 100% sigur ca batem Albania, nu datorita valorii albanezilor, ci datorita jucatorilor nostri care, au surprins pe toata lumea cu un joc viguros, nu mai mult, contra Frantei, comparativ cu jocul extrem de slab din preliminarii, joc stiut si vazut nu numai de noi.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  15 iunie 2016, 21:14

Kascheta a avut o tactica impecabila pentru a obtine un egal ...ce i al lui e al lui ...a vrut sa nu piarda acest meci sa nu si strice cea de a o suta aniversare la carma Nationalei ...i a iesit cu brio ...

Petro Burgener (23 comentarii)  •  15 iunie 2016, 22:27

Dle Paraschivescu, a trecut si meciul cu Elvetia! "Să trecem de la liric la epic, ca să evităm dramaticul"! ati spus dvs. Din pacate am sarit peste epic si dramatic direct la tragedie, doar in fotbal! Si daca ne calificam mai departe ce rezolvam? Mai jucam un meci care va fi la fel de slab ca si celelalte! Oricum e clar ca avem echipa cea mai slaba de la acest turneu final!

Daniel A (1 comentarii)  •  16 iunie 2016, 3:51

V-am observat freamatul la televizor, daca s-ar fi putut sa tipati , sunt convins ca ati fi facut-o, dar va retine bunul simt exacerbat de la refulari chiar cand e cazul. Liric si epic in context de drama sunt calitatile dumneavoastra, nu ale nationalei, e motivul pentru care aveti cititori care va apreciaza. Ca unul dintre ei, va rog sa nu mai scrieti articole ca cel prezent, nici macar daca vi s-ar cere, nu uitati obiectivitatea 'specifica' presei - e uitata de toti deja ... in fata unui nationalism nejustificat fata de un sport care ar trebui sa ne intretina - nu ma consider un roman naiv si simt ca mie nu mi se adreseaza nimeni in nemultumirea mea... Un etalon nu are nevoie de populisme, daca e cazul - va angajez eu. Expuneti drama - oricat de dramatic ar suna, pentru cititorii dumneavoastra, obiectivism estetic se va numi. Asta-i o dojana... Cu stima DA

Marcovici (180 comentarii)  •  16 iunie 2016, 15:09

Dincolo de rezultatele proaste, am vazut un spectacol pentru care nu as plati bilet de intrare a doua oara. Si nu cred ca erau alte solutii. Aici suntem si bine ca nu suntem mai jos. Mi-a placut Germania, din nou, ca un atent microbist de Bundesliga și m-a surprins consecventa unui Mustafi sau a unui Hector. Încă nu am văzut goluri memorabile, de calibrul van Basten 1988 sau măcar Protassov. Dar mai e timp. Competitia s-a diluat mult fată de acum cativa ani, cand erau mai putine echipe și valoarea lor era mult mai apropiata. Dar vedem mai multe meciuri, creste cantitatea. De la semifinale incolo ne putem trezi, incepe miza. Imi plac comentariile lui 17 Nentori (ce amintiri...), mai ales inainte de lacrimile fanilor din Elbasan, dupa inevitabia infrângere în fața lui Tata-puiu.

Marcovici (180 comentarii)  •  16 iunie 2016, 15:10

Cel mai mare câștig este însă regăsirea lui Alin Fornade, în carne și oase. Mare om, mare caracter!

Anonim (166 comentarii)  •  17 iunie 2016, 8:07

Daca ar fi dupa numele cluburilor la care activeaza si dupa valoarea de piata a unor jucatori, Anglia, Spania si Germania ar fi favorite; din fericire, sunt si alti factori care care conteaza, printre care forma fizica, coeziunea loturilor, tactica aleasa de antrenor, sansa (cazul nostru, cu Elvetia)! Oricum, doar Bale (prin doua goluri din lovituri libere), Hamsik, Modric si Payet si-au justificat cotele de transfer, in timp ce Sterling (cred ca a fost cumparat cu 1 mil. Euro kilogramul), Lewandowski (autor al unui luft antologic si golgeter al preliminariilor gratie Gibraltarului), Turan si altii au dezamagit crunt! A.

Olaf (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 1:39

E urat sa-i lovim pe cei care sunt deja jos, asta-i face scuzabili ? In seara asta am vazut rezultatul 'selectiei' lui Iordanescu. Individul nu e in stare de 2 acorduri deci implicit nu putem avea asteptari. De aici pana la a spune ca asta-i valoarea e MULT. Nu , nu asta e valoarea unei tari cu 20 mil de locuitori. Asta-i rezultatul lipsei de profesionalism. Daca exista o noima, as fi curios de criteriile pe baza carora s-au alcatuit selectiile. As vrea ca cetatean si contribuabil, sa vad care sunt statisticile pe baza carora a fost compusa echipa. Numerele alea dau rezultate mereu, indiferent de stiinta sau sport - de-ar fi fost ele la dictarea primului 11 poate m-as fi simtit reprezentat si as fi acceptat ca nu avem valoare. Vreau sa aud numarul de pase reusite si randamentul in sprinturi, dat de exemplu de mijlocasii convocati; vreau sa aud daca atacantii selectionati, in situatii de 1 vs 1 au castigat in proportia cea mai mare, vreau sa stiu numarul paselor exacte al coordonatorilor de joc luati in seama pentru convocare si care sunt cifrele celor convocati. Ati vazut vre-un meci experimental in cantonamete ? Si prin asta ma refer la jucatori care s-ar fi incadrat in cele enuntate mai sus, nu la eternii convocati. Eu am vazut aceeasi jucatori de la inceput pana la sfarsit. Cand intelectul iti permite doar propozitii monosilabice si lipsa da articulari, ma indoiesc ca exista asemenea criterii de selectie. Intrebare atunci: cine merita concediat primu'? federatia, ca nu e capabila ca printr-o selectie similara (bazata pe cifre) sa nominalizeze o lista cu selectioneri? sau semi-doctu'? care efectiv a compus o nationala care reprezinta fix viziunea lui? Am stabilit deja ca omu' nu e foarte inteligent, deci rezultatul e pe masura. Sunt foarte curios ce opinie aveti referitor la asta.

Marcovici (180 comentarii)  •  24 iunie 2016, 15:44

Sa facem un Brexit, sa iesim din UEFA. Poate prin Oceania mai batem si noi pe Kiribati si Vanuatu. In 2020, ar fi pacat sa se joace totusi la noi, fara noi!

Comentează