Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Antrenor în acte

După roaba cu motor şi fotbalistul ubicuu, încă o invenţie

Permalink to Antrenor în acte
luni, 21 martie 2016, 9:32

Nu doar democraţia, ci şi fotbalul e original în România. Găseşti de toate pe taraba lui, unde ifosul epatant şi preistoria se combină atât de lesne. De pildă, se împlinesc trei ani de când, la meciul Timişul Urseni-ASU Poli Timişoara, un jucător a fost scos de pe teren cu o roabă cu motor în locul tărgii. Sigur, aici e vorba de o simplă năstruşnicie. Numai că fotbalul românesc e capabil şi de mişcări revoluţionare pentru rosturile timpului şi ale lumii pământene. O fi fotbalul ăsta nevolnic şi plicticos, dar a izbutit o ispravă inaccesibilă altora: să smulgă ubicuitatea dintre privilegiile zeilor şi s-o aducă printre oameni. Cu toată fragilitatea ei, trestia gânditoare a ajuns colegă de statut cu locatarii Olimpului, câtă vreme un fotbalist român (Simion Mironaş, dacă mai ţineţi minte) a reuşit să joace două meciuri pentru două echipe în aceeaşi etapă.

Demersul are un „je ne sais quoi” prometeic, chit că n-a semnalat nimeni probleme la ficat. Însă roaba pentru fotbalişti şi jucătorii ubicui nu sunt singurele produse din laboratorul carpatin. De câtăva vreme, în vitrina cu invenţii a mai apărut ceva. I se spune „antrenor în acte” şi desemnează o persoană căreia i se recunoaşte dreptul de a face playback pe lângă antrenorul adevărat. Asta în condiţiile în care antrenorul adevărat operează, în ciuda numelui, pe fals, câtă vreme nu dispune de acreditări în domeniu. „Antrenor în acte” este formula elegantă pentru „om de paie” şi obligă nişte persoane să accepte statutul de cascador procedural al altora. Fenomenul a fost semnalat în diverse regiuni ale ţării şi s-a soldat, fără excepţie, cu eşecuri. Dusan Uhrin jr a consimţit primul la această malversaţiune care a încercat să facă pace între „de facto” şi „de jure”. La CFR Cluj, Uhrin a îmbrăcat haina consilierului, dar în realitate a antrenat (până i-a venit proasta idee de a se interesa de obiceiurile tabagice ale lui Cadu) sub umbrela lui Ales Jindra.

„Antrenorul în acte” a lucrat şi la Bucureşti. Flavius Stoican şi Mirel Rădoi au declinat onoarea de-a obţine licenţă PRO şi au preferat postura de sufleor al lui Mateuţ, Pedrazzini sau Dumitru Dumitriu. Acum, în fine, „antrenorul în acte” a trecut Carpaţii mai aprig ca batalioanele din cântec şi s-a oprit la Târgu-Mureş, unde a luat chipul delicatului, amabilului şi binecrescutului George Ciorceri. Om care şi-a julit genunchii ani buni pentru ASA, Ciorceri a fost convins că pierderea demnităţii e un lucru util. Nu se ştie precis cine l-a convins, dar se poate bănui. Întrebarea e dacă domnul Ciorceri doarme împăcat ştiind că trebuie să servească drept alibi pentru Adrian Mutu. În numele preţuirii pentru trecutul lui, sper că se trezeşte des.

* Acest text a apărut în Gazeta Sporturilor, la rubrica “Fente”, alimentată cu amintiri haioase ale jurnaliștilor

Comentarii (9)Adaugă comentariu

der_grosse (17 comentarii)  •  21 martie 2016, 10:26

si de "jurnalisti in acte" nu ati dat vreodata? ca-s si ei tot ubicui. iar impostura nu s-a descoperit ieri si nici azi deci de ce ne miram.

Ion (5 comentarii)  •  21 martie 2016, 11:04

Deci prostituția se practică și în fotbal

dzzz (8 comentarii)  •  21 martie 2016, 16:13

Şi abia plecă bătrânul... Ce mai freamăt, ce mai zbucium! Codrul clocoti de zgomot şi de arme şi de bucium, Iar la poala lui cea verde mii de capete pletoase, Mii de coifuri lucitoare ies din umbra-ntunecoasă; Călăreţii umplu câmpul şi roiesc după un semn Şi în caii lor sălbatici bat cu scările de lemn. Asta se intampla cand Radoi era antrenor fara licenta la Steaua. Dupa ce n-a mai fost, altii n-au mai existat pentru onor comisiile, pentru onor presa. Prin urmare, sa-i ardem o educativa doar paduchelui care face imprudenta sa se aventureze pe fruntea cetateanului. Restu', daca stau in coafura, rezista.

Mad_musu (4 comentarii)  •  21 martie 2016, 19:50

Acu... pe bune. Daca e sa fie ziaristul corect pana la capăt ar scrie si ca fotbalistul Mutu a facut la rândul lui playback pe teren in ultimii 5 ani din postura de fotbalist, deoarece pentru el jucau 10 coechipieri în timp el doar purta tricoul in culorile alora 10. Si acu sincer vorbind aia 5 ani in care Mutu dadea sfaturi pe teren din IMpostura de jucator de care au am scris mai sus nu se pot echivala măcar cu licența A??? :)

WAX (15 comentarii)  •  21 martie 2016, 22:49

nu mai pomeniti de *** ca Mutu...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

LEFTER POPESCU (23 comentarii)  •  21 martie 2016, 23:23

D-le Paraschivescu, ... sa nu credeti ca Ciorceri este un om de paie. Se va impune in fata lui Mutu cu mult mai usor decat credem noi , chiar cu riscul de a mai antrena echipa un meci - doua . Va separa repede apele insa se va folosi de marea experienta a lui Mutu ( a jucat si a lucrat cu multi antrenori la mari echipe din Europa de aceea i-a propus functia de secund . Il va tempera curand si poate il vom revedea si pe teren . ... ps- Pe domnul Moraru il critic pentru tupeul pe care nu-l are fata de GIGI VALIZA , REGHE APA PLATA cu microbi, in schimb il revarasa peste jucatorii micilor echipe. Pe dumneavastra va felicit pentru prestatiile pline de culoare pe care le aveti la tv. Pentru acestea va iert pentru comentariul legat de cele doua goluri inscrise de arbitri - primele - in poarta Viitorului Ovidiu in meciul cu FCSB . ... Apropo : cum va explicati atitudinea centralului care vede foarte bine faza in care Stanciu - atat de mic de se suie pe scaun sa spele parchetul - cade ca o grisina lasand jocul sa curga... pentru ca apoi asistentul de poarta , cu doua bare in fata si trei plase peste ochi ii sopteste fault in careu in favoarea FCSBului? . Ca asistentul a fost de rea credinta este evident dar centralul e cel mai vinovat pentru ca decizia finala este a sa . Or, " intorcandu-se" dupa 5 secunde si dictand 11 m ne-a arata ca atat astepta , sa se ascunda in spatele asistentului rapciugos , dand vina pe acesta, prin acordarea penaltyului cu miros de branza, pentru a ajuta echipa lui GIGI VALIZA . ...La golul doi "rapciugosul", este principalul vinovat - binefacator - al echipei lui GIGI VALIZA. Avand faza perpendicular pe lumina ochilor lui, se face ca nu vede cum Popa isi potriveste mingea cu mana , invocand de data aceasta - cred eu - drept scuza, ca nu mai are cele doua bare si trei plase, ca la primul gol, ca sa faca un slalom ocular .

vasco (93 comentarii)  •  22 martie 2016, 11:37

Ca de obicei ,articol excelent.Dupa cate s-a vazut la ultimul meci Ciorceri a incercat sa-l puna pe tupeist la locul lui,dar ...sa mai vedem.

A.M. (1 comentarii)  •  23 martie 2016, 14:20

D-le Paraschivescu felicitari pt comentariul de dupa Steaua-Viitorul.!Cand il prinzi de gat pe un juc advers in propriul careu si apoi ii dai si un genunchi in spate este fara dubiu penalti.Colegii din studio il protejau pe Hagi dar pe fostii mari arbitrasi ni-i cautionez;ei trebuiau sa interpreteze corect. La al 2 gol hent la aparator in afara careului. La golul Viitorului nimic. Punct cum s pune Hagi. Despre echipe mici cu juc la nationala pot spune ca nu exista nici unul macar cu valoare pt echipa mare. Doar juc. care promit. La nationala mare trebuie sa joace certitudini, juc in forma ,cu valoare demonstrata in timp si cu prioritate in ultima luna inainte de competitie.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  25 martie 2016, 0:19

Inventivi, poeti, merge si asa. Dar Stoican chiar mi-a placut. A adus macar o masura a decentei, la fel ca Galca. La Tirgu Mures chiar nu stiu, mie primarul imi pare om de treaba iar vicele pare a avea doar un mic viciu. Mie mi se pare halucinanta declaratia domnului demisionatu Daniel Stanciu cum ca Zicu si alti ratati, probabil si ala care prefera sa faca dus, au negociat direct cu Primarul si primul secretar al primarului din Timisoara voastra, care am crezut mereu ca ar fi in Europa, nu undeva in Coreea de Nord. PS, A.M. si R P, Mie mi-a placut comentariul de ieri, la cald, dupa meciul cu Madagaskaru. Pacalirea fotbalului. Pentru asta trebuie insa sa vorbiti despre pacalici. Ce este un pacalici ? Este Einstein ori unbolovan ? Caci eu nu prea ma pot face inteles si nici microfon nu-mi da raii aia de la DIGI desi le tot fac reclama. Sinteti cumva din fauna aia de care amintea tata pius puius generalu ginditor pupator de moaste care aia nu stie fotbal da numai critica ca prostii ? Ia sa explicati putin de unde vine pacalirea fotbalului, caci nu cred ca o face cineva intentionat.

Comentează