Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Contradicţiile lui Iordănescu

S-a terminat turneul din Turcia. Doamne şi Allah ajută!

Permalink to Contradicţiile lui Iordănescu
luni, 8 februarie 2016, 1:24

Stendhal a observat corect: Dumnezeu ne-a dat cuvintele ca să ne ascundem gîndurile. Dar nu toţi pămîntenii profită la fel de pe urma darului divin. Unii folosesc logosul ca pe o oglindă a propriei lor confuzii, chiar şi cînd îşi duc viaţa în evlavie. Selecţionerul Iordănescu face parte din acest grup de oameni pîndiţi de primejdia sabotajului cînd vine vorba de rostiri publice. Dincolo de acadelele din familia Licănştai, Izdrael şi Turmekistan (adversari complicaţi dacă meciurile se joacă în sectembrie), ceea ce supără la selecţioner e neputinţa de-a fi consecvent cu sine. Cu patru zile în urmă, selecţionerul şi-a declarat mîhnirea la microfon: „Îmi pare rău că am acceptat să facem acest turneu”. La acelaşi microfon, Anghel Iordănescu a revenit alaltăieri şi a conchis: „A fost un turneu util”. Împletirea celor două enunţuri are ca rezultat „Îmi pare rău că am acceptat să facem acest turneu util”.

Nu e singurul mesaj contradictoriu sau comic în siajul unui demers care îşi propusese lucruri serioase. Cînd reporterul îl întreabă „La ce vă referiţi?”, apropo de clinciurile cu Steaua, selecţionerul răspunde: „Înţelegeţi dumneavoastră mai bine decît mine la ce mă refer”. Cînd reporterul îi cere un comentariu despre o vorbă a preşedintelui FRF, selecţionerul se derobează: „Nu pot să comentez ce a declarat domnul Burleanu. Să comenteze domnul Burleanu ce a declarat domnul Burleanu.” Aparent, sînt fleacuri şi noduri în papura unei misiuni care trece dincolo de chixurile (filo)logice. Da, numai că acest tip de reacţie trădează scurtcircuite care se produc şi în zona de competenţă directă a selecţionerului. Iar turneul-şuşanea din Turcia o confirmă apăsat. Chiar „enor de mult”.

Dincolo de faptul că România joacă plicticos şi în meciurile oficiale, şi în cele amicale (adică şi cu Feroe, şi cu Beroe), selecţia însăşi nedumereşte. Pînă la urmă, de ce a fost ocolit Paul Anton, dar a fost ales Ropotan? Ce se speră de pe urma recrutării lui Buzbuchi? Cum se explică suirea în avion a lui Balauru? Iar dacă tot a fost luat în Turcia, de ce nu i s-a dat şansa să apere? Care e probabilitatea ca Buzbuchi şi Balauru să fie în lotul pentru Franţa? Şi de ce se tot insinuează, din cotloane umbroase, impresia că forma, valoarea şi potenţialul de creştere nu au fost singurele criterii cu care s-a operat? Sînt doar cîteva întrebări de pe o listă mai lungă. Nu e de crezut că se va sinchisi cineva să le răspundă, după cum nu e de crezut că-i vom putea opune pe Hodorogea şi Vătăjelu lui Martial şi Griezmann. Sigur, mai e pînă atunci. Aşa este. În aşteptarea momentului, naţionala, selecţionata divizionară sau cum s-o mai numi continuă să se înfrupte din carnea unui paradox. Ea rămîne un grup de tineri care joacă bătrîneşte.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Laurentiu (8 comentarii)  •  8 februarie 2016, 14:51

D-le Radu, in aprecierile facute in articol ati demonstrat ceea ce a spus Stendhal, mai mult decat selectionerul (acesta de fapt nu are cum demonstra). Pentru ca aveti decenta de a nu va spune adevaratele ganduri, cele pe care si noi le avem. Sunt sigur ca intelegeti ce vreau sa spun.

calin (1 comentarii)  •  8 februarie 2016, 15:10

d-le Paraschivescu,sunteti singura persoana pentru care deschid acest site.cu respect calin-oradea.

Geo (3 comentarii)  •  8 februarie 2016, 17:05

Incerc sa-mi imaginez divizionara Frantei jucand cu Beroe si asteptand pe la vestiare sa poata intra. Cred ca rad astia de noi... A facut-o de *** tataia puiu!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  8 februarie 2016, 17:51

Kascheta este un general scolit in comunism care cu greu a invatat sa faca acordul intre subiect si predicat ...iar atunci cand scrie pune virgula intre subiect si predicat ...am remarcat si eu ca se contrazice mereu...

Bubucul (15 comentarii)  •  8 februarie 2016, 17:53

Frumos! Mulțumesc pentru articol!

WAX (15 comentarii)  •  9 februarie 2016, 0:19

important ca cineva a mai spalat niste bani....restul,turneul in sine , e can - can ,***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ciupi (17 comentarii)  •  9 februarie 2016, 8:08

dincolo de inutilitatea turneului, mai ales fiindca au fost chemati flacai care au treaba cu varza cam cata are iconitza cu gramatica, pe mine ma ingrijoreaza faptul ca "nu prea avem cu cine". chiriches nu joaca, rat mai are mult pana se reface si putin de jucat in continuare, stefan radu sigur nu va veni, pintilii ramane inca baza la inchidere, ceea ce este un altceva trist, maxim nu joaca decat 10 minute pe luna, iar iordanescu il are printre favoriti, pe chipciu nici nu mai stiu unde sa-l incadrez, marica se ridica de-abia la genunchiul pustiului ala care da gol dupa gol prin spania, iar dintre cei noi, ivan pare o promisiune certa si cam atat.

barbu brailoiu (30 comentarii)  •  9 februarie 2016, 10:54

acolo, în Turcia a fost alt câștig! și l-au împărțit, frățește cu alde Reghe și madama, cu... cine vrei și cine nu vrei. uitați-vă cât a costat toată ***, după ce Iordănescu refuzase Spania.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcovici (180 comentarii)  •  10 februarie 2016, 22:31

Dezolant, confuz, inert. Nicidecum articolul.

Comentează