Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Abstinenţii

Gabriel Tamaş, între „redivivus” şi „recidivus”

Permalink to Abstinenţii
luni, 1 februarie 2016, 10:53

Prima flotare logică: Marica şi Gebhart împreună la Steaua. De ce? Fiindcă amîndoi vorbesc nemţeşte (ce-i drept, Gebhart ceva mai bine). Corolarul primei flotări: însuşi Laurenţiu Reghecampf vorbeşte nemţeşte. A doua flotare logică: Marica şi Tamaş împreună la Steaua. De ce? Fiindcă amîndoi au fost la echipa naţională. Corolarul celei de-a doua flotări: însuşi Laurenţiu Reghecampf a fost la echipa naţională. Diverse cercuri conspiraţioniste susţin că nu-i departe ziua cînd Reghecampf se va întoarce acolo – de data asta, din postura celui care ordonă, nu execută.

Dacă nu e o vorbă de clacă, peţirea lui Tamaş pentru un nou contract la Steaua forţează limitele stuporii. În ultimii trei ani, Tamaş a reuşit să nu joace nici un meci la CFR Cluj şi la Cardiff (deşi unii statisticieni susţin că ar fi avut o apariţie la cea din urmă). Prin comparaţie, cele 14 meciuri de la Doncaster, ba chiar şi cele 7 de la Watford, par un belşug cu iz de exces. Gabriel Tamaş e unul dintre jucătorii care au avut grijă să compromită cu mintea ce au izbutit cu piciorul. El a văzut jumătatea plină a sticlei chiar şi cînd sticla se golise de mult, iar consumatorul era fie sub masă, fie oploşit pe preş, după spargerea uşii. Tamaş are vocaţia bahică a englezului şi sîrguinţa grecului la siestă. Din aşa ceva se pot construi multe variante de destin, însă nici una nu duce spre succes sau împlinire publică.

Speră Gabriel Tamaş ca întoarcerea la Steaua să-i redeschidă uşa naţionalei? Posibil. În fond, dacă Mutu mimează fotbalul din calcul şi orgoliu, are şi Tamaş şansa lui. Întrebarea este ce speră Laurenţiu Reghecampf de la Tamaş? Să facă din el materia primă pentru o pedagogie a reabilitării cum nu prea s-a mai văzut la noi în campionat? Să-l redea pur şi simplu fotbalului, fără să aştepte nimic? Să arunce un colac de salvare ca să-l smulgă pe naufragiat din marea etilică? Sau să crească pur şi simplu cifra de afaceri a jupînilor cîrciumari cu autorizaţie ISU?

Favorită sau nu la titlu, Steaua e astăzi loc de pelerinaj pentru cei în cîrje. Unii îşi refac oasele, alţii, creierul. Recuperarea e cuvînt de ordine pentru nişte oameni care au stat luni sau ani în dezordine. Băieţii răi trebuie să se supună „peeling”-ului atitudinal şi să devină bidivii mîncători de jăratic low fat. Dereglaţii fizic trebuie să accepte durerea şi scrîşnetele refacerii. Succesul sau eşecul lor va ricoşa automat spre antrenor. În ultima vreme, Gebhart şi Tamaş au fost abstinenţi în ale fotbalului. Tentativa de a-i transforma în fotbalişti abstinenţi (sau măcar cumpătaţi) pare pentru Laurenţiu Reghecampf un pariu dincolo de mîndrie. Atîta doar că pînă şi unui renovator profesionist ca Mircea Lucescu s-a întîmplat să-i iasă în cale un Radu Niculescu plezirist şi refractar.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Horia (1 comentarii)  •  1 februarie 2016, 11:23

Domnule Paraschivescu, fara legatura cu tema articolului, as vrea sa va-ntreb (si as aprecia infinit daca mi-ati si raspunde) daca pregatiti traducerea celui mai recent roman al lui Julian Barnes si daca da, cam pe cand e asteptata sa apara? In caz contrar, sa stiu sa-mi comand editia originala. In rest, tot respectul pentru munca filologica si nu numai pe care o depuneti! Multumesc!

FYRY (22 comentarii)  •  1 februarie 2016, 14:00

superb condeiul ,ca ntodeauna…desi fara sa vreau sa va contrazic,sarguinta andaluzului la siesta …e un pic inferioara grecului,SANATATE SI INSPIRATIE VA DORESC ,MAESTRE

Niculae Moromete (7 comentarii)  •  1 februarie 2016, 17:27

Mai adevarat ar fi fost titlul „Obstinantii”, zic !

Laurentiu (8 comentarii)  •  1 februarie 2016, 20:01

Buna analiza, precum ne-ati obisnuit. Domnule Radu, nu exista posibilitatea efectuarii unor ore suplimentare cu unii dintre „jurnalistii” care posteaza asa zise articole pe gsp.ro? Intentionat scriu posteaza, pentru ca modul in care o fac nu imi permite sa va spun ca scriu. Din respect pentru limba pe care o vorbim. Nu credeam sa vad o asemenea degradare a actului de jurnalism.

WAX (15 comentarii)  •  1 februarie 2016, 21:58

in timp ce tinerii sunt alungati (imprumutati) .asta-i pohta ce-am pohtit (de bani ,zic eu ) spunea Gigi Becali inainte de *facultate*.

?????? (72 comentarii)  •  1 februarie 2016, 22:49

Vechile metehne ?
Observati ca unora incepura sa le reproseze si copiii si asta in mod public ?

vasco (93 comentarii)  •  2 februarie 2016, 7:50

Of,cand eram gata sa laud scrierea…mi-ai stricat buna dispozitie prin pomenirea lui Radu Niculescu…Chiar,pe ce culmi ale succesului o fi ajuns?Stii ceva?

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  2 februarie 2016, 12:11

Tamas are un dar…

Laurentiu (8 comentarii)  •  2 februarie 2016, 20:20

Asistam de ani de zile la momentele in care hotii se schimba cu alti hoti. cei vechi sunt pusi la „odihna” pentru o vreme dupa care revin. La fiecare schimbare ni se livreaza iluzia unei schimbari in bine, a unei asa-zise revolutii. Jucatori de carton care intre 1990-1996 nu ar fi avut loc la echipa nationala (poate in randul copiilor de mingi), tin pagina ziarelor saptamani intregi. In tot acest timp continua scufundarea tuturor domeniilor in care altadata Romania avea un cuvant de spus. Triste, foarte triste vremuri….

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 februarie 2016, 21:20

@Horia

Regret, nu traduc eu „The Noise of Time”. In schimb, o sa apara nu peste multa vreme „Keeping An Eye Open”, pe care am tradus-o. Multumiri. R.P.

Comentează