Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Căşti, ghetuţe şi insulte

Există oameni care dau cu piciorul şi în minge, şi în carieră

Permalink to Căşti, ghetuţe şi insulte
luni, 25 ianuarie 2016, 10:11

Nu mai e mult şi copilul va împlini 22 de ani. Nu mai e mult şi Euro 2016 va începe fără el. Nu mai e mult şi-l vom vedea împrumutat din nou. Cu o cotă tot mai scăzută, cu ambiţii tot mai mici, cu un chef de fotbal invers proporţional chefului de viaţă. Ameţiţi de un cocktail de superstiţii, coincidenţe geografice şi folclor de iarbă verde, unii au văzut (şi) în Gabriel Iancu urmaşul lui Gheorghe Hagi.

Tot constănţean – din oraş, nu din judeţ, dar ce mai conta? – , tot stîngaci, tot brunet, tot tehnic, tot cu piciorul mic. Destinul era aşteptat să facă restul. După atîtea iluzii făcute zob, după atîţia Mitea şi Daminuţă, era momentul ca România să aibă în fine o bucurie în fotbal. Să scoată din şifonier clişeul cu „Maradona din Carpaţi” duhnind a naftalină, să-l scuture de vremea aşternută peste el, să schimbe ce e de schimbat şi să iasă mîndră pe uliţa fotbalului agitînd pancarta cu „Messi din Constanţa”.

Ce s-a întîmplat se ştie. Destinul şi-a suflecat mînecile, dar a pîndit zadarnic un semn de colaborare din partea celui căruia trebuia să-i forjeze cariera. Văzînd dezinteres acolo unde trebuia să ardă focul neliniştii, destinul a lucrat la rîndul lui indiferent.

Adevărat, Iancu s-a mutat de la Viitorul la Steaua şi a declanşat titluri de orgasm financiar: „Steaua i-a stabilit nou-venitului o clauză de reziliere de 25 de milioane de euro”, „Noua achiziţie a Stelei îi va umple de bani pe constănţeni”. De acolo însă nu a început urcuşul, ci toboganul. Cine îşi cotrobăie prin memorie ţine minte din Gabriel Iancu o pereche de căşti nedezlipibile de urechi, nişte ghete trăşcălii, cu ursuleţi, şi o serie de derapaje – fie la ieşirea din vreo cîrciumă, fie înăuntrul ei, fie în avionul naţionalei de tineret, unde răsfăţatul îşi testa insultele pe necunoscute fără vină.

Ar fi putut fi acest băiat altceva decît ce-a ajuns – o rezervă la o echipă oarecare din Turcia? Posibil, dar improbabil. Deţinătorii de autoritate de tip Stelea sau Reghecampf n-au găsit cheia – pedagogică sau sufletească – spre miezul de fotbalist al lui Iancu. Discernămîntul celui în cauză a funcţionat prost şi a întocmit o hartă a vieţii care să semene cît de cît cu a lui Adrian Mutu.

Atîta doar că Mutu, în toată risipirea lui, a apucat să înscrie peste o sută de goluri în Italia şi să se îmbrăţişeze cu Gilardino, Ibrahimovici sau Adriano. Gabriel Iancu a îngroşat rîndul promisiunilor neonorate.

„Soţul este ce rămîne dintr-un amant după ce i-ai scos nervul”, a conchis o doamnă din victorianismul englez, preluată apoi de jurnalista Helen Rowland. S-au scos şi din Gabriel Iancu cîteva lucruri: seriozitatea, ambiţia, pasiunea. Ce a rămas? Un corp tînăr, care adună ani, praf şi blazare pe o bancă de rezerve.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

ciupi (17 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 10:31

presa l-a urcat pe niste culmi unde numai ea spera ca va ajunge vreodata. nu este primul…

Adrian Hatcau (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 10:35

Un prieten de-al meu
Doi prieteni de-ai mei.
Acestea sunt formele normale .
Nu poti avea aceeasi forma la plural si singular.
Vezi si opinia lui Pruteanu !!!

Marcovici (180 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 10:54

Jalnic adevăr.

Ardeleanu’ (17 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 11:16

Bine scris, dle. Paraschivescu, bine scris! Din păcate, lipsa unei ˝fundații pe care să construiești˝ , a mai făcut uitat un jucător de perspectivă..mare, mare de tot mi-ar fi mirarea, dacă ar reuși să se ˝resusciteze˝ ca fotbalist, dl Iancu..tare mă tem că nu, de vină e în special lipsa materiei cenușii, zic io…câți fotbaliști ați văzut coborând sau urcând în autocar cu o carte-n mână(fie ea și despre sport), în ultimii ani..câți??!

Cele bune!

Bebix (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 11:30

Cata dreptate!Din pacate !

cristi (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 11:44

Perfect adevarat, doar ca e nascut si crescut in Bucuresti.

cristi (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 12:21

Sunt perfect de acord ceea ce ati scris despre acest baiat. Doar ca este nascut si crescut in Bucuresti. Din pacate, el este doar unul dintre multele astfel de cazuri, de copii talentati care se pierd pe drum.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 12:35

Gabi Iancu inca nu este terminat …insa trebuie sa se maturizeze …

Ovidiu C. (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 13:23

Maestre, chapeau bas!, ca de obicei…Nu cred că a fost sezon fotbalistic din campionatul intern în care echipele tot mai sărace și gestionate deficitar să nu dea „noi speranțe” fotbalului. Care mai de care, tinerii aceștia au demonstrat că talentul și glezna fină nu sunt decât vârful unei piramide care ar trebui construite pe educație și bun-simț (ideal dobândite în familie / școală / club de fotbal). Probabil că vom continua cu exaltarea în fața noului număr 10 de la „Națională” fie că vorbim de Chipciu, Iancu, Stanciu, Ivan, Rotariu, Petre etc. Doar niște nume proprii care acoperă același conținut: tânărul ambițios în declarații care visează să „meargă la mai bine” fără să fie preocupat de o pregătire temeinică și rezultate pentru echipa la care joacă.

Daniel (3 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 14:21

Cred ca mai este ceva; mi se pare ca echipele romanesti gen Steaua strica si spurca jucatorul si omul; iti trebuie o tarie si o personalitatea deja puternic conturante (imposibil la 18-25 de ani) ca sa treci peste toate mizeriile, becalismele, memestoachismele si anamarismele care baltesc si improasca cam non-stop pe la acest club trist.

Geo (3 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 14:36

lista e mult mai lunga! predomina cei ca el.

negroiu marius (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 17:27

intodeauna cu punctul pe i, respect Radu Paraschivescu….oare de ce ceilalti jurnalisti nu te iau exemplu….

Stelu (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 18:10

Adevarat !!! Dar pe el il va ajuta cu ceva ?? Niciodata, a luat-o pe un drum care nu duce decat la ,,disparitia,, din fotbal !!! Iar de aici si pana la altele……nu-i decat ,,pasul piticului,, !!!

ionut (5 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 21:10

Greu sa faci performanta in societatea in care traim si mai ales daca nu ai cei 7 ani de acasa. Din pacate in Romania majoritatea fotbalistilor cred ca pot sa combine viata de noapte cu sportul de performanta. Mutu a crezut ca poate sa fie si fotbalist si interlop 🙂 Ce sa mai faca in club la 35 de ani? 🙂 Ei vor sa se bucure de viata acum nu la 30 de ani 😛 Situatia e cam la fel in majoritatea campionatelor puternice din Europa. De crezi ca majoritatea fotbalistilor de success provin din tari sau familii sarace? Pentru ca stiu ce i asteapta daca nu confirma? Iancu o sa si dea seama pe la 40 de ani cand o sa se duca cu Plugusorul la palat 🙂
Englezii se mai mira de ce nu au rezultate de vreo 40 de ani si de ce peste 80% din jucatori sunt straini.Cum apare unu mai rasarit cum da navala in pub. Atacanti ca Vardy sau Charlie Austin au bagat cateva shifturi in constructii pana sa ajunga in prima liga. Il vezi pe Iancu sa faca asta? Fotbalistii romani care nu prind echipa mare cand implinesc 18 ani se apuca de droguri sau de pariuri. Bine, sunt unii care nu au loc de baietii de bani gata dar asta e alta poveste.

Cip (3 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 23:29

tot brunet… (?)

Ilie (86 comentarii)  •  27 ianuarie 2016, 9:54

Ar merita largit subiectul la fenomenul ‘cocalarismului’ la romani, cu fotbalistii, mult mediatizati (de cine ?), en-tête. E destul de unic in lume, sub aceste forme, si ieftine si caricaturale, zic eu. Care i-or fi explicatiile ?
Dar profit de ocazie la limita, Dl. Paraschivescu, sa va urez un an nou cit mai cu sot !

barbu brailoiu (30 comentarii)  •  27 ianuarie 2016, 13:50

nu e primul… nu va fi nici ultimul umflat și stricat de presă. discutați asta într-o ședință de sindicat!

Vasile (8 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 9:46

Spuneți, domnule Paraschivescu: „în avionul naţionalei de tineret, unde răsfăţatul îşi testa insultele pe necunoscute fără vină“. Nu răsfățatul Gabi a făcut asta. Era un anonim de vreo 16 ani de pe la Pitești.

Xtro (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 22:09

La emisiunea din 29.01.2016 digisport… Radu Paraschivescu: „E imperios necesar….”…O.O !!!

Comentează