Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Şase lămuriri

O abjecţie: reciclarea cartoforilor în cărturari

Permalink to Şase lămuriri
luni, 11 ianuarie 2016, 10:04

Prima reacţie a opiniei publice la scandalul cărţilor scrise de infractorii din fotbal în detenţie e băşcălia. Iar ăsta e un lucru teribil de trist. În loc să se simtă insultaţi, românii devin pontoşi, ba chiar îi înfăşoară pe delincvenţi în catifeaua tandreţei admirative: „Hai, dom’le, că-i simpatic, fii atent la ce l-a dus mintea”. Cineva propune înfiinţarea Editurii Jilava, unde să se desfacă lăzi cu vinul lui Gigi Neţoiu. Altcineva sugerează că n-ar fi rău să se înfiinţeze o Uniune a Scriitorilor Penali şi să se instituie premii literare pentru deţinuţi. Există, e adevărat, şi un segment de populaţie care pactizează cu delincvenţii pradă unei toleranţe tîmpe („Da’ ce-a făcut, maică, a dat în cap la om?”).
Pentru toţi cei care văd doar burlescul situaţiei, şase lămuriri.

Prima: plagiatul de tip George Copos (din Cătălin Parfene) este cea mai josnică formă de hoţie. Cel care şterpeleşte o pîine are, măcar teoretic, scuza sărăciei şi a foamei. Cel care fură idei, cuvinte sau fraze e un şarlatan şi un impostor.

A doua: pseudocărţile pseudoautorilor din puşcărie sînt nişte imposibilităţi logico-faptice. Un deţinut nu are mijloacele, timpul şi liniştea de care e nevoie pentru conceperea unei lucrări, mai cu seamă a unui demers ştiinţific. Nu poţi scrie cinci cărţi în patru luni cînd detenţia e guvernată de ritmuri şi cerinţe care fac imposibilă izolarea pe termen lung în bibliotecă sau în faţa computerului.

A treia: eliberarea înainte de termen e condiţionată de felul în care profită comunitatea de pe urma cărţilor scrise în detenţie. Or, aceste aşa-zise cărţi nu se găsesc. Nimeni nu le vede în librării, nimeni nu le poate împrumuta din biblioteci.

A patra: cei care cauţionează apariţia unor asemenea atentate la inteligenţă fără să li se clintească muşchiul conştiinţei merită şi ei pedepsiţi. Un profesor universitar girează impostura unui deţinut care nu-i e prieten într-un singur scenariu: dacă e corupt.

A cincea: judecătorii care dispun eliberarea înainte de termen a unor plagiatori trebuie sancţionaţi mai dur decît plagiatorii. Dacă tentativa de escrocare întreprinsă de un Neţoiu sau de un Copos e pînă la urmă logică (deşi murdară), decizia de punere în libertate a unui infractor pe motivul că, pe durata detenţiei, mai comite o infracţiune nu e doar revoltătoare, ci primejdioasă prin felul cum creează un precedent.

A şasea: prin ceea ce fac plagiatorii din penitenciare, scriitorii autentici încasează o palmă de pe care se preling zoaie amestecate cu noroi. Li se minimalizează munca şi li se relativizează valoarea. Întreaga breaslă a scriitorilor e scuipată în figură – mai cu seamă că unul dintre infractori e un specialist al procedeului.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

ciupi (17 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 10:17

nu de putine ori m-am intrebat daca un individ care impusca un om este mai vinovat decat cel care a construit arma respectiva.

Gareth Edwards (6 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 10:29

Impecabil mesajul, sa dea Dumnezeu sa ne desteptam cat mai rapid ca natie, altfel vom elimina curand din DEX termenul „moralitate”…

Bibicul (1 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 11:04

Bravo! Bravo si pentru emisiunea intru apararea limbii romane! Astept reactia celorlalti scriitori si autori de lucrari stintifice. daca au coloana vertebrala.

Marius Cheregi (1 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 11:14

Nimic despre punctul 7?
– complicitatea presei care a tacut desi aceste lucruri erau clare de atata timp.
De ce presa de sport este ulitma care are ceva de spus pe tema asta?
De condamnat acele edituri care le-au publicat falsurile, dar ziarele care le publica aberatiile zi de zi si ora de ora nu sunt de condamnat???

yoz7777 (1 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 12:21

In sfarsit o pozitie normala in raport cu golaneala facuta de acesti neciopliti…

barbu brailoiu (30 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 12:30

în cazul Copos, studentul căruia i se furase lucrarea de masterat ar fi putut înainta o cerere adecvată justiție. n-a făcut-o. de ce oare?!…

marius (1 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 12:33

ati citit vreo carte dintre cele scrise de puscariasi??

der_grosse (17 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 13:18

Mr. P, ati vreodata prin asa zisa „justitie”? adica la triburlan, judecatorie, parchete, miltii, etc? dar ati citit asa macar vreo 2 legi valide (i.e. imbecilismul lor produce efecte si pagube!) in statul asta infect? ca daca da, nu vad de unde atata mirare ca se intampla ce se intampla. „justitia” romaneasca e toata un manel imputit, ca multe altele de pe aici. pe nimeni nu intereseaza adevarul si dreptatea, totul e facut in dorul lelii si in lehamite si dispret! si asa o sa fie statul asta (si din pacate si tara) pt eternitate. da’ bine ca suntem mandri ca suntem romani. cei mai mandri!

Fibra (26 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 14:01

Domnule Paraschivescu,dar aude cineva,se ia vreo masura,in circul acesta? Este ceva inimaginabil intr-o normalitate,pe care marlanii nu vor sa o avem.

FYRY (22 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 14:15

Sa va dea DOMNUL un AN FERICIT,SANATOS SI CREATIV ,UN MAESTRU AL BUNLUI SIMT ,SUNTETI

un om (1 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 15:29

Apreciez ce spune ti dumneavoastra sunt observatii de bun simt,un bun simt ce izvoraste cu siguranta dintr o traire morala autentica.Din pacate suntem social corupti iar in institutiile care conduc societatea aceasta traire morala nu exista!

Mihai (8 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 16:04

Foarte pertinent punctul de vedere al dlui Paraschivescu. Dar domnule Radu, nu se spune ca poporul roman face din necaz haz si ca noi nimeni nu stie sa faca (scuzati termenul) bascalie.
E trist ca cele mai comentate stiri sunt de cancan, de borcea, fata lui mm, becali si tot soiul de neica nimeni din punct de vedere intelectual dar, cu multi bani. Acum suntem prostiti de aceasta „justitie dreapta” cu arestul la domiciliu. Se fura cat se poate, se dau 4 ani (intotdeauna minim) stai un an jumatate in arest la domiciliu (intr-o vila, eventual cu piscina), mai scrii trei carti si dupa trei luni de inchisoare esti spalat de pacate.

Marcel (8 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 19:30

Legi proaste sau prost aplicate, parlament care abundă în viitori „scriitori de penitenciar” – altfel nu se explică lipsa de reacţie a aleşilor la această mizerie…
Şi toate au la bază un electorat inert, abrutizat de televizor.

Lucian (1 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 20:21

Jos palaria, maestre! Corect si sintetic. Spus mult, in putine randuri.

cosmo (22 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 20:32

romanii, opinia publica, nu au alta posibilitate de reactie decat bascalia. care e, cred, mai severa decat indignarea sau revolta, ii atinge mai zdarvan pe mascaricii astia.
ce reactie poti sa ai, alternativa e scarba, cand vezi ca oameni din domenii considerate de elita ( profesori universitari, judecatori) se prostitueaza sau inghit magarii in halul asta.

important e ca pana la urma au ajuns dupa gratii, moaca unui copos sau mimi in momentul arestarii … priceless, si au sanse bune sa ajunga din nou. sunt eliberati conditionat.

victor (1 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 20:54

românica e o țară coruptă până în măduva oaselor… ceea ce se întâmplă cu acești infractori (și nu numai) e o bătaie de joc la adresa celor ce muncesc pentru fiecare ban…
Ăștia nu sunt în stare să citească cursiv o frază , nu să o formuleze… darămite să scrie cărți ! Unde e DNA ? E clar ca lumina zilei ce se petrece !

Filbert (5 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 21:39

Furtul intelectual pare a fi ultima grija a umblatorilor pe acest site 🙂

Bubucul (15 comentarii)  •  11 ianuarie 2016, 22:26

Mulțumesc pentru articol! M-a mângâiat sufletește. Multă sănătate vă doresc și aștept în continuare articolele dvs.

radu (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2016, 0:49

+1

Dinu (2 comentarii)  •  12 ianuarie 2016, 7:02

Șapte: în orice sistem juridico-moral închisoarea are (și) rolul de a îndrepta persoana deținută, de a-i dat timp să reflecteze asupra greșelilor sale și de a o face, dacă nu să-și schimbe radical comportamentul infracțional, măcar să regrete, să se rețină din a mai participa la infracțiuni în viitor. „Scrierea” şi publicarea acestor cărţi de către aceşti infractori „deștepți” arată contrariul, prin urmare soluția moral-juridică ar fi reîncarcerarea lor sau anularea acelor zile câștigate prin această nouă fraudă.

Laurentiu (8 comentarii)  •  12 ianuarie 2016, 7:42

O placere sa va citesc. Pe langa eruditie, scrisul dvs. denota si altceva: bun simt! Bun simt care lipseste atat de mult si din atat de multe. O zi buna!

drako (5 comentarii)  •  12 ianuarie 2016, 8:19

Gheorghe,in mareata sa sinceritate,a spus un mare adevar : „n-am scris io cartile,ca nu le am cu scrisu’,eu le-am povestit,altcineva le-a scris,eu am beneficiat de reducerea pedepsei PENTRU CA LEGEA IMI PERMITE ! ”
Asadar,cine a facut aceasta lege,cei care au adoptat-o,cel care a promulgat-o,nu au nici o vina ? Tara lui Papura Imparat…

Vasile (8 comentarii)  •  12 ianuarie 2016, 10:09

Cine propunea instituirea premiilor literare pentru deținuți nu e la curent cu evenimentele. Acest concurs s-a desfășurat, Monica Iacob Ridzi obținând premiul al doilea cu „Poezie despre viață“:

„Nu a contat că nu am furat,
Că niciun leu nu am luat,
Că nimeni nimic nu mi-a dat,
Că atribuțiile mi le-am respectat.“

E mult mai lungă.

Laurentiu (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2016, 10:17

Felicitari, scurt si la obiect!

Marcovici (180 comentarii)  •  13 ianuarie 2016, 14:15

De 3 ori da.

pawn (19 comentarii)  •  13 ianuarie 2016, 21:33

bun, got it. dar a te pronunta despre fotbal cand esti un impostor total (care n-a jucat, n-a antrenat si n-a condus in viata lui vreo echipa, in fara alora de nasturi), cand umpli ppagini de ziar si ore de televizor cu parerile tale, astea nu ar trebui sanctionate?
orice legatura cu persoanele de fata si cu abjectia reciclarii unor scriitori indigesti in comentatori de fotbal este intentionata.

Comentează