Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Allons enfin

Episoadele de maximă existenţă, cum ar fi meciul de deschidere la Euro 2016, nu pot fi tratate în cheia minimei rezistenţe

Permalink to Allons enfin
luni, 14 decembrie 2015, 9:53

În 1853, cînd a scris „Estetica urîtului”, Karl Rosenkranz nu bănuia că ideea lui de pornire – „Urîtul este frumosul negativ” – avea să servească drept alibi unei naţionale de fotbal. Cititor cum mulţi pe lume nu-s, Victor Piţurcă se numără printre pledanţii acestei categorii estetice cu semn schimbat. Fotbalul lui la ciupeală, care m-a făcut să-i spun cîndva „Ciupiţurcă”, provoacă şi astăzi tresăriri celor care au avut ghinionul de a-i fi martori. Un fotbal de neutralizare, a cărui carte de vizită e încruntătura – asta a lăsat moştenire Victor Piţurcă, el însuşi un om nu din cale-afară de afabil şi solar. Cu atît mai mult a mirat îndemnul la voie bună şi antren pe care l-a lansat fostul selecţioner pe la jumătatea săptămînii trecute: „Băieţii să se ducă în Franţa cu fruntea sus şi să joace cu plăcere, ca la ultimul turneu final”.

Citeşti declaraţia de trei ori şi tot nu ştii ce se întîmplă cu Piţurcă: are un simţ al umorului pervers sau e amnezic? Turneul la care se face trimitere e cel din 2008, unde a existat exact atîta plăcere în jocul României cît păr pe limba broaştei. Maria Andrieş a amintit deja de lingura de lemn decernată meciului Franţa-România din 2008, o rapsodie a soporificului care arată că Piţurcă n-a citit doar „Estetica” lui Rosenkranz, ci şi „Viaţa e vis” a lui Calderón de la Barca. Adaug şi fotbalul narcotic din meciul cu rezervele Olandei, care s-a chinuit fără succes să ne facă s-o batem. Cine a văzut România-Olanda de la 2008 ţine minte şi azi prudenţa bolnavă a lui Piţurcă şi fotbalul de cazemată al României, incapabilă să-şi dorească altceva decît să nu piardă (şi învinsă pînă la urmă cu un fel de silă tristă). După acest elogiu al neputinţei, „plăcerea de-a juca” s-a confirmat la Cluj, unde România lui Piţurcă a reuşit să ia 3-0 de la Lituania în preliminariile pentru CM din 2010.

S-au produs schimbări de filozofie a jocului în anii scurşi de atunci? Nu prea. Chiar şi plasată într-o grupă mediocră, România joacă tot de-a latul. Lipseşte curajul, materia primă din care se confecţionează respectul celorlalţi. Lipseşte fantezia, deşi ne alintăm ca urmaşi ai Romei. Lipseşte iniţiativa. Şi mai ales lipseşte acolo, pe teren, omul capabil să-i strîngă pe ceilalţi, să-i lipească unul de altul şi să dizolve apatia. Episoadele de maximă existenţă nu pot fi tratate în cheia minimei rezistenţe. Iar pe 10 iunie naţionala României va trăi un moment de maximă existenţă. Acelui „Allons, enfants” din imnul Franţei fotbaliştii, cineva, ar trebui să-i răspundă cu un „Allons enfin” la care să vibreze şi cei care nu ştiu franceză. Atîta doar că, dacă elevii sunt surzi, degeaba are profesorul o voce plăcută, după cum dacă profesorul e mut, degeaba aşteptăm insurgenţa elevilor cu auzul fin.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Derrian (1 comentarii)  •  14 decembrie 2015, 11:30

Nu stiu cat trebuie sa mai treaca pana cand punctele de vedere argumentate ale jurnalistilor sportivi (foarte putini, din pacate) sa fie auzite de cei care iau decizii in fotbalul romanesc. Cu un antrenor fad, fara perspective si depasit de ideile fotbalului contemporan nu sunt foarte multe sanse de reusita. Jucatorii nostri nu sunt chiar atat de slabi precum ne place sa spunem, le lipseste insa abordarea tehnica si tactica necesara. Secunzii sunt si ei blazati, fara a veni cu idei care sa surpinda Elvetia, fara sa mai vorbim de Franta careia trebuie sa ii faci fata cu un joc de echipa deoarece individual sunt peste noi. Poate dupa o eliminare rapida de la acest European vom intelege importanta inca unei sanse ratate.

Frankie (2 comentarii)  •  14 decembrie 2015, 17:56

Multumim pentru randuri, domnule. Fin, ca de obicei. ADN-ul fotbalului romanesc a suferit ceva mutatii de la retragerea generatiei lui Hagi. S-a instaurat frica si teama de orice adversar. Acum e politically correct sa spui ca nu mai exista echipe slabe, chiar daca tu, Romania, joci cu Irlanda de Nord, echipa pe care cred ca o bateau si FC Voinicelul, cu Marian din spatele blocului varf de atac (il stiti, ala care dribleaza mereu cu piciorul stang).
Am pornit sa ma uit la ultimele (sa zicem 10-12) meciuri cu un optimism vecin cu nebunia, sperand ca o sa vad un meci in care Romania va juca cat de cat spectaculos, ca o sa raman cu sentimentul ala placut. Cand colo, de fiecare data am inchis televizorul plin de frustrari. Dar vorba englezului, I’m a sucker for football si sper ca dupa alte 90 de minute o sa pot exclama „bine ba baieti!”

gelu (7 comentarii)  •  14 decembrie 2015, 18:17

D-le Paraschivescu, subscriu in totalitate. „Sila trista”, doar dvs stiti de unde le scoateti. Din pacate sunt de un nivel prea ridicat pt ciupiturca. Incruntatura e singurul lucru ce ne-a ramas de la aceasta napasta care a ingropat fotbalul nostru. Nu mai avem un hagi, dar aveam un sanmartean. Era loc de mult mai bine. Cine l-a pus acolo pe acest farsor de 3 ori a avut si el un umor pervers. Cred ca nici caragiale nu si-a imaginat ca exista asemenea exemplare gen ciupiturca. E mai mult de plans decat de ras, nu vi se pare lol.

brazvan (30 comentarii)  •  14 decembrie 2015, 19:15

maistre, de la o vreme încoace vă simt ceva mai răutăcios și cam fără motiv. și nu-i bine pentru stilul dumneavoastră…

danut (1 comentarii)  •  14 decembrie 2015, 20:38

Alors tous monde il va entre dans notre cou. Rigole pas.on e une echipe de merde

alb_rosu_in_VN (4 comentarii)  •  14 decembrie 2015, 22:26

Frumos si inspirat jocul de cuvinte. Cred de pe acum ca ai nostri vor pregati meciul in speranta unui 0-0 ca in 2008, insa tare mi-e teama ca nu va mai fi aceeasi poveste. Franta va ataca furibund din primul minut, iar noi va trebui sa raspundem cumva. Poate n-ar fi rau sa fim pregatiti cu niscaiva oameni de contraatac, in speranta ca pe parcurs elanul gazdelor se va mai domoli. Chiar daca noi vom propune un meci moale, de asteptare si de adormire a adversarilor, sunt convins ca Franta va dori cu totul si cu totul altceva in fata a 80000 de suporteri. Avem de ales intre a juca ofensiv si a ne face de ras (de la 4 in sus) sau a incerca sa ne aparam si a pierde la o diferenta decenta (un 2-0 sa zicem). Asta daca nu se intampla ca in meciul amical cu Italia sa dea Stancu vreun gol speculativ, iar atunci avem alta discutie.

AMO (1 comentarii)  •  15 decembrie 2015, 0:16

Poate scrieti ceva si de felul in care pozeaza jucatorii astia! M-am saturat sa-i vad mereu pe cei din primul rand… zici ca stau „capre”!!!

Probono (1 comentarii)  •  15 decembrie 2015, 9:30

Un articol de lord despre jocul unor vagabonzi, atât de subtil încât poate ajunge ineficient.

În tot acest timp, precedentul care trebuie invocat până la epuizare s-a petrecut duminică seara. Ziarele titrau ieri: selecționerul Ryde a dezvăluit secretul calificării în „sferturi”: „Am făcut psihologie cu fetele” . Omul a înțeles cum sunt românii. Incapabili de organizare internă, dau randament ridicat dacă știi cum să-i iei. Psihicul natural românesc este atât de pasiv, încât trece ca pasiv și în contabilitate.

Cine vrea să facă bine selecționatei de fotbal a României, angajază un staff competent format din selecționer, psiholog și director financiar, toți la dispoziția fotbaliștilor. Rolul combinatei de traineri ar fi de a scoate mentalul colectiv al fotbaliștilor din zona de „survival mode” și a-l duce în zona de „relax mood”. Astfel am avea șanse mari ca din bube, mucegaiuri și noroi să iscăm frumuseți și prețuri noi.

Ilie (86 comentarii)  •  15 decembrie 2015, 13:26

Nu poate fi decit o onoare sa jucam meciul de deschidere cu Franta – tara gazda, la Stade de France, in direct pe Mapamond. Ne obliga la respectul acestei onoare printr-un minim de prestanta. Daca pierdem, tot ce sper este sa pierdem frumos, jucind fotbal, nu pacalindu-l. Intr-adevar, le(ne) lipsesc atitea.. ca nici nu stii cu ce sa incepi lista si nu in ultimul rind un lider (credibil) pe teren. Insa, in ciuda tutoror acestor lipsuri, nimeni nu poate impiedica spiritul combativ, daca si-l propun. Personal, prefer sa fiu trist ptr ca am pierdut chiar la scor, decit sa fiu rusinat de catre ambasadorii tarii mele (caci eu de mult consider acest sport – fenomen drept reprezentanta cea mai universala a unei tari, sau chiar a unei culturi) care sa fi fost prinsi de milioane de ochi in timpul unei tentative de hold-up al fotbalului. Vom fi, cu toate acestea iarasi alaturi de ei, cu gindul, la TV cu pumnii strinsi sau pe stadion cu gura mare si plaminii umflati. Nu putem sa nu-i iubim. Si totusi, de ce oare ii iubim, speram si ne temem ?

brod (20 comentarii)  •  15 decembrie 2015, 14:33

domnule Paraschivescu, l-ați uitat pe răposatul Angelo Niculescu – papa nașul temporizării. de atunci (de fapt, mai de pe la 1475 – războieni și podu-nalt, via călugăreni 1593 și multe altele) suntem pragmatici, tot la mica ciupeală. ne iese – suntem eroi. nu ne iese – victimele, mereu, ale altcuiva. pentru cine nu mă crede, recomand citirea celor 8 000 de proverbe românești… și, desigur, a istoriei naționale.

gabipetre (34 comentarii)  •  15 decembrie 2015, 15:53

Allons enfin, allors enfer!

Comentează