Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

O Cupă simpatică

O observaţie după o lună şi jumătate de încleştare: a fost simpatic

Permalink to O Cupă simpatică
luni, 2 noiembrie 2015, 10:47

Rugbyul e un sport al onoarei, iar pe soţia lui Dan Carter o cheamă Honor. Simpatic. Noua Zeelandă bate Georgia cu 43-10 şi-i trînteşte şapte eseuri, după care omul meciului e declarat gruzinul Mamuka Gorgodze, dezmierdat „Gorgodzilla” de foştii colegi de la Montpellier. Iarăşi simpatic. Cronicarii de rugby englezi decretează că Noua Zeelandă este „eminently beatable” şi scriu că nu l-au văzut în viaţa lor pe Dan Carter jucînd atît de prost. Ba mai mult, într-o înfruntare cu Africa de Sud sau cu Australia, Noua Zeelandă are, conform aceloraşi experţi, şansa mielului de Paşte. Şi verdictul acesta trebuie încadrat tot în categoria lucrurilor simpatice.

Nu de alta, dar, viaţa fiind ironică şi sportul fiind viaţă, aşa-numiţii „pundits” care spun că Richie McCaw joacă „thugby”, adică un rugby la limita regulamentului, îşi înghit limba şi pixul la fiecare meci al Noii Zeelande. Bilanţul echipei „eminently beatable” e elocvent: locul 1, a treia Cupă Mondială cîştigată, prima echipă care îşi apără titlul, cel mai mare scor al unei finale, cel mai bun jucător al finalei (Dan Carter, 19 puncte), 7 victorii din 7 meciuri, 290 de puncte şi 39 de eseuri. Oare cum o arăta o echipă invulnerabilă după cronicarii englezi dacă Noua Zeelandă e de bătut, şi încă uşor? Pînă şi această întrebare poate fi, la un moment dat, simpatică.

După cum simpatic e şi arbitrul Nigel Owens, cu amestecul lui de fermitate, ironie şi falsă preocupare pentru sensibilitatea telespectatorilor. „Nu înjura, eşti la TV”, îi spune el lui Dan Carter, căruia tocmai îi scăpase un „I’m fucking tired”. Acelaşi domn Owens nu vede o pasă înainte a lui Nehe Milner-Skudder către Kaino şi se consultă cu arbitrul de tuşă. Care îl asigură că nu e nimic în neregulă. Şi care e unul şi acelaşi Wayne Barnes care, în 2011, nu observase pasa înainte a lui Traille către Michalak, în urma căreia Noua Zeelandă ieşise din competiţie. Pentru a nu ştiu cîta oară, nu e simpatic?

Chiar şi naţionala României merită adierea acestui cuvînt uşor şi nevinovat.  Acasă, rugbyul românesc se joacă într-o discreţie care frizează confidenţialul, dar la Cupa Mondială România beneficiază de cea mai numeroasă asistenţă: 89.267 de spectatori la meciul cu Irlanda (majoritatea irlandezi sau susţinători ai Irlandei, trebuie spus). Totodată, statisticile consemnează că jucătorul care a jucat cele mai multe meciuri pierdute la Cupa Mondială este Ovidiu Toniţa, cu 12 bucăţi, urmat de Romeo Gontineac, cu 11. Asta în condiţiile în care România livrează totuşi cea mai spectaculoasă remontare a competiţiei (17-15 de la 0-15 în meciul cu Canada). Ce dovezi ar mai trebui ca să ne convingem că, în toată îndîrjirea acestui sport, zeul lui tutelar se ţine de şotii şi de paradoxuri? Pînă şi ăsta e un lucru simpatic.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

punga68 (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2015, 12:04

Ceva nu inteleg totusi,cum in 2011 Noua Zeelanda a fost scoasa din competitie,cand de fapt au castigat-o.Vizavi de o pasa inainte pe care n-o vede arbitrul?!

Tavi (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2015, 16:09

Foarte fin umorul. Intr-adevar rugby-ul nu intereseaza, marea masa, ceci poate fi trecut la capitolul ciudatenii…Este bine totusi ca avem macar 1 articol despre confruntarea care a pasionat sambata multi iubitori ai sportului de calitate.

victor L (69 comentarii)  •  2 noiembrie 2015, 16:45

Si comentariul dvoastra este simpatic 😛
Imi place rugbyul si ma impresioneaza disciplina „derbedeilor” (conform Oskar Wilde) in fata arbitrului. Imi place arbitrajul video, pentru ca denota dorinta de a nu gresi in decizii.
Am fost bucuros cind stejarii au facut sirop din frunza de arţar.
Dar nu as vrea sa fiu „la fundul gramezii” 😉

anticircotas (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2015, 17:04

Asta e tot ce ati inteles din spectacolul magnific pe care l-am putut urmari in direct? Demersul dvs prin care incercati sa duceti in derizoriu unul dintre putinele sporturi adevarate care ne-au mai ramas este un mishto ieftin, o caragatza care nu va onoreaza. Rugbyul, spre deosebire de fotbalul pe care va inghesuiti sa-l comentati aproape saptamanal, este capabil sa ne livreze, in continuare, EMOTIE, la cel mai inalt nivel. Eu am jucat fotbal la nivel organizat, in Divizia C (al treilea esalon fotbalistic), am lucrat apoi in cadrul unui club de fotbal din prima liga, dar in acest moment fotbalul nu imi mai spune nimic. Nu mai pot sa ma uit la un meci, indiferent ca joaca Chiajna, Barcelona sau moartea pasiunii numita nationala Romaniei. In schimb, am stat cu ochii lipiti de televizor in timpul celei mai frumoase cupe mondiale a rugby-ului, am murit si am inviat alaturi de „stejari”, am injurat arbitrii cand au blocat drumul spre semifinale al Scotiei, detinatoarea en-titre a „lingurii de lemn” in Six Nations (unde a fost invinsa pana si de Italia!), am suferit alaturi de Argentina si am aplaudat in picioare, in fata televizorului, spectacolul de gala numit Noua Zeelanda-Australia.
Sigur, nu sunt absurd, nu cer nimanui sa-mi impartaseasca entuziasmul pentru rugby, altii iubesc fotbalul sau snookerul, ceea ce mi se pare absolut normal, dar nu vad rostul acestor atacuri „sub centura”, initiate, e drept, de domnul Ioanitoaia. Fotbalul e sportul-rege (de mult timp in fundul gol, zic eu), va urez mult spor in comentariile glorioaselor meciuri pe care le vom face la anul in Franta, dar va rog sa lasati in pace sporturile pe care nu vreau sa cred ca nu le intelegeti, dar care va displac din motive care imi scapa. Repet, glumitzele de doi bani pe care le-ati insirat in articolul dvs nu va fac cinste si, mai mult, fac un real deserviciu unuia dintre putinele sporturi care ne mai scot din cenusiul cotidian.

GOGOBERIDZE (9 comentarii)  •  2 noiembrie 2015, 18:02

Ma tem ca si eu sa nu fiu declarat comentatorul numarul unu pe acest site,asa cum Gorgodze a fost declarat omul meciului.Ghinionul acestei Cupe Mondiale este ca s-a desfasurat la concurenta cu meciurile din Liga I,fapt ce ia facut pe unii comentatori sa traga cu coada ochiului la meciurile de rugby,toata atentia fiind pe fotbalul echipelor romanesti si mai cu seama asupra FCSB sau Steaua pentru chibiti.Aseara bunaoara am urmarit pe Digi Sport 1comentariile dupa meciul Steaua -CFR.N-am vazut meciul si nu stiu rezultatul ,insa vorbindu-se numai despre Steaua cu siguranta ca ea a castigat.Vorba ceea invingatorul ia tot,inclusiv pupaturile in cursul emisiunii.Cred ca si Halep a castigat la Singapore,Digi Sport numai despre ea a vorbit ignorand pe buna dreptate celelalte anonime.Sunt convins,dar asta n-a mai spus-o Digi Sport, ca Fiorentina a castigat prin golul inscris de Ianis,alt aroman la moda.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 noiembrie 2015, 19:03

@punga 68

Scuze, era vorba de CM din 2007. Mea maxima culpa. R.P.

mihai (5 comentarii)  •  2 noiembrie 2015, 21:27

Cu tot respectul pentru dumneavoastra, nu intelegeti nimic din rugby si v-as recomanda sa nu mai scrieti vreun articol despre acest sport. Motivul pentru care va cer acest lucru(in ciuda faptului ca fiecare e liber sa scrie si sa vorbeasca despre ce vrea) e pentru ca dumneavoastra sunteti un formator de opinie si cred ca ar trebui sa scrieti doar despre subiectele pe care le stapaniti, rugby-ul clar neaflandu-se printre ele.

Ilie (86 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 12:31

Excelent articol Dl Paraschivescu. Va multumim ptr atentia purtata si acestui magnific sport. Daca imi este permis, as adauga si eu ceva la rubrica lucrurilor simpatice. Este vorba despre Dan Carter, decarul proaspatului campion, ce si-a jucat simbata prima si ultima finala de World Cup, precum si ultimul meci sub tricoul ferigei argintii. Inainte de dropul sau de la 40m fara elan din final de meci, el a trecut pe la mai multe cluburi. Unul din ele a fost Perpignan (unde a jucat si Tonita) din prima divizie franceza, unde a stat 1 an. A fost parca prin 2008. Zic ca a stat un an si nu ca a jucat un an, ptr ca din prima luna s-a accidentat grav (ligamentele incrucisate). A stat astfel inactiv 6 luni, ceea ce a insemnat, cu reeducare cu tot, ca nu a facut nimic acel an la Perpignan, care investise mult, nu numai financiar, in Dan Carter ptr acel sezon. Acesta a preferat totusi sa nu stea acasa in toata aceasta perioda, cu toate ca la nivel contractual i se permitea. Nu, a preferat sa vina in fiecare zi la antrenamente. Chiar daca nu juca, se facea util : cara sacii de mingii sau bidoanele de apa de era nevoie, vorbea jucatorilor, ii acompania in deplasari. Era prezent linga ei. E bine deci ca un campion al spiritului sportiv, si nu numai, a reusit pina la urma sa-si termine cariera cu o medalie de aur la git. Eu o gasesc simpatic

ottonelu (5 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 13:36

Excelent, domnule Paraschivescu. Si vă mulțumesc pentru ca învăț din fiecare articol al dumneavoastră cel puțin o jmeckerie lingvistică, azi: „discreția care frizează confidențialul”. Superb… 😀

Comentează