Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Nu cumva o luăm razna?

E distracţie mare la Manchester. Plouă cu bani şi ninge cu profituri

Permalink to Nu cumva o luăm razna?
luni, 7 septembrie 2015, 9:28

Conform îndemnului „shake the sheik”, Manchester City se uită în pungă şi constată că poate ieşi la cumpărături. Clubul pompează 45 de milioane în Nicolas Otamendi, 67 de milioane în Raheem Sterling şi 75 de milioane în Kevin de Bruyne.

Otamendi e un fundaş cumsecade, dar nu un monument. Are 27 de ani, a jucat de 25 de ori în naţionala Argentinei şi a muncit bine la Porto şi Valencia. Oricum te-ai uita, suma de achiziţionare e enormă. Spirala devine abruptă, iar lucrurile ajung să frizeze scandalosul în cazul lui Sterling şi De Bruyne.

Pe ultimul Mourinho îl evacuează de la Chelsea după ce-i face portretul unui puber răsfăţat şi miorlăit. Reciclat la Wolfsburg, De Bruyne e recuperat de Manchester City şi din balast lacrimogen se preschimbă în carnasieră. Lumea murmură pe bună dreptate: dacă De Bruyne costă 75 de milioane, Sergio Aguero cît ar trebui să coste?

Ce se poate face pe City of Manchester merge şi pe Old Trafford. Manchester United ridică mănuşa aruncată de Manchester City şi „e încîntată să anunţe transferarea” lui Anthony Martial de la AS Monaco şi semnarea unui contract pe patru ani, cu opţiune pentru al cincilea.

Martial mai are puţin şi împlineşte douăzeci de ani. Încîntarea lui Manchester United se cifrează la vreo 50 de milioane de euro. Entuziasm, nu glumă. Cu o încîntare comparabilă, Manchester United se desparte de Adnan Januzaj, în care David Moyes, predecesorul lui Louis van Gaal, îl identificase nu demult pe „noul Cruyff”. Că Januzaj nu e noul Cruyff ştie toată lumea, în afară de Moyes. Dar nu asta contează.

Între Martial şi Januzaj sînt fix zece luni diferenţă, nici o zi în plus sau în minus. Şi-atunci, de ce să-l împrumuţi pe Januzaj la Dortmund ca să cumperi, cu o basculantă de bani, un fotbalist de aceeaşi vîrstă? De acord, Martial promite mai mult şi oferă o perspectivă investiţională mai bună.

Dar oare chiar atît de mare să fie diferenţa? Ar fi interesant de aflat şi ce gînduri trec prin mintea lui Sir Alex Ferguson, omul care l-a adus pe Januzaj la prima echipă şi după a cărui plecare Manchester United şi-a obţinut statutul de fantomă prestigioasă.

Cînd cifrele de transfer urcă la asemenea cote pentru nişte fotbalişti care nu înseamnă nici pe sfert ce au însemnat la vremea lor Kakà, Ronaldinho sau Zidane, cînd un Gareth Bale bate spre suta de milioane de euro, eşti dator să ai propriul tău „ice bucket challenge”.

Să-ţi torni frumuşel o găleată cu apă rece în creştet şi să te întrebi care e desenul din covor. Ce se întîmplă? Cît de multe NU ştim de fapt? Cît de ridicolă este retorica fair-playului financiar? Oare nu cumva, dincolo de călcarea în picioare a eticii, o luăm cu toţii razna?

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Stelistul (1 comentarii)  •  7 septembrie 2015, 13:16

Noi nu o luam razna, ei o iau, pe banii lor 🙂
De ceilalti doi nu stiu, dar Sterling cred ca e o investitie buna chiar si la cifrele astea, se va vedea.
Cred ca la Man City este si un cerc vicios al preturilor, si-au facut un renume ca au bani si acum toate cluburile (si probabil si agentii jucatorilor) cer mai mult decat ar cere altor cluburi, ca de, „au de unde”.

der_grosse (17 comentarii)  •  7 septembrie 2015, 13:18

hm, depinde cine masoara. daca as fi multimiliardar si cu perspectiva de tot asa pt eternitate probabil ca 60-70 de milioane sunt nesemnificative. oricum , de nu iese bine, nu ii pierzi pe toti, poate jumatate si asta inseamna ca ti-ai facut pofte de cu 0,0000…001% din averea ta (daca nu cumva iti acopera alt jucator pierderea). pt noi, salariatii, in schimb…

dana (1 comentarii)  •  7 septembrie 2015, 13:44

vorbim de sheik-ii aia din zona Golfului de unde fug 4 milioane de oameni de frica unui razboi, si fug in Europa? vorbim de sheik-ii astia care si ei tot in Europa se refugiaza sa-si etaleze jucariile pt ca in golf odata ce ti-ai rostuit 10-20 de camile esti la fel de bogat ca vecinii tai? Rusii tot in Europa vin, indiferent de cit de bogati sint, arabii la fel, bogati si saraci, care-i treaba? tre sa plecm noi, europenii, in America, sa nu ne ingheusim pe bombeuri pe aici?!

Obiectiv (461 comentarii)  •  7 septembrie 2015, 15:39

Asteptam un astfel de material si, chiar daca nu mai socializati pe acest blog, o sa postez o opinie.
De acord cu opinia dvs. in privinta sumelor cheltuite de cluburile din Manchester, dar mai sunt destule alte exemple (nu numai in Anglia) de fotbalisti transferati la preturi neverosimile: Di Maria (dupa o aparitie neconvingatoare in Premier League), Kondogbia, Abdennour, Sandro, Son Heung-min, Benteke (ar trebui sa aiba in fiecare sezon peste 20 goluri la cele 32.5 mil. £), Baba Rahman s.a. Separat, il amintesc si pe Kovacic, ajuns la Real pentru vreo 30 mil. Euro; numitul fotbalist nici macar nu-i titular in „nationala” tarii sale!
City nu prea avea nevoie de Sterling si se prezinta exceptional in acest inceput de sezon, in timp ce van Gaal este disperat sa construiasca o echipa comparabila cu cea a vecinilor. O.

TODOR TIBERIU (1 comentarii)  •  7 septembrie 2015, 17:40

Am luat-o razna de mult maestre! Comentariile sunt de prisos.

ciupi (17 comentarii)  •  7 septembrie 2015, 17:41

are allah petrol si ca sa dea vreo 30 de milioane pentru ianis…

dudu (2 comentarii)  •  7 septembrie 2015, 20:36

Cand s-a transferat Chiricehes de la Steaua, i-am spus unui priten ca daca pleca de la o echipa din Spania sau Anglia, acelasi Chiriches ar fi valorat cat Garreth Bale. Tras de maneca, am recunoscut „Ok, nu cat Bale, dar in orice caz macar 40-50 de milioane”.
Asta e lumea in care traiesc ei. Nu de multe ori am impresia ca marile cluburi europene procedeaza cu banii arabilor cum procedam noi romanii cu fondurile europene – baga tata un panou de informare si 20 de flacai virtuali scoliti frizeri la fara frecventa, ca fraierii de la UE dau un milion de euro pentru asta… Pana la urma nu conteaza ca ne batem joc de ei – banii intra, intr-un fel sau altul – in economie…

Weisenbecher (1 comentarii)  •  7 septembrie 2015, 20:42

Domnule Paraschivescu,

Vă apreciez, dar vorbiți puțin în necunoștiință. Lumea de la noi are prostul obicei să îl privească pe conducătorul de la City drept vreun arăboi care vorbește cu cămilele și schimbă antrenorii cum se schimbă la Steaua. Din 2008 până în prezent, știți câte interviuri a dat sau de câte ori a intrat ”în direct”? O singură dată, iar asta pe site-ul clubului. Din 2008, City a trecut prin tranziții după tranziții, pas cu pas, mai întâi au creat un City headquarters cu terenuri, academie, spital, etc, urmat de transferuri care să ajute clubul să crească. În ultimii 5 ani, cea mai joasă poziție a fost locul 2? Totul se face cu cap, City a primit aproape 140 de milioane de euro din drepturile de televizare pentru sezonul actual, din aceștia au aruncat aproape 100. 40 de milioane profit. Fotbalul a luat-o razna pentru că absolut toată lumea vrea să profite de acest boom financiar din EPL. Niciodată nu s-au plătit 80 de milioane pe De Bruyne. Suma este de aproximativ 55, iar suma asta o să fie plătită în 3 ani, niciun transfer nu se mai face cu banii jos în prezent, nici măcar Neymar la Barcelona sau Suarez tot acolo. FFP-ul o să pice pentru că nu își mai are sensul, cel puțin pentru Anglia, după ce sume vor ajunge la cluburi. City este modelul unui club ce trebuie urmat, club ce a investit ENORM în infrastructură, ce a adus vedete și și-a amortizat cheltuiala, dar mai ales, un club ce investește în tineret.

GOGOBERIDZE (9 comentarii)  •  8 septembrie 2015, 12:01

Ziceati ca vremea zarafilor a apus,da de unde,e mai in floare ca niciodata.Se schimba in draci rubeaua cu funducul,mahmudeaua cu irmilicul,firfireaua cu gologanul si ce s-o mai gasi prin tescherea.Acesti fotbalisti-marfa se schimba precum monedele calpe si noi cadem pe spate de admiratie.Nicicand inselatorul cu chilipirgiu n-au facut asa repede targ.Ce mai este fotbal in aceasta afacere murdara?Naivii ,ca sa nu le zic altfel,mai cred ca asista la un joc sportiv cand de fapt asista la o cacealma la sume uriase.Alege-s-ar praful sa se aleaga de ei si de fotbal!

Obiectiv (461 comentarii)  •  8 septembrie 2015, 17:21

@ Stelistul
Sterling, investitie buna?
Baiatul acesta, care nu stie pe ce lume traieste, nu merita nici jumatate din banii pe care City i-a investit in transferul lui. Acelasi club care, se scrie pe acest blog, investeste mult in academia proprie!
Ratari monumentale, decizii gresite, greseli tehnice, cazaturi hilare (dupa ce a calcat pe minge), totul in mare viteza, cam asta am vazut pana acum la el. Pentru acei bani, Sterling trebuie sa se compare cu Silva (prin calitatea si numarul assist-urilor) si cu Aguero, cu acesta din urma prin numarul de goluri! O.

Ilie (86 comentarii)  •  9 septembrie 2015, 12:53

Dl Paraschivescu, dixit ziarul l’Equipe, suma de transfer a lui Anthony Martial ar fi de 80 M€ ..

Marcovici (180 comentarii)  •  11 septembrie 2015, 15:55

Habar nu avem cat de multe habar nu avem. Dar o replica cinematografica ne ajuta: You can’t handle the truth! Dincolo de cifre, scade circul, pardon, spectacolul. Ni se ofera tot mai mult o marfa, in mare parte, expirata. Ultimii zece ani ne arata o globalizare care a luat-o razna nitel, voit sau nu. Iar asta se reflecta si in sport. Eu zic ca noi inca nu am luat-o razna, dar nici multe nu mai avem.

kkciosuldelahamangia (18 comentarii)  •  11 septembrie 2015, 18:57

sport si munca este un oximoron.
sportivul nu munceste.
femeia de serviciu nu se antreneaza.

Venom (15 comentarii)  •  16 septembrie 2015, 18:41

Dacă vedeți cum se împart banii în premier league și cât iau inclusiv nou promovatele, sumele cu care transferă englezii, dacă nu sunt chiar mici, sunt proporționale. De asemenea, UEFA tocmai a mărit cu 25 la sută bonusurile.

Comentează