Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

O lecţie pentru băieţi

Dacă doriţi să revedeţi. Astăzi, Dan Alexa şi ai lui

Permalink to O lecţie pentru băieţi
luni, 17 august 2015, 9:19

„Sportul e sport şi fair-playul e fairplay.” Au trecut două luni de cînd Dan Alexa a spus-o la televizor. Dincolo de puritatea diamantină a acestor constatări de tip „Messi e Messi” sau „Pirlo e Pirlo”, un enunţ în care „Dan Alexa” şi „fair-play” apar împreună e o fantezie literară. Alexa nu crede în cavalerism, iar ăsta nu-i un lucru nou. Îl ştim din 2008, cînd Alexa a tras la poarta CFR-ului în loc să dea mingea adversarului care o trimisese intenţionat în aut. Fapt interesant, Alexa era atunci căpitan de echipă. Fapt şi mai interesant, la reproşul ulterior al lui Tony, căpitanul lui CFR, acelaşi Alexa a spus la microfon: „Toată viaţa mea nu am fost fair-play. Nu are de ce să-mi pară rău.” Cum se leagă puseul de sinceritate de atunci de declaraţia echivoc-diplomatică de acum două luni rămîne o taină a fotbalului. Poate că aşa arată diferenţa dintre jucător şi antrenor.

Sîmbătă, la sfîrşitul meciului de la Timişoara, Ianis Zicu s-a accidentat şi craiovenii au trimis mingea în aut. La reluare, gazdele au refuzat să răspundă cu bună-cuviinţă gestului cuviincios. E prea mult să bănuiesc că asta a fost indicaţia de pe margine? Mai degrabă nu. Deşi şi-a nuanţat declaraţiile, Dan Alexa a rămas cel din 2008: un om pentru care scopul scuză mijloacele chiar şi atunci cînd mijloacele sînt de nescuzat. Peste un meci oricum acru şi sleit s-a aşezat o pojghiţă de dezgust. Cînd vrei să cîştigi aşa, e mai bine să nu poţi. Şi indiferent dacă obstacolul în calea izbînzii se numeşte justiţie imanentă sau poetică, e de aşteptat să existe un contabil nevăzut care să ţină evidenţa găinăriilor. Sigur, uneori ni se pare că făptaşul a scăpat nepedepsit. Vă asigur că e doar o impresie. Data ispăşirii se numeşte, de obicei, „cînd ţi-e lumea mai dragă”.

Nu-i poţi pretinde lui Dan Alexa o reacţie de tip Arsène Wenger. E deja istorie meciul de Cupă în care Arsenal a înscris golul de 2-1 în poarta lui Sheffield tot după o manevră necavalerească, iar Wenger a cerut rejucarea meciului. (Ba a şi obţinut-o, semn că în Anglia fair-playul prăfuit şi inutil nu e ţinta ironiilor şi a dispreţului.) Dar dacă tot e restant la cavalerism, Dan Alexa ar putea suplini prin aderenţa la înţelepciunea populară. Or, Alexa nu pare pătruns de sensul vorbei din vechime „Ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face”. Pe 7 noiembrie 2014, într-un meci acasă cu CS Mioveni, el a protestat furibund din cauză că un adversar n-a retrimis mingea care fusese dată afară tot pentru îngrijiri medicale. Atunci, Dan Alexa a imputat lipsa de fair-play. Acum (şi în 2008) el a stabilit că fair-playul e o fandoseală pentru proşti. Şi a avut grijă să le predea cu succes lecţia unor elevi care au băgat imediat la cap. Complimente, băieţi!

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Clem (1 comentarii)  •  17 august 2015, 9:58

„Local” sau punctual un asemenea individ poate castiga, dar in general o societate care „musteste” de asemenea oameni pierde, adica va fi mereu in urma altora care respecta cat de cat fairplayul sau dreptatea. Iar pierderea va fi inclusiv la bani, singurul lucru pe care de obicei astfel de ipochimeni il respecta.

soryn (2 comentarii)  •  17 august 2015, 10:05

domnule paraschivescu de mult timp doresc sa va scriu si am ocazia pentru ca dvs criticati fara a va interesa sau a va documenta inainte de a spune unele lucruri… de exemplu dvs spuneti ca ati tinut cu poli a lui iancu… de ce? pentru ca era continuatoarea bragadirului? spuneti ca sustineti echipa siporterilor? de ce? stiti ca aceasta echipa a fost infiintata tot de omul politic robu in 2004? si pina in 2011 acesti mari suporteri nici nu erau interesati de soarta acestei echipe care era in liga 5, echipa aceasta exista concomitent cu poli lui iancu…daca ati stiut aceste lucruri sinteti un ipocrit, iar daca nu atunci sinteti doar un altul care isi da doar cu parerea, pentru un banut in plus, sincer cred ca este destul de greu sa stai la masa cu un liiceanu si apoi te pui la masa cu un dinu „vama” sau un chivorchian si sa „gusti” glumele nesarate…dar banu … ce nu face omul pentru un ban…

MELINTE (9 comentarii)  •  17 august 2015, 10:06

Ma tem ca aveti prea multe pretentii de la el.In fotbalul practicat ca si in viata este un rudimentar,ce vreti, este fotbalist.

ralffy_mr (4 comentarii)  •  17 august 2015, 10:20

asta dovedeste ca multi oameni, printre care multi fotbalisti romani, oficiali si investitori ai fotbalului romanesc sunt limitati intelectual!! 🙂

sorin (4 comentarii)  •  17 august 2015, 10:27

Astept cu nerabdare sa gasiti si sa comentati un lucru cat de mic, pozitiv legat de ACS Poli Timisoara. Ptr ca in acest moment in oras exista doua clone ale vechii Poli, iar dumneavoastra loviti fara mila doar in una si nu-i corect. Mai precis comentati intotdeauna numai atunci cand gasiti un cusur. Daca se intampla ceva pozitiv si cu siguranta se intampla si asa ceva…tacere!

soryn (2 comentarii)  •  17 august 2015, 10:38

am trimis un comentariu de ce a fost sters? nu am injurat si nici nu am jignit… domnul paraschivescu nu suporta o parere care ii contesta unele elucubratii ?

ddd (2 comentarii)  •  17 august 2015, 10:41

Dan Alexa nu va fi antrenor mare niciodata…nu l ajuta nici capu si nici caracterul..

birlic (19 comentarii)  •  17 august 2015, 10:47

In multe articole ,am avut ceva de comentat la pozitia Dvs. nu e cazul si acum ,subscriu intru totul.

Andrei F (62 comentarii)  •  17 august 2015, 10:48

Foarte fumos si corect…Aici sind de acord cu dv.. Nu sint de acord cind spuneti ceva in genul ca Stelei care se plinge de arbitraj nu e bine ca arbitrajele sa o favorizeze din aceasta cauza…Eu corect consider ca ar fi ca arbitrajele sa fie corecte si punct…Parca spusele dv. lasa loc sa credem ca nu va deranjeaza ca arbitrajele sa continue sa fie contra dar in nici un caz sa fie pro Steaua…

Soos Vilmos (3 comentarii)  •  17 august 2015, 11:12

Oare de ce unii oameni nu ramin sa se pronunte asupra domeniilor la care se pricep ? Acest domn pseudocomentator sportiv a dat dovada inca odata ca pentru el fotbalul este o caciula mult prea mare. Respect pentru omul de litere, dar nu si pentru dramoletele privind sportul.

bogdan a (49 comentarii)  •  17 august 2015, 12:18

Deja si 14 echipe par cam multe in insipidul nostru campionat. Se pare ca cantitatea scazuta nu implica ca calitatea sa creasca … cacofoniile sunt intentionate, in pas cu fotbalul din Romanistan. Alexa e un chirurg in permanenta stare de razboi, amputeaza repede orice pare periculos, inclusiv fair-playul. Nu e loc si timp de fineturi. Domnule Paraschivescu, am o intrebare, de ce nu mai raspundeti comentariilor ? Era reconfortant pentru mine sa stiu ca un om ca dvs le citeste si mai si raspunde, indiferent de calitatea eseului 🙂

daniel (17 comentarii)  •  17 august 2015, 12:36

fair play n-o fi fost, dar un fin dribleur da! poate garincha sa-l fi depasit!

re (8 comentarii)  •  17 august 2015, 13:02

Inca sunt mirat ca a stiut ca exista „fair-play”. Un limitat…in toate 🙁

ionica (1 comentarii)  •  17 august 2015, 13:53

bravo
pt aceste reamintiri

titi rulment (1 comentarii)  •  17 august 2015, 14:53

Nu inteleg cum puteti sa comentati comportamentul sau declaratiile unuia ca Alexa. Omul oricum nu intelege ce se intampla in jurul lui si daca insistati in a va uita la toate declaratiile lui de-a lungul timpului, o sa vedeti ca personajul e putin..challenged

john.peris (11 comentarii)  •  17 august 2015, 15:57

Respect Maestre !

brazvan (30 comentarii)  •  17 august 2015, 21:57

maistre, stricați orzul pe gâște. nu-l prinde etapa a cinșpea pe alexa antrenor.

azimut (5 comentarii)  •  17 august 2015, 22:10

stricati cerneala pentru un neica nimeni pana la urma. dar cine a fost acest Alexa? ca nu prea am auzit de el…

cpt.ahab (26 comentarii)  •  17 august 2015, 22:31

Alexa e acel „caine pana la moarte” din 2005, care „nu e dinamovist, doar a jucat acolo” in 2015. Avea dreptate epigramistul: „uneori neprevazutul/ coreleaza foarte bine/ forma si cu continutul”

Dan Mitrofan (1 comentarii)  •  18 august 2015, 4:56

Chapeau!

FYRY (22 comentarii)  •  18 august 2015, 10:16

dana… o mizerie umana

fgh (14 comentarii)  •  19 august 2015, 19:02

Alexa cam are dreptate, concepția despre gesturile de așazis fair-play ar trebui revizuite; din următoarele motive:
1. mulți jucători simulează accidentarea rămânând pe gazon deși ar putea continua jocul ( după gesturile disperate pe care le fac ai crede că trebuie musai înlocuiți, dar ei reintră imediat în joc după ce sunt scoși (cu targa!) pe margine …pentru îngrijiri medicale); și o propunere: jocul să fie întrerupt doar la fluierul arbitrului, iar jucătorul care iese în aceste condiții să rămână pe tușă cam 5 minute (ca tratamentul medical aplicat să aibă efect..?!.);
2. mai grav este că în minutele de prelungire antrenorii recurg la schimbări de jucători, evident, doar pentru a trage de timp; și acest gest, total lipsit de fair-play, ar trebui eradicat; motivul cum că dacă un jucător se accidentează chiar în minutele de prelungire și tre înlocuit pentru a nu rămâne în inferioritate numerică nu stă în picioare: mai demult, nu se făceau schimbări de jucători (chiar accidentați, echipa rămânea în zece) și totuși jocul de fotbal …nu a murit; dimpotrivă!

kkciosuldelahamangia (18 comentarii)  •  19 august 2015, 20:20

adevarul este ca in sportul din zilele noastre, ,,sport” in care se invart si castiga sume imense, notiunea de ,,fer-plei” nu are ce cauta, e ca si cum gazeta nu ar mai vinde ziare pana cand prosport( stiu, a dat faliment, dar ca exemplu) nu vinde si el acelasi numar de ziare, sportul initial, practicat in timpul liber si din placere, nu mai exista, e mort, caput, finito, vorba iepurasului: koniet filma.

simon niculae (2 comentarii)  •  20 august 2015, 19:11

Nea Radu, Dom’ Radu ,da de altul mai dur nu va luati ,prea de tot ! Daca cititi mai sus, o sa aflati ca este vorba de un fin dribleur( oi fi scris corect !?), si am aflat si noi ! Bun netu’ asta ! Da si Alexa !!

fgh (14 comentarii)  •  21 august 2015, 11:43

și altceva am mai vrut să spun,
d-v ce înțelegeți când comentatorii meciurilor de fotbal ne informează că,
-echipa XYZ a început să …verticalizeze mingile (că eu înțeleg că au început să …tragă lumânări, adică le dau drept în sus)
-sau atunci când ne informează că pasa a fost filtrată (că a fost trecută prin sită sau ciur?)
-sau atunci când spun că echipa …păstrează posesia (că …posedă o păstrare oarecare, nicidecum mingea?);

Comentează