Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Pentru un strop de etică

S-a făcut observaţia că fotbalistul român nu ştie să dribleze. Fals

Permalink to Pentru un strop de etică
luni, 10 august 2015, 10:11

Există totuşi un adversar pe care fotbalistul român îl driblează de cîte ori poate, deşi s-ar cuveni să vadă în el un aliat, nu un adversar. E publicul. Omul care plăteşte bilet, omul care face din meci prilejul de-a scoate capul din zgura vieţii, omul care oferă ceva şi aşteaptă altceva în schimb. Omul acela e păcălit, tras pe sfoară, escrocat, dus cu preşul iluziei. I se promite şi nu i se livrează. Aşteaptă într-un ritual mandarin de oţelire a răbdării şi o ia mereu de la capăt. Etapă de etapă, meci de meci, indiferent dacă-i joacă favoriţii sau echipe care nu-l interesează. Omul acela tînjeşte după fotbal autentic, iar pofta i se usucă în clipa cînd vede – din nou – că prăjitura din vitrină e butaforică şi n-are gust. Chiar e caraghios să cerem un strop de etică fotbalului românesc? Chiar e inutil să le spunem actorilor că-şi bat joc de public? Şi că sînt primii vinovaţi de retragerea acestui public din fenomen?

Nu e un motiv de mîndrie pentru fotbal că e singurul sport unde se simulează şi se trage de timp. Nu e un motiv de mîndrie nici că o naţională care a fost cap de serie la tragerea la sorţi pentru CM are un campionat unde, după cinci etape, cinci echipe n-au bătut pe nimeni. Campionatul a ajuns un decor al mediocrităţii şi al trişului. Sub pavăza tacticii, fotbaliştii reciclează aceleaşi şmecherii fără să-i pedepsească nimeni. Se prăbuşesc ca mitraliaţi la cea mai mică împingere, se ţin de glezne cînd sînt atinşi întîmplător pe umăr, urlă ca din gaură de şarpe cînd îi prinde cineva de tricou. Fragmentează, simulează, enervează. Rare sînt meciurile în care portarul echipei care conduce nu se întinde suferind pe iarbă, tot un rictus şi-un necaz. Rare sînt meciurile în care copiii de mingi nu dispar din secunda cînd e 1-0 sau 2-1pentru gazde. Rare sînt meciurile în care numeri mai multe faze decît proteste.

Mai avem motive să ne uităm la aşa ceva? Se vede treaba că da. Un burete nevăzut ne şterge din memorie toate aceste urme ale deşeurilor. Aşteptăm din nou. Ce? Nu neapărat un meci epopeic, nu neapărat o izbucnire orgolioasă de talente. Nu avem de unde să producem un talent de nivelul lui Pastore. Şi-atunci, ce aşteptăm? Fotbalul despre care au scris Hornby şi Galeano? Fotbalul lui Francescoli, Baggio şi Rooney? Poate şi asta, dar nu neapărat. Aşteptăm un pic de francheţe şi dîrzenie. Un Hoffenheim-Eintracht sau un Stoke-West Ham în variantă românească. Eventual un dribling prin care să scoţi din joc fundaşul, nu o mimare prin care să scoţi din minţi publicul. Dacă e prea mult, spuneţi-ne şi ne mutăm la tir sau la popice. Acolo nu se trage de timp şi nu se simulează. E-adevărat, despre ele n-a scris nici Hornby, nici Galeano.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

viorel (3 comentarii)  •  10 august 2015, 11:10

este foarte trist fotbalul nostru. becali isi bate joc de steaua cum ceilalti si-au batut joc de celelalte braduri din fotbalul nostru: Craiova, Pitesti, Timisoara, Dinamo, Rapid s.a.m.d. prefer sa vad o noua regula in fotbalul nostru chit ca o ia steaua din liga a 2a sau a 3a dar sa vedem un fotbal curat si profesionist. becali vrea sa plece? doamne ajuta si speram sa vina unul nou sarac dar sa lase fotbalul sa respire

victor L (69 comentarii)  •  10 august 2015, 11:11

Acum, ca sa fiu in ton cu unii ziaristi, este bine ca se joaca asa.
Daca, Doamne fereste, am vedea niste meciuri incredibile ca frumusete, nu ne-ar incolti ideea ca baietii s-ar dopa?
Ca unii ciclisti cum dau o pedala mai vioaie, ori un inotator da mai cu folos din brate, gata, s-a dopat.
Asa ca e bine, stim ca fotbalisrtii nostrii sint naturali, fara Euri 😛

Valer (1 comentarii)  •  10 august 2015, 11:20

Domnule Paraschivescu, mare dreptate aveti. Dar va intreb si eu: de unde sa invete fotbalistul roman altceva decit il invata antrenorul? Inca de la juniori li se spune, de fapt li se urla:„daca te atinge, cazi!”, iar el asta face. Si-apoi, ati auzit ca vreun antrenor sa fie intrebat de ziaristi despre motivele simularilor practicate de elevii sai? Eu nu am auzit… Si inca ceva: este intrebat vreun arbitru despre motivele care-i fac pe jucatori sa simuleze? Este stiut ca de (prea) multe ori daca jucatorul nu se prabuseste sub „greutatea loviturii” arbitrii nu fluiera nimic. Cred cu tarie ca in locul multor barfe de tabloid care „vand” emisiunea, ar fi mult mai interesante si extrem de benefice citeva luari de pozitie in acest sens, al demascarii antrenorilor care-i invata, de mici, pe fotbalisti sa triseze sau a arbitrilor care…

Andrei F (62 comentarii)  •  10 august 2015, 11:22

In mare aveti dreptate.Totusi meciul de la sirbi ar fi meritat o nota de trecere chiar daca rezultatul a fost negativ.Si sint jurnalisti care au spus-o.Radu Cosasu…

Alex One (17 comentarii)  •  10 august 2015, 11:22

Numai fotbalistul roman dribleaza publicul maestre ?Daca inlocuim „fotbalist ” cu jurnalist, politician,etc. nu suna la fel ? Pana la urma fotbalul ramane un sport spre deosebire de celelalta activitati care ne afecteaza mult mai tare. Corect si de bun simt articolul dv, dar merita extinse comparatiile la „sporturi” mult mai serioase. Chiar e caraghios sa cerem un strop de etica DOAR fotbalului !

Munteanul (10 comentarii)  •  10 august 2015, 12:30

Subscriu,Maestre….Mi-e dor și mie de FOTBAL ADEVĂRAT. M-am uitat cu nostalgie la retrospectiva de la ”Replay”, pe TVR, de pe vremea fotbalului catalogat acum ca romantic,lent….Cum curgea mingea plecată din gheata lui Dembrovschi sau Liță Dumitru, cum mergea ca un trasor din piciorul Irimescu la loviturile libere, cum rămânea agățată de piciorul lui Balaci în alergare, printre 3-4 adversari….Da, și atunci ”Țânțarul” Țălnar sau, mai încoace, ”Fiara” Lăcătuș cădeau uneori ca secerați numai de la respirația adversarului, dar asta după ce dădeau 10-15 centrări ca la carte pe meci, după ce înșirau pe drum jumătate din echipa cealaltă (uneori și din cea proprie!!), după ce dădeau 15-20 de goluri pe sezon…..

Cip (3 comentarii)  •  10 august 2015, 12:37

Nimeni nu a promis nimic. Iti place – te uiti. Nu-ţi place – nu te uiţi. Mută-te unde vrei, dar ai grijă că la popice sau tir, pe lângă faptul că nu se trage de timp şi nu se simulează, nici nu se primesc mii de euro lunar ca să vorbeşti/scrii despre lipsa de etică.

liviu ardelean (12 comentarii)  •  10 august 2015, 12:41

fain!

Marcel (6 comentarii)  •  10 august 2015, 14:53

Parcă ați scris pentru mine!
Mie dor de fotbal și totuși când mă hotărăsc să mă uit la vreun meci de la noi rămân cel mai adesea cu o greutate în stomac… Ce vină am eu că am crescut cu Craiova Maxima, cu Dinamo care ajungea şi ea într-o semifinală de cupă europeană, cu Steaua ’86, cu generaţia de aur? Cu FOTBALIŞTI nu cu jucători de fotbal.

Cimezan Vladimir (5 comentarii)  •  10 august 2015, 15:01

Domnule Paraschivescu, la scenele punctate se mai poate adăuga incitarea voită a publicului, căci tocmai acela care a dat de pământ cu adversarul, chiar deasupra cadavrului acelui nefericit, ridică mâinile ca semn că n-a făcut nimic, ci doar arbitrul are ceva cu el, cu echipa lui, cu verișorii lui, sau cu vecinii de scară. Așa sunt educați, așa li se spune să lase la cabină gândul de bine și răsfăț, în schimb, să se manifeste pe un marș victorios al crampoanelor și să fie refractar la orice urmă de lirică acceptare a neprofitabilului profil etic. Și publicul gazdă acceptă acest joc de-a hoții și vardiștii… Campionatul este o farsă sau un vodevil la care tenorii au dureri de măsele, în schimb ne mințim frumos cu acel loc șapte al „naționalei”, peste echipe în fața cărora jucăm în genunchi. Poate finlandezii, grecii și ungurii au luat-o drept glumă… Să nu ne îmbătăm cu apă rece, că ne va durea gâtul încă vreo câteva preliminarii. Vine toamna și Budapesta este în amonte pe Dunăre…

Sorin444 (8 comentarii)  •  10 august 2015, 15:09

Frumos scris, doar ca numai la noi, smecheria primeaza in fotbal. Daca problema e culturala, de ce, sa zicem, rugbistii romani nu trag si ei de timp, nu simuleaza? Sau handbalistii?… Nu le permit regulile jocului. Problema e la regulile jocului, sunt prea lax construite la fotbal. Nu penalizeaza suficient de sever simularea, tragerile de timp, jocul pasiv.

valentin (7 comentarii)  •  10 august 2015, 15:18

@viorel
stii, de fapt, ce mai e trist in afara de fotbalul nostru??? faptul ca asemenea articole, ca ale lui RP au (doar) doua comentarii.
romanii vor sange pe pereti. ce a zis becali, cine s-a batut pe culoar, ce fata a facut radoi etc. articole care au foarte multe comentarii. cred ca avem fotbalul pe care il meritam ca natie…

danny pump (5 comentarii)  •  10 august 2015, 17:09

nu e vorba numai de fotbal,ci in general asteptam(nu facem nimic altceva de fapt)poate cine stie rasare soarele si pe ulita noastra,se pare ca suntem poporul sperantei perpetue!!!

Lucian (2 comentarii)  •  10 august 2015, 17:59

Frumos spus! Dar despre ziaristii sportivi (si nu numai ei) care faulteaza limba romana si mimeaza profesionalismul? Publicul sanctioneaza nu numai fotbalul, evitand stadioanele, ci si presa sportiva scrisa.

brazvan (30 comentarii)  •  10 august 2015, 20:52

valentine, spune drept, nu cumva chiar ziariștii, începând cu cei din trustul pro. și continuând cu bravele noastre gazde, și-au creat și cultivat publicul lor de tot rahatul?

socrates (8 comentarii)  •  11 august 2015, 1:04

d-aia ne uitam la Premier League

Andrei33 (5 comentarii)  •  11 august 2015, 2:37

Radu, interesanta discutia, insa cam scoasa din context, daca-mi permiti observatia. In primul rand, asa cum stii prea-bine, nu doar in campionatul romanesc se simuleaza. Se face asta, chiar grosolan, la case mari si foarte mari. In al doilea rand, cineva care citeste articolul tau ar putea crede ca totul e cinstit si plin de profesionalism in Romania si ca doar fotbalul si fotbalistii fac nota discordanta. Se triseaza la toate nivelurile in Romania, de la clasa politica unde te dai lovit si stai pe tusa (in Turcia) ca sa tragi de timp, pana la ziaristi care faulteaza limba romana, cel mai adesea in suprafata de pedeapsa. Societatea in ansamblul ei e intr-o criza majora, fotbalul e doar o componenta. Normal ca nu o sa te apuci sa scrii un roman in coltul tau de pagina saptamanal la gsp, dar e bine sa nu pierdem din vedere „the big picture”. Sa ai o saptamana frumoasa.

IO (2 comentarii)  •  11 august 2015, 5:03

@Victor L, astia si daca se dopeaza tot asa de prost joaca

drako (5 comentarii)  •  11 august 2015, 9:58

raul pleaca de la antrenori,conducatori,etc.
imi povestea un junior ca prima lectie de fotbal este despre cum sa cazi,vaicarindu-te de mama focului,la orice atingere adversa…iar eu inclin sa-l cred…

valentin (7 comentarii)  •  11 august 2015, 10:02

intram intr-o dezbatere care nu o sa se termine never ever.
pe de o parte, presa, fiind o afacere spune: va dam ceea ce doriti. il vreti pe becali, luati-l. apropos de asta era o perioada, inainte sa intre la puscarie, in care parca se clona. era pe toate televiziunile deodata, nu mai aveai loc de el. probabil de atunci a invtat cum e cu clonele :).
pe de alta parte, noi (unii, din pacate prea putini), acuzam presa ca scrie numai cancan-uri.
cred ca vina e impartita pana la urma…

azimut (5 comentarii)  •  11 august 2015, 21:45

destul de bland cu bambiliciul asta de la noi. sincer am vazut meciuri de liga 3 din UK sau Germania cu mult peste un Steaua- Dinamo.Respect pentru galerii.in rest fotbal ,ZERO. Barat.

Marcovici (180 comentarii)  •  12 august 2015, 12:08

Francescoli… Mi-ati facut ziua luminoasa amintindu-mi de el!!!

Marcovici (180 comentarii)  •  13 august 2015, 17:04

La Giurgiu vazui putina de tot etica in fluierisca…

mirceaosan (1 comentarii)  •  14 august 2015, 3:15

Aveţi dreptate dar o mare parte de vină o are presa sportivă care prin dezinformare şi partinitism driblează fotbalul mai abitir decît cel mai versat simulator specializat în scoaterea de penalty sau în „arta” de a se da accidentat „mortal”.Nu mai departe de etapa asta confraţi đe-ai dvs se zbat din răsputeri să-l scuze pe Colţescu pentru arbitrajul demn de ţările africane în ciuda evidenţei. Arbitraj de asemenea nesimţire este posibil numai atunci cînd ai pe cineva în spate şi ei ştiu asta.Presa are datoria să scoată adevărul la lumină şi să demaşte clica care organizează asemenea potlogării dar din păcate mare parte din jurnalişti sînt implicaţi în maşinaţiuni direct sau indirect.

Daniel (1 comentarii)  •  14 august 2015, 4:22

Domnule Paraschivescu – fotbalul este o afacere inclusiv pe teren. Asistam practic la un sport de chiaburi, parveniti si alte epitete de care sunt sigur ca dispuneti. Va citesc cu placere dar articolul curent ma surprinde – sunt convins ca sunteti pe deplin constient ca acesti indivizi numiti fotbalisti (romani, la ora actuala) nu au nimic in comun cu sportul din pasiune, de altfel de asta se numesc profesionisti – pentru ca dansii profeseaza. De aici putem deduce relativ simplu , coroborat cu educatia precara (asta e realitatea), ca ceea ce vedem pe teren nu e nici macar un rol de teatru ci maniera in care niste parveniti se desfasoara in cadrul unui sport in interesul propriu. Sunt de acord ca exista profesii demne de urmarit – spre exemplu eu va citesc pentru ca-mi place cum expuneti sau ma uit la un bucatar ca-i apreciez dexteritatea si creativitatea, dar contextul nu se aplica in fotbalul romanesc pentru motivele enuntate mai sus. Calitatea fotbalului romanesc e o consecinta clara a lipsei de educatie , talentul daca nu e cultivat paleste in fata unei retributii aberante, iar talentele sunt rare si salariile absurde. In consecinta, ceea ce vedeti sunt niste indivizi lipsiti de imaginatie si comozi datorita conditiei ajunse, care profeseaza mediocru si atat.

cpt.ahab (26 comentarii)  •  14 august 2015, 19:37

La multi ani, maestre! Multa sanatate, bucurie si intamplari pe placul fiecarei camarute a inimii!

Cineva (6 comentarii)  •  15 august 2015, 10:24

Un calduros „La Mult Ani” si tot ce va doriti! O.

Obiectiv (1 comentarii)  •  15 august 2015, 10:29

Scuze, iar am postat folosind un alt pseudonim si senand cu cel …consacrat. Mesajul este acelasi! O.

Comentează