Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Turul. Nu al campionatului

Am debarcat recent în Normandia. Şi am avut aliaţi

Permalink to Turul. Nu al campionatului
duminică, 12 iulie 2015, 10:47

Plăcerile care nu bat la uşă sînt cele mai frumoase. Pe 9 iulie, Turul Franţei mi-a năvălit în sufragerie fără să ceară voie, dintr-o apăsare greşită pe buton. Am dat să remediez, dar ceva m-a oprit. Am rămas cu ochii pe ecran, unde începuseră să curgă falezele de la Étretat.

Le găsiţi, desigur, şi la Musée d’Orsay, înceţoşate de pensula lui Monet şi învelite în faldurile unor lumini pentru care aproape că nu există explicaţii. Pe Eurosport le-aţi văzut ca decor temporar (etapa a şasea a Turului, Abbeville-Le Havre, 191,5 km) şi ca pretext pentru poveşti despre ciclism şi nu numai.

Îţi trebuie stofă de şuetist ca să comentezi Turul? Mai mult ca sigur. În 2009, cînd Naum şi Banciu, Razii siamezi ai ciclismului, au ieşit de pe post, s-au urlat proteste şi s-au iniţiat petiţii. Înlocuitorii lor au fost împuşcaţi înainte de-a fi tîrîţi la zid (de proces şi judecată nu i-a mai ars, fireşte, nimănui). Nu se ştia cine sînt, însă lumea noastră betonată în certitudini decisese deja că nu pot fi decît slabi. Sau, oricum, mai slab decît predecesorii, căci, nu-i aşa, deşi ţara e eternă, nimic bun nu rezistă înăuntrul ei.

Manolo Terzian, Andrei Comşa şi Alexandru Hovco au supravieţuit prezumţiei noastre de diletantism şi au început marea căţărare – etapă de etapă, tur de tur, an de an. La prima evoluţie au primit cam cinci sute de mesaje care-i invitau să elibereze locul – cu sau fără scuze. N-au plecat. Au scrîşnit din măsele pînă le-a sărit smalţul, au tras rafale de înjurături şi au mers mai departe.

Joia trecută i-am prins, cum spuneam, întîmplător. Şi chiar dacă mă lipisem cu urechea şi cu prietenia de dubletul/cupletul Razilor, am stat pînă la finiş, mai cuminte decît la orice meci de fotbal însoţit de oftaturi, onomatopee şi smulgeri de păr din cap. Am stat şi am ascultat, pe cînd cicliştii treceau de Étretat, gîndindu-se la orice, numai la falezele lui Monet nu. I-am auzit pe comentatori vorbind mai puţin despre evadări din pluton şi strategii de etapă, şi mai mult despre Maupassant şi Maurice Leblanc.

Dar nu numai. S-a auzit apoi şi numele lui Eco (mă rog, ca să spun tot adevărul, şi al lui Dan Brown), ba chiar s-au făcut trimiteri la cheia de lectură a „Pendulului lui Foucault”. Faptul că, la puţin timp după aceea, speculînd prezenţa pe ecran a lui Eduardo Sepulveda, Manolo a plasat o reţetă de „dulce de leche” nu m-a mai mirat. Ştiam deja că a doua zi aveam să-i caut eu cu telecomanda pe ghizii Turului.

Ca să văd dacă sunt la curent cu capacitatea brînzei din Livarot de-a provoca deviaţie de sept celor neobişnuiţi cu mirosurile dure. Şi ca să le pasez un gînd al lui Cioran: „Ce a iubit Franţa? Stilurile, plăcerile inteligenţei, salonul, raţiunea, micile perfecţiuni.”

Manolo, Andrei, Alexandru, vă mulţumesc.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Obiectiv (461 comentarii)  •  13 iulie 2015, 9:16

@ R.P.
Cam tarziu descoperiti tururile cicliste in versiunile cu noii comentatori; la trio-ul amintit l-as adauga si pe A. Ciocan, care completeaza cu detalii tehnice si tactice pe care numai un fost ruleur le cunoaste!
Cei 3-4 comentatori au atributii specifice, Manolo find responsabilul cu partea culturalo-gastronomica, la care ceilalti contribuie sporadic; totusi, contributia lui A. Comsa la discutiile prilejuite de acele tarmuri, stanci si la modul in care impresionistii le-au surprins pentru eternitate a fost o surpriza placuta (cred ca s-a pregatit in mod special, pentru a nu-l lasa pe Manolo sa monopolizeze acel segment al comentariului).
Va recomand sa urmariti si celelalte mari tururi, adica il Giro (incepand din 2016) si la Vuelta, care va vor ocaziona descoperirea si redescoperirea unor peisaje si orase magnifice, precum si a unopr specialitati gastronomice. Din pacate, nu se mai televizeaza tururile din Elvetia (al tarii cantoanelor si al Romandiei), ca sa va delectati si cu acele peisaje!
Cunosc 3 ziaristi sportivi care s-au reprofilat, devenind toti 3 analisti politici partinitori; cel mai talentat era Banciu (ciclism si fotbal), ceilalti nereprezentand o pierdere pentru sport! Cu atat mai mult il respect pe celalalt Radu, care a ramas fidel sportului. O.

victor L (69 comentarii)  •  13 iulie 2015, 11:48

Da, domnii acestia poti ca sa zici, sint toba de carte, au chiar umor.
Dar sint de o rautate greu de rabdat daca ii urmaresti; nu doar intr-o etapa.
Iar peste 50% din emisiunile lor sint despre ceea ce stiu si nu despre ce se intimpla pe sosele.
Pentru ei exista doar ciclistii pe care ii plac.
Cind Contador nu poate fi primul, este doliu la fel ca la GSP cind Steaua nu bate tot.
NB,
eu urmaresc aproape tot ce transmite Eurosport din ciclism, dar nu sint atit de entuziasmat ca dvoastra. Cu regrete !

vasscos (1 comentarii)  •  13 iulie 2015, 12:31

Si eu le multumesc si va multumesc

liviu (6 comentarii)  •  13 iulie 2015, 15:03

D-le Paraschivescu, ma bucur ca mai sunt nostalgici dupa niste tururi mai vechi.
Parerea mea este putin diferita. Cei trei, cateodata doi , se intrec intr-o vorbarie obositoare. Vorbesc in aceslasi timp, au pareri de crezi au au fost antrenori de ciclism profesionist.Monolo behaie ca Basescu.Nu tu un comentariu la imaginile pe care le vezi! Cred ca ati prins un moment de ratacire al mult laudatilor comentatori .

albert (1 comentarii)  •  13 iulie 2015, 15:32

Dreptate ai d-le RADU PARASCHIVESCU ! Jos palaria pentru cei ce comenteaza „LE TOUR DE FRANCE” ! Toata stima !
E valabil si pentru RADU PARASCHIVESCU !

Laurentiu (1 comentarii)  •  13 iulie 2015, 16:25

Alexandru si Manolo f buni. Andrei, om in studio… In afara de „exact” si „de-asta spun” n are replici prea inteligente. Nici macar sa traduca interviurile de dupa etapa nu e neaparat capabil… Veti remarca, daca n ati facut o deja.

Banks (18 comentarii)  •  13 iulie 2015, 17:15

Se cuvine sa le multumim, intr-adevar… Ii poti asculta chiar daca nu esti fan si/ sau cunoscator al ciclismului…un sport mai „subtil” decat pare. Dupa cele 2-3-4 ore constati ca nu te-ai plictisit ba chiar ramai cu ceva nou aflat si, chiar daca nu ti-ai propus, inveti cate ceva din ce inseamna ciclismul si ce logica au „pedalatiile” acelea aparent bezmetice. Si te atasezi, vrand nevrand de actori dar si de comentatori. Eu asa am patit, de cativa ani incoace. Si imi regasesc aici povestea cu intamplarea dintai si apoi dinadinsul urmatoarei intalniri. Si sper sa prindeti drag si de nepermanentul dar binevenitul invitat Alex Ciocan, omul de pe „asfalt” (ptiu, era sa zic din iarba 🙂 ) sportiv de rang inalt, cu vorbele bine si curgator randuite. Si cu entuziasm doar parelnic copilaros.
O incantare, oridecate ori pot sa-i prind.

TUDORICA (44 comentarii)  •  13 iulie 2015, 17:52

Excelent ,este numai pour les connesseurs.Tema cu bataie mai lunga arata ce pot deveni niste idei bine articulate.Orice baedeker te poate conduce prin toate regiunile Frantei una mai frumoasa ca alta,insa pentru periplul gastronomic le-as recomanda celor trei Dictionarul de arta culinara al lui Alexandr Dumas,o folie.Si un regret,lipsa unor Fausto Coppi sau Jacques Anquetil fac mai putin stralucitoare aceste tururi.Felicitari domnule Radu Paraschivescu pentru ideea acestui articol.

brazvan (30 comentarii)  •  13 iulie 2015, 22:26

– manolo, pasionat, entuziast și priceput, ușor prea plin de el și uneori emfatic. are și porniri de țață, dar se străduie să le dea deoparte.
– alex, omul-statistică, îndrăgostit de ciclism, bun cunoscător, deocamdată e juniorul grupului
– alex ciocan, ascultați-l și veți sesiza cel puțin trei lucruri: că se pricepe, că-i place și că este un om bun la suflet, lucru rar astăzi…
– comșa, arogant, plin de el, cel mai puțin pregătit, îi îngână de cele mai multe ori pe ceilalți, atunci când nu vine cu păreri personale deplasate. nu-l consider necesar în schemă. în plus, are acel gen de ego cu care te înjură chiar când pare să-și ceară scuze.

Marcovici (180 comentarii)  •  14 iulie 2015, 10:57

Ce revenire! Ce scenariu de bun gust!

Marcovici (180 comentarii)  •  15 iulie 2015, 14:41

Manolo & Ciocan, mult peste Naum – Banciu in mileniul trecut. Asa cum imi place „pana” lui RP, imi place „muzicuta” lui Manolo. Pacat de ora de transmitere, in rest, nimic de reprosat!

Obiectiv (461 comentarii)  •  16 iulie 2015, 8:17

Manolo mai bun decat Naum? Poate la fotbal, nu la ciclism!
Iar Ciocan si Banciu nu pot fi comparati, intrucat unul a fost sportiv de performanta si cunoaste din interior lumea ciclismului, iar al doilea – un ziarist cu sarm si cultura generala. Ca acum nu mai are carisma, asta-i altceva…
Ora de transmisie este cea la care are loc etapa; pentru cei care muncesc la aceaora exista rezumatul zilei, aproape de miezului noptii. O.

mike (2 comentarii)  •  16 iulie 2015, 13:42

@Obiectiv : Cultura lui Banciu e foaaaaarte discutabile. Are scapari dese si grave (si nu ma refer rautatile pe care le arunca ci la perle „culturale” d etoata mandretea). Iar carisma nu mi se pare ca si-a pierdut-o (asta o ai sau nu o ai, ca persoana, nu o castigi-pierzi cand-cum…) doar ca uneori prostiile pe care le spune sufoca totul.

Obiectiv (461 comentarii)  •  16 iulie 2015, 18:27

@ mike
Este clar ca Banciu „pedaleaza” pe ce stie mai bine (geografie, Franta, franceza), dar are cultura (inclusiv literara). Parca mai prost statea la capitolul „muzica” (incerca sa se contreze cu Naum, evident mai bine documentat) si avea ceva contra italienilor, care, in opinia mea, au cea mai frumoasa tara; chiar exagera pe tema sicilienilor, unde, credea el, nu-i bine sa ajungi din cauza Mafiei.
In fine, facand altceva decat atunci, mi-a devenit antipatic, mai ales ca este partinitor (stia ca asa va fi in momentul in care a acceptat oferta postului la care lucreaza). O.

TUDORICA (44 comentarii)  •  16 iulie 2015, 18:50

@mike.Un om care vorbeste prea mult imposibil sa nu greseasca.De fapt,vorba lui Caragiale,al mai bun orator e ala pe care l-a facut ma-sa mut!

Obiectiv (461 comentarii)  •  16 iulie 2015, 21:34

Nu stiu daca dl. Paraschivescu ne-a citit postarile relative la acest material, dar Manolo a facut-o, mi-am dat seama dupa cele spuse in comentariul sau de astazi (a afirmat in mod repetat si cu o nota de ironie ca nu se pricepe la cisclism).
Daca ar fi citit prima postare, ar fi putut sta linistit; in definitiv, n-am spus ca ar fi mai slab intr-ale ciclismului decat altcineva si-i ascult cu cea mai mare atentie contributiile relative la istoria, arhitectura si obiectivele din regiunile, departamentele si localitatile traversate de caravana ciclista. O.

mike (2 comentarii)  •  17 iulie 2015, 10:47

@Tudorica : Nu pentru ca vorbeste mult o mai ia pe aratura Banciu ci pentru ca, pur si simplu, are lacune si nu-si da seama (face confuzii, foloseste termeni pe care nu-i stapaneste , cu sens gresit, etc…). E bine sa fii mandru de tine si de cultura ta, dar e bine sa te mai si verifici din cand in cand.

brazvan (30 comentarii)  •  18 iulie 2015, 18:43

apropo de pornirile lui terzian, săptămâna asta s-a certat, destul de rău, de 2 ori cu comșa și o dată cu hovco. argumente subțiri și pițigăiate, de precupeață, supărare ca a unuia care pare să fi pariat și nu-i ieșeau ploile, m-am simțit eu jenat urmărindu-i prestația. subiectele au fost galopin, contador și de ce nu este atacat froom. urât. sper să ajungă și la el rândurile de față, poate-i dau de gândit.

Obiectiv (461 comentarii)  •  19 iulie 2015, 9:53

@ brazvan
Comsa-i cam obraznic, intervenind intempestiv pe durata relatarii cuiva; in loc sa asculte si sa dezvolte subiectul respectiv, face cate o gluma … actualizata, intrerupandu-l pe celalalt comentator, care este nevoit sa reia subiectul dupa vreo pauza publicitara sau vreun eveniment de pe sosea!
Este normal ca Manolo sa se mai supere pentru astfel de intreruperi; ceilalti doi (Hovco si Ciocan) nu-si dau atata importanta si nu intervin decat la sfarsit! O.

Comentează