Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Strălucire şi amurg

Florin Cernat sau culorile amurgului pe Dunăre

Dacă Adrian Mutu a fost Briliantul, Florin Cernat a fost Diamantul. Cam cu un deceniu în urmă, eram puşi să credem că fotbalul românesc strălucea atît de intens încît exista pericolul să-ţi ia […]

luni, 23 februarie 2015, 4:17

Florin Cernat sau culorile amurgului pe Dunăre

Dacă Adrian Mutu a fost Briliantul, Florin Cernat a fost Diamantul. Cam cu un deceniu în urmă, eram puşi să credem că fotbalul românesc strălucea atît de intens încît exista pericolul să-ţi ia ochii. Ploua cu trimiteri la pietrele preţioase, chit că unele meciuri coborau la nivelul pietrei ponce. Calculul era simplu: măcar nume de scenă să avem, dacă rezultatele lipsesc! Rămasă fără Baci, Bursuc şi Căprioară, naţionala intra sub domnia sclipiciului. Pojghiţa lucea atrăgător, dar dacă rîcîiai cu degetul, dedesubt abia dacă descopereai jumătate din ce promitea reclama. Briliantul îşi proba caratele mai mult prin locante, Diamantul îşi împlinea şlefuirea lustruind banca de rezerve a unui Dinamo Kiev unde piruetele nu figurau în meniu şi unde nu se sufoca nimeni după o oră de fugă.

După o vreme, geniul tribunei l-a smuls pe Florin Cernat din vecinătatea figurată a diamantelor. Era, să recunoaştem, o postură incomodă, mai ales pentru cineva care stătea mai mult decît juca. Gălăţean de loc, Cernat a intrat în posesia unei porecle ihtiologice la confluenţa dintre mediul acvatic şi fizionomie. Diamantul s-a retras şi în locul lui a apărut, subţiratic şi tăcut, Păstrugă. Era un nume de scenă cu o percuţie mai convingătoare decît cea giuvaiericală, chiar dacă sturionul cu pricina trăieşte în Marea Neagră, nu în Dunăre. Şi era, într-un fel, o nouă probă de alint zoologic dinspre public spre cei care nu-şi cheltuiau cu maximă eficienţă talentul.

Înaintea lui Cernat plecase din Galaţi spre fotbalul mare Miţi Majearu – tot mijlocaş şi tot fantezist. I s-ar fi putut spune în fel şi chip, după cotrobăieli cu lumînarea metaforei prin sipetul cu supranume. I s-a spus Nutria, fără a se şti cu precizie dacă porecla viza mustaţa lui pleoştită sau felul cum se unduia printre adversari.

Sîmbătă seară, Florin Cernat n-a mai fost nici Diamant, nici Păstrugă. A uns două-trei pase, a făcut o preluare din cursul pentru avansaţi, a marcat un gol anulat „pe şubler” şi a arătat că nu s-a desprietenit de minge. Cînd l-a fulgerat pe Naumovski, pe ecranul anumitor minţi se va fi ivit, preţ de cîteva clipe, faza din acel meci blestemat cu Danemarca din 2003, după care naţionala României a semnat regia filmului „Desculţi în Parken”. Anii au trecut, rănile s-au închis, poreclele au strălucit mai mult decît posesorii, iar Florin Cernat a ajuns, de o vreme, acasă. Nu ca să pozeze în salvator, ci ca să ne arate că nici clepsidra fotbalului n-a învăţat să ierte. Şi ca să amurgească pe Dunăre, cu gîndul la toţi luntraşii care, pîndind scrumbii, se visează urmaşi ai căpitanului Ahab.

Comentarii (68)Adaugă comentariu

cpt.ahab (20 comentarii)  •  23 februarie 2015, 16:49

Am copii reusiti, e adevarat!:)))))))))

Giuliani (1 comentarii)  •  23 februarie 2015, 16:58

Exista mai Multi fotbalisti Romani care ar fi meritat mai multe sanse in echipa nationala. unul e Cernat. In categoria asta ar mai intra: Sapunaru, Ghioane, Stefan Radu, Claudiu Niculescu, Danciulescu, Maldarasanu, Nanu, Coman, Pantilomon, Lupu, Badoi…..

Jucatori care ar fi meritat mai multe selectii, daca selectia s-ar fi facut pe cifre, nu pe pile.

Marcovici (180 comentarii)  •  23 februarie 2015, 17:13

Cred ca numele cel mai adecvat nu e Diamantul, ci Lostrita. Te lauzi ca ai prins-o, dar nici nu ai vazut-o.

Andrei (57 comentarii)  •  23 februarie 2015, 18:04

@RP
Foarte frumos, Radu, imi face mare placere sa te citesc. Textul si metaforele mi-au amintit de un alt Radu (Tudoran), desi fotbalistul roman mai degraba scapa ancora decat umfla panzele. Sa ai o saptamana frumoasa!

Al (1 comentarii)  •  23 februarie 2015, 18:11

Superb articolul.Va respect!

CiprianC (1 comentarii)  •  23 februarie 2015, 18:22

Inteleg critica adusa tendintei de a exagera valoarea reala a jucatorilor, doar-doar ne mai amagim o vreme ca fotbalul nu a murit la noi. dar comentariul referitor la perioada Cernat la Dynamo Kiev e mai degraba nedrept, Cernat chiar a fost un jucator important pentru ei in acea perioada, multe prezente si destul de multe goluri pentru un playmaker. Nu spune nimeni ca ar fi Hagi, dar nu e cazul sa ii ignoram meritele…

Godot (4 comentarii)  •  23 februarie 2015, 18:36

Cernat a avut multă calitate. Tehnic, rapid, inteligent tactic, stângaci, pasator şi marcator.

Ar fi făcut mult bine fotbalului românesc dacă ar fi acceptat să revină la Steaua acum 5-6, când a fost insistent dorit la Steaua. Din 2007, de când n-a mai fost dorit la Kiev, s-a irosit la Split, karabuk, Rize – echipe de mâna a şaişpea.

Ar fi fost pentru fotbalul românesc un star mai mare decât Sânmărtean (calităţi mult mai bune, în opinia mea) şi ar fi jucat la echipa naţională fără probleme.

genu (110 comentarii)  •  23 februarie 2015, 21:58

Orac, Tudorel Stoica, Majearu, Lupu, Vaiscovici. Cu totii erau prieteni ai mingii. Pana atunci, Galatiul, ca si Moldova, erau, si din punct de vedere fotbalistic, un taram sterp-pe la Iasi mai apareau portari, din cand in cand, sau niste plaiesi cu sut barbar asezonati de mintea limpede a unor Simionas sau Cuperman. Acum totul s-a reintors in matca-baroni cu bagaj lexical mai redus ca Neculce, insolventa, prunci cu muste in jurul gurii, de la painea cu zahar. Loc numai bun de asteptat o noua religie.
Un toc subtire al culturii Patriei, care, de cele mai multe ori, ne stanjeneste mersul.
Florin n-a fost un geniu, un mestesugar, nu un artist. Chestia cu diamantul a aparut strict in siajul lui Mutu, cand vrajtorii nostri de pe la cluburi ar fi vandut si bolovani de rau pe post de pepite. Principalul sau merit in cariera e casatoria cu o fata care spune numai ceea ce vede. Asta l-a facut sa nu se creada mai mult decat e, vreun „tunet” sau „fenomen” din lumea boxului, care-si cauta soarta ravasita pe fundul sticlei.
Sigur, in peisajul acesta fotbalistic, mediocru precum noi toti, orice stop sau dribling seamana cu dansul ploii la tobe sau cu invocarea paparudelor in Teleorman. Dar Florin nu e acel Ilie caruia nea Vanea i-a scris „Mai suna-vei, dulce corn, pentru mine vreodata?” Pentru el diamantele sunt numai bunuri de prestigiu, nu lumina captiva in cuptorul pamantului. Numai ce se vede. La fel si el pentru noi.
PS Nu bag mana in foc ca era Dna Mbela. Mai avea o partenera de emisiune-Dna Dila. Daca are vreo importanta. Cu stima

dan marcel (12 comentarii)  •  24 februarie 2015, 7:38

Dacă există un singur luntraș pe Dunăre care să se viseze urmașul căpitanului Ahab…. nu, nu așa. Reiau: dacă există un singur luntraș pe Dunăre care să fi auzit de căpitanul Ahab – eu, personal, îs gata să-i poleiesc toată luntrea cu aur! Vorbesc serios, toată treaba trebuie să coste vreo 50.000-80.000 de euro. Am banii ăștia, și-s dispus să-i pun la bătaie într-un pariu – doar arătați-mi luntrașul respectiv.
Ce-o fi vrut să spuie autorul cu ultimele două fraze, să mă bați, să mă tai, să mă-ngropi, da` n-am nici o idee! Da` tare mult mi-a plăcut titlul, zici că scrie despre vreun filozof sfâșiat de idei înalte sau despre vreun artist luminos strivit de cabale obscurantiste, curat „agonie și extaz”! Breee, Florin Cernat e și el un fotbalist, acolo, nici vreun geniu carpatin, nici vreo petardă! Omul își face meseria cum știe, cu mijloacele lui, ceva peste media din fotbalul nostru, și chiar cu bun-simț. Doar în capul unui scriitoraș rudimentar care, probabil, se visează urmașul căpitanului (de artilerie) Soljenițîn, poate răsări un titlu atât de imbecil. Sau urmașul lui Radu Tudoran, cum observa mai sus un ”gen(i)u” ascuns după metafore bâhlite (care i-ar face greață până și lui Fănuș Neagu). Scrieți despre fotbal și fotbaliști, sau vă întreceți în „exprimarea impresiilor” într-un oracol de clasa a opta?

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 februarie 2015, 9:03

@ dan marcel

Ne intrecem in „exprimarea impresiilor intr-un oracol”. Sunteti singurul care a observat, pe ceilalti i-am pacalit. Am mai spus, cine insulta se insulta. Nici chiar dvs. nu faceti exceptie. In rest, va doresc sa va mentineti la nivelul de bogatie care sa va permita pariuri de poleire a luntrilor. R.P.

genu (110 comentarii)  •  24 februarie 2015, 9:14

O precizare: „genu” imi spunea un foarte bun prieten disparut. Doar de dragul si dorul lui folosesc acest nickname.
Si nu e vorba de o replica data unui bou.

MICIURIN (44 comentarii)  •  24 februarie 2015, 9:59

Fata de degradarea onomastica din prezent aceste trimiteri la geologie sau ihtiologie nu sunt decat mici dulcegarii hipocoristice.Ce vina au acesti bieti fotbalisti circari ca niste clinocefali (gr.klinein=a turti+kephale=cap,cap turtit) de jurnalisti ii gratuleaza cu fel si fel de nume.De data asta chiar ca n-au nicio vina si banuiesc ca nu ei au cerut sa fie numiti briliant ,diamant,mercedes,argentina sau dubai.Sunt curios sa vad pana unde poate sa-i duca imaginatia in privinta Simonei Halep.Astept provincia!

dan marcel (12 comentarii)  •  24 februarie 2015, 10:55

Domnu` Radu, apreciez sinceritatea. Aia cu țâțele mari din banca-ntâi, rândul de la geam, ce zice de Cernat?
@gen(i)u: Dom`le, ar trebui să-mi mulțumești, te-am luat puțin din scurt și-ai scăpat de metaforită, care-i o boală foarte grea pe meleagurile noastre. Dacă te-aș fi luat cu măgulele, sunt sigur că nu m-ai fi făcut pur și simplu ”bou”, ci ceva de genul „posesor de falnice coarne demne de divinitatea versatilă și ocultă din Eghipetul antic – Marele Apis”. Așa, vezi ce ușor e să spui lucrurilor pe nume? M-ai făcut „bou”, direct, fără întortocheală, scurt și la obiect! Ține-o tot așa și, într-un deceniu-două, te lecuiești definitiv.
În altă ordine de idei, de ce naiba nu folosiți diacritice în postări? Dacă stau să mă gândesc bine, dialogurile astea nici nu au loc, devreme ce nu scrieți, din punct de vedere tehnic, în românește. De fapt, nu scrieți în nicio limbă! Ia uite, dom`le, cum îmi pierd eu vremea cu niște indivizi care nici măcar nu zic ceva, ci mâzgălesc semne care aduc vag cu scrierea.
Gata, vă las, vine șefu`mare și-ncepe furăciunea!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 februarie 2015, 11:08

@ dan marcel

Aveti dreptate, daca un dialog nu are loc, e preferabil sa nu intindem pelteaua. Simt ca sunteti un om ocupat. Si exista, cu siguranta, si alti amatori de adresari „ca la pedichiura”, pe care sa-i rasfatati. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 februarie 2015, 11:12

@ MICIURIN

Multumesc pentru legenda. Nu era nevoie, dar va apreciez certitudinile legate de carentele mele filologice. Dar sa stiti ca jignirea ramane jignire, chiar si cu proptele grecesti. In plus, n-a vorbit nimeni de „bieti fotbalisti circari”. Ideea („eidos” in greaca) era cu totul alta. R.P.

intruder (8 comentarii)  •  24 februarie 2015, 11:18

Cei de la Galati mai au o „perla” in lot. Numitul Tudorie, personaj de vis, care acum ceva timp a inscris un gol in poarta Stelei, probabil singurul marcat pana acum in Liga I. Dupa meci, deja campioana Romaniei, in viziunea ziaristilor de sport, era cam ultima echipa, in ceea ce priveste palmaresul, puterea financiara si notorietatea, din lunga lista de cluburi creditate cu sanse sa achizitioneze noua senzatie. Meteahna veche , proprie pseudogazetariei mioritice, metoda transformarii tantarului in armasar duce la situatii de-a dreptul comice. In trecut, acum, si, trecand in revista gazetaria sportiva de azi, cu siguranta si in viitor.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 februarie 2015, 11:53

@ intruder

Asa e. Nu mai tin minte daca Tudorie e noul Bumba sau invers. Asta daca nu cumva sunt amandoi noii Banuta. Exista o fabrica de tricotat supranume si identitati cu magnet, fara indoiala. Dar va asigur ca presa sportiva e incheiata la toti nasturii – prezent, trecut si viitor. Chiar avem ziaristi valorosi. Nu toti, dar sunt. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  24 februarie 2015, 15:38

De acord cu cele scrise in articol, cu precizarea ca Cernat n-a dorit niciodata sa para mai bun decat este in realitate! Faptul ca a ajuns in Ucraina si in Turcia, acolo unde sunt multi bani (nu stiu pentru cat timp in prima dintre cele doua tari) si nivelul este cel putin decent, nu-i chiar de colo! Alte foste mari sperante (in viziunea unor specialisti) s-au multumit cu (mult) mai putin!
In alta ordine de idei, sturionii sunt un fel de relicve vii (exista de peste 200 mil. ani) si ajung si pe Dunare, in perioada depunerii icrelor. Cega este un sturion de apa dulce, dar n-are anvergura celorlalte specii din familie – pastruga, nisetrul, morunul, sipul – aflate pe cale de disparitie. Vechimea, raritatea, amenintarea cu extinctia si valoarea intrinseca le confera sturionilor o aura de noblete in raport cu alte specii (familii) ihtiofaunistice! O.

Andrei (57 comentarii)  •  24 februarie 2015, 16:07

@ dan marcel
As vrea sa cumpar niste carti scrise de tine. Sub ce nume te pot gasi?

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 februarie 2015, 17:29

@ Obiectiv

N-am sustinut nicaieri ca Florin Cernat ar fi vrut sa para mai bun decat este. Va multumesc pentru informatiile referitoare la sturioni, e reconfortant sa stiu ca „ajung si pe Dunare in perioada depunerii icrelor”. Totusi, articolul nu a vizat acea perioada. Grija mare maine in Ch. L.. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 februarie 2015, 17:30

@ cpt ahab

Sa va traiasca si sa va umple barcile. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 februarie 2015, 17:32

@ Marcovici

Cernat a fost un fotbalist sub nivelul supranumelui, dar talentat si, in prima parte a carierei, util. Sigur, a avut doza lui de plezirism si a pierdut unul sau doua trenuri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 februarie 2015, 17:34

@ Andrei

Multumesc, Andrei, ma bucur ca-ti plac textele. Nu m-as fi asociat niciodata lui Radu Tudoran. E adevarat, nu am o lectura recenta a cartilor lui. Important e sa ne asezam bine in jurul fotbalului si sa nu-l lasam sa fuga de tot din curtea jocului. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 februarie 2015, 17:43

@ genu

Prieteni ai mingii, dar cat de diferiti. Era cale lunga intre lenea cu sclipiri a lui Lupu si ravna neintrerupta a lui Tudorel Stoica. E adevarat, insa, la fotbal s-a jucat un fotbal intens si uneori eficient, cu mici momente de detenta europeana. Pana si Juve a pierdut candva acolo (Profir, parca). Mai sus, la Iasi, era intr-adevar un loc unde se coceau portari de nadejde: Costas, M. Constantinescu, Iordache. Tin minte fotbalul intelept al lui Simionas, de pe vremea cand juca langa Incze, Contardo, Lupulescu si Cuperman. Mi-a placut si ca antrenor. Om placut, destins, cu un pahar alaturi si invaluit in fum de tigara. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 februarie 2015, 18:22

@ genu

„La Galati” in loc de „la fotbal”, iertare. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  24 februarie 2015, 19:50

@ R. P.
Multumesc pentru raspuns. Ceea ce am scris in prima postare reprezenta un fel de acuza la adresa ziaristilor care i-au supraevaluat pe unii fotbalisti inca de la primele meciuri in prima liga, nicidecum o critica la adresa dvs. (nu v-am precizat numele deasupra, precum puteti verifica).
Imi cunoasteti apetenta pentru lumea ihtiofaunistica si aspir inca sa ma delectez cu unele preparate pe baza de sturioni (pescuiti legal sau provenind din acvacultura), cu exceptia celor din cega (am cumparat toata captura dintr-o noapte a unor pescari, in urma cu vreo 10-12 ani).
Pana la meciul de maine, sunt curios sa vad cum se descurca in seara aceasta Juventus si City, intr-o perioada in care Dortmund si Barcelona nu se afla in forma maxima!
Apropo de meciul de maine: intr-o perioada in care se remarca Giroud, astept sa iasa in prim-plan si alti jucatori, chiar si favoritul dvs.!
In fine, am urmarit destule meciuri de-ale iesenilor in perioada studentiei (o, tempora!), asa ca l-am urmarit in dubla postura (jucator si, apoi antrenor) pe Vasile Simionas. O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  24 februarie 2015, 19:51

@R.P.
Scuze pentru repetitia din ultima fraza! O.

corvette59 (172 comentarii)  •  25 februarie 2015, 13:52

Buna ziua tuturor si bine v-am gasit !

@ dan marcel ,lasa d-le oamenii in pace ! Daca d-lui genu (Eugen ) ii plac (si ii plac )metaforelele ce ai d-ta de acolo ?Esti gelos ? Nu fii ! Metafora d-tale ,stii aia cu boul Apis,bate totul .Metaforele sint parte componenta a limbii romane. Au fost „inventate”spre a accentua intelesul unui cuvint,sau fraze .Folosite in exces ingreuneaza,sau chiar fac textul de neinteles ,greu de citit .Ma rog,opinia mea umila ! Un exemplu „constructiv” de folosire il ai chiar aici , in articolul autorului .Cit priveste folosirea exemplului din „Moby Dick „te rog sa-l ierti . Dinsul se adreseaza unor persoane cu o cultura cit de cit stabilita si nu unor trogloditi .

@obiectiv ,miine dimineata (aici) se joaca Arsenal- AS Monaco ! Sint destul de optimist !Intr-un clasament al anului curent FCA e pe primul loc urmata destul de aproape de MCFC . Imi este frica de meciul lor direct de pe Emirates .

Iasiul n-a stralucit numai prin portari . Aparatori si inchizatori de nadejde au venit de acolo .Deleanu , Ianul , Romila ,Movila . A propos de ultimul ! Circula prin anii ’80 o anecdota in rindul romanilor din East London ,putini citi erau . Ce diferenta e intre Steaua si Dinamo ? Steaua are un lacatus si restul meseriasi . Dinamo , o movila si restul bolovani . Asta ma face sa cred ca folclorul fotbalistic e inegalabil!

La buna vedere si toate cele bune !

Obiectiv (461 comentarii)  •  25 februarie 2015, 15:29

@ corvette59
Si eu sunt optimist in privinta meciului din aceasta seara si consider ca un 1-0 ar fi de ajuns!
In privinta campionatului, pe cei de la MCFC i-am invins recent pe Etihad S. cu 2-0 si, probabil, va este teama de meciul de pe Emirates cu Chelsea! O.

corvette59 (172 comentarii)  •  25 februarie 2015, 16:40

Despre Tolontan se poate spune orice numai cu exceptia faptului ca n-ar fi persistent . A mirosit individul ca e o piine de mincat in „investigativa ” si rupe si se tine cu dintii de ea ca un bulldog . El si familia lui ( a se citi Mirela Neag )de la ’98 … si da-i si lupta , si lupta si da-i …

genu (110 comentarii)  •  25 februarie 2015, 22:36

@corvette59
Va multumesc pentru gandul bun. Ce mai faceti? Stiu ca acum sunteti conectat la meciul echipei Dvs. Ati avut o tragere usoara, ar trebui sa fructificati aceasta favoare. Raman, in continuare, fan al trupei din anii ’90. Azi am citit ca ben Laden era si el un suporter inrait al „tunarilor”-Ian Wright era idolul sau. Cica venea si pe stadion. Nici el n-a gustat venirea lui monsieur Arsene si a preferat sa ia arma in mana. N-ar fi exclus sa va fi nimerit cu el prin tribuna. -))
Pe aici a venit primavara-ieri am vazut cativa grauri prin curtea casei Monteoru, fostul sediu al Uniunii Scriitorilor. Si-asa e pustiu locul de cand literatii nostri au preferat sa se mute intr-un fel de cazarma de pe Sfintii Voievozi, cu o curte mare, plina de ciulini si cucuta.
La ora asta ascult niste discuri de vinil pe care tocmai le-am capturat. Nimic de rock, doar lautareasca si populara veche-Romica, Faramita, Dona Siminica, Fanica Luca. Nu in ultimul rand, o revelatie-Ion Cretu. A scos doar un disc mediu si doua mici. Are o melodie si pe Youtube, n-o sa va para rau, nu seamana cu nimeni de pe la noi. Eminescu a gresit cu o suta de ani cand a scris versurile acelea cu „si ei vin cu drum de fier, /toate cantecele pier”; abia national comunismul anilor ’70-’80 a facut-o.
Si o umila remarca-Tolontan merita aprecierea noastra a tuturor. A reusit sa duca pana la capat niste anchete impecabil. Desi putea sa se rezume doar la sport. Leafa buna, calatorii exotice, loisir. N-avem asa multi drepti prin cetate, dansul si CTP au reusit sa reziste unui sistem care era pe cale sa ne prapadeasca pe toti.
E si un foarte bun ziarist sportiv, eu imi aduc aminte de un interviu luat unui pusti arcas, participant la J.O. de la Beijing. Are un stil camusian-ceva ritm de grefier amestecat cu cateva epitete sau comparatii de un mare impact emotional.
Doar mi-am expus o parere, nu vreau sa v-o impun si Dvs. Cu ganduri bune

Obiectiv (461 comentarii)  •  25 februarie 2015, 22:38

@corvette59
Un meci greu de privit, gafe dupa gafe, cateva prezente inutile pe teren, NOTA FOARTE PROASTA PENTRU MODUL IN CARE AW A PREGATIT MECIUL, CEL PUTIN IN PRIMA PARTE!
Ar fi necesare cel putin doua modificari, la pauza sau imediat dupa! o.

Obiectiv (461 comentarii)  •  26 februarie 2015, 0:16

@corvette59
Cosmarul a continuat si in a doua parte si toti au fost partasi (cu exceptia celor intrati dupa pauza) la dezastrul absolut, in fata unei echipe bine organizate, dar fara valente deosebite si cu un stil speculativ!
Aparare permisiva si atac de Liga I; pai, prin comparatie cu Giroud, RvP are un picior drept extraordinar, iar Welbeck pare a fi orice altceva decat atacant (cum sa dai orbeste in Walcott, cand aveai poarta goala in fata?)!
Evolutii caricaturale, jucatori inutili (unul tinut pe teren tot meciul), iar cei care puteau face ceva pentru echipa au fost introdusi tarziu! Chiar si echipierii care „cara pianul” au vrut sa fie tenori, si-au pasat de parca se urau, iar Sanchez n-a stiut vreun moment ce vrea si nu stapaneste bine unele executii de finete! Cazorla, o deziluzie si el, molipsindu-se de la ceilalti, pentru care inspiratia apare o data la 15 etape!
Principalul vinovat este alsacianul, care a alcatuit gresit formatia si n-a facut rapid schimbarile si corecturile care se impuneau! A fost un nou exemplu a modului in care-ti poti complica existenta inca de la primul meci, ca in alte cateva „optimi” de trista amintire!
Este nevoie de multa retinere pentru a nu presara postarea cu tot felul de invective, pe deplin meritate de cei care si-au batut jocul de proprii suporteri (mai ales de cei prezenti pe stadion)! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  26 februarie 2015, 0:20

Scuze, reiau: „…a fost un nou exemplu de modalitate in care-ti poti complica…”.
Indignarea, bat-o vina!O.

corvette59 (172 comentarii)  •  26 februarie 2015, 1:14

@ obiectiv , d-le era de asteptat ! Asa cum am fost informat ASM este o echipa cu contraatacuri letale si aparare care incepe la centru . Doi inchizatori de clasa .Kondogbia si Mutinho (ambii au fost in vederile clubului ,dar AW a considerat ca in acel departament n-are nevoie de nimeni ). Sa puna virf la toate a trebuit sa vina si golurile 2 si 3 care au demonstrat cit poate gresi ultimul om ,Mertesacker.Lentsi neinspirat in pozitionare .Pacat ! Ar trebui un miracol ca pe Alianz Arena ,dar chiar si cu acela ma indoiesc ca se va intimpla un 3-0,sau 4-1 .O revenire autentica se va intimpla numai cu plecarea lui AW.

dan marcel (12 comentarii)  •  26 februarie 2015, 5:30

@corvette59: Mersi pentru cursul constructiv despre metafore, te-am trecut la bibliografia obligatorie.
Hai să-ți dau și eu un exemplu, să văd dacă am înțeles ceva: luăm două cuvinte la-ntâmplare, să zicem „polițai” și „fotbalist”, crezi că putem să construim niște metafore cu ele? Noi doi, cel mai probabil – nu; dar Topârceanu zice: „un erete, polițai din naștere…” Ho-pa! Ce-a fost asta? Mi-a trecut un fulger prin creier? M-a lovit expresul de Moscova? Imaginea e atât de neașteptată și ADEVĂRATĂ încât, să recunoaștem, orice cititor cu „o cultură stabilită” rămâne tablou. Iar Topârceanu își arată valoarea de mare poet (negată în masă de criticii noștri, pentru că nu i-a plăcut lui G. Călinescu, de parcă G. Călinescu ar fi fost Dumnezeu!)
Pe de altă parte, când tu, Radu Paraschivescu, scriitor cu pretenții („e drept, a fost și premiat, a luat chiar și Premiul de Stat”… sau nu l-a luat?) vii și-mi arăți un fotbalist „amurgind” pe Dunăre, gândindu-se la luntrași care, la rândul lor, se visează urmașii căpitanului Ahab (și asta în timp ce pândesc scrumbiile, niște tipi foarte polivalenți, luntrașii ăștia!) ei, bine, imaginea asta scremută nu numai că nu are nicio logică, dar este complet lipsită de bun-simț și-mi insultă inteligența. Și-atunci îmi vine să dau cu el de pământ! Așa, ca de la cititor cu pretenții la scriitor cu pretenții.
Pentru că asta e problema lui Radu Paraschivescu: NU se adresează unor troglodiți. Dacă și-ar folosi metaforele în fața unor troglodiți nici nu s-ar observa, dacă și-ar desfășura arsenalul stilistic pentru a vrăji o pedichiuristă de 23 de ani, toată numai zâmbet și rotunjimi – l-aș felicita, dar el scrie pentru niște oameni cu câteva rafturi de bibliotecă în cap (doare rău, nu?) care au ceva așteptări de la el – iar el le livrează niște leșinături fără noimă. E ca și cum ți-ai cumpăra un televizor „Sony” ca să descoperi, când desfaci cutia, că ți-ai luat un „Sunny”. E adevărat că majoritatea scriitorilor noștri se cred atât de geniali încât nu dau doi bani pe inteligența cititorilor, de parcă n-ar ști că, în lipsa cititorilor, un scriitor n-ar fi nimic altceva decât un dement vorbind de unul singur în tramvai…
@Andrei: Mă poți găsi sub numele meu, în cartea de telefon. Dar eu nu scriu cărți, doar le bat și le citesc; în calitatea de cititor, nu de cartofor, mă calcă pe nervi oricine se țățește să se „exprime”, spunând „piftele” în loc de „chiftele” sau, și mai obscen: „aglutinări aromate de tocătură și orez cu piperuș”.
Domnu` Radu, oricât aș fi de obosit și ocupat, nu mă pot duce la culcare fără să nu dau o tură pe la blogul vostru. O adunatură delicios de amuzantă de clinocefali! (spasiba, gospodin Miciurin!)
@Restul Lumii: Nu vreți să scrieți românește, cu diacritice? Sau e lenea prea mare?
Altminteri, nu ține nimeni pariul ăla? Poate că încă mai căutați luntrașul, când îl găsiți – anunțați-mă.
Hai, vă las, vine dimineața și mai trebuie și eu să dorm.

Andrei (57 comentarii)  •  26 februarie 2015, 8:06

@Dan Marcel
Te-am cautat in dictionar si am gasit poza ta in dreptul cuvantului „mârlan”, subcategoria „Mârlan sfertodoct care se ascunde în spatele anonimatului pe forum” (îți plac diacriticele?).

Obiectiv (461 comentarii)  •  26 februarie 2015, 8:14

@ dan marcel
Multumim pentru … complimentul fara echivoc, folosindu-va de diagnosticul livrat (fara intentiile belicoase pe care vi le descopar cu stupoare) de catre altcineva.
Daca sunteti atat de pretentios in privinta formei, de ce nu va scrieti numele cu majuscule? Si n-am intalnit cuvantul „hopa” scris in maniera dvs.! Daca tot ne legam de ceva, trebuie sa fim …. „blindati” in acel domeniu.
Indiferent de cate biblioteci (sau macar sute de volume lecturate) avem „in cap”, lipsa de timp este cea care ne impiedica sa folosim diacriticele. Simplu, nu?
In locul dvs., as fi ingrijorat de continutul (si de ceea ce rezulta din analiza acestuia) postarilor, nu de forma! O.

corvette59 (172 comentarii)  •  26 februarie 2015, 8:17

@ d-l Dan Marcel ,

in privinta pariului v-as sfatui sa nu-l tineti . Nu se stie daca n-o sa dati peste un luntras recalificat din prof de literatura pe motive de „renumeratie ” si daca are o barca de 30 feet va saraceste.Sfatul meu e sa va depuneti banii la o banca serioasa (ex. Citibank) pe un term account . Va aduce ceva bani din dobinda .Scuzati scrierea cu i din i. Am invatat sa scriu asa pe vremea lui Gh Gh Dej.

Obiectiv (461 comentarii)  •  26 februarie 2015, 8:23

@ corvette59
Cunosteam stilul formatiei din Principat, dar nu puteam sa-mi inchipui ca un om cu experienta lui Wenger poate cadea intr-o astfel de capcana. Lipsa de inspiratie in alcatuirea formulei de start a fost crasa, iar reactivitatea in efectuarea schimbarilor – in ton cu viteza cu care se deplaseaza neamtul din aparare! Apropo de aparare: Ospina a parat o singura minge dificila, iar la doua dintre golurile incasate s-a vazut lipsa de…anvergura a bratelor sale! O.

corvette59 (172 comentarii)  •  26 februarie 2015, 8:35

d-lui genu ,

imi pare rau ca trebuie sa spun,dar parerea mea vis a vis de CT e stabilita ferm si nu mi-o schimb. D-l respectiv foloseste un ziar de sport ca pe o trambuluina spre alte altitudini cu aer mai curat. N-as avea nimic impotriva ,ba chiar l-as aprecia,daca ar face acest lucru la o publicatie de specialitate .As crede ca ar face fata si acolo (cu conditia sa o aibe alaturi pe dna/dsoara Mirela Neag ). Dl CT profita de faptul ca e ceva sef la GSP si isi permite sa scrie ce vrea. Stiu si eu ce inseamna un ziar serios si am experienta de publicist ,dar mie mi se permitea numai si numai impresii din Brazilia (viata de zi cu zi ,nivel de trai,traditii si obiceiuri ),strict fotbal si felul cum esti primit si privit ca turist .Deci strict la obiect, fara devieri de nici o culoare . Toate cele bune !

corvette59 (172 comentarii)  •  26 februarie 2015, 8:51

@ obiectiv .

Szczesny n-ar fi luat gol in meciul asta .Stoperul nou i-ar fi dat clasa lui Merte cum sa se plaseze si paseze . Am sunat un prieten lucrator la AFC sa aflu ceva noutati de la club . Toti sint fierti si au izbucnit certuri ca la usa cortului acolo. Era ora 11 am aici (1 am la London) si harmalaia nu se terminase . Jucatorii au refuzat sa paraseasca vestiarul pina nu li se dau raspunsuri la obiectiile lor .Multi membri de la board numai ca n-au cerut pe fata lui AW sa se care ! I s-a amintit ca el a refuzat categoric aducerea lui Kondogbia si Griesman vara trecuta . Foarte des se putea auzi -fuk you pe acolo .Daca miine se schimba managerul ne vom califica !

Obiectiv (461 comentarii)  •  26 februarie 2015, 9:48

@ corvette59
Managerul are partea sa de vina, dar nu putea sa-i inlocuiasca (in teren, vorbesc) pe Giroud si pe Welbeck in niste faze simplisime. Cum pot justifica jucatorii cu experienta prestatiile lor infioratoare de aseara? Sanchez a avut vreun vreo idee sau vreo realizare aseara? S-a agitat continuu, insa fara vreo finalitate (in afara de un „calcai”)! Welbeck este o caricatura de inaintas (cel putin cand evolueaza in tricoul alb-rosu), iar Giroud este doar un atacant de picior stang; pana si Messi a inteles ca trebuie sa-si perfectioneze jocul cu piciorul drept, insa nu si Giroud, dominat acum de un narcisism acut!
Pana la a se gandi la ce jucatori a ratat, mai bine se gandea francezul nostru sa-i introduca de urgenta pe rapizii Walcott si Chamberlain!
In acesta runda a „optimilor”, celalat manager … repetent a fost Pellegrini, insa in fata unor jucatori geniali si a unei echipe mult mai experimentate. O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 februarie 2015, 13:06

@ dan marcel

Va veti fi lamurit intre timp ca nu e cazul sa aveti pretentii mari de la mine. Si, da, Toparceanu e un poet fabulos. Sper ca v-ati odihnit bine. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 februarie 2015, 13:08

@ corvette59

Puteti sa-l incondeiati pe Catalin Tolontan cat doriti. Dar m-as fi asteptat sa observati ca anchetele pe care le-a coordonat au fost realizate cu mare profesionalism si au dovedit ceea ce-si propusesera: comiterea unor mari nereguli. Desigur, fiecare dintre noi isi va pastra parerea despre CT. Cum am mai spus, nimic mai firesc. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 februarie 2015, 13:11

@ corvette59, Obiectiv

N-am vrut sa cobesc, dar am avertizat de cateva ori, chiar pe acest forum, ca meciul cu Monaco parea simplu fara sa fie. Mi s-a spus ca e mai greu meciul cu Derby County, daca nu ma insel. Asta e, pacat. Arsenal imi e in continuare aproape de suflet, dar Wenger a intrat intr-o criza adanca de idei. Sincer, ruptura de acum de la echipa mi se pare totala si definitiva. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  26 februarie 2015, 15:12

@ R. P.
Multumesc, dar raman neconsolat! Monaco are o foarte buna organizare si-si cunoaste limitele, dar n-are nimic in comun cu marea performanta! Moutinho este vedeta, dar Berbatov nu mai este atacantul trecut pe la United!
Wenger a fost complet neinspirat in alcatuirea formatiei, dar ce i-a impiedicat pe elevii sai sa evolueze la un nivel decent macar 3-4 dintre ei si mai mult de 10 minute? Parca a fost o actiune concertata si sunt in discutie fotbalisti care se bucurau de increderea antrenorului, desi n-au justificat-o decat arareori (nu dau nume, dar am in vedere un atacant, un mijlocas, portarul si un plavan de fundas)! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 februarie 2015, 15:23

@ Al

Va multumesc, imi dati curaj. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 februarie 2015, 15:24

@ CiprianC

Departe de mine gandul de a-i stirbi din merite lui Cernat. Nu-i contest valoarea, ci doar inconstanta, lipsa de ambitie si carentele fizice (la un club ca Dinamo Kiev de atunci asa ceva nu era admis). Mi-a parut la fel de rau pentru Ghioane ca n-a reusit mai mult acolo. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 februarie 2015, 15:27

@ Giuliani

E posibil sa aveti dreptate, iar unii dintre cei mentionati sa fi meritat mai mult. Altii au avut pur si simplu ghinion. Lupu sau Panduru, de exemplu. Sau Craioveanu. Iar ghinionul lor s-a numit concurenta foarte puternica. Nu sunt sigur ca Badoi are loc pe aceeasi lista cu ei. In ce priveste pilele, stiti mai mult decat mine, fara indoiala. R.P.

Comentează