Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

La cumpărat de firimituri

Sărăcia deschide tot mai larg uşa imposturii.

Vestea a izbit timpane şi retine: o echipă românească a transferat un fotbalist francez de 29 de ani care „se poate lăuda că şi-a făcut junioratul la Lyon”. Citită cum trebuie, ştirea  spune […]

luni, 16 februarie 2015, 9:40

Sărăcia deschide tot mai larg uşa imposturii.

Vestea a izbit timpane şi retine: o echipă românească a transferat un fotbalist francez de 29 de ani care „se poate lăuda că şi-a făcut junioratul la Lyon”. Citită cum trebuie, ştirea  spune de fapt că, de aproape un deceniu, fotbalistul nu se mai poate lăuda cu nimic. Cum se ştie, Franţa e o ţară pretenţioasă în multe domenii, nu doar la fotbal. Şi se vede treaba că o exigenţă comparabilă se practică şi la Nancy, echipa la care a ajuns respectivul prin 2003 şi care s-a folosit de el în trei meciuri pe durata a patru ani. Sînt datele acestea suficiente pentru un transfer, fie şi la o echipă românească în buza retrogradării? Da, spun conducătorii după ce-şi pipăie buzunarele umflate de vînt. Nu, spune logica elementară. E riscant şi de obicei neproductiv să dai cu praf de stele ca să ascunzi rugina.

Fotbalul din România ultimilor ani savurează gloria mai mult prin ricoşeu. De aceea, într-un straniu ritual de vampirizare, el simte nevoia asocierii cu vedetele reale. E un reflex de inferioritate, nimic altceva. De-a lungul anilor, zeci de reporteri români i-au abordat cu microfonul în mînă pe Gerrard, Roberto Carlos, Del Piero sau Zidane şi i-au întrebat ce părere au despre Chivu, dacă le place Mutu, dacă au auzit de Nicoliţă sau dacă se tem de Steaua. Răspunsurile politicoase au fost luate drept elogii şi au deschis drum aberaţiilor posesive de tip „Ajaxul lui Mitea” sau „Roma lui Lobonţ” în care falsul proprietar era rezervă şi apărea în cadru doar la îmbrăţişările de grup.

Transferînd fotbalişti care n-au mai făcut mare lucru după juniorat, cluburile din România adaugă sărăciei o anume lipsă de demnitate. Mîndru nevoie mare în clişeele cu mujdei şi tricolor, suporterul român asistă la felul cum cumpără conducătorii jucători de mîna a treia ca să evite liga a doua. Ştirile se îmbulzesc: a fost transferat V, care s-a întîlnit cu cinci ani în urmă cu Ibrahimovic la piaţă. A venit şi W, care şi-a parcat de două ori maşina pe strada unde îşi are sediul Juventus. Ba chiar şi X, care a trecut pe la juniorii lui Schalke înainte de-a se apuca, pînă la prima ofertă serioasă, de tîmplărie. Ba chiar şi Y, care a fost, preţ de cinci minute, în 2007, în atenţia lui Chelsea.  Ca să nu mai spunem de Z, care nu numai că seamănă la figură cu Neymar, dar are o mătuşă care a dereticat în casa părinţilor lui.

N-ar fi de preferat ca, în locul acestor surogate care nu pot întreţine nici măcar iluzia valorii, să iei nişte băieţi fără aşa-zise biografii, dar cu ştiinţa de-a lovi mingea? Nu-i o ruşine să fii sărac. Dar dacă n-ai bani pentru o pîine întreagă, mai bine iei o jumătate decît să cumperi firimituri. Asta, desigur, dacă eşti om, nu vrabie.

Comentarii (60)Adaugă comentariu

brotberuf (7 comentarii)  •  16 februarie 2015, 10:07

„Ati auzit de Hagi?” … bineinteles, intro engleza de-ti vine sa intri in pamant de rusine.

MICIURIN (44 comentarii)  •  16 februarie 2015, 11:15

Spuneti-mi si mie in ce domeniu Romania n-a cumparat la mana doua?Nu vad de ce va deranjaza niste ciurucuri aduse in fotbalul romanesc,fotbal insignifiant fie vorba intre noi.Fara prestatiile (jalnice)ale jurnalistilor sportivi aceste nulitati ar fi ramas nestiute de nimeni,iar” echipele” lui Mutu,Lobont sau Mitea vor fi avut aceiasi soarta.Relatia dintre jurnalistii sportivi si pseudofotbalisti se poate defini prin locutiunea asinus asinum fricat,fara a mai pune la socoteala si gologanii incasati pentru encomioane!

barbu brailoiu (30 comentarii)  •  16 februarie 2015, 11:32

haide, domnule, ce naiba…? puţin suflet de impresar, acolo… de conducător de club respectuos cu respectivele comisioane care (punem pariu?) driblează fiscul şi dau o grămadă de goluri în bugwetul statului.

bogdan a (49 comentarii)  •  16 februarie 2015, 12:42

Nu se stie niciodata ce stea se regaseste in copilul menajerei lui Neymar Senior… precedentul a fost creat acu’ ceva ani. Caratorul servietei lui Bobby Robson a ajuns printre cei mai mari antrenori ai lumii …
Revenind la normal, e pacat ca juniorii romani – cei care mai sunt – sunt dati la o parte de alde Carlosi, Migueli si alte neamuri de panglicari zilieri.

genu (110 comentarii)  •  16 februarie 2015, 12:48

„Firimiturile” de care vorbiti sunt afacerile angajatilor patronului roman, generos doar in fata camerelor, dar platitor mizerabil in ce priveste salariile. Si, mai presus de toate, cu totul ignorant in ale fotbalului.
Nu pot sa uit o intamplare petrecuta la B1, protagonisti fiind realizatoarea tv Mbela, Tudor Octavian si patronul Stelei. Becali se lauda ca MM-ul tocmai i-a dat telefon, anuntandu-l ca tocmai a transferat un brazilian inzestrat cu talentul lui Maradona. Satul de emotiile traite la foc mic sub mandatul lui Piti sau a lui Oli, cand echipa rareori dadea doua goluri intr-un meci, latifundiarul clama sperantele sale legate de geniul de la Rio, capabil sa lumineze echipa precum Sfantul Duh chipul sfintilor, astfel incat jocul sa curga alert intr-un fel de tiki-taka pe ritm de Calusar-„Pac-pac, ma-ntelegi?”. Dar, pe neasteptate, Mbela anunta sosirea miracolului brazilian la Otopeni, rugandu-l pe Becali sa-l identifice. Dar Becali raspunde ca nu-l cunoaste pe jucator, totul fiind o surpiza marca MM. Clipele curg greu, „Andrea” de la fata locului nedepistand nici ea minunea de abanos. Intr-un tarziu de heliu, drama hitchkockiana fu biruita de gaina babei din „Punguta cu doi bani”, care facu instant o margica de abanos cu plete crete tip Hendrix. Cine are pasiunea cautarii dublurilor fizionomice il poate regasi pe micul brazilian in „Piedone la Cairo”, in chip de vanzator de bazar si personaj vrut malefic. Greu observat de Piedone, „celalalt” deseneaza in aer figuri de karate pretentioase, colorate cu strigaturi mai rele decat tipuriturile din Maramures. Apoi, pe post de Macete avant la lettre, dezlantuie o canonadade cutite spre inca nedumeritul Piedone. Un singur bobarnac de-al Goliatului sacait l-a aruncat intr-o colivie, de unde-si plange amarnic precum duhul din sticla.
In studio fruntea domnului Octavian s-a descretit pe data, ticul sau de vechi vanator de prosti, iar Becali a ramas cam descumpanit. Nici consolarea Mbelei cu esentele tinute in sticlute mici nu l-a scos din stare, iar comparatia cu Maradona a picat si ea atunci cand maestrul Octavian a descoperit ca argentinianul era mai inalt cu 10 cm, 1,66, iar pulpele le avea mult mai musculoase. Abia un portughez de la Porto si Juve, Rui Barros, „furnicuta atomica”, ar mai fi avut 1,58. Spre norocul lui Becali nu s-a mai vorbit in acea seara si despre cealalta achizitie a lui Danila Prepeleac din Ghencea-un portar ce tocmai primise 57 de goluri in sezonul fotbalistic brazilian! Pe deasupra, capodoperele mai costau si cateva milioane de dolari.
Calitul patron din Ghencea a mai decontat niste achizitii paguboase antamate de angajatii sai isteti-Toja, Arturo, Gora Tal sau Parpas. Stapanul zgarcit isi face(cu sensul de a o determina sa ajunga asa) sluga hoata, spune un proverb ce se potriveste manusa patronatului de Liga I de la noi. In fond, acesti jucatori nevinovati nu reprezinta decat hainele cele noi ale imparatului.
Zilele acestea o stire trecea aproape neobservata: Ariedo Braida, scouterul de legenda al Milanului, trecut mai apoi pe la Sampdoria, tocmai a fost angajat de Barcelona. Desi dupa cum stim, catalanii, sanctionati de UEFA, nu mai pot face transferuri pana in 2016. Asta inseamna ca italianul are timp berechet sa-si faca temele si sa redescopere vreun van Basten. Nepurtand palarie, marcat, poate, de arestarile arbitrare din anii ’50, maestrul Octavian n-ar putea face decat o reverenta.

Obiectiv (461 comentarii)  •  16 februarie 2015, 13:13

@R.P.
Nimic de adaugat, aveti dreptate!
In rest, astept confirmari din partea Arsenalului lui AW si mult mai multa eficacitate din partea lui Welbeck. O.

bogdan a (49 comentarii)  •  16 februarie 2015, 15:02

In afara subiectului, vi se pare normala folosirea pe scara larga a cuvantului „modest” pentru a denumi ceva ieftin, sarac, fara pretentii, urat etc.
situatie modesta, meci modest, venituri modeste.

Modest din cate stiam inseamna opusul lui laudaros/ ingamfat; nu sunt un adversar dur al eufemismelor, dar parca prea il folosim pe modest in multe situatii, numai in cea de baza a lui nu. Va cer o parere cat mai putin modesta. Multumesc !

Marcel (8 comentarii)  •  16 februarie 2015, 15:55

Titlul zugraveste perfect conducerile administrative ale cluburilor romanesti (patroni-presedinti) si uneori si pe antrenori… Nimeni, chiar nimeni, n-a construit nimic durabil, totul a fost redus la „shopping”
„Viitorul” lui Hagi e prea mic si prea singular ca sa insemne ceva concret la nivelul fotbalului romanesc, cel putin pe moment…

Andrei (25 comentarii)  •  16 februarie 2015, 16:20

#bogdan a…foarte buna observatia legata de cuvantul „modest”…asa gandesc si eu.
Legat de articol…noi la fotbal, azi in 2015 suntem in situatia basmului lui Andersen, „Hainele imparatului”…adica imparatul este gol!!
De bine de rau, acum 6-8 ani, aveam un Chivu la Roma/Inter, un Mutu la Juventus/Fiorentina, un Lobont la Roma si cam atat.
Am un coleg de serviciu care a jucat fotbal si in perioada junioratului a fost coleg cu Nicolae Mitea….imi povestea ce mare talent era baiatul asta…si unde a ajuns…unde au ajuns tinerii fotbalisti talentati (putinii) din perioada recenta? Chiar si Marica pentru mine este o dezamagire.
Cauzele acestor nereusite sunt profunde si trebuie cautate in situatia dramatica a societatii romanesti din ziua de azi: fara repere morale, culturale…iar copiii astia care dau de bani devreme isi pierd capul…sa-l vedem si pe Alex Maxim si pe pustii Stanciu, Iancu, Rotariu, etc. daca o sa faca ceva in cariera sau raman sau se intorc in Liga 1.

ipsilante (1 comentarii)  •  16 februarie 2015, 18:13

Prietene, in ultimul timp ma dezamagesti! Prima data m-ai dat de-a dura acum vreo saptamana cand, la o emisiune pe Digisport, unde erai invitat, in pauza „nationalei”, ai afirmat ca nu poti sa intelegi ce cauta Vatajelu si Dumitras acolo si ce se asteapta de la ei?!? Toata echipa jucase mizerabil, Vatajelu fusese printre cei mai buni iar Dumitras, ca sa-ti faca „vorbaria” de ras, a inscris in repriza a II-a”, jucand binisor si salvand blazonul acelei reprezentative. Nu te-ai referit la nimeni altcineva, ci tintit, abraziv, concret si EXCLUSIV la jucatorii Universitatii! M-am gandit ca ti-or fi conditionat aia de la Digi aparitia pe sticla, doar daca critici si tu Stiinta, asa cum o fac ei, cu nesimtire, de la reinfiintare.
Apreciez scriitorul Radu Paraschivescu, nu mai pot spune insa, acelasi lucru si despre omul RP… Astazi o dai, din nou, cu leuca-n gard! E adevarat ce spui, intr-o exprimare comica, despre pseude-„fotbalistii” adusi la gramada, in Liga I. Asa este, sunt de cele mai multe ori petarde, care mai mult incurca si coboara nivelul si asa scazut al campionatului romanesc. Dar, cauzele sunt cu totul altele: 1-saracia si 2-lipsa alternativelor locale prin desfiintarea centrelor de copii, juniori si tineret petrecuta sub jaful exacerbat, dirijat de LPF si FRF in ultimele doua decenii si ceva. E ca si cand ai pretinde imperativ ca toti cetatenii Romaniei sa cumpere doar mercedesuri si sa renunte la masinile de mana a doua!
Pai, noi avem fata si buzunare, TOTI, de Mercedes. FC Gazde, Astra poate… Celelalte (destule!) cu ghiuleaua insolventei agatata de picioare, chiar crezi ca asi pot permite sa sara in Bazin si sa si inoate? Sa fim seriosi!
Ce le ceri tu este din alt film. Poate, intr-o Romanie a viitorului. Asa ca, daca tu poti si-ti permiti, nu inseamna ca si eu si ceilalti muritori ai locului, suntem in aceeasi sitruatie privilegiata… Iar fotbalul de la noi, fara investitori, fara bani si cu datorii de milioane de euro, acum DOAR atat asi permite, domnule RP!

Andrei (3 comentarii)  •  16 februarie 2015, 19:23

Domnule, Paraschivescu Radu, forma corecta e filozof sau filosof? Sau ambele?

gabipetre (34 comentarii)  •  16 februarie 2015, 20:59

Excelent articolul! Vestea bună e că încă mai există Liga 1!
Când eram şi eu puştan, mergeam la meciurile Argeşului la Piteşti. În februarie sau martie ’85, început de retur, meci cu Steaua, m-am dus în galerie. Ies jucătorii Stelei să facă încălzirea, decizie neinspirată, chiar în faţa galeriei Argeşului. Şi-au luat o bulgăreală până au decis să aleagă un loc mai liniştit. Eu l-am luat la ţintă pe Laci Boloni, un gest de copil prost, recunosc acum după 30 de ani! Ce ziceţi, m-ar angaja cineva antrenor, pentru că odată am dat cu bulgări de zăpadă după cel care i-a promovat pe Cristiano Ronaldo sau Varane? 😉

altona (7 comentarii)  •  16 februarie 2015, 21:15

Domnule Paraschivescu, va dau dreptate in totalitate. Totusi, nu uit ca Cesinha a facut treaba in Giulesti (se inscrie in calapod) si ma intreb care ar fi fost soarta bavarezului Mueller daca ar fi fost inregimentat de Rapid atunci cind juca la echipa a doua a lui Bayern si a fost propus in Giulesti.

Pina la urma, cumperi ce te duce capul. Nu vreau sa ma leg de alte echipe, ma uit doar in curtea mea. Ultimul mare manager al Rapidului a fost Costica Bauer Ardeleanu. De atunci, ne-am potcovit cu Vama, cu Zotta si cu alte mari valori de management din fotbalul profesionist autohton. Insusi Berlusconi din Giulesti ne indemna pe blog-ul personal sa lasam managementul echipei pe seama „profesionistilor”. L-am lasat. N-a trecut anul si ne-am trezit in insolventa. Adevarati manageri profesionisti.

mihail (50 comentarii)  •  16 februarie 2015, 21:57

Un articol ascutit ca un scalpel , domnule Paraschivescu , si foarte adevarat ! Dumneavoastra stiti ,ca pentru a actiona cu demnitate iti trebuie anumita mandrie ( ma ro , lor le trebuie , conducatorilor ) , anumit orgoliu . Banuiesc ( nu l-am cunoscut pe Cervantes Saavedra , nu pun mana in foc) ca asta au iubit cititorii la Don Quijote , in saracia lui , bietul nebun, avea mandrie ! Avea orgoliu ! Am spus de la inceput , de cand s-a declarat insolventa ( eu fiind dinamovist , cam de prin 71-72 !) du-i , tata in divizia M , ia-o de la cap , purifica-ti insolventa in diviziile inferioare , si vino in Liga 1, CURAT ! Asa trebuia sa faca federatia . In ceea ce priveste transferurile (cred ca in Dinamo loviti ) si aici va dau dreptate , numai ca aici ma disociez de dumneavoastra in legatura cu cei care poarta vina . Eu nu am auzit nici un conducator de club sa anunte ca l-a gasit pe noul Hagi , A. Ilie , Mutu , Chivu , asta este treaba exclusiva a ziaristilor , ei sunt cu bombele mediatice si stirile de doua parale , numai ca nimeni nu spune nimic , ca si cum le-ar fi frica sa nu jigneasca sau sa deranjeze scriitorii de ziare . Nu e corect , cand au dreptate , ziaristii trebuie felicitati , dar cand gresesc trebuie criticati ca si cei pe care ii critica domniile lor . In rest Bayern defileaza ( am ajuns sa tin si cu Dormund) , Liverpool , a batut , in fine , pe cineva , cat despre bietul Milan , o Dio ! Sanatate !

alex (1 comentarii)  •  16 februarie 2015, 22:16

Scurt si la obiect,
nimic de adaugat.
Bravos, sunteti un geniu.

Jos palaria.

popor (10 comentarii)  •  16 februarie 2015, 22:41

sau mai bine incerci niste juniori chiar si de 21-24 de ani…romani ,desigur.

durden (10 comentarii)  •  17 februarie 2015, 0:18

:))) genial!

birlic (19 comentarii)  •  17 februarie 2015, 9:36

Adevarat graiti D-le Paraschivescu ,dar noua cititorilor ce ne reprosati ,eventual cele cateva fraze ,sau propozitii pe care le indraznim ,dupa ce citim articolele ziaristilor or jurnalistilor (nu stiu care e diferenta).Nici noi nu suntem feriti de subiectivitate ,dar de ce ne dati prilejul.Poate de dragul dialogului.

lute (42 comentarii)  •  17 februarie 2015, 12:15

fault în atac la golul lui Fellaini de aseară. United sub orisice critică, van Gaal mulțumit că echipa a avut caracter, au căzut cu Arsenal în sferturi, mi-e teamă pentru tunari…

Blaustein (1 comentarii)  •  17 februarie 2015, 12:23

Juniorii romani sunt, majoritatea foarte slabi, pt ca nu au avut conditii/antrenori care sa-i faca mai buni.
De asta antrenorii se si tem sa-i foloseasca mai mult. Cand se iveste cate unul mai rasarit imediat il ia o echipa de afara la 17 ani.
Atunci patronul prefera sa aduca unu din liga a 3-a din Franta, care da macar impresia ca s-ar descurca mai bine.

Marcovici (180 comentarii)  •  17 februarie 2015, 13:32

Cu noile reguli privind extracomunitarii, vom vedea tot mai multi fosti juniori europeni, de mana a cincea. Vom ramane piata de desfacere, vom schimba doar furnizorul si calitatea marfii. Portughezii deja s-au aclimatizat. Cum la baschet toti au titulari americani si sarbi rezerve, la fotbal voim avea portughezi titulari si rezerve… nu stiu, cred ca unguri, pardon, maghiari! Dupa inca vreo zece sezoane de insolvente, am putea avea o finala de Cupa cu Ariesul Turda si Chiajna (no offence), ca pe vremuri pentru unii si ca in SF pentru ceilalti.

altona (7 comentarii)  •  17 februarie 2015, 22:07

#2 Miciurin

„Spuneti-mi si mie in ce domeniu Romania n-a cumparat la mana doua?”

N-a cumparat dar ar trebui sa o faca in secunda doi. Tancuri Leopard 2A6 (mina a doua) pentru inzestrarea armatei.

Cristi (13 comentarii)  •  18 februarie 2015, 23:29

Frumos punctat. Cluburile romanesti cumpara firimituri laudindu-le ca boabele de griuau venit din acelasi siloz din care cu altele s-a facut pe altundeva un cozonac.

gelu (1 comentarii)  •  19 februarie 2015, 10:17

foarte corect! totusi, ,,transferurile” respective sunt anuntate cu surle si trambite chiar in g.s.p…nu e vina d-voastra, dar asta-i presa romaneasca! la noi, in toate sporturile de echipa, handbal, volei, baschet, fotbal, se transfera in draci, straini…unii buni, altii slabi…la fotbal, e adevarat, vin in general obositi de-ai lor si sfarsiti de-ai nostri, care fac ceva antrenamente prin strainatate, dar nu se ,,acomodeaza” acolo!!!

Silviu Dumitru (17 comentarii)  •  19 februarie 2015, 15:51

@ R.P. In primul rand, multumesc pentru raspunsul la comentariile ultimului articol. Cu privire la cel de fata, ma-nclin!

eduard (6 comentarii)  •  19 februarie 2015, 16:19

@ipsilanti, ce inseamna leuca ? vorbeste romaneste nu ca pe la Caracal !

corvette59 (172 comentarii)  •  20 februarie 2015, 7:12

Nu-ti fie amice ! Mie nu mi-e ! As fi fost putin ingrijorat daca era LFC- Arsenal .

Tudor Vasile (11 comentarii)  •  20 februarie 2015, 11:51

poate este un transfer reusit pana la urma… Din pacate cluburile nu au bugete satisfacatoare si trebuie sa se multumeasca si cu acest tip de fotbalisti. Cred ca nici lor nu le convine situatia precara in care se afla. Sa speram ca se vor mai schimba lucrurile. Pana atunci sa vedem ce se intampla cu acest retur. Si mai ales de la anul cu sistemul de ‘handbal’ cu care nu sunt de acord si cred ca multi imi impartasesc opinia.

Marcovici (180 comentarii)  •  20 februarie 2015, 13:47

In cazul nostru, cred ca nici macar de firimituri nu ne vor mai ajunge banii cat de curand, iar in cupele europene vom fi eliminati in primele tururi preliminare de orice feroezi sau islandezi (amatori, dar nu insolventi). Sunt pesimist, din pacate, dar nu vad nici o salvare pentru performanta. Nu vom muri, dar vom fi muribunzi.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 februarie 2015, 17:35

@ brotberuf

Pana la urma, Hagi a fost un nume celebru in fotbal. Lumea a cam auzit de el. Dar intrebarea in sine e o autoretrogradare. Ziaristii spanioli nu-i intreaba pe fotbalistii italieni „Ati auzit de Silva?”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 februarie 2015, 17:37

@ MICIURIN

Nu detin date despre toate domeniile, asa ca nu va pot raspunde in materie de siderurgie, viermi de matase sau nasturi. Si nu ma deranjeaza aparitia acestor oameni, ci felul cum sunt vopsiti ca sa para altceva. As fi pus ghilimele mai degraba la „lui” decat la „echipele”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 februarie 2015, 17:59

@ barbu brailoiu

N-am mila, sunt implacabil ca destinul si dur ca bazaltul. Asta pana incep si eu sa spun ca am stat candva in hotelul in care a stat Salman Rushdie. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:12

@ bogdan a

E adevarat, nu se stie. Insa adjunctul lui Robson n-a ajuns antrenor mare fiindca a luat masa in acelasi local cu principalul, ci fiindca si-a deschis ochii si urechile spre ce facea el. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:16

@ genu

A, tin minte episodul, dar uitasem ca Mbela era gazda. Cand ne spune cineva ca suntem mici, bombam pieptul si dam fuga la rastelul cu clisee („Noi, mici? Pai cine v-a stat pavaza in calea turcilor, ca sa va faceti catedrale, nu noi?”). In schimb, prin toata aceasta stilistica a bagarii in seama, nu demonstram decat ceea ce vrem sa acoperim: suntem, totusi, mici. Si sa stiti ca nu mi-a scapat mutarea lui Braida, chiar sunt curios sa vad ce-o sa faca. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:17

@ Obiectiv

Multumesc. Se apropie meciul cu Monaco. Pare simplu, dar nu sunt sigur ca e. Am impresia ca increderea in AW se erodeaza incet, dar sigur. Plafonarea are un ranjet al naibii de antipatic. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:20

@ bogdan a

Aveti dreptate in ce-l priveste pe „modest”. Palpaie in anumiti comentatori o preocupare pentru eufemism care uneori joaca renghiuri. Centrarea e proasta, nu modesta. Cartea sau filmul, la fel. Exista, dupa cum stiti, oameni care pun tampoane de vata in varful spadei. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:22

@ Marcel

Da, asa e. Expresia „pe termen lung” a ajuns o vorba goala. E vorba de vechea preocupare pentru descurcareala si pentru acomodarea la imediat. Ce-o sa fie peste doi ani vedem peste doi ani. De aici, falimentul care impinge la vale o serie de echipe sau cluburi. Viitorul lui Hagi e o versiune semicorecta de abordare. Iar asta nu doar fiindca a pierdut cu CSMS Iasi. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:24

@ Andrei

Exista destule motive de dezamagire. Inainte de lipsa reperelor morale si culturale nu stiu daca n-ar trebui sa punem teama de raspundere si smecheria camuflata in ingeniozitate. Nici brazilienii nu cred ca au mari repere morale sau culturale cand bat mingea, dar o bat bine. Nu simuleaza fotbalul, chiar il practica. Poate nu toti, dar majoritatea. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:31

@ ipsilante

Va multumesc pentru veste, nu stiam ca suntem prieteni. Cu privire la meciul nationalei, aveti dreptate. Inainte de fiecare emisiune, un nene mic si rau de la Digi vine si ne spune cum sa desfiintam Craiova din vorbe. De fapt, avem chiar si o clauza in contractul de colaborare: „Nu dati in Craiova, nu mai apareti”. Interesant e ca selectionerul Iordanescu a intrat in jocul meu si a maturat pe jos cu echipa dupa primul meci de pregatire. Din cate tin minte, a facut aprecieri nemagulitoare la adresa fundasilor laterali. Probabil ca nenea acela mic si rau a ajuns si la el. „Puiule, vrei sa fii pe banca si cu Sioni Bolnisi? Atunci loveste in toata echipa.” Revenind, am spus ca toata echipa a jucat mizerabil si imi pastrez parerea. Daca sunteti in stare sa credeti ca am ceva impotriva Craiovei sau ca aparitiile TV imi sunt conditionate de vestejirea acestei echipe, aveti o mare problema si va sfatuiesc cordial s-o rezolvati. Sau sa va instalati cu totul in lumea SF-ului. E primitoare, sa stiti. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:34

@ Andrei

Sunt permise ambele forme, conform DOOM. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:43

@ gabipetre

Da, sa fim fericiti, inca ne putem uita la un Iasi-Chiajna ca la mama acasa. Daca imi aduc bine aminte, cand eram mic, mama s-a intalnit o data la alimentara cu bunica lui Marcel Raducanu. Am fost un fraier ca n-am fructificat conjunctura. La dvs. chiar nu inteleg de ce n-ati batut atunci pe trambulina afirmarii, se intrunisera toate conditiile. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:46

@ altona

Sigur, transferul lui Cesinha n-a fost rau, numai ca pe langa el au aparut si destui neaveniti – nu neaparat la Rapid. Thomas Muller in Giulesti face parte din aceeasi galerie contrafactuala cu Nikola Zigic la Poli sau Radamel Falcao la Steaua. Sa stiti ca insusi Belodedici a fost refuzat de Poli, care avea standarde serioase. Da, managementul sportiv sufera, ceea ce inlesneste veleitarismul si solutia „a l’improviste”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:48

@ mihail

Va multumesc. Nu sunt sigur ca iubitorii lui Don Quijote i-au apreciat in primul rand mandria, dar sa trecem. Imi pare rau, jucatorul de la care a pornit articolul n-a fost transferat de Dinamo, asa ca nu la echipa dvs. m-am referit. Ce-i drept, anumite betesuguri sunt comune multor echipe. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:49

@ alex

Multumesc pentru compliment. Figura cu geniul o iau ca pe o gluma, cum sper ca a fost. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:50

@ popor

Asta incerc si eu sa spun. Ma rog, ori juniori, ori de 21-24 de ani. Ma tem insa ca e mai greu sa faci cotcarii financiare pe seama lor. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:51

@ durden

Of, si dvs.? Zau. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:53

@ birlic

Nu-mi dau seama ce v-a indispus. Fiti senin, vine primavara. Nu-mi amintesc sa va fi reprosat ceva. A, ca m-ati banuit ca tin cu Barcelona si v-am raspuns ca tin cu Real? Asta nu e repros, pacatele mele. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:54

@ lute

Ce sa zic? Multumesc pentru informatie. Incerc sa leg golul lui Fellaini de articol, dar nu-mi iese. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:56

@ Blaustein

Si din impresiile acestea se merge la vale, tot mai la vale. Antrenorii de la copii sunt subplatiti si tratati intr-un mod feudal de majoritatea patronilor. In felul asta, autoritatea lor (atata cata e) se surpa. E una dintre cauzele regresului. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:57

@ Marcovici

N-ar fi exclus ca profetia dvs. sa se adevereasca. Daca pomeniti de o (noua) finala de cupa cu Ariesul Turda, sa inteleg ca sunteti un rapidist caruia inca nu i s-a cicatrizat rana de atunci? R.P.

Comentează