Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Nu va fi fotbal

Nu-l mai aşteptaţi pe Luίs Nazário da Lima, nu mai vine.

„Revenire BOMBĂ. Adevăratul Ronaldo se întoarce în fotbal. Unde va juca Il Fenomeno.” Aşa arată ştirea pe site-ul unui distribuitor de senzaţii tari. Nu lipseşte nimic din reţeta tabloidă: […]

luni, 19 ianuarie 2015, 9:23

Nu-l mai aşteptaţi pe Luίs Nazário da Lima, nu mai vine.

„Revenire BOMBĂ. Adevăratul Ronaldo se întoarce în fotbal. Unde va juca Il Fenomeno.” Aşa arată ştirea pe site-ul unui distribuitor de senzaţii tari. Nu lipseşte nimic din reţeta tabloidă: nici scrierea cu verzale a cuvîntului „bombă”, element indispensabil în anunţarea unei nonştiri, nici împroprietărirea lui Luίs Nazário da Lima cu epitetul „adevărat”, după un modus operandi brevetat de OTV (acolo erau „adevăratele ştiri”, nu în mizeriile de la France 2, BBC sau CNN), nici folosirea abuzivă a lui „Il Fenomeno” ba pe lîngă Savicevici, ba pe lîngă Ronaldo, ba pe lîngă alţii. Ca oameni cu un acoperiş de bombe deasupra capului, nu avem, zău, a ne plînge: trăim lucruri „fără precedent” într-o lume „incredibilă” şi auzim un pocnet de dicţionar – „şoc!” – ori de cîte ori naşte o cîntăreaţă sau moare un centenar. Nu e epopeic? Nu vă simţiţi legendar, apoteotic, fulminant? Nu aveţi impresia că vieţuiţi pe un tărîm, vorba unui personaj cu umor, „preponderent şi Madagascar”?

Chifteaua mediatică de la începutul articolului ascunde două minciuni. Prima e transmisă aluziv, prin făcut complice cu ochiul. Dacă Luίs Nazário da Lima e „adevăratul Ronaldo”, evident că bietul Cristiano Ronaldo e un sfîrîiac, un abur împrăştiat de vînt, un găinaţ pe grindă, o umbră în curs de risipire. O făcătură, mai pe scurt. Cît de primitiv e acest fel de-a pune problema nu mai trebuie dovedit. A doua minciună sădeşte în mintea publicului ideea că, la aproape treizeci şi nouă de ani, cu colăcei pe şolduri şi condiţie fizică de pocherist, Ronaldo va juca un fotbal pentru care să plăteşti bilet. E clar pentru orice posesor de IQ că aşa ceva nu are cum să se întîmple. Ronaldo însuşi a declarat că nu s-a antrenat timp de trei ani şi că e improbabil să-l vedem la jumătate din potenţialul de altădată. În plus, trebuie  amintit că echipa acestui comeback himeric n-ar fi nici Bayern, nici Juventus, nici Real, ci Fort Lauderdale, un grup de tineri echipaţi la fel din liga a doua americană.

„Poate pe finalul sezonului voi juca în cîteva meciuri. În orice caz, îmi voi pune numele pe lista cu jucătorii din NASL”. Sînt cuvintele lui Ronaldo însuşi şi ele prefaţează un artificiu de marketing, nimic altceva. Ronaldo va legitima o competiţie şi va primi bani pentru asta. El va juca un sfert de oră într-un meci şi eventual o jumătate de oră în altul. Dacă se va ivi vreun penalty, poate că va fi lăsat să-l bată, pentru ca lumea să-i mai vadă o dată strungăreaţa rîsului. Dar să nu ne amăgim. Acela nu va mai fi fotbal – nici măcar un ecou al lui. Va fi o coregrafie lucrativă, cu un balerin supraponderal şi cu nişte pescuitori de iluzii gata să-şi scufunde undiţele în iazul propriei naivităţi.

Comentarii (54)Adaugă comentariu

MICIURIN (44 comentarii)  •  19 ianuarie 2015, 10:24

Ex nihilo nihil referindu-ne la fotbal.Dintr-o presupusa perspectiva istorica a lui Arnold Toynbee circul roman si fotbalul sunt contemporane.Non licet omnibus ad ire Corinthum.

bogdan a (49 comentarii)  •  19 ianuarie 2015, 13:19

It will be only foolball …

genu (110 comentarii)  •  19 ianuarie 2015, 13:58

Mai demult fiecare microbist avea si el una bucata mingicar pe cap de echipa: Giuchici la Timisoara, „Magiun” Barbu la Steaua, Ion Ion la Rapid, Fane Petcu la Farul, -prastia lui Lacatus din primul an al Stelei mari-, Casuba la Suceava sau Vasile Chitaru la Bacau. Baieti buni, cu dribling lent, care mai trezeau tribunele din letargie cu ceva „craci”. Crosetele in cascada erau prezente doar la radio, unde Ilie Dobre transmitea furibund de pe „Copacabana” din „Trivale”. Seara glezna lor fina se evidentia la carciuma, unde faceau stopuri impecabile paharelor fara numar daruite de admiratori. Treptat, acesti decari boemi care nu cred ca alergau mai mult de 6-7 km pe meci, au disparut. Astazi, un „contabil” de la inchidere atrage fetele mai tare decat „piciorus de aur” de pe vremuri-evident, cifrele din cont sau masina din parcarea stadionului joaca un rol deloc neglijabil.
Ultimul pe lista, Sanmartean, ne paraseste si el, incercand sa recupereze anii sabatici ai tineretii. Hagi vedea in el o clona a lui Platini, insa driblingul in urcare si pasa luminoasa eu nu le-am vazut decat pe vremuri, la Balaci sau Marcel Raducanu. Daca nu-si punea aerul de contabil si nu-si strunea driblingul, era si el acum tot un Maradonel.
O lume tot mai dietetica are si ea nevoie de portia ei de adrenalina, iar investitiile masive in sport mai tin cumva sa dreneze si accesele, tot mai greu de mascat, de canibalism frustrat. Intoarerea pe gazon a fostelor glorii, pe taramuri inca virgine fotbalistic, pe langa, afacerea de imagine, inseamna si pomparea unei doze mari de incredere in sine intr-o gloata fotbalistica lipsita de extaz. Un Moise al succesului poate contamina cu mesianism un trib de ratacitori in desertul fotbalistic. Desi nu stiu daca SUA mai avea nevoie de asa ceva-in cel mult doua decenii o vad campioana mondiala.
Chiar si in petele albe ale fotbalului lentoarea noastra de pe vremuri nu si-ar mai gasi locul, oricat de mestesugit am numi-o. Ni-l putem imagina pe Vasile Chitaru, Dumnezeu să-l odihneasca!, batand pe la usile noi ale fotbalului, precum Ivan Turbinca odinioara: tabacioc, vodka, scl. Nici o tara pentru batrani.

andrei (57 comentarii)  •  19 ianuarie 2015, 18:34

@Radu
La nivel de editoriale si opinii jurnalismul sportiv va exista atata vreme cat exista oameni cu talent la scris si pasiune pentru sport. Aici stam bine. La nivel de stiri, cronici, informatie, jurnalismul sportiv a murit de cel putin un deceniu. A murit incet dar sigur. Si nu ma refer la faptul ca ziarele isi inchid editia pe hartie. E ca si cum te-ai supara ca nu mai exista opincari; cand esti depasit tehnologic te adaptezi sau dispari. Ma refer la continutul online. E suficient sa intri pe gsp si sa vezi pe margine o cascada de titluri „fabuloase” si „incendiare” ca sa iti dai seama ca nu prea mai ai de-a face cu un ziar de sport; chiar daca esti ingaduitor si te gandesti ca fiind parte a unui trust mai mare e normal sa se promoveze toate publicatiile lor. Insa te lamuresti imediat cum stau lucrurile cand vezi ca si „stirile” sportive sunt croite dupa acelasi tipar. Titluri bomba si texte furajere, de obicei nesemnate, probabil zamislite de indivizi fara educatie solida si platiti prost, daca ne ghidam dupa volumul de greseli gramaticale, sau efectiv traduse in pripa de prin alte tabloide din strainatate. Nu exista spirit critic si nici macar spirit de observatie. De simtul ridicolului nu mai vorbesc. Diferenta e ca in Spania, Anglia sau Franta exista si ziare serioase. Noi ca de obicei, imitam, ducem la extrem si devenim mai catolici decat papa. Un tabloid va vinde mereu mai bine ca un ziar serios, asa a fost cam dintotdeauna, insa la capitolul prestigiu un tabloid ca cel care a devenit gsp nu se va bucura de respectul real al nimanui; e suficient sa citesti sectiunea de comentarii la fiecare articol „senzational” si te convingi de asta. Dar stii cum e, important e sa dai click…
Sa ai o saptamana frumoasa!

Eu , Adica Eu (1 comentarii)  •  19 ianuarie 2015, 20:58

Seppuku on-line pentru „m-ai”-ul ala scapat dupa ceafa limbii romane. Iertare Nea Radule dar Dambovita mi-a spalat doar tastatura …sper.

Marcovici (180 comentarii)  •  19 ianuarie 2015, 21:09

@genu
Superb comentariu, subscriu.

splendini (16 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 5:49

No Country for Old Men azi, cum spune „genu”. Alti artisti lenti din trecut, la intimplare: Danut Lupu, Coras, Guti, Riquelme, Valeron, Mat Le Tissier.

corvette59 (64 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 5:51

@ andrei ,

exact d-le,exact ! Ce-i mai trist e ca acum ,de cind cu tehnologia dezvoltata ,si Tv-urile dau imagini „bomba” .Tot mai des intilnesti pe anumite retele titluri „traznet” si imagini asisderea .

nicolaepetre (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 9:08

@Andrei a zis-o bine. Domnul Paraschivescu condamnă publicația respectivă pentru asemenea titluri când și el prestează la o asemenea fițuică. Ce-i drept, scriitura dumnealui e diferită, dar faptul că numele îi este asociat cu GSP dăunează grav, ar trebui să se rupă de acest GSP, care e orice, numai Gazeta Sporturilor, ci a titlurilor bombastice care nu spun absolut nimic, a scandalurilor meschine și a multor altor elemente care nu au nici o legătură cu sportul. Vorba aia: Vă pasă atât de mult de sport încât nici nu-l mai băgați în seamă.

comentario23 (4 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 9:39

Exista o relatie simbiotica intre alipirea acestei forme senzationale la orice fel de stiri, oricat de banale, si consumatorii acestora. Problema nu poate fi rezolvata decat in partea exploatata, intrucat exploatatori se vor gasi intotdeauna. Iar schimbarea mentalitatii unei societati dureaza. Semne sunt insa; chiar saptamana asta citeam un excelent articol al lui Vintila Mihailescu din Dilema, referitor la parerile, in principal politice, ale tinerilor din Romania. Erau mai degraba niste comentarii bazate pe un studiu realizat printre adolescenti si tineri de pana in 29 de ani. Schimbarea va veni la un moment dat. Problema principala este ca, odata cu lucrurile bune, vor veni inevitabil si defecte specifice noii generatii. Cu acestea trebuie avuta cea mai multa grija.

adrian (11 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 12:24

Poate ca sunt tanar dar… parca… acum ceva timp jucatorii se retrageau din fotbal atunci cand simteau ca nu mai pot sustine jocul lor la acelasi nivel. Nu mai au niciun orgoliu profesional, unii ajung in campionate experimentale si chiar daca sunt vazuti ca idoli acolo cred ca acel gust de faima e ca un vin facut din alcool de 98 de grade cu apa si aroma, fata de o sampanie de cateva zeci de ani. Din pacate au cazut in capcana comercialului, ca in multe alte profesii iar actul in sine scade pe zi ce trece.

Obiectiv (461 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 14:48

Si totusi, cu niste antrenamente serioase, Ronaldo poate evolua mai mult decat un segment de meci (si nu numai spre finalul campionatului de liga secunda) dintr-o tara care n-ar castiga titlul mondial decat prin boicotul „granzilor”! O.

joipgj (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 18:55

apucati-va de carti mai bine ! lasati sportu in tribune si pe teren (al celora care il fac).

genu (110 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 10:35

Scuze: propozitia „si-a pus aerul de contabil” e stupida, ilara si inutila.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 10:51

Cui i-e frică de Simona Halep?

– Avem azi la Melbourne Australian Open o cistigatoare surpinzatoare, care joaca la o echipa din Germania, Simona Halep ! Simona, ti-ai tras sufletul dupa aceasta finala incredibila ?
-Aproape, sint foarte fericita ?
-Cine se astepta la asa o surpriza. Simona, cine este Simona Halep ?
-Actualul numar 1 mondial, care a cistigat surprinzator aici in sala Mel… Asa.
-Chiar asa, dar cine este Simona Halep ?
-Ca sa devin mai cunoscuta in sala asta, Mel…, asa, dar nu numai, ma gindesc sa-l provoc la un meci de fotbal pe „Il Fenomeno“, adevaratul Ronaldo si va rog sa pariati pe mine.
-Interesant, Cristiano R
-Voi nu stiti ce inseamna adevarat ? Cu Cristiano „Nu va fi fotbal“. Ii rup picioarele de cum incepe sa danseze in fata mea.
-Interesant, incepem s-o cunoastem pe Simona Halep
-Da, o jucatoare de fotbal care il provoaca pe Ronaldo ca sa-l faca cunoscut si in sala asta Mel…, asa
-V-ati pastrat supararea din finala ori nu v-a placut ceva ?
-Nu, m-am simtit mereu excelent la
-Si totusi v-ati fofilat. Cine este Simona Halep ?
-Multumesc Mel…, asa, la anul daca nu maninc prea mult chinezeste va mai fac o surpriza
-Cine este
-Multumesc Budapesta, sa faceti bine !

Marcovici (180 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 16:58

Nu va fi fotbal nici la vreum FCSB – Rapid in 5 jucatori de camp…

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 17:36

@ joipgj

Va rog sa continuati. Ce fel de carti? De joc sau de citit? Daca sunt de citit, o veste: m-am apucat de ele de ceva vreme. N-ati aflat. Nu-i nimic. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 17:42

@ nicolaepetre

Sa stiti ca „a cita” si „a condamna” nu sunt sinonime. Am citat un titlu de articol, pana la urma. GSP e o fituica? Perfect, dar atunci de ce o cititi? Daca stiti ca are un efect toxic, nu-i mai bine s-o evitati? In plus, iata cateva nume care scriu in „fituica”: Naum, Geambasu, Georgescu, Cosasu, Andries, Tolontan, Vochin, Octavian, Craciun, Buzarin, Paul, Dusmanescu, Jumatate, Ioanitoaia etc. Aveti standarde inaccesibile daca pentru dvs. contributiile acestor oameni se rezuma la mobilarea unei fituici. In ce priveste, ma simt foarte bine in compania lor. Iar daca ziarul are si un unghi tabloid, asta e. Nu ma simt maculat. Si nici nu plec, cum imi propuneti. Daca in Romania exista clanul Stoaca, clanul Corduneanu si Ion Iliescu, nu inseamna ca trebuie sa plec din Romania. Are multe lucruri pentru care merita sa raman. Si raman. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 17:44

@ genu bis

Inutila precizarea, imi pare rau. Textul dvs. a fost deja citit si placut. Rog retrageti retragerea. Revin cu alt comentariu. Starring Mimo Giuchici. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 17:45

@ Marcovici

Si-atunci se insinueaza perfid intrebarea: Bine, bine, si totusi, ce va fi? Ceva trebuie sa fie, altminteri e pericol. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 17:47

@ Obiectiv

Nu-i o premiera, suntem in dezacord. L-am vazut pe Ronaldo in meciul de retragere cu – ma rog – Romania. Era ca un sac cu mazare, iar de atunci nu s-a mai antrenat. Poate juca 20 de minute doar daca adversarul are tonusul pisicii mele in zilele cu soare plin in ferestre. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 17:49

@ nicolaepetre

Ravasit de nedreptatea dvs. l-am uitat pe TRU in enumerare. Mea Trulpa. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 19:58

@R.P.
Un dezacord in scop constructiv este binevenit!
Biologic vorbind, se poate; Ronaldo este de aceeasi varsta cu Totti, nu vad de ce n-ar putea reveni in fotbalul din SUA. Se poate daca exista ambitie, desi personajul nostru nu sugereaza ca ar avea asa ceva din abundenta; totusi, cu atleti bine pregatiti in jur, poti sa fii si supraponderal, ca tehnica n-o pierzi, este ca mersul pe bicicleta! Apoi, experienta brazilianului echivaleaza cu a tuturor celorlati la un loc!
L-ati uitat pe Sir Stanley Matthews, care a jucat pana la 50 ani in prima liga engleza? Ritmul si si intensitatea s-au schimbat, dar Ronaldo n-are nici 39 ani! O.

Marcovici (180 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 20:54

ce va fi va fi. echipe de liga a cincea in prima liga, fara rezerve

corvette59 (64 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 1:52

– Ma ,tu sa te cari de aici daca nu faci fata ! Nu vezi ca noi scriem discutii aici . Si d’alea aserioase ,nu ca balmajelile tale.Asta a fost raspunsul unui oarecare ” inginer ” atunci cind l-am intrebat ce inseamna „scloboz” in postul sau . Muie si „sa tio dau ” stiam ce e, asa ca nu l-m intrebat . Ca sa nu risc acest fel de raspuns din nou intreb aici – cine sint administratorii si care e jobul lor ?

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:28

@ corvette59

Imi pare rau. Si pentru ce vi s-a intamplat, si pentru ca nu stiu sa va raspund la intrebare. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:31

@ MICIURIN

Pana si unei somitati de calibrul lui Toynbee i se permit uneori fortari ale notei. In circul roman lucrurile se terminau ceva mai rau decat se termina astazi in fotbal. Pe de alta parte, gura lacoma a multimii trebuie sa mestece intruna. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:32

@ bogdan a

Da, e buna eticheta. S-ar putea totusi ca afacerea Ronaldo sa fie un simplu „publicity stunt”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:37

@ genu

Parca si Aelenei se prindea uneori in sarba mingicarilor. Ca sa nu mai zic de Nicki Dumitriu. I-am sarbatorit mereu pe poznasi. Exact cum spuneti, fotbalul are nevoie de caloriile glumei. Ca sa fie o povestea serioasa, ii trebuie, din loc in loc, niste mari glumeti. Cu Giuchici m-ati atins. Le-am explicat multor oameni ce talent batjocorit a stat in omul asta si ce-ar fi putut face cu el. Il tin minte de la un Poli-Steaua 4-1 (in 1978, cred), cand a fost lasat sa joace un sfert de ora la final de Angelo Niculescu doar fiindca ii urla publicul numele. A intrat, a distrat lumea cu niste driblinguri, a marcat golul patru. S-a retras in delirul multimii. Baiatul lui, din pacate, i-a preluat doar numele. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:39

@ Obiectiv

Totti se antreneaza zilnic, e titular, marcheaza doua goluri cu Lazio, marcheaza in Champions League si trage de el. Ronaldo are silueta unei butelci medievale, invarte pe degete un jeton in reclame, nu s-a mai antrenat de-o vesnicie si zambeste. Daca vi se par situatii comparabile, e-n regula. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:44

@ Andrei

Poate ca o anumita scadere de nivel e inevitabila, odata cu intrarea presei scrise intr-un nou tip de lupta pentru timpul liber al consumatorului. E nevoie de alte carlige de captare a atentiei. De-aici insa pana la a face din Gazeta asta un tabloid e, cred, cale lunga. Am mai scris chiar aici, ajunge sa te uiti la cine scrie in Gazeta (ceea ce admiti si tu). Faptul ca se creeaza link-uri spre produse derivate de tip Spynews.ro tine de o politica de crosspromotion pe care o vezi peste tot. Si oricum, fiecare poate alege ce citeste si ce evita. Stii ca o trimitere la ceva „incredibil”, „fara precedent” etc. e virusata, te tii departe de ea. Si tie, desigur, o saptamana-pastel. Radu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:45

@ Eu, Adica Eu

Fiti fara grija, a trecut. Happens to the best of us. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:46

@ Marcovici

Da, Genu are un fel de-a literaturiza fotbalul care ma face si pe mine sa-i astept cu incantare comentariile. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:48

@ splendini

As fi putut spune ca e o serie splendi(ni)da, insa m-a crispat un pic Coras. Vedeti asemanari intre el si Riquelme, in afara de lentoare? Valeron, da, una dintre slabiciunile mele. Ii spuneam Cavaleron, mi s-a parut una dintre expresiile curtoaziei pe teren. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:50

@ corvette59

Astept ziua cand voi vedea un titlu de genul: „Bomba! A inceput bombardamentul!” Nu cred ca am mult de asteptat. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:53

@ comentario23

Asta e un lucru indeobste omis – ca nu primim cadouri perfecte. Libertatea de-a scrie si citi despre orice presupune un antrenament al optiunii, o cultivare neintrerupta a discernamantului. Si, exact cum spuneti, partea exploatata poate spune „halt” daca nu-i place si poate cere altceva. Am insa impresia ca si in randul partii exploatate exista o doza de ipocrizie si de declarativism gratuit. Poate ma insel, nu stiu. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:55

@ adrian

Sunteti tanat, dar judecati matur. Da, nivelul de exigenta si autoexigenta scade pe masura ce lista concesiilor creste. Papusarii actului sportiv sunt sponsorii si marketingul. Exista riscul ca unii sportivi sa devina la batranete propriile lor caricaturi fiindca asa ii obliga nu stiu ce clauza din contract. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:58

@ Mihai Bulica

Puterea oamenilor de-a pune intrebari stupide nu va slabi niciodata – stiu ca stiti. Vopsitorii publice vor exista mereu. Si confuzii. Duetul sexagenar Baccara a deschis un Vanghelion cu salutul „Good evening, Belgrade”. I s-a raspuns sec si crancen: „Hello, ABBA”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 10:59

@ Marcovici

Nu va fi fotbal, dar il vom putea urmari gratuit. Sticla are si o jumatate plina. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 14:12

@ RP
Repet, bilogic se poate! Si cu ceva ambitie, daca tot s-a angajat in acest proiect mai mult de marketing decat sportiv! Ronaldo nu-i Totti (ma refer la prezent), dar nici liga a doua americana nu-i Serie A si cu atat mai putin Ch. League! O.

corvette59 (64 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 14:30

Ca tot veni vorba de „elefanti” ,ce opinie aveti de Timmi Cahill al nostru ? Bun baiat si joake bine ,vorba lui Farkas Bacsi de pe strada noastra. Priviti golul unu din meciul cu China – gol de kinograma ! De la golul lui Pele din filmul Victory ( ala cu Silvester Stalone in poarta ) n-am mai vazut asa ceva !
Ceva persoane pe aici il lauda pe Niki Dumitriu . Grecul a fost unul dintre cei mai meserias al meseriei,ca sa zic asa. Altul a fost soldatul Piti Varga ,cel ce l-a facut mare pe Pircalab .Ce tehnica si fente ! Pacat ca ranchiuna si invidia „profesorului” Constantin i-a scurtat cariera la nationala. Deh ,era si asta un mare mahar la un „mare „club romanesc . In opinia multora,chiar a marii majoritati, intre 1962 si 1970 nici un stelist n-avea loc in nationala,iar Gh. Constantin trebuia sa fie retras de la nationala la 1959 . Cineva trebuia sa-i spuna asta lui Gh Gh Dej,aproape consatean cu Gh Constantin. Nu exista si n-a existat fotbalist roman care sa fi facut mai mare rau fotbalului romanesc. Datorita influentei exercitate de el din cauza stiti voi cui ,a tinut departe de nationala jucatori de talia unor Ionescu,Dumitriu,Varga,A si D-tru Munteanu,fratii Dridea,Naftanaila,Cimpeanu,Tircovnicu etc. A fost blestemul baronului Neumeier asupra fotbalului romanesc intruchipat in Gh Constantin.Neagra zi pentru fotbalul nostru ziua in care s-a nascut individul .

Obiectiv (461 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 16:16

@ corvette59
Golul lui Cahill a fost formidabil, dar mi-a placut si cel din Brazilia, cu Olanda!
Din pacate, nu prea i-am vazut jucand pe cei pe care i-a impiedicat sa se afirme Gh. Constantin! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 ianuarie 2015, 8:41

@ corvette59

M-a bucurat golul lui Cahill in poarta Chinei. Si il stiu pe faptas din campionatul Angliei, e valoros. Tin minte si golul amintit de Obiectiv, dar nu mi-a cazut bine atunci, la marcare. Era in poarta cui nu trebuia. Eh, bine ca a trecut. R.P.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  24 ianuarie 2015, 12:08

@ corvette

Cui i-e frica de Simona Halep si de Gh Constantin

Draga Corvette, tare te-au mai suparat administratorii dinamovisti, te-as ruga sa revi la sentimente mai bune. Trebuie si gazetarii sa-si cistige o piine, le dau si miticilor un locsor unde sa-si verse laturile, le mai prezinta cite o doamna vedeta, cite un poponet mai rasarit. Majoritatea tarilor nici nu au gazete de sport. Oare de ce ? De cind n-ai mai fost la Galati , Braila, Bucuresti … pe stadion ? A mai evoluat limbajul, chestia cu mu.. n-o inteleg nici eu. Progresu tata nu iarta pe nimeni !

Corvette, sint de acord ca n-am avut inca selectioner si antrenor. Am spus-o si eu de curind. O demonstreaza si statistica, o pot recunoaste si tinerii care stiu sa citeasca printre rinduri. Imi pari insa „putin“ nedrept cu unul din cei mai mari jucatori. Ciudat, dar in perioada pomenita de tine Steaua nu reprezenta o mare putere, iar politicul se amesteca mai putin decit am credea in fotbal. Pina si UTA putea cistiga titlul. Petrolul. Asta nu inseamna ca nu se vindeau meciuri, ca nu se cumparau arbitrii, ca reporterii care ti-l laudau pe Varga si Pircalab nu plecau incarcati, nu primeu excursii. Erau multi bani negrii in fotbal ! Nu-i controla fiscul ca pe Mutu azi, nu-i contolau la granita cind venau de la meciurile de afara. Vremuri bune, asa cum recunostea azi Lucescu: se duceau in Brazilia pentru plaja, bere, femei, bordeluri si desigur bisnita. Tovarasii alesi chipurili ii pazeau, faceau si alesii deplasari, la fel ca cite un reporter mai bun. Din inertie merg si azi. Ca rromanul tov Troaca, care a simtit nevoia sa-si schimbe numele in David, ministrul de intrene care n-a ratat nici o deplasare cu Dinamo de azi.
La ce majoritate te referi ? Sint cazuri precum Marea Adunatura Nationala in care majoritatea nu conteaza ori e falsa. Stelistii vad in „Profesor“ , pot sa te asigur ca nu ti se poate spune la misto asa, un mare jucator, asa cum arata si statisticile. Dinamovistii vad ceva in dulapul Camataru, saracu Lefter Popescu un vede sfinti in dulapurili Sabau, Coras si scindura Macovei. Toti au drepturi.
Dar ca trebuia electricianul criminal Gh Gh Dej, dupa crimele in masa de la colectivizare si deportari, sa se ocupe si de fotbal, de Gh Constantin, scuze Corvette, n-am mai auzit asa ceva nici la Mironica, iubitu lu Oprea si Dusa. Iata-ti omul care nu trebuia sa se fi nascut, caci e un criminal:
Militienii dimboviteni erau aroganti, li s-a parut mereu ca pot face orice, chiar sa-ti bage matura pe git:
http://www.fanatik.ro/drama-lui-pircalab-puscarie-pentru-crima-192660#ad-image-0

Presupun ca „un “mare “club romanesc“ de care vorbesti e Steaua. Uite unde duce un administrator „ingaduitor“. Nu cred ca era stelist. Astia de aici sint toti dinamovisti si in orice caz antistelemisti convinsi. Asa ca te rog frumos, revino la sentimente mai bune, sint destui contra.

Steaua a scos Barca din C C turul doi prin doua victorii in 1971: 0-1 si 2-1. In 86 a cistigat CCE, apoi si Supercupa. A mai jucat o semifinala si o finala pierduta in fata a trei olandezi zburatori si a 100 000 de italieni. Azi desigur ciobanasul nostru jefuit si inchis nu poate concura cu „americanii“, rusnacii, cazacii si uzbechii vostri din Anglia, iar Argaseala nu e Ivan Gazidis, dar facem si noi ce putem. In 2013 am cistigat 3 reprize cu Chelsea, care era cistigatoarea C L. Ruse scapa singur singurel iar golurile lui Mata si Torres te asigur ca nici Ronnie O Sullivan nu le potrivea mai bine. Spre final Steaua a cazut inexplicabil dar „parerea majoritatii“ englezilor a fost ca le-a cam trecut glontul pe linga ureche. Pe 14 Ianuarie 2015 Steaua se afla pe lucul 17 in lume conform clasamentului IFHHS la doar 28 depuncte de Arsenal, desi au vindut tot ce-au avut mai bun: Tatarusanu, Chiriches, Gardos, Bourceanu, Pintili, Rusescu. Intre 87 si 90 alte institute de statistica dadeau Steaua pe primele trei locuri in lume, cea ce Arsenal n-a reusit inca. Din pacate IFHHS da The IFFHS World’s Best Team doar din 1991.

La 16 octombrie 1957, Steaua a incheiat la egalitate cu Arsenal Londra chiar pe stadionul Highbury, intr-un meci amical. A fost singurul meci direct, pina in 2007, intre cele doua echipe: 16.10.1957, Arsenal Londra – CCA Bucuresti 1-1 (Holton 79 / Gh. Constantin 49) . Gh Constantin, draga Corvette.

In total, Steaua a disputat mai multe meciuri in cupele europene decat Arsenal Londra. Bucurestenii jucau in 2007 partida cu numarul 206, in timp ce londonezii disputau meciul cu numarul 159.
In 2007 Partida Steaua-Arsenal, contand pentru Grupa H a Ligii Campionilor s-a terminat 0-1.
Stelei i-a fost anulat un gol valabil, o minge a fost scoasa de pe linia portii, Dica a scapat singur cu portarul, totul la 0-0. Arsenal a dominat, dar se putea termina rau. Spre deosebire de Steaua, Arsenal chiar avea echipa. Meciul de la Londra l-am vazut si-l tin bine minte: 2-1. Nu conta. Arsenal s-a distrat, a avut prilejul sa folosesca rezerve si tineret : Lehmann – Diaby, Sagna, Senderos, Gallas, Denilson, Song, Bendtner, Traore, Walcott, Van Persie Antrenor: Arsene Wenger
Steaua a contribuit bine la spectacol, a dominat repriza secunda.

PS
draga Corvette, daca te-am suparat prea tare te rog sa ma ierti. Tu m-ai suparat numai putin, asa ca o sa-ti propun meniul invingatorilor C M, macaroane cu peste fiert in apa curata si salata fara dres. Daca mai ascuti si un Udo Jurgens la masa, iti trece garantat.

corvette59 (64 comentarii)  •  25 ianuarie 2015, 4:45

@ mihai bulica ,

iulie 2013 , Viena, gradina Horovitz . Abia intrat si asezat la o masa si „redactorii ” muzicali ne rasfata cu muzica de Jurgens.Ma ridic si plec altundeva .
Te rog sa ma ierti daca ti-am adus vreo jignire in chestia cu Gh Constantin . Nimic scris ,sau vorbit nu-mi da dreptate.Nu exista dovezi,ca sa zic asa, care sa reziste timpului .Singura „dovada” este folclorul fotbalistic al

timpului respectiv.Statistica este de parere ca Gh Constantin a fost un mare jucator.Ei bine ,ca unul care l-a vazut jucind in multe meciuri -la Arad,Timisoara,Oradea si din doua in doua saptamini la TVR ,ei bine ,n-a fost .Revista „Sport” (3 lei ) si ziarul „Sportul popular „(25 de bani ) ,acestia erau factorii ce dirijau opinia publica si impuneau ca nr 1 pe Gh Constantin. Acesta nu era de loc formi-feno-fantastic .Era un jucator de calibru mijlociu ,depasit de alti jucatori ,dar care aveau nenorocul sa joace. pentru cluburi neagreate de nomenclatura .
In ce priveste pleiada de sovieto – americani din EPL pot sa-ti spun ca toti au un numitor comun .La origine sint urmasi ai lui Abraham ! La fel ca stapinii lui „daily everything”, Sun ,Charlie Hebdo etc.etc.etc. Norocul nostru e ca n-avem un jucator evreu in PL .L-ar scoate astia „Balon d’Or ”

PS . Urasc orice fel de mincare cu paste fainoase,chiar daca sint numite in cel mai dulce dialect italian . Pestele ( de vreo cinci ori pe saptamina) il consum numai si numai fiert. Elimina continutul de mercur .Pe bune !

comentario23 (4 comentarii)  •  25 ianuarie 2015, 9:39

@ R.P.

Trebuie sa sper ca va inselati, caci alternativa nu prea lasa loc optimismului. Intr-adevar, pe alocuri e inevitabil sa nu fie si o falsa bravada, o auto-pozitionare artificiala in raport cu sursele principale de informare, influentata doar de consecintele acesteia. Sper ca aceste cazuri sa fie totusi intr-o proportie insignifianta. Cat despre cultivarea neintrerupta a discernamantului, nu mi se pare tocmai plauzibila. Ideal da, suna bine, dar nu cred ca se poate aplica. Nu deocamdata, cel putin. O data ce ai pornit la drum in directia gresita vei continua sa te tot indepartezi de destinatie. In cazul nostru, cred ca cel mai potrivit ar fi sa incepem cu o cultivare a unui discernamant comun, venita din exterior, menita sa ne pregateasca pentru acel drum care nu se termina niciodata in timpul vietii. Trebuie sa invatam sa invatam. Poate mi se pare, dar parca ne-am obisnuit acum sa fim cu totii unici, imprumutand diverse idei, principii, gesturi etc. si imbinandu-le in fel si chip. Desi resursele sunt puse la comun, colectia fiecaruia difera.

PS: Am ramas dintotdeauna extrem de surprins de actulaitatea unor texte din trecut, iar discutia de fata ma duce cu gandul la Maiorescu si a sa teorie a „formelor fara fond”…

Obiectiv (461 comentarii)  •  25 ianuarie 2015, 11:34

@ corvette59
Simona castiga si se califica in „sferturi”! Ii prevad un succes rasunator (cel putin finala) la Australian Open!
Cupa Angliei a devenit o intrecere in care „greii” primei ligi sunt eliminati de catre cluburi modeste, unele de liga a III-a (cazul Chelsea). Daca Arsenal isi va respecta statutul si adversarii, va putea dobandi al doilea trofeu consecutiv al acestei competitii!
In fine, dieta mediteraneana n-are egal si se bazeaza pe ulei de masline, peste (si fructe de mare), rozmarin, sos/suc de rosii si…paste! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  25 ianuarie 2015, 11:51

@ R.P.
Daca acel gol al lui Cahill nu a fost decisiv, merita apreciat la adevarata sa valoare estetica si tehnica (sunt putini jucatori care reusesc astfel de executii, iar Messi nu se numara printre ei)!
Am insistat cu ratiunile biologice pentru ca, la o varsta comparabila cu a dvs., joc fotbal de intretinere (in sala sau pe teren sintetic, ce-i drept), am coechipieri si adversari cu 8-25 ani mai tineri si mai fac fata din punct de vedere fizic (cu scaderile de rigoare in privinta agilitatii si vitezei)! O.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  25 ianuarie 2015, 17:15

Cui i-e frica de Simona Halep
si de alte pareri ale @ Corvette59

nu m-am suparat deloc, pe tine nici nu pot. Atit ca pe tine te citesc prea multi si am vrut sa-i tachinez putin.
Preferintele le cunosc. Te rog sa apreciezi ca am renuntat la vinete. Altfel meniul este unul cistigator. Bagi in tine ca sa iesi campion mondial. Doar Löw asculta numai Udo Jurgens si eventual ceva de genul Herbert Grönemeyer ca sa se apropie de preferintele majoritatii. In general fotbalistii „consuma” muzica, prefera slagare si noutatile din topuri. Sa nu-ti inchipui ca sint multi care aculta Hendrix, ceva progresiv ori muzica simfonica. In schimb noi nici nu auziseram de preferata nationalei germane Helene Fischer si imnul ei pina in ajunul WM. Trebuie sa recunosc ca nu puteau alege ceva mai potrivit:
https://www.youtube.com/watch?v=MkUd_rHTp1M

PS bine ai facut. „Aber bitte mit Sahne“ nu merge nici la micul dejun intr-o berarie, ce sa mai vorbim de prinz si seara. E de prost gust. Seara ar trebui ales ceva in surdina cit mai neutru.
Nu Sinatra ci Dean Martin, nu Becaud ci Brel, nu Rita Pavone … Am observat ca in general retro si jazzul nu supara pe nimeni.
Chiar nu ai de gind sa dai o fuga pina la sala aia, Mel…, asa, da Melburg, sa o vezi pe Simona ? Ii spun eu sa nu-ti faca nimic, sa nu te nimeresca.

dghdjfkghjl (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2015, 18:55

si totusi, ala e adevaratul ronaldo. pe astalalt o sa trebuiasca sa scrie toata viata „crî” ronaldo.

Comentează