Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Între fotbal şi turism

Încă un fotbalist român pleacă în Italia. O fi bine?

Ionuţ Nedelcearu s-a mutat cu locul de muncă de la prima echipă a lui Dinamo la echipa de tineret a Sampdoriei. Decupată din context, ştirea pare să fie despre fotbal. […]

luni, 5 ianuarie 2015, 8:57

Încă un fotbalist român pleacă în Italia. O fi bine?

Ionuţ Nedelcearu s-a mutat cu locul de muncă de la prima echipă a lui Dinamo la echipa de tineret a Sampdoriei. Decupată din context, ştirea pare să fie despre fotbal. După contextualizare, Nedelcearu dă impresia că a devenit cel mai nou beneficiar al unei convenţii turistice încheiate între Dinamo şi Republica Italiană. La nici nouăsprezece ani, el are ocazia să vadă o splendoare ligurică prin a cărei istorie şi cultură curg, printre alţii, Cristofor Columb, Andrea Doria, Giuseppe Mazzini şi Niccolò Paganini. Muzică, mare, „cielo italiano” şi fotbal. Cunoaşteţi multe reţete ale împlinirii mai frumoase decît aceasta? Nu-i aşa că, astfel ambalată, oferta de viaţă pe care a semnat-o Nedelcearu miroase a perfecţiune? Nu-i aşa că bunul Dumnezeu şi-a răsfăţat robul? Nu-i aşa că Paradisul a împrumutat, cel puţin deocamdată, trăsăturile capitalei culturale europene din 2004, dezmierdată de localnici cu denumirea „La Superba”?

Ei bine, nu-i aşa. Înainte de-a fi protagonistul unui transfer, Nedelcearu e pionul unei afaceri. Cei care-l vînd vor cîştiga mai mulţi bani decît fotbal va cîştiga el lăsîndu-se vîndut. Nedelcearu, o speranţă de tip postpuberal, aparţine ultimului contingent trimis de Dinamo în Italia pentru a lustrui bănci de rezerve şi a se mira că zeii, atît de amabili iniţial, au devenit dintr-o dată potrivnici. Dosarul ratării româneşti în Italia are, pe ultimele file, patru nume care au trecut – iar unele au rămas – şi pe la echipa naţională: Moţi, Torje, Alexe, Nica. Ştefan Radu e singurul nume de fotbalist român care spune ceva în Italia şi e titular la o echipă cît de cît solidă. Ceilalţi n-au rezistat la cluburi mediocre sau cel mult decente, care le-au deschis drum spre alte zări.

Am avut cîteva valuri de asediatori ai fotbalului italian. A fost, mai întîi, seria lui Hagi, Lupu, Sabău, Lăcătuş, Răducioiu, Mateuţ. Fotbalişti excelenţi, rezultate slabe (cu un mic moment de detentă pentru Răducioiu la Milan). A urmat seria lui Lobonţ, Mutu, Chivu, Contra, Goian, Codrea. Fotbalişti sub nivelul primilor, rezultate clar mai bune, gîndindu-ne strict la palmaresul italian. Între ei, rateuri izolate (Claudiu Niculescu, Daniel Pancu). De doi-trei ani, trimitem un desant aflat valoric la ani-lumină de seriile precedente. În acest peisaj, Ionuţ Nedelcearu de-abia a ieşit din majorat şi se grăbeşte deja – sau poate e împins – să iasă şi din ţară. Au făcut-o şi alţii, prea grăbiţi sau prost îndrumaţi. Urmarea se ştie. Alin Stoica a dispărut de pe radar, Cătălin Munteanu s-a întors cuminte în România, micul Balaci… chiar aşa, mai ştie cineva despre Andrei Ionescu, alias micul Balaci? Ionuţ Nedelcearu o fi auzit de el?

Comentarii (75)Adaugă comentariu

bogdan a (49 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 9:57

Nu atat vanzarea de catre Dinamo este intriganta (caci majoritatea pleaca de la Dinamo, si sigur nu este intamplator), ci achizitionarea de catre italieni. Ce logica are achizitia acestor pusti mai mult decat mediocri de catre echipe din Serie A ?! Nici Nica, nici Papp, nici Nedelcearu, nici ceilalti nu au demonstrat decat un mare nimic in Romania, dar sunt atractivi pentru italieni. Curios … Eu ii urez succes, spre deosebire de altii, macar se va putea delecta turistic cu frumusetile frumoasei Genove.

Ardeleanu’ (19 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 10:16

Luând în calcul pe cei transferați în trecutul apropiat în ˝cizmă˝, am tinde a spune că e sortit eșecului, dar să nu generalizăm.Poate o să fie un psihic mai tare decât ceilalți și o să știe cu adevărat ce vrea, deși personal i-aș recomanda să mai stea un an-doi, să mai joace, să prindă experiență.
Curioasă strategie de a forma o nouă echipă care să emită pretenții are Negoiță…vinde tinere speranțe(asta dacă într-adevăr se face transferul) și aduce ˝talente˝de peste sau în jurul a 30 de ani.
P.S. An nou mai bun ca precedentul vă doresc maestre!

MICIURIN (44 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 11:00

La cat fotbal cunosc eu,as face o propunere celor din conducerea clubului.In locul lui Nedelcearu as vinde brandul Dinamo impuscand doi iepuri.In primul rand suma incasata ar fi mult mai mare,iar in al doilea rand am scapa Romania de un brand suta la suta comunist sau mai exact stalinist.Acolo ca si la noi Dinamo a reprezentat NKVD-ul lui Dzerjinski,Iagoda,Ejov si Beria,iar la noi securitatea lui Pantusia ,Nikolski (Grunberg),Draghici samd.In ce tara din UE mai exista echipe cu numele de Dinamo si Steaua.La noi ca la nimenea si mai spunem ca la noi comunismul a murit,dar stam cu mortu’ pe masa , nu-l ingropam si-l tot jelim (vedeti ultimele sondaje) PS propun sa revina la numele de Carmen sau Ciocanul.

banks (18 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 13:24

De Andrei Ionescu stiu eu : are un frate care canta la chitara, l-am vazut la ‘Romanii au talent” 🙂

adrian (11 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 13:24

Eu zic sa-i uram succes. Pentru un pusti care nu a terminat junioratul e mai ok echipa a doua a ‘doriei decat la un Dinamo care este slab intr-un campionat in pragul falimentului. Pragmatic vorbind a facut o alegere buna, din punctul meu de vedere. Acum, timpul va spune ce va face. Sanatate si zambete in 2015!

Gheorghe Cheveresan (7 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 16:10

„Cei care-l vînd vor cîştiga mai mulţi bani decît fotbal va cîştiga el lăsîndu-se vîndut.” Adica toti vom castiga,inclusiv noi ,consumatorii , mult mai putin decat am fi putut castiga cu un plus de educatie si maturitate. Ce bine ar fi daca ei ar vinde si el ar juca asa cum scrieti dumneavoastra.

re (8 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 16:13

Tinand cont ca marea majoritate a echipelor din Ro sunt infiintate ptr evaziune fiscala, face fff bine ca pleaca, pacat ca asa de tarziu.
Mult succes.

Dan (3 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 17:25

1. Zvonul aparut in presa italiana este doar un zvon, Ionut nu a semnat cu Sampdoria, iar Anghelache (Negoita) vor minim 1.000.000 eur acum, suma pe care italienii nu vor sa o dea ci ofera 100.000 eur pt imprumut 6 luni.
2. Banii, daca ar veni, vor intra prin cai ocolite in buzunarele lui Negoita, ca si compensatie pt cele 13 milioane de euro pe care firmele lui au acceptat sa le piarda prin votarea planului de reorganziare din procedura de insolventa, ca sa treaca planul si cu votul aprobator al categoriei creantelor chirografare din tabelul creditorilor.

sagiblue (1 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 17:48

despre micul BALACI…joaca in irak cu prietenul salih jaber

Munteanul (10 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 17:50

Nedelcearu poate avea o șansă pregătindu-se la un club dintr-un campionat puternic, chiar dacă nu de nivelul lui Juve sau Milan…Pericolul vine de la EDUCAȚIA (ne)primită în România,dpdv sportiv și uman, aceasta fiind ,după părerea mea, și cauza eșecurilor menționate de D-voastră în articol. Băieții ăștia pleacă de aici Zmeii-Zmeilor, că așa le spun conducătorii,antrenorii,impre-
sarii,suporterii și se trezesc acolo nimeni,adică doar tineri care promit și cărora le sunt oferite condiții pentru a deveni cineva în acest sport. De regulă,nu înțeleg asta și totul devine un fiasco….

unul (1 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 18:04

Mai nene ,tu poti scrie ceva de bine ???
Tot timpul va aud ca ala nu s-a acomodat ,celalalt e prea fitos ,etc .
Dar voi cand va angajati la un ziar de afara ???
Raspuns :NICIODTA!!! Pt ca sunteti mai slabi decat fotbalistii.
Cum drac mai porti mustata in anul 2015 nu inteleg !!!!(asta ca sa fiu rau ,ca tine )

Un gigel (1 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 18:14

@re: care ‘marea majoritate’ ???? daca e majoritate inseamna ca e 50+1, nu? de ce mai e si ‘mare’???

GARNEATA (44 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 18:29

Cred ca ceva se-ntampla in Cizma cu cizmele noastre de fotbalisti din moment ce fotbal nu invata si pe deasupra uita sa vorbeasca limba romana.Vi-l mai amintiti pe celebrul Raducioiu?Singura explicatie plauzibila este ca a uitat sa-si ia cu el tabletele iodate si sarea iodata,tratament gratuit oferit in Romania in cadrul programului national de eradicare a endemiei tireopate,boala al carui nume nu-l devoalez(secret profesional),boala care explica misterioasa evolutie a Romanie postdecembriste si mai ales antedecebriste.Din pacate nici fotbalul si implicit fotbalistii n-au fost imuni la aceasta boala.Exista o speranta:vis medicatrex nature!

_ge (1 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 18:45

Bey MICIURIN, la cat fotbal cunosti tu, du-te si vezi cum dreaq comunistii/stalinistii/NKVD-istii de la Dynamo Houston au luat campionatul SUA . Daca te-mpusti, nu scapam decat de-un iepure bleg.

la multi ani (2 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 22:30

bate-ma, insa respir pe qur, injunghie-ma dar rasuflu la dna, uimeste-ma de anu nou – dar esti tembelizat ! ne auzim la anu !

genu (110 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 23:54

Poate ca prima caramida conceptuala a fotbalului italian a fost pusa la Alesia in 52 inainte da Hristos, cand o lopatica de genist a desenat un sarpe sufocant in jurul pozitiilor galice. E momentul acela magic, foarte rar, cand gandul rece infloreste devenind creatie, cand piatra lovita de toiagul lui Moise elibereaza suvoiul de apa captiv. In zilele noastre capodopera similara e acel Chelsea-Inter 0-1, de acum cativa ani, cand Mourinho a interpretat partitura antica la perfectie, nota cu nota, precum Arturo Michelangeli Benedetti.
Jucatorii romani, cu exceptia lui Mutu, Contra, Chivu si Radu Stefan,-e adevarat, intr-o epoca de crepuscul al calcio-ului-, n-au avut succes in Peninsula, unde gandirea tactica si executia rapida primeaza. Fulgurant imi trece prin minte un varf al Stelei din anii ’70, Nastase, pe care nea Nicu Munteanu de la „Europa Libera” îl reperase pe la Catanzaro, o cenusareasa in Serie A. Pana atunci, doar prin ’50, la Inter parca, mai jucase un roman, iar in interbelic, nimeni(!)-pe atunci ai nostri invadau Franta, tara cu un fotbal inocent la acea vreme. Pe Hagi & comp, plecati din tara cu rang de printi ai plebei, postura de genist nu i-a prins, experimentul Brescia fiind mai degraba o penitenta. Raducioiu incepuse promitator, dar, spune Lucescu, l-a infruntat pe Capello la un meci de cupa -s-a dat ranit-, iar don Fabio nu l-a mai iertat. Acum, dupa ce Nica pare ca s-a ratacit de fotbal, imi placea baiatul asta, promite doar Puscas de la primavera lui Inter. Si el, si Nedelcearu ar putea sa afle acolo, la tineret, ca genistii au succes doar cand lucreaza inima langa inima. Ca in acel Olanda-Italia din 2000.

corvette59 (64 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 5:59

Multi ani cu sanatate tuturor !

Andi (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 13:16

Constantin Nica. Paul Papp

mihail (50 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 15:21

La multi ani cu sanatate , bucurii si numai bine , tuturor !!!!
Ca sa respectam adevarul istoric , sa incepem cu Nastase , Viorel Nastase , de la Steaua . Alt ratat …. transfer !

Octavian Stăncioiu (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 20:15

Asta e globalizarea care, vorba dv., domnule Paraschivescu, ma tot ”sacaie” pe mine.

Corecta comparatia generatiilor romanesti din Serie A, cu o observatie: si valoarea campionatului italian e, acum, la ani-lumina fata de cel din anii ’90.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 21:03

@ un gigel

Sa va raspund, totusi. 53 de oameni din 100 inseamna majoritate. 98 de oameni din 100 inseamna mare majoritate. Altceva? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 21:04

@ la multi ani

Adica in 2016? Luati-o usor, deveniti urmuzian. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 21:06

@ unul

Asta cu angajatul la un ziar de afara e ultramustoasa, bravo. Intrebati si un pictor de ce nu picteaza in alta tara si vedeti ce va raspunde. Daca asa sunteti rau, luandu-va de mustata mea, stau linistit. C’est pas grave. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 22:07

@ Radu Paraschivescu
Cred ca aveti dteptate in privinta generatiilor romanesti care au evoluat in Italia; totusi, s-ar cuveni niste nuantari.
Prima generatie nu s-a remarcat in mod deosebit in Italia din mai multe motive, fara prea mare legatura cu viata extrasportiva. Dezvoltand, as spune ca, pe atunci, antrenorii italieni erau foarte exigenti, asteptand de la toti sa joace ambele faze; Sabau era complet si serios, in timp ce Lupu -nu! La Brescia, Lucescu nu i-a pretins lui Hagi ambele faze si „decarul” si-a facut datoria de pasator, servindu-l, mai ales, pe Raducioiu (13 goluri in sezonul ’92-’93), fara a fi uitat si sa marcheze – 14 reusite in doua sezoane. Dupa un CM precum cel din SUA, orice club italian si l-ar fi dorit, mai putin, poate, Milan!
Daca Mutu a reusit (peste 100 goluri in Serie A, fapt remarcabil), la Chivu au contat norocul (ca s-a nimerit in echipa la vreo victorie a Inter-ului) si faptul ca a respectat cu strictete indicatiile tactice (o cerinta de baza a antrenorilor italieni si a lui Mourinho), pentru ca, sub aspectul valorii intrinseci, a fost clar depasit de mai multi dintre cei enumerati de dvs., din mai multe generatii! La fel si Codrea, mijlocas defensiv si cu inteligenta tactica, care a evoluat multe meciuri fara a fi avut o valoare deosebita! Din aceeasi generatie a facut parte si Bogdan Patrascu, cu o cariera solida (8 ani) in Italia, insa fara o valoare care sa-i fi permis acumularea a mai mult de 2 selectii la „nationala”!
Daca va merge la Samdoria, Nedelcearu are ocazia sa progreseze, chiar daca va avea de asteptat pana sa ajunga sa evolueze in Serie A; in plus, orasul este extraordinar, la fel ca multe alte asezari ale Italiei. „Mingea-i in … terenul lui”. O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 22:09

Corect: Sampdoria! O.

cpt.ahab (20 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 22:19

Eu socot ca vanzarea pruncilor neintarcati e apanajul lumii a treia. Pentru fotbalul nostru de pe buza prapastiei a ajuns un prilej de lauda chiar si acest tenis la peretele fotbalului occidental, cu puberi pe post de mingi. Vorba aceea: „ia o vaca, da-mi un bou, bou de care? bou, ca boii!”
Cum sa performeze acesti copii cand poarta pe umeri racilele unui sistem educational dezastruos? Pentru cei mai multi, socul strainatatii e prea mare. Acolo nimeni nu te cocoloseste, nu are rabdare cu problemele tale de crestere, pentru ca-s multi altii care stau la rand, mai sunt si ispitele de tot soiul, mai e si trauma departarii de tara, prieteni, parinti. Cei mai multi clacheaza, in mod firesc, zic eu. Unii ma vor contrazice, dar e treaba lor: eu consider ca mai bine ar creste aici, chiar in contextul actual, cu atat mai mult daca s-ar schimba un pic filosofia sistemului. Cu implicare masiva, cu strategii sanatoase. Ceea ce nu-i cazul asa-zisului proiect al lui Negoita. Poate fi numita „proiect de viitor” harababura de acum de la Dinamo? Se vand tineri, se vand jucatorii cu o oarecare valoare si personalitate, in schimb se aduc prieteni cu fotbalistii. Poate ca Negoita are un plan, dar unul al lui, tenebros, nu unul al lui Dinamo. Plecarea lui Nedelcearu in contextul rasproclamarii „proiectului” ne dilematizeaza ca-n titlul acela de film: „a fost, sau n-a fost?”.

Andrei (57 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 1:09

@ Radu
Bun articol si foarte corecta analiza, desi realitatea e deprimanta. Pe undeva e si vina mediatizarii de care s-a bucurat (mai ales retrospectiv) Generatia de Aur, care luata la bani marunti stim amandoi ca nu a rupt gura targului pe la marile echipe europene. Avem senzatia ca e un standard aflat foarte sus iar actualii sunt inexplicabil de slabi. Am trecut de la mediocru la slab/foarte slab in opinia mea.
Altfel m-a destins partea cu „mustata” de mai sus, imi arata inca o data ca pe roman il salveaza umorul chiar si atunci cand se umple de penibil. Banuiesc ca stii deja ca un editorialist, care pe deasupra mai e si scriitor, trebuie sa aiba obraz subtire dar pielea tabacita. Apreciem sincer ca iti rupi din timp ca sa dialoghezi cu cititorii, si nu de ieri, de azi, imi amintesc ca faceai la fel si acum aproape un deceniu la EVZ.
Sa ai un an 2015 cum iti doresti!

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 15:17

Cacialmaua lui Piturca

Satana pare activa si la Dinamu, caci doar asa se explica mutarile astea ale unor,
scuze, nu retin numele tinerei spermante dinamuviste. Retin doar o imagine: un dulap in pantaloni treisferturi care declara ceva exact ca un militian, prototipul specific dinamuvist, care in trecut spala banii securistilor tip Anghelache, care de multe ori nici nu mai stiau cum ii cheama mama, ajutati de niste debili carora le bagau un ardei in fund ca sa fuga pe extrema, carora le promiteau ca o sa-i trimita sa civilizeze Italia.
Este laudabil ca clubul Dinamu aduna de prin santuri tot feful de spermante tinere, ca Anghelache mai cunoaste canalele romane unde ajunge spalatura, dar mafiotii romani adevarati sint cu adevarat cei de laudat. Ei au, poate fiind obligati, o echipa de primavara unde pot sa bage ciumpalacii inventati de tov. Anghelache, spre deosebire de campionatul militienilor Dragomir, Sandu, Iorgulescu, Avram si al generalilor Oprea, Iordanescu, Ilie Nastase si al viitorilor generali Cocos, Udrea-Basescu, Bocioroi si juristu lui, slabul ala care arata ca mincat de molii, in plan sa fie facuti la un apel de seara al purtatorului de chiloti armani, singura legatura cu armata a cadrului topliten Dusa, pus de Anghelache la Aparare dupa ce l-a vazut in actiune cu Maricica, care il tot ataca, la o vinatoare organizata de militianul Tiriac.

La multi ani cu executare tuturor acestor pesonaje din balul mascat romanesc !

Obiectiv (461 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 16:22

Pentru ca postarea nr. 27 cuprinde referiri cele afirmate de mine, as vrea sa fac niste precizari.
1. Daca am s-ar folosi un sistem/o scara unitar/a de valori, s-ar intelege ca superlativele nu pot fi folosite decat in cazul unor forme artistice, nicidecum in sport!
2. Daca ar fi un sistem unitar in fotbal si, conform acestuia, Hagi, Popescu, Belodedici, Dumitrescu, Sabau si Petrescu au fost mediocri, inseamna ca Messi, Cr. Ronaldo, Neuer, Reus, Ibra, Rooney si altii sunt doar bunicei, in timp ce buni sau foarte buni n-au fost decat cativa – Pele, Di Stefano, Cruyff, Platini, Maradona, Ronaldo grasutul, van Basten, Zidane si inca vreo cativa!
3. Nu toti cei care au activat in anii ’90 erau valori certe (sa ne gandim la Mihali, la Preda, Vladoiu, Timofte I si II s.a.).
4. Sa nu uitam, destui fotbalisti de mare valoare n-au stralucit in Italia, mai ales in anii ’90, cand fotbalul italian domina Europa; ma rezum la exemplul lui Bergkamp, subiect al unui material al gazdei noastre.
5. Cand facem niste aprecieri, sa nu uitam factorii conjuncturali: ca antrenorii italieni se considerau vedetele nr. 1 ale cluburilor respective, ca tacticizarea era excesiva, ca jucatorii defensivi avea sanse mai mari decat cei ofensivi sa se afirme etc., etc! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 17:12

Scuze pentru niste greseli (inclusiv in pozitionarea unei bare), care n-au denaturat sensul celor scrise!
As mai adauga doar ca sunt de acord ca ziaristii au exagerat in estimarea valorii unor Lutu, Munteanu, Ad. Ionescu, Alin Stoica, nume care n-au insemnat mare lucru pentru fotbalul autohton.
Cand aud (in mod repetat, pe Eurosport, la meciurile Bayern-ului) ca ratangiul Lewandowski este un atacant de mare valoare, ma gandesc ca cei cu adevarat eficienti (inclusiv Gomez si Mandukic, care au fost golgeterii echipei in sezoanele anterioare) sunt in … afara sistemului de ierarhizare! O.

la multi ani (2 comentarii)  •  8 ianuarie 2015, 20:22

nene – ai grija ce spui — ca una doua vine unu si poc-poc. Asta cu replica la oricine sa o tii unde stii dumneata mai bine ! viata e scurta – insa fotbalu si cartea sunt lungi !

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:06

Cacialmaua lui Piturca

Dinamu s-a transformat in Caritas Negoita. Sperantele Satanei, Grozav care dupa ce-a fost rezerva la Petrolul a stat pe banca undeva – apropo de tinarul in treisferuri din articol – si pensionarul Marius N., disparut de mai multi ani, au primt o piine.
Alaturi de Lobonz, Tamas, Goian, Rat, Cocis, Lazar, Torje, Stancu, Mutu, Marica au facut parte din cartile Satanei in actiunea C M Brazilia. Toti, mai putin Tamas si Mutu care s-au autoexclus, total opt, au jucat in barajul cu Grecii ! Cei doi plus Lobonz si Cocis aveau zero minute de joc in sezon.
Daca ii iesea cacialmaua, spre Brazila mai decolau Nicolita, oricum in lot, Daniel N., caci tot nu avea echipa, poate alti pensionari de incredere si cel putin inca un tinar pe care il stia numai Satana.
Orice „nene“ care l-ar fi suparat, orice jucator laudat de altii, ar fi ramas acasa.

Inlocuitorul profesorului Anghelache, frizerul Daniel Stancu, intreaba deja disperat la Interne si Externe de vagauna unde se ascund Lobonz, Tamas, Cocis, Lazar, Nicolita, Daniel N., Mutu si Soava, ultimul doar ca sa selectioneze si Iordanescu pe cineva de la el. Se zice ca si ciumapalacii Oprea si Dusa vor sa-si bage puradeii acolo unde mai sint primiti, in groapa, sa o modernizeze dupa ce sterg datoriile lu Dinamu fix din pix, sa faca din groapa un cadou de lux.

La multi ani cu executare !

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:25

@ bogdan a

Da, Genova e splendida, din punctul asta de vedere Nedelcearu a rezolvat problema. Nu stiu ce-i atrage pe italieni la romanii de mana a doua. Cred ca nu fotbalul. Mai degraba posibilitatea de-a face din ei obiectul altor tranzactii. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:27

@ Ardeleanu’

Va multumesc si va intorc urarile. De afara, e misterios ce face Dinamo. Intinerirea echipei prin vanzarea tinerilor n-a reusit nimanui pana acum. Cum am mai spus, cred ca e vorba de altceva, nu de calitatile pur fotbalistice ale celor care pleaca in Italia pentru a nu juca sau pentru a fi distribuiti mai departe. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:30

@ MICIURIN

S-ar putea ca propunerea dvs. sa nu fie intampinata surazator de Dinamo. Si credeti ca Dorin Rotariu, de pilda, are idee de trecut, de Securitate si de ce reprezinta Dinamo pentru cei trecuti de 45-50 de ani? Sau, ca sa intreb altfel, il puteti echivala pe Dorin Rotariu cu generalii de Securitate si de Militie de pe vremuri? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:30

@ banks

Multumesc pentru informatie. Precis era fratele? Nu era chiar fratele fratelui? Ca talent avea si el. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:32

@ adrian

Va doresc si eu un 2015 ferches si doldora de bunatati. Sa vedem ce va fi. Deocamdata Nedelcearu e inca la Dinamo, se pare ca exista discutii legate de bani. Ma tem ca e deja o traditie ca Dinamo sa-si sacrifice valorile posibile sau confirmate trimitandu-le sa (incerce sa) joace in campionate pentru care nu sunt echipate – in primul rand mintal. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:34

@ Gheorghe Cheveresan

Va multumesc. Vantul de criza care bate la Dinamo doar una dintre explicatiile derivei, dar ma tem ca nu e singura. Sa vedem ce va face Dinamo in noua formula tehnica. Teoretic, lucrurile par sa arate un pic mai bine. Zic sa asteptam examenul practic. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:35

@ re

Poate ca face bine, nu stiu. Dar „asa tarziu”? Inca n-a implinit nouasprezece ani. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:37

@ Dan

Vad ca inca nu s-a semnat niciun act, dar discutii se poarta in continuare. E clar ca patronul Negoita vrea sa-l vanda, orice ban e bun intr-un an de criza adanca. Iar Nedelcearu inca nu apucase sa devina indispensabil. I-ar fi fost si greu. Mirarea mea e de ce vrea sa-l ia Doria. Pentru imprumut lucrativ? Pentru revanzare? Pentru alte manevre mai putin cavaleresti? Greu de spus. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:39

@ sagiblue

Serios? Asa sa fie, daca spuneti. YouTube e in stare sa produca vreo dovada? Ar fi interesant de vazut. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:49

@ Munteanul

Aveti dreptate, intre educatia pentru fotbal si pentru cultura sportului de aici si cea de acolo se casca un hau. Am si spus, exista mai multe tipuri de lacune: educationale, psihologice, de comunicare, tactice etc. De aici, dificultatile de adaptare a fotbalistului si de confirmare a unei reputatii de multe ori vulcanizate cu pompa de bicicleta in birourile impresarilor. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:51

@ GARNEATA

Nu stiu daca e loc pentru generalizari. Raducioiu a avut un puseu de teribilism de care acum cred ca rade si el. Era si un moment de betie a libertatii. Dar au existat si oameni care nu si-au uitat nici limba, nici manierele in Italia. Chiar daca acum, in loc de betia libertatii, am ajuns mai degraba la libertatea betiei. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:52

@ _ge

Nu va inflamati, va rog, pastrati-va caldura pentru frigul de afara. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:57

@ genu

Frumos scris si cu stil, conform obiceiului. Parca Nicu Simatoc a fost primul roman la Inter. Omul a jucat si la Barcelona (ehe, ba chiar si la Ripensia). S-ar putea ca prietenul Corvette59 sa-l fi prins pe radar pe Simatoc – a murit in Australia. Da, il tin minte pe Nastase. Si tin minte si mai bine acel Chelsea-Inter in care am vrut, inutil si imposibil, sa piarda ambele. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:58

@ corvette59

Si dvs. la fel. Sa prindeti noi prinsori fotbalistice si sa faceti drumuri cel putin la fel de palpitante ca in 2014. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 20:59

@ Andi

De Nica am pomenit. De Papp nu, fiindca nu venise pe filiera Dinamo. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 21:00

@ mihail

La multi ani si cisterne de placeri. Viorel Nastase avea anumite calitati, care insa i s-au diluat la contactul cu strainatatea. Era din categoria „bon pour l’Orient”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 21:03

@ Octavian Stancioiu

Nu sunt nici ambasadorul, nici avocatul globalizarii. Dar cred ca e un rau necesar. Judecand in ansamblu, fara particularizari convenabile. Aveti dreptate, serie A s-a diluat mult fata de deceniile trecute. Dac-o compar pe Lazio de azi cu cea a lui Nedved, Nesta, Mihajlovic, Conceicao si Boksic, ma iau cu mainile de cap.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 21:06

@ Obiectiv

Da, mingea e la Nedelcearu (dar mai e una, la fel de importanta, la Ionut Negoita). Sa dea Dumnezeu sa aiba mai intai discernamant si abia apoi noroc. Pe vremea lui Hagi, Sabau etc, antrenorii aveau macar cui sa ceara adaptare si solutii tactice. Nu mi se pare ca fotbalistii romani care ajung azi in Italia inteleg suta la suta ce li se spune si ce se asteapta de la ei. R.P.

Comentează