Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Între fotbal şi turism

Încă un fotbalist român pleacă în Italia. O fi bine?

Ionuţ Nedelcearu s-a mutat cu locul de muncă de la prima echipă a lui Dinamo la echipa de tineret a Sampdoriei. Decupată din context, ştirea pare să fie despre fotbal. […]

luni, 5 ianuarie 2015, 8:57

Încă un fotbalist român pleacă în Italia. O fi bine?

Ionuţ Nedelcearu s-a mutat cu locul de muncă de la prima echipă a lui Dinamo la echipa de tineret a Sampdoriei. Decupată din context, ştirea pare să fie despre fotbal. După contextualizare, Nedelcearu dă impresia că a devenit cel mai nou beneficiar al unei convenţii turistice încheiate între Dinamo şi Republica Italiană. La nici nouăsprezece ani, el are ocazia să vadă o splendoare ligurică prin a cărei istorie şi cultură curg, printre alţii, Cristofor Columb, Andrea Doria, Giuseppe Mazzini şi Niccolò Paganini. Muzică, mare, „cielo italiano” şi fotbal. Cunoaşteţi multe reţete ale împlinirii mai frumoase decît aceasta? Nu-i aşa că, astfel ambalată, oferta de viaţă pe care a semnat-o Nedelcearu miroase a perfecţiune? Nu-i aşa că bunul Dumnezeu şi-a răsfăţat robul? Nu-i aşa că Paradisul a împrumutat, cel puţin deocamdată, trăsăturile capitalei culturale europene din 2004, dezmierdată de localnici cu denumirea „La Superba”?

Ei bine, nu-i aşa. Înainte de-a fi protagonistul unui transfer, Nedelcearu e pionul unei afaceri. Cei care-l vînd vor cîştiga mai mulţi bani decît fotbal va cîştiga el lăsîndu-se vîndut. Nedelcearu, o speranţă de tip postpuberal, aparţine ultimului contingent trimis de Dinamo în Italia pentru a lustrui bănci de rezerve şi a se mira că zeii, atît de amabili iniţial, au devenit dintr-o dată potrivnici. Dosarul ratării româneşti în Italia are, pe ultimele file, patru nume care au trecut – iar unele au rămas – şi pe la echipa naţională: Moţi, Torje, Alexe, Nica. Ştefan Radu e singurul nume de fotbalist român care spune ceva în Italia şi e titular la o echipă cît de cît solidă. Ceilalţi n-au rezistat la cluburi mediocre sau cel mult decente, care le-au deschis drum spre alte zări.

Am avut cîteva valuri de asediatori ai fotbalului italian. A fost, mai întîi, seria lui Hagi, Lupu, Sabău, Lăcătuş, Răducioiu, Mateuţ. Fotbalişti excelenţi, rezultate slabe (cu un mic moment de detentă pentru Răducioiu la Milan). A urmat seria lui Lobonţ, Mutu, Chivu, Contra, Goian, Codrea. Fotbalişti sub nivelul primilor, rezultate clar mai bune, gîndindu-ne strict la palmaresul italian. Între ei, rateuri izolate (Claudiu Niculescu, Daniel Pancu). De doi-trei ani, trimitem un desant aflat valoric la ani-lumină de seriile precedente. În acest peisaj, Ionuţ Nedelcearu de-abia a ieşit din majorat şi se grăbeşte deja – sau poate e împins – să iasă şi din ţară. Au făcut-o şi alţii, prea grăbiţi sau prost îndrumaţi. Urmarea se ştie. Alin Stoica a dispărut de pe radar, Cătălin Munteanu s-a întors cuminte în România, micul Balaci… chiar aşa, mai ştie cineva despre Andrei Ionescu, alias micul Balaci? Ionuţ Nedelcearu o fi auzit de el?

Comentarii (75)Adaugă comentariu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 21:08

@ cpt. ahab

E (previzibil) foarte buna analiza dvs. Exact, tinerii romani care pleaca acolo nu stiu unde se duc si pleaca pe aripile derutei. Sistemul de provenienta e imperfect si vinovat prin felul cum incurajeaza portitele si abordarile laturise. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 21:12

@ Andrei

Multumesc, Andrei, iti doresc un 2015 pliat pe gandurile si prioritatile tale. Da, si la EVZ stateam de vorba cu forumistii. Acolo am invatat lectia detasarii in fata cuvintelor grele sau nedrepte – si a fost o lectie care mi-a folosit si aici. Cu privire la raportul si comparatia dintre generatii, am spus-o de zeci de ori: generatia lui Hagi n-a avut nimic aurifer (fiindca nu a castigat nimic), dar pe langa ce-a urmat o putem considera de aur, platina si diamant la un loc. Azi incepem sa avem stadioane si sa nu mai avem decat un fotbal-karaoke: vorbarie, zgomot si imitatii de idei. Trist. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 21:14

@ Mihai Bulica

Vi s-a mai spus ca puteti breveta caricatura literara? Puteti. Va las in compania unui panseu abisal pe care l-am pescuit din bazinul cerebral al lui C. Anghelache aseara, la emisiune: „Rezultatul e singurul martor al timpului”. De ce, nene Anghelache, de ce? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 21:17

@ Obiectiv

Am luat la cunostinta si semnez. Riscand sa va surprind, sa stiti ca mie, unuia, mi se pare mai bun Lewandowski decat Mandzukic. Si o spune unul caruia ii place fotbalul croat. Si care se simte foarte vulnerabil, ca fan al Realului, cu Luka Modric pe tusa. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 21:18

@ la multi ani

Ati atins un grad de subtilitate la care nu mai risc. Complimente. R.P.

genu (110 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 22:10

Dupa ce-am scris cele de mai sus, mi-am dat seama ca referinta aceea la Olanda-Italia s-ar putea sa nu fi fost cea mai potrivita. Stiu ca sunt ultraminoritar in alegerile mele fotbalistice, dar nici amator de tackling-uri ironice a la „Charlie hebdo”. Pe ranile ori simbolurile celorlalti. M-am referit strict la jocul cu inima, asa cum le-a cerut Zenga stelistilor la pauza meciului cu Valencia. Sa rezisti pe linia careului 120 de min., in deplasare, cu un jucator in minus- Di Biaggio, eliminat f usor- si cu un penalty facut cadou batavilor, mi s-a parut un miracol de care doar inima poate fi in stare.
Probabil ca sunteti simpatizant al fotbalului britanic-cel mai generos la efort si cu un public fantastic-ador meciurile echipelor de mijlocul clasamentului din „Premier League”. Daca va uitati putin la istoria boxului, o sa vedeti cata asemanare exista intre Marciano, Carmen Basilio ori Jack La Motta si Chris Eubank, Nigel Benn sau Carl Froch.
Gand bun

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 ianuarie 2015, 23:37

@ genu

Va rog, nu va faceti probleme. Tin cu Olanda si Brazilia in ce priveste nationalele de fotbal, dar imi aduc aminte ca Olanda a fost ajutata in 2000. Si mi-a parut rau. As fi vrut sa castige onest, nu sa piarda in ciuda sprijinului. Si mie imi plac echipele englezesti care nu spun mare lucru, dar pot pompa migrene in Mourinho si ceilalti. Recunosc insa, mi-e mai aproape fotbalul spaniol de club – cu anumite antipatii, desigur. Iar pentru ca o echipa sa ma castige, trebuie sa fie vizibil, chiar flagrant, vulnerabila. R.P.

Andrei (57 comentarii)  •  10 ianuarie 2015, 8:44

@Obiectiv
Depinde la ce reper ne raportam cans stabilim valoarea generatiei lui Hagi. Daca ne raportam la istoria fotbalului romanesc, e asa stralucitoare ca nici nu s-a inventat inca metalul necesar pentru a o descrie. Daca ne raportam la nivel nici macar European ci doar Est-European „Generatia de Aur” n-a reusit sa egaleze macar performantele all-time ale unor nationale ca a Ungariei, Croatiei, Bulgariei, URSS, Cehoslovacia si nu mult dupa retragerea lui hagi & co, Turcia si Grecia. Toate au avut macar semifinala de turneu final, Euro sau Mondial. Noi am ramas cu 11m de sferturi. La nivel individual, majoritatea au fost jucatori muncitori si dedicati, calitati care acum ni se par cu atat mai laudabile cu cat constatam ca actualli fotbalisti se situeaza la 180 grade. Dar nu au facut fata la echipe mari. E greu sa folosesti superlative cu jucatori de la echipe de pluton din Germania, Anglia sau Spania. Am avut si jucatori la un Milan, Real, Barcelona insa au avut o cariera meteorica ceea ce spune multe in opinia mea.

Obiectiv (461 comentarii)  •  10 ianuarie 2015, 10:21

@ Radu Paraschivescu
Vad ca ati recuperat serios in partea finala a saptamanii, dupa cateva zile de expectativa (au fost, din pacate, evenimente importante in Hexagon si postari … inadecvate pe acest forum)! Pe langa har, va caracterizeaza si sarguinta, felicitari!
Relativ la exponentii importanti ai generatiei din anii ’90, cred ca a fost vorba de situatii conjuncturale, care n-au permis o afirmare plenara a lor in Italia, o Peninsula care insemna mult mai mult decat acum in fotbalul european! Sa nu-mi spuna mie cineva ca un maratonist (un mijlocas box-to-box, cum se spune acum) cumparat pe multi bani si platit regeste din ziua de azi este mai bun decat a fost, de exemplu, Sabau; facea ambele faze si a avut ghinionul (repetat, din pacate) de a se accidenta, inclusiv inainte unor competitii de anvergura. Ca valoare absoluta, Sabau mi s-a parut pe unul din locurile 2-4 din generatia lui Hagi, la concurenta cu Belodedici si Popescu! Talent extraordinar au avut si altii (Dumitrescu, Lupu, Raducioiu), dar, dupa caz, boemia, lipsa de caracter si, respectiv, teribilismul si „betia libertatii” le-au conditionat si scurtat cariera!
In fine, ca sa termin cu acea generatie, au mai fost jucatori buni si inteligenti, cu nimic mai prejos decat 80 % dintre fotbalistii din principalele campionate ale Europei – Dan Petrescu, Lupescu, D. Munteanu, Prodan, ca sa ma limitez la ei!
Nu prea ma … omor dupa fotbalul ex-iugoslav, cred ca am mai spus-o, la un moment dat; croatii sunt mai buni decat sarbii, dar unii au aceleasi probleme (de … imponderabilitate mentala, din cand in cand). Mandzukic mi se pare un varf de careu eficient, pe cand Lewandowsky este, in functie de joc, si varf 2! Totusi, raportul ocazii/goluri mi se pare nesatisfacator la polonez si cifrele o vor dovedi si in acest sezon! Castigul lui dupa venirea la Bayern este exclusiv material, pentru ca nu va repeta cifrele de la BvB (unde, printre altele, a marcat 4 goluri cu un Real cu aparatori abulici). Pentru Bayern, castigul ar fi ca a slabit un pic un contracandidat in competitia interna.
Mai adaug ca n-a marcat vreun gol in ultimele 2 meciuri ale nationalei sale si ca pozitia din clasamentul „tunarilor” din preliminariile CE o datoreaza … aparatorilor din Gibraltar! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  10 ianuarie 2015, 10:34

@ Andrei
Unele argumente in favoarea generatiei di anii ’90 am adus si in postarea de mai sus, adresata amfitrionului nostru; dupa ce am vazut ca i-ati scris lui Hagi numele cu minuscula, consider ca adversitatea manifestata fata de acea generatie este, de fapt, una fata de principalul ei exponent! Daca motivul este, in viziunea dvs., valoarea prea mica, atunci nu mai am vreun comentariu!
In cazul meu, utilizarea minusculei este obisnuinta doar in cazul numelor unor politicieni (si sunt multi, din pacate)! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 ianuarie 2015, 12:19

@ Obiectiv

Din ce vad, Andrei l-a scris cu majuscula pe Hagi. Nu cred ca poate sa-i conteste valoarea si clasa. Si nu cred ca i-a trecut prin cap s-o faca. Exista si scapari, fautes de frappe, cum zic francezii.
Ca unul care-a cascat gura ani buni la televiziunea iugoslava, pot sa va spun ca fotbalul din spatiul acela a avut mii de fotbalisti valorosi. Ma uit in urma si imi amintesc de Oblak si Popivoda, Sestic si Sliskovic, Susic si Mrkela, Janjanin si Tuce, Pantic si Trifunovic, Bazdarevic si Elsner, Susic si Kodro, Surjak si fratii Vujovic, plus nu se mai stie cati. Nu mai vorbesc de cei transferati in Occident dupa 1990, care sunt pe radarul mai multor privitori decat mai sus amintitii. Credeti-ma, sarbii au avut fotbal bun de tot. De fapt, la toate jocurile de echipa stateau (si inca stau) excelent. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  10 ianuarie 2015, 14:33

@ Radu Paraschivescu
Minuscula la care m-am referit se afla pe randul 6! Passons…
Nu le-am contestat valoarea si angajamentul (cu exagerarile de rigoare, sanctionabile cu cartonase) insa cei care au avut cariere indelungate si la inalt nivel au fost cativa dupa ’90; o cariera respectabila a avut Stankovic, cu 368 meciuri si 51 goluri in Serie A! La fel, Vidic a evoluat 8 ani la United, fapt absolut remarcabil. Pentru ca m-am referit la ex-iugoslavi, in general, cariere remarcabile au avut si au Suker (dependent de un „stang” precis si puternic), Bazdarevic (340 meciuri in Franta), Dzeko (inca n-a plecat de la City, desi nu poate egala cifrele din Germania), Dejan Savicevic (6 ani la Milan, dar numai 97 meciuri si 20 goluri), Olic (profesionist adevarat, ambidextru), Modric (Spurs si Real), Pandev (un fel de Chivu, jucand mai des la Inter decat i-au dat dreptul valoarea si realizarile), Pjanic (de 8 ani in Franta si Italia, desi n-a implinit inca 25 ani; totusi, mi se pare inconstant si un pic…supraevaluat). Savic, Nastasic, Jovetic (partial, deocamdata), Lulic, Ljajic (ce fel poate fi socotit un individ care se adreseaza antrenorului sau de o maniera care a generat o reactie violenta din partea acestuia din urma?) si altii nu-mi inspira deloc incredere prin valoarea si constanta dovedite, ca si prin realizarile avute pana in acest stadiu al carierei lor! In fine, Tosic figureaza printre erorile monumantale ale lui Sir Ferguson!
In privinta exemplelor date de dvs., ii stiu pe toti; mi-au placut in totalitate doar 3 (Susic, Sliskovic, Oblak)! Numai unul dintre fratii Vujovic avea calitati demne de Bordeaux (intr-o perioada cand clubul respectiv insemna mai mult decat acum) si PSG (Zoran a evoluat mai ales la cluburi modeste dupa Bordeaux)! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 ianuarie 2015, 16:57

@ Obiectiv

Majuscula la care ma referisem eu era pe randul 1. Passons, cum bine ziceti.

Ii stiti pe toti, dar nu v-a placut Milos Sestic? Nici Janjanin? Ma rog, de gustibus. R.P.

MICIURIN (44 comentarii)  •  10 ianuarie 2015, 17:08

@Radu Paraschivescu Imi cer scuze,cred ca n-am fost inteles,eu m-am referit la simbolistica acestui nume si nu la gradul de intelegere al lui Rotariu sau oricare alt fotbalist.Ce-ar fi daca echipele germane ar defila pe tricouri cu nume si simboluri naziste,ar fi scuzati fotbalisti ca nu cunosc cat de cat istoria cluburilor?Si daca tot facem un recurs la istorie,atunci sa va reamintesc de un fotbalist dinamovist al anilor’60 fundasul Popa,lichidatorul tuturor extremelor de la acea vreme.Cred ca Rotariu ar fi „jucat „cu ambele gambe in aparate gipsate.Asa era fotbalul pe atunci,stadionul Dinamo fiind in proximitatea clinicii de ortopedie a profesorului Radulescu,doar sareau gardul,nu era nevoie sa cheme SMURD-ul.

Obiectiv (461 comentarii)  •  10 ianuarie 2015, 18:10

@ R.P.
Neffind un material exhaustiv, am omis exemple din mai multe categorii; de exemplu, Ivanovic are o cariara formidabila, la un club de top, in timp ce Markovic si Matic nu mi se par chiar de nivelul cluburilor la care evolueaza acum!
Nu pot sa spun ca Sestic si Janjanin nu mi-au placut, dar Sliskovic si Susic m-au incantat la vremea lor! Imi amintesc si de Santrac si Bukal, ultimul cu o carira respectabila la Standard, cu 24 aparitii si 10 goluri in nationala Iugoslaviei! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 ianuarie 2015, 19:01

@ MICIURIN

Da, inteleg ce spuneti. Si, da, am auzit de ispravile orto ale lui Popa. Am impresia ca l-a avut adversar si pe Gento la un moment dat. N-a iesit tocmai bine. R.P.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  10 ianuarie 2015, 21:04

Cacialmaua lui Piturca

cum zice O., apar multe comentarii inadecvate ale celor care citesc fotbal si se lasa purtati pe la sectiile de votare de bisnitari ordinari ori pampalai imbracati in costume si protejati de servicii.

Demonstrez legatura dintre sistem si fotbal dupa celebrul: „Daca Cocos-Oprea au ajuns Capone de Romania, inseamna ca stam rau“, adica nici banditi nu avem, din amintire, dar si cu titlul foarte inspirat: Fotbal si „Turism“.

Cei care cunosc fotbalul din scrieri au azi posibilitatea sa citeasca printre rinduri, in doua minute pot gasi date exacte, dar prefera sa traiasca cu mituri si legende ori simbolurile lui O. Cele scrise de „reporteri“ pina de curind erau direct proportionale cu tuica, brinza si sunculita din geamantan. Despre cum intimpina Anghelache oaspetii puteti citi din cartile lui Dinu, despre blaturi in declaratiile lui Lucescu, adica blat-ordin, nu ordinar, despre ghete de aur in declaratia lui Camataru pe pagina oficiala a Craiovei. Iar folcloristele reprezentau sarea si piperul. In fotbal si galerii se adunau toti infractorii. Era asa de clar incit din acest mediu incepeau orice cercetari, era o sansa mare ca cineva sa fi auzit ceva. Militianul Dragomir, de o inteligenta nativa iesita din comun, care v-a si condus O JUMA DE SECOL, inventatorul saritului la cap, ramine dupe REZULTATE cel mai mare conducator de club din istorie. Daca trebuia sa dea mai mult de 18 goluri, mai scotea odata echipele pe teren.
Buna Anghelache: “Rezultatul e singurul martor al timpului” . In sensul „invatatii sint cei mai periculosi“, hai sa subscriu. In 86 Ceausescu batea Barcelona in finala, iar Lucescu , care avea in componenta lu Dinamu toata nationala, era eliminat de niste pescari. Ceausescu a mai cistigat apoi Supercupa, a jucat inca o finala si o semifinala a Campionilor Europeni in timp ce Lucescu si nationala lui numita Dinamu, care alcatuia si nationala RSR, era invins permanent de frizeri europeni, pina a ajuns pe cararile lui Anghelache sa faca cite 18 puncte pe sezon in Italia. Desigur presa scrie si azi de Inter al lui Lucescu, desi el adunase din greseala doar 5 luni la Inter, timp insuficient ca sa distruga ceva.

“Rezultatul e singurul martor al timpului”: adica iata unde duce politica, ori
„Daca Cocos-Oprea au ajuns Capone de Romania, inseamna ca stam rau“: adica „nici mafioti ca lumea nu avem !“, cu REZULTETUL:
Dragomir-Ceausescu sint Blatter-Guardiola de Romania ! Martor e timpul si rezultatul.
Eu sper ca sesizati macar ca ceva nu se leaga in capul vostru. Ce ?

Voi v-ati pus intrebarea daca am avut antrenori buni si jucatori bine educati, selectionati dupa rezultate reale ? Caci jucatori valorosi au fost, virfuri, asta e adevar matematic.
Fotbal si „Turism“: adica la bordel, la cumparat casetofoane, geci de ceapa si ginsi, la furat din magazin.
Suna cunoscut O.?
Orice frizeri bine motivati din Brazilia te bateau de te uscau. Sa-i luam pe rind.

Temporizarea lui Angelo Niculescu, tot profesor: 2-3 actiuni ofensive pe repriza, Dinu trebuia sa stea si sa paseze lateral si in spate. Se schimba doar daca primeam gol prin minutul 80. Egal frinare, adormirea adversarului. Pe vremea aia erau multi „profesori“. Erau unii care legau de spate si picioare saci de nisip, jucau cu mingi grele si alergau pe betoane inghetate. Se zice ca Eusebio si ai lui trebuiau sa alerge 2 ore inainte de meci ca sa le treca pofta de a dribla. Azi e „profesorul Angelo“ nici mai mult nici mai putin decit inventatorul tiki-taka. O enormitate si o rastalmacire mai mare decit blaturile lui Basescu numite coabitare si iubirea lui cu o rrominca numita relatie politica. O enormitate mai mare decit transparenta lui Gino Iorgulescu, asezat la Liga de Ponta-Dragnea-Oprea-Dusa, ca sa ascunda conturi prin Cipru si sa faca o echipa de Formula 1 de spalat bani. Nu exista Formula mai buna. Politica si banditism in sport e realitae draga O., iar in general ii rog pe toti sa nu mai decida ei ce inseamna un comentariu adecvat, ori inadecvat. N-au decit sa ramina cu simbolurile si adevarurile lor, dar sa-i lase si pe altii sa traiasca cu alte simboluri si adevaruri.
Astfel, chiar privit doar statistic, noi am ajuns in Mexic datorita lui Dobrin, vazut in 70 dar si azi drept cel mai bun jucator roman. Dar, privit politic, Dobrin nu a jucat nici un minut in Mexic.

Mircea Lucescu, cind nu dadea de pescari si frizeri, avea ghinion si pierdea de doua ori cu Irlanda de Nord. Nici cu arbitrii nu avea noroc pina sa ajunga la teroristii unde s-a putut implini. Fiind cea mai mare legenda, deja ca Mos Gerila, il las pe Vochin si O. sa-l ia acasa, sa le lumineze serile, ori sa le pazesca casa alaturi de Azorica. Dar nu-mi impuneti mie niste bolnavi caci am rau de mare. Cind vad personajele de care scriu mi se clatina asfaltul.

Generatia de aur, Angelo Iordanescu, general, POLITICIAN, si partener de afaceri al celor Trei Cocosi, a fost un fotbalist foarte bun, din pacate doar fotbalist. Era asa de bun incit, daca Lacatus era adversar, daca nu avea prieteni la Dinamo, nu raminea intreg. Ghinion. Alt antrenor ar fi putut alinia alta echipa, juca mai bine. Ar trebui sa se apuce de citit operele tovarasului Nicolae Ceausescu toti cei care nu vad valoarea acelor jucatori. Andrei tata, astia au avut valoare. Puteau bate Brazilia, juca finala, ori macar sa nu piarda deplorabil cu Elvetia, Suedia, Croatia, Bulgaria, … Sa nu uitam ca Puiu ajunsese in ultimul hal, sa pupe icoane in timp ce Mutu juca drogat, caci in ceata lui il confunda cu un mintuitor. De fapt, daca excludem mucii si chilotii putin cazuti galbeni-maronii la fund, asa si arata Mutu.

Angelo Piturca, zis Satana, fara scoala, elevul lui Dragomir, de profesie barbugiu, ca si fi-su, de profesie jucator profesionist de poker, a mai preluat ceva din acesta generatie de aur veritabil, a completat-o cu niste ciumpalaci stiuti doar de el, reusind jocuri de un nimic tulburator. De altfel, dupa o pauza de dezintoxificare, jucatorul agentilor prieteni, al mafiotilor Becali, a intrat imediat la Rotterdam, a stat tot meciul, a luftat in ultimul minut de la 2 m, totul exact ca la Praga. Dar exact.
Apoi Satana insista cu cei descoperiti doar de el. Dupa ce-a luat 3 in deplasare, la Cluj, a trebuit sa-i lase locul lui Razvan.

Angelo Razvan, numai de bine tata. Atit ca a fost nevoit sa aduca pensionari, exemplu Contra in egalul de acasa cu Albania, a fost nevoit sa alinieze echipa lu tac-su care voia neaparat sa bata Israel si Ucraina in amicale, ultima oara chiar echipa lui Mutu cistgind si el in sfirsit un meci. Creierul lui a fost disparutul Apostol ori nimicul Florescu. Asta seamana suspect cu Lucescu, ca si Mara. Ar trebui facute analize. Pacat ca Razvan e paralel cu fotbalul, altfel Razvan chiar arata a om. Il pui acolo linga banca si nu te faci de ris, ii dai un microfon si culmea, stie sa vorbeasca. Pacat, asta a fost singurul care macar seamana cu un antrenor in toata istoria asta zbuciumata de palinca.

Angelo Piturca, zis Satana, a trebuit sa revina, sa mai demonstreze inca odata ca e un ciudat, un unicat, singurul care stie si descopera talente. In mod ciudat erau chiar talentele mafiotilor Becali.
Neagu nu jucase un an si urma sa nu joace inca doi dar dupa victoria cu Ungaria a fost adus la lot.
Lazar, al lui Ioan Becali, risca sa ramina fara echipa asa ca a fost intodus in barajul cu Grecia.
In poarta nu putea apara decit Lobonz, singurul portar din lume fara minute de joc. Noroc ca Tamas atacase cu putin timp inainte o scara de bloc in timp ce il astepta sotia si pruncul acasa. Cocis trebuia redescoperit caci nu mai auzise de doi ani nimeni nimic despre el, mai rau decit in cazurile lui Grozav (161 minute jucate la rusi in 13/14, 0 minute jucate in 14/15), Marius Nicolae, Torje, Marica. Dupa epoca tuiculitei si a salamului, „reporterii“, adica „jurnalistii“, au continuat mitul din inertie, tot vorbind de echipa lui Marica, Torje, … Astia trebuiau selectionati caci ei nici macar nu aveau echipe, nu jucasera de mai bine de sase luni ! Amuzant, Mainz 05 ajunsese echipa lui Marius Nicolae dar suporterii nici nu stiau cum arata Nicioae, caci la fel ca Grozav, a jucat doar 162 de minute in doi ani.
Din amintiri, in barajul cu Grecia au jucat:
6 cu extrem de putine minute jucate in ultimii doi ani: Lobonz, Cocis, Torje, Marica, Grozav, Marius Niculae
4 eterni: Goian si Rat au suportat schimbari si au jucat cu intreruperi mari, Lazar si Bogdan Stancu jucatori de duzina care n-au stralucit nicaieri.
5 contestati pentru forma de moment: Tatarusanu, Tanase, Bourceanu, Pintili si inlocuitorul lor exclus de Petrolul pentru indiscilpina, tot unul care s-a consumat 34 de ani (?)
In lot mai erau Nicolita, Pantelimon zis si zero minute, precum si cine mai stie ce combinatie de Gaman-Barboianu-Praz.
Din cite imi amintesc doar 3 erau necontestati, Gardos, Chiriches si un fundas dreapta de la Astra pe care l-am uitat caci a disparut.

Nu-i cam mult de suportat domnilor ? Hai sa zicem ca cei 55 de ani sub cei fara o bruma de scoala au trebuit suportati. Ati fost pacaliti in urmatorii 25 de ani sub Ilici-Roman, fii lui Ceausescu, si sub cei formati de Ilici, marinarul care in loc sa fie pe mare se afla intimplator sub un birou si pregatea minerii, Bombonel care ii pregatea pe Ponta-Dragnea-Oprea-Dusa -Udrea. Ani in care fiecare afacerist avea cel putin o pitipoanca pe care o pregatea, fiecare fost maior, colonel, general avea cite un puradel de bagat undeva, la o academie ceva, sa primeasca o diploma ca sa poata fi bagati undeva. Zero fabrici, sute de fabrici de diplome. Sinteti toti doctori. Tata generalul l-a bagat undeva pe Geoana, tata ministrul pe Maior, asa ca infractorii Cocos-Oprea sint anuntati in direct la tv de Becali, Becali si fata lui Bercea Mondialu prind hotii cu filmari demne de SRI, SRI nu stie nimic in afara de dragostea politica a sotiei lui Cocos, care este somata sa divorteze la timp ! Voi realizati cine v-au umilit 80 de ani si incerca in continuare sa mentina puterea ?
Dar umilintele din fotbal, daca tot ziceti ca n-au fost rezultate pe masura, cine v-a pus sa le suportati ? Luati voi geniile astea de militieni luceferi, generali zburatori si piturci cacialmiste acasa … ui ca deja incepe sa se miste tavanul … cine m-a pus sa-l maninc pe puiu ala nevinovat …

Pe aceasta cale tin sa-i rog pe cei trei secunzi al lui tata Puiu, sa aiba putin grije de el cind incepe sa delireze, cind coboara scari, sa nu cumva sa vrea sa-si ia zborul saracu …
iar deoarece echipa va fi formata exclusiv de jucatorii lui Oprea si Dusa, sa-i invite in vestiar la primul meci al nationalei lor pe ciumpalacii astia, sa spuna si ei ceva, ca sa nu ne punem Stan si Bran, sa avem si noi comicii nostri.

Andrei (57 comentarii)  •  10 ianuarie 2015, 23:12

@obiectiv
Ma gandeam ca eventual facem schimb de idei/argumente privind valoarea jucatorilor respectivi, vazuta in context european. Nu ne legam de majuscule sau minuscule. Era evident o eroare, fiindca am scris in graba. N-am nimic cu Hagi & co si sunt departe de adversitatea pe care o invoci (de unde ideea?!) ci cu cei care au ridicat la rang de apoteoza generatia anilor ’90. E in natura romanului sa exagereze, sa se entuziasmeze excesiv, sa cada in extreme, sa cladeasca statui imaginare si sa plasmuiasca idoli prematur (v. Simona Halep mai recent). Realitatea insa e ca suntem printre tarile europene cu performantele cele mai scazute in fotbal, mai ales daca ne raportam la populatia patriei noastre. Jucatorii romani nu s-au impus la echipe mari. Hagi a stralucit doar ocazional la Real si a fost mai mult rezerva la Barcelona, Petrescu a jucat la Chelsea cand echipa era mai degraba de pluton, iar un Lupescu sau Dorinel, cu cariere stabile, au jucat la echipe respectabile dar cam atat. Poti sa mi-l dai ca exemplu pe Popescu, capitan cu trofee europene la Barcelona, insa iti raspund ca mexicanul Rafa Marquez care juca pe acelasi post are chiar performante mai mari la Barca. Nu il vad neaparat insa intr-un „Hall of Fame” al fotbalului. Nu avem jucatori care sa isi fi pus amprenta marcant pe blazonul unei echipe mari din Europa. Ironie a istoriei, noi ne-am simtit mai bine pe malurile Bosforului…

corvette59 (64 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 4:53

@ mihai bulica ,

d-le esti bun ! Bun rau de tot ! Imi amintesti mereu de doua personaje numite Oprea si Dusa . Cine sint ,d-le ? Iarta-mi nestinta,dar nu sint de pe strada lor .
Pe vremea lui Angelo se insista cu aducerea la lot a lui Dembrovski ,stii,ala cu doua pase,lateral si in spate,iar Domide statea acasa ,sau pe banca din cauza numelui.Evreu,get-beget ! Nu cred ca antisemitismul a fost cauza. Mai erau acolo unii ,Szatmary si Nunweiller ,de aceiasi etnie.Ba chiar si Gergely numai pe jumatate .Ma rog !
RP ,
Am fost si eu „norocos” .Dublu ! „Prindeam” si ungurii si sirbii,ba chiar si cehii citeodata cind se transmitea de la Bratislava .De la sirbi mi-a placut mai mult generatia lui Geaici si ai sai .Ce mare nedreptate li s-a facut in ’68 la Roma ! Si acum pot recita formatia ! Inaintea lor a fost echipa cu Soskici si Sekularatz,romul ala care facea cu mingea ce altii nici macar nu indrazneausa viseze .In ’92 , cind au avut una dintre cele mai bune echipe,UEFA i-a dat afara.O data si odata Sirbia ,sau Croatia isi vor relua locul cuvenit . Sigur !

MICIURIN (44 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 10:10

@Radu Paraschivescu Multumesc pentru raspuns.Am vazut meciul in toamna lui ’65 si mai ales faza meciului.La o cursa pe stanga a lui Gento,acesta da mingea pe linga Popa ,iese pe pista ,il depaseste si reintra in teren continundu-si cursa.Meciul in ansamblu n-a fost rau,arata precum jocul dintre pisica si soarece.Nu mai vorbesc de Picchi care la un momet dat si-a scos o gheata si alerga dupa un dinamovist sa-i dea cu ea in cap pentru ca prea il faultase tot timpul.O tempora!

Obiectiv (461 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 12:18

@ Andrei
Imi pare rau, am reactionat pentru ca mi s-a parut (si cred ca asa a fost) ca ati scris ceva la adresa unor idei dintr-o postare de-a mea. Mi se pare ca aveti unele idei preconcepute in legatura cu noi si cu acea generatie; ce s-ar fi intamplat daca n-am fi pierdut la lovituri de departajare cu Suedia? Am fi jucat 2 meciuri in plus, ne-am fi clasat cel putin pe locul 4 si Hagi ar fi putut castiga „Balonul de Aur” in acel sezon (ar fi fost de ajuns 1 gol si niste driblinguri si pase in maniera proprie). Daca nici CM nu este o „vitrina” suficienta (si n-a fost, din pacate, in 2010, an in care Messi a castigat trofeul oferit de France Football), atunci care ar fi?
Ca sa termin cu CM din SUA, va invit sa revedeti un-doi-urile repetate dintre Lupescu si Hagi si pasa de gol a ultimului spre Ilie Dumitrescu; aceasta pasa cu efect a evitat 2 fundasi argentinieni aflati pe aceeasi directie. La marii jucatori de astazi (cu exceptia lui Ibrahimovic si, eventual, Ronaldo si Bale) nu prea vad goluri comparabile cu cele ale lui Hagi (de la jumatatea terenului, de la 30 m, din lovituri libere). Ca si alti stangaci de geniu (nu ma feresc de cuvinte), nici Hagi nu stapanea la perfectie suturile din vole! Excusez du peu!
In fine, ma leg de afirmatia cu palmaresul nostru: Steaua a castigat CCE (doar Iugoslavia a mai realizat aceasta performanta), Supercupa si a mai jucat o finala, iar Craiova, Dinamo (de doua ori) si Steaua au mai jucat semifinale, deci nu mi se pare ca am avea un palmares inferior altor tari din Europa de Est!
Desi n-am avut aceasta intentie, am avut, pana la urma, un schimb de idei! O.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 12:27

Eniceru, Sanmartean si Familia Simpson

@ Corvette

Te-ai prins lupule palid. Tocamai asta e: cine sint ciumpalacii astia ? Pe strada sint vazuti alaturi de alte personaje amintite precum Ponta-Dragnea-Tariceanu-Base-Udrea ca intr-un disney cartoon. Eu bag personajele intr-un bal mascat, asa pare vazut de pe deal. Altii, intr-un vid de legi, avizi de diplome si bani, si-au bagat pitipoancele si puradeii la produs. Cel putin o regula capitalista a fost aplicata imediat: sa presupunem ca ai o intreprindere care produce, fiecare om capabil are un rol esential si se pune intrebarea pe cine pui director. Desigur ca la noi nu exista „produs“ ci doar „furat“, dar e si asta o intreprindere. Raspuns: il iei pe cel mai prost, il imbraci in costum, ii pui cravata, il trimiti la dentist sa nu puta cind deschide gura, il fotografiezi pe buda cu Maricica pentru orice eventualitate si gata directoru ! Nu am inca profilul complet al personajelor de bal mascat Oprea-Dusa, mai lucrez, incerc sa descopar partea lor dulce si calda. Caci, ca in orice poveste, exista si niste servicii care ii pazesc, cu niste directori care arata ca niste sperietori. Phua ! Ar face astia orice ca sa-i lase cineva si pe ei sa-si bage viermisorul undeva. Poate intr-un serial urmator isi plaseaza viermisorul Miron Cozma, cel adus de 3 ori de Basescu sa planteze panselute in Piata Universitatii. Ori poate avea nevoie de cineva care sa-i care bagajele cind l-a luat pe Oprea in Anglia. Hai ba tarane sa vezi si tu un imperiu. Apoi l-a luat la suturi caci ciumpalacu nu vedea decit blaturi la Hagi si Popescu ! Serviciile aveau treaba cu viermisorii mai ales in cei 10 ani cind ciumpalacu iesea din armata ca sa poata fura liber. Vezi ca toti se aduna in fotbal ? Deci de unde trebuie sa inceapa o anchata ?

Revenind la fotbal, eu chiar cred ca n-am avut rezultate din cauza sistemului politic si din prostia antrenorilor si conducatorilor, in mare niste profesori gainari. N-am vrut sa dau nume de jucatori buni, adica cei pe care eu ii cred buni. Tu ai dat citeva, altii stiu de altii. Spun doar ca loturile si titularii au fost mereu contestati. O sa spui ca peste tot este asa, pina si in Brazilia si Germania. Alt mit invocat de „jurnalisti“. In primul rind astia pot alinia 10 echipe pe cind noi nu am avut multi jucatori buni. Daca luam lotul lui Piturca vedem ca peste 80% au fost contestati, iar titularii din primul meci cu Grecia pierdut cu 3-1 intrec imaginatia tuturor antrenorilor din Romania, este pur si simplu o bataie de joc, o cacialma a unui barbugiu.

In general am obervat ca am ales mai mereu portarul care nu era in forma, care nu stia sa iasa la centrari, fapt observat de majoritate reporterilor internationali, ca si inceputul foarte slab si caderea imediata ce urma unei faze bune. Ei atit puteau observa, caci nu cunosteau problemele interne.
Eu am amintit doar de lipsa pe teren a lui Dobrin din Mexic. E ceva, nici nu sti cum sa zici, stigator la cer. Apoi jocul asta enervant de asteptare, de adormire, de trebuiau sa fie treziti de adversari, …
Eu cred ca jucatorii trebuiau sa fie lasati sa joace ce stiu, iar fotbal stiau, iar inceputul slab se datora incalzirii care se facea ca la old boys. Daca se facea ca la trupele speciale, ori ca la Klinsmann ori Reghe, nu se putea intimpla. Azi e clar dar pe atunci se pregatea fotbalul prin namati, le mai bagau un ardei, o aspirina in fund si o guma in gura sa para „cool man“, de ziceau taranii acasa, uibe ba, mesteca si ai nostrii guma !!! Asta era pregatirea psihologica, la ce te puteai astepta de la niste prostalai ajunsi acolo politic. Asta e si cauza decaderilor dupa un gol dat. Tu ai acolo niste morometi si vrei sa faci din ei „cool man“. Uite profesorii:

https://www.youtube.com/watch?v=g9z3G-duHdQ

„Profesorii“ astia, aici ii includ si pe tata Puiu si Piturca, trebuiau sa vina si ei cu ceva, cu un sistem, puneau ei mina la timpla si se faceau ca gandesc. Aiurea. Trebuie sa ai cap ca sa ai acolo scheme. Si apoi ce sa faci cu jucatorii nostri educati in spirit materialist marxist ? Paul Breitner citea linistit in cabina si pe urma iesea la desfiintat dinamovisti. Lampard si ai lui au desfiintatul de dinamovisti in singe. La morometi ar trebui sa le spui: ba, dai o boba, o pastrezi, aduna ba, nu fi prost, ma intelegi ? Ce sa priceapa Lita in afara de lovele ? Astia trebuiau lasati sa joace. Azi, daca ii dai lui Lita, omul cu statuia, un camiaon, zice merci. Ce sa faci cu „profesori“ de franceza care stau cu fundu in sus asteptind ardeiu ca sa alerge pe extrema. Ce sa faci cu un Raducioiu ? La mintea lui nici la intersectie nu poti sa-l pui. Ar fost culmea ca asta care-si uita limba materna in doua saptamini sa mai retina si niste scheme. Daca tot trebuie, lasa-l tata Puiu sa joace, ca paote poate ! Are si tata Puiu o capacitate de lipeala la inteligenti de-i continua opera lui Piturca. Are pe putin 5 carora trebuie sa le dea mai intii una de trei simpla, sa vedem daca retin macar problema. Apoi scheme.
Lasa-i tata pe Rat si Torje sa se zbenguie. Ai grije sa nu sparga capete, sa nu dea de bara ori din viteza de arbitrii de tuse, principalii lor adversari. Asta e tot ce poti face. Si mai spala-ti icoanele de virusi, pupa-l mai bine in fund pe Oprea.

Obiectiv (461 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 12:50

R.P.
Inainte de ’89, am vazut putine meciuri de-ale sarbilor, pentru ca m-am aflat la distanta de granita cu Iugoslavia; doar pe durata stagiului militar am putut vedea cateva partide din campionatul lor si din competitiile europene. In acea perioada l-am putut vedea pe Sliskovic, echipier al bosniacilor din Mostar!
Apropo de fosta Iugoslavie: cate cluburi din Serbia contau cu adevarat in campionatul intern? Cel mult 3 – Crvena Zvezda, Partizan si Vojvodina! Chiar daca sarbii erau cei mai numerosi din fosta Iugoslavie, nu dominau prin numarul de cluburi campionatul intern (in editia 1985-86, Bosnia a avut 5 echipe in prima liga, in timp ce Serbia – doar 4!)!
Si valoarea de acum a fotbalului de club din Serbia se vede – putine (mai ales in Ch. League) si nesemnificative prezente in cupele europene!
@ corvette 59
Pai, care-i locul Croatiei in fotbal? Si-au cam „trait traiul”, pentru ca nu vor repeta niciodata pozitia a III-a la CM din 1998! Sarbii, nici atat!O.

Marcovici (180 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 14:38

insignifiant cine pleacă, derizoriul rămâne. Nu capaciteaza interes destul subiectul. Audiența o face spectacolul, mulți preferând sa vizioneze si sa comenteze despre cei ce stiu fotbal. Nedelcearu? Poate… Talentatul Marius Popescu imi spunea ca Realul are știința jocului. Ii dau dreptate, deși nu sunt fanul madrilenilor. Ajaxul si cormoranii nu au șanse in Europa, Klopp-ii se afunda. Surpriza sezonului sunt aspirinele. Nedelcearu poate schimba ceva, dar nu in următorii douazeci de ani. Poate cand se va apuca de antrenorat.

Andrei (57 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 18:59

@ Obiectiv
Multumesc pentru raspunsul care de data asta a fost la subiect. Nu am idei preconcepute in legatura cu vreuna din generatiile post-decembrista fiindca le-am vazut la lucru pe toate. Sunt de acord ca istoria era alta daca treceam de Suedia, insa in fotbal cu „daca” si „parca” nu ajungem prea departe. Realitatea si palmaresul sunt cele care raman. As zice ca sfertul cu pricina a fost mai degraba un accident, uitandu-ne in fata si in spate la editiile Mondial/Euro 1990, 1996, 1998 si 2000 unde n-am repetat performanta. Fireste ca si Turcia, Grecia si Bulgaria constituie accidente insa si-au trecut in palmares o performanta concreta. Asa cum a facut si Steaua la nivel de club, insa intr-o cu totul alta perioada cand formatul competitiei iti permitea sa joci cu Vejle, Honved, si Kuusysi si erai deja in semifinale. Nu intamplator acolo si-au incheiat parcursul Dinamo si Craiova. In concluzie imi mentin parerea: palmares modest. Ramanem cu executiile de exceptie ale lui Hagi si cu cateva meciuri memorabile bune de povestit la gura sobei si cam atat. Trebuie sa fim mai critici cu noi insine pentru a putea progresa; altfel ajungem sa ne vopsim mereu parul in galben inca din faza grupelor ca-n ’98 cand altii nu-si descretesc inca fruntea pana nu canta fanfara dupa finala.

Comentează