Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Paradoxul englez

Un adaos la „Cum să fii englez” de George Mikes.

Potrivit legilor în vigoare, chiar şi în sfînta zi de azi ai voie să ucizi un scoţian dacă intră în oraşul englez York înarmat cu un arc şi o săgeată. […]

luni, 29 decembrie 2014, 11:28

Un adaos la „Cum să fii englez” de George Mikes.

Potrivit legilor în vigoare, chiar şi în sfînta zi de azi ai voie să ucizi un scoţian dacă intră în oraşul englez York înarmat cu un arc şi o săgeată. Potrivit istoriei, cel mai scurt război purtat de Anglia a fost cel din 1896 împotriva Zanzibarului, care s-a predat după treizeci şi opt de minute. Potrivit etichetei, a lipi un timbru cu chipul reginei Angliei cu susul în jos pe un plic constituie trădare. Potrivit arhivelor, englezii care purtau barbă în secolul al XVI-lea erau siliţi să plătească o taxă specială. Acest fel de-a fi şi de-a trăi altfel decît restul lumii s-a împrăştiat dinspre Anglia înspre vecinele din Insulă. Scoţia, de pildă, s-a simţit obligată să îmbogăţească recolta de ciudăţenii a planetei şi a propus cel mai scurt zbor din lume, între Westray şi Papa Westray (Insulele Orkney), cu o durată de două minute, inclusiv rulajul la sol, pentru o distanţă survolată de 2,8 kilometri.

Prin comparaţie cu cele de mai sus, faptul că englezii joacă fotbal în a doua zi de Crăciun pare minor şi searbăd. Însă nu-i deloc aşa şi singura întrebare decentă pe care ne-o putem pune este: de ce? E o curiozitate care ni se înfiripă în minte mai repede decît se înalţă aparatul care leagă Westray de Papa Westray (preţul călătoriei e de 40 de lire sterline şi nu se pierd bagaje). Din mulţimea de răspunsuri, două par mai solide decît restul. Primul vine din istorie şi ţine de aliajul fascinant dintre legendă, realitate şi speculaţie. El leagă sprinturile de azi ale lui Sterling de meciul de Crăciun din 1914, cînd, în plin război, taberele au lăsat armele şi au luat mingea. A fost atunci un armistiţiu cu iz de fraternizare pe care unii l-au elogiat, alţii l-au tăvălit prin catranul trădării, iar alţii (Mark Connelly, istoric la Universitatea din Kent, printre ei) l-au declarat imposibil.

Al doilea răspuns premiază voluptatea englezilor de-a ieşi din calapod – mai bine zis, de a-şi croi un tipar care li se potriveşte doar lor. Într-o ţară unde poliţiştii de tip „bobbie” ilustrează cultura afabilităţii, maşinile circulă pe stînga, iar oamenii beau bine ca să se simtă rău, nu e nimic mai firesc decît să joci fotbal cînd alte naţii reînvaţă să respire după chefuri sardanapalice. „Nu sîntem ca voi”, iată înscrisul de pe steagul de luptă al Angliei fotbalistice. Ne trezim, facem duş, mergem la biserică şi pe urmă, chiar dacă e ora prînzului în a doua zi de Crăciun, dăm fuga la stadion. Ninge? Nu-i nimic. Avem 30.000 de oameni în tribune şi obligaţia de-a ni-i lua părtaşi într-un superb ritual al contrarietăţii. Iar dacă restul lumii ne priveşte chiorîş, treaba ei. Nu-i o întîmplare că pe manşeta unui ziar britanic s-a putut citi cîndva: „Ceaţă pe Canal. Continentul izolat.”  

Comentarii (76)Adaugă comentariu

daniel (2 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 12:59

D-le Paraschivescu, daca imi permiteti o opinie mai pesimista, cred ca meciurile de fotbal in ziua de Craciun sunt manifestarea afisata in public a unei lipse de respect fata de sarbatoarea crestina. Se intampla si la noi in ziua de Paste si probabil si aiurea.
Si chefurile de care vorbiti sunt la fel.

MICIURIN (44 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 13:37

Oare englezul nostru(made Balc) si invitatii lui(ejusdem farine)vor pricepe paradoxul?Eu cred ca da.Vazand vocabula York vor presupune ca este o trimitere la grosteii din tarc si ca atare pot ucide fara…numar.Exista totusi si un paradox romanesc,toapele(toapa noastra) posdecembriste au inlocuit vanatoarea de vulpi cu vanatoarea de godaci dovedind ,daca mai era nevoie, ca porcul este identitar pentru romani.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 13:57

NETTO Champignon League

„În aceste zile de final de an, acum un sfert de veac, în vâltoarea revoluţionară a acelor momente în care se dorea ruperea de simbolurile epocii comuniste, …“ Azi semanam mult cu brtitanicii, sintem altfel, profunzi si in plus unici.

Ninge: Europa, Marea Neagra si Republica Moldova sint izolate.
Cit de importanti sint cei 2,8 km de zbor se vede clar la paradoxul roman: cum alfel sa faci cei 2,8 km ca sa joci fotbal. Asta ar mai lipsi.

La noi este momentul in care cercetatorii de la brigada prodiverse se gindesc si cerceteaza in acelasi timp, foarte profund, fenomenul fotbal, obligatoriu cu anul de referinta 1986, dar ne lasa placerea finala sa rezolvam o ghicitoare, sa tragem concluziile ca intr-o problema de olimpiada. Iata problema 1986:
Tovarasul Nicolae Ceausescu dadea din sprinceana si alcatuia echipa Steaua care cistiga Cupa Campionilor Europeni invingind FC Barcelona si in plus Supercupa Europei.
Tovarasul Mircea Lucescu a adus toata nationala la Dinamo, inclusiv Balaci si Camataru dar nu a reusit sa treca de primul tur caci a pierdut ambele meciuri cu o echipa marunta de pescari.
Concluzia: Ceausescu se pricepea si la fotbal mai bine decit Lucescu ! Sa mai zica cineva ca nu sintem altfel decit toti si in plus mai unici decit britanicii !

PS @ Corvette si R P
Am fost mai tot timpul printre munti si cumva omenirea a fost izolata de mine.
Abia am citit excelentul articol despre vinatoare, ca sport dar si ca posibilitate de a aduce impreuna unii din cei mai importanti oameni, in scopul nobil de a ajuta Patria si saracii din camine cu masa de sarbatori. M-am simtit inspirat de excelentele comentarii si putin obligat de faptul ca R P si Corvette s-au gindit si la cel de care s-au izolat. Asa ca n-as rata ocazia sa dau o stenograma cu nasterea acestori actiuni caritabile pentru care domnul Tiriac merita tot respectul.
Pe cit mai curind.

tavi525 (3 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 14:28

Superb ca totdeauna. Sarbatori linistite si fericite!

corvette59 (172 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 14:53

The Mystery of Boxing Day Competitions .

De cind exista adunatura anglo-saxona si de cind a doua zi de Craciun se numeste Boxing Day ,relatia dintre ele a fost cel putin ciudata . In ziua de Craciun se mergea numai la biserica ! Atit !Cel care era prins pe strada beat, era expulzat in Caraibe,sau mai nou in Australia . Cel care era prins nebeat trebuia sa aiba un motiv foarte serios – nevoia de o moasa,sau doctor,sau fiind clopotarul desemnat al asezarii si ,cel mai important motiv, sa-i duci abatelui o bucata de curcan afumat ,sau macerat in vin , ma rog .
A doua zi era ziua de nebunii .Tot ce-ti era interzis ieri ti se permite azi .La dracu’ cu pieptul de curcan , azi o dam pe porc cu produsele lui colaterale ! Totul udat bine cu ale . Dupa breakfast se trecea la spartul cutiilor cu daruri de Craciun . Se crede ca de aici vine denumirea de Boxing Day . Eu cred ca ,totusi, vine de la meciurile de box de prin anumite pivnite .Singura zi in care competitia era legala si pariurile nu se confiscau ! Ma rog ! Dupa slujba la biserica se lua un lunch pe fuga si frugal acasa si,fuga la stadionul local.Era traditia stabilita de cind s-a despartit rugby-ul de football. Rugby nu se juca pe timpul sarbatorilor de iarna ! Garantat si parafat in cartea traditiilor nescrise . In Australia si West Indii ,unde bastinasii nu iubeau fotbalul, incepea testul de boxing day la cricket . 120 mii de nebuni umpleau pina la refuz Melbourne Cricket Ground ,MCG mai pe scurt . Sau SCG ,la Sydney (numai 40-50 mii ). In toata lumea engleza ziua de Boxing Day este The Day When You Let Yourself Go , barbat fiind ,sau Let Your Hair Down ,in caz ca esti femeie . Boxing Day este cea mai iubita zi din an in lumea engleza . Mai ales in emisfera sudica si la tropice unde se celebreaza in gradina de vara sub cerul liber !

magus1349 (4 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 15:02

@2 Mihai Bulica
Steaua ’86 a fost alcatuita in mare parte din jucatori luati de la echipe retrogradate sau exclusi din lot (daca nu ma insel Barbulescu se incadreaza aici). Boloni era singura valoare certa adusa, dar dupa o adevarata telenovela. Abuzurile au aparut abia dupa castigarea CCE.
Respect pentru Tiriac? Poate ca merita, dar nu pentru astea. Azilele alea de batrani ar fi mult mai multumite daca in loc de o pulpa de mistret ar primi trei saci de fasole. Delicatese le lipseau lor, in rest au de toate.
Cred ca Tiriac regreta un pic ca nu s-a nascut mai devreme. Sa fi prins si el vremea aia cand se impuscau bizonii direct din tren. Ce vremuri!!
Pentru a nu fi acuzat de alte alea mentionez ca tin cu Petrolul si iubesc Steaua ca pe o musculita intrata in ochi.

genu (110 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 15:12

Un prieten din copilarie, inginer de marina de profesie, a ramas pe la sfarsitul anilor ’80 in Canada. „A ales libertatea”, cum se spunea atunci. Cautandu-si norocul a ajuns si prin insulele Aleutine la pescuit de crabi. Marea Bering biciuia fara mila mica micul vas, care gemea teribil din incheieturile sale de fier. Tangajul teribil, imi povestea el, le provoca tuturor marinarilor un rau de mare ingrozitor. O singura exceptie-comandantul, un pusti de origine britanica, 20 si ceva de ani, memru al unei vechi dinastii de pescari. La timona, calm, singura sa grija in acel infern fiind …sa nu dea scrumul pe langa scrumiera.
Cred ca aceasta diferenta fata de continent, in parte, e rodul civilizatiei aristocratice, netulburata in insule de patima revolutiilor egalitare. Nobilul este, pobabil, cel mai emancipat exemplar uman din cate au existat, modelul fiind gata, spune Huizinga, pe la inceputul secolului al XV-lea, cand ultimul ingredient al literaturii de curte a fost adaugat-autoironia. Plictisindu-se de moarte intr-o lume in care spiritul era monopol divin, aristocratul s-a obisnuit sa rada de el insusi. De asta, fiind considerat vulnerabil, de atunci a incasat mereu, ducand in spate, cu zambetul sau imperturbabil, toate frustrarile partenerilor sociali, pana a devenit un marginal, un excentric. Ca in desenele acelea animate englezesti cu uriasi persecutati de tarani. Spre deosebire de continent, ravasit de revolutii indreptate impotriva „demonului” social, in Albion nobilul a avut timp sa semene modelul gentlemanului in intreaga societate. Identic s-a intamplat in Japonia, alt Galapagos al nobletii. Cine se uita atent la filmele lui Kurosawa poate observa cat de repede se propaga drama shakespiriana prin zmeele culturale, si nu prin tubulatura magica a esoterismului de Dreapta. Si daca are cineva rabdare, sa vada cate ode inchinate mitocanului exista in aceste doua culturi.
Si un moment din centrul vechi. Era pe la inceputul anilor ’90, pe strada Franceza, chiar langa ruinele Curtii vechi. O carciuma sordida, „Columbia”, cu o mica terasa – cateva mese si scaune de metal de pe vremea lui Caragiale si un gratar de mici, unde puteai sa bei o bere la halba imposibila, ceva ca in bodegile mexicane. Inauntru, seniorii degustau drojdii de toate felurile sau jucau la „pacanele”. 30 de grade, inceput de mai. In acest peisaj balcanic isi face loc ireal un domn imbracat la smocking, baston cu maciulie de argint si tilindru, ceas de buzunar cu lant de argint. O barba contur ii intregea aparenta nobila. Venea incet dinspre Sfantul Anton, insotit de o tanara educata ce-i facea serviciul de ghid. Ajuns in dreptul terasei arata cu bastonul catre gratar, intr-un accent british fara cusur. Tanara ii raspunde ca acel amanunt culinar se cheama „mici”, incepand sa faca istoricul sau. „Lordului” atat i-a trebuit, cuvantul l-a fermecat si fericit pe data, un zambet bonom cucerindu-i pometii si privirea. S-a asezat si a comandat precaut doi mici si o halba, domnisoara, stingherita de lumea din jur, necontenind sa faca legaturi intre mici, Fanar şi atletii crestinatatii. „Lordul” o aproba cordial din cand in cand, dar n-o asculta cu interes. Ne scruta cu zambet cald fetele de salbateci, saltand halba din care a baut doar o gura si ne spunea razand: „mici”, „mici”. Capatase un tic aproape si se amuza de el singur, la inceput, dupa care şi-a facut fani ce-l imitau. Vreun sfert de ceas aproape ca a stat, a mancat jumatate de mic, cred, dupa care s-a ridicat si a plecat cu domisoara lui ce nu consumase nimic. Mai multe glasuri l-au salutat cu „mici, mici”, iar el ne-a binecuvantat cu bastonul.

miki (2 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 15:26

e o monstruozitate sa joci fotbal de CRACIUN si de SF. PASTE! AMIN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ovialex23 (1 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 15:50

Rule Britania !!!

Obiectiv (461 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 16:27

Intr-o perioada in care doar sporturile de iarna si cele de sala tin afisul, Premier League ne delecteaza cu multe etape si meciuri de foarte bun nivel! Sa fim intelesi, nu este vorba doar despre umplerea unui gol, ci chiar despre un regal fotbalistic in toata regula, cand valoarea, anduranta, combativitatea, coerenta in exprimare si, nu in ultimul rand, traditia fac diferenta intre fotbalul din Albion si cel din alte tari de pe continent! Meciul de ieri al „cetatenilor” este o dovada a faptului ca nimic nu-i … castigat inainte de ultimul fluier al arbitrului!
Daca insa ne raportam la ce-i dincolo de stadion si de traditie, atunci nuantele vireaza spre un cenusiu pe care nu-l combat decat cartile care au drept subiect inalta societate din trecut si… urmatoarele etape/meciuri!
@ corvette 59
„Tunarii” au castigat chinuit ultimele doua meciuri si au pierdut 2 puncte importante in fata „cormoranilor”, dar mi se pare ca au asimilat cu sarguinta niste lectii de umilinta deloc … aristocratica! Sanchez ramane cel mai bun transfer din vara, dar trebuie sa-si vada lungul nasului, sa nu creada ca trebuie sa incerce sa rezolve el mereu de unul singur; incearca de toate, alearga mult, este combativ, dar isi cam pierde din luciditate in destule momente, unele decisive (penalty-ul ratat in meciul cu QPR). Ma bucur, de asmenea, ca Welbeck si-a adus aminte ca este atacant! In fine, omul meciului de ieri a fost, fara indoiala, Cazorla! O.

ovidiu (13 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 17:28

Damn’it !

Munteanul (10 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 18:35

Da, există etapă a doua zi de Crăciun și stadioanele sunt pline-ochi pentru că englezii, așa scorțoși și plini de sine, vin la meciurile de fotbal ca la un spectacol, asemeni concertelor de muzică clasică sau pieselor de teatru la Covent Garden…Este un act aproape artistic, cu protagoniștii de pe gazonul impecabil, cu scenografie, cu participarea publicului la show în fiecare moment…Ascultați ”You’ll Never Walk Alone” pe Anfield și veți înțelege de ce nu preferă să stea acasă ,de sărbători, cu oala de sarmale în brațe…

Munteanul (10 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 18:39

Și mulțumim ,Maestre Paraschivescu,un An Nou cu sănătate, să ne auzim și să ne vedem la fel de bine!…Poate și mai și!…

maximuspqr (31 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 19:28

Respect pentru traditie si un spectacol in locul unui somn fara rost!

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 19:28

@magnus
NETTO Champignon League

multumesc pentru completarile pe care nu mai trebuie sa le aduc. Se pare ca ai avut si tu rabdarea sa citesti integral toata problema, lucrarea stiintifica din continutul Profund.

Nu stiu de nici un abuz dupa 86, se zice ca doar Popescu a trebuit convins, dar poate pentru bani, iar Piti a fost scos abuziv de la bulau.
Stiu doar de abuzurile FC Barcelona si AC Milan la aducerea pe valuta grea a unor Terry Venables, Schuster, Amarilla, Archibalad, Gary Lineker, Hughes, respectiv Rijkaard, Gullit, van Basten, adica tot ce era la ora aia mai bun in lume, in timp ce Steaua a jucat tot sezonul cu un lot de numai 16 si a mai avut mereu accidentati si suspendati. Mai stiu de abuzul UEFA de a aduce 80 000 de spanioli respectiv italieni in tribune la cele doua finale, in timp ce de la noi s-au putut infiltra definitiv printre capitalisti doar 1101 securisti iar 599 s-au intors caci aveau acaca mai multe sotii si amante desi le putea gura de nici pe stadion n-au vrut sa-i primeasca.

In rest, ai putintica rabdare. Pe foarte curind.

Freddy RE (2 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 21:07

Big LIKE!

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 21:11

Tarul Tiriac si Presedintele Dragomir

– Ba Mitica, asa daa, Johnnie Plimbaretu, da daca te mai prind ca sari la mine la cap … Tu ai taiat cu pixu si ai scris Ion Tyryac ?
– O am inca de la tatal lui Lacatus, da eu am scris, ca asa ar trebui sa fie romanu …
– Si-a rupt asta de la gura ? Hai ba, uite ce culoare, cum curge, nu asteapta putorile astea sa se faca asa, il bea imediat, ca bea astia inainte sa stea in butoi. Putori, invidie, ai vazut cum se uita aia doi cind ai venit la cabana, ca mi-ar da astia foc. Da sti de ce-ai fost prost ?
– Da, ca nu l-am pus sa semneze cu data.
– Exact. Acuma am fi baut un momument istoric. Zi plutonier, cu ce sa te ajut ?
– Tu sti ca-mi place sa organizez, sa adun lumea, dar vreau niste sefi, un Nastase, un neamt, un Clinton, ca nu prea iese nimic cind beau cu prostii astia …
– Ba ultima oara dupa ce-a povestit functionara din Toplita a avut de adus Dorel … stateau fara Viagra trei bucati aici aplecate peste vana …
– Da ba, stai sa vezi, are o moldoveanca puradelu la Steagu si cit i se antrena i-am povestit la un pahar si ce crezi, a vrut sa faca reconstituirea …
– Si a facut ?
– De atunci vrea numai reconstituiri.
– Si nu e bine ?
– E bine dar nu iese nimic. Maricica e femeie serioasa, invatatoare, barbatu militian …
– Hai ca ultimul amanunt, cu militianu, ma … ce face acum, nu poti s-o suni ?
– Ba tu zici de mine ca sint prostu tau dar tu nu intelegi si decit vinzi masini ca toti boritii. Adu tu niste nemtalai, americani, pe Bombonel si … plasam moldovenii astia prin ministere, la tribunale, la Curtea de Conturi la bozgori, la dat paduri, ca are astia niste paduri …
– Maricica …
– E foarte capabila. O bagam undeva la militie si daca da Bombo o lege o „declara“ si procuroare, daca vrea. Asa moliu cum il vezi face asta o academie. Serios, ceva cu aparare si securitate nationala, numai pentru VIP, unde bagam toti moldovenii nostri … ca nu mai sintem noi doi de scoala. Iar noi ne facem o B A N C A .
– Eu lucrez cu Cipru, ce sa fac eu cu o banca, ca nici nu-mi da nimeni banca … crezi ca-ti da tie, asa … la toti militienii handicapati, sa-si faca toti prostii banci …
– Ba zdreanta, eu nu te jignesc, ca si tu esti militian, da poate nu-mi da mie, dar daca tu vi cu niste nemtalai, cu Clinton si faci asa … peste mustata, tie iti da Bombo … si ai licenta de furat ba bolovane … Banca e licenta de furat !
– Sa fur eu banii mei … ?
– Tu tot in Cipru lucrezi ca nu esti prost si faci si acolo o banca sa furi si de la rusnaci ca n-are astia ce sa faca cu banii.
– Dorele ! Ia vino, mai toarna si suna la avocata.
– Al tau e tot Dorel ? Al meu e Costica dar ma fac ca nu stiu si ii zic Dorel.
– Al meu e Misu tot Cost… asa ca deja le incurc, Mironica, Costica … o ai ba, da-o aici. Auzi, fa actele pentru o b a n c a si gaseste un tenen. Cum e unul in Parcul Central si eu nu stiu ? Cum nu trebuie acte ? Vreau CEC toanto, nu banca pa care sa-si puna fundul moldovencele tale. Lasa tot, ai doua zile … Cum cum sa se numeasca ? Banca romana Ion …
– Vezi ca esti nationalist si nu-ti baga bozgorii banii. Zi si tu transilvana …
– Baga numai astia de aici atunci.
– Tu esti neamt ba bolovane. Vezi tu ardeleni prin Tractoru, Rulmentu, ca unde s-a facut custi din betoane a bagat numai moldoveni. Voi mai sinteti citiva in Schei. Si eu ce sint ? Eu sint oltean si mitic …
– Da tu nu bagi banii la mine …
– Asa cazut in cap …, Cum adica la tine ? Si eu ?
– Tu fa-ti Liga romana de fotbal bolovane ca nu trebuie sa fi fotbalist. Am cunoscut eu in Germania unul care de la loterie si loz in plic a ajuns sef, eu am vindut drepturi de televizare, trebuie sa evoluezi si tu ba ghiolbane …
– Ba tu nu esti prost degeaba, de cind ai planul asta si nu mi-l spui ? Ai vrut sa faci tu ? Bravooo. Pe Copos il punem la FRF …
– Ba da esti prost. Comunistul asta are scoala …
– Are pa dracu. Dar ai dreptate, Copos la comert si bolovanii astia cu comertu la FRF.
– Ba are, nu stiu de unde dar are si astia sint periculosi, te fura fara vezi. Pe comunist il punem la comitetul olimpic, studenti, ia sa-si faca Copos Liga oamenilor de afaceri, sa ne dea clienti. Da cum il aducem pe Bombo ?
– Bombo vineaza, impusca asta cind e suparat tot ce intilneste in cale.
– Ce sa puste bolovane ca n-am nici pisica ?
– Aduci, faci rost, …
– Dorele ! …
– Ce sa-ti aduca Dorel asta bolovane, pa soacra-sa ? Am o … auzi, nu-l ai tu pa Lache la doi pasi de tine ?
– Lache ? Ursul ala bleg ? Te-ai dilit ? De cind sta asta in cusca nu iese in padure nici sa-l rogi. Doar nu vrei sa-l puste in cusca ?
– Tocmai ca sufera acolo, il imbatam si-l scoatem noi cumva, il ajutam si pe Lache iar Bombo crezi ca stie ca-i Lache ala din cusca ?
– Daca nu-l mai vede in cusca ?
– Fi serios. A fugit. Aranjez eu. Am eu acolo niste fotbalisti. Iar Bombo a evoluat si el, am auzit ca aduna opere ca si picteaza, crezi ca mai trece el prin bomba aia. Ai putea si tu Ioane sa colectionezi masini vechi, fineturi, ca te vad tot pa tractorul ala de mercedes ca toti boritii cum ajung in Germania. Vorbesc serios ba tarane, mai stileaza-te si tu si ia capul ala de bou de pe perete si pune-ti un tablou, un Piraso ceva. Aranjez si cu armele. Am eu un magazioner, unu Oprea, baiat capabil, ar fi bine sa-i facem si lui lipeala, o chemam si pe Maricica …
– E pe invers, poate o punem ca stimulent, ca sa se trezeasca animalu din el, ca poate i se faca mila de Lache si iese dezastru. Dezastru ba.
– Ba da, iar nu esti prost degeaba. O punem la piriu sa-si spele chilotii inainte sa vina Lache, sa vada Bombo si Oprea cum da Dorel al tau peste ea fara sa-l vada.
– Poate Dorel al tau, al meu le face camerele, daca nu rezolva Oprea in padure. Dar de ce sa nu-l chemam pa Dusa, pa origunalu. Ca asta are si paduri daca ne extindem, adica ma extind. Dorele, mai toarna si sun-o pe toanta aia. Aloo, iar tu ? Vezi fa si acte ca-mi trebuie o padure sa cresc porci si gaseste o padure. Nu toanto, nu vin iar comunistii sa n-ai ce minca, porci mistreti pentru impuscat nu pentru mincat. Cine vinde Cimitirul Eroilor ?
– Ba bolovane iti da astia din schei foc daca cresti porci acolo. Pe asta rezerva-l pentru Copos, sa-l avem alaturi de noi sa nu faca timpenii.
– Auzi doamna, rezerva Cimitiru pentru Copos si vezi de un hotel ceva, o paragina ceva aici in Poiana sa i-l bagam pa git lui Copos. Deci ai trei acte de facut rapid, banca, padure si hotel pentru bolovanul ala. Te pup. Auzi sergent Mitica, ba da unde sa plasezi un magazioner si pa Dusa asta, ca ziceai ca n-are pic de scoala ?
– Ma sti, ma ocup eu de ceva. Armata, interne, apoi ii facem sefi. Lu prostu ala de Clinton ii rezolva Maricica, ca are o colega de franceza, iar la rusnacii care vin cu banii la noi, adica la tine, le spunem ca ce nato viseaza, le punem filmu cu vinatoarea si le aratam cu cine ne jucam de-a nato, de aduc rusnacii la tine si malaiul pe care inca nu l-au furat. Auzi, poate ar bine sa mai puste astia pe cineva … din greseala …
– De aia ziceam de Dorel al tau, ca mai mult de aia il tin pe al meu in camere.
– Auzi, poate ar fi bine ca nemtalaii tai sa mai aduca si ceva fabrici la bolovanii astia, trebuie neaparat sa faci vinatori cu bulangii aia de nemtalai, sa-ti faci i-ma-gine ba, ca tu aduci, tu dai, … intelegi …
– Crezi ca poa sa lucreze moldovenii astia, poate aduc o fabrica si n-are cine sa lucreze, ca toti vor numai pomana, iar daca lucreaza poate ma fac de ris. Aduc neamtu aici si astia ii strica fabrica.
– Tu aduci, iti iei malaiul, restul e treaba lor. Ca tu esti om, nu fi prost. Daca te-ai mai stila si tu ca Bombo pun pariu ca te pun bolovanii astia presedinte.
– Dorele, mai toarna un rind si du-l acasa pa bolovanu asta de mitic ca incepe sa ma jigneasca. Auzi, eu, presedintele bolovanilor. Si mai suna odata la toanta aia sa faca actele, sa nu uite de padure cu mistreti ori sa vada cum poate baga niste anilale acolo. Si sa faca gard, sa scrie pri mat, pri privat, cera cane sa sperie bolovanii astia sa nu-mi puste ei misteretii. Urguent, urugent. Suna toanta noaptea sa stie ca e urgent. Uru…, ba Dorele sti tu. Hai.

inregisrat din Ap.C4
Puiana Brasof xxx 02291990 19:24 xxx Plutoner Negoita

Bocanci (6 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 22:10

Autorule, daca toate comentariile de pana acum au fost pe langa subiectul propus, recunosti ca ai scris un articol jenant? Eu cred ca ai potential si te voi mai citi, dar daca mai scoti vreo 2-3 ca asta, ma las pagubas.

magus1349 (4 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 22:36

Bai Bocanci, autorul are si el un nume. Radu Paraschivescu.
Comentariile sunt pe subiect doar pentru ca a avut grija Miciurin sa mute discutia in alta parte. Sincer nici nu stiu ce am putea comenta! Din punctul meu de vedere este un text foarte bun cu multe chestii care nu le stiam si merita retinute.

cpt.ahab (20 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 22:41

Boxing day. Para-doxul englez vs „orto-doxul” roman. Fotbal vs triferment/ zeama de varza/ 112.
De aia-i lumea frumoasa: ca-i diversa in nebuniile ei!:)))

soriniz (14 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 23:47

Boxing day e o sarbatoare mai mare decat Craciunul si Hanuka la un loc, pentru ca religia fotbal are mai multi adepti decat crestinismul si pentru ca Messi e mai tehnic decat papa Francisc. Preotii-fotbalisti, ca orice preoti, oficiaza de sarbatori.

re (8 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 5:18

“Ceaţă pe Canal. Continentul izolat.” maxima…:))

splendini (16 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 8:00

Alte excentritati englezesti/britanice: Magna Carta (spre deosebire de „avem nevoie de o tiranie ca-n Rusia”), prezumtia de nevinovatie (restul opera cu „statul te acuza, tu trebuie sa dovedesti ca esti nevinovat”), abolirea sclaviei ( cind absolut toate natiile, rasele, culturile o practicau si o vedeau ca pe ceva absolut normal), Revolutia industriala (eveniment vazut de istorici ca egal in importanta cu domesticirea animalelor si stapanirea focului) si marea majoritate a inventiilor care fac traiul mai placut azi. Not bad pt o mica insula, nu?

alex velicu (21 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 9:11

Draga domnule Paraschivescu, va invidiez! Imaginea degajata din articolul dumneavoastra despre englezi e mai plina de clisee decat un vechi film fotografic intr-un aparat „Zenit”. E o chestie, la varsta si experienta dumneavoastra de viata, sa va puteti pastra naivitatea, denota o deplina integritate mentala. Din articol reiese acea veche imagine a englezilor putin zarghiti, dar simpatici, pana la urma. Desigur, asa se vede de acasa, din fotoliul din fata televizorului, privind meciuri de fotbal spectaculoase sau filme marca „Thames BBC” ori reportaje „glamour”, eventual cu vocea lui Richard Attenborough pe fundal.
Dinauntrul Britaniei lucrurile stau putin mai altfel, si anume in punctele esentiale. In ultimii ani, in noiembrie-decembrie, atunci cand infloresc cu adevarat afacerile aici, sunt nevoit sa stau doua-trei luni in Anglia. Ma invart pe traseul Londra-Birmingham si retur si cred ca am avut ocazia sa cunosc, cat de cat, ce inseamna Anglia si englezii.
Ei, bine, englezii sunt cu adevarat zarghiti, dar nu putin, si nu sunt deloc simpatici, ci dimpotriva; chiar dezgustator de ipocriti si perversi. Claudius, regele DANEZ adulter, uzurpator, fratricid (il stiti, ala de se tinea cu Gertrude), cand il trimite pe printul mostenitor Hamlet in Anglia cu gand sa-l faca pierdut, admite si varianta ca printul ar putea scapa si atunci ar fi fost o rusine pentru curtea DANEZA sa se afle ca printul e nebun, cum il considerau ei pe Hamlet. Dar Claudius ii linisteste pe toti ai lui spunandu-la ca asta nu e o problema, pentru ca nimeni nu si-ar da seama de tulburarile mentale ale printului, „pentru ca in Anglia toti sunt nebuni”. Multa vreme am crezut ca replica asta e doar o gluma spumoasa a lui Shakespeare la adresa conationalilor sai; dupa ce-am ajuns sa ma invart printre englezi am realizat ca marele Will vorbea foarte serios si ca isi cunostea extrem de bine poporul, pe care nu scapa ocazia sa-l sfichiuaisca. Poate ca de-aia nici nu a fost vreodata votat cel mai mare dintre „britons”, fiind preferat sir Winston, cel care i-a scos din rahat cand cadeau bombele germane peste Londra mai dese decat picaturile de bura englezeasca… Sunt doua lucruri dure pe care cred ca le puncteaza Shakespeare cu replica asta:
In primul rand, englezii sunt nebuni, in marea lor majoritate. A fost si impresia mea, vazandu-i cum se comporta pe strada, in magazine, in relatiile dintre ei ori, mai ales, in relatiile cu copiii: oamenii astia nu vorbesc cu propriile progenituri, ci doar zbiara! Ii tin in carucioare pana la patru-cinci ani, cu suzeta in gura si cu „pampersi” pe ei. La orice cuvant mai tare al unui bebelus singura reactie e o zgaltaitura zdravana din carucior. Este evident ca nu au nicio intentie sa educe acei bebelusi intr-un fel sau altul si ca nu au nicio afectiune pentru ei: englezii isi privesc propriii copii doar ca pe o sursa suplimentara de „benefits”, care nu sunt neglijabile. In media engleza cel mai des intalnit cuvant este „great”, dar pe strada, in cafenele, pe stadioane, cuvantul repetat obsesiv este „the f… word”, rostit scrasnit, cu manie. Am cunoscut multi englezi in afara Angliei si asta mi se pare cu adevarat interesant: cand calatoresc, britanicii nu folosesc aproape niciodata „the f… word”; credeam ca e vorba de o politete atenta fata de straini, acum cred ca e vorba de relaxare: o data ce-ai iesit din Anglia e ca si cum ai fi scapat de la ocna si nu mai ai niciun motiv de stres. La fel de interesant mi se pare faptul ca, mai mult decat in oricare alta parte unde i-am intalnit, romanii care traiesc aici folosesc expresia „p… mea” la fiecare doua cuvinte, daca nu chiar dupa fiecare cuvant: le-a devenit un fel de tic verbal, cum i se-ntampla pe vremuri lui Ion Cristoiu cu nevinovatul „deci”(pe care-l mai pronunta si peltic: „detzi”). Slavii, la fel, numai ca ei folosesc „kurva”, „ciorti”, „smrt” sau „bleaht”! Cetatenii englezi nu numai ca se comporta ca niste smintiti, dar, in marea lor majoritate, chiar au si chipuri de smintiti! Rar vezi o fata cu trasaturi regulate si, atunci cand o vezi, cu siguranta posesorul ei e de origine est-europeana. Dar am zis ca poate asta e doar impresia mea, chiar daca, de mai bine de trei ani, nu reusesc sa mi-o schimb. Am aflat insa, din intamplare, ascultand o dezbatere la BBC3 Radio, ca lucrurile sunt oficiale: Anglia este tara cu cei mai multi dementi si cele mai multe azile de nebuni la numarul de locuitori din lume! (Aceste azile de nebuni, in treacat fie zis, sunt solutia de rezerva pentru multi romani traitori aici, in cazul ca raman fara job: „No problem, zic ei, mergem geana la dilimache”. Asta inseamna, in traducere libera, ca se angajeaza ca ingrijitori cateva saptamani la un azil de nebuni, pe salariul minim, pana reusesc sa-si gaseasca o slujba mai bine platita si, desigur, temporara; cand pierd si slujba aia, se intorc la „dilimache”, unde e intotdeauna nevoie de ingrijitori, caci in fiecare orasel exista cel putin un azil… Ei considera asta o oportunitate salvatoare si o slujba agreabila, caci, spre deosebire de azilele de batrani, „la dementi tot ce trebe sa faci e sa stai geana pe ei sa nu se dea cu capu’ de pereti si sa se raneasca, pe cand la paralitici trebe sa-i hranesti cu lingurita, sa-i speli la cur… la azilul de nebuni nu-i primeste pe-aia care nu poa’ sa manance si sa se spele singuri, pe-aia-i ingrijesc la domiciliu”…) V-ati facut o idee? Asta nu e totul: de peste douazeci si cinci de ani exista in Anglia un program numit „National Dementia Strategy”. Chiar asa! Se cheltuiesc sute de milioane de pounds cu programul asta, proiectat pe cate cinci ani ca cincinalele lui Ceausescu, numai ca aici nu incearca sa creasca productia la grau si porumb, ci se cauta solutii viabile pentru a reduce numarul de alienati mental. Iar progresele, din ce-am inteles din dezbatere, sunt zero! Multa vorbarie, mult jargon psihiatric, dar niciun rezultat. Teoria mea, bazata doar pe intuitie, este ca, atunci cand au deschis portile esticilor sa vina in Anglia, au facut-o cu un scop bine cantarit dinainte, si anume sa incerce sa schimbe sangele! De la batalia de la Hastings, care le-a adus ceva lideri vicleni din Normandia, britanicii au trait numai intre ei, pe insula asta de pe care continentul se vede izolat. Pana in secolul douazeci orice casatorie cu cineva dinafara Britaniei era ceva scandalos. Mai ales in familiile aristocratice era un fel de regula nescrisa ca verii sa se casatoreasca intre ei, uneori chiar si fratii, pentru ca titlurile, rentele, averile, trebuiau sa ramana in familie. Dar si in familiile de rand se facea cam la fel, nu din cauza averilor, ci pentru ca, prin natura lor, britanicii sunt niste oameni reci, asa ca relatiile cele mai la indemana si „partidele” cele mai lesnicioase se legau in familie. Ce a rezultat de aici e usor de inteles, chiar daca stiu ca suna ca un discurs nazist: natiunea asta a degenerat, pur si simplu! Nu s-au mai schimbat cromozomii, lucru pe care, chiar daca, cu trecerea secolelor, ei l-au observat, au preferat sa-l treaca sub tacere: „the skeleton in the desk”. Doar progresele geneticii i-au facut sa cada pe ganduri. Si-au zis: „trebuie sa facem ceva”; au incercat cu indienii, pakistanezii si ceilalti asiatici, dar asiaticii, oriunde se duc, nu se amesteca cu localnicii, traiesc intre ei. Au incercat apoi cu fostele colonii africane, dar si aici au dat gres, din cauza prejudecatilor rasiste. Acum au ajuns la concluzia ca, pana la urma, esticii, saraci, dar sanatosi si muncitori, ar fi o buna sursa de sange proaspat. E posibil sa ma insel, dar va asigur ca am un nepot care a venit aici acum trei ani si e deja insurat cu o englezoaica tipica (19 ani, 105 kilograme, majoritatea pe sale) si au un baietel impreuna. Sa le traiasca!

In al doilea rand, cel pe care-l pune Shakespeare sa rosteasca : „acolo toti sunt nebuni” este un rege DANEZ. Cred ca este o ironie crunta din partea varului lui Marin Sorescu: mai bine de 300 de ani britanicii au fost snopiti in bataie de vikingi, pe care ei ii numeau, global, „danes”, si le-au platit, anual, numai ca sa nu mai fie atacati, acel „danegeld” care se pare ca valora, in ziua de ani, miliarde de pounds. Si astazi, in fiecare oras, exista o „danestreet” sau „danegate”, pentru ca englezii nu au uitat niciodata umilinta suferita atunci. Ceea ce spune Shakespeare, prin replica lui Claudius, este ca englezii sunt smintiti, pentru ca, se subintelege, „i-am smintit noi, danezii, cu bataia”. Si, dupa cum ii vad eu acum, smintiti au ramas.
Paradoxul englez este, pentru mine, faptul ca englezii sunt, totusi, civilizati. Pentru ca au fost civilizati de cineva, in cel mai pur inteles al diatezei pasive. Poporul asta de sariti de pe fix au avut intotdeauna parte de ceva ce noua ne-a lipsit cu desavarsire: niste lideri puternici, buni legiuitori si bine intentionati, hotarati sa lase ceva in urma lor. Aici legea e lege si este respectata de frica; cine nu respecta legea este calcat in picioare de politie si, sincer, m-ati facut sa zambesc la cliseul cu „bobbies afabili”: saptamana trecuta am vazut patru bobbies foarte afabili tragand violent dintr-un „Audi” trei pusti, cel putin doi dintre ei minori, si carandu-le pumni si picioare in maniera folosita de kapo prin filmele despre lagarele de concentrare. Era putin trecut de trei dupa-amiaza, inca nu se intunecase, pe Moor Street in Birmingham, chiar in dreptul centrului comercial Bull Ring si, orice facusera pustii aia (banuiesc ca e vorba de droguri, dar peste tot, in Anglia, pute a „iarba” de-ti cade nasul!) mi-am dat seama ca schingiuirea lor in public era mai degraba un avertisment pentru restul numerosilor cetateni iesiti la cumparaturi decat o forma de a le baga mintile in cap. Englezii sunt civilizati — in acest mod. Va place? Desigur ca nu, pe mine ma scarbeste, dar altminteri sunt sigur ca s-ar strange cu totii de gat pe strada. Si, da, nimeni nu a avut niciun comentariu la vederea masacrului, toata lumea si-a bagat capul in pamant si si-a continuat sesiunea de shopping (sportul national, ca au cu ce).
Ar mai fi multe de spus, dar m-am intins prea mult si nu vreau sa par inversunat; pentru ca nici nu sunt, ii iau si eu asa cum i-a lasat Bunul Dumnezeu si-mi vad de treaba mea. Dar cliseul „englezii-s putin zarghiti dar simpatici” mi se pare ca si-a trait traiul de mult timp si ar fi timpul sa-l reconsideram; asa cum ar trebui sa reconsideram cliseele despre noi insine, care nu suntem noi ai mai zmei, dar nici ai mai prosti de pe lumea asta. Cred ca romanii, luati global, chiar au mai multe aspecte pozitive decat negative, in comparatie cu altii. Iar Romania, categoric, chiar daca si asta e un cliseu, este cea mai frumoasa tara din Europa! Trebuie sa traiesti un timp prin tari ostile, reci si umede ca Anglia ca sa realizezi acest adevar.
Totusi n-am sa inchei fara sa va multumesc pentru ca ne-ati facut, pe mine si pe prietenul Stefan, sa radem in hohote citindu-va articolul. La faza cu „bobiies afabili” doar am zambit, dar cand am ajuns la „ne trezim, facem dus”, ne-am tavalit pe jos! Fane chiar a declarat-o gluma involuntara a anului. Va rog sa nu va suparati pe noi, nu am ras de dumneavoastra, ci de naivitatea hilara a exprimarii: „ne trezim, facem dus”, in Anglia?! Ati fost manipulat aici de un dublu cliseu: in Romania este absolut normal sa spui: „ma trezesc, fac dus si ma duc la munca etc”. In Anglia este cliseul invers: „Ma trezesc, cu greu si mahmur, imi pun hainele ponosite, pline de pete de noroi pe care le port de doua saptamani, mai trag o gura de gin si ma tarasc spre job”. Domnule, englezii nu se spala! Englezii put! Al doilea sport national, dupa shopping, este „cine foloseste cel mai putin sapun”. Am dat in puburi peste oameni care purtau costume de mii de pounds pe ei si puteau a cadavru ambulant de la trei mese. Si cand zic „cadavru ambulant” sunt bland, expresia corecta ar fi „hoit intrat in putrefactie”. Nu vorbesc despre cazuri izolate aici: marea majoritate a englezilor put, aceasta-i realitatea. Pentru ca nu le pasa, pentru ca sunt nesimtiti, pentru ca prefera sa bea in loc sa faca dragoste, pentru ca, da, sloganul lor este: „noi suntem diferiti!” Sunt diferiti in acest fel, ramane la aprecierea fiecaruia sa stabileasca daca le foloseste la ceva… Va propun ca, la urmatoarea dumneavoastra vizita in Britania, sa faceti urmatorul experiment: cumparati-va un tichet de bus „daysaver” de patru pounds (4.10 de la 2 ianuarie, am impresia) si plimbati-va cu autobuzul cateva ore, pe orice ruta din orice oras englezesc: va garantez ca veti simti cele mai variate izuri pestilentiale pe care le poate degaja corpul uman, imbibat cu alcool, transpirat si nespalat cu saptamanile. Cum dumneavoastra sunteti scriitor, si inca unul bun, dupa parerea mea, ma gandesc ca ati putea, dupa acest experiment, face o carte-replica la romanul lui Suskind. I-ati putea da titlul: „Duhoarea”.
Cat depre faptul ca aici se joaca fotbal a doua zi de Craciun, nu e nimic extraordinar in asta: in Anglia totul se inchide pe 25 Decembrie, dar, de a doua zi, toata lumea e la munca (de multe ori munca bruta si cam fara rost, in opinia mea; noi ii spunem „carca”. Cele mai vandute articole in farmacii sunt plasturii si cremele de ingrijire a picioarelor si vezi foarte multi englezi schiopatand pe strada din cauza muncii si a faptului ca umbla in tenesi de panza si espadrile prin ploaie sau la zero grade; mai tarziu, pe la cincizeci de ani, ajung in scaune cu rotile si sunt cu adevarat fericiti, caci nu mai sunt nevoiti sa munceasca si traiesc din pensie. Taranul roman, cand vede cate unul din asta, zice: „s-a betegit din munca”) Cum toata lumea munceste, este ceva firesc ca si fotbalistii sa-si faca jobul, mai ales ei, care castiga milioane, chit ca impozitate la 50-70 la suta…
Cam asta e, acum chiar ca m-am intins prea mult. Imi dau seama ca am scris nicte randuri cam aiurea pentru un sfarsit de an, dar, cum dumneavoastra sunteti un om de spirit, sper sa nu mi-o luati in nume de rau. Daca, totusi, ceva v-a deranjat, macar preventiv: va rog sa ma scuzati.
Sper ca bilantul pe 2014 sa va iasa pozitiv si va doresc ca 2015 sa se prezinte cu perspective incurajatoare!
In rest: „Sa fie bine si tot romanul sa prospere!”

Obiectiv (461 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 10:17

Atmosfera descrisa mai sus transpare si din filmele moderne despre britanici si nord-irlandezi, care par suprarealiste; cum insa „viata bate filmul”, radiografia societatii britanice de astazi pare credibila! Norocul lor a fost ca au avut adevarati „stalpi ai societatii”, care au condus bine societatea! Din materialul publicat de dl. Radu Paraschivescu, am retinut si o formulare definitorie: „… beau bine ca sa se simta rau…”!
Relativ la faptul ca joaca fotbal de Boxing Day si in prima zi a anului, nu vad niciun inconvenient, nici pentru ei, nici pentru noi; in fond, cine ne-ar impune sa ne uitam la meciurile lor, in loc sa continuam „marea imbuibare nationala” ocazionata de Sarbatorile religioase? Cu ce suntem noi mai buni ca ne cheltuim din putinul agonisit o mare parte pe bautura si mancare, facand binecunoscutele excese? O.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 10:30

#23 Alex Velicu
NATIO Champignonule Leagal

John Lennon – Imagine

https://www.youtube.com/watch?v=XLgYAHHkPFs

corvette59 (64 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 10:55

@ Alex Velicu

Pe vremuri,in indepartata Romanie comunista,chelnerii purtau o inscriptie la vedere – nu oferiti bacsis,ne jigniti !
Reversul spunea – sintem cam nesimtiti asa ca jigniti-ne cit mai des !
Nu ne place GB ca ei put,ca sint lenesi,inculti,isi bat nevestele si odraslele,au o grija exagerata si ipocrita vis a vis de alienatii mintali .Intr- un cuvint anglo-saxonii se fac vinovati de toate relele din lumea asta si sufera de toate racilile posibile si imposibile. Si totusi,acum citeva sute de ani si-au inceput marsul de cucerire a lumii .Mai au de rezolvat ceva chestiuni neglijabile si obiectivul
propus va fi indeplinit. Russia ? Au adus-o la sapa de lemn acum 20 de ani,o vor mai aduce o data,iar atunci va fi definitiv . China ? Doar un ordin soptit de la Washington DC si multe tari pe linga cele din NATO nu vor mai importa ,sau exporta nimic din,sau spre China . Deci rasa asta de idioti congenitali a ajuns sa stapineasca planeta ? Da dl meu,asa e ! Din moment ce d-ta insuti iti calci pe constiinta si haladuiesti prin Albion ca sa-ti cistigi piinea cea de toate zilele . D-ta cel cu o constiinta nepatata si inalienabila ! Sacrificii mari faci , d-le !

soriniz (14 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 11:13

@al. velicu
Poate sunt englezii dementi, urati si nespalati, dar bine ar fi fost sa se nasca si pe la noi la o suta de ani cate un Newton, Shakespeare sau Lennon sau ca baietii aia de la Monthy Phitons, macar si dintr-un incest.

corvette59 (64 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 11:32

@ alex velicu ,

Mii de scuze d-l meu,ce era mai important,zic eu ,am omis. Stiu ca ai un caracter integru si judeci faptele ,nu aparentele . Ti s-a intimplat vreodata sa fi atins de sindromul birnei si paiului ? Ai mers vreodata prin satele de sub munte prin Vilcea,Gorj,Sibiu,Olt,Apuseni,Oas,Maramures Si cam prin toata Moldova Subcarpatica ? Cit de des calatoresti cu tramvaiul prin Bucuresti in timpul verii si nu numai .Te-ai intrebat de ce mirosul de brinza si balega e atit de persistent ? Atit indoor cit si outdoor . Te-ai intrebat de ce nea Costan ii mai scapa cite una,doua la tanti Adela ? Ba ii mai arde cite una si ficasii Anuta,chiar daca a cistigat meciul de tenis . Zici ca f word e foarte frecvent folosit in GB. Tre sati spun ca m.u.i.e. a preluat stafeta de fo 25 da ani . Am stiut dintotdeauna ca intelepciunea poporului roman este un izvor nesecat de bun simt. Zice cineva ca sa nu scuipi in farfuria de unde maninci ,iar daca ai scuipat sa nu mai maninci din ea. Tot ala zice sa nu musti mina care te hraneste .

victor L (69 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 11:51

Bun articolul, felicitari.
Felicitari si unor comentatori.
Dar nu si pentru 23 alex velicu.
El ingroasa rindurile celor „multi vad, putini pricep” 😛

Marc Anthon (2 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 12:21

@genu: Articol brici !

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 12:58

@ alex velicu

Ma bucur ca v-am distrat, pe dvs. si pe prieten, cu cliseele din articol. As avea multe de scris despre postarea dvs., dar – cu greu – ma abtin. Prefer varianta asta. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 12:59

@ daniel

Cu toate cordialitatea, cred ca dramatizati lucrurile. Nu mi se pare o blasfemie ce fac oamenii astia si nu cred ca Boxing Day are ricoseuri anticrestine. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 13:00

@ victor L

Va multumesc si va astept oricand pe forum. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 13:02

@ MICIURIN

Vad ca episodul Balc v-a marcat mai mult decat pe mine. Va propun sa trecem totusi mai departe, chit ca York e, aveti dreptate, un cuvant care poate trimite in mai multe directii. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 13:03

@ ovidiu

Would you care to be more specific? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 13:06

@ Mihai Bulica

Exista pe vremuri un „slagar” (asa se spunea): „In lume nu-s mai multe Romanii”. Si o paranteza soptita: „Asta mai lipsea”. La asta ma duce mesajul dvs., dupa ce-ati dezizolat omenirea si ati revenit la fapte. Multumiri si pentru stenograma, e de-a dreptul dramatizabila. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 13:07

@ tavi525

Va multumesc si va doresc zile frumoase, cu basculante de placeri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 13:10

@ corvette59

Multumiri pentru explicatii si amanunte. Personal, eram convins ca Boxing Day se leaga de cutiile cu daruri, dar probabil ca n-am avut sursele cele mai bune. Let your hair down – ce-o mai fi ras Sinead O’Connor cand o fi auzit indemnul. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 13:11

@magus1349

Impuscatul bizonilor din tren – iata intr-adevar o imagine. Cautam regizor. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 13:15

@ genu

Da, stiu „Columbia” mai mult din povestite. Iar Strada Franceza si-a schimbat de cateva ori aerul – nu de fiecare data in bine. V-am mai spus, vreau sa cred ca textele dvs. sunt sau vor fi stranse in carti. Altfel ar fi pacat. Multumiri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 13:17

@ miki

Amin, daca tineti. Dar sa stiti ca altele sunt monstruozitatile acestei lumi. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 13:18

@ ovialex23

Nu-i asa? Si eu zic cam la fel. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 13:21

@ Obiectiv

Categoric, nu poti prinde toate trasaturile unei tarii sau natii intr-un articol de ziar. Exista lumini si penumbra peste tot. Altfel, am vazut Newcastle-Everton, un meci fascinant, oarecum in rasparul afisului. S-a jucat draceste, cu tribune pline. N-am vazut Arsenalul, dar ma bucur pentru Cazorla. Cine trece pe la Villareal onoreaza fotbalul, asa cum au aratat-o atatia. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 13:23

@ Munteanul

Imi propun sa ajung pe Anfield, pe Velodrome si pe Sanchez Pizjuan (nu neaparat in ordinea asta). Muzica stadionului e un subiect drag mie. Va doresc la randu-mi zile vesele, bucurii si spor(t). R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 13:39

@ maximuspqr

Da, si eu sunt inclinat sa-i laud in loc sa-i privesc chioras. Insa exista si oameni care vad in aceasta manifestare ceva numai bun de anatema. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 15:02

@ Radu Paraschivescu
Ati deschis cutia … Pandorei, se pare; fata de dezbaterile de pe alte bloguri (cu tema politica, de exemplu), acestea par argumentate si, in general, fara patima! In cele doua zile petrecute in Londra, n-am luat pulsul societatii, ci m-am straduit sa vizitez cat mai multe obiective; prin urmare, am exagerat un pic in postarile anterioare… O ultima idee: la ei si la noi ma enerveaza la culme ticurile verbale de care au facut caz @alex velicu si @ corvette!
Am avut rabdarea sa urmaresc ultimele doua meciuri ale „tunarilor” pe Internet si n-am avut ce regreta; cei de pe Emirates par a fi invatat cate ceva din pataniile recente (cu Anderlecht si cu Stoke) sau mai vechi (un 4-4 la Newcastle, dupa un avantaj de 4 goluri la un moment dat).
Pe Cazorla l-as lasa in permanenta sa execute loviturile libere, capitol la care Sanchez este mai slab; pe acesta din urma il saveaza perseverenta, combativitatea si, pana acum, eficacitatea!
Cei din Villareal sunt si ambitiosi, nu doar pleziristi; s-a vazut si se vede dorinta lor de a obtine din fiecare meci cate ceva, nu numai ole-uri din tribune pentru niste artificii tehnice!
Am fost pe cateva stadioane importante (cel mai mult mi-au placut Estadio da Luz si Jose Alvalade, iar San Siro m-a impresionat prin dimensiuni), insa mai am multe de vizitat, printre care se numara Wimbledon, Emirates, Stade de France, Allianz Arena, Santiago Bernabeu (pe langa care am trecut) si alte cateva. Am ratat Velodrome, Sanchez Pizjuan, Parc des Princes, Olimpico si multe altele in peregrinarile prin respectivele orase, insa nu mi-am dorit sa vad si Camp Nou, desi am strabatut Barcelona in lung si lat in 2 ocazii! O.

corvette59 (64 comentarii)  •  31 decembrie 2014, 2:55

@ obiectiv,

imi pare rau si-mi cer iertare ! Nu sufar de urticarie verbala . Folosesc doar cuvintele necesare sa-mi fac mesajul clar .Atit ! Apreciez foarte mult stilul unor Zaharia Stancu si John (Jon) Steinbeck.
Inca o data ,iertati-mi transgresia. Va rog !

splendini (16 comentarii)  •  31 decembrie 2014, 3:08

Ce a scris alex velicu spune mai multe despre el decit despre englezi: experienta emigratiei are o faza in care detesti tot din noua tara si idealizezi ce-ai lasat in spate (am trecut si eu, ca si atitia altii, prin starile astea, inclusiv niste ani la Londra). Desi multe dintre descrieri sint precise, mi se par nedrepte. Alex Velicu pune cratimele si virgulele la locul lor, scrie corect gramatical. Normal ar fi se se compare cu cei de-o conditie cu el, sau sa-i compare pe cei din underclass cu taranoii si ghertzoii nostri. Altfel, corect: englezii din sec. 21 sint o umbra a ce au fost.

Obiectiv (461 comentarii)  •  31 decembrie 2014, 9:08

@ corvette59
Chiar n-aveti motive sa va cereti scuze, ati dat un contraexemplu potrivit pentru un anume tic verbal al britanicilor (si nu numai). Cand este vorba despre literatura, lucrurile se schimba, existand si o estetica a… uratului; totusi, in cazul limbii vorbite, astfel de formulari devin agasante!
N-ati spus nimic despre ultimele partide ale celor de la Arsenal; cred ca v-ati convins, Chambers nu-i cel mai bun transfer din vara! Mi se pare dezordonat, insa are timp sa dobandeasca rigoare tactica si claritate in exprimare!
@ Radu Paraschivescu
Erata: am vrut sa scriu Wembley, desigur!
Favoritii dvs. s-au cam facut de ras aseara, dar n-a fost decat un meci amical; vazand cum … involueaza lucrurile, Cristiano „s-a cerut afara”!
Daca vreti sa ajungeti pe Anfield, inseamna ca ii simpatizati pe „cormorani”, care au cel mai bun palmares international din Insula! O.

Comentează