Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Cruce la răscruce

 Real Madrid şi-a extirpat crucea de pe emblemă

Echipele mari obligă la sentimente pe măsură. Dragostea e pîrjolitoare, dezamăgirea, năprasnică. Suporterul pare injectat cu serul radicalităţii: echipă ca a lui nu mai există, vedete ca ale echipei lui nu se […]

luni, 1 decembrie 2014, 10:25

 Real Madrid şi-a extirpat crucea de pe emblemă

Echipele mari obligă la sentimente pe măsură. Dragostea e pîrjolitoare, dezamăgirea, năprasnică. Suporterul pare injectat cu serul radicalităţii: echipă ca a lui nu mai există, vedete ca ale echipei lui nu se vor mai naşte. Să te ferească Dumnezeu să rosteşti ceva împotriva iubirii sale fotbalistice. Studiind businessul Real Madrid, Florentino Pérez a ajuns însă la concluzia că uneori e înţelept să-l fereşti tu, om, pe Dumnezeu de alţi oameni. Mai precis, de şefii Băncii Naţionale din Abu Dhabi, care urmează să pompeze sume enorme în club pe durata următorilor trei ani. Iar Dumnezeu a fost ferit. Ca dovadă, crucea de pe emblema lui Real, un element care nu prea atrăgea atenţia fanilor, a fost eliminată. Totul în numele unei „alianţe strategice”, conform comunicatului emis de Real.

De-abia efectuată, manevra a stîrnit un tsunami de reacţii. Ziarul „Telegraph” a precizat că Real va avea totuşi două embleme – cea fără cruce pentru ţările arabe, cea de pînă acum pentru Europa. Degeaba. Mareea atitudinilor n-a putut fi stăvilită. Primii au lovit ironicii: n-ar putea Real Madrid să creeze cîte-o emblemă pentru fiecare loc unde joacă, cu accent pe specificul religios-confesional, zoologic, culinar, climateric etc.? Au urmat evlavioşii daţi pe la subsuori cu sprayuri biblice. Ei au făcut trimitere la Iuda şi la cei treizeci de arginţi, deşi scenariile nu prea seamănă. S-au înscris apoi la cuvînt doctoranzii în istorie nescrisă, care au susţinut că musulmanii nu fac decît să revină la conducerea unor teritorii pe care oricum le-au controlat în alte timpuri. La rîndul lor, vizionarii dopaţi cu strategii au conchis că totul face parte din războiul paşnic de cucerire islamică a Europei, după modelul testat deja la Manchester City, Málaga sau PSG.

N-au lipsit nici avocaţii purităţii castiliene, hăituiţi de coşmarul de-a avea cu toţii pe viitor bărbi ca a lui Dani Carvajal (care, observă ei urzicaţi, seamănă deja a terorist). Nici exaltaţii care au conchis că Madridul tocmai a devenit fratele Siriei şi al Statului Islamic. Nici războinicii de tastatură care au declarat că din acest moment îşi suprimă raporturile afective şi efective cu Real. Şi care, ipocriţi cum le e felul, se vor duce frumos la primul meci şi-şi vor ocupa locul din tribună. Am fost şi eu acolo, şi nu o dată. Am văzut japonezi, nemţi, columbieni, ruşi, englezi, turci şi indieni. Au vorbit despre multe, dar nu despre crucea de pe emblema Realului. Nici despre eventualitatea ca pe Cristiano („creştin”, ne traduc diverşi oameni amabili) să-l cheme cîndva Mohamed. Iar ca realist cu vechime, mărturisesc că mi-aş dori un singur lucru: ca numele stadionului să rămînă cel de azi.

Comentarii (112)Adaugă comentariu

Olteanu (2 comentarii)  •  4 decembrie 2014, 10:22

Banul dicteaza, este noua religie, este ADN-ul sistemului de valori american si european.
Alte aspecte: istorice, culturale, religioase, morale, filozofice palesc in fata banului in lumea de azi.

La noi este la fel. Imediat dupa 90 a aparut cultura buticarului, a descuracaretului cu propte, a beizadelei cu limuzina si ochelari de soare noaptea si a manelistului care isi canta banii si smecheria. Banul este totul.

De ce s-ar impiedica un Real de o cruce de pe emblema cand la noi au aparut o alta poli timisoara, alta asa tg mures, alta universitatea Craiova, alt petrolul se pregateste si o alta steaua.

O fi bine, o fi rau, timpul va decide indiferent de parerile unora sau altora.

Olteanu (2 comentarii)  •  4 decembrie 2014, 10:24

@bazileon. Se pare ca Cidul ar fi fost un maur crestinat.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  4 decembrie 2014, 14:31

#48 Maximus

Gena olteneasca

Desigur, Rica Raducanu. Hai te-am mai descretit.
Multora le „repugna“ anumite discutiili. Dar Rica ii apara pe tonti.

Multi, poate ca tine, care citesc departe, la Londra, in down under, departe de tot, cred ca nu-i intereseaza, caci ciuma nu ajunge la ei. E deja acolo tata. Te-a primit in casa, un pachistanez un roman un rus un moldovean si acum te are. Esti un finut, nu ca grofii aia care-ti grohaie la meciuri, caci belea-le-ai cumparat clubul sfint, faci afaceri fara sa te intereseze banii, ca astia curg espre ca sa faci si iar sa faci, sint de fapt hirtie pentru tine. Inca din noiembrie 1945 cind ai sustinut ca ai jucat impotriva selectionatei grofilor uniti, caci Arsenal avea majoritatea jucatorilor in armata, enervat ca erai condus cu 3-1 la pauza, ai bagat 12 -15 jucatori pe teren profitind de ceata, asa ca nici pina azi nu s-a facut public cine a marcat cele trei goluri dupa pauza si cum. Daca Bumbescu stia ce fatuca data azi afara de camile a protejat el ca Candida P , ca revolutionaru boborului Candid Popescu, sa ajunga antrenor la rusinea asta de echipa, ii rupea personal picioarele la antrenament.

Si acum deabia intervine sindromul in down under, asa ca pretenu Corvette intra in alerta.

In anul de gratie 1886 doamnele Opreaw si Dusaw spalau niste chiloti in Dial Square cind au venit pe la spate niste pachistanezi. … Egal. Nu intru in amanunte decit ca s-ar fi putut vehicula si de vietnamezi, caci nu i-au vazut, i-au reconstituit doar dupa marimea minu scula si viteza debordanta.
Important este ca fii lor care au invatat la Scoala Regala Stefanow Giorghiow cum se numara chilotii recrutilor respectiv ce e un copac linga un tun s-au infiltrat in armata regala asa ca in magazia alimentara netto, si adunatura nato si si-au adus aminte nu numai ca ma-se-le i-au nascut odata cu Arsenal, de fapt ei au si platit cotizatiili, au sters de praf tunuri si au numarat chilotii care trebuiau spalati ai recrutilor. Si vine un rusnac si croncane. Si acuma se intreaba al cui e numele, sigla si palmaresul. Evident ca Arsenal apartine mamelor lor si nu rusnacilor trimisi de comunisti, americanilor, arabilor si dusmanilor lor care stiu doar sa vinda diamante, a mongolilor care cresc oi, capre si cai a caror brinza o vind la suprapret ca bijnitari ordinari ce sint. Apropo Corvette, ca si Maximus, am fost „nevoit“ sa stau putin in Antwerpen, impresionant, cultura, vointa, educatie, hai ca trebuie sa sti si ce sa ceri ca sa ai
http://www.merkur-online.de/reise/staedtetrips/jerusalem-nordens-antwerpen-juden-diamanten-stadt-535106.html
cunoscusem deja doi rabini reali iar cu prima ocazie iti prezint unul virtual, numai sa nu zici ca ai vazut deja serialele. Este impresionant. Ca sa zic ezact, e practica tata, apropiata boborului, nu ca la Portile Orientului. Desigur, daca niste familii bazate pe educatie din tata in fiu, obisnuite cu cititul si ganditul, ajung din greseala sa creasca in primitivism, devin niste elite, chiar tinte. Este insa cea mai mica problema.

Asa ca e problema europeana actuala e alta. Pina in 2012 nimeni nu s-a gandit sa dea o lovitura de stat Juridica, apoi sa vrea sa ia Premiul Nobel pentru un Blat Ordinar, apoi sa indemne europenii alesi, chiar aia alesi de prosti pentru ulei, zahar, doi mici si o bere, sa fie mai presus decit legea. Negrul e prezentat Candid Popescu ca alb. De fapt nu exista lege ca sa voteze toti, iar cine a facut excursie la Paris ca sa voteze e singur vinovat, mai e si incult caci nu stie ca la nici 400 de Km distanta, intr-un orasel superb, s-ar fi putut vota mai placut. De fapt avioanele de pasageri se pot dezintegra si singure in aer, unde scrie ca sint de pasageri obisnuiti si apoi ce cautau acolo si multe alte intrebari. Voi rideti dar ciuma asta ar putea sa va ingropape pe toti. O.

PS Maximus tata, nu ignor pe nimeni. Pentru divertisment, la cafea, la tigare, lasa-te, asa cum ti-a fost bine in Romania, cauta o comedie despre noii europeni, despre patrie si liderii ei, de 45 de minute, sper sa ai cafea destula:

http://www.riseproject.ro/video/?id=

Nu conteaza (5 comentarii)  •  4 decembrie 2014, 15:15

Daca judecam dupa nume (Rodrigo Díaz de Vivar), loc de nastere (in apropiere de Burgos) si ascendenta, s-ar zice ca el Cid n-avea cum sa fie arab/maur!
@ Olteanu
Dintre toate considerentele/aspectele enumerate, ultimele ar trebui sa fie de natura relioasa, intrucat, in aceasta privinta, exista libertate deplina de optiune!
In rest, tabloul societatii de dupa ’89 este corect (cu mentiunea ca si inainte era nevoie sa te descurci pentru a face rost de hrana, benzina, mobila, televizor color, masina)!

IReal de previzibil (1 comentarii)  •  5 decembrie 2014, 14:03

Un gest atât de banal în postmodernism. Normal tocmai prin încercarea de fi ceea ce se cere astăzi, și anume „șocant, halucinant, ireal, n-o să-ți vină să crezi”. Prin urmare, normal. Nu și firesc, asta e cu totul altceva și e pe cale de dispatiție într-un occident secularizat și, culmea, mândru nevoie mare de cât e el de deschis, de civilizat, liber în gândire, și bineînțeles, cu voia dumneavoastră, corect politic. Se admiră singur în oglidă și atunci când face temenele adânci viitorului stăpân, atît de naiv încât e convins de superioritatea gestului său.
Da, e banal. De fapt sunt sigur că și reciproca e adevărată. Orice investitor occidental care ajunge într-o țară arabă este degrabă întâmpinat de musulmani cu crucea la gât care-și leapădă credința cât ai zice „niște milioane de euro”. Încercați, și dacă nu fac așa ceva, întrebați-i dacă nu sunt dipuși să o facă, probabil au uitat… Arătați-vă ofensați că nu vi se respectă credința, că doar veniți cu bani… Și o să vă asculte…
Doamne-ajută, că noi nu mai putem…

PS. Am glumit, nu încercați nici măcar să deschideți subiectul, că nu vă mai ajută nici Allah, nici Iehova…

Silviu Dumitru (17 comentarii)  •  5 decembrie 2014, 17:12

Unul la mana, Bulica asta e venit de pe alte meleaguri, n-are nicio tangentiala cu subiectul. Doi la mana, e problema lor daca si-au extirpat crucea ori ba, nu e un secret ca toate cluburile mari (Real Madrid cu precadere) se inchina la galeti de bani, nu de apa sfintita. Trei la mana, cititi comentariul lui Andrei Craciun, pe aceeasi tema (sau nu, imposibil de spus) si explicati-mi si mie de ce scrie pentru Gsp. Domnule Paraschivescu, poate ca nu e drept sa va criticati colegii, dar as vrea parerea dumneavoastra. Poate fi si laudativa, e doar un exercitiu de analiza pe text, nu un atac sau ba la adresa unui coleg.

Panda (21 comentarii)  •  5 decembrie 2014, 20:46

Daca exista Dumnezeu, El nu poate fi decat unul singur indiferent ca se numeste Iehova, Allah, Budha sau mai stiu eu cum.
S-ar putea, insa, sa nici nu existe fiindca n-a adus nimeni inca o dovada clara.
Parerile sunt impartite.
Inspaimantator este ca de mii de ani se ucid oameni intre ei datorita Bibliei, Coranului, etc.

Cat mai trebuie sa treaca, oare, pana cand oamenii vor realiza ca religia a fost si este doar un instrument de supunere si conducere a maselor?

Nu conteaza (5 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 11:16

@ Panda
Chiar daca n-ar exista Dumnezeu, rolul Bisericii de-a lungul timpului nu poate fi redus la ce ati precizat; sa ignoram faptul ca exista asezaminte religioase de o inestimabila valoare artistica si ca, in tara noastra, Biserica a educat populatia cand nu existau scoli si asigura o paine celor foarte saraci?
Nu-i mai putin adevarat ca, acum, putini intermediari intre Dumnezeu si credinciosi sunt demni de toata stima, ca Biserica detine averi si privilegii colosale si, mai ales, ca a beneficiat de noi lacasuri de cult in vreme de criza, cum n-a fost cazul pentru domenii precum sanatatea si educatia!

Panda (21 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 14:13

@Nu conteaza

Chiar daca ar exista Dumnezeu, problema ramane aceeasi.

Nu va raportati doar la ceea ce inseamna Biserica in tara noastra.
Catolicii, budhistii si chiar musulmanii au de asemenea asezaminte religioase de o inestimabila valoare si au fost intotdeauna un adapost pentru cei foarte saraci.
Daca n-ar fi avut si multe parti bune n-ar fi dainuit veacurilor.
Cel mai important rol al ei este acela ca ramane intotdeauna ultimul refugiu, ultima speranta in fata greutatilor sau a mortii.

In privinta intermediarilor, averilor si privilegilor Bisericii, din nou, va raportati doar la tara noastra.
Privind la scara mondiala si prin prisma istoriei, Biserica a incercat intotdeauna sa limiteze nivelul educatiei pentru a putea manipula mai usor masele.

Asa cum Patriarhia Romana a incercat acum sa influenteze votul prezidential intr-o anumita directie urmarindu-si propriile interese, la fel s-a intamplat de-a lungul istoriei si inca se mai intampla lucruri mult mai grave care au dus la conflicte in care au curs rauri de sange crestin, musulman, iudeu…

Lasati-l pe Dumnezeu acolo unde e fiindca in nicio religie el nu spune sa facem rau.

Nu conteaza (5 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 14:40

@ PANDA
PAI, IN CE SENS V-AM CONTRAZIS? N-AM FACUT DECAT SA AMINTESC SI ASPECTE POZITIVE, CARE LIPSEAU IN EXPOSEUL/POSTAREA DVS.
TRAIND SI SUFERIND IN ROMANIA, TREBUIA SA MA RAPORTEZ IN PRIMUL RAND LA SITUATIA NOASTRA; POATE DVS. TRAITI IN ALTA TARA, CEEA CE SCHIMBA DATELE PROBLEMEI!
ORICUM, DACA MI-ATI DAT O REPLICA (DESI REZULTA CLAR, DIN CONTEXT, CA NU SUNT UN PRACTICANT), INSEAMNA CA AVETI UN SIMT POLEMIC EXACERBAT!

Panda (21 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 17:32

@Nu conteaza

In aceasta postare ca dealtfel si in cea anterioara nu v-am raspuns pentru ca m-ati contrazis.
Am vrut doar sa fac o completare, o precizare, cum dealtfel si dvs. a-ti facut in doua randuri.

Da, traiesc de putin timp in alta tara din EUROPA.
Nici eu nu sunt un practicant.
In ce fel poate schimba acest lucru datele problemei?

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 18:50

@ panda, nu conteaza

Pax vobiscum. Nu va pierdeti cordialitatea, va rog. R.P.

Marcovici (180 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 21:45

Si daca Dumnezeu tine cu ambele echipe?

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 21:53

Gena oltenesca

nu-i ce incepe ca „blowin in the wind“ : „Cat mai trebuie sa treaca, oare, pana cand oamenii vor realiza“ caci se termina din pacate ca la Stefan Gheorghiu : „ca religia a fost si este doar un instrument de supunere si conducere a maselor?“

Din pacate, ori din fericire, greu de ales, nu-i deloc adevarat. Greu de crezut ca ai lasat in urma popi corupti si inapoiati la Sibiu. In alte parti, unde coruptia e mare iar politia tine pasul, or fi biserici care profita, care ajuta politicienii sa fure si sa subjuge prostimea, dar nu cred ca se poate generaliza. Mai curind n-ai avut experiente cu religia, cu popi si biserici. Tinerii sint tot mai mult prezenti la diverse activitati in biserica fara sa fie subjugati, se discuta, se fac excursii, in biserici au loc concerte, in coruri sint multi tineri, chiar studenti la drept, fizica, matematica, … Desigur ca daca apare acolo un radical scolit bine ori excroc fara scrupule, gaseste o masa numai buna de manipulat. Din pacate extremistii scoliti au priza la tineret, la femei nu mai vorbim. Astia se pricep sa-i aduca ca la caminul cultural. Alta civilizatie. Din fericire priza popilor corupti de prin Ilfov si Teleorman la batrinii neajutorati nu aduce mari necazuri. Mai iau si sarmanii aia niste ulei si conserve, Bombonica viseaza frumos, la rapidisti le mai da Vanghelie, baiat bun, cite 50 de lei, ce mare brinza.
Iar crucea poate fi si un simbol frumos, inofensiv. Imi aduc aminte cum veneau rapidistii toti in alb cu o cruce mare rosie pe piept , frumos incolonati spre Ghencea. Desigur ca ei nici nu stiau ce-i aia, la fel isi puteau picta si o semiluna, ii durea pe ei in spit de religii. Dar a fost frumos. Unul din cele mai frumoase momemte din istoria Rapidului. As zice chiar ca este imaginea care nu-i lasa sa dispara. Din pacate.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 0:28

@ Marcovici

Parca n-ati sti ca „Dumnezeu e otelar”. Scrie pe un banner al galatenilor. Sau scria. R.P.

Panda (21 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 1:13

Nu e vorba de popi inapoiati cu care sa fi avut experiente de nici un fel, mai ales la Sibiu, unde exista un Institut Teologic de pe vremea lui Andrei Saguna.

Nu e vorba nici de popi corupti, desi stie toata lumea ca sunt foarte multi, chiar la varf.

Nu e vorba nici de prostime, coruri, tineri, studenti sau politicieni.

N-ar fi chiar asa o mare problema daca ar fi vorba doar de atat.

Este vorba despre Cruce, Semiluna, Steaua lui David, etc., pe de-o parte si despre intelegere, toleranta, iubire de semeni, pe de alta parte.

Nu conteaza (5 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 11:43

@ Panda
Domnul meu, nu v-am contrazis, ci completat!
In alte tari, nu se construiesc sute de biserici in loc de spitale si scoli, mai ales in vreme de criza!
@ Radu Paraschivescu
Nu am de gand sa-mi pierd cordialitatea; o polemica iti poate ameliora argumentatia!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:30

@ Nu conteaza

Categoric. Atata doar ca vazusem un text intreg scris cu majuscule si ma infiorasem. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:32

@ serghei

Da, Florentino Perez e om de afaceri, n-a negat niciodata. Vrea profit, cum vor toti oamenii de afaceri. Dar n-as spune ca Real isi stirbeste istoria. Va invit sa distingem intre concesie si despartirea de credinta. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:34

@ bogdan a.

E ireal sa violezi Realul. „Prostitutie” e un cuvant dur, cred ca asta ati si urmarit, o tusa groasa. Dar, sigur, lumea metaforelor e mare. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:35

@ Panda

Exact, e o decizie care n-ar trebui discutata in cheie jihadista, apocaliptica sau de apostazie. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:37

@ adi_stelistul

Am inteles ce spuneti si va dau dreptate. Copiii sunt uneori mai fanatici decat parintii in cazurile de care amintiti. Real insa, dincolo de calculul de business, a constatat ca un modus vivendi se poate realiza mai usor prin concesie neta, la vedere, decat prin armonizari cronofage si neclare. Sigla cu cruce ramane in continuare in uz in afara zonei arabe. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:39

@ Nicu

Ooo, va rog, incepem sa discutam despre rastigniri fiindca un club a recurs la un artificiu iconologic? Nu-i prea mult? Si sa stiti ca Perez, chiar daca va surprinde, e om. Nu pe placul dvs., dar om. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:41

@ stfb tm

Porniti de la ideea ca moartea subita (a fotbalului) presupune o renastere grabnica? Nu stiu, as avea anumite dubii aici. Constat totodata cat de mult ne putem indeparta de mesajul unui articol prin ramificari care duc in cu totul alte zone decat cea de plecare. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:42

@ yellow wolf

Daca Ronaldo are clauza de reziliere pe care o are, va dati seama la cat se ridica clauza sufletului lui Real. Allah va trebui sa se imprumute de prin vecini. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:44

@ john70

Intrati, vrand-nevrand, intr-una dintre categoriile prezentate in articol: aceea a oamenilor alarmati, care vad chiar si intr-un gest pur comercial un semn ca razboiul pasnic a mai facut un pas si o victima. Ma despart de punctul dvs. de vedere, dar, fireste, tin cont de el. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:47

@ genu

Ma credeti sa nu, tocmai am terminat de citit Ilf si Petrov („Atitudine nepasatoare fata de stomac”). Si pe mine ma doare decizia lui Florentino Perez, dar inteleg resorturile ei comerciale. Nu le aplaud, asta-i altceva. E de vazut daca suporterii Realului vor gasi in acest gest un motiv de dezbinare. Realul are un public mai degraba de cinematograf decat de meci de fotbal, s-ar putea ca asta sa-i ajute. Prefab Modelu – ehe, ce subiect de nuvela. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:50

@ corvette59

Nici eu nu vad aici un punct din planul expansionist al Islamului. Si nici nu stiu daca banca araba a cerut Realului sa scoata crucea de pe sigla. Chiar nu stiu. Poate ca Perez si oamenii lui au decis lucrul asta din proprie initiativa. Interesante masurile de care vorbiti (legat de depasirea numarului de doi copii). Credeti insa ca nu pot fi atacate de cei vizati cu argumentul discriminarii? Sau sunt valabile pentru absolut toti cetatenii (situatie in care argumentul cade)? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:52

@ motanul incaltat

Sunteti ferm, drastic si neelegant fara motiv. Vedeti in toata afacerea un trafic cu credinta. Pacat. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:54

@ splendini

Nu spune nimeni sa renunti la valori si convingeri. Aici e un compromis regional, un simbol scos de pe sigla doar pentru zona araba. La situatia financiara in care se afla Real, Perez a vazut in asta o solutie. Ma feresc totusi sa leg decapitarile de pe Youtube de o tranzactie bancara. Poate ca sunt naiv. Mi-o asum. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:56

@ maximuspqr

Am si eu si deocamdata vad ca am scapat. Ma gandesc ce inseamna vigilenta presei. Se face un tapaj enorm pentru un detaliu pe care niciun suporter al Realului nu l-ar fi observat vreodata, fara examenul cu lupa al unui ziarist. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 13:59

@ dannd

Smecheriile antidiscriminare mi-au ajuns si mie la ureche. Se practica si in tarile scandinave, ceea ce ma mira un pic. Dar ele tin de corectitudinea politica, o forma de cretinism nevindecabila. Face parte din categoria „sa spunem herstory in loc de history”. Numele de care spuneti? Da, e un argument. Va ofer contraargumentul. Prenumele masculin cel mai la moda in Romania ultimilor ani e David. Sa inteleg ca suntem evrei sau israeliti? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:00

@ Alex

Inca o data, scoaterea crucii (a cruciulitei, de fapt, e foarte mica) de pe sigla a fost operata exclusiv pentru zona araba. A fost un fel de „just in case”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:02

@ Octavian Stancioiu

Cred ca exista morti ale sufletului mult mai urate decat globalizarea. Un plonjon in istoria ultimei jumatati de secol va edifica rapid. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:04

@ Cristi

Mda, m-ati pus pe ganduri cu gluma asta. Sper sa ramanem pe pozitii. Santiago de Compostella inca nu e varianta cea mai rea. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:07

@ Panda

Pe emblema lui Atletico as pune o glezna rupta, alaturi de figurile lui Simeone, Burgos si Raul Garcia. E adevarat ce spuneti. Am vazut in primavara un Levante-Atletico 2-0 intr-un bar de langa Gran Via si exista un singur om care nu tinea cu Atletico (in afara de mine): barmanul. Era costarican si tinea, din solidaritate, cu Navas, care pe atunci apara la Levante. Saracii de noi nu ne-am putut bucura de scorul de 2-0 pentru Levante, fiindca am fi fost facuti pilaf. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:08

@ gabipetre

Am simtit adierea binefacatoare a solidaritatii si a logicii. Va multumesc. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:10

@ corvette59

Corect, exista o albie din care nu putem iesi sau, daca o facem, e fiindca suntem obligati sa practicam un fel de balet ipocrit. Lucrurile pe care le avem sau ni le-au varsat altii in sange sunt greu de eliminat. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:11

@ tot corvette 59

E interzis sa interzici, e urat sa cenzurezi, dar nici sa folosesti termeni peiorativi nu e tocmai academic. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:14

@ Mihai Bulica

Dupa ce premierul italian Mario Monti si-a declarat sustinerea pentru VVP la alegeri, in direct la A3, mi-a venit sa-i spun Mario Ponti. Dar mi-am adus aminte ca Ponti e un nume cu alte rezonante in Italia si, de dragul Sophiei Loren, am injurat in gand. Cat despre Bombonica, simte coliva crescand dedesubtu-i, cred. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:15

@ dan

Sper ca Florentino Perez si Realul sa supravietuiasca scarbei dvs. Le tin pumnii. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:17

@ Obiectiv

Ma tem ca niste oameni care se intalnesc in numele vecinitatii pe un forum, cu sau fara mine, cu sau fara dvs., isi aleg singuri temele de discutie. Daca discutia devine polemica, nu-i nimic. Totul e sa pastram tonul potrivit si nu facem din palma pumn. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:19

@ Gica Paunescu

Iata o tema de cercetare. N-am explorat pista, dar, daca aveti dvs. exemple, va rog sa le oferiti. Da, tin cu Real de decenii. Am si azi in minte imaginea unei piruete a lui Amancio, de pe vremea cand televizorul era alb-negru si trebuia sa-i mai dai cate un pumn ca sa-i revina imaginea. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:20

@ Mihai Bulica

Umblati cu mrp-isme, da? For the record, n-am legatura cu el, e coincidenta de nume. Am mai fost intrebat. Acum nu ma intreaba nimeni, dar raspund. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:21

@ Marcovici

Bine macar ca-l cheama Kroos. Daca-l chema Kreuz? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:25

@ bazileon

Din cate stiu, Cidul era un nobil castilian. Unii sustin chiar ca s-ar fi nascut la Burgos. „Cid” inseamna „stapan”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:26

@ Olteanu

Ne-am infierbantat pentru un gest marunt, in care unii au vazut semnificatii enorme. E mai trista disparitia unor echipe care au imprimat o linie antisistem decat o concesie de care peste doua saptamani va uita toata lumea. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:28

@ Nu conteaza

Cidul, am mai scris, a fost un nobil originar din Castilia sau Castilia-Leon. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:30

@ IReal de previzibil

Tocmai repetam la oglinda dialogul cu musulmanul caruia urma sa-i cer sa se dezica rapid de insemne. Am renuntat, mi s-a parut pana si mie ca as forta nota. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:34

@ Silviu Dumitru

In felul lui convolut, domnul Bulica are legatura cu subiectul, chit ca nu credeti. Vad ca acceptati ideea ca toate marile echipe se inchina galetilor de arginti, dar cand Andrei Craciun vorbeste despre Zeul Ban aveti retineri. Dupa parerea mea, Andrei scrie frumos si emotionant. E posibil sa nu va placa stilul lui, nu-i o problema. Sau sa fiti in dezacord cu el. Nimic mai normal. Nici eu nu jur pe tot ce scrie (ne desparte o prapastie doctrinara, printre altele), dar asta nu ma impiedica sa-l apreciez. Sincer, daca as fi scris ca el cand aveam treizeci si un pic de ani, as fi fost multumit de mine. R.P.

Comentează