Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Arta de a te face antipatic

Scopul scuză mijloacele. Dar oare pe toate?

Pe cît eşti de nevinovat pentru felul cum arăţi, pe atît eşti de vinovat pentru felul cum te porţi. Nu-ţi revine nici o răspundere dacă eşti crăcănat, ai cocoaşă sau platfus. Însă eşti […]

luni, 10 noiembrie 2014, 9:57

Scopul scuză mijloacele. Dar oare pe toate?

Pe cît eşti de nevinovat pentru felul cum arăţi, pe atît eşti de vinovat pentru felul cum te porţi. Nu-ţi revine nici o răspundere dacă eşti crăcănat, ai cocoaşă sau platfus. Însă eşti principalul responsabil pentru felul cum gesticulezi, vorbeşti şi te mişti în lume. Diego Costa arată ca un periferic şi se comportă pe măsură. E greu să ţi-l închipui cooptat în campanii publice de sensibilizare sau în reclame. Nu are nimic atrăgător. Seamănă cu un ţăran sărac căruia soarta i-a hărăzit muncă fără preget pe moşia unui bogătaş inclement. Cînd îl vezi pentru prima dată, mintea îţi fuge la peonii din filmele de tipul „Cei şapte magnifici”, în care Yul Brynner, Steve McQueen şi Charles Bronson îi deprind pe urgisiţi cu foloasele răzvrătirii. Şi desigur, în lumea peluzelor noastre mai puţin dispuse la trimiteri cinematografice, Diego Costa a fost plasat, de la primele apariţii, în vecinătatea fizionomică a lui Stelian Ogică.

Diego Costa continuă la Chelsea ce a început la Atletico Madrid: un fotbal pe cît de eficient, pe atît de garnisit cu episoade discutabile. Costa e decisiv în multe meciuri, însă există ceva care nu-l lasă pe privitorul neutru să se bucure de reuşitele lui. Iar acel ceva ţine de o strategie a şicanării de care Costa nu poate (şi mai degrabă nu vrea) să se despartă. Nici Filippo Inzaghi nu suscita valuri de simpatie printre fotbalofilii neutri, iar asta din cauză că avea un modus operandi care privilegia simularea şi cerşeala. Diego Costa conferă o notă virilă noţiunii de atacant antipatic. El intră pe teren hăituit de obsesia de-a găsi un adversar cu care să instituie raporturi conflictuale din prima clipă. Dacă asta înseamnă un cot în stomac, un cap în gură sau un genunchi în spate nu mai contează. Lucrul relevant e că Diego Costa se lasă vrăjit de pragmatismul discutabil al scopului care scuză mijloacele. Şi că nu are nimic să-şi reproşeze.

Acest tip de comportament pe teren a putut fi trecut cu vederea într-o ţară latină, unde cultura fotbalistică îi acceptă mai lesne pe trişori. Ajuns la Chelsea, Diego Costa trebuie să priceapă că e cazul să descopere şi apoi să înţeleagă etica şi cultura unui alt tip de fotbal. Deocamdată vîntul îi umflă pînzele, golurile i se adună, iar José Mourinho îl scuză şi-l mîngîie pe creştet. Dacă însă Costa nu-şi va da seama că joacă într-un campionat în care durii sînt mai uşor de iertat decît golanii provocatori, va avea probleme. Cînd îi va fi lumea mai dragă. Iar atunci îşi va dori ca singura sancţiune împotriva lui să fie huiduielile din rărunchi la fiecare atingere a mingii.

Comentarii (74)Adaugă comentariu

lute (42 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 10:48

Mureșan, cu stilul lui elegant și eficient, cred că și acum ar avea loc la un QPR sau Burnley…

Andrei (25 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 12:12

Draga Radu,

Foarte bune observatiile tale legate de Diego Costa…chiar are alura unui taranoi antipatic, insa simtul portii il face un atacant de temut intr-un campionat foarte puternic; nu uita, de asemenea, ca titlul de campion al lui Atletico de anul trecut i se datoreaza si lui intr-o mare masura. In aceeasi cheie il interpretez si pe prolificul (dar antipaticul) Thomas Muller de la Bayern.
La fel ca si tine, duc dorul unui atacant „rasat”, elegant…genul Marco van Basten (preferatul meu, de departe), Gary Lineker sau, de ce nu, Johan Cruyff sau Jorge Valdano, din generatiile trecute. Din pacate nu i-am prins jucand pe faimosii Ferenc Puskas sau DiStefano din marea echipa a Realului anilor 50-60.
Cu cele mai bune ganduri,

Andrei

barbu brailoiu (30 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 12:24

sincer vorbind (şi scriind), chiar mă amuză na(t)ivii care visează la jucători de rasă.
dar (de) unde, domnilor microbişti? aici, în românica, nu mai este un campionat profesionist, ci doar o adunătură de şmecheri şi de interese, numită ligă naţională. conform lor, jucătorii trebuie să joace gratis (cu restanţe de luni de zile), să obţină performanţe care să aducă bani, bani cu care un becali, un bucşaru sau avramescu să plece acasă… sau pe la cele puşcării. spectatorii să fie nişte gură-cască, apţi să dea bani şi să caşte ochii pe la televiziunile care transmit meciurile lor fără nici o valoare. care bani… să ajungă tot în conturile lor burduşite. ah, să nu uităm, meciurile din această ligă mai au un rost: să fie jucate la pariuri / să fie trântite tot pentru pariuri – de obicei, cu ştiinţa şi aprobarea patronilor.
altfel, AŞTEPTĂM CONFIRMAREA ZVONULUI CĂ UN GRUP DE JUCĂTORI STRĂINI, NEPLĂTIŢI, S-AR FI AUTODENUNŢAT LA DNA pentru fraude fiscale, dimpreună cu respectivii patroni. (şi) de aceea, toate speranţele hoţilor se leagă de legea amnistiei… aia care stă pe ţeava parlamentului.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 13:21

Toti oamenii presedintelui

ca coabitatorii ce sint altceva, decit ca comunistii care se divid si conduc impreuna ?

Scopul scuză mijloacele. Dar oare pe toate?

Pe cît eşti de mongoloid pentru felul cum arăţi, pe atît eşti de vinovat pentru felul cum minti. Nu-ţi revine nici o răspundere dacă eşti crăcănat, ai cocoaşă sau platfus. Însă eşti principalul responsabil pentru felul cum gestionezi ciuma rosie, vorbeşti smechereste şi te mişti în lume. V V Potaia mosierului taran Basescu, cu care coabiteaza, arată ca un periferic şi se comportă pe măsură. Nu e greu să ţi-o închipui cooptata în campanii publice de sensibilizare la problema prostituatelor sau în reclame la hrana pentru potai. Nu are nimic atrăgător. Seamănă cu o ţăranca săraca căreia soarta i-a hărăzit muncă fără preget pe moşia unor baroni inclementi, virili dar linistiti de coabitarea cu cirmaciul mosier, vecin cu amanta salvata la timp de cocosii de pe centura. Cînd o vezi pentru prima dată, mintea îţi fuge la purcelusa desteapta familiei din filmele pentru pionieri si din filmele în care Yul Brynner, Steve McQueen şi Charles Bronson îi deprind la un gratar de porc pe urgisiţii baroni cu foloasele răzvrătirii intre ei: ne facem ca ne certam si coabitam in liniste interioara. Şi desigur, în lumea peluzelor noastre nu puţin dispuse la trimiteri cinematografice, apar corciturili cu Funar, H V Duckadam si comunistul deghizat Gigi V Becali, care au fost plasati, de la primele apariţii, în vecinătatea fizionomică a lui Stelian Ogică. (? R P tata, cine mai e si asta, o ruda ca Corlatean al Potaii ? Sper macar ca e Pacient al Sectiei Dermato-venerice.) Dupa ce Base si Potaia lui au ratat Nobelul pentru pace cu blatul numit coabitare, blat care le va aduce insa ani grei alaturi de alti delicventi, se pare ca vom lua Nobelul pentru literatura. N-am stiut tata Georgici Victorovici Pecalici ca Muntele Atos e la Moscova. Bravo tata. Sa-ti pui cravata rosie peste 20 de ani cind iesi, caci acolo putrezesti.
V V Potaia continuă la Dermato-venerice ce a început Ilici si Adriana N: un furt pe cît de eficient de detergent-unguient, pe atît de garnisit cu episoade discutabile. V V e ca colegul D D, decisiv în multe meciuri, însă există ceva care nu-l lasă pe privitorul neutru să se bucure de reuşitele ei. Iar acel ceva ţine de o strategie a şicanării de care V V nu poate (şi mai degrabă nu vrea) să se despartă. Nici Filippo Inzaghi ( e cumva fratele Bombonicii, Tareceanu iubirea mosierului Dragnea ?) nu suscita valuri de simpatie printre fotbalofilii neutri, iar asta din cauză că avea un modus operandi (pe la spate, ca grecii tradatori) care privilegia simularea şi cerşeala. Premiul „Un pastrav viu“ pentru ei caci V V conferă o notă virilă noţiunii de Potaie antipatica. Potaia intră pe teren hăituit de obsesia de-a găsi o muiere cu care să instituie raporturi conflictuale din prima clipă. Dacă inainte de asta asta înseamnă un cot în stomac, un cap în gură sau un genunchi în spate nu mai contează. Lucrul relevant e că V V se lasă vrăjit de pragmatismul discutabil al scopului care scuză mijloacele. Şi că nu are nimic să-şi reproşeze.
Acest tip de comportament pe teren a putut fi trecut cu vederea într-o ţară neocretina, unde cultura fotbalistică îi acceptă mai lesne pe trişori. Ajunsa la Cotroceni, Victoria Viorica, sefa Paparudelor Sectiei Dermato, cele care matura bine la cei care treiesc bine, trebuie să priceapă că e cazul să descopere şi apoi să înţeleagă etica şi cultura unui alt tip de maturat. Deocamdată vîntul îi umflă pînzele de praf, gunoiul i se adună, iar Gigi Becali o scuză şi-o mîngîie pe creştet. Dacă însă V V nu-şi va da seama că joacă într-un campionat în care durii sînt mai uşor de iertat decît golanii provocatori, va avea probleme. Cînd îi va fi lumea mai dragă. Iar atunci îşi va dori ca singura sancţiune împotriva sa să fie huiduielile din rărunchi la fiecare atingere a maturii.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 13:48

@ Mihai Bulica

Got it. Pe alocuri v-a iesit mai bine decat mie. Ce sa zic? Sa fie bine ca sa nu fie rau. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 13:50

@ barbu brailoiu

Nu cred ca m-am referit la fotbalul romanesc in acest articol. Si cred ca pot tanji in continuare dupa jucatori rasati, a caror finete sa nu le modifice eficienta. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 13:51

@ lute

Va rog sa nu uitati de Millwall. Ortopedia fara anestezic a facut progrese uriase acolo. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 13:54

@ Andrei

Draga Andrei, nu-i contest randamentul lui Diego Costa, stiu ca a fost foarte bun la Atletico si ca e la fel de bun la Chelsea. Paseistul din mine viseaza la intoarcerea lui Valeron, sa zicem. Sau la a lui van Basten – foarte bun exemplul tau. Iar daca vrei sa stii care mi s-au parut (mie, doar mie) cei mai rasati fotbalisti din ultimele decenii, iata-i: fratii Laudrup. Mi-e dor de ei. Radu

Radu RV (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 14:33

Domnul Paraschivescu dintre toti cei care se dau „analisti” pe la TV, d-voastra aveti cel putin 1 clasa peste. Se vede foarte bine ca stiti foarte bine fenomenul, si doar din faptul cum vorbiti despre jucatorul x, y, echipa z sau analiza unui meci. Nimeni nu va poate reprosa ceva, sau sa intre in polemica, pentru ca nu spuneti nimic cu rautate, pur si simplu parerile d-voastra sunt expuse simplu si din suflet (multi colegi de-ai d-voastra sunt foarte FALSI). Cat despre Diego Costa, pe la Chelsea au fost jucatori precum Shevcenko si Torres (cu toate ca este hulit, cred ca de talent sau palmares nu ne putem lega) dar amandoi nu au realizat pentru echipa asta cat a realizat Costa in 3 luni de zile. In ziua de astazi se cauta marcatori si desi nu este placut sa-l vezi pe Diego Costa, se pare ca Mourinho a crezut in el, si i-a iesit!
P.S. Van Nisterlooy cred ca a fost foarte repede uitat! Acesta a fost si va ramane un fotbalist/atacant rasat.

bogdan a (49 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 14:48

Dle Paraschivescu, cred ca solutia e sa-i adune cineva in aceeasi echipa pe Diego Costa si Luis Suarez … poate se neutralizeaza reciproc 🙂

Ion (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 14:51

Articole mai slabe puteti posta? Atatea cuvinte complicate pentru un substrat atat de slab, lipsit de substanta si fara nicio legatura cu realitatea. Dumneata, domnule dinozaur scriitor, vizionezi meciuri? Citesti presa din Anglia? Eu unul, ca un simplu telespectator am urmarit meciul pe un stream englezesc si toti comentatorii comentau amuzati si se bucurau de duelurile fizice ale lui Costa si Skrtel. Dumneata in schimb, ai vrea sa ii rupa un picior sau sa nu-l atinga…

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 15:05

@ bogdan a

E o solutie corecta si indrazneata. Ganditi-va totusi ce riscuri isi asuma cel care le face propunerea. R.P.

Dan Coe (6 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 15:28

Domnule Paraschivescu,

Esti un om de calitate indiscutabila, ma refer in primul rand la bunul simt, apoi la cum scrii. Parintii mei au terminat Filologia, poate sunt putin subiectiv, insa parerea mea este ca un absolvent de litere cu oarece cunostinte legate de sport este net superior tuturor „inginerilor” pripasiti prin media romaneasca din tristul ultim sfert de secol…De ce? E foarte simplu, ei sunt incapabili sa produca emotie cititorului, chiar si de presa sportiva. Am divagat destul…Felicitari!!!

Florin (9 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 15:34

vorbiti de van basten si imi e clar ca e primul forum aerisit in care intru, felicitari!!!!!!!!!!!!!!!

diego costa e intr-adevar bun, dar are nevoie de mingi in gura portii, in rest e lenes si simulant. cred ca datorita lui s-a dus spania de rapa, pur si simplu a tinut ocupat spatiul din fata portii, pe care barcelonezii (titirezii) il eliberau pe munca unui fals 9 pentru mijlocasii lor feroce.

Chelsea e perfecta pentru el, la un club care joaca mai combinativ nu s-ar adapta.

Pe de alta parte, nimeni nu e perfect, desi l-am avut pe van basten nenumarati ani pe coperta de la buletin, si el a rupt vreo doi danezi la ultimul euro. Fotbalul e o lupta in definitiv.

Florin (9 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 15:36

Da, buna aia cu Suarez si Costa.

Sa ii marcheze Pepe pe amandoi si sa arbitreze ungurul ala, am uitat cum il cheama ;))).

Ardeleanu’ (19 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 15:38

Interesantă opinie maestre, totuși e diferență între cei doi enumerați, doar simțul porții ieșit din comun și stilul asemănător îi pun alături.
Ne auzim la următorul articol, sper să scrieți despre fotbalul nostru, așa mocirlos cum e 😀
Cu stimă!

Obiectiv (461 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 15:57

@ Radu Paraschivescu
Un portret foarte bun al brazilianului, simulant si provocator!
Pana la a-l lua drept etalon pe van Basten, putem sa zabovim un pic in spatiul sud-american: marii atacanti „cariocas” poate simulau, insa nu provocau. Ronaldo, de exemplu!
Profilul lui Costa este, prin urmare, comparabil cu al unui atacant sud-american de limba spaniola, nu cu al unuia brazilian!
Nu stiu daca pe Suarez ar trebui sa-l anihileze chiar Costa; pe la Barcelona au trecut Eto’o, Henry, Ibra, Villa si n-au stat foarte mult, i-a pus pe fuga Messi! Cu Neymar este mai tolerant, cel putin deocamdata…

Manolache Alex (2 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 17:27

Domnulue Radu Paraschivescu, nu sunt de acord cu dumneavoastra, referitor la criticile daca le pot numi asa la adresa lui Diego Costa. Este genul de jucator, care traieste pentru fotbal si este capabil sa faca ORICE dar ORICE pentu a castiga meciurile,a subliniat foarte bine Zola declarand pentru o publicatie din Anglia, ca Diego este exact ca si Jose Mourinho, obsedat de victorii, flamand de trofee, si totodata dispus sa recurga la toate mijloacele posibile, unele neortodoxe, dar toate astea pentru echipa la care joaca! As vrea sa va spun, ca in Spania a luat doar 2 cartonase rosii in 4 sezoane petrecute pe Vicente Calderon, iar in Anglia cu siguranta nu va lua niciodata cartonas rosu pentru lovirea adversarului sau alte gesturi josnice , pentru ca el din primul minut, asa cum ati spus si dumneavoastra isi cauta partenerul pentru a incepe un mic razboi, cu imbranceli…. injuraturi… si tot felul de gesturi care poate pentru spectatorul neutru sunt gesturi de golan, dar trebuie observat foarte bine, ca dupa fiecare meci, cum aude fluierul arbitrului merge la jucatorul cu care s-a „razboit” si isi cere scuze si il ia in brate, sunt nenumarate filmulete care arata lucrul asta, pe internet.

Cedrea (2 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 18:03

Poate „tupeul” asta a lui Costa ii va trece la prima ( desi nu ii doresc ) accidentare provocata de vreun taranoi englez – daca va mai aduceti aminte de cazul Eduardo / Arsenal.
De subliniat e faptul ca-l are si pe Mourinho antrenor, care ii permite si poate chiar ii cere agresivitatea asta exagerata uneori.

jayjayikocha (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 18:55

Tocmai la infatisarea jucatorului e cheia, nici nu ar fi de asteptat ca cineva care arata ca el sa fie un gentlman pe teren, ar fi ne-natural, fals, ar arata ca un miner din Jiului venit la concert la Covent Garden . El se comporta exact cum te-ai astepta sa se comporte dupa ce-l vezi, nu mi se pare nimic in nergula. Daca s-ar comporta civilizat ar fi la fel de ciudat ca un Hercule Poirot scuipand seminte.

Filbert (6 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 20:40

Daca a existat vreodata un binom jucator-antrenor perfect, acesta este Costa-Mourihno, egali la superlativ in valoare, performante si antipatia pe care o provoaca…

Manolache Alex (2 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 23:12

Ai perfecta dreptate Filbert, amandoi provoaca o antipatie incredibila, dar amandoi nu sunt buni in domeniul lor sunt incredibil de buni….! Iar cu siguranta nu conteaza parerea spectatorului neutru, conteaza parerea spectatorului care e fan Chelsea, si coincidenta sau nu si Diego si Jose, sunt foarte iubiti pe Stamford Bridge.

panda (21 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 0:14

De parca Lacatus era mai bun…
La fel de nevinovat era pentru cum arata si la fel de vinovat pentru cum se purta pe gazon.
Cu toate acestea nimic nu l-a impiedicat sa fie unul din cei mai mari si mai iubiti atacanti ai Romaniei.
Daca publicului britanic nu-i plac golanii provocatori va fi primit cu bratele deschise inapoi in spatiul iberic la o echipa de top.

gery76 (25 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 6:19

-Pe langa Michael si Brian Laudrup+inegalabilul van Basten,mie mi-ai mai placut ca eleganta si stil,danezul Fleming Povlsen,belgianul Erwin van den Berg,Yugoslavul [bosniacul]Safet Susic,neamtul Ruddi Voller,brazilianul Antonio Careca si polonezul Zbigniew Boniek.

simmy hawkeye (7 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 10:01

Diego Costa este exact tipul de fotbalist pe care si-l doreste Mourinho: bataios, artagos si talentat. Si care mai si marcheaza. Asa a castigat Mourinho doua campionate plus cateva alte trofee in Anglia, facand din niste jucatori talentati dar molatici niste adevarati luptatori-cuceritori lipsiti de scrupule. Putina lume si-l mai aminteste pe Lampard dinainte de Mourinho: un jucator imens, cu viziune si pase de geniu, dar care era ca baiatul timid din curtea liceului incapabil sa abordeze fata care-i place, fiind prea finut si prea politicos. Mourinho i-a spus: „Frank, esti cel mai bun fotbalist pe care nu-l cunoaste nimeni”; e adevarat ca Lampard nu a devenit la fel de agresiv ca Diego Costa, dar stilul lui a devenit mult mai indarjit si rezultatele s-au vazut.
@panda da exemplul lui Lacatus si e un exemplu foarte inspirat: „Laca” este cel mai provocator fotbalist pe care l-am vazut cu ochii mei „in actiune”. El nici nu astepta sa inceapa meciul, isi lua de la incalzire fundasul in primire si-i tragea un cot in fata sau il strangea, pur si simplu, de… oua. Greu de crezut? Povesti? Legende microbistice? Dar daca v-as spune ca am fost de fata? Ei bine, mai toti stelistii cunosteau stratagemele murdare ale lui Lacatus, dar asta nu a scazut fascinatia suporterilor romani…
Si nu va scadea nici fascinatia suporterilor englezi fata de Diego Costa, lor le plac teribil tocmai acesti atacanti de tipul „confrontational”, sunt innebuniti cand apare cate unul cu „balls”. Suporterii englezi nu au nimic in comun cu cronicarii englezi de tip Gainville sau Hornby, ei cer sange si platesc niste bilete destul de scumpe ca sa-l vada. Atata timp cat va provoca, va hartui, va agresa si va marca, Diego Costa nu va avea nicio problema in Anglia, ba ma tem ca i se va ridica o statuie.

alex (15 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 12:32

Van Basten a fost un mare atacant si ca eleganta este tizul lui Belodedici, care nu degeaba avea porecla de „Caprioara”. Dar prefer oricand explozia lui Ronaldo Nazario in detrimentul lui Marco in fata portii. Ca sa nu mai vorbim ca Ronaldo, alaturi de Klose (ce coincidenta cu astia doi) a fost singurul jucator care a refuzat un penalty, pentru ca pur si simplu nu a fost. Ronaldo in viata lui nu a simulat un fault, chiar il intrebau jurnalistii odata de ce nu se foloseste de micile tertipuri ale atacantilor. Si a raspuns simplu, cu zambetul lui caracteristic, ca pe el il intereseaza fotbalul si atat.

Daca prin absurd Costa o sa castige si el 2 mondiale, daca o sa marcheze mai mult ca Ronaldo, la finalul carierei nici dracu nu o sa-si mai aduca aminte de el, atat e de antipatic.

Venom (15 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 14:54

Nu prea vad de ce sa se supere britishii ca in locul unui nemort fandosit ca Torres le-a venit un Peter Peter in vana ca Diego Costa. Pare mai de-acolo decat multi englezi!

@Alex Daca ai vazut meciul, adu-ti aminte ca aveau deja un avantaj pe tabela. E usor sa fii „fair-play” cand n-ai nimic de pierdut! Ce s-ar fi intamplat daca altul era scorul, n-o sa stim niciodata.

alex velicu (21 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 16:39

Domnule Paraschivescu, nu stiu cum se face, dar ne nimerim pe subiect: nici mie nu-mi place deloc Diego Costa. La ultimul Liverpool-Chelsea am avut chiar o altercatie cu un „brummie” intr-un bar din Edgbaston care-l ridica in slavi pe acest fals Diego si tentativele lui de furtisag. Am facut imprudenta sa i-l amintesc pe adevaratul Diego si golul cu mana din ’86 si sa-l intreb daca i-a placut figura. Omul, gen Ian McKellen pe la saizeci de ani, a muscat efectiv din paharul de black rum si l-a spart de tejghea. Odata cu romul s-a dus dracului si puterea lui de argumentare, asa ca a trecut la invective impotriva… polonezilor! Nu ma deranja ca-i injura pe polonezi, imi e o natiune la fel de neutra ca oricare alta (inclusiv cea romana) asa ca am platit si am plecat. Dar am ramas cu un gust amar si cu o intrebare sacaitoare, care nu mi-a dat pace pe tot drumul inapoi catre Londra (in ciuda hiturilor de noapte de pe „Switch Radio” derulate in bucla): de ce le place englezilor asa de mult un astfel de jucator? Nu stiu, nu mi-am raspuns la intrebare. Commentul lui @simmy hawkeye mi-a placut foarte mult, dar tot nu m-a lamurit. Voi incerca sa-i trimit lui simmy un raspuns, in care sa-mi apar un punct de vedere atat de desuet, de deznadajduit si inutil incat nici nu stiu daca merita…
Oricum: „Sa fie bine si tot romanul sa prospere!”

Obiectiv (461 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 17:37

@alex
Da, Ronaldo a fost un mare atacant, fara indoiala; totusi, au fost doua capitole la care van Basten statea mai bine: lovitura de cap si cea din vole (o obsesie de-a mea, avand in vedere dificultatea ei)! Pe de alta parte, Ronaldo avea curse interminabile, pe care le incheia intrand cu mingea in poarta! O.

derby (5 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 20:13

probabil, la cata incarcatura de lemn de stejar aveti la biblioteca, fara balanganeala la tv, poate ati fi fost mai instruit sa ne spuneti: „ce sport vreti?” Pentru ca sportul la gsp este, scuza-mi franceza, 0 !

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 21:41

@ Radu RV

Va multumesc. Sigur, eficienta lui Costa nu intra in discutie, e dovedita. Cu atat mai mult cu cat a gasit un antrenor caruia ii plac conflictualii. Van Nistelrooy a fost croit pe alt calapod, evident. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 21:44

@ Ion

O s-o mai scriu o data: din punctul meu de vedere, cine insulta se insulta. Sunt imun la formularile grosiere. In plus, ultima dvs. fraza e confuza. O fi din cauza streamurilor alora englezesti. Si nu stiu de ce trebuie sa am aceeasi parere cu a comentatorilor pe care i-ati auzit dvs. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 21:46

@ Dan Coe

Va multumesc si, cu tandrete, va contrazic. Pot sa va dau repede-repede cateva exemple de „ingineri” care scriu viu si emotionant. N-o fac, dar va rog sa ma credeti ca nu le infloresc. Acesti oameni chiar exista, iar cand am vrut sa ajung in presa sportiva am facut-o si datorita lor. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 21:49

@ Ardeleanu’

Sunt multe diferente intre ei, fireste. Si daca tot vorbiti de elementul autohton, din randul caruia l-am vazut evocat aici pe Lacatus, fie-mi permis sa evoc luminoasa figura a lui Ionel Ganea, fie-le tibiile adversarilor unse cu mila Celui de Sus. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 21:51

@ Obiectiv

Daca vorbim de sud-americani si de simulari (cred totusi ca aportul italienilor in domeniu e mult superior), n-avem voie sa nu-l trecem pe podium, in regim de urgenta, pe Neymar insusi. O sinteza intre Costa si Neymar ar da formula odioseniei talentate. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 21:54

@ Manolache Alex

Sunt mai degraba observatii decat critici la adresa lui Costa. Nu-i contest meritele si calitatile, ci stilul (mai bine zis, lipsa lui). Stiti, desigur, ca un Buffon mai batraior decat portarul lui Juventus a spus candva ca „le style c’est l’homme”. Costa si Mourinho se inteleg perfect, fiindca ambii adora starea de conflict. Si nu uitati ca Diego Costa a fost antrenat de Simeone, pe langa care Mourinho e o soprana prinsa de ploaie fara umbrela intr-un port din sud. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 21:57

@ Cedrea

Da, fereasca Dumnezeu, dar varianta sta in picioare. Si ganditi-va ca Eduardo nu facea ce face Diego Costa. Am explicat mai sus, Mourinho nu mai trebuie sa-l injecteze pe Costa, omul vine de la Atletico, unde Burgos era, cica, responsabil cu echilibrul si cumpatarea. Cred ca Diego Costa s-ar fi dat pe brazda daca ar fi dat peste pedagogii suavi ai lui Leeds United. Un Lee Bowyer in zilele bune l-ar fi domesticit fulgerator. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 21:59

@ jayjayikocha

E simpatic argumentul dvs. Si greu de combatut. Nici nu prea asteapta lumea maniere de Camera Lorzilor de la Costa, dar cred ca isi forteaza norocul cu provocarile si sicanarile de pe teren. La un moment dat s-ar putea sa descopere farmecul bumerangului. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 22:01

@ Filbert

Pentru foarte multi, categoric asa e. Cei doi merg bine impreuna. Totusi, pentru Mourinho am o anume simpatie si intelegere. Poate si fiindca a trecut pe la Real, recunosc. Cand era la Inter, ma infuria teribil. In schimb, Diego Costa mi se pare, sa fiu iertat, nesuferit din cale-afara. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 22:03

@ panda

E oportuna mentionarea lui Lacatus. Lucrul de care nu sunt sigur e ca Diego Costa va mai gasi o echipa de top din Spania daca va avea necazuri in Anglia. Caderea e mai rapida decat urcusul. Plain physics. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 22:16

@ Radu Paraschivescu
M-am referit numai la arealul de unde provine Diego Costa; dintre brazilieni si ceilalti sud-americani, ultimii simuleaza si provoaca mai mult! Neymar s-ar plasa pe la mijloc, nesfiindu-se deloc sa simuleze! Mai si raspunde la unele provocari, ce-i drept… O.

Laurentiu (8 comentarii)  •  12 noiembrie 2014, 15:37

Frumos scris si adevarat din toate punctele de vedere!

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  12 noiembrie 2014, 15:44

Merci.
Golgeterul din zaţul de cafea.

derby (5 comentarii)  •  12 noiembrie 2014, 19:01

domnu meu … pentru italieni, sportul este ca mancarea. Problema este a noastra, unde mancam mult, dar va spun sincer … romaneste ! nu inteleg atitudinea dvs la comentariul meu anterior ! sincer: daca ati vopsi mingea de fotbal in alb si ar veni extraterestrii (i.e., care nu vad alb) sa ne analizeze, ar spune ca suntem … ! Va las pe dvs sa completati, eu nu am cuvinte ! (APROPOS, asta este o gluma germana !) Nu va e dor de un GSP alb?

Marcovici (180 comentarii)  •  13 noiembrie 2014, 9:33

Costa e antipatic doar pentru ca nu a semnat cu Liverpool, este mai util decat Balotelli. Totusi, s-au inventat cartonasele rosii, cred ca in Anglia va lua multe suspendari. Ca de continuat, sigur va continua asa. Numai sa nu si-o ia in freza, ca fundasii de pe la Stoke sau mai virili decat latinii.

Marcovici (180 comentarii)  •  13 noiembrie 2014, 9:36

Apropo de Turcia – Brazilia, stiti cumva de ce nu a jucat Calhanoglu? Sau Toprak? Nu stiu sa fi fost accidentati. Doar Gonzalo Castro si Simon Rolfes au casetuta cu cruce rosie pe siteurile de profil.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 noiembrie 2014, 10:31

@ derby

V-am citit comentariile. Atat. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 noiembrie 2014, 10:32

@ Laurentiu

Va multumesc, sper sa mai fac. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 noiembrie 2014, 10:34

@ Marcovici

Mi-e greu sa cred ca motivul pentru care Costa e antipatic e ca nu a semnat cu Liverpool. In orice caz, nu la asta m-am gandit cand am scris articolul. Nu am vreo implicare emotionala legata de Liverpool. Iertare, n-am vazut Turcia-Brazilia. Am vazut Argentina impotriva a ceva care sustinea, cu destul tupeu, c-ar fi Croatia. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 noiembrie 2014, 10:53

@ alex velicu

E greu de gasit un motiv rezonabil al simpatiei pentru Diego Costa. Vorbesc aici despre privitorii neutri, nu despre fanii lui Chelsea. E implicat in joc? Asa sunt toti, nu trandaveste nimeni in Anglia. E eficient? Si altii sunt eficienti. Nu stiu de ce e nevoie ca implicarea si eficienta sa scuze mojiciile. Atentie mare la barurile din Anglia, sunt capcane antropofage la tot pasul. R.P.

Comentează