Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Un business de plăcere

Cristian Balaj a ţinut un curs de arbitraj la meciul Steaua-Dinamo.

E mai uşor să treci cu vederea greşeala unui strungar decît pe cea a unui arbitru. Şi nu doar fiindcă strungarul munceşte fără public, pe cînd arbitrul e urmărit […]

luni, 3 noiembrie 2014, 9:39

Cristian Balaj a ţinut un curs de arbitraj la meciul Steaua-Dinamo.

E mai uşor să treci cu vederea greşeala unui strungar decît pe cea a unui arbitru. Şi nu doar fiindcă strungarul munceşte fără public, pe cînd arbitrul e urmărit de milioane de priviri. Materia de lucru a strungarului e metalul, pe cînd cea a arbitrului e natura umană, cu hachiţele şi cotloanele ei. Arbitrul împarte dreptatea într-o lume unde fojgăiesc bănuielile. E judecătorul care trebuie să-şi păstreze capul limpede chiar şi atunci cînd pe la urechi îi şuieră ameninţări sau miniproiectile. Omul cel mai uşor de crucificat de o galerie sau de un ziarist. Circumstanţele lui atenuante devin brusc invizibile. E atît de tentant să descifrezi o malversaţiune sau un arbitraj tematic încît te simţi obligat mereu să contextualizezi eroarea. S-o încarci cu semnificaţii oculte, urzite în cancelarii, departe de ochii mulţimii.

Nu pun la cale reabilitarea lui Istvan Kovacs. Cred însă că dacă tot îi aşchiem pe cei care greşesc, se cuvine să-i şi lăudăm pe cei care profesează fără cusur. Aşa cum a făcut Cristian Balaj vineri, la Steaua-Dinamo. Văzîndu-l cu trei zile în urmă, mi l-am reamintit pe Sandor Puhl în perioada lui de apogeu. Aceeaşi autoritate neisterică, aceeaşi economie de gesturi, aceeaşi tendinţă de-a asigura cursivitate jocului. În plus, o remarcabilă capacitate de abstragere din peisaj. Spre deosebire de alţi arbitri, Balaj nu vrea să iasă în faţă, să confişte atenţia publică, să devină personaj, să primească porecle hollywoodiene. Îl interesează ca lumea să fie atentă la jucători şi la minge. Stofa şi talentul de arbitru i se văd de la primul fluier. În plus, a jucat fotbal la viaţa lui şi-i miroase imediat pe trişori. (Anghelinei şi Serea au jucat şi ei, veţi replica, şi nu vă vă voi putea contrazice.)

Nu-i ridic statuie lui Cristian Balaj şi nu uit că a greşit şi el în trecut. Însă îi recitesc un interviu din care aflu că „arbitrajul e un business făcut de plăcere”. Printre rînduri, asta înseamnă rezistenţă la stimuli pecuniari. Balaj îşi aminteşte şi de meciurile în care parcă n-a fost el, dar oglinda în care se priveşte de dimineaţă nu-i arată un corupt, ci un om pus în dificultate de unele prietenii. Mizez însă mai departe pe stilul seniorial de arbitraj de care e capabil. La meciul de vineri, s-ar fi putut simţi obligat să sufle măcar puţin în pînzele Stelei, după arbitrajul lui Kovacs de la Tîrgu-Mureş, însă a arbitrat şnur. Şi încă un amănunt: aţi încercat vreodată să faceţi dreptate alergînd, cu ochii în patru, neavînd reluări de faze şi fiind nevoit să decideţi pe loc? Nu-i cel mai simplu lucru din lume.

Comentarii (65)Adaugă comentariu

Xsergiu (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 10:59

Balaj este cel mai bun arbitru si după părerea mea,păcat ca nu este si nu a fost susținut de cca la nivel international

john.peris (11 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 12:11

Buna ziua Maestre, cu respect va sugerez sa revedeti faza din care Steaua inscrie primul gol , mai exact lovitura libera acordata de Balaj pentru un presupus fault al lui Nedelcearu la Tanase urmat si de un cartonas galben pentru proteste, in opinia mea este momentul psihologic al meciului , momentul cand Steaua este readusa in joc ! Admit ca pot fi subiectiv ( sunt dinamovist de 40 de ani ) dar cred in continuare ca Balaj este genul de arbitru abil, capabil sa dea senzatia de impartialitate si atunci cand viciaza un rezultat. Cu stima, Gheorghe Ion

Popescu Victor (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 12:11

Domnul Cridtian Balaj, cand vrea, poate fi un arbitru mare,are talent si ii apreciez arbitrajul.Dar cand are obligatii, fereasca Dumnezeu.

Marcovici (180 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 12:52

Balaj e baiat bun. Cand vrea. In ultima vreme vrea mai mult. Si poate. Doar sa nu se razgandeasca. Inca nu se compara cu arbitrajul de la Hamburg – Leverkusen.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 12:56

@ john.peris

Chiar Nedelcearu a recunoscut dupa meci ca a avut o intrare imprudenta si ca nu trebuia sa protesteze. Nu Balaj a adus-o pe Steaua in joc, dupa parerea mea. Cu egala stima. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 12:58

@ Marcovici

De acord. Si cred ca si in arbitraj, la fel ca in alte activitati, e nevoie de talent. Balaj il are. Totul e sa nu si-l umbreasca. R.P.

Sandu (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 13:33

Frumos articol. Și corect. Felicitări. Într-adevăr, Balaj e un fel de Țuguiat în țara oamenilor cu capul rotund… Iese în evidență.

Un stelist (5 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 13:57

@john.peris: asa cum nu pot sa il acuz pe Istvan Kovacs ca nu a dat penalty la ASA – Steaua, nici aici nu pot sa il acuz pe Balaj de ceva. Intr-adevar, sunt jucatori care au „arta” de a obtine lovituri libere, chiar daca sunt un pic mai serios contrati, dar stiu cand sa cad si cum. De exemplu, la meciul ASA – Steaua, faza in care nu s-a dat penalty, nici nu o pun la greseli, a fost pur si simplu interpretare. Dar restul….
Una peste alta: probabil un derby cu foarte putine greseli de arbitraj, care, oricum, nu cred ca au influentat rezultatul final (poate sa fiu subiectiv, sunt stelist de 18 ani), mi-a placut de Dinamo, chiar am avut emotii in prima repriza. La Dinamo, parerea mea, este ca trebuie sa se investeasca mai mult. Daca nu in jucatori consacrati, in cresterea de talente. Si fata de Steaua (aici e durerea), la Dinamo am vazut pusti care chiar mi-au placut la nebunie.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 15:33

Derby şchiop şi uşor previzibil

Derbyul ne-a devoalat şi linşajul mediatic exagerat venit după ce echipa „tuturor” românilor, lepefiştilor, federalilor, jurnaliştilor, fotbaliştilor, Steaua, a fost luată putin mai agresiv la Târgu Mureş. Barbati contra barbate. Deşi s-a răcnit din milioane de piepturi „măcel, măcel, măcel”, observam cum Keseru a jucat bine mersi în următoarea partidă, marcând, renunţând la cască, fiind înlocuit de-abia spre final. După „măcelul nemaivăzut” de la Târgu Mureş, doar Rusescu a absentat, sigur, putin regretabil, dar cu o perspectivă mult mai bună decât unul cu un cutit in cap, decit mama si fica dupa distractia cu Josca. Atunci nu s-a mai răcnit din toţi rărunchii României „măcel, măcel, măcel”, ba a fost pro progres, asa v-ati ales si voi cu comentator barbat adevarat, o combinatie poate-hunoranta de mongoloid cu skepsis tare moale kelemenesc, ca je moi (poate se prinde colega de platou ca stiu franceza).

Nu invizibil. Prerevizibil a fost Balaj, la fel ca Kovacs. Cine confunda previziunea cu proviziunea e rebutul strungarului Josca.
Invizibile sint masurile luate impotriva criminalilor !
Caci violenta continua si premeditata a fost la Mures pe terenul de fotbal. Altfel , altundeva: cine calca pe cap un om cazut, ii plezneste violent capul cu ce are mai tare, ii sparge fata, provoaca comotii, il priveaza de amintirile care arata ca a fost la un pas de moarte, … Sentinta ar fi de minimum 5 ani privare de libertate, concediu platit printre criminali.
Da, a existat o presiune pe Balaj, a arbitrat bine, dar hai sa nu-l facem erou. Era previzibil ca-si va face datoria. A fost ajutat si de fotbalisti, care in mod „inexplicabil“ s-au ocupat de fotbal. Eu as lauda doar vointa de a juca cinstit, caci greseli au facut toti, de la jucatori, antrenori, spectatori, pina la arbitru. Pina la bine mai e mult. Datorita presiunii mari n-a fost penalizat un fault in careu, neobservat de stelisti, caci ei sint obisnuiti sa nu nimereasca poarta din trei metri. E a zecea oara. La Tirgu Mures n-a fost vorba de greseli de arbitraj, ci „doar“ de violenta, de jocuri „barbatesti“. Nici un moment de fotba. Un psihopat care vrea sa iasa in evidenta, sa fie „omul meciului“. Aici ai dreptate-dreptate tata. Ideal ar fi un arbitru invizibil, care sa lase jocul liber pina la o anumita limita. Modern, pentru spectacol, pentru fotbal. La Tirgu Mures ne-am intors inapoi cu 30 de ani, ba cu 50, ca doar crampoane ascutite de juma de metru au lipsit. Exista insa si momente cind arbitrul trebuie sa joace rolul principal. L-au jucat si Balaj, Tudor, Petrescu, Coltescu, Dima, … L-a jucat si unul ca Kovacs, dar altfel.

Nu violentei pe teren, in tribuna, dar si in alta parte si aici nu pot sa nu ma gandesc iar la maciuca lui Josca (vedeti si voi ce iese) si nu pot sa nu va spun: domnilor ciumpalaci, ziceti merci (franceza) ca sinteti barbati, ca noroc ati avut, caci merite are tot …

PS
maestre, citesc cu ingrijorare ca poate a luat la procente de parca ar fi stat Josca la fiecare sectie cu maciuca lui, dar citesc cu invidie ca te pricepi la strungarit. Ce ne facem noi, care nu stim nici sa potrivim cuvinte, unde plecam, cine ne ia. Ca italienii are nevoie de culegatori, culegatoarele noastre doar nu e interesante, ca e babe si acrite pina si de noi. Unde plecam noi tata, ca pe tine cu strungaritul tau si pe aia care stie sa faca ceva, e deja dusi. Unde plecam noi tata ?

kovacs (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 15:43

eu va invit sa revedeti faza la care filip centreaza si keseru trage in marc din 2 metri. ce facea un arbitru bun la faza asta?

a. (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 15:55

cu raspuns la domnul john.peris ( aka. Gheorghe ION) steaua a fost readusa in joc?cu ce? domnule a fost o lovitura libera pe partea stanga la 35m de poarta nu penalty .

Axel (5 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 16:00

Stiu ca asa a parut, dar nu a fost asa!

Lovitura libera inexistenta la golul 1. Doua faze avantaj nefructificat pe atacul dinamovist, doua faze intoarse fiindca nu se fructificase avantajul pe atacul stelist.

Stiu, acum va veti rade in barba (ma rog, mustata) si va veti intreba superior: „chiar asa? sunt detalii!”. Sunt detalii care ne indreapta spre concluzia ca nu a fost nicidecum o lectie de arbitraj.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 16:09

@ kovacs

Ce-a facut Balaj. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 16:10

@ Sandu

Multumiri. Diferenta dintre ei si ceilalti e mare. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 16:10

@ Sandu

Dintre „el” si ceilalti, scuze. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 16:12

@ XSergiu

De acord. Intrebarea este: de ce nu e sustinut suficient? R.P.

intruder (8 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 16:24

Aveti absoluta dreptate si dovada cea mai la indemana este urmatoarea: pana la momentul in care am citit acest articol, nu m-am gandit nicio secunda la arbitrajul lui Balaj de vineri. E un paradox, in aceasta lume a arbitrajului: arbitrii celebri si competenti trebuie sa treaca neobservati. Nu e cazul lui Kovacs, un personaj lugubru, care ar trebui luat la bani marunti, din simplul motiv ca poti gresi o data, impotriva unei echipe, o poti face de doua ori, de zece ori, insa, cand gresesti intotdeauna unidirectional, coincidenta si forma slaba nu-ti mai servesc drept scuze.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 16:25

@ Popescu Victor

A avut obligatii sentimentale, de prietenie. Sper ca s-au consumat. Altfel, ar fi pacat de calitatile lui. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 16:27

@ intruder

Si pe mine m-a marcat acelasi lucru in timpul meciului, impresia ca nu exista arbitru. Sigur, Balaj a avut sansa ca jucatorii si-au vazut de meci, insa altul in locul lui (stim cine) ar fi faramitat jocul pana la isterie. R.P.

oldrimsix (3 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 16:28

da!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 16:28

@ Axel

Avem pareri diferite. So much the better. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 16:32

@ Mihai Bulica

Ma recalific intr-o strungarie din Laponia. Chiar nu stiu ce-o sa fac. Povestea arata urat, urat, urat. Balaj deja nu mai e o tema de discutie. R.P.

Natus Vincere (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 16:37

Balaj a fost imperial, a lasat jocul sa curga, un lucru pe care multi arbitrii romani (influentati si de calitatea slabuta a jucatorilor care fragmenteaza jocul) nu o fac. Colegii de forum care au comentat deja si il ataca pe Balaj de vicierea scorului sunt un pic cam subiectivi, parerea mea.

mihail (50 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 17:11

@Radu Paraschivescu
De acord cu dumneavoastra , in ceea ce-l priveste pe Sandor Puhl, ( si spune asta unul care i-a vazut la lucru pe fluierasi , incepand de la Limona, si de la Bahramov , care ne-a mancat finala din 1966 !!) ! Balaj are , dupa parerea mea l,o chestie care il apropie de arbitrii mari , dar el , asa cum a scris un cobloger ( sic!!) nu si-a facut decat datoria ! Este adevarat , el este chiorul , ba nu , este vazatorul stereo din arbitrajul romanesc ! In rest iar ma plang , A.C. Milan , Liverpool , Dinamo , noroc cu Bayern . Sa fiti sanatos si sa auzim de bine !!Numarati exclamatiile , le-am mai rarit !) .

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 17:19

@oldrimsix

Nu? R.P.

guesswho (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 17:24

bineinteles ca timisoreanul paraschivescu a vazut un arbitraj impecabil, cum se putea altfel? domnule autor al articolului, va punctez doar 3 faze din prima repriza in care steaua e avantajata.
1. alexe este busculat in apropierea careului stelist de catre szukala dar nu primeste fault iar steaua pleaca pe contraatac si are ocazie de gol
2.matei care scapa singur in banda dreapta dar este oprit pentru faultul inexistent al lui bilinski la varela, acesta din urma nici nu sare la cap, era prins in pozitie statica, nu avea sanse sa joace mingea doar daca avea gatul inspectorului gadget la el
3. lovitura libera din care s a marcat primul gol, dupa ce ca nu a fost fault, ii mai dam si un cartonas copilului. adica un fel de altoire, sa lase gura mai usor, cum isi permite sa i se adreseze unui ditamai arbitrul?
si au mai fost si altele. 5% pentru gazde? u better think again!

baddog26 (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 17:59

Sunt foarte multe pareri legate de arbitrajul domnului Balaj, unele obiective alte subiective.Vad ca faceti referire si la Alexandru Tudor, domnule Paraschivescu, sa stiti ca si dumnealui cand vrea poate arbitra foarte bine.Si inca ceva, sunt cativa pe aici care spun ca Balaj a readuso pe Steaua in meci.Pai domnilor, cu ce anume a readuso in meci?Pai cumva era 2-0 pentru Dinamo si Balaj a dictat vre-un penalty controversat?Haideti sa nu incercam sa cautam nod in papura, a fost o lovitura libera lateral stanga de la aproximativ 35-40 de m.Ce vina are Balaj ca jucatorii dinamovisti nu stiu sa se apere la o asemenea faza fixa.Scuzati-ma dar la acea faza cei 2 fundasi dinamovisti faceau marcaj unul la celalalt in loc sa il tina pe Szukala.

canadezu (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 18:06

Excelent articol, felicitari. Felicitari si arbitrului ca nu a stricat jocul. Felicitari si jucatorilor ca si-au vazut de fotbal si chiar galeriilor celor 2 echipe.asa ar trebui sa arate toate meciurile de fotbal. E un pic trist ca trebuie sa laudam normalitatea dar e bine si asa.
E bine , suntem pe un drum bun .

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 18:50

Strungari şchiopi şi uşor invizibili

Ha, ha. Vin si eu. Poate cu o palarie tuguiata rosie, cu bombonele si beculete atirnate putem lucra acolo si ca pomi de Craciun. Laponia, Japonia ? Stiu acolo un magazin cu produse de Craciun deschis permanent. Femei care vor permanent inca sint. Nu cumparam bigudiuri si pornim la treaba. Deja sint mai optimist.

Balaj chiar a fost bun.

lute (42 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 22:21

maestre, să nu vă rămân dator, luați de vizionați:

https://www.youtube.com/watch?v=Ce3gVRyd0lY

trebuie să ai fotbalul în sânge, ca să-ți iasă așa ceva. culmea, chiar vinerea trecută un puști ne-a servit cu așa ceva într-un meci, martori cei 14 combatanți. bașca execuția a fost DIN SĂRITURĂ!!!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 22:50

@ guesswho

Timisoreanul Paraschivescu e bucurestean, dar iubeste Banatul, inclusiv Timisoara. Daca si celelalte afirmatii ale dvs. sunt la fel de riguroase, nu am comentarii. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 22:51

@ lute

Multumesc frumos. Da, baieti de calitate. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 22:54

@ canadezu

Multumiri. Asta ma sacaie si pe mine, elogiul (de fapt, complimentul) adus firescului. Insa dupa atatea meciuri facute praf de arbitri, la noi si afara, merita si Balaj o vorba buna. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 22:57

@ baddog 26

Da, fac referire la Alexandru Tudor si mai ales la teatralitatea lui iritanta, la dorinta de-a fi vedeta meciului. Despre felul cum arbitreaza ma abtin sa comentez. Are si meciuri pe care le duce bine, dar si executii fara echivoc. Aici, la Steaua-Dinamo, sa spui ca Balaj a ajutat Steaua inseamna sa nu fi vazut meciul. Nedelcearu si-a regretat public si faultul, si reactia nervoasa. Si nu cred ca l-a obligat cineva. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 23:00

@ mihail

Am remarcat ca pana si semnele de exclamare sunt in criza. Curaj, o sa vina si vremuri mai bine. As vrea sa va consolez pentru infrangerile echipelor preferate, dar acum sunt ocupat sa ma bucur pentru Lazio (e 3-0 la pauza cu Cagliari si putem trece, cred, pe locul 3). Deja bat cu mintea spre meciul de maine al Realului. Nu am emotii si chestia asta ma indispune un pic. Sper macar ei sa aiba. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 23:09

@ Natus Vincere

Exact. Nu cred ca putea sa arbitreze cineva mai bine, mai calm si mai autoritar un Steaua-Dinamo. R.P.

banks (18 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 23:16

Sigur ca lucrul bine facut e mai putin spectaculos decat gesticulatia bombastica, iti tebuie ochi si afinitate sa-l observi. Balas e cel mai bun, asa gandesc si eu dar, in lumea sportiva atat de asiduu „transmisa” pe orice media imaginabile, e tentant sa-ti joci si cartea show-ului mult mai marketabil. Asa ca-l inteleg si pe Tudor, care, din fericire pentru el, are si valoare. Banuiesc ca „linia” fiecaruia din cei doi tine si de felul lui de-a fi.
Pentru justitie, ma bucur ca, iata, sunt si oameni care-l aduc elogios pe Balaj in prim plan. Merita.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 noiembrie 2014, 23:59

@ banks

Da, Balaj se confunda cu peisajul, ceea ce pentru un arbitru e idealul. Tudor are valoare, dar l-am vazut tradandu-si-o destul de des. (Am spus deja, nici Balaj nu e sanctificabil.) In plus, Tudor e histrionic si traieste in obsesia prim-planului. R.P.

genu (110 comentarii)  •  4 noiembrie 2014, 1:23

Angoasa scutierului e invidia. Intr-o noapte fara luna, Don Quijote si Sancho patrund intr-o padure ostila-fosnete si zgomote de fond inexplicabile spinteca tenebrele. Pana si impetuosul Quijote e nevoit sa recurga la prudenta-„Sancho, pare ca sarazinii sunt peste tot. Sa ne odihnim, iar dimineata le vom putea dibui pozitiile”. In zori, Sancho cotrobaie surescitat imprejurimile, amusinand marele prilej. Dar Quijote, iluminat si razand cu bunatate, il dezarmeaza-„Sancho, e doar o biata moara de apa, nu-ti fa griji”!
Fragmentul acesta, redat din memorie, l-am gasit intr-o traducere interbelica, ramasa neterminata, semnata de Popescu Telega, un hispanist remarcabil disparut in uitare dupa ’45.
Ca si scutierul, arbitrul trebuie sa fie un acompaniator al jocului si al jucatorilor. Masura acestui spectacol. Cu cat reglajul sau e mai fin, mai discret, -Puhl, Collina(iertati-l pentru meciul acela, de la niste „europene”, parca; nu-i poate umbri toata cariera), Rainea(da, nea Nicu era un „urechist” inegalabil, gen Barbu Lautaru din povestea cu Liszt de la Iasi)-, cu atat e mai mare. Iar atunci cand se vrea in rol principal, precum scutierul ce se doreste cavaler, sufera de inadecvare cronica, iar gradele si ifosele de majur ies la iveala. Bufonul de pe tronul regelui.
Sa ajungem cu totii in turul III, sa ne tragem sufletul si sa povestim. Reverente, maestre

Un stelist (5 comentarii)  •  4 noiembrie 2014, 8:01

@guesswho: haters gonna hate! Pe bune? Chiar asa de subiectiv sa fii incat sa spui ca nu a fost impecabil. Sunt de acord cu tine intr-o oarecare masura. Dar, Balaj a arbitrat cum f putini arbitri o fac in RO. Asa cum eu nu am trecut la greseli penalty-ul neacordat la Tanase la TG Mures (deh, se mai dau penalty-uri inventate) si cartonasul rosu, cred ca si lovitura libera o poti pune la greseli, cum sa zic, permise. Jucatorul a stiut sa cada si sa obtina lovitura libera. Iar daca ti s-a parut aia simulare, cauta filmulete cu F. Inzaghi si acolo sa vezi simulari.
Iar daca un timisorean, in speta, Radu Paraschivescu a scris de bine, parerea mea este ca arbitrajul si meciul de vineri s-a incadrat in ceva normal. Doar se tie cat de „iubite” sunt Steaua si Dinamo in Timisoara.

Un stelist (5 comentarii)  •  4 noiembrie 2014, 8:02

*s-au incadrat

Tom (8 comentarii)  •  4 noiembrie 2014, 11:15

Mai voi, astia de tot cautati faze obscure, voi nu va dati seama cat de penibili sunteti? Cautati faze anodine, locituri de la 35m lateral, un fault intr-o tusa, un avantaj care nu a fost avantaj pe nu stiu unde… A fost 3-0 mai, 3-0! Nu au fost penaltyuri acordate sau neacordate aiurea, nu au fost cartonase rosii, doar vreo 3-4 galbene parca, acordate corect … nimic care sa influenteze catusi de putin rezultatul. Nu e vina nimanui ca dinamovistii nu au reusit sa-si fructifice elanul din primele 20-25-30 minute de joc si ocaziile de gol . Niciun arbitraj nu poate avea acuratete 100%, mereu e vreun corner, un aut, un fault, un avantaj acordat discutabil, eronat dat. Cat fotbal ati vazut voi la viata voastra mai baieti?

alexhd (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2014, 15:11

Desi de fiecare data cand citesc un articol si comentariile de rigoare imi propun ca propria parere sa nu o fac publica, in cazul de fata ma dezic. Nu o sa ridic in slavi prestatia lui Balaj pentru ca toata lumea a vazut(sau ma rog, cei care au acces la respectivul canal sportiv) un exemplu de arbitraj. Nu perfect pentru ca toata lumea greseste ci as spune mai degraba unul european; de fapt cel mai bun cuvant care s-ar potrivi ar fi NORMAL. Insa sunt perfect de acord cu D-nul Paraschivescu care sustine ca daca in Kovacs toata lumea a lovit, haideti sa vedem si ceea ce e bun in fenomenul asta.
In alta ordine de idei, felicitari d-nului Paraschivescu pentru modul in care transmite publicului parerile dansului: e placut sa vezi pareri obiective si pertinente rostite cu calmul si precizia dansului(l-as cita aici si pe colegul dumnealui Radu Naum:”adevarul repetat calm e mai puternic decat minciuna tipata”).
Si pentru ca vad ca se practica P.S.-ului imi permit si eu unul scurt: E simplu de dedus ca sunt un fan al d-nului Paraschivescu(sau al scrierilor dumnealui) dar intrebarea ar fi pe cand si o carte cu tema sportiva?
Cu respect A.B.

arbitru (4 comentarii)  •  4 noiembrie 2014, 17:31

Din contra …Arbitru poate gresi ! Strungaru, nu ! Vezi „Liceeni” – stungaru a refacut piesa ! Este cea mai snoaba comparatie domnu meu ! Pentru ca in HG, despre slujbe, nu sunt litere la slujba arbitrului sau strungarului care trimit la cealalta calificare ! Gandeste-te ca esti strungar la Boeing si ratezi paletele. Asta costa compania zeci de milioane de dolari pentru intarziere. Eu n-am auzit de FIFA platind daune unei echipe de fotbal furata de arbitru. Dar am auzit de companii de aviatii platind milioane de dolari pentru accidente ! Asa ca mai lasati-ne cu foiletoanele romanciere si vorbiti despre realitate ! Apropos, ce ati mai citit saptamana asta ?

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 noiembrie 2014, 18:56

@ arbitru

Saptamana aceasta v-am citit pe dvs. Mi-e greu sa mai incerc altceva. Deci comparatia cu strungarul e snoaba. Hm. O fi. Dar sa stiti ca nu ma gandeam la Boeing, ci la un elev de la o profesionala sau la un muncitor care produce un rebut. Dupa ce-mi revin, poate o sa incep totusi sa citesc „Corpul uman” de Paolo Giordano. Si apropo (fara „s”), ce-i ala „foileton romancier”, rogu-va? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 noiembrie 2014, 18:58

@ Tom

Cu o lupa care mareste enorm, poti sa gasesti scapari oricui. Insa un om care nu are fixatia petelor in soare apreciaza arbitrajul lui Balaj ca fiind cel mai bun cu putinta. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 noiembrie 2014, 19:01

@ alexhd

Va multumesc pentru comentariu. Intr-adevar, Balaj a avut un arbitraj de clasa. Nu stiu sa fi existat mari proteste din partea cuiva la meciul asta (un meci cu o sarcina emotionala importanta). Despre cartea de sport. Am un gand pe care sper sa-l pot implini candva. E greu de dus la capat, din mai multe motive. Printre ele, faptul ca literatura sportiva nu are o piata favorabila in Romania. Dar sa vedem. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 noiembrie 2014, 19:04

@ Un stelist

Am mai explicat, sunt banatean afectiv, nu biografic. Va multumesc pentru sustinere, oricum. Steaua si Dinamo au avut un prieten comun in Balaj la meciul de vineri. Iar daca vrea cineva sa faca legaturi intre simpatia mea pentru Poli (care se plimba prin subsoluri geografice la ora asta) si meciul Steaua-Dinamo, e liber s-o faca. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 noiembrie 2014, 19:09

@ genu

Bine ati revenit. Ehe, Al. Popescu-Telega. Iata ca mai sunt oameni care-si amintesc de el. Am citit si eu traduceri vechi de-ale lui, Calderon de la Barca si ceva Unamuno, parca.
Da, Balaj a arbitrat asa cum mi-as dori sa fie arbitrat fiecare meci. Stiu multi arbitri englezi, italieni (OK, senza Collina) sau spanioli care ar trebui sa conspecteze dupa Balaj.
Turul 3? Sa vedem daca mai putem articula lucruri utile dupa 2. Cum a spus un personaj, „am inima cat un purice de sila”. Va doresc mult bine. R.P.

dan marcel (12 comentarii)  •  4 noiembrie 2014, 22:56

Cine-si mai aminteste numele arbitrului legendar din perioada interbelica, cel care era atat de corect incat, si daca nu vedea o infractiune, jucatorul care o comitea i-o raporta? Avea un nume de origine greaca, ceva gen Sifanto sau Xifanti, imi sta pe limba dar nu reusesc sa mi-l amintesc. Imi amintesc insa ca am citit acum multa vreme o intamplare incredibila: intr-un meci important jucat pe ceata un fundas face un hent in careu. Arbitrul nu-l vede si lasa jocul sa continue, dar fundasul se duce la el si-i marturiseste ca a comis penalty. Arbitrul acorda penalty si echipa respectiva ia bataie, motiv pentru coechipierii fundasului sa-i reproseze corectitudinea. Replica jucatorului a fost colosala: „Cum era sa-l mint pe domnul…?” Tocmai numele lui imi scapa, daca-si mai aduce cineva aminte rog sa mi-l spuna. Multumesc anticipat!

Comentează