Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Platini şi dronania

Cartonaşul alb pentru minieliminări? Nu cartonaşul negru pentru Belgrad?

Mustind de fantezie latină, Michel Platini îşi doreşte ca arbitrii să aibă în buzunar un cartonaş alb care, odată arătat certăreţilor de pe teren, ar însemna scoaterea lor din joc pentru […]

luni, 20 octombrie 2014, 8:23

Cartonaşul alb pentru minieliminări? Nu cartonaşul negru pentru Belgrad?

Mustind de fantezie latină, Michel Platini îşi doreşte ca arbitrii să aibă în buzunar un cartonaş alb care, odată arătat certăreţilor de pe teren, ar însemna scoaterea lor din joc pentru zece minute. Ideea nu e rea. Dacă firmele producătoare de echipament sportiv vor ajusta buzunarele şi dacă febrilitatea creatoare a lui Platini va rămîne la aceleaşi cote, peste ani arbitrii vor avea asupră-le seturi complete: cartonaşul vernil pentru scuipat pe gazon, cartonaşul lila pentru refuzul schimbului de tricouri, cartonaşul crem pentru făcut cu ochiul spre camere, cartonaşul grena pentru dedicaţiile scrise pe maiourile de sub tricouri etc. Fotbalul va deveni ecoul în aer liber al Camerei Lorzilor. Se va lucra pe bază de reverenţe şi murmure. Pe teren nu vor mai fi jucători, ci profesori de bune maniere.

Persistă totuşi o dilemă cromatică legată de cartonaşul care-ar trebui arătat celor care au plasat Serbia şi Albania în aceeaşi grupă a preliminariilor pentru Euro 2016. Cercetătorii britanici susţin că domnii care au binecuvîntat ideea lucrează la UEFA şi sînt, deci, subalterni ai lui Michel Platini. Cum va înţelege să-i sancţioneze preşedintele UEFA pe inconştienţii care au pregătit terenul pentru incidentele de săptămîna trecută? E greu de crezut că areopagul UEFA nu avea cunoştinţă de vocaţia conflictuală a Serbiei şi Albaniei, mai ales în chestiunea Kosovo. Sigur, oricine are voie să aprindă bricheta ca să vadă dacă mai e benzină în rezervor, însă asta doar dacă nu periclitează viaţa altora. UEFA a testat nivelul de combustibil cu zeci de mii de martori, fără s-o intereseze nici consecinţele de pe stadion, nici posibilitatea unui conflict diplomatic.

La aproape o săptămînă de la apariţia dronei cu steagul Albaniei Mari, UEFA culege roadele inconsecvenţei şi inconştienţei. Ea aruncă Serbia şi Albania în aceeaşi grupă, după ce are totuşi grijă ca Rusia şi Ucraina să stea în grupe separate. Mai mult, UEFA desfăşoară mari strategii ale precauţiei prin care împiedică plasarea Spaniei şi Gibraltarului în aceeaşi grupă. Bine judecat, nu-i vorbă. Expansionismul băieţilor de pe stîncă e notoriu. Nu-i o întîmplare că Gibraltarul îşi joacă meciurile de acasă în deplasare, unde face prăpăd. Dovada o constituie cei 46 de spectatori reperaţi în tribunele din Faro la Gibraltar-Georgia. Pînă la brevetarea cartonaşului alb, Michel Platini ar face bine să se gîndească la grotescul acestei situaţii. Fiindcă dacă o dronă agită un steag provocator pe un stadion, iar pe tine te preocupă securitatea Gibraltarului, discursul tău se cheamă dronanie verbală.

Comentarii (89)Adaugă comentariu

Radu (1 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 9:06

Fifa si Uefa se informeaza de la TV. Cand s-a facut tragerea la sorti nu erau stiri cu Kosovo 🙂

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 10:52

@ Radu

Problema Kosovo e pe afis de mult de tot. R.P.

cornel (3 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 12:07

Dle Paraschivescu, intotdeauna am apreciat umorul fin si ironia din expunerile…. recunosc mai mult televizate ! Si de data asta aveti un articol „ghidus” dar si corect ! Eu sincer m-am gandit ca s-ar putea imprumuta acea masura din rugby, in care cartonasul galben este insotit de o eliminare temporara, evident cartonasul ramanand si in evidente ca pana acum ! Ma tem insa ca vor fi atatea suspiciuni si acuze de „impartialitate”, incat se va isca un razboi intre cluburi si arbitri, nu ca pana acum acest deziderat ar fi dat pe afara ! Fotbalul ramane de meditat la ideea ca deocamdata gentlemanii se gasesc doar in sportul cu balonul oval si pana cand un arbitru se va bucura de respectul din acest sport, va mai curge apa pe Dimbovita si nu numai….

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 12:15

@ Radu

Iertare, am citit in graba si am luat totul mai in serios decat era cazul. R.P.

banks (18 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 13:32

Platini e foarte efervescent si da drumul la tot felul de idei. Unele mai bune altele doar asa, electoral, sa se mentina viu in atentia tuturor
Are grijile lui, legate de „pasul urmator”, FIFA… restul sunt amanunte care ii mai scapa.

cetateanu (1 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 14:57

Ar fi atatea de spus, dar ma rezum la atat: Albania si Serbia sunt doua state suverane. Au relatii diplomatice, se recunosc unul pe celalalt, e totul in regula. Spania inca reclama suveranitatea sa fata de acest teritoriu britanic, Gibraltar, iar FIFA nu a acceptat sa primeasca in randurile sale Gibraltarul. Acestea sunt FAPTE. Ca Albania nu se suporta cu Serbia, sau viceversa, e irelevant. Nici Romania nu se prea iubeste cu Ungaria. Dar se recunosc reciproc ca state, ca reprezentative nationale de fotbal. Ca nu a trecut suficient timp de la incheierea razboiului din Kosovo, e relativ si discutabil. Cam tot atat de relativ ca un meci jucat intre Ucraina si Romania la… Cernauti!
Salutari!

Walhallanu’ (9 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 14:57

Soyons serieux, nu poţi să ai grijă de toate „perechile” cu probleme. Păi în cazul ăsta de ce România şi Ungaria sînt aceeaşi grupă?!? dar Germania şi Polonia?

De ce nu sînt luate măsuri asemănătoare pentru perechi de tipul Rusia – Estonia, Rusia-Letonia şi Rusia-Lituania? De ce numai Rusia-Georgia? că la rugby de pildă cele două (Rusia şi Georgia) joacă fain frumos de ani buni în aceeaşi grupă valorică şi uite că nu s-a prăbuşit cerul peste ele …

Walhallanu’ (9 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 15:00

Aaa … uitasem de perechea Serbia-Croaţia … parcă în tura tzrecută de preliminarii au fost în aceeaşi grupă, nu? şi nu s-a întîmplat cine ştie ce … şi tot război şi la fel de urît a fost între cele două, ca şi între Albania şi Serbia.

The point is, ar fi multe perechi de luat în seamă … nu doar Serbia-Albania … ori pui sita să le cearnă pe toate, ori laşi tragerea liberă, şi cu asta basta.

intruder (8 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 15:07

Oh, macar de-ar fi fost primul fault autoprovocat de UEFA! Imi amintesc, nu de mult, niste meciuri cu gust de AK 47, intre Turcia si Grecia, Serbia si Croatia, etc. Lipsa de tact e boala veche la UEFA, iar Platini nu face decat sa o perpetueze.
In alta ordine de idei, daca tot importam moda eliminarilor temporare din rugby, poate n-ar fi rau sa se preia si ceva din spiritul, barbatia si abnegatia celor din sportul oval. Nu de alta, dar n-am auzit, la rugby, ca vreunul sa se traga singur de tricou, cersind arbitrului, in cor cu coechipierii, eseu de penalizare.

Rictus (8 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 15:19

Intr-o treaba ca asta nu prea merge sa vezi lucrurile doar in alb-negru (si nu vorbesc aici de cartonase). Normal ar fi ca atat Serbia, Albania cat si UEFA sa plateasca pentru incidentele create. Sa ne asteptam ca Blater sa-i arate cartonasul alb lui Platini cu nota (de plata) ca la urmatoarea abatere il va scoate de pe lista „urmasilor”…

paul.o (5 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 15:31

Germania este de departe cea mai puternica federatie de fotbal de pe glob: 25.500 de echipe, peste 6 milioane de membri.Presedintele DFB se numeste Wolfgang Niesbach, fost jurnalist.Nu a jucat fotbal dar are idei .Dumineca 19.10 la Sport1. de a explicat de ce Blatter ramane : 2009 Blatter a promis ca este ultimul mandat s-a a rugat in genunchi sa fie sustinut de toata Europa. Acum, cand aven Blatter reloaded, chiar daca in noiembrie toate federatiile europene ar avea o voce comuna ( Niesbach se indoieste) cu cca 50 voturi Europa nu ar putea opri mafia din FIFA ( Niersbach doar Zona Caraibelor are cam 35 de voturi).Platini a refuzat sa candideza contra lui Blatter la presedintia FIFA. De ce ?
P.S. – Mi-as dori ca si FRF sa fie condusa de ziaristi ca Nisbach ( nu dau nume)

LEFTER POPESCU (23 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 16:08

Un sigur om , avand de partea sa legea , reprezinta o majoritate !

Calvin Coolidge fost presedinte al SUA.

Monica Macovei a anuntat ca joaca pe o singura carte …cea a Legii .

Chiar daca nu va obtine mai mult de 3-4% dintre voturi,asta datorita faptului ca romanii, in mare masura, nu voteaza femeile , cu atat mai putin pentru functia suprema in stat , Monica Macovei reprezinta un reper a luptei impotriva coruptiei in care legea sa faca LEGEA.

Ma ingrozeste faptul ca un premier care evita sa raspunda raspicat daca a fost sau nu agent acoperit in perioada 1997 – 2001 , dand-o cotita ca:

– a servit patria …isi da seama de greaseala si continua …ca procuror, politician sau premier,

– isi baga in mocirla politicii propriul copil, incercand sa bagatelizeze mitomanul din el, spunandu-ne cat de necajit a fost acesta cand a aflat de la tatal sau ca nu a fost spion, un 007 autentic si ca ar trebui sa discute personal cu Traian Basescu pe aceasta tema.

– ne-a spus, raspicat de data aceasta, ca nu l-a votat niciodata pe Ion Iliescu – de unde putem intelege ca in anul 2000 l-a votat pe tribunul Vadim

– a declarat ca in 2009 , ca purtator de cuvant a lui Mircea Geoana nu si-a votat seful ci pe unul din adversari- pe Crin Antonescu .

– l-a indemnat pe Mircea Geoana SA MINTA si sa spuna, daca va fi intrebat, ca nu a fost in vizita la Vantu in noaptea premergatoare disputei televizate cu Traian Basescu, ci ca a stat acasa langa nevasta.

Cum credeti ca un asemenea om , mincinos DE SUS PANA JOS, in sensul cel mai autentic DE INTERLOP , in care nu poti avea incredere nici macar 5 secunde, sa poata ajunge sa conduca destinul tarii?

Imi este peste puterea mea de a gandi ca Mitomanul poate fi majoritar si nu LEGEA .

PS- Sa ne gandim cu totii,cum ar fi aratat tara condusa de Nastase sau Geoana , daca macar o parte din coruptii si hotii care au pradat aceasta tara ar fi ajuns vreodata la inchisoare . Cu siguranata ca Nu .

Chiar daca Traian Basescu a spus ca doar a ingenunchiat sistemul si ca nu l-a invins total,( primul vinovat al nereusitei fiind Taricianu cu biletul sau roz, in care cerea scaparea lui Patriciu de rigorile legii crezand in perpetuarea sitemului Nastase) in perioda sa,in cei 10 ani, poporul, cetatenii acestei tari, au invatat ce este DEMOCRATIA, au invatat ce este Curtea Contitutionala, DNA-ul, CSM-ul, ICCJ, Avocatul Poporului , au vazut cum Parlametul isi apara coruptii opunadu-se cercetarii acestora de catre procurori nu pt declaratii politice ci pentru infractiuni grave de coruptie si spalare de bani .

Acesta este marele merit al Presedintelui Traian Basescu.

cornel (3 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 18:09

* Popescu…Lefter , vezi ca te-ai ratacit pe aici ! Osanalele politice se fac pe adresa Cotroceniului sau la Vila -Lac !!! ….inca o luna !

caligula (5 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 18:12

Leftere, esti lefter si la cap daca ai ajuns s-o tragi catre politica.
Vorba lui caragiale: Amice, esti idiot!

irriducibil (1 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 20:06

Ca mai mereu spuneti lucrurilor pe nume..cred ca sunteti singurul jurnalist care-si merita statutul…felicitari!
Mi-ar placea sa fiti mai prezent si pe micile ecrane, ar fi un mare plus in emisiuni!

alex velicu (21 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 20:14

Chiar dupa meciul cu pricina, Platini a intervenit si a spus ca a fost o greseala includerea Serbiei si Albaniei in aceeasi grupa; nu a precizat cum de a fost posibila o asemenea greseala, dar a vorbit despre „tensiunile politice” din regiune, cu aerul ca, daca-i vorba de politica, UEFA nu se baga. Mie mi-a dat impresia unui tip neputincios, care s-ar fi opus la un moment dat „greselii”, iar altii au hotarat peste capul lui, dar asta e doar o impresie. Nu mi s-a parut deloc o „dronanie verbala”, mai ales ca Platini a si avertizat: ” e o chestie foarte periculoasa, ce s-ar fi intamplat daca drona ar fi carat o bomba?”
La fel cum, cu siguranta, nu securitatea Gibraltarului a stat la baza hotararii ca „stanca” sa nu fie in aceeasi grupa cu Spania: englezii si spaniolii se cearta pe „stanca” de 300 de ani, si, probabil, UEFA a decis ca nu are rost sa-i mai intarate inutil. O „fenta” diplomatica à la Ronaldinho: uita-te-n stanga si centreaza-n dreapta, si i-ai linistit pe prosti! (Se tot vorbeste despre „perfidul Albion” dar, in cazul asta, perfizi si ipocriti sunt spaniolii: de cate ori vine vorba de Gibraltar, vocifereaza cu inversunare, dar, cand discutia se muta inspre Ceuta si Melilla, orase spaniole aflate pe teritoriul marocan, devin brusc evazivi si schimba subiectul…)
De cand e presedinte UEFA, Platini actioneaza mai mult ca un fost (mare) fotbalist decat ca un birocrat; unele dintre decizile sau declaratiile sale par neserioase ori lipsite de anvergura, dar eu, personal, nu-l pot banui de rea-credinta. Sunt sigur ca el se gandeste sincer la progresul fotbalului, insa nu cu mentalitatea unui tehnocrat eficient, ci cu nostalgia fostului decar genial. Pentru ca, in definitiv, propunerile lui nu vizeaza altceva decat fluidizarea jocului; cred ca Platini (care, ca jucator, poate fi dat ca exemplu de meserias harnic, dintre cei care-si fac treaba cinstit, fara spoiala) e exasperat de tragerile de timp, simulari si proteste, si incearca diverse variante pentru a le elimina. Ce e rau in asta?

Ush (3 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 20:27

Mie mi se pare o idee buna eliminarea unui jucator pentru un timp limitat. Se practica si in alte sporturi, nu e ceva nemaivazut. Eu as scoate si regula offside -ului. Provoaca in mod evident cele mai multe discutii si cele mai multe probleme – pentru cativa centimetri in plus sau in minus. fara offside jocul ar fi mult mai dinamic, mai placut si cu mai multe goluri. In curtea scolii nu am jucat cu offside niciodata.
Cat despre Serbia – Albania: e adevarat ca nu ar trebui sa joace in aceeasi grupa. Daca e sa exagerez putin cum ati facut-o si dvs cu multiplicarea culorilor cartonaselor ar trebui sa spun ca in viitor grupele vor ajunge sa aiba doar mici variatii. Ca sa nu iasa scantei Rusia nu va mai intalni vecinii ei, fosta Iugoslavie si cu Albania – e o zona minata; romanii cu ungurii abia-abia; Spania cu viitoarea Catalonia, Gibraltar sau Andorra; Anglia cu Scotia sau Irlanda de Nord sau cine stie cine mai doreste separarea pe acolo. Razboaie au tot fost prin Europa- asa ca peste tot mai mocnesc resentimente.

liviuemil (1 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 20:34

Si pe noi de ce ne lasa in grupa cu Ungaria care e dusmanul nostru decind au venit din Mongolia sau pe rusi care sint dusmanii tuturor tarilor in care au bagat comunismul???

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 23:11

#12 LEFTER POPESCU

La vânătoare de campioane (aici burtosi ciumpalace)

Leftere Tata, tu esti campionul meu. 1001 de comentarii, primul care are 10 % sanse sa se ancoreze in realitate. Felicitari.

Sa nu uitam ca Base a fost in 89 in Frontul care a Salvat Nomenclatura, iar cit a fost la Transporturi si Primar s-ar declara cu drag (la DNA) Ecologist. Trec peste Fetele XY si alte boli, ca sint si eu Tata. Consider ca am fost mai prost si le-am facut pianiste si poete, desi n-am nici 10 % din mosia Mosierului Base.
Trec peste constatarea ca judecatoarele au pornit Adevarata Revolutie impotriva Ciumpalacilor, exact la inceputul domniei noului Faraon. Bila alba Potai.

Adevarata fata si-a aratat-o cind a tinut sa Coabiteze cu cei pe care Occidentul ii cosiderau simpli banditi.
Leftre tata, poate ai 80 de ani, dar mai ai drept de vot. Tu crezi ca Base al tau e atit de prost incit sa nu stie ca Elena (de altfel o scumpa la fel ca fosta caratista Macovei, Macovei tot o femeie de-a cirmaciului) nu are nici o sansa. Singurul care are sanse sa ajunga in turul doi este cel pe care Base, B1, A3, RTV si Domnu Rozator Dan il fac praf. Personal as vota femeili: unu simpatica Macovei, doi placuta Elena, ambele foarte destepte. DESTEPTE ? Daca „destepte“, oare e posibil sa nu-si dea seama ca sustin o Potaie ? Nici cei doi reprezentanti ai maghiarilor nu pot fi atit de retardati sa nu-si dea seama ca nu au nici o sansa sa ia peste 5%. Atunci de ce mai candideaza ?
La domu Dan, tuciuriul bine cu dinti de sobolan, e clar. El a fost reactivat (oare ce TV il gazduieste ?) ca sa atraga voturi de la „romanii“ prostalai. I-a luat locul domnului Vadim. Caci Domul Vadim Tudor a luat-o razna. Se credea corect, nu putea fura. Nebun de legat. Unde a candidat ultima oara sobolanul DD ? El zice ca a avut curaj. A candidat exact unde trebuia ca Potaile sa cistige. Apoi nici nu dadea bine daca Potaia cistiga fara adversar.
Rozatorul Tuciuriu trebuia de fapt sa fie la Poarta Alba, caci candidatii PP si-au cumparat calitatea si apoi au trecut ilegal de la asa zisul PP, partid al prostilor, nu al poporului, la PSD, citit de prieteni Pacientii Sectiilor Dermatao-venerice.
Pai tu Leftere Tata, ai votat cu Poporul si ai ajuns la Dermato …
Asta nu e caz de DNA ?

Ba ciumpalacilor ! Hai sa va rezum istoria voastra recenta de mamaligari culti.
Dupa 45 ati avut drepul sa votati PCR. In 45 erau 100 de sifilitici care se dadeau comunisti in Romania in timp ce la nazisti erau peste 2 milioane de comunisti. Ati tot votat de fapt prostalai pusi in fata de sovietici, plus hoti si criminali. Dupa 89 FSN a participat ilegal la alegeri, caci nu era partid, liderii au si promis ca nu candideaza ca partid: Ilici (un DD scolit sovietic), Roman cel care l-a prins pe Coposu cu tiparnita de dolari („s-au demascat !“- tipic KGB), Basescu care de trei ori sub birou planuia trenurile cu „revolutionari” mineri, Nastase puscariasu, Macovei caratista, undeva la etaj se pregatea si Constantinescu caruia ii duceau Potaile gunoiul jos, … Apoi Hotii s-au divizat in 4 ca astfel sa aveti in „democratie“ 4 variante de votat – tipic KGB.
Ba ciumpalacilor ! Am crezut ca imnul vostru e o insulta. Cum adica sa te destepti ? Dar ce, esti retardat ? Acuma am ajuns sa fac apel, desteapta-te ba Leftere ! altfel ajungem din nou in 45: Aaadio ba !

Si in orice caz mergeti la Vot ! E un Drept cistgat greu. Sa nu ziceti apoi ca Amercanii sint de vina !

alex velicu (21 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 2:04

@ Ush: Cand regula off-side-ului (o tampenie care a fost stabilita acum 150 de ani!!! , dar asta nu e nimic, daca te gandesti ca legea de baza dupa care se conduc in ziua de azi englezii in materie de trafic rutier e datata pe la 1785)) va fi scoasa din FIFA Board, cateva miliarde de microbisti vor exclama, fericiti: „Cum am putut sa fim atat de prosti?!”

corvette59 (172 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 2:52

La cina de acum doua zile cu ceva functionari ai ambasadei am aflat ca pot deveni,din nou, cetatean roman cu drept de vot . Bine ,bine ,dar atunci cu cine votez ?!?
@ RP .
D-le ,exista asa ceva -Albania Mare ? Si daca da, cit de mare ? Cit judetul Caras-Severin ?
Ar parea o gluma,dar este fapt autentic ! Cind s-au introdus cartonasele ,exista si cartonasul verde !Se arata pt „infractiuni ” verbale .La CM ’70 arbitrii il aveau in buzunar .N-a fost pus in circulatie . Arbitrii,majoritatea, nu intelegeau ce spunea Rica Raducanu, Metreveli , sau Simeonov.
@ obiectiv.
Revista 442 mi-a fost returnata ! Adrisantul necunoscut !!! Asa zicea pe plic . Am trimis-o din nou fara sa mai pun adresa expeditorului .N-o mai vreau !

vasco (93 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 4:56

@D-le Paraschivescu,imi place foarte mult disponibilitatea dvs.de a gazdui si de a raspunde la tot felul de comentarii,dar mi-as permite un mic sfat,si anume sa-i banati totusi pe acesti „politologi”,gen Bulica si Lefter.E totusi un site de sport,elucubratiile si patimile politice pot fi afisate pe alte site-uri sau mai bine la crasma,ar avea scuza,la crasma,ca sunt sub influenta alcoolului…
Revenind la articol,de acord cu Alex Velicu,Platini,inca cred asta,doreste binele fotbalului,dar nu e singur pe acolo…
@Wallhalanu,
mi-as pemite o mica atentionare ,referitoare la „Soyons serieux”,nu exista asa ceva in lb.franceza,gardons notre serieux ar fi corect…A bientot!

zicsiio (4 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 8:53

@vasco #19, nu cumva e „gardon nous serieux” 🙂

zicsiio (4 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 8:54

gardons

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 9:07

„La vânătoare de campioane” (aici radio Vasco)

iata discursul lui despre sport (la Craciun), #19 Vasco in direct de la „Doi cocosi”:

#9 vasco on 10.18.14 at 2:46 pm

„Fotbalul este exact ca si societatea din care face parte.Intr-o societate mizera,putred de corupta ,ce mai vreti? … Cam acesta e caracterul nostru,nu construim nimic,doar furam,apoi ne plangem mereu ca nu avem nimic asa cum au altii……Suntem noi un popor organizat,disciplinat,curajos? … fotbalul si societatea sunt facute de noi si “arata” ca noi.”

Si eu ce ziceam ? Lefter nu e politolog, a spus doar cu cine voteaza. Eu nu. Am spus doar ca tine: hoti, hoti, hoti, hoti.
O spun acum: eu votez cu Laura Codruta, cu judecatoarele si procuroarele. Pi ei, pe mama lor ! (uite si legatura cu fotbalul, ca sa nu zici ca n-am scris despre sport)

barbu (30 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 11:17

cu voia dv., v-aş reaminti un episod de la primul meci serbia-croaţia, defăşurat după războiul lor. la belgrad, în infernul tribunelor, jucătorii şi-au respectat statutul. dar, la un momentdat, stadionul a rămas în beznă: o pană totală de curent. în panica iscată de incertitudine (ca să nu mai vorbim despre niscai precedente),fiecare jucător sârb şi-a luat în braţe adversarul direct, spre a-l ocroti în eventualitatea unor violenţe.

aici, un mahăr politic albanez a venit cu drona şi cu telecomanda. în timp ce vajnicii kosovari pseudo-recunoscuţi bat palma cu statul islamic.

ei…?!

tony (3 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 12:53

nu vreau sa fiu nationalist dar francezii sunt oricum cei mai cretini si mai aroganti oameni de pe planeta. Sunt atatea lucruri care pot fi imbunatatite in sportul asta(de la video ca sa nu mai fie erori , la turnee in tari gen Qatar sau Rusia care ataca alte tari, la echipe cu datorii de 600 mil care cumpara jucatori cu 80 mil etc )…dar Platini si ceilalti spiridusi isi preocupa timpul cu aranjarea de echipe in grupe la CL intr-un alt mod, la cartoane albe, la dat pe motive comerciale Best player World Cup lu’ Messi desi se vedea pe fata lu Messi ca nu considera ca il merita etc. Aveam asteptari mai mari de la el ca fost fotbalist care s-a retras la 29 de ani din cauza violentelor din fotbal. Dezamagitor

Obiectiv (461 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 13:49

@ Radu Paraschivescu
Mi-a placut Platini ca jucator si-l simpatizez in postura de conducator! Cred ca este un tip inteligent si deschis, sociabil (mi-a oferit un autograf in 2004, la Lisabona)! Nu-i totul perfect la UEFA, este adevarat, insa nu-l putem banui de rea-credinta! In plus, am gazduit deja finala Europa League si vom fi gazdele a 4 meciuri de la Euro 2020, ocazie cu care ne mai punem la punct cu infrastructura (nu numai sportiva)! In al cui mandat?
Au mai atins unii (in mod tangential) latura politica, insa nu la modul in care a facut-o Lefter Popescu! Cred ca domeniul respectiv este atat de mult compromis, incat orice postare cu o conotatie politica devine redundanta!
@ corvette59
Postura in care sunteti va permite sa apreciati in mod lucid (si din afara) prestatiile si calitatile prezidentiabililor!
Imi pare rau pentru revista (si cheltuielile aferente), insa, probabil, ati trimis-o pe o alta cale decat prin posta; firmele de curierat au nevoie de adresele personale, nu de cele ale casutelor postale inchiriate!
Ne-au depasit in clasament cei de la Liverpool; cei de la Eurosport ne-au transmis meciul lor cu QPR si am vazut cat de slabi si norocosi sunt!
@ tony
FRANCEZII POT FI AROGANTI, DOAR SUNT O MARE PUTERE SI AU IN SPATE O ISTORIE, O VECHE CIVILIZATIE! PRIN OPOZITIE, AMERICANII N-AR TREBUI SA FIE! FRANCEZII SUNT CEI MAI PRAGMATICI DINTRE LATINI, DAR IN NICIUN CAZ CRETINI! O.

tony (3 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 15:15

@ Obiectiv Sunt si nu prea sunt de acord cu tine, am lucrat cu francezi si am prieteni care lucreaza cu francezi – sunt aroganti si cretini. Istoria si civilizatia le au insa aici e vorba strict de fotbal si de faptul ca e influentat prea mult de politica si Platini permite asta – si daca ne uitam la cum s-a calificat Franta la ultimele 2 turnee finale (A se revedea barajele cu Irlanda si Ucraina si la numarul de erori pt Franta) si la care a fost cea mai usoara grupa de la modial o sa vezi ca nu e asa de sfant si de bine intentionat Platini. A se revedea si meciul lor cu Nigeria de la mondial si lobbiul intens facut pt Ribery la acordarea premiilor. Cat despre pragmatismul francezilor comparativ cu restul latinilor e o prostie, pur si simplu e ca mai bogata tara latina si apropo 55% din populatie e metisa – nu stiu cat de pragmatici sunt negrii aia veniti de prin toata africa si insulele din Atlantic. Si eu nu am zis de nimic de americani, ei cu fotbalul sunt mai putin interesati, POATE e al 3 lea sport in tara ca interes

Obiectiv (461 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 15:39

@ tony
Si eu am colaborat cu francezii, am fost de mai multe ori acolo (si voi mai merge ori de cate ori o sa am ocazia), am si amici cu care schimb idei prin intermediul Internetului, insa nu mi-au creat niciodata impresia ca ar fi cretini! Pe vremuri, la finalul studiilor liceale, un exceptional profesor de franceza mi-a povestit ca fiecare francez poarta cu el …”bastonul de academician”, putand broda si improviza la nesfarsit pe o anumita tema, chestie nu numai de imaginatie, ci si de cultura! Dupa ce am calatorit in Franta, mi-am dat seama ca nu-s deloc cretini, iar maghrebienii sau cei de alta origine din fostele colonii nu sunt nicidecum toti necinstiti sau profitori!
Chiar daca scriu si ma exprim in franceza mai bine decat unii dintre corespondentii mei, asta nu inseamna ca ei sunt cretini si inculti! In fond, si Voltaire facea greseli gramaticale!
Italienii, portughezii, romanii si spaniolii sunt mai… boemi decat francezii, asta am vrut sa sugerez!
Iar despre americani, numai de rau: spuneam ca n-au decat argumente materiale pentru a fi aroganti, nicidecum culturale (cu tot respectul pentru cateva nume mari, mai ales din sec. XX), spirituale! Evident, ma refer la omul de rand, nu la elite! O.

alex (1 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 15:49

cum ar fi meci Romania – „Tinutul secuiesc”( de fapt tinutul bozboresc) ??? razboi total. cineva e incapabil acolo la varf sau inconstient, in ambele cazuri este la fel de grav.

Donkeypapuas (4 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 16:51

Poate ar fi bine să ridicaţi ştacheta discuţiei. Oare ce se întâmplă cu acest popor vecin cu noi care ajunge să decadă la nivelul unei „populaţii”? Să ne reamintim: distrugerea Yugoslaviei a fost prevestită de ciocnirile foarte dure dintre fanii echipelor din Belgrad şi Zagreb. Cu mult înainte de secesiunea republicilor federative! În zilele noastre vedem cum un incident cu iz de provocare-KGB duce la întreruperea unui meci. Şi nu găsim pe nimeni care să explice cum s-o fi ivit acea dronă acolo, în buricul Belgradului!
Dar ce e ami ciudat – şi din acest motiv am făcut trimit la „provokaţia” – e faptul că practic în acelaşi timp nişte gorile pe post de stewarzi contribuiau din plin la crearea de incidente la alt meci cu potenţial de conflicte politice (România – Ungaria). Întâmplare? Naivii pot să creadă în întâmplări. Eu nu!

alex velicu (21 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 18:35

Amicul Mladen, caruia i se spune „Batka” („Batranul”, „Tataia” sau „Babacul”), un sarb din Skopje de 50 de ani, mi-a zis odata: „In Iugoslavia, pe vremea lui Tito, a existat, singura oara in istorie, socialismul adevarat! Toata lumea era fericita, nimeni nu avea vreo problema financiara sau sociala, nimanui nu-i pasa de religia sau etnia celuilalt — traiam toti ca fratii! A trebuit sa se certe Milosevici cu Karadjici, Tudjman, Izetbegovici si ceilalti tembeli si sa imparta ei paradisul asta pe postatze! Acum am ajuns toti, sarbi, croati, macedoneni, bosniaci, muntenegreni, vlahi, shkipteri — foarte diferiti, dar si foarte saraci si inraiti; la ce ne-a trebuit prostia asta?!”
In ziua meciului Serbia–Albania l-am contactat ca sa-l tachinez: „Ce zici, Batka, sa pun zece euro pe victoria Albaniei?” Mi-a replicat imediat: „Prietene, nici macar nu paria pe meciul ala! Eu cred ca nici n-o sa-nceapa, si, chiar daca apuca sa inceapa, aia nu joaca nici un sfert de ora si se iau la bataie!” Are viziune „Babacul”, n-a gresit decat cu vreo 30 de minute…

Obiectiv (461 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 19:07

@ alex velicu
In ’90, in drum spre Italia, am trecut prin Iugoslavia; la granita, un vames sarb a afirmat ca trenul nostru era „Afrika Zug” si a mai facutsi alte remarci de acelasi gen! Nu stiu cum sunt altii, am mai trecut prin Serbia numai o data (in drum spre Bulgaria), insa NU-I MAI SUPORT, desi se vorbeste ca am avea bune relatii cu ei!
Altii, mai bine situati si cu veche traditie intr-ale democratiei, nu m-au facut niciodata sa ma simt la fel! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 20:04

@ corvette59
Ca admirator al campionatului englez, m-am simtit tradat in acesta seara, dupa egalul „reusit” de cei de la City in Rusia!
Chiar daca arbitrul a acordat in mod eronat o lovitura de pedeapsa pentru moscoviti, imi du seama de doua lucruri:
– ca Manuel Pellegrini este un antrenor limitat;
– ca pentru City conteaza mai mult un titlu in Premier League, care nu-i deloc sigur in acest sezon. O.

alex velicu (21 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 23:20

@ Obiectiv: Daca un singur vames sarb va poate face sa nu mai suportati un popor intreg, nu vamesul, si nici poporul respectiv reprezinta problema… Ma mira o astfel de afirmatie din partea dumneavoastra, pareti un om foarte umblat. Dac-as avea un leu de fiecare vames, politist de frontiera sau chiar controlor de bagaje care m-au facut sa ma simt ca un cacatzish pe continentele noastre colorate, mai ales dupa „nine-eleven” — as fi milionar!
Exista, totusi, un vames care m-a facut sa iubesc neconditionat un popor intreg, cel al felinelor: vamesul Rousseau!

alex velicu (21 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 0:39

@ Mihai Bulica & LEFTER POPESCU: Pe 22 mai 1990 prietenul meu Matei Gherman a facut un atac cerebral si a murit. Pur si simplu. Avea 28 de ani, aproape doi metri si vreo 95 de kile. Il cunosteam de peste douazeci de ani si nu-l vazusem niciodata bolnav. Nici macar o raceala banala, o pantecaraie oarecare… era genul: „da cu pumnu’— moare vitelu-n vaca!” Numai ca, dupa decembrie ’89, incepuse sa „o ia pe aratura”, se distantase de majoritatea amicilor, isi neglija propria familie, bea peste masura, el, care, pana atunci, dusese o viata de sportiv, chiar daca meseria lui era una artistica: pictor de biserici. Am incercat sa stau de vorba cu el si tot ce-am reusit sa inteleg era ca se simtea „tradat de istorie”, nu atat de cea tocmai incheiata, cat de cea care urma sa vina. Matei era convins ca in Romania tot comunistii vor veni la putere si ca vom urma un alt calvar de cincizeci sau o suta de ani! Eram de acord, dar am incecat sa-i explic ca, in astfel de situatii, „tradarea istoriei” este inevitabila, si ca nu suntem noi, ca indivizi, destul de puternici incat sa ne opunem. Putem, in cel mai bun caz, sa ne vedem de vietile si familiile noastre, sa ne comportam ca demni membri ai speciei si, daca lucrurile chiar iau o intorsatura urata, nu ne obliga nimeni sa traim in continuare intr-un „teritoriu ostil”: lumea e mare si sunt un milion de plaje care de-abia ne-asteapta sa ne oferim serviciile de „gigolo”! Lui nu i-a placut gluma, pentru ca era deja un om care nu mai putea sa glumeasca. Va rog sa ma credeti ca am incercat sa-l scot din starea asta. Pentru mine, un om este cu adevarat pierdut cand isi pierde simtul umorului. Nu am reusit sa-l fac sa-si revina si, pe 22.05.1990 prietenul meu Matei a murit. Consider ca este cea mai urata si definitiva infrangere din viata mea. Este infrangerea totala, neputinta bicisnica pentru care voi fi tras de urechi cand voi ajunge „dincolo”, indiferent ce vrea sa insemne asta. Discursul dumneavostra de acum seamana suspect de mult cu discursurile dezordonate ale prietenului meu de atunci. Este o logoree a deznadejdii, o oratorie vituperanta impotriva vantului fumuriu…
Ca idee, mi-ar placea mai mult daca v-ati adresa presupusilor dumneavoastra preopinenti nu cu apelativul „ba ciumpalacilor”, ci cu „ba, domnilor ciumpalaci”! Va asigur ca va veti simti mai bine, si toti ceilalti deopotriva.
Altminteri, „Sa fie bine si tot romanul sa prospere!”

emil (2 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 8:00

Sunt foarte multe intalniri de interes 0. Nici un Franta – Germania nu ar fi simplu daca in frigiderele cetatenilor din cele doua tari ar fi goale. Carnatii si berea pe de o parte, branza cu vinul de pe cealalta, atrofiaza „simtamintele” nationaliste.., ca sa zic asa. Romania_Ungaria,Turcia-Grecia,Anglia-Germania,Finlanda-Rusia,Ukraina-Ungaria.. si cartea de istorie ne-ar completa lista cu meciurile „dificile”. Totusi, se vorbste de educatie. Eu raman la ideea ca „frigiderul” este barometrul educatiei.

Obiectiv (461 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 9:06

@ alex velicu
Asa am simtit atunci si n-a disparut senzatia respectiva intre timp, poate si pentru ca n-am avut dese contacte cu ei! Totusi, de la distanta, continui sa cred ca sunt aroganti (acum nu prea mai au de ce) si supraestimati de catre multi dintre noi! Asta-i parerea mea, insa oricine are dreptul sa nu fie de acord! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 9:45

@ cornel

Va multumesc. Sunt multe nepotriviri intre rugbisti si fotbalisti (ba chiar si intre arbitrii din cele doua sporturi). Cartonasul alb isi propune, printre altele, sa elimine simularile, dar ganditi-va cat se va protesta la aratarea lui. Si cat timp se va pierde. Ce se va lua pe mere se va da pe pere. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 9:47

@ banks

Unele idei il pot arata pe Platini in ipostaza candidului, ceea ce, va asigur, nu e. Si, bineinteles, castiga enorm prin raportarea la Blatter. Cine din fotbal n-ar face-o? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 9:51

@ cetateanu

Sunt state suverane si se recunosc, OK. Dar la potentialul de violenta nu ne gandim chiar deloc? Ce mare lucru credeti ca s-ar fi intamplat daca Spania si Gibraltar ar fi fost in aceeasi grupa? Iar daca tot invocam teoria statelor suverane, atunci de ce nu lasam Rusia cu Ucraina sau Georgia in grupa? S-ar putea ca la toata povestea sa conteze si manipulabilitatea publicului de fotbal. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 9:54

Walhallanu”

Asta spun si eu: exista inconsecventa in tratarea cazurilor si publicul de fotbal joaca un rol important. Faptul ca lasi Serbia si Albania, dar nu lasi Rusia si Ucraina impreuna e o slabiciune, to say the least. Exemplul cu rugbiul e perfect, la asta ma gandeam si eu mai devreme, cand i-am raspuns unui alt forumist. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 9:56

@ intruder

Va arde buza dupa un Turcia-Armenia, nu? Sigur, am si eu rezerve fata de un import din rugbi. Acolo inselatoriile sunt foarte putine, iar cand e depistata vreuna, e sanctionata drastic. Tineti minte (au trecut doi-trei ani) cazul rugbistului care a spart o capsula cu sange intre dinti, ca sa para lovit de adversar? Probabil ca da. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 9:58

@ Rictus

Ceva imi spune ca va plati organizatorul, adica Serbia. In prima instanta, asa ar fi normal. UEFA ar trebui reformata seismologic, in alta varianta, iertati-ma, nu cred. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 10:00

@ paul. o

Chiar credeti ca Blatter se va retrage dupa viitorul mandat? Omul vrea sa depaseasca recordul de longevitate al lui Jules Rimet. Daca tot n-a putut avea ideile lui, macar sa triumfe la criteriul duratei. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 10:00

@ Lefter Popescu

Am citit. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 10:01

@ cornel

Am citit si la dvs. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 10:04

@ alex velicu

Nu de rea-credinta e vorba aici. I-as spune dublu cantar (Serbia-Albania vs. Rusia-Georgia, de pilda). Foarte bun argumentul oraselor spaniole din Maroc. Pe Platini l-am pretuit enorm, mai ales ca a facut parte dintr-o echipa pentru care am suferit in 1982, la CM. Ii inteleg dorinta de-a imprima jocului o directie mai buna, de a-l face mai respirabil, de a-l fluidiza. Totul e sa aiba consilieri care sa-l invete virtutea consecventei. Fiindca povestea cu uite politicul, nu-i politicul nu e in regula. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 10:08

@ Ush

Da, europenele ar trebui inlocuite cu o serie de meciuri Italia-Suedia sau Portugalia-Norvegia. N-au conflicte, nu sunt vecine etc. Restul ar trebui doar sa chibiteze. Sigur ca n-ai cum sa multumesti pe toata lumea, dar e suparator cand operezi cu criterii si valori diferite in cadrul aceleiasi competitii. Scoaterea ofsaidului? Stiu eu daca poate fi luata in calcul acum? E ca si cum ai scoate dublul dribling din baschet. Doar o parere, desigur. R.P.

Comentează