Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Oameni cu trădare de mînă

A pleca este un drept valabil chiar şi pentru fotbalişti

„Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători”, declară – are, n-are treabă –  Farfuridi. Spre deosebire de el, suporterul de fotbal nu ştie ce-i concesia şi nici nu vrea să afle. […]

luni, 4 august 2014, 9:23

A pleca este un drept valabil chiar şi pentru fotbalişti

„Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători”, declară – are, n-are treabă –  Farfuridi. Spre deosebire de el, suporterul de fotbal nu ştie ce-i concesia şi nici nu vrea să afle. Păcatul şi comiţătorul lui sînt în egală măsură detestabili. Suporterul îi cere fotbalistului o mulţime de lucruri pe care nu le poate găsi înăuntrul propriei firi, de la talent la fidelitate şi de la curaj la scînteie. Şi vai de fotbalist dacă nu-i va împlini aşteptările.

Trei lovituri de baros vor clătina soclul, alte trei vor sfărîma statuia idolului şi-o vor doborî în praf. Însă fapta nu se poate ridica decît pe umerii vorbei. Înainte de-a purcede la demolare, suporterul îl va arăta cu degetul pe cel care i-a driblat sentimentele şi va arunca asupră-i ocara cea mai grea: „Trădătorule!”

Ultimul beneficiar al acestui tratament se numeşte Frank Lampard, vinovat de erezia de-a pleca de la Chelsea din cauză că Chelsea nu-l mai vrea. Înainte să-i înceapă contractul american, Lampard ar mai juca o vreme la Manchester City. Bine, bine, şi asta îl face trădător? La fel de mult ca pe Rooney şi Torres, Figo şi Ronaldo, Gullit şi Balotelli, Montolivo şi Neymar, Luis Enrique şi Laudrup, Papin şi Van Basten, Mancini şi Hagi, Maradona şi Dănciulescu.

La fel cum a fost Lampard însuşi cînd s-a mutat de la West Ham la Chelsea. La fel cum vor mai fi milioane şi milioane de fotbalişti conştienţi că n-a şters nimeni dreptul de-a pleca din constituţia fotbalului.

Dacă Lampard n-ar fi fost fotbalist, ci stomatolog, grafician sau pedichiurist, nimeni n-ar fi adulmecat trădarea într-o simplă opţiune de viaţă. Fotbalistul însă are alt statut: e bogat, e vestit şi munceşte sub reflectoare. Asta-l transformă în model şi-n element de identificare pentru toţi cei cărora soarta le-a dat mai puţin.

Plătitori de bilet, consumatori de bere şi ocazional bătători de neveste. În numele abonamentului transmis ereditar, o dată cu datoriile la bănci, suporterul devine intransigent şi-i pretinde fotbalistului o statornicie de tip conjugal. Asta e regula jocului şi o ştiu ambii practicanţi – şi cel din peluză, şi cel cu mingea la picior, fotomodelul în aşternut şi bolidul în garaj. Trădarea însă implică un cu totul alt tip de comportament.

Mijlocaşul lui Chelsea nu e nici Iago, nici Iuda, nici măcar Ieremia, pîrcălabul Sucevei. Este doar un om celebru, căruia faima i s-a întors niţeluş împotrivă. În ce priveşte trădarea, ea ar fi putut fi invocată doar dacă Lampard ar fi mimat fidelitatea sau şi-ar fi ajutat adversarii.

Comentarii (91)Adaugă comentariu

lute (42 comentarii)  •  4 august 2014, 11:16

nu cred ca este cazul de tradare si suporterii lui Chelsea vor intelege ca omul a fost fortat sa plece. pentru City e mai mult o lovitura de imagine, la ce lot au si cu revenirea in prim-plan a lui Jovetic Lampard devenid o figura de plan secundar.

bogdan a (49 comentarii)  •  4 august 2014, 11:27

Cred ca trebuie facuta o nota de genul: Articol nerecomandat romanilor.
Nu prea stim noi ce inseamna traditia, atasamentul fata de club si statornicia valorilor.
Daca te duci la Constanta si intrebi pe cineva „cu cine tii ?” ai toate sansele sa ti se raspunda „Cu Steaua si cu Farul”. La fel in Alba Iulia: „Cu Unirea si cu Dinamo”.
Poate doar la Timisoara sau Craiova raspunsul sa fie din ceva mai putine litere.
Anglia e alta lume, nu o intelegem si e mai bine asa.

Rictus (8 comentarii)  •  4 august 2014, 12:01

Problema, asa cum spune si Wenger, e mai degraba incercarea lui City de a „dribla” regula fair-playului financiar. Altfel, Lampard si-a castigat dreptul de a evolua la orice club din Premier League sau de aiurea …

birlic (19 comentarii)  •  4 august 2014, 13:00

frumoasa ,exacta si romantata constatare ,oare ar putea fi si in cazul echipelor noastre ,cu toti actorii lor. Eu cred ca da ,daca nar fi in discutiune Coana mare Steaua.

alin (4 comentarii)  •  4 august 2014, 13:17

Respect Plesan! El nu tradeaza niciodata. Si asta pentru ca el, Plesan, tine mereu cu urmatoarea echipa la care trebuie sa joace, de mic. Asa se face ca Mihaita al nostru, este de mic: oltean (cu Stiinta), dinamovist, polist, stelist, novgorodist si acum, din nou (oare?), oltean( cu Stiinta, lu’ Olguta). Asta fotbalist nene, nu gluma, si nici nu costa mult: doar un sac de cartofi (ca sa citam din el, din Plesan. Mihaita Plesan!).

gogu (2 comentarii)  •  4 august 2014, 13:41

la City dar in locul cui ? se calca pe picioare mijlocasii de valoare mult mai tineri!

Absint (1 comentarii)  •  4 august 2014, 13:47

Stimate scrib ai vrut sa fii spiritual si ai facut o tocana gazetareasca de mi-a venit sa vars dupa ce am consumat-o.

Frank ramane o imagine vie a Premier League si sunt sigur ca suporterii lui Chelsea ii vor pastra vie memoria.

Steaua-1986-forever (11 comentarii)  •  4 august 2014, 13:58

Fara suparare, dar numarul celor care tin cu Chelsea (de mici?) este ridicol de mic in Anglia. Nici macar cei din acel cartier nu tin cu aceasta echipa privita de englezii veritabili ca un dinte „de aur” (adus din Rusia) care strica frumusetea unei danturi impecabile (fotbalul englez). De aceea si este numita Chelski in Anglia, iar respectul celorlalte formatii (cu mai multi suporteri dar cu mai putini bani) este aproape zero. Din nefericire, echipele de „traditie” in Anglia sunt altele indiferent cate cupe si titluri au luat Chelski in ultimii ani. Suporterul Chelsea tipic este din afara Angliei (majoritatea „fanilor” vin din Rusia, coincidenta?) si oricum nu conteaza atat de mult ca un jucator a plecat la City decat prin tema „ce, au arabii mai multi bani ca noi?”.

RESPECT (1 comentarii)  •  4 august 2014, 14:23

RP habar n-are despre cine scrie. Frank Lampard a marcat mai multe goluri dupa minutul 90 decat a avut FC Vaslui meciuri de fotbal in istorie. Frank Lampard a fost fotbalistul deceniului in Premier League. Cand juca bine, Lampard era cel mai bun de pe teren. Cand juca prost, Lampard era al doilea cel mai bun de pe teren. Lampard a fost unul din acei foarte rari jucatori ce si-au definit genertia, epoca si meseria.

Rtc (1 comentarii)  •  4 august 2014, 14:30

Lampard s-a mutat la City pentru ca patronul celor doua echipe e acelasi

bogdan a (49 comentarii)  •  4 august 2014, 14:35

@ Steaua – 1986 – forever
http://en.wikipedia.org/wiki/Chelsea_F.C.
Te rog citeste istoria echipei Chelsea. E in engleza, dar sper sa te descurci.
Cum spuneam mai sus, articolul nu iti este destinat tie.

Racul (3 comentarii)  •  4 august 2014, 14:35

Cu iertare, iata aici niste date:

http://bleacherreport.com/articles/1785620-power-ranking-each-english-premier-league-teams-fan-base/page/20

Chelsea e pe locul 2. E greu de vazut diferenta intre suporterii locali si cei globali in mod direct, insa exista o indicatie: la numarul de shirturi vandute de ex cunumele Hazard in Anglia (locul 6) si in lume (locul 5). Rezulta o extrem de usoara confirmare a ceea ce afirmi tu, nu decisiva. In UK, Hazard si Torres vand tricouri in primii zece. Ceea ce contrazice „ridicol de mic in Anglia”.

gogu patriotu’ (1 comentarii)  •  4 august 2014, 14:35

money talks

jay (1 comentarii)  •  4 august 2014, 14:44

De ce nu luam exemplele teatrelor? Trupe unite, care se formează in mai multe stagiuni, care sunt iubite atât ca grup cat si ca suma de individualități, sunt completate periodic de maeștriai altor trupe, veniti sa dea acel „touche du chef” care incoroneaza opera…

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  4 august 2014, 15:20

Rarfumul discret al excelentei tradari

Exista tradare si alte tradari. Omul a semnat ca va ramine activ pina in ianuarie. Decit sa se duca la pescarii din Down Under (au !) mai bine acasa, caci nici peste crud nu pofteste. Era singura varianta.

Te poate trada capul care nu te doare ? Asa a pregatit capul lui Hagi tradarea lui Stelea. La anul, cind Viitorul va juca la prinz, vedeta o sa-i spuna, ca Liiceanu, ca el vorbeste o alta limba. Tradare. Eu zic sa-l aduca deja pe Raducioiu (au !), care de cind a plecat din cooperativa (au !) a jucat la minule si a dat la goluri de-ti trebuie trei miini sa le numeri (au !), ori sa pregateasca repede pina joi seara milionu, ca Kocalelispor a pus deja ochii pe domnu (au !) Razvan Lucescu, care crrred ca va fi de joi liber ca pasarea aia … C…olibri ? (au !)

florin c. (1 comentarii)  •  4 august 2014, 15:50

Ca fan Chelsea inca din clasa a 6 a va spun:
– Lampard este si va ramane o legenda pentru noi
– nici nu se pune problema de tradare
– speram ca intr-o zi Frank sa revina in club poate ca si antrenor
PS: daca nu stiati Frank si-a exprimat clar dorinta de a nu juca in meciurile contra fostei sale echipe.

Iti multumim Frank Lampard pentru tot ce ai facut pentru Chelsea 🙂 Jos Palaria !

Chelsea’s record scorers

1 Frank Lampard 203

2 Bobby Tambling 202

3 Kerry Dixon 193

4 Didier Drogba 157

5 Roy Bentley 150

6 Peter Osgood 150

7 Jimmy Greaves 132

8 George Mills 125

9 George Hilsdon 108

10 Barry Bridges 93

TheBlue (1 comentarii)  •  4 august 2014, 15:55

@Steaua-1986-forever chiar daca tin cu alta echipa din EPL nu pot sa accept un comentariu ca si al tau la adresa unei echipe din EPL, cum poti sa spui ca Chelsea e numita Chelski si nu e respectata,ca nu are suporteri,cred ca fie esti doar un copil fie nu stii nimic despre fotbalul adevarat.tu care tii cu o formatie plamadita de bolsevici si adusa cu tancurile rusesti,ai mare tupeu sa comentezi despre chelsea…cauta pe youtube sa vezi faze de la meciurile lui chelsea de prin ani 90.si ai sa vezi diferenta.pana in 90 pe ghence veneau fortati doar militarii,pe cand la chelsea vedeai spectatori de toate varstele.asa ca mai documenteaza-te despre un subiect inainte de a face comentarii…

Lucky (4 comentarii)  •  4 august 2014, 16:26

Lampard a tradat, din punctul meu de vedere.

Exemplele de jucatori aflati, chipurile, in situatii similare, sunt exemple gresite care nu sustin rationamentul.

Una e sa joci 2 ani la Real, apoi sa treci la Barcelona, si alta e sa joci 15 ani la o echipa, pentru ca apoi sa pleci la o rivala.

E ca si cum Lacatus ar fi plecat la Dinamo, in 1999, si nu la FC National.

E tradare, oricum a-i da-o. Chipurile e profesionism. Hai sa fim seriosi.

Nu mai conteaza rivalitati, sentimente, emotii, parti, culori, traditii, istorii, sute de banderole pentru o echipa si sute de meciuri cu zeci de mii oameni la cativa metri de tine, impotriva unei echipe, pe care brusc, te duci si incepi s-o aperi impotriva echipei la care ai jucat atatia ani.

Daca in cazul celor mai multi fotbalisti care trec pe la echipe rivale, ar merge teza cu profesionalismul, la jucatori identificati cu un club, cu o lunga cariera acolo, astfel de gesturi nu inseamna decat TRADARE!

Ce ar fi insemnat ca Maldini sau Baresi sa treaca la Inter in ultimii doi ani, ca Zanetti sa treaca la Milan, ca Puyol sa treaca la Real, sau Casillias la Barcelona, Radoi la Rapid iar Lupescu la Steaua? Profesionalism? Asta-i profesionalism?

Doru Chiulan (1 comentarii)  •  4 august 2014, 18:41

Articol doar de dragul vizualizarilor. Sunt fan Chelsea si sunt inscris in cateva comunitati pentru fanii echipei (in mare parte din Anglia).

Nu am vazut NICI O REPLICA in care Lampard sa fie criticat pentru acest transfer.
Cateva commenturi:
Referitor la faptul ca Pellegrini a zis ca il va folosi impotriva lui Chelsea(Lampard ceruse sa nu joace):
„Let him do it. Lamps will score a couple of own goals.”

„He was not born only for chelsea ,wish all the best super lamps,oneday you will be back like king him self the drogba!!!”

„Yes chelsea mistreated him, they should have kept him, as Manchester united kept Ryan giggs”

„I hope he play agianst us becouse chelsea didnt respect him.#legend”

Fanii lui Chelsea au tendinta sa-si respecte fostii jucatori. Am observat asta si la Juan Mata, si la David Luiz si la Sturridge, nu mai spun de Drogba. Si asta intr-un procent foarte mare… poate doar 10% au acuzat.

E o alta tendinta in fotbalul englez…

eus (4 comentarii)  •  4 august 2014, 19:39

Lampard a fost o emblema la Chelsea si s-a last corupt de $$$$$. Tu faci si incurajezi apologia tradarii ….precum prea bine o fac politicienii roamani. Iti pregatesti o noua mutare???

eus (4 comentarii)  •  4 august 2014, 19:45

Lampard nu avea nevoie de bani…..si prin mutarea asta a pierdut demnitatea si integritatea pe care o cistigase …..prea mult sa digerati??? …parsivescu?

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 august 2014, 20:04

@eus x 2

Corect, pana la momentul City Lampard n-a jucat pe bani, ci pe nasturi sidefii. Iarasi corect, asta fac, incurajez tradarea. Si pentru a treia oara corect, planific sa ma mut. Visez la un pied-a-terre in Provence. Cum ati ghicit? Oricum, bravo. Atata doar ca va contraziceti un pic: „S-a lasat corupt de bani”, iar apoi „Nu avea nevoie de bani”. Nu-i tarziu sa fiti consecvent. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 august 2014, 20:05

@ Mihai Bulica

„Rarfumul” e un cuvant foarte frumos si bine alcatuit. Nu-mi distrugeti iluzia, nu-mi spuneti ca a fost greseala de tipar. Rar fumul. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 august 2014, 20:07

@ lute

Evident ca nu de tradare e vorba, ci de felul cum isi uita unii suporteri idolii. De felul cum nu-i iarta fiindca ies din scenariul scris de ei, de suporteri. Fanul, se stie, e proprietarul vedetei, in temeiul abonamentului si tricoului (am citat din scoala de gandire cu program redus a anumitor suporteri intoleranti – de la noi si de la ei). R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 august 2014, 20:09

@ bogdan a

Exista simpatii bicefale prin multe colturi de tara, e adevarat. Dar nici Anglia nu mai joaca in piesa traditionalista de acum trei-patru decenii. Poate ca n-o intelegem integral, insa nu stiu daca e intelept s-o idealizam. Sunt si acolo derapaje. R.P.

paul.o (5 comentarii)  •  4 august 2014, 21:07

Cand si-a terminat cariera la Bayern, Beckenbauer a plecat la Cosmos N.Y iar apoi si-a terminat viata fotbalistica la Hamburger S.V. Asta nu l-a impiedicat sa ramana o legenda a bavarezilor care l-au ales presedinte, apoi presedinte de onoare pentru ca au stiut ca Kaserul a dat totul pentru echipa lui de suflet . La fel si Raul pentru Real ( apoi Shalke, acum prin emirate) si altii. Problema este complet deosebita cand vorbim de (C)ashley Cole despre care aceiasi suporteri ai lui Chelsea uita ca a parasit Arsenal in plina vigoare in favoarea lor ” pentru un dolar in plus”.

maximuspqr (31 comentarii)  •  4 august 2014, 21:22

Cam greu de comentat (judecat) subiectul, in mod normal suporterul iubeste cu patima (scrie Simona:sotia o mai schimbi dar echipa favorita niciodata) si nu prea poate ierta”tradarea”. In Anglia s au compus si dedicat cintece unor jucatori, ai tricou cu Lampard ca suporter al lui Chelsea si acum vezi si la rivalii de la City scris pe tricourile lor acelasi Lampard…cam nasol.
In fine…greu cu dragostea si tradarea!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 august 2014, 21:41

@ Rictus

Aveti dreptate. Eu incercasem totusi sa pun accentul pe Lampard si pe vina lui inexistenta, nu pe intentiile celor de la City. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 august 2014, 21:43

@ birlic

Sa stiti ca patima si judecata infierbantata nu sunt inventie romaneasca. Amintiti-va de cadoul primit de Figo pe Camp Nou imediat dupa transferul la Real. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 august 2014, 21:45

@ alin

Pot sa sper doar ca Plesan s-a amuzat in sinea lui facand declaratiile de iubire conjuncturala pe care le-a facut. Parca nu-mi vine sa cred ca e atat de lipsit de simtul ridicolului. In caz contrar, va fi de asteptat ca si la Portile Raiului sa-si declare bucuria ca are in sfarsit prilejul sa cunoasca un loc care i-a fost drag de mic copil. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 august 2014, 21:48

@Steaua-1986-forever

Stiu eu daca avem intr-adevar de-a face cu un numar mic de suporteri? Chelsea are ceva de echipa tip McDonald’s, asta da. Dar daca judecam dupa castiguri venite direct de la suporteri (abonamente, vanzari de tricouri etc.), incepem sa avem o alta imagine. Cat despre puritatea britanica a lui „Chelski”, ajunge sa ne uitam la Man City sau la alte echipe ca sa vedem ca si in alte locuri a intervenit alonja financiara a strainilor. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  4 august 2014, 21:50

@ Racul

Da, „ridicol de mic” e o exagerare. Partea unde are dreptate forumistul nostru e slaba dimensiune internationala a lui Chelsea. Spre deosebire de Liverpool, Man Utd sau Arsenal, Chelsea nu are ecou in afara Angliei (poate chiar a Londrei). R.P.

Racul (2 comentarii)  •  5 august 2014, 2:13

Radule, mi-e greu sa calific Chelsea drept o echipa cu slaba dimensiune internationala. Daca nu e in top 5 e cu slaba dimensiune internationala?

Insir aici echipe cu si mai slaba dimensiune internationala decat Chelsea: toate echipele germane in afara de Bayern, toate echipele franceze, toate echipe spaniole in afara de Real si Barça, toate echipele de la est de Elba si cele de la sud de Carpati, toate echipele portugheze, toate echipele scandinave iar in ceea ce-i priveste pe italieni, depinde pe cine intrebi. Pustanii habar n-au de dimensiunea internationala a lui Juve sau Milan, celelalte nu se pun.

Asa ca oricum am da-o, e in primele 10 cluburi din lume ca

Racul (2 comentarii)  •  5 august 2014, 2:14

… dimensiune internationala 🙂

Ora tarzie face sa alunece degetele pe clape.

corvette59 (172 comentarii)  •  5 august 2014, 3:59

Frank este un simbol si purtatorul steagului pt toti fotbalistii adevarati . Cariera tipica celui care a luat-o de jos si ,prin perseverenta si munca titanica, a ajuns pe virful muntelui . Munte unde nu ajung decit alpinistii adevarati ,nu si cei ce o iau pe scurtatura , sau cei depusi acolo de helicopterul mass mediei . Ca sa va dati seama de cine a fost Lampard si inca mai este ,cercetati arhiva presei de scandal si nu veti gasi acolo decit un articolas care spune ca Lampard,o data, a lovit cu piciorul o cutie de carton goala ,iar aceasta a aterizat pe parbrizul unei masini in mers , provocindu-i driverului o stare de panica enorma . Incident fara urmari. In rest nimic,nimic,nimic ! Nu nopti pierdute prin baruri,nu relatii cu hookeri ,sau sotii de prieteni si colegi de echipa,nimic din ce ar face deliciul mahalagioaicelor, stiti voi care . Frank Lampard este un jucator fata de care presa simte aversiune,daca nu chiar ura .Nu le da apa la moara !
Personal,desi sint „tunar”,am o deosebita stima si respect pt Lampard . Cind a fost clar ca un talent ca al lui se iroseste ,a plecat la Chelsea de la West Ham. Fara drama ,in termeni prietenosi . Ca in fiecare afacere decenta intre doi parteneri.Deci nu „tradare „.Acolo ,la Chelsea , a fost loial si a dat tot ce avea clubului .La Inter fiind,Mourinho l-a vrut acolo pentru 250,000 de pounds pe saptamina. N-a mai inceput procedura de transfer . Un simplu SMS de la Lampard a fost deajuns.”Sorry Sir,Chelsea means something for me „. Mourinho il cunostea foarte bine pe Lampard ,dupa cum Lampard il cunoaste foarte bine pe Mourinho .I-a spus acestuia ca n-are rost o extensie de contract de un an. Lampard urmeaza calea zecilor de fosti mari si a plecat la o echipa mica ,echipa care se intimpla sa fie un pui al lui Man City. Daca pt 6 luni Lampard va juca ,sau sta pe banca pt ManC ,aceasta nu este o tradare.Este urmarea fireasca a lucrurilor . Lampard apartine acum concernului din care face parte si Man City si ca un perfect profesionist ce este ,va juca si va da totul pt echipa. La fel cum a facut-o pt Chelsea !
Ii doresc lui Frank toate cele bune si o retragere demna de numele lui ! Celor ce au inca rezerve,sau opinii contrare le recomand sa citeasca ultima aparitia a marelui Pele .Se numeste „Fotbalul ,totusi, conteaza „,sau „Soccer matters to me „. Merita !

corvette59 (172 comentarii)  •  5 august 2014, 4:21

@ Steaua_Forever
Anul trecut am vrut sa vad cum porneste JM si cum merg noile achizitii la Chelsea .Am cautat pe net pina am gasit un site ce transmitea un amical de-al lor. S-a intimplat sa fie rusesc .Am fost putin bulversat de ce spunea crainicul acolo – nasha kamanda Chelskaia . Baza de suporteri britanici e ,intr-adevar, mica in comparatie cu ManU, Arsenal ,LFC si ,chiar,Tottenham . E cam de marimea celor de la Fulham si QPR . Indraznesc sa afirm ca suporterii de afara sint de 3 ori mai multi decit cei locali.
@ Mihai Bulica
hmmm,este o aluzie la persoana mea chestia cu pescuitul si Down Under ?

Alex (1 comentarii)  •  5 august 2014, 5:48

Tradare e cand vezi ca in toate echipele nationale sunt naturalizati straini. Nu sunt rasist, urasc pe toata lumea la fel, fara discriminare.
P.S. daca ne uitam la nr. de tricouri vandute ca semn al iubirii Beckham a fost cel mai mare jucator din lume.

Mihaiela Bulica (169 comentarii)  •  5 august 2014, 7:40

Te cred rar fumatule Corvette, imnul vostru alternativ e unul apreciat si de mine, ca ma gandesc mereu si la tine.

Dar vezi sa nu afumi acum si cerurile, ca 12 ore poti sa te abti si tu. Fumezi cind dormi ? Vezi ?

seba (20 comentarii)  •  5 august 2014, 9:32

ce nu-mi place chestia asta. cand pleaca un fotbalist de la echipa favorita, cum, pentru unii, devine tradator. am vazut-o de multe la echipa cu care tin. fotbalisti care se intorceau in postura de adversari erau huiduiti, in condtiile in care, de cele mai multe ori, clubul era cel care isi dorea cel mai mult transferul. fie ca sa scape de ei, fie pentru a incasa foarte multi bani prin vanzarea lor.

Marcovici (180 comentarii)  •  5 august 2014, 10:00

Acum almost un deceniu eram convins ca Scott Parker (vi-l mai amintiti?!) il va depasi pe Lampard. M-am inselat. Oricum, tradarea lui Parker este infinit mai mare (completa). El nu a tradat doar o echipa, a tradat fotbalul. Nu a fost doar inca o tanara speranta „ce promitea”, el chiar dovedea la inceput ca este peste un Lineker sau Bearsdley, un Barnes sau Ginola. Tradarea lui Parker a fost uitata, pentru ca nu a apucat sa fie masticata de masina de marketing. Poate doar Best il egaleaza, dar macar Best a triumfat inainte sa clacheze. Parker a clacat precoce. Lampard este un Ballack mai nervos. Nu tradeaza pe nimeni, doar isi incheie cariera la alta echipa, ca Dinu Cornel.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  5 august 2014, 10:31

si tot Parfumul discret al excelentei

Precum Villa, Lampard trebuia sa mearga in Down Under. Tunarii acuza cetatenii pe nedrept de lucruri necurate. O fi imprumutul o metoda de ocolire a deciziilor de Fair Play ale UEFA, dar in cazul asta consider ca Arsene Wenger e altul care sare calul. PSG e alta mincare de peste ? Lampard e la sfirsit de cariera, e al cetatenilor, trebuia sa ramina activ pina incepe campionatul american. Atit. Doar n-o sa-l trimita la Rapid.

Era o vreme cind apareau multe prostii. Tin minte ca am cumparat primul LP Men At Work, in necunostinta, la pachet ocazional cu ? (am uitat), caci era mai ieftin. A explodat de la primul sunet si a devenit unul din albumele mele preferate. Nu sint singurul care asociaza de atunci Down Under, care ar trebui sa insemne mai multe tinuturi, doar cu Australia.

Men At Work, Down Under
http://www.youtube.com/watch?v=XfR9iY5y94s

Vlad Pirvu (2 comentarii)  •  5 august 2014, 11:31

Domnule Paraschivescu, in prima instanta am rezonat cu ultimul paragraf si am dat castig de cauza articolului.
Apoi, constiinta a facut recurs si, dupa cum a devenit firesc in tara noastra, a castigat. Definitiv si irevocabil.

Ma voi ajuta de cele doua recente „tradari” de pe ruta BVB (al carui fan sunt) – Bayern Munchen: Goetze si Lewandowski.
Stim ca in ambele cazuri banul a fost factorul decisiv ce a stat la baza deciziei finale a jucatorilor. Cu toate acestea, Mario „se bucura” de un tratament preferential pe Westfalen, in comparatie cu Robert. De ce? Pai este foarte simplu.
Goetze a fost un produs al clubului, un simbol al noii generatii. El s-a declarat in nenumarate randuri atasat definitiv de Dortmund si „nu ar fi tradat niciodata Borussia pentru o rivala”. Ce a facut? A negociat in secret si a plecat miseleste, pe usa din dos, chiar inainte de finala UCL, care stim toti impotriva cui au jucat-o baietii lui Klopp.
De partea cealalta, Robert, si el idol pentru multi galbeni din tribune, a fost intotdeauna decent in declaratii. Niciodata nu s-a avantat in vorbe siropoase. A fost respectat, a stiut sa respecte. A anuntat transferul la Bayern din timp, iar lumea l-a inteles, chiar daca a frant si el niste inimi. Doar ca Lewandowski si-a facut datoria de fotbalist (stomatolog sau grafician) pentru Borussia si apoi si-a urmat cursul vietii.

Cred ca nici dumneavoastra nu v-ar fi placut daca Paltinisanu pleca, de buna voie, la finalul anilor 70, la UTA, sa zicem prin absurd. Sau sa luam un exemplu concret: din cate stiu, simpatizati cu Lazio. Dupa vreo 10 ani in tricoul lui Lazio, Favalli a jucat inca sase in Milano, altarnand rosul cu albastrul. Cum a(r fi) fost? (opinia suporterului, nu a gazetarului).

Vlad Pirvu (2 comentarii)  •  5 august 2014, 11:33

Alternand, nu altarnand. Scuze!

alex (15 comentarii)  •  5 august 2014, 13:44

Suporterul îi cere fotbalistului o mulţime de lucruri pe care nu le poate găsi înăuntrul propriei firi, de la talent la fidelitate şi de la curaj la scînteie. Şi vai de fotbalist dacă nu-i va împlini aşteptările.

Domnule Paraschivescu era de ajuns sa scrieti asta. Restul articolului este prea complicat pentru spargatorii de seminte si „ultrasii” de pe stadioane. Dupa logica lor, cand cineva te da afara pe usa, mai bine dormi in strada ca un caine decat sa te duci in alta casa care iti deschide usa, chiar daca provizoriu.

Meteahna acestor oameni e ca ei se duc pe stadioane pentru a-si varsa frustrarile, nu pentru jocul de fotbal in sine. Lampard a jucat PENTRU EI, sunt convins ca asa gandesc multi. Ei nu inteleg ca si la McDonald’s daca vinzi hamburgeri, o faci ca sa primesti un salariu. Asa si Lampard, a jucat unde era platit si a facut-o foarte bine ! NU a jucat pentru suporteri, a jucat pentru el, familia lui , pentru bani si pentru glorie ! Daca am lasa ipocrizia la o parte am observa asta mai usor.

Si mai e o chestie. In general suporterii de genul asta sunt in marea lor majoritatea niste oameni cu un iq minim. Ei se „hranesc” cu succesul unui jucator, se transpun in pielea lui, se identifica cu el, tocmai pentru a minimaliza insuccesul lor din viata reala.
Daca nevasta ii paraseste, la judecatorie sunt invocate culpele ambelor parti sau deja celebra expresie „diferente ireconciliabile”.
Daca Figo sau Lampard trec la alta echipa, sunt stigmatizati pe viata, numiti tradatori, li se arde tricoul in piata publica si eventual se confectioneaza o papusa voodoo.
Vorba aia, somnul ratiunii nastri monstri. Eee, aici putem sa o adaptam si sa zicem ca fotbalul naste (DIN PACATE) monstri !

Socrates (8 comentarii)  •  5 august 2014, 13:47

Interesanta speta atacata ! Problema se pune, ca de obicei, simplu:
1. nu cred ca Lampard prinde vreun joc titular; MUFC este la ora actuala o echipa „sudata”.
2. suporterii tuturor echipelor vor simti intotdeauna la fel fata de idolii lor candva in asemenea cazuri; pana la urma trebuie si ei sa se racoreasca strigand cuiva „tradatorule ! ”
3. are si el nevasta care mai doreste totusi cumparaturi in Londra chiar daca ajunge acolo in 3 ore cu trenul sau auto; asta nu inseamna ca la NY n-ar fi frumos !
ps: este interesant insa cum va fi „primit” de suporterii MUFC !

MUNTEANUL (10 comentarii)  •  5 august 2014, 14:37

„Suporterul îi cere fotbalistului o mulţime de lucruri pe care nu le poate găsi înăuntrul propriei firi…„ , INTRODUCEREA ASTA ESTE…CONCLUZIA !

Marius (3 comentarii)  •  6 august 2014, 7:41

Concluzia este suporterii trebuie doar sa incurajeze echipa, sa cotizeze la bugetul clubului prin bilete, abonamente si tricouri. In rest nu au nici un drept pentru ca au IQ mic. Mic in comparatie cu cine? Cu fotbalistii care castiga o gramada de bani degeaba?

Obiectiv (461 comentarii)  •  6 august 2014, 7:45

@ corvette59
Da, Lampard a fost si este un profesionist desavarsit si nu poate fi considerat un tradator, chiar daca va evolua cateva meciuri pentru City! La fel a fost si Scholes, un fotbalist extraordinar si o persoana de caracter, caruia ziaristii nu-i puteau gasi ceva blamabil!
Dupa Benfica, a urmat Monaco, o formatie care ia startul in noul sezon peste cateva zile; rezultatul (n-am vazut nici acest meci, fiind pe malul Dunarii) alimenteaza un pic scepticismul meu! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  6 august 2014, 7:58

@ Vlad Parvu
Aici s-a vorbit despre mari fotbalisti si despre „tradarile” lor; daca exemplul lui Goetze merge, ce cauta numele lui Lewandowski (un tip cu o tehnica la limita, dar cu plasament si talie) alaturi de celelalte?
A pus de multe ori latul sau capul la capatul unor actiuni elaborate de altii, dar omul este departe de a fi o vedeta; ce-i drept, i-au facut un pic de „reclama” aparatorii lui Real, insa n-are simtul masurii daca a ales sa mearga la Bayern, unde evolueaza Robben, Ribery, Muller, Schweinsteiger si Goetze. Daca ar fi ramas la BVB, ar fi continuat sa finalizeze actiunile lui Reus (un jucator pe care l-as dori la Arsenal) sau ale lui Aubameyang, in timp ce la Bayern sunt atatia care se pricep sa marcheze! Singurele sale oportunitati vor fi centrarile pe sus, unde pozitia si talia il avantajeaza!
Preconizez ca va da mai putine goluri decat Mandzukic… O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  6 august 2014, 8:13

@ Radu Paraschivescu
Sunt de acord cu cele scrise despre marele fotbalist care a fost si mai este inca Lampard, insa vreau sa abordez alt subiect!
M-am uitat ieri la postul care transmite meciurile de joi ale Astrei si Petrolului, insa subiectul predilect era tot…Steaua!
Ne-am bucurat sezonul trecut pentru accederea in Ch. League, insa contributia de substanta la clasamentul Romaniei au reprezentat-o cele 4 puncte pentru accederea in grupele respectivei competitii, nu cele stranse in preliminarii, play-off si meciurile din grupa!
Mentionez toate acestea in contextul in care se face comparatie (inclusiv la postul cu care colaborati in calitate de analist) intre jocul din sezonul trecut si cel de sub „bagheta” lui Galca; jocul este departe de a fi la nivelul exigentelor, dar rezultatele sunt mai bune decat in preliminariile (am inclus si „dubla” cu Legia, din play-off) sezonului trecut (2 victorii, 3 egaluri si o infrangere). Ca sa inchei subiectul, anul trecut m-au impresionat intr-o masura mai mare Astra (pentru punctele acumulate la debutul intr-o competitie europeana), Petrolul (care a invins la Arnhem) si, mai ales, Pandurii, pentru modul in care s-au impus la Braga, o formatie clar mai buna decat Vitesse sau Legia!
In rest, astept sa-mi povestiti despre Provence… O.

Comentează