Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Dunga, vară fierbinte

În tinereţea mea a rulat la TV serialul „Lunga vară fierbinte” În fotbal şi nu numai, naveta între „providenţial” şi „neisprăvit” e monedă curentă. Azi îmbraci haina eroului, mîine eşti o scursură. Azi te scalzi în glorie, mîine te îneci […]

luni, 28 iulie 2014, 8:41

În tinereţea mea a rulat la TV serialul „Lunga vară fierbinte”

În fotbal şi nu numai, naveta între „providenţial” şi „neisprăvit” e monedă curentă. Azi îmbraci haina eroului, mîine eşti o scursură. Azi te scalzi în glorie, mîine te îneci în lături. E o montagne-russe plină cu pasageri pentru care hrana zilei e incertitudinea. Ambrozia şi cucuta stau în cupe alăturate, despărţite de caloriile succesului. Iar dansul cu schimb de locuri în care adoratul devine libarcă şi invers a cuprins şi Brazilia. Şefii fotbalului de-aici au uns noua instanţă salvatoare, avînd grijă ca în prealabil să-şi extirpe memoria. Altfel, sînt greu de explicat motivele pentru care alesul a fost Carlos Dunga. Gilmar Rinaldi şi grupul lui de amici nu au dat, în serafica lor existenţă, peste vorba lui Santayana, după care oamenii care-şi uită trecutul sînt condamnaţi să-l repete.

Carlos Dunga s-a dovedit un închizător de nădejde şi un căpitan hotărît al Braziliei care a cîştigat Cupa Mondială din 1994. Acelaşi Carlos Dunga a fost un antrenor fără har, care a ratat ţinta la CM din 2010 după un şir de opţiuni care-au contrazis esenţa fotbalului brazilian. Cînd le servești oaspeţilor apă plată în loc de cocktail tropical, te poţi aştepta la mustăciri. „Nu vînd vise”, s-a disculpat Dunga deunăzi, înainte să aibă cineva timp să-l învinovăţească de ceva. Nimeni nu l-a bănuit pe Dunga de comerţ cu oniricul. Dimpotrivă, motivele de contestare ţin de fermitatea cu care Dunga a suprimat plăcerea jocului. În loc de cafea, Dunga a deschis punga cu nechezol şi a pretins extaz din partea asistenţei. Trist dribling, proaste consecinţe. Captivă a pavlovismului papilar, asistenţa a strîmbat din nas şi a mutat ceaşca mai departe, spre colţul mesei.

Scolari, zeul de la CM 2002, e acum sinonim cu eşecul. Dunga, eşecul de la CM 2010, e acum numele speranţei. Cum să-i spunem acestei reapariţii pe banca naţionalei? Dezinteres pentru trecut? Inadecvare? Numire pe pile? Încă nu e clar. Cert este că Dunga are de luptat întîi şi-ntîi cu propria imagine de-acum patru ani. Atunci el a făcut din Brazilia un detaşament de fotbal muncitoresc, din care ghiduşia şi exoticul au fost izgoniţi cu pietre. În prezent, i se dă pe mînă o echipă pe care s-o preschimbe în diamant şi instrument de vrăjire. Dunga trebuie să bată Europa şi Brazilia în lung şi-n lat ca să scoată la iveală ceva comparabil măcar pe departe cu garnitura din 2002. Şi ca să şteargă amintirea icoanelor de avarie Fred şi Jo. E de aşteptat în mod realist aşa ceva de la un om care a abordat CM din Africa de Sud lăsîndu-l acasă pe Ronaldinho?

Comentarii (68)Adaugă comentariu

bogdan a (49 comentarii)  •  28 iulie 2014, 10:58

Va astept articolele cum asteptam (prin anii 90) toata sapmanana meciul transmis din Serie A duminica de la 16.00 (parca de Pro TV).
Probabil ca, in opinia lor, Dunga seamana cu Low si de aceea l-au ales.
Mie Brazilia imi dadea senzatia, pana acum cativa ani, ca ar fi obtinut aceleasi rezultate si fara antrenor.
In ultimii ani, de cand aproape toti titularii joaca in Ch League si EPL sau Primera, pe busola lor se sterge tot mai mult azimutul spre instinct … raman doar tehnica si tactica. Unde unghiurile sunt trasate de antrenor.
Cred ca asta e problema principala a Braziliei, nu atat antrenorul. Pt ca si daca aduc un trio (Mou, Ferguson si Guardiola – si presupunand ca cei 3 s-ar intelege de minune :)) nu vor face faca unei Spanii din 2010 sau Germanii din 2014.
Aaa, parerea mea, bineinteles.

eu (1 comentarii)  •  28 iulie 2014, 11:08

aseara intro emisiune televizata,managerul sportiv al petrolului a zis clar ca a primit regulamentul pentru cupa ligii si se sta la 3 cartonase galbene…si cum in campionat si cupa romaniei se contabilizeaza si se sta la al 4-lea,al 7-lea,al 9 lea,al 10-lea,al 11-lea etc….se deduce clar ca sunt competitii complet separate campionatul si cupa romaniei,fata de cupa ligii…degeaba au fost ei informati ca poate juca cu Pechania.regulamentul este destul de explicit si nu e vorba de nicio interpretare.e negru pe alb

Socrates (8 comentarii)  •  28 iulie 2014, 11:24

OARE CHIAR NU SE MAI GASESTE UN TELE SANTANA IN TOATA BRAZILIA ?
SUNTEM CONDAMNATI LA FOTBALUL MULT PREA TACTICIZAT SI SARAC IN IMAGINATIE.

andrei33 (57 comentarii)  •  28 iulie 2014, 11:43

Salut Radu. Santayana a mai spus „only the dead have seen the end of the war.” Posibil ca nationala Braziliei, cum o stim noi, sa se incadreze scenariului. S-ar putea ca noi sa fim cei ramasi prinsi in paradigma joga bonito, in vreme ce brazilienii insisi sa-si fi dat seama ca in ultimii ani au avut loc transformari majore. La nationala Braziliei, mai mult ca oriunde, critica vizeaza selectia, mai precis ideea preconceputa ca Brazilia e un izvor nesecat de talente si plajele sunt pline de viitori Ronaldo, Ronaldinho sau chiar Dunga. Selectionerul Braziliei prin excelenta a fost mereu perceput nu ca un dirijor european cu veleitati de tactician de epoca napoleoniana, ci ca un demiurg care produce 11 perle apoi se aseaza comod lasandu-le sa se insire singure. Realitatea nu e pozie si ne arata ca fotbalul brazilian e in declin. Nu urmaresc competitia interna, nu stiu care sunt problemele acolo, insa constat in Europa ca nu mai sunt brazilienii de odinioara. Nu ai de unde sa culegi oameni decisivi de la cluburi de renume. Iar cine crede ca un selectioner brazilian isi poate permite sa selectioneze doar de pe plaja, e naiv. Exista si in Brazilia un algoritm politic care nu poate fi driblat. In concluzie, Radu, nu stiu cat de fierbinte e vara, insa eu ma intreb altceva: Où sont les brésiliens d’antan?

Geo Anti Limonada (3 comentarii)  •  28 iulie 2014, 12:29

Dom’le, precum v-am spus, nu va iert pentru cea mai mare escrocherie editorialistica a anului 2014 : imbecila carte a schizofrenicului dan alexe !!! Moralistii natiei liiceanu, dvs., dan c,mihailescu etc ati promovat cu nerusinare un gunoi de carte…
Repet ce v-am scris, am facut armata in 1989 la Arad si cei mari Nesimtiti si Golani nu erau ofiterii ci banatenii, iar pe doi dintre ei i-am pocnit la terminarea armatei…

Ce scarba mi-a fost de emisiunea de la tvr cu orasul Lugoj…

Bine v-a zis Radu Banciu, bateti toate recordurile la carti insipide, sunteti Sandru Brown al Romaniei… Macar Ilie Dobre e onest, dumneata esti un Escroc „intelectual”…

Sila si Scarba infinita !

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 iulie 2014, 12:53

@ Geo Anti Limonada

Va raspund doar ca sa va arat ca v-am citit postarea. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 iulie 2014, 12:58

@ bogdan a

Va multumesc. Va dau dreptate pana la un punct. E straniu insa ca Argentina are si ea destui jucatori in Premier League sau Primera, fara ca asta sa-i atace atat de grav esenta. Argentina a fost zgarcita, dar nu ridicola. Si cred ca, dincolo de amortirea instinctului de fotbalist la brazilieni, exista in continuare problema selectionerului. Si, evident, problema felului cum se face selectia, a criteriilor folosite. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 iulie 2014, 13:02

@ Socrates

Santana vine din romantismul rebel al fotbalului. In treizeci si doi de ani s-a schimbat intreaga lume, nu doar fotbalul brazilian. Poate ca e prea mult sa asteptam ivirea altui romantic plezirist (nici nu stiu dac-ar fi posibila), dar putem astepta o triere mai atenta a candidatilor la tricoul echipei nationale. Ma tem ca Scolari a cazut la testul reprezentativitatii. Fiindca e greu de acceptat ca Jo si Fred reprezinta Brazilia in fotbal. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 iulie 2014, 13:07

@ andrei33

Ii caut si eu, Andrei. Eram prea mic pentru Garrincha, dar i-am prins pe Tostao si Gerson, pe Francisco Marinho si Zico, pe Eder si Falcao, plus cei de dupa. La algoritmul politic recunosc ca nu m-am gandit, parandu-mi-se ca Brazilia nu e in Africa si nu se poate supune rigorilor din Camerunul anilor nouazeci, cand antrenorul Nepomniacii avea sustinerea presedintelui. Sigur, selectia nu se face pe Copacabana, dar Copacabana e un rezervor urias intr-o tara care bate zdravan mingea si in era Facebook-ului. Radu

corvette59 (172 comentarii)  •  28 iulie 2014, 13:42

Buna ziua ,maestre ! De acord ca Dunga n-ar fi prea potrivit la momentul actual ,dar puteti sa-mi spuneti un singur antrenor brazilian ,unul singur , care sa preia postul acum ? Numai daca s-ar inventa singur asa cum s-a inventat Saldanha . Cu un an inainte de Confederation Cup postul i-a fost oferit lui Arsene Wenger care ,bineinteles, a refuzat . Cele 6 milioane de dolari pe an oferiti de federatia lor nu se comparau cu cele 8 milioane de pounds de la Arsenal ,nu-i asa ? Au uitat ca au de-a face cu una dintre cele mai ascutite minti in ale businessului .
In opinia mea ,si nu numai, Dunga ar fi cel mai potrivit pentru a redresa Brazilia . De ce ? Stie meserie ,are experienta unui mondial pierdut,deci nu e in necunostiinta de cauza, are un exemplu graitor in Scollari cum sa NU selectioneze un lot cu mijlocasi defensivi in cadere de forma si ,cel mai important , are patru ani la dispozitie sa aduca Braziia unde ii e locul . Patru ani in care sa umble peste tot in Brazilia (il depling ) sa gaseasca „virful ” dorit si combinatia de echipa care sa-l duca linga Beckenbauer si Zagallo, adica in postura de jucator si antrenor cistigatori de cupe de aur. Caracter si vointa are !

Capcaunul (5 comentarii)  •  28 iulie 2014, 13:45

Cine uita istoria risca sa o repete ? Tot aud „maxima” ceasta de o viata-ntreaga (nu lunga doar treispatru) dar totusi riscam sa ramanem ancorati in trecut. E evindent la ce istorie fotbalistica are Brazilia poti sa zici „La trecutu-ti mare, mare viitor” dar sa nu ne hazardam. Brazilia naste fotbal in ghetouri si apoi trimite acele perle native, virgine la finisat in Europa. Geniile fotbalistice sunt asa cum sunt ele, au ceva poetic, au ceva ideatic, dar fotbalul de azi a devenit matematica. Mult prea multa matematica. Procente, statistici, traiectorii, probabilitati. Eu zic ca poezia momentan a murit , acum conteaza randamentul …de aici si Dunga selectioner. Germania scoate fotbalisti de travaliu, nascuti, si ii finiseaza tot in travaliu si elemente fixe. Vorbim de doua entitati cu material genetic diferit si care trebuie sa exceleze in modul impus doar de una dintre ele. Nu e rea ideea dar e ciudata pentru ca Dunga vrea sa faca o Brazilie nemteasca. E foarte greu. Proiectul asta va avea sanse de reusita ca si cel cu o echipa africanca – campiona mondiala. Alti visatori , dar nu frumosi si nu dedicati ca cei Latino-americani. Eu prefer o Brazilie ce pierde cu 7-1 in continuare dar care o sa dribleze si pe linia ei de poarta, bineinteles Fred si Jo n-au ce cauta nici la noi in echipa (Romania Piturciana) d-apoi in echipele lor Brazilia Filipina sau Brazilia Dungata 😛 Ziua Buna. Nu uitati Adevarta Brazilie nu o sa moara ! Veta nu e moarta , Veta se transforma .

MUNTEANUL (10 comentarii)  •  28 iulie 2014, 14:36

Sincer,nu l-aș schimba pe Scolari (cu Dunga)…..Brazilienii sunt latini,le trece repede, peste 3 luni au și uitat eșecul, la primul golazzo a lui Jo (sic!)…Scolari, probabil, a și tras concluziile despre cauza eșecului, e vulpe bătrână, inteligent, cu experiență, ar aborda (un pic) altfel, poate c-un ajutor la pregătirea motivațională,mentală, a jucătorilor…Consider presiunea enormă pusă de toată societatea braziliană (măcinată de frustrări sociale) ca principala cauză a eșecului….Prestația din dezastrul cu Germania este un argument, deși mulți au considerat că nemții au jucat formidabil…Dacă era competiția în altă țară, Brazilia juca finala și o câștiga…

Mx5 (31 comentarii)  •  28 iulie 2014, 15:06

Am impresia ca, spre deosebire de echipele nationale din europa, la nationala Braziliei antrenorul nu are un rol determinant, nu poate face prea mult (multe). Ba, as zice ca uneori poate chiar sa strice, mai ales cand are pe mana jucatori foarte valorosi. Jucatorii brazilieni trebuie lasati sa joace si sa faca ce stiu ei mai bine, desigur in anumite limite. Cand Brazilia „cea mare” a aparut pe lume, in 1958, cand a cucerit primul ei titlu (5-2 in finala Cu Suedia, tara organizatoare!), formatia de baza era (in sistemul WM):
Gilmar,
Djalma Santos, Belini, Nilton Santos
Zito, Orlando
Garincha, Didi, Vava, Pele, Zagalo.
Nu mai tin minte antrenoru (Pereira?), dar oare ce le-ar fi putut spune acesta, ce i-ar fi putut invata, mai mult decat stiau toti acesti jucatori magnifici? Desigur vremurile s-au schimbat, sistemele de asemenea, dar nationala Braziliei va avea la baza, intotdeauna, talentul jucatorilor ei unici si dorinta nebuna a cestora penttru spectacol!

Ilie (86 comentarii)  •  28 iulie 2014, 15:11

Postasem comentariul acesta unui articol precedent de-al dvs, dar finalemente gasesc ca e mai potrivit acestuia, pe care l-am descoperit ulterior.
Ceea ce i s-a intimplat Braziliei era previzibil de mult mult timp, si faptul ca nu s-a intimplat decit in 2014 este doar datorita unor masti. Imi detaliez afirmatia. Raul are radacini f timpurii. Poate suna incredibil, dar capatul radacinilor se situeaza tocmai in 1970. Cum ? In staful frumoasei echipe campioana mondiala a acelei editii, si-a facut atunci aparitia un personaj numit Alberto Pareira. Era un profesor de educatie fizica si sport, nu jucase fotbal niciodata. A intrat in staf ca asistentul unui asistent medical, la in jur de 30 de ani. Personaj carismatic si influent, a prins radacini in staf, iar apoi, treptat, in ‘lumea federatiei’. A fost prima etapa a ‘Braziliei 2014’. A doua etapa a constituit-o esecurile selectionatei din anii 80. Considerata cea mai buna Brazilie all-time, cu Falcao – Socrates – Eder – Zico, ea a esuat in fata Italiei (82) si respectiv Frantei (86). O privire mai atenta ar fi aratat ca, daca Italia a contralat Brazilia 82, Franta a eliminat-o in 86 cu un noroc chior, in ciuda talentelor ei. Aceste esecuri au fost f marcante in Brazilia si considerate datorate unui ritm si un stil de joc (jogo bonito) devenite depasite, prea tandre si inofensiv, daca nu prea romantice. Atunci s-au luat masuri politice radicale de ‘reorientare’a filozofiei jocului, la nivel de federatie. Orientarile in atentie si formare au fost, sub bagheta discreta dar din ce in ce mai influenta a lui Alberto Pareira, spre un joc mai fizic si, deci, considerat mai pragmatic. Pe atunci si-a facut aparitia prin staful Selecaõ-ei si un anumit Luis Felipe Scolari. Spre deosebire de Pareira, el jucase fotbal, la echipe de mina a 2-a sau a 3-a in Brazilia, ca stoper. Porecla sa era ‘picior de lemn’. A intrat deci in staf pe la finele anilor 80, pe linga sau sub aripa lui Pereira, impartind aceleasi idei si ‘valori’ fotbalistice : de terminat cu visatorii pe teren si de pregatit gladiatori. O a treia etapa in decaderea Braziliei a fost o prima masca, cea din 1994, cind a terminar campioana, cu Pareira la cirma. Schimbul de orientare era inceput de mult, insa nu se ajunsese la rezultate, viitorii jucatori altfel ‘educati’ erau in formare, pentru ca inainte de ei trebuiau formati formatorii. In 94 nu ‘noii’ jucatori au permis un nou titlu, ci mai degraba lipsa de concurenta, nivel (chiar daca ptr noi a fost turneul-turneurilor) si un anumit tandem Bebeto&Romario de exceptie. O a treia si ultima etapa spre situatia de zi a Braziliei a constituit-o o alta masca, cea din 2002, de data asta cu Scolari la cirma si Pareira director tehnic. Iarasi campioana. Iarasi prin lipsa de concurenta (Corea de sud si Turcia semifinaliste) si cu un 3R de exceptie : Ronaldo-Rivaldo-Ronaldihno, cam ultimii jucatori formati la ‘vechea scoala’. Vechea scoala tinea cont de o anumita cultura, bazata pe joc, pe ritm, pe talent si improvizatie. ‘Noua’ scoala era axata pe fizic si stiinta tehnico-tactica, ultima de inteles sub varianta Braziliana, pina nu erau reformatati de tactica europeana pentru cei ce ajungeau. (ca o mica precizare, nu sint nici eu adeptul unui joc prea ‘visator’, de inteles naiv, prin excluzivitate. Au si partea fizica sau stiinta tactica, a unei echipe sau a unui meci, farmecul lor. Insa una e ca musculezi un maestrul al mingei ptr a-l face competitiv, cum a fost cazul lui Ronaldihno si alta e sa inveti arta cu piciorul unui spartan. Una e posibila, alta .. mai rar)

Treptat au iesit in fata noile generatii, mai putin ‘visatori’ si vinduti bine in toate colturile lumii : Ramires, Luis Gustavo, Davis Luiz & co. Exit maestrii mingei. Asa s-a ajuns, pe nesimtite, in 2014 cind, dupa aflarea celor 4 semi-finaliste, ziarul L’Equipe facea prima pagina cu patru jucatori reprezentativi de la cele 4 echipe : Thomas Müller, Messi, Robben si .. David Luiz. Cautati intrusul ! Ce cauta David Luiz printre ceilalti trei ? Sa recunoastem ca pe cine altcineva sa fi pus ? Hulk, Oscar sau Fred ar fi fost penibili in comparatie cu ceilalti trei.

Iata deci cum s-a sabotat singura o natie, poate cea mai expresiva natie a fotbalului, prin prisma unor sfere de interese si influente, desigur cu tentaculele politice de rigoare, imposibil de stirpat. E important sa pui mai intii diagnosticul corect daca vrei sa ai apoi si un tratament pe masura. Explicatiile lui Pareira dupa semi-finala cu Germania au fost ca este ‘inexplicabil ceea ce s-a intimplat si, prin definitie, nu se poate explica ce nu este explicabil’. Astfel el s-a spalat pe miini. Scolari a fost demis, Pareira nu. Daca vor fi capabili la nivel de federatie sa reindrepte orientarea ‘filozofiei’ jocului se vor renaste alti Zico & Garrincha, daca nu se vor naste alti David Luiz & Fernandinho, buni de marcaj individual cu ‘dat la gioale’ lui James.
Personal, cunoscind putin mediul federativ si strinsa lui legatura cu politicul din Brazilia, nu sint optimist. Scolari a fost demis, dar restul de Jenei, Romei si Sandei ai Braziliei au ramas pe locuri binemersi. Doar n-or sa se dea singuri afara. Ca la noi, un pic altfel. Legatura strinsa cu politicul in Brazilia e dificila de expus aici in citeva rinduri, dar are multe asemanari la nivel de cumetrii cu cele mioritice. Doar ca o singura exemplificare, FIFA cere 8 stadioane ptr organizarea unui turneu final. Brazilia a facut 12, dintre care 7 noi ! Cind te gindesti ce mare tamtam s-a facut ptr constructia un stadion ca Stade de France sau noul Wembley, de imaginat ce inseamna 7 stadioane. Si cine credeti ca a profitat de pe urma acestor super proiecte / investitii publice ? Iar cei ce-l cunosc pe José Maria Marin si-ar da seama ca Nasu ar mai fi avut de la cine sa invete.
Felicitari si multumiri ptr articol, o deosebita placere in a-l citi, ca de obicei. Daca viata e facuta din placeri marunte, condeiul dvs face parte din ele.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 iulie 2014, 16:58

@ corvette59

Nu stiu daca o aparitie de tip Joao Saldanha ar mai fi posibila astazi. Mai degraba nu. Nu am un recensamant al optiunilor pentru banca Braziliei, dar ma gandesc, de pilda, la cineva de nivelul si prestanta lui Zico. A facut treaba buna in destule locuri unde a antrenat, stie meserie, a schimbat stilul de joc al Japoniei cu ani in urma. In ultima vreme, e-adevarat, a antrenat si echipe de nivel modest. Insa nu l-as fi readus pe Dunga. Si stiti motivul? Motivul se cheama Victor Piturca. A fost selectioner la Euro 2008, a ratat jalnic, a fost schimbat dupa un inceput de campanie europeana catastrofal, iar dupa ce inlocuitorul Razvan Lucescu a fost gasit necorespunzator, a fost readus pe post de agent al salvarii. Situatiile seamana neplacut pentru mine. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 iulie 2014, 17:01

Mx5

Antrenorul la care va ganditi era Vicente Feola. Nu stiu ce sa zic. Mi se pare imposibil sa faci abstractie sau sa minimalizezi rolul selectionerului chiar si cand e vorba de o trupa de superdotati (nu e cazul Braziliei de-acum). Daca o orchestra are treizeci de instrumentisti geniali, credeti ca vor canta impecabil fara un dirijor care sa-i armonizeze? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 iulie 2014, 17:03

@eu

Va gazduiesc punctul de vedere. Oricat as incerca, mi-e totusi imposibil sa vad vreo legatura intre postarea dvs. si continutul articolului. Sigur, Pecanha e brazilian, dar parca ar fi nevoie de ceva mai mult. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 iulie 2014, 17:10

@ MUNTEANUL

Daca le-ar fi spus cineva brazilienilor „Stim ca aveti de infruntat presiuni sociale uriase, va propunem sa mutam CM in Suedia”, toata suflarea braziliana s-ar fi revoltat: „Cum adica, n-am mai organizat CM de 64 de ani, ce-aveti cu noi, suntem de cinci ori campioni mondiali etc.” Nu cred ca presiunea strazii a facut Brazilia sa ia zece goluri in doua meciuri, ci altceva. Sincer, Dunga nu mi se pare o solutie. Evident, e posibil sa ma insel. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 iulie 2014, 17:18

@ Capcaunul

Ati observat multe driblinguri (pe linia portii sau nu) la nationala de azi a Braziliei? Daca da, ageri ochi aveti. Singurul care a tinut sus steagul fentei a fost Neymar. O Brazilie nemteasca e, desigur, imposibil de asamblat. Si e foarte bine ca-i asa. Ii doresc lui Dunga sa revina la elementele native ale fotbalului brazilian. Importurile de cultura fotbalistica sunt arme cu doua taisuri. E nevoie de oameni cu mare finete si tact pentru asemenea operatiuni. Spania a preluat bine din fotbalul olandez fiindca in fotbalul spaniol au lucrat multi olandezi. Nu vad filiere similare in Brazilia. R.P.

maistor kokir (3 comentarii)  •  28 iulie 2014, 17:20

brazilia are un mare handicap fatza de marile natiuni din europa, echipele de club din brazilia joaca in copa libertadores ,nu in champions league, e diferenta mare, binenteles multi brazilieni joaca la marile cluburi din europa, in champions league an de an ,dar ei nu vor avea niciodata scheletul nationalei format pe un club puternic,cum a fost cazul germaniei cu bayern munchen acum,sau al spaniei cu barcelona in 2010 , ca veni vorba e pt prima oara cand de 3 ori la rand,castiga mondialul o natiune europeana, asta dupa ce in trecut europa nu castiga niciodata un mondial disputat in afara batranului continent …

tavix (7 comentarii)  •  28 iulie 2014, 17:24

Buna ziua DOMNULE RP,

Am avut deosebita placere sa fiu ,intr-o zi ploioasa acum vreo 5-6 ani, la „Joc Secund” la o cafea si o tigara ( sau doua?) in compania dvs.Am dezbatut fotbalul „ab ovo” si am convenit amandoi ca dintr-un top 3 all-time nu puteau lipsi Brazilia ’70 si Ajax-ul ’71-73.
Brazilia a ajuns o umbra a ceea ce a fost. ’70-ul,’82-ul le-ar fi dat probabil de la 12 in sus. Ca e Dunga ( care mie unul nu mi-a placut ca jucator ,ca antrenor nici atat) sau altul , vor avea extrem de mult de tras. Pana deunazi consideram Brazilia ’74 ca fiind cea mai slaba echipa a lor, acum dupa acest CM mi-am reconsiderat total pozitia considerand-o pe aceea chiar bunicica.

P.S.1 Foarte pertinenta ,in opinia mea,analiza lui Ilie.
P.S.2 Faceti tot posibilul sa apara un volum semnat corvette’59.Este pacat sa nu ne bucuram si noi de impresiile Domniei Sale de la acest Mondial si nu numai.Este o persoana absolut REMARCABILA.
P.S.3 Daca va prinde vreo sambata in Tm,veniti in jurul pranzului la „Nora” unde intr-o atmosfera total destinsa se discuta numai fotbal.Va veti simti ,sunt convins,extrem de bine.

Cu respect

tavix (7 comentarii)  •  28 iulie 2014, 17:26

Au avut nevoie de 64 de ani sa uite acel 1-2.De cate sute vor avea nevoie sa uite acest 1-7?

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 iulie 2014, 17:27

@ Ilie

Va multumesc in numele tuturor participantilor la acest forum. A fost o incantare sa va citesc explicatiile. Si ma simt flatat de faptul ca articolele mele se numara printre placerile dvs. Simt nevoia sa adaug doar ca Brazilia din 1994 mai avea un Rai, un Leonardo, un Jorginho sau un Branco. R.P.

tavix (7 comentarii)  •  28 iulie 2014, 17:35

De ce atata moderare?

tavix (7 comentarii)  •  28 iulie 2014, 18:02

Buna ziua DOMNULE RP,

Am avut deosebita placere sa fiu ,intr-o zi ploioasa acum vreo 5-6 ani, la “Joc Secund” la o cafea si o tigara ( sau doua?) in compania dvs.Am dezbatut fotbalul “ab ovo” si am convenit amandoi ca dintr-un top 3 all-time nu puteau lipsi Brazilia ‘70 si Ajax-ul ‘71-73.
Brazilia a ajuns o umbra a ceea ce a fost. ‘70-ul,’82-ul le-ar fi dat probabil de la 12 in sus. Ca e Dunga ( care mie unul nu mi-a placut ca jucator ,ca antrenor nici atat) sau altul , vor avea extrem de mult de tras. Pana deunazi consideram Brazilia ‘74 ca fiind cea mai slaba echipa a lor, acum dupa acest CM mi-am reconsiderat total pozitia considerand-o pe aceea chiar bunicica.

P.S.1 Foarte pertinenta ,in opinia mea,analiza lui Ilie.
P.S.2 Faceti tot posibilul sa apara un volum semnat corvette’59.Este pacat sa nu ne bucuram si noi de impresiile Domniei Sale de la acest Mondial si nu numai.Este o persoana absolut REMARCABILA.

Cu deosebit respect

lute (42 comentarii)  •  28 iulie 2014, 19:22

ronaldinho implinise 30 de ani in 2010 si mai avea inca multe de dat fotbalului. putoarea de dunga nu-l suferea insa de pe vremea cand dintosul il servise cu craci la marele greu, asa ca l-a lasat acasa. dar, la ce generatie de truditori au brazilienii, poate fi antrenorul potrivit. pentru locul opt, bineinteles.
inteleg ca nu va place piturca. de acord, echipele lui joaca urat, dar lipsa jucatorilor de valoare este prima cauza. iar in 2008, la europene, a avut niste rezultate la care acum nici nu visam.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 iulie 2014, 21:34

@ Piturca si Dunga nu-mi plac din motive diferite. Despre rezultatele la Euro 2008: un 0-0 cu Franta lui Domenech (cel mai slab selectioner al Frantei) dupa cel mai urat meci al turneului, un 1-1 cu Italia lui Donadoni cu ajutor de la arbitru si un 0-2 cu echipa a doua a Olandei, care a vrut sa se lase batuta si n-a putut. Stiu ca Italia si Franta erau campioana si vicecampioana mondiala, insa intre 2006 si 2008 amandoua au cazut de sus. La Euro 2008 erau doua echipe de batut. Dovada? Doi ani mai tarziu, ambele s-au facut de ras la CM 2010, terminand pe ultimul loc in grupa. Franta a pierdut la Africa de Sud, Italia a facut egal cu Noua Zeelanda. R.P.

corvette59 (172 comentarii)  •  29 iulie 2014, 1:34

@ Mx5 ,
bine ales momentul ’58 . Vicente Feola venea sa faca o echipa dupa doua esecuri consecutive ,’50 si ’54 . Cum ? Si-a facut apararea . De atac nu-i pasa ,avea „perle” peste tot .A „inventat ” a doilea stoper, fundasul central de marcaj care in fazele de atac se transforma in inchizator ,iar in fazele de aparare juca la 4-5 metri in spatele liniei de fundasi ca „maturator”( Orlando ,sau Belini , cu schimbul ). In functie de adversar juca in sistemul 1-4-3-3 ( cu URSS ),sau 1-1-4-3-2 ( cu Franta ) ,iar in finala un clasic 1-4-2-4 . La mijloc ,deasemenea, a „inventatat” rolul „generalului „Didi ,un precursor al lui Cerezzo’82. Acesta provenea din interul dreapta retras pina in fata apararii avind rolul de a lega apararea de atac prin pase scurte ,sau lungi in functie de faza.Al treilea mijlocas provenea din retragerea unei extreme ,de regula Zagallo fiindca Garincha era „tamiie ” la miscari tactice. In acest fel Zito putea sa joace un fel de „libero” in fata fundasilor , post nemaiintilnit anterior si inventie 100% a lui Feola . Acestui „set up” ii trebuia un virf specific .Un virf fara tehnica ,dar cu un bun joc de cap si sut precis .L-a gasit dupa cautari indelungate . A fost criticat ca nu i-a chemat pe Leonidas ,Dada , Coutinho ,jucatori de o tehnica sclipitoare si cu recorduri fantastice in a inscrie goluri. L-a adus ,in schimb, pe Vava .Un fel de Muller’74,sau Muller 2014.Inainte de Suedia ’58 Vava era subiect de bancuri in Brazilia microbista .
Am afirmat anterior , o spun si acum, Brazilia ’58 a fost cea mai buna echipa a tuturor timpurilor ,iar Feola un antrenor a carui viziune si pricepere nu are egal ,un Edison al fotbalului. La momentul actual un nou Edison ar fi insuficient ,Brazilia are nevoie de un Tesla !

corvette59 (172 comentarii)  •  29 iulie 2014, 1:43

O anecdota celebra despre Vava ,virful atacului braziliaan ’58.
In vestiar ,inainte de partida cu URSS, cineva spune – haideti sa-i surprindem pe rusi. Vava – fara surprize mai, ei se asteapta sa piarda .

motanul incaltat (65 comentarii)  •  29 iulie 2014, 4:48

Sint doua aspecte pe care eu le vad: ori nu ai despre ce sa scrii si te bagi aiurea in seama ori este o paralela la aceeasi mentalitate proasta cu a Romanilor, de a-l aduce din nou pe Piturca la nationala , dupa ce ,cu putin timp abia scapasera de el……Daca e a 2-a varianta e clar pentru toata lumea ca stilul nostru de a conduce aduce ffff mult cu al Braziliei,adica fffff prost. Ca si tipul de capitalism adoptat—-cea mai nefericita varianta.Daca e vorba de prima varianta, atunci e pur si simplu o pierdere de timp sa studiem noi ce se intimpla cu Brazilia. Sau e doar o ocazie de a ride de unii la fel de incompetenti ca noi.

maximuspqr (31 comentarii)  •  29 iulie 2014, 7:58

Mi ar placea sa vad aceiasi patima, dragoste si suferinta si cind povestiti despre Nationala noastra. Brazilia cu Dunda , Romania cu 3.14turca, Munteanu sau Lupescu. Am citit in FHM un articol semnat de dumneavoastra. Felicitari! Urmeaza ‘Maimuta Carpatina’ , in sfirsit am reusit sa cumpar cartea.
Sa fiti sanatos!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iulie 2014, 8:41

@ motanul incaltat

E corecta prima varianta: nu am ce sa scriu si ma bag aiurea in seama. In cazul asta, n-am avut ce sa scriu despre Brazilia. In alte dati, n-o sa am ce sa scriu despre alte subiecte. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iulie 2014, 8:42

@ corvette59

Folositoare lamuririle despre cum s-a construit Brazilia ’58. Si, da, faina poanta lui Vava. Multumiri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iulie 2014, 8:46

@ maximuspqr

Va multumesc pentru investitia de timp, sper sa merite. Despre nationala Romaniei pot scrie la ora asta doar pe un ton trist, eventual ironic. Nationala Romaniei e consecinta viciilor de selectie la nivelul de jos, al copiilor, si totodata consecinta unor sforarii si complicitati profitabile pentru satelitii ei umani din ultimele doua decenii. R.P.

tavix (7 comentarii)  •  29 iulie 2014, 8:55

Your comment is awaiting moderation.Imi poate explica cineva DE CE???!!!

brod (20 comentarii)  •  29 iulie 2014, 9:09

au şi brazilienii piţurcii lor…

Mihai (1 comentarii)  •  29 iulie 2014, 9:16

D-le Paraschivescu,
Ceea ce a facut Dunga la CM 2010 a fost penibil: a privat o lume intreaga de bucuria de a-l vedea pe Ronaldinho. S-a repetat in 2014. Acum l-au adus din nou pe primul. Dupa cum bine ati observat, prea seamana a un episod de pe malurile dambovitene. Sa vedem daca or sa-l aleaga pe Dunga si a treia oara! De aceea, eu nu am putut sa tin cu Brazilia nici in 2010 si nici acum. Subscriu in totalitate si cu observatiile logice ale Dvs cu privire la grupa mortii din 2008. Am ascultat de zeci de ori cum un individ ne spune ca noi am facut egal cu campioana si vicecampioana mondiala. Eu doar atata stiu, Italia mereu dupa ce a fost campioana a fost trompeta(vezi 83). Iar un individ insipid isi bate joc de noi de aproape un deceniu. El, care a avut sansa si bulanul sa se strecoare in primul 11 al unei echipe de aur, unde era clar pe dinafara.
N-a invatat nimic de la colegii lui. In fine, cu individul asta suntem toti lamuriti, in afara de 1-2 care ii tin isonul cu n-avem jucatori etc etc. (poftim? Sanmartean, budescu, chipciu). Altceva nu avem noi de multa vreme. Un antrenor. Si se pare ca motivul pentru care refuzam sa ne luam un olandez, care sa ne invete sa jucam frumos(pierdem inca 2 calificari, nu-i nimic, ramanem cu chintesenta) este mult mai delicat si mai trist…Cred ca multi oameni de pe langa echipa, pe care acum ii stimam, s-ar opune cu vehementa unui selectioner strain care sa ia la lot doar pe criterii de fotbal. Ca nu o sa mai aiba ei access la ciolan. Trist dar adevarat. Nu mai dau nume acuma. Se pare ca e o lege a tacerii pe acolo pe langa echipa nationala. Daca vrei sa rozi, taci. Nu deschide gura. Nu spune lucrurilor pe nume(vezi mutu, radoi). De ce a plecat Loti de la nationala? De ce nu vrea R. Stefan sa vina? De ce a plecat Chivu asa devreme? E clar de ce. La asazisa noastra echipa, se intampla lucruri ciudate…Cand o sa scapam de mafia de acolo? Cum plangea contra in 2001 sau dorinel in 2003, acuma niste nulitati spun ca ei nu joaca pe salarii mai mici de 500K. Stati sa-l vedeti ca o sa fim torturati cu el din nou pentru 2016. De fapt, o sa fiti sau o sa fie…pentru eu refuz sa ma mai uit la aceste preliminarii. Dar dvs? Aveti rabdare sa mai urmariti inca un esec care e conturat dinainte de preliminarii? Mai bine jucam noi pe maidan. Nu mai vreau sa fiu pacalit inca o data de un nesimtit. Sau poate s-o fi vopsind? Nu cred totusi, pentru ca rar mi-a fost dat sa vad atat de multa nesimtire si rea vointa.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iulie 2014, 9:29

@ brod

Au, cum sa n-aiba. E adevarat ca au si cinci titluri mondiale. R.P.

iesean (1 comentarii)  •  29 iulie 2014, 10:10

vorba rrominului: ,,atat si-o dunga!” sincer, nu stiu ce aveti cu dunga..daca ar obtine un podium la prima competitie importanta, s-ar salva….

Obiectiv (461 comentarii)  •  29 iulie 2014, 13:41

@ Geo Anti Limonada
Dom’le, si eu am facut armata in Banat, si eu i-am considerat pe cei din jurul Caransebesului (frumos oras) aroganti/laudarosi, insa a-i introduce pe toti in aceeasi oala mi se pare stupid, nedrept! Faptul ca gazda noastra raspunde tuturor, indiferent de tonul postarilor, mi se pare tocmai o dovada de bun simt, de respect fata de cei ce-i citesc materialele, de responsabilitate si de asumare a celor scrise!
Daca vi se pare gunoi cartea respectiva, n-o cititi, n-o cumparati!
In fine, a-l parafraza pe Radu Banciu cand este vorba despre orice altceva decat ciclism/Marseille, mi se pare de foarte mare prost gust!

tavi525 (3 comentarii)  •  29 iulie 2014, 13:59

1

tavi57 (3 comentarii)  •  29 iulie 2014, 14:27

Buna ziua Maestre,

Am avut deosebita placere acu’ vreo 5-6 ani sa stau cu Domnia Voastra (la Joc Secund) la o cafea si la o tigara (sau doua). Am dezbatut fotbalul „ab ovo” si am cazut de acord ca dintr-un top 3 all time nu puteau lipsi Brazilia ’70 si Ajax-ul ’71-73 si ca Romania’70 a fost clar peste cea a lui Hagi.
Am considerat totdeauna ca Brazilia ’74 a fost cea mai slaba echipa a lor ,dar dupa acest CM am „reevaluat-o” considerand-o chiar bunicica.Probabil B’70 sau B’82 le-ar fi dat de la 12 in sus. Le-au trebuit 64 de ani sa „uite” acel 1-2,ma intreb de cate sute au nevoie sa faca uitat acest 1-7. Dunga nu mi-a placut nici ca jucator si cu atat mai putin ca antrenor. El sau altul vor avea viata lui „Gojgaru”.

P.S.1 Extrem de pertinenta,in opinia mea,analiza lui Ilie.
P.S.2 Incercati au(prin )toate mijloacele sa-l determinati pe corvette59 sa-si editeze impresiile de la acest CM ,si nu numai.Este o persoana cu adevarat REMARCABILA.

Va salut cu mult respect.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  29 iulie 2014, 18:02

Lupul Palid

Dunga a fost cel mai surprins de noua sansa. Piturca nu, el isi cunoaste valoarea.
Au fost din start contestati, dar si-au facut damblaua. Au lasat urme adinci.
Urmasii le-au continuat opera, au ajuns de toata jena caci n-au invatat nimic din greseli.
Catastrofele vin anuntate. Ai oameni care sa reactioneze, bine. Nu ai, ai luceferi.
La Londra, 2012, Mexic juca fotbal si invingea Brazilia lui Neymar cu 2-1. Brazilia a impresionat prin frizuri si descoperirea coasei. A fost pentru multi specialisti ca o repetitie generala pentru 2014.
Va imaginati, e ca si cum ne-ar bate Ungaria jucind fotbal.
Dunga a fost primul antrenor care a lasat 7 brazilieni in spatele mingii. Nu zice nimeni ca nu e bine, dar asta nu mai e Brazilia, unde toti vor sa cistige jucind frumos.

Noi ajungem mereu la ce ne doare, dar totusi aducerea in discutie a lui Piturca e fortata. Dunga a preluat Brazilia in perioada cind se dansa doar Samba la antrenamente, cind starurile faceau ce voiau iar de la echipele de club nu veneau vesti bune despre atitudinea acestora. Multi au inteles de ce-au fost ocoliti Ronaldinho, Adriano, … Apoi rezultatele n-au fost chiar rele. Fara cele doua trei chifle incasate de portar, cine stie ce-ar fi fost. A preferat ordine, jucatori cu atitudine, cu jocuri si in forma. Nu ai ce sa-i zici. Azi, dupa esecul usturator din 2014, e perceput ca un om cu personalitate, cu multe relatii in fotbalul international. Probabil au contat si cei doi ani petrecuti cu oarecare succes in Germania, desi eu cred ca acel succes e legat de colegul Giovane Elber. Daca a putut invata ceva, daca nu vrea sa fie expulzat, cred ca este totusi cea mai buna optiune. Nu e ca la noi unde doar Vadim Tudor isi permite sa se ia de Piturca. Va fi vai si amar de Dunga daca isi va permite azi sa faca doar ce vrea.

Altfel Piturca. A mizat si in al doilea mandat pe Pisica, Tamas, Goian, Rat, Cocis, Lazar, Mutu, fratii Nicolae. In echipa asta de desene animate nu-si puteau gasi locul decit Torje, Grozav, Marica si un Motan. De mentionat ca in 2008 Marica era in forma, era pentru mai toti o speranta. De mentionat ca in 22.03.2013, cind de fapt Ungaria ne-a batut cu 2 – 1, fara spectatori, cei mai in forma jucatori romani care jucau meci de meci foarte bine erau Tatarusanu, Latovlevici, Sanmartean, Chipciu si Rusescu. Evident ca asta i s-a parut suspect lui Piturca asa ca au intrat tot Tamas (singurul fundas dreapta de origine romana), Goian, Torje, Grozav, Stancu, Mutu caci Cocis, Florescu, Codrea, mitraliera Bratu si fratii Niculae erau de negasit. Nici mama lor nu stia pe unde s-au ratacit. Grav este ca pina la barajul cu Grecia plecau pentru filmari la Disneyland vedetele Tamas, Mutu, Bratu, … asa ca alaturi de pisici si motani trebuiau gasiti si cei dati disparuti.

Romania – Franta 0 -0, C E 9.6.2008,
Lobonz, Contra, Goian, Tamas, Rat, Nicolita, Cocis (min.63, Codrea), Radoi(min. 90, Dica), Chivu, Mutu (min.78, M.Niculae), D. Nicolaie

7.9.2008 Romania – Lituania 0-3

22.3.2013 Ungaria – Romania 2 -2

15.11.2013 Grecia – Romania 3 – 1
Lobont – Matel, Goian, Gardos, Rat – Bourceanu (min.75, Lazar), Cocis – Torje (min.75, Grozav), Stancu, Tanase (min.86, Maxim) – Marica. Tamas, Mutu, Bratu filmau la Disneyland. Dupa baraj, producatorii de desene animate, ie criza tata, care plateau din greu desenatori, au vrut sa ia toata echipa, cu Piti si Flocea cu tot, cu Nasu, Corleone, Stelea, Raducioiu, Iovan, Prunea, Belo, Bumbi, Lita. „Vinim pa loc daca ne dati malai si cite un camion adevarat cu claxon, ca da mici visam sa facem belea pa autostrada.“

PS1 pentru altii, Limonada e altu, nu ie mereu cum banuieste unii.
PS2 pentru DRP, vad la fel catastrofa din Elvetia, care nu anunta nimic bun, iar acel nimic la nimic a fost groaznic, o Monstra de cum doi antrenori isi pot bate joc de o echipa si de fotbal in general. Banel al nostru a sprintat tot meciul pina la 60-70 m, unde frina, nu primea mingea. Toate mingiile spre Mutu si D. Niculae care faceau figuratie, pierdeau absolut fiecare minge. Haos la mijloc, nici nu mai stiai directia de atac. Cocosii cu frica si mai mare, excesiv de prudenti, desi Contra si Rat erau jaloane, Goian si Tamas cadeau mai mereu cind dadea adversarul din fund iar Lobonz intrase din prima cu genunchiul in minge.
Pina atunci aveam obiceiul sa inregistrez meciuri si sa le revad in liniste acasa. Asta a fost meciul care mi-a stricat cheful. Groaznic. Tin minte ca am revazut pina si catastrofele cu Olanda, dar de acel nimic la nimic n-am avut chef pina azi.

ion c (4 comentarii)  •  29 iulie 2014, 19:11

@ #14 Ilie : Poate ar trebui sa scri o carte. Daca mai ai si alte capitole de aceeasi calitate, as citi-o cu placere.

Alter-Ego (7 comentarii)  •  29 iulie 2014, 22:01

Consider fascinanta sinteza istorica scrisa de dl Ilie. Imi permit totusi sa-i aduc un mic amendament, din postura unuia care isi aduce bine aminte de CM 2002 (singurul pe care l-am urmarit cap-coada) A fost , dupa parerea mea, ultimul mare campionat mondial, din punct de vedere al valorii participantilor. Korea a ajuns intr-adevar in semifinale ca tara gazda ,impinsa pana acolo de FIFA prin intermediul unor arbitraje absolut cretine , scotand in mod scandalos din competitie Italia si Spania ( italienilor li s-au anulat, daca-mi amintesc bine, 3 goluri perfect valabile (!!!)) Germania le-a curmat in cele din urma robotzeilor parcursul lor inept.
2002 a fost insa si anul ultimelor mari revelatii. Senegalul lui El Hadji si Metsu ,care a invins marea echipa a Frantei (fie ea si fara Zidane ) , si care a pierdut greu in sferturi in fata Turciei (semifinalista plina de merite). Japonia lui Nakata (cu Nakamura lasat acasa) , care a demonstrat faptul ca unii asiatici se pricep si la fotbal… Sau o echipa a Mexicului ceva mai daruita decat „revelatia” din 2014.
Brazilia si-a confirmat atunci statutul de favorita, jucand un fotbal de mare clasa . Dupa iesirea dintr-o grupa usoara, au urmat jocuri cu Belgia si o echipa a Angliei in care straluceau Owen si Beckham , aflati atunci la apogeul carierei.Chiar si cu un om in minus, (R.Carlos, eliminat aiurea)Brazilia a castigat meritat.
Au urmat Turcia si finala cu Germania-momentul de glorie al lui Ronaldo.
Dincolo de valoarea (certa ) a majoritatii adversarilor ,Brazilia a convins atunci prin joc -un ultim transfer reusit al minunilor de pe Copacabana pe dreptunghiul verde al unei competitii oficiale. Celor trei „R” din atacul magic li se alaturau si alti mari artisti ai balonului, ca Juninho Paulista, Denilson, Ricardinho sau Vampeta. Emulatia intru spectacol devenise atat de mare incat pana si Edmilson a incercat (si reusit) un gol senzational din foarfeca- foarte probabil golul carierei sale. Lui Cafu i se reprosa in acea vreme faptul ca , de pe postul de fundas dreapta, nu da la fel de multe goluri ca R. Carlos de pe stanga.
E adevarat ca in spatele tuturor acelor vrajitori care incantau tribunele , Brazilia reusise sa isi construiasca in sfarsit o defensiva redutabila , cu Lucio si Roque Junior distrugand cu succes cam tot ce ar fi putut ameninta poarta lui Marcos. In rarele ocazii cand nu a fost suficient, portarul si-a facut datoria.Urmarind atunci Brazilia, pot spune ca, de la primul meci, n-am avut dubii in legatura cu echipa care avea sa castige competitia.
Un ultim amanunt care mi-a ramas in memorie : inaintea acelui mondial , multa lume dadea ca favorita Argentina ,cu Batistuta ,Crespo, Veron ,Ortega,Samuel si ceilalti aproape incoronati campioni inaintea primului fluier. Ca intotdeauna dupa epoca Maradona, Argentina a fost si atunci o crunta dezamagire.

Marcovici (180 comentarii)  •  30 iulie 2014, 9:19

Un nou selecționer va face o noua Selecție, cu siguranță, fără Fred, Jo sau Fernandinho. Are de unde alege, mai ales din campionatul intern, tineri care încă nu au gustat berea europeană si vor sa plece din fanele. Consultați loturile lui Gremio, Santos sau Sao Paolo.

cpt.ahab (20 comentarii)  •  30 iulie 2014, 14:47

Dunga si „Tata” Martino! Hm! Doua tari producatoare de fotbalisti efervescenti date pe maini de calfe si zidari. Poate sunt cam drastic cu ex-antrenorul Barcei, dar prea mi-a umplut gatlejul de amar anul asta, vaduvind vitrina catalanilor cu aproape tot ce se putea vaduvi.
Dunga e un insipid cu ifos, care va crea o Brazilie, in mod logic, dupa chipul si asemanarea sa. Stranie alegere.

Marcovici (180 comentarii)  •  30 iulie 2014, 17:09

Romantismul a cam Apus in calcio. Câștiga meticulozitatea Saxonia.

corvette59 (172 comentarii)  •  31 iulie 2014, 5:11

@ tavi57 .
Va multumesc foarte mult pentru aprecierile exprimate !In decursul „lunii mondiale „am avut placerea sa constat ca postarile,sau comentariile mele au fost primite de cititori cu destula ingaduinta . Din pacate ,spun asta cu real regret, nu pot trimite gazetei nimic ce are de-a face cu Brazilia2014 .Am semnat cu ziarul „The Courier Mail „un contract in ce priveste exclusivitatea „jurnalului” meu,iar daca voi scrie o carte aceasta apartine editurii Angus, stapina ziarului respectiv .Acelasi lucru s-a intimplat si dupa Sud Africa 2010.Atunci nu am scris o carte,dar acum cred ca o voi face . Am 2 luni la dispozitie dupa ce se termina „serialul” in ziar.
@ Mihai Bulica
D-le ,d-ta ma surprinzi cu fiecare comentariu . Daca la inceput eram inclinat sa cred ca esti cam incoerent,acum imi dau seama ca,totusi,fructul d-tale are si coaja si miez .In alta ordine de idei ,Lupul Palid e mult mai adecvat decit chestia cu alinierea astrelor ,nu-i asa ?Ma mir de ce nu te contacteaza redactia ? Ar merita !Am citit articole ale „profesionistilor” GSP cu mult sub potentialul d-tale. Oricum ,un antitalent de calibrul lui Daniel Sendre n-ar suferi comparatie cu d-ta . Esti cu 11 clase mai sus !

corvette59 (172 comentarii)  •  31 iulie 2014, 6:31

@ obiectiv
Salut! Ai facut armata la Caransebes si-l gasesti oras frumos ! Corect ! Crezi ca oamenii de pe acolo, „gugulanii” ,sint aroganti si laudarosi . Iarasi corect !Asa-s banatenii de la sud de Rusca . Cei mai destepti ,cei mai frumosi,cei mai mai ! Intr-un cuvint ,atinsi de sindromul „cine mi-s io „. Ii cunosc bine ,aproape perfect . Tatal meu era dintr-un sat,Girbovat, de pe Valea Amajului unde mi-am petrecut multe vacante de vara. Desi veneam dintr-un oras mare ,Arad, vorbeam corect romaneste,aveam o cultura generala mult peste media satului,stiam cum sa folosesc furculita si cutitul ,eram considerat cam la baza piramidei lor. Ce sa-i faci,ei erau cei mai cei ! La fel cum oltenii se considera cei mai destepti .Ma rog ,nu intru acum in dezbatere despre nationalitatile conlocuitoare ale Romaniei .
D-le ti-am mai spus-o inainte,ti-o spun si acum. Nu-i baga in seama pe idioti .Ignorarea lor e cea mai crunta pedeapsa pe care le-o poti aplica .Nu se aplica D-lui RP .Dinsul este gazda si ,pe deasupra ,un DOMN care nu loveste sub centura !

Comentează