Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Inimile noastre toate

Cît de frumos e, de fapt, orizontul la Belo Horizonte?

Cum treci de o cumpănă, cum devii filozof. Se întîmplă şi după ce scapi dintr-un accident de maşină, şi după ce te desparţi de un prieten. Reflexul trestiei gînditoare e […]

luni, 30 iunie 2014, 12:23

Cît de frumos e, de fapt, orizontul la Belo Horizonte?

Cum treci de o cumpănă, cum devii filozof. Se întîmplă şi după ce scapi dintr-un accident de maşină, şi după ce te desparţi de un prieten. Reflexul trestiei gînditoare e acelaşi peste tot – în Sumatra unui tsunami, în Africa unui abuz tropical sau în Brazilia unui meci de fotbal. Sigur, cînd simţi că-ţi fuge covorul destinului de sub tălpi, adulmeci o infamie şi acuzi fără temei. Sub o formă sau alta, te întorci bombănind la vorba lui Schopenhauer: „Viaţa este o afacere care nu-şi acoperă costurile”. Însă după ce valul trece, încep pansamentele retorice,  mulţumirile şi privirile ridicate spre cer, pentru perierea unui sfînt binevoitor, a unei lumini care-a strălucit, a unui ochi care n-a uitat să vegheze.

„În inimă e loc pentru toate”. Aşa grăit-a nu Zarathustra, ci Júlio César după optimea de sîmbătă, cînd Chile a dat-o în bară la propriu şi Brazilia era s-o facă la figurat. Júlio César plîngea copios, cum fac copiii cînd dau în mintea bărbaţilor. Încerca să-şi dreseze vocea pentru un mesaj patetic („S-au întîmplat atîtea lucruri, numai Dumnezeu şi familia mea ştiu prin ce-am trecut”), dar mintea tocmai îi fusese săgetată de cîteva fulgere negre. Abia după ratarea lui Jara portarul s-a considerat absolvit de vina de-acum patru ani, cînd Olanda se cocoţase în sferturi pe boacănele lui. Plînsul său de după meci a însemnat exorcizarea unui rău care măcinase adînc, cicatrizarea unei răni ce refuzase să se închidă. Lacrimile nu sînt doar prologul suferinţei. Ele pot fi şi postfaţa unui tratat despre supravieţuire.

E de presupus că şi fostul atacant Robbie Rensenbrink a văzut meciul de sîmbătă. Ce va fi simţit el în minutul 120 nu-i greu de ghicit. Iar Pinilla a trăsnit bara Braziliei în cea din urmă clipă a optimilor, pe cînd el, Rensenbrink, a lovit-o în ultimul minut al finalei din 1978. Al unei finale pe care Olanda lui avea s-o piardă, după ce în finala din 1974 se înclinase tot în faţa gazdelor. Atunci, la Buenos Aires, s-a jucat pe 25 iunie, acum a fost 28. Diferenţa de trei zile nu dizolvă, ci mai degrabă întăreşte impresia că roata fotbalului se învîrte la fel ca a istoriei şi a vieţii. Exilat într-un Toronto care l-a expus judecăţilor pripite, Júlio César a renăscut alaltăieri, după ce un zeu complice i-a făcut cu ochiul. Nu se ştie cum se va învîrti roata de-acum încolo şi cît de repede va deconta portarul înlăcrimat norocul de la Belo Horizonte. Dar oricînd s-ar întîmpla asta, el a dat deja asigurări: „În inimă e loc pentru toate”. Aşa este. Inimile noastre strînse în jurul mingii o confirmă.

Comentarii (110)Adaugă comentariu

Marcovici (180 comentarii)  •  30 iunie 2014, 12:46

Julio Cesar este un portar mare. Unicul nevralgic este Fred, nu face parte din povestea asta. Fred joaca in alt film. Pacat… Cu atat mai bine insa pentru Tulipele neinvinse, care vor trece usor de Costa Rica si Argentina si se vor izbi de samba favelelor.
Sneijder. Huntelaar. ATAT!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 iunie 2014, 16:59

@ Marcovici

Julio Cesar iese din discutie, e unul dintre plusurile Braziliei. Langa Fred, la capitolul chixuri, as mai pune cativa: Ramires, Jo etc. Olanda trebuie sa ia oxigen de undeva. Aud ca sunt preturi bune in Costa Rica. R.P.

M (11 comentarii)  •  30 iunie 2014, 19:17

Important norcul asta. Poate chiar prea important. Pana acum din 4 optimi 3 s-au castigat cu noroc. Si asta pentu ca Uruguayul si-a cam consumat portia in meciul cu Italia.

Freddy RE (1 comentarii)  •  30 iunie 2014, 19:24

Singurul lucru non-perfect si reprosabil in acest articol este faptul ca autorul e (inca) suporterul Olandei. I dunno why, I dunno why…

maximuspqr (31 comentarii)  •  30 iunie 2014, 19:44

Frumos scris maestre, Juio Cesar chiar merita sa aiba si noroc, mexicanii au avut ghinion sa dea peste olandezi norocosi si valorosi etc.
Poti sa mi explici ce joaca Franta? Acum au dat gol….uffff, sper sa mai inscrie ca nu mai vreau prelungiri si in nici un caz echipe africane (nu am alte motive decit cele fotbalistice) Astept scrieri dupa intreceri fotbalistice , frumos le mai asterni. Indiferent cit de talentat esti, indiferent cit vin alb si dulce bei dupa cine stie ce desert, nu are cum sa nu ti piara inspiratia dupa”fotbalul” prestat de Nigeria, Algeria, Ghana si bineinteles Grecia.
Allez les Bleus!
Pace!

Obiectiv (461 comentarii)  •  30 iunie 2014, 20:16

maximuspqr:
Echipele africane au avut prestatii notabile si adversarelor lor, inclusiv „cocosilor”, nu le-a fost prea usor sa-i invinga!
Judecand dupa cele doua semifinale pierdute in anii ’80, francezii ar merita sa-si ia revansa in fata germanilor (care nu mai sunt ce-au fost, ca mentalitate)!

Obiectiv (461 comentarii)  •  30 iunie 2014, 20:18

Scuze, varianta corecta este: „…nu le-a fost prea usor sa le invinga…”

genu (110 comentarii)  •  30 iunie 2014, 21:26

Niciodata n-am pretins ca van Gaal e un antrenor modest. Din contra, chiar si trufia lui mi-e simpatica. E un gambler, cum bine ati punctat. In urma cu multi ani, antrena tot „nationala”, preliminarii de…nu mai tin minte ce. Adversara principala era Portugalia, care in tur invinsese Olanda in deplasare cu 2-0. In retur, la Lisabona, in minutul 80 e 2-0 pentru oaspeti, batavii fiind calificati. Trufasul van Gaal mai introduce un atacant voind sa-i umileasca pe lusitani si sa-si ia revansa. Rezultatul-2-2, iar olandezii raman acasa. Omul e un personaj de film, parca e scos din „Duelistii” lui Ridley Scott. Un adversar pe cinste, ca toti inzestratii cu memorie. Iar trufia sa e de nobil, nu de caporal frustrat. Un foarte bun constructor de echipe, problema sa, insa, e relatia cu jucatorii consacrati, nu stie sa-si apropie un vestiar de vedete. Prea autoritar si, poate, rigid.
Preferatul meu, insa, dintre antrenorii olandezi, e Guus Hiddink, un mercenar de tip Mr. Vincent(Harvey Keitel) din „Pulp fiction”. E ceva mai maleabil decat van Gaal si un foarte bun tactician. Pe unde a antrenat a avut numai rezultate foarte bune, e printre foarte putinii pe care Mourinho nu i-a umilit niciodata. Un fel de Tal pentru Bobby Fischer. Pe van Gaal, in finala Inter-Bayern din 2010, „specialul”, un trufas la fel de mare, l-a rapus foarte usor.
Nu-mi explic de ce o scoala de fotbal atat de valoroasa, cum e cea olandeza, da, totusi, atat de putini antrenori memorabili.
Sper ca Brazilia sa ia titlul, nu vreau sa fiu contemporanul unei tragedii precum cea din ’50. Nu e favorita mea-spre deosebire de trupa lui Santana din ’82, cea mai frumoasa echipa vazuta de mine, „selecao” de astazi e lipsita de har. S-a europenizat. Dar publicul si tara asta superba merita titlul-cand unul din cele mai mari aeroporturi al unui stat se cheama „Carlos Jobim”, e un indiciu ca locul are destin. S-ar putea ca cele cinci trofee mondiale sa fi reusit sa inventeze mandria nationala a acestei tari; al saselea, ar putea sa-i dea constiinta de mare putere.

Johnnyferus (1 comentarii)  •  30 iunie 2014, 21:51

Frumos scris, ca de obicei! Despre Mondialul din ’78 am aflat din cartea maestrului Ioan Chirila si am ramas impresionat de forta olandezilor de atunci. Dovedesc si acum ca, daca se porneste „portocala mecanica”, nu prea le sta nimeni in cale.
Totusi, eu propun o favorita surpriza la castigarea Mondialului: Franta. Nu stiu de ce, dar cotonogarii astia ai lui Deschamps, cu stilul ala agresiv si haotic, m-au impresionat mai mult decat ceilalti. Ce ziceti?

bogdan a (49 comentarii)  •  1 iulie 2014, 0:35

Brazilia are o dificultate legendara in a se impune in Copa America. Si cum pana acum la acest CM Brazilia a jucat o Minicopa America – cu Mexic, Chile, Camerunul desprins acu cateva ere din continentul sudamerican si exceptia numita Croatia lui Eduardo, plus Columbia care va sa vina – ma astept ca, odata facuta curatenie printre vecini si prieteni, sa abodeze cu alta viziune, claritate si calitate semifinala.
PS: Felicitari, Algeria ! Piturca are iar subiect de discutie!

corvette59 (64 comentarii)  •  1 iulie 2014, 2:37

Am ajuns la hotel după 8 ore si ceva de peripetii. Franța-Nigeria ,trafic pe traseul de întoarcere ,oprit intr-o piața sa vedem Germania-Algeria (era sa scriu RFG-Algeria) .N-am nici un chef de scris ! Revin dimineata . Sorry.

alexu (15 comentarii)  •  1 iulie 2014, 6:07

Domnule Paraschivescu, daca Brazilia a ajuns sa „stea” intr-un portar, e grav pentru ei. Julio Cesar e un portar foarte ok, dar nicidecum mare. Nu a fost si nici nu o sa fie vreodata, chit ca apara 4 penalty-uri in finala ca Helmuth. Defapt vorba aia, penalty-urile nu se apara, se rateaza. Drept dovada..chilienii. Daca nu o dadeau in bara, acum nu se mai vorbea de Julio si plansul lui copilaresc. Face parte din poezia fotbalului, il face parca mai uman si parca il mai smulge cateodata din ghearele banilor. Vedem ca si jucatorii sunt oameni ca noi, cu emotii, frici si suferinte. Tocmai asta iubim la sportul asta.
Dar strict dpdv fotbalisti, Brazilia e la pamant. Te apuca groaza cand compari ce echipa aveau in 2002, cand si rezervele de atunci erau peste titularii de acum. Brazilia anului 2014 are la mijloc niste „Bourceni” si in atac niste „Marici”. Adica unii cara pianul si ailalti, niste luceferi neintelesi ai fotbalului care marcheaza din an in paste dar totusi sunt titulari, chit ca joaca in liga judeteana.

Imi pare rau de Chile din simplu motiv ca Brazilia nu m-a facut sa-mi para rau de ea. Degeaba pui un jockeu de top pe un cal obisnuit, nu o sa-l faca pursange. Brazilia actuala e un calut care se vrea de top dar nu poate mai mult.

costel (1 comentarii)  •  1 iulie 2014, 8:10

in finala din 1978 (argentina – olanda 3-1 dupa prelungiri), un meci in care mario alberto kempes, pletosul, a fost omul meciului, rensembrink a tras in bara laterala (stanga jos, bara exterioara), in minutul 90, la 1-1; deci nu in 120, cum se intelege din articol…olanda luase atunci bataie in grupa de la scotia, mi se pare cu 3-2 si a avut in grupele semifinale, ca asa era atunci, un meci infernal cu germania (2-2), fiind condusa de doua ori si egaland cu noroc…

Obiectiv (461 comentarii)  •  1 iulie 2014, 9:40

Cu 5 titluri castigate, nu este cazul sa deplangem soarta Braziliei! Germania n-a castigat decat 3, Franta – 1, desi generatia anilor ’80 merita mult mai mult decat un titlu european; apropo de francezii de atunci (din 1982 si 1986): n-au fost cu nimic mai prejos decat germanii (finalisti in ambele ocazii) si decat mult laudatii artisti ai Braziliei, fata de acestia din urma nici macar pe plan estetic!
Olandezii au fost adevaratii perdanti (pana cum) ai turneelor finale; in afara de cele 3 finale, au mai avut o generatie exceptionala (Bergkamp, Overmars, Kluivert, Davids, Van der Saar, Rijkaard, Seedorf) care n-a obtinut rezultate pe masura!
Sa nu nu ne miram, asadar, daca acesti brazilieni fara geniu nu vor castiga (si sper sa fie chiar asa) titlul!

vasco (93 comentarii)  •  1 iulie 2014, 10:34

Cum impartim noi,pe aici pe site,dreptatea!?”Sa ia maica ” Brazilia titlul,ca e natiune saraca,are probleme…merita pentru ca un aeroport se cheama”Carlos Jobim”…eh,chestii dom’le!
E clar cea mai slaba echipa a Braziliei ever!Si nu va lua titlul,oricit o vor ajuta arbitrii!Sau norocul.Sper asta,desi e posibil sa se intimple altfel,FIFA are programele ei…Sa nu uitam Coreea de Sud si Japonia,trase de par,sa nu uitam Franta ’98,sa nu uitam Brazilia trasa de par patru ani mai tirziu,ca o compensatie…deci sa lasam patimile si sa ne bucuram de echipe frumoase,precum Mexic,Costa Rica ,Chile,care joaca cu gindul ca fotbalul e si pentru spectatori,nu doar pentru banii lui Blatter.

cineva (6 comentarii)  •  1 iulie 2014, 14:35

Am impresia ca Júlio César e mai iubit in Toronto decat sunt James Reimer si Jonathan Bernier. Prietenii sti de ce 😀

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:01

@ M

Norocul are importanta lui in oricare dintre ramificatiile vietii, prin urmare si in fotbal. Oricum, in optimile 5 si 6 invingatorul a avut in primul rand valoare si abia apoi noroc. Sigur, Franta trebuia sa joaca fara Matuidi dupa faultul acela oribil. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:03

@ maximuspqr

Multumesc. Asta e dopingul meu, desertul, n-am ce face. N-as vesteji nemilos Ghana, a aratat si lucruri frumoase. Nici Nigeria nu s-a prezentat rau cu Franta. Africanii platesc in continuare tribut naivitatii si candorilor tactice. De Grecia, in schimb (stiu ca suna meschin), ma bucur ca am scapat. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:09

@ genu

O, da, „Duelistii”, ce imagini si ce imagine. Cand am citit nuvela (destul de putin conradiana, dupa criteriile mele), am avut alte trairi decat la film. Harvey Keitel si acolo, cu Carradine, si in „Pulp Fiction”, mi se pare irezistibil si subtil pana si in bruschete, oricat de paradoxal suna. In ce priveste scoala olandeza de antrenori, s-ar putea ca statura lui Rinus Michels sa-i impovareze pe cei care au venit dupa el. Omul a lasat cu adevarat o mostenire. R.P.

victor L (69 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:13

De Grecia n-am scapat 😛 parca sintem in grupa pentru ioropene.
Glumesc, am inteles.
Dar, to(n)tusi, pe cine am fi putut noi bate? poate doar pe greci, ca revansa.
Pronostic pentru azi: Argentina si USA.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:13

@ alexu

Asta am spus si eu, ca Julio Cesar e unul dintre plusurile Braziliei la CM 2014. Nu l-am glorificat. Si aveti dreptate, faptul ca el se numara printre atuuri spune mult despre fata Braziliei. As spune ca al doilea atu e apararea, cu fundasi tarsiti in Europa, in meciur multe si grele. In fine, Neymar, care incepe sa aiba personalitate si sa decida, chit ca mi-e in continuare nesuferit. Visez de mult la o finala Brazilia-Olanda, dar, spre deosebire de Genu, daca o sa se ajunga aici, o sa fiu suporterul Olandei. Sigur, n-am voie sa zic „hop”, imi trebui mai intai viza de la Argentina, Belgia etc. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:15

Apropo de desert: daca sunt fructe, nicio problema! Daca sunt prajituri banale (chiar daca sunt facute ca la mama acasa), atunci e de rau!
Africanii, singurii care n-au avut proprii suporteri (in numar mare, la asta ma refer), n-au dezamagit, in afara de camerunezi, fireste! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:16

@ bogdan a.

In mod normal, Brazilia ar fi trebuit sa joace impotriva Spaniei in optimi si discursul multora s-ar fi schimbat. In locul ei (mai ales ca e spcialista in superstitii si semne ale destinului), as fi ingrijorat de dubla bafta de la finalul meciului cu Chile. Piturca, ziceti? Of, zau asa, mai lasati-l doua saptamani, va rog. O sa avem destul timp pentru el. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:16

@ bodgan a.

Corectez: „specialista” in loc de „spcialista”. Scuze. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:19

@ Obiectiv

E amuzant ca descoperim argumente si pentru o victorie finala, si pentru o infrangere a Braziliei. Recurgem, in functie de interes si conjunctura, la: traditie, repararea nedreptatilor de demult, conspiratii, contextualizare politica, agentii de pariuri etc. Franta de la CM din 1982 m-a fermecat aproape la fel de mult ca Brazilia, echipa pe care stiu ca nu o s-o mai vad niciodata reintrupata. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:20

Radu P.:
Sincer, nu-i vad pe brazilieni trecand de germani sau de francezi; va fi foarte greu si cu James Rodrigues…
Personal, as vrea o finala Franta-Olanda!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:22

@ vasco

Nu-mi face impresia ca impartim dreptatea, sa stiti. Fiecare dintre noi are favoriti, antipatii si pareri. Nimic mai firesc decat sa le dam contur – in fond, asta e ratiunea de-a fi a unui forum. Nici eu nu vad Brazilia ca pe o zana a competitiei, dar asta nu inseamna ca n-are sansa ei, dincolo de infierbantarile celor care vor reparatii pentru infrangerea din 1950. Eu tin cu Olanda, dar stiu ca si ea are hibe si limite. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:24

@ cineva

Nu-i deloc exclus sa fie asa cum spuneti. Daca va triumfa la CM, Julio Cesar nu va juca tontoroiul, ci Torontoiul. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:25

@ victor L

De greci nu scapa nimeni usor, s-a convins si Angela Merkel. Interesant pronostic. Credeti ca Belgia e de fapt o gogoasa? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:27

@ Obiectiv

Obiectiv va spun, e de rau. Prajituri, ciocolata, inghetata, torturi (accentul cum il doriti). Camerunezii, spun oameni avizati din lumea pariorilor, si-au regizat decesul pe bani buni. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:28

@ Obiectiv

Sa stiti ca e greu de conceput o finala europeana in Brazilia. Intotdeauna m-a interesat linia de demarcatie dintre posibil si probabil. R.P.

victor L (69 comentarii)  •  1 iulie 2014, 17:46

dle Paraschivescu, 25,
facuta de unii ziaristi; o nostalgie dupa „diavolii/dracii roşii”.
Dar e posibil sa ma insel.
Asa cum m-am inselat asupra unor echipe africane, ori Costa Rica. M-au impresionat.

Marcovici (180 comentarii)  •  1 iulie 2014, 20:59

Olanda are oxigen pe banca: Clasie a jucat prea putin, spre deloc. Oricum, e mai bun Centre Midfielder decat Kuyt (care a jucat o partida in grupa pe aceasta pozitie). Ar mai fi Depay. Iar entuziasmul costarican nu mai e de ajuns. Era haios sa fi avut un sfert comembolist Mexic vs. Costa Rica.

Obiectiv (461 comentarii)  •  1 iulie 2014, 21:42

Ce bine ca am mai citit ultimele postari, altfel as fi pariat… unidirectional si as fi pierdut aproape tot!
Favoritii (nu ai mei, cel putin nu toti) se impun greu, dar si acest fapt da culoare competitiei!
Ii astept pe belgieni, pregatindu-se deja pentru confruntarea cu argentinienii!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 22:57

@ victor L

Abia am venit de la emisiune, nu mi-e clar daca Belgia joaca bine sau nu. Am vazut prea putin. Ceata lui Scifo si Ceulemans pare totusi greu de egalat. Chiar si cea a lui Staelens, Nilis si Wilmots. Costa Rica are un portar care-a perpelit multe echipe in Primera. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 22:59

@ Obiectiv

S-ar putea ca van Gaal sa-l trimita pe Clasie pe teren in sfertul de finala. Depay a aratat deja ca are stofa, dar mi-e sa nu i se suie la cap. Olanda stie sa fie enervanta pentru oricine, aici van Gaal are mare dreptate. Uneori isi irita si suporterii. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 iulie 2014, 23:00

@ Obiectiv

Nu ziceti hop, americanii nu sunt ageamii, dimpotriva. Belgia ramane favorita, dar am din nou impresia (din cat am vazut, plus Argentina-Elvetia) ca asist la un fotbal de supravietuire. R.P.

victor L (69 comentarii)  •  2 iulie 2014, 0:32

Daca-i marti, e Belgia.
Dar un meci f. frumos.
Victorie meritata. totusi.

genu (110 comentarii)  •  2 iulie 2014, 2:38

Salvador de Bahia a dat cel mai frumos meci al „Mondialului”. De pana acum. Un meci care face trecerea de la aperitivul indigest, cu prea multe echipe mici odihnite, la felul doi clasic. A mai ramas ca doar Costa Rica sa ne faca o reverenta si sa plece acasa.
Salvador de Bahia e resedinta celui mai interesant om pe care l-am intalnit in viata mea-don Atico Villas Boas da Mota. Sper ca mai traieste-ar trebui sa aiba vreo 85 de ani acum. Pe la sfarsitul anilor ’90 ne-am imprietenit. Coup de foudre. A stat in Bucuresti doi ani-fusese atras de Romania datorita unui vecin, evreu cu origini romanesti, care-si invata copiii romana. Doar de dragul acelei memorii de somon pe care o poseda foarte multi fii ai lui Israel. Don Atico, tip de stanga, dar nu radical, a aflat de la vecin ceva detalii despre tara noastra si a fost fascinat de faptul ca romanii…n-au cucerit pe nimeni. Cu energie si temperament de gambler de mare clasa, a desantat la Bucuresti. Nu iubea fotbalul, nu-l intelegea deloc, lucru straniu pentru un brazilian-imi spunea ca acest joc e o tragedie pentru tara lui, care se „inchide” in timpul meciurilor importante. Era un burghez rafinat, profesor universitar, foarte preocupat de problemele sociale din Brazilia si de oriunde. Despre noi imi spunea ca suntem oameni foarte putin transparenti, foarte tristi si ca avem un stat lipsit de cea mai elementara compasiune. De asta, de cate ori mergeam sa luam masa la restaurant, voia sa asculte muzica lautareasca cantata de tigani, pe care ii iubea pentru spiritul lor frust. Odata am ascultat-o si pe Maria Tanase- a ramas siderat minute in sir, iar apoi m-a intrebat ce inseamna cuvantul „jale”, „zale”, cum spunea el. Asta retinuse din cantecul acela si-mi spunea ca trebuie sa fie un cuvant teribil. Ce ureche de catel al pamantului avea acest om!
Vazand acest meci extraordinar, mi-am dat seama de ce echipa nationala a Romaniei are un joc atat de urat, de flasc. Pentru ca, dincolo de toate, suntem o tara foarte trista, asa cum spunea don Atico. Tara in care nimeni nu crede in nimic. Smecheria si proasta crestere, promovate la rang de virtute timp de generatii, ne-au ucis spiritul.
Lukaku si schema de la lovitura libera a americanilor m-au incantat. Cele mai bine pregatite fizic echipe de la „Mondial”. Un regal.
Cand a plecat din Romania, don Atico a luat cu el peste 2000 de carti in romana. L-am intrebat ce i-a placut cel mai mult din literatura noastra, iar el mi-a raspuns fara sa clipeasca: Agarbiceanu.

genu (110 comentarii)  •  2 iulie 2014, 3:20

Iertare pentru cele cateva greseli. Si pentru „felierea” proasta a randurilor de mai sus. Va multumesc

Obiectiv (461 comentarii)  •  2 iulie 2014, 6:58

Radu Paraschivescu:
Totusi, Belgia s-a impus mai clar decat arat scorul; fara Howard, yankeii si-ar fi anticipat plecare cu cateva zeci de minute!
Cu sau fara Clasie din primul minut, sper ca Olanda isi va continua marsul (macar) spre finala!

Obiectiv (461 comentarii)  •  2 iulie 2014, 7:03

Genu:
Doua concluzii, dupa cele scrise de dumneavoastra cava mai sus:
1. don Atico avea dreptate, suntem un popor trist si politicienii n-au pic de compasiune;
2. aveti tangente cu mediul universitar, ceea ce se vede dupa „scriitura”, dar si dupa cele povestite.

Obiectiv (461 comentarii)  •  2 iulie 2014, 7:06

Radu P.:
Emisiunea la care va referiti mai sus este pe Digi 24, lunea? Va rog sa-mi precizati cu exactitate ora!

corvette59 (172 comentarii)  •  2 iulie 2014, 10:00

Inca doua saptamini si sint acasa ! Nimic nu oboseste mai mult decit zborurile aproape zilnice . Noroc ca sint relativ scurte ,altfel m-as imbolnavi de DVT . Optimile le-am inceput la Rio cu Uruguay – Columbia.Invingator meritat ! S-a vazut clar ca Tabarez nu are plan B ( fara Suarez ). Spre regretul meu presimt ca J Rodriguez va fi viitorul „flop” al Realului ,Realul care vrea sa scape de Di Maria !
A doua zi dis de dimineata in avion si la Fortaleza .De la aeroport direct la stadion sa vedem Olanda-Mexic . Impresonat de Robben pe rol de Jumpin’ Jack Flash . Se zice ca FIFA ii da doua meciuri suspendare ! I’d like to see that ! Probabil dupa WC in caz de recidiva . Dupa meci din nou la aeroport si aterizam la Brasilia pentru meciul de a doua zi Franta -Nigeria .Prima noapte in Brazilia cu somn neintrerupt de la 10 a 8 .
Franta se arata o pretendenta serioasa . Are si cu ce !
Dupa meci zburam la Sao Paulo pt Argentina -Elvetia . Ei bine , daca Messi nu da gol face unul ! Mina de aur baiatul asta .In opinia mea, omul meciului Di Maria ! Ce o fi in capul lui Don Florentino de vrea sa-l vinda ? E bine ,totusi, ca am scapat de gasca hispano-balcanica a lui Her Hitzfeld .
Nu stiu cum se face ,dar intotdeauna am biete la meciurie de la prinz . Pentru sferturi am „tras” Franta -Germania si Argentina -Belgia . Asta inseamna iarasi take away lunch in cutie dat pe avion si mincat in autocar in drum spre stadion !
In ziarele braziiene si nu numai se dau niste transferuri demne de baronul von Munchausen !

Obiectiv (461 comentarii)  •  2 iulie 2014, 11:34

corvette59:
Te invidiez pentru posibilitatea de a urmari meciuri importante in Brazilia, si asta din doua motive:
1. n-am vazut inca pe viu meciuri ale CM;
2. n-am vizitat decat 2 continente – Europa si Asia (Mica).
Pe de alta parte, in domeniul fotbalului, observ ca, in afara de Arsenal, avem opinii diferite, mai ales in legatura cu Olanda si sud-americanii (pe care nu-i prea suport, din ratiuni ce tin de aroganta si de suficienta).

genu (110 comentarii)  •  2 iulie 2014, 15:56

Obiectiv:
Stimate domn, romanii, in mare, se dau in vant dupa doua profesii-politist sau infractor. Ambele avand legatura cu statul. De aici si marea tevatura vis a vis de romii care, chipurile, ii fac de rusine pe romanii care se preumbla prin cele strainataturi. Chestia e ca aia sunt pe cont propriu, adica neinregimentati. Ceea ce nu e deloc bine.
Va pot asigura ca nu fac parte din cele doua categorii de mai sus. Nici rom nu sunt. Desi, privind filmele lui Kusturica, ma apuca asa un regret cateodata…

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 iulie 2014, 16:13

@ victor L

Am impresia ca a mai fost o data marti si a fost Belgia la CM din 2014. Frumos de tot meciul – cel putin cat am vazut din el. Howard a avut de lucru cat toti ceilalti portari la un loc. Bravo ambelor echipe. Mi s-a parut supranatural cum au alergat in prelungiri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 iulie 2014, 16:19

@ genu

Va multumesc pentru poveste si pentru personajul ei ispititor. In jurul lui ar putea creste o carte. Agarbiceanu? Iata intr-adevar o optiune de comentat. Cat despre observatiile lui don Atico, chapeau. Ureche, nas si ochi de pradator fin, subtil. Belgia-SUA a fost, aveti dreptate, un meci exuberant si cinstit. In sfarsit am vazut Belgia din reclame, cu fantezie, variatie si viteza. Americanii merita la randul lor aplauze, au fost buni si generosi. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 iulie 2014, 16:23

@ Obiectiv

Da, Tim Howard i-a salvat de un scor urat de tot, fara discutie. Meci strasnic, oricum. M-a tinut captiv, cu toata oboseala unei zile pline. Cum spuneam, simt ca-l vom vedea pe Clasie in locul lui De Jong. Insotesc mai departe Olanda cu incurajarile mele, desi e si ea fisurabila. Emisiunea la care fusesem era la Digi Sport, unde nu am zile si ore batute in cuie – ma duc cand e nevoie de mine. Pastilele de literatura si de limba romana sunt difuzate pe Digi 24 – una sambata intre 19.55 si 20.00, cealalta duminica la aceeasi ora. Multumiri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 iulie 2014, 16:28

@ corvette59

Chiar ma intrebam ce faceti, unde sunteti si ce vedeti. Bine v-am regasit. Spuneti-mi, va rog, de unde luati atata rezistenta si energie. Ati tras lozuri foarte mari la Franta-Germania si Argentina-Belgia, se pare ca aici vor fi marile inclestari. Despre James Rodriguez nu stiu ce sa zic. A fost seducator cu Uruguay (o deceptie crunta), insa in grupa nu mi s-a parut cea mai mare lumina a CM. E tanar si tehnic, sigur, dar nu stiu daca are o cultura a fotbalului care sa-l apropie de Ozil, Robben sau – o sa radeti – Witsel. De vazut. R.P.

Comentează