Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Piccola, ma non fragile

Cînd „gli azzurrii” şi „La Celesta” stau faţă în faţă, situaţia e albastră. La propriu. Va fi şi la final, dar la figurat şi doar pentru una dintre combatante. Pînă la pauză, Italia joacă fotbalul de narcoză care-i iese perfect. […]

marți, 24 iunie 2014, 8:37

Cînd „gli azzurrii” şi „La Celesta” stau faţă în faţă, situaţia e albastră. La propriu. Va fi şi la final, dar la figurat şi doar pentru una dintre combatante. Pînă la pauză, Italia joacă fotbalul de narcoză care-i iese perfect. Sigur, apar şi surprize. De pildă, Chiellini e de două ori parte vătămată. În rest, Verratti, Dermian şi ceilalţi nu-şi aleg mijloacele: faultează, fac henţuri, asfixiază formele de viaţă de pe teren. Immobile îşi merită numele: nu mişcă. Pirlo bate bine o lovitură liberă, Buffon are două parade în trei secunde, Verratti şerpuieşte de două ori, iar Balotelli confirmă că are un joc de cap mai bun decît capul. Dincolo, Uruguayul se sprijină pe Rodriguez, Godín şi Arevalo Rios. Cavani stă la cutie, iar pistolarului Suárez o mînă poznaşă îi mută ţintele chiar în clipa apăsării pe trăgaci. La pauză  e clar: Italia a jucat în logica binelui imediat, pentru o calificare seacă.

Fiecare soldat are în raniţă bastonul de mareşal, ştim de la Napoleon. De la Italia şi Uruguay aflăm că fiecare fotbalist are în jambiere cuţitul de măcelărie. Se intră tare. Peste meci pluteşte amintirea unui 0-0 făcut de cele două echipe în 1970, în Mexic. Rodriguez (un-doi cu Suárez) sfîşie plasa ţesută de fundaşi, dar lasă Italia în viaţă. O scufundă în schimb Marchisio, eliminat după un fault mizerabil. Italia începe să cedeze. Buffon scoate  în faţa lui Suárez şi împrospătează perfuziile Italiei. Arbitrul nu vede o dublă golănie Suárez-Chiellini, după care ultimul îşi arată lumii umărul vaccinat de uruguayan. În minutul 81, după golul lui Godín (a cîta apariţie salvatoare a fundaşului-atacant?), creierii italienilor sînt prăjiţi de o cifră care arde din calendar: tot pe 24 iunie, dar în 2010, Italia părăsea CM după o înfrîngere cu Slovacia. Ea pleacă acasă şi acum. Cu un egal, ar fi schimbat imnul în „Prandelli d’Italia”. Aşa, îi comandă lui Drupi o piesă dedicată Uruguayului. Titlul? Cel din titlu.

Comentarii (181)Adaugă comentariu

lute (42 comentarii)  •  25 iunie 2014, 20:43

imnul e într-adevăr superb. la un moment dat îl știam pe de rost, că li se tot cânta lui valentino rossi și schumacher, aflat la ferrari. vremuri…

Obiectiv (461 comentarii)  •  25 iunie 2014, 21:03

Scuze, n-am mai verificat afirmatia cu cele 2 goluri; oricum, atunci, brazilienii erau preocupati sa dea un gol in plus fata de adversar!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  25 iunie 2014, 21:09

@ Obiectiv

Si il dadeau, fara discutie. Daca nu doua. Daca nu trei (a se vedea finala cu Italia). R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  25 iunie 2014, 21:11

@ lute

O sa fac la un moment dat un campionat al imnurilor, un campionat doar al meu. Cu optimi, sferturi, semifinale si finala. Vad Scotia cu sanse mari la titlul mondial, cu al ei „Flower of Scotland”. R.P.

Capcanul (5 comentarii)  •  25 iunie 2014, 22:13

Nea Radule ….cu toate scuzele de rigoare (dupa 1 L de vina alb , dar sec sec ) Brazilia are imnul cel mai …cal mai latin , mai fotbalistic mai , mai zgarmanitor. Nu uit …2002 Roberto Carlos cantand imnul. Buffon si Pirlo (imi place Pirlo dar pana la un punct) cu ochii lor albastrii, poate mai albastrii ca Adriatica nu au forta si carisma unui metis de acolo din albia Amazonului. Aluviunile Amazonului carate de sus din Anzi si fermantate cu sange aprig, latin si harjonit de enshpe razboaie (fanfaroane, mandre, inutile, egoiste) de european parca urla mai bine furia si dorinta de a trai boem, scurt si exploziv. In concluzie No 1 ca imnuri Brazilia , No 2 ….eu zic Irlanda si pe 3 bagam Scotia, ca sa nu te superi pe mine maestre. O seara buna .

Marcovici (180 comentarii)  •  25 iunie 2014, 23:36

Francezii ar face bine sa nu se menajeze (si) cu urmasii lui Okocha, pentru a prinde pasarea nemteasca de pe gardul mondial.

io (4 comentarii)  •  26 iunie 2014, 0:34

Dreptatea mea, dreptatea dumneavoastra nu inseamna nimic pana la urma, arbitrul e cel care decine.

Toate cele bune si la cat mai multe articole intrigante!

kappa (1 comentarii)  •  26 iunie 2014, 0:59

Conteaza foarte mult unghiul din care e vazuta faza penaltiului acordat lui Samaras. Pe linkul de mai jos exista doua videouri: in primul video (unghiul nu ajuta mult) pare ca Samaras da cu piciorul in pamant, nu se vede urma de fault. In al doilea video, urmarit pana la capat, se vede clar cum Sio i-a pus piedica lui Samaras exact in momentul in care grecul urma sa suteze. Penalti clar.

http://metro.co.uk/2014/06/24/did-greece-striker-georgios-samaras-dive-to-dump-ivory-coast-out-of-world-cup-4774697/

corvette59 (172 comentarii)  •  26 iunie 2014, 1:10

A propos de imnuri d-e RP . Chiar va place imnul Scotiei ? Eu il consider arid ca si landscape-ul tarii ,zgircit in armonii de parca ar fi fost compus de un …scotian,nu-i asa ? Cum o fi cistigat concursul de selectie in fata lui „Boney ” idee n-am . Miscator si mobilizator acesta iti da fiori , mai ales cintat de galeria lui Rangers care l-a adoptat .Personal ,eu sint incintat de imnul …Olandei . Si ,bineinteles de „Advance Australia Fair „.

gery76 (25 comentarii)  •  26 iunie 2014, 2:23

-Observ ca foarte putini dintre comentatori crediteaza cu sanse reale Germania[recunosc sunt un mare fan al lor inca din ’82],insa din punctul meu de vedere este cea mai completa echipa de la mondial,cu un singur punct totusi vulnerabil si anume apararea.

-Din punctul meu de vedere Germania este singura echipa din Europa momentan care nu joaca in functie de ce si cum joaca adversarul ,ci incearca sa-si impuna tactica lor ,evident in functie de forma de moment a propriilor jucatori.

-Mi-as dori din tot sufletul ca una dintre Germania sau Olanda sa castige titlul mondial si sa demonstreze ca adevaratul FOTBAL SE JOACA IN EUROPA!!!!!!

genu (110 comentarii)  •  26 iunie 2014, 2:26

E multa lume pe-aici tracasata de ploi mici si zaduf de Slobozia. Dar lipsita de cultura fotbalistica minimala. Sunt oameni care, probabil, vad foarte multe meciuri pe an, dar nu inteleg nimic din acest fenomen.
Am stat de multe ori de vorba despre fotbal cu persoane din alte tari. Occidentali. Observi cu mare placere cate cunostinte de tactica au, cate amanunte semnificative savureaza intr-o partida. Iar memoria e intotdeauna la remorca melancoliei, nu a ranchiunei vesnic ulcerate. La noi e o brambureala umorala de nedescris. Afara de „ala-i misto” si „celalalt naspa”, argumentele lipsesc aproape cu desavarsire. Ca la actorii aceia lipsiti de talent, care in „civilie” iti asalteaza masa cu bancuri stupide si cu narcisismul lor vesnic neconsolat, iar pe scena urla de le plesnesc plamanii si se agita ca un pendul stricat.
Televiziunile, cu foarte rare exceptii, invita numai fotbalisti agramati, cu fruntea de doua degete, care-si debiteaza cele cateva fraze cliseu. Moderatorii, daca nu sunt calofili inveterati, cauta senzationalul de duzina pana la saturatie. Asa s-a ajuns ca Andrei Vochin sa ajunga specatorul unor neaveniti guresi, interventiile sale fiind mereu impinse catre momentul publicitar.
Foarte rar mi-a fost dat sa vad cu adevarat o emisiune sportiva care sa vina si cu ceva idei. Tin minte cateva interviuri cu Olaroiu sau Dan Petrescu, tipi intr-adevar cerebrali si conectati la valorile civilizatiei fotbalistice. In rest, perpetuam pe post de intelectuali ai fotbalului insi cu o cultura sezoniera de tip „stiati ca”, argumentul bonus fiind vreun citat din Draghicescu, care vezi, Doamne, nu-i cuprinde niciodata si pe ei.
Intelectualii veritabili, cu cateva exceptii notabile, cum sunteti si Dvs, se prezinta ca vesnic gravizi de teme abisale, precum un Hamlet teleportat in Obor. „Sportul nu e cultura”, e argumentul lor suprem. De asta Bernard Pivot sau Braudel isi intrerupeau emisiunile ca sa afle vreun rezultat al vreunei echipe mici sau ultimele evenimente din Turul Frantei, iar Heidegger a suferit ca cel mai umil suporter la „Mondialul” din ’74.
N-as vrea sa interpretati mesajul meu ca negativist fara rest. Observam doar superficialitatea teribila cu care e privit fenomenul sportiv la noi. Ca sa observi ca sportul e cultura nu trebuie decat sa te uiti la stilurile de joc ale marilor echipe de fotbal. Si la „alea naspa” si la „alea misto”. Ce sa mai spun de frumusetea tribunelor, unde, in niciun caz, nu domina frustratii vituperanti. Acolo poti sa ti-i inchipui pe Heidegger langa tanarul frizer Fritz sau pe Dan Grigore langa geamgiul Mincea nadusind pentru o bara sau exultand la niste „craci”.

corvette59 (172 comentarii)  •  26 iunie 2014, 2:48

Daca un neavertizat ar fi privit Argentina- Nigeria ar fi fost tentat sa creada ca Argentina joaca in tricouri verzi . Bun ,chiar foarte bun jocul Nigeriei !Nu i-a lasat mult sa se bucure pe argies ,i-a egalat urgent in doua ocazii. Pacat ca Musa (ce suteur !) n-a reusit hat trickul.N-as fi surprins sa vad Franta eliminata ,desi nu cred asta .Jocul si forma actuala a Frantei e cel putin cu o clasa peste Argentina de acum .

Obiectiv (461 comentarii)  •  26 iunie 2014, 8:32

Domnule Radu, imi place ca sunteti fair-play si raspundeti tuturor postarilor, in termeni eleganti, care nu incurajeaza un ton suburban! Pe langa calitatea, de toti recunoscuta, a scriiturii!
Este o placere sa schimbam opinii, insa va rog sa revedeti faultul lui Marchisio; daca acesta a fost mizerabil, cum erau cele ale unor Gentile si Gattuso?
In fine, n-am vazut vreo reluare a pozitiei lui Cavani la presupusul fault in careu comis de Chiellini.
Cum v-am spus, Uruguay nu merita sa se califice…

Ferdinand Bardamu (10 comentarii)  •  26 iunie 2014, 9:27

Tocmai această cale ocolită de comunicare o caut, însă nu ştiu cum să dau de ea. Emisiunile de la Digi 24 au un forum unde putem pune întrebări? Cenaclu literar din acest forum nu pot să fac, deoarece sunt un diletant în „ale” literaturii…Ar fi frumos, însă, aşa cum aveţi un blog despre fotbal, să aveţi unul similar şi pentru cărţi. Este doar o sugestie.

bazileon (11 comentarii)  •  26 iunie 2014, 11:19

Antropofagia e o diferenta culturala, nu un motiv de oroare, dar nu are ce cauta pe un teren de fotbal: pacat de Suarez. Iar Italia, ca de atatea ori, a iesit pe mana ei (inclusiv in 2002).

corvette59 (172 comentarii)  •  26 iunie 2014, 11:30

Arsenalul meu se misca ! Se vorbeste tot mai insistent de Griezman .De Sanchez . D-l Calin Anca -the gunner – imi spune ca a discutat cu un prieten de-al sau din stafful AFC si se duc tratative cu salariul in cazul Ochoa .S-a renuntat la varianta Balotelli . II au asigurati pe Vela si Joel Campbell .Mai ramine sa se rezolve unul , daca nu ambii gemeni Bender .Nici Draxler nu e departe .Cit despre Aurier acesta il implora pe Wenger sa-i dea o sansa ! Presimt ca anul viitor Arsenalul va avea cupa campionilor EPL drapata in panglici alb-rosii ! Sa dea D-zeu ,vorba marxistului !

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 iunie 2014, 11:55

@ bazileon

Intru totul de acord pe ambele teme. Ma intreb cum s-ar simti Mike Tyson la CM si cum i-ar aborda pe adversari, susurandu-le shakespearian „lend me your ears”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 iunie 2014, 11:57

@ name

1. Va multumesc.
2. E ceva ciudat la comentariul de care spuneti. Alex exalta fotbalul sud-american si incheie cu „Si daca va castiga Germania CM ce veti zice?”, parand sa-si contrazica demonstratia. Asta daca nu cumva (perfect posibil) sunt eu obtuz. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 iunie 2014, 12:02

@ Capcaunul

N-am voie atata vin, v-as insoti. Scrieti intr-un registru a la maniere de Vargas Llosa („Razboiul sfarsitului lumii”) cand elogiati imnul Braziliei, ceea ce nu-i deloc rau. Irlanda pe 2? Sa stiti ca m-am gandit si eu mult la imnul/imnurile Irlandei/Irlandelor. S-ar putea sa prinda finala cu „Flower of Scotland”. Sa vedem totusi cui atribuim organizarea CM a imnurilor, mai ales ca aici Blatter nu poate interveni. Si nu-mi spuneti, va rog, ca nu ne calificam nici aici. O stiu deja. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 iunie 2014, 12:03

@ Marcovici

Sunt sigur ca Franta o sa arate altfel decat cu Ecuadorul, cand a parut interesata doar de trecerea timpului. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 iunie 2014, 12:04

@ io

Aferim. Va doresc sa aveti ce sa cititi in Gazeta si mai ales ce sa vedeti la CM. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 iunie 2014, 12:06

@ kappa

Nu mai insist. Pana elucidam chestiunea, o sa apara oricum alte faze care o sa ne confiste energia, atentia si verva polemica. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 iunie 2014, 12:11

@ corvette59

Imi place mult si „Het Wilhelmus”, nu-i vorba. Il ascult cu sfintenie la fiecare meci, fiindca el asta a fost la inceput, un imn religios. „Advance Australia Fair” mi se pare foarte potrivit tarii si neamului. Cat despre fiorul pe care mi-l provoaca „Flower of Scotland”, cred ca atractia pentru un imn se leaga de felul cum il ajuta pe cel care asculta sa vada cu ochii mintii, nu altfel. Eu vad oameni aspri si drepti, vad colinele din Shetland pierdute in ceata, vad fete de demult cu par rosu tinand in pumn leacuri si porumbei etc., etc. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 iunie 2014, 12:13

@ gery 76

Ne intalnim in dreptul Olandei ca preferinte. Intr-un interviu recent in „TVMania”, am dat ca favorite Italia, Germania si Brazilia, spunand totusi ca inima mea bate pentru olandezi. Nu stiu daca e de natura sa va linisteasca pronosticul meu, data fiind soarta Italiei. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 iunie 2014, 12:15

@ corvette59

Da, Nigeria a fost mult peste ce a aratat pana acum. Cu Bosnia a stat pe jos in ultima treime a meciului, cu Iranul a reusit sa adoarma o planeta intreaga, mai ceva ca un hipnotizator atotputernic. Argentina traieste pe baza de sclipiri, ceea ce nu mi se pare o reteta de succes. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 iunie 2014, 12:17

@ Obiectiv

Vad ca si Cristi Geambasu, in articolul lui, imi reproseaza duritatea epitetului. Mi-o asum, fiindca (am revazut faza) Marchisio nu e interesat de minge, ci de anatomia adversarului. Nu cred ca un rau mic devine scuzabil prin raportarea la un rau mai mare – nici in istorie, nici in fotbal. Faptul ca Gentile a fost un asasin cu sort si jambiere nu-l exonereaza si nu-l angelizeaza pe Marchisio. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 iunie 2014, 12:20

@ Ferdinand Bardamu

Va multumesc pentru sugestie. Blogul de pe „Gazeta Sporturilor” e administrat de ziar, fara aport din parte-mi. Eu doar trimit textul si raspund comentariilor, nimic altceva. Nu stiu care ar fi consumul de timp pentru un blog de literatura. Credeti-ma, am un calendar cu foarte putine pete libere, mai ales de cand fac miniemisiunile de la Digi24, in care ma investesc cu totul. O sa ma gandesc la un canal paralel de comunicare intre noi. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 iunie 2014, 12:22

@ corvette59

Imi place ca v-ati refacut repede agenda. Australia a iesit, ati comutat pe Arsenal. Intuiesc in dvs. un maniac autodevorator (va rog s-o luati ca pe-o lauda). Arsenal e, de multa vreme, o promisiune care-si amana onorarea. O albina care bazaie – uneori, cuceritor. Ar cam fi cazul sa mai si intepe, nu credeti? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 iunie 2014, 12:29

@ genu

Va citesc si va recitesc cotizatiile de pe blog. De fapt, ati scris si scrieti si altceva, nu-i asa? Dincolo de jocurile acestea de glezne mai mult sau mai putin fine. Va rog ( si sper) sa-mi confirmati, ar fi de neiertat ca o inzestrare de acest tip sa ramana in rama ingusta a unui blog de sport. Pivot, ehe. Am evocat de multe ori emisiunea in care discuta cu Rushdie, Vargas Llosa si Eco despre strategii narative, tropi, taxonomii, conventii si alte alea, pana cand, pe nesimtite, au virat spre fotbal. Totul s-a transformat intr-un proces de reprezentare a lui Tottenham, Real Madrid si Juventus. CM ii trezeste si pe scriitori. Chiar astazi Mircea Mihaies vestejeste competitia in „Romania literara” (cu unele argumente plauzibile) si vede in ea un fel de socialism fotbalistic, in opozitie cu capitalismul ilustrat de fotbalul de club (occidental). Asta asa, ca sa vedem unde se poate ajunge de la un meci. Sigur, prin America de Sud s-a ajuns direct pe front. Si v-am mai citit o data deschiderea ultimului mesaj. Spumoasa. Va multumesc. R.P.

corvette59 (172 comentarii)  •  26 iunie 2014, 14:24

Nu cred maestre ,nu cred ! Si nici nu vreau ! O albina dupa ce inteapa moare . Arsenalul meu e nemuritor . Asa-l consider eu dupa 45 de ani de membru cotizant la noi .Inca 5 ani si voi fi membru de onoare . Il rog pe D-zeu sa ma tina in viata pina cind voi saruta emailul de pe emblema de aur pe care clubul mi-o va trimite .Is going to be the Greatest achievement of my entire life . So help me God !

Marcovici (180 comentarii)  •  26 iunie 2014, 16:23

Astept Germania cu nerabdare, o mare speranta europeana. Poate doar Franta sa o incurce pe tablou. Sau Olanda, later. Sud-americanii sunt imprevizibili: azi valoareaza zeci de milioane, maine musca o suspendare.

Adi (5 comentarii)  •  26 iunie 2014, 17:17

Cat timp membri de marca ai LPF se dau in barci pe la televiziuni cu declaratii personale, adesea stupide sau mincinoase, platiti fiind pentru ele, limitarea dreptului presei la a vedea si comenta evenimentele LPF pare un mare abuz din partea LPF.

Scriu asta aici fiindca la articolul http://www.gsp.ro/gsp-special/media/anti-cenzura-lpf-si-aps-reclamate-la-cna-si-la-consiliul-pentru-combaterea-discriminarii-428861.html nu se permit comentarii! De ce oare?!

Marcovici (180 comentarii)  •  26 iunie 2014, 20:04

Muller, iaurt cu esenta de yankey. Stim CI”L”E e ma buna: Nederland! Portarul chilian se muta in Catalunya, Bravo lui! Incep meciurile grele… Acum sa vedem cat rezista sud-americanii. Se vor devora intre ei, fiind extenuati (specia supravietuitoare) in finala cu Olanda! Costa Rica – Grecia e cel mai tare amical al verii.

Mannecken (8 comentarii)  •  26 iunie 2014, 21:12

„iar Balotelli confirmă că are un joc de cap mai bun decît capul”
Tare de tot asta…

lute (42 comentarii)  •  26 iunie 2014, 22:16

maestre, vina mea că m-am băgat cu imnurile, acum stau și le audiez…
să zicem că eu completez patru, Brazilia, Franța, Italia, UE(!). vă încumetați, până la …?

genu (110 comentarii)  •  27 iunie 2014, 2:50

Istorie mica. Dar putin. E un domeniu al naibii de frumos, dar cu piste chiar mai intortochiate decat ale lui Mr Marlowe, adoratul domnului Mihaies. Cel despre care ati pomenit ca a scris un articol bine trufat vis a vis de socialismul miliardarilor de la FIFA.
Ca sa va binedispun, am scris aceste randuri si pentru a ma elibera. Am avut de descalcit doua teme foarte capricioase: chirurgie mica in vremuri patriarhale,-spiteri, baba Harca, doftori escroci-, si identitatea lui…Mitica. Chiar acela!
Inainte scriam mesaje de amor sau cronici ale unor meciuri de box profesionist-pe acestea din urma le postam pe bloguri cu intensitate civica incandescenta. Unul, tin minte ca l-am pus la Contributors si pe blogul CTP-ului intr-o zi sacrosanta de iarna, cand romanii isi alegeau destinul pentru urmatorii patru ani. Urmarindu-si profetul, poporul de bloggeri a calcat-o in picioare. Iar un postac suparat mi-a spus din goana ca sunt FSN-ist sau criptocomunist.
Revenind la fotbalul nostru, atentie la Belgia, maestre! Cinismul italian e un dulce lied. Precum muzica corului de copii din Bologna fata de Motorhead. Wilmots parca e un comandant de trupa SEAL. Dupa ce-si ucide adversarul dintr-o singura lovitura, ar putea spune si el ca Arnold:”ramai prin preajma”. Antichristul fotbalului a sosit. Doar domnul Cosasu ne mai poate salva!
Chapeau!

Marcovici (180 comentarii)  •  27 iunie 2014, 9:42

Ruta Surinamului spre aur: Mexic, Costa Rica, Argentina, Brazilia. Coppa America in toată regula, doar
Paraguay lipseste.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 iunie 2014, 12:48

@ corvette59

Fereasca-ma sfantul sa va doresc raul – dvs. sau lui Arsenal. Dac-ar fi sa aleg o echipa de simpatizat din Anglia, la Arsenal m-as opri si eu. Va urez succes si sunt sigur ca va veti rasfata in ipostaza membrului de onoare. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 iunie 2014, 12:49

@ Marcovici

Germania e solida cata vreme nu-i sunt pusi serios la incercare fundasii centrali. Acolo mi se pare vulnerabila. Nici Boateng pe dreapta nu e la nivelul a ce facea Lahm acolo. Dar, fara discutie, e o echipa greu de supus si rapus. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 iunie 2014, 12:51

@ Adi

N-am idee de ce sunt interzise comentariile. In rest, de acord cu advs. Fixarea ASP-ului ca garda de corp a LPF e abuziva si in afara eticii. Ca sa nu mai spun ca duhneste a criptocomunism. La fel, transformarea unui drept (apartenenta la APS) intr-o obligatie. Dumitru Graur dezamageste grav pe oricine i-a (mai) acordat credit. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 iunie 2014, 12:53

@ Marcovici

As vrea sa nu ma uit la Costa Rica-Grecia, dar trebuie sa fiu, vorba lui Caragiale, scrofulos la datorie. Intre timp, a plecat acasa si Rusia, ca o fraiera. La brat cu Portugalia, o deceptie grena. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 iunie 2014, 12:54

@ Mannecken

Multumesc. Pacat de calitatile lui Balotelli, si le torpileaza cu mare eficacitate. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 iunie 2014, 12:56

@ lute

Creeaza dependenta, stiu. Eu am avut o perioada cand ascultam imnuri zilnic, expunandu-ma suspiciunilor de infantilism. Semifinalele mele: Olanda-Irlanda si Scotia-Italia. Brazilia, Franta, Argentina si Anglia ies din sferturi. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 iunie 2014, 12:57

@ Marcovici

Nu dati atentie Frantei si Germaniei? Sa va auda cine trebuie si sa umfle panzele Olandei. „Mare branza” va deveni astfel „mare panza”. R.P.

M. Dionis (6 comentarii)  •  27 iunie 2014, 13:19

„gli azzurrii”?!

Semnele de citare indica un fragment ce se detaseaza prin ceva fata de restul frazei. In acest caz, prin limba: daca textul inconjurator este in limba romana, „gli azzurrii” ar trebui sa fie in italiana. Numai ca in italiana nu se scrie „gli azzurrii” ci „gli azzurri” („azzurri” fiind pluralul de la „azzurro”, morfemul pluralului este un singur -i). Mai mult, in italiana moderna s-a renuntat la scrierea dublului i final chiar si acolo unde ar fi justificat morfologic (e.g. pluralul de la „principio” s-ar fi putut scrie in trecut „principii”, cu variantele grafice „principij” sau „principî”, insa astazi se scrie pur si simplu „principi”, fiind omograf pluralului lui „principe”). Deci dublul i final din „gli azzurrii” nu poate avea vreo legatura cu limba italiana.
De obicei, se scrie dublu „i” la final de cuvant in limba romana daca avem un plural masculin articulat (i.e. cu articol determinativ -i proclitic) in conditiile in care pluralul nearticulat se termina cu -i aton sau element de diftong (e.g. „stalpii”, „caii”), sau daca avem un plural nearticulat cu desinenta -i in care radacina se termina si ea tot cu i aton (e.g. „copii”, „carii”). In cazul de fata, „gli” este deja un articol determinativ, deci al doilea -i parazit din „gli azzurrii” nu se poate inscrie in paradigma romaneasca (deja nelalocul ei in interiorul ghilimelelor) a pluralului articulat (nu poate exista dublul articol determinativ) si nici in cea a adaugarii morfemului de plural la o radacina terminata in -i.
Singurul mod in care poate fi explicata (dar nicidecum justificata) prezenta acestui -i suplimentar este obiceiul incetatenit printre multi conationali de a pune doi „i” la sfarsit de cuvant de fiecare data cand cuvantul se termina cu un „i” vocalic plin (chiar si atunci cand acesta nu ar avea ce cauta acolo, e.g. in formele de plural incorecte „mingii” sau „arbitrii”, ultimul cuvant fiind utilizat ca plural nearticulat). Insa „gli azzurri” este de scris (si citit/interpretat) in italiana, cu -i final vocalic, nu i se poate aplica o pseudo-regula utilizata de unii romanofoni.

M. Dionis (6 comentarii)  •  27 iunie 2014, 13:59

… in ceea ce priveste reprezentativa Uruguay-ului, lucrurile sunt si mai clare: aceasta are pseudonimul spaniol „La Celeste”, exista si „La Celesta” insa in limba italiana, nu in versiunea originala.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 iunie 2014, 14:22

@ M. Dionis

Multumesc pentru observatii. Sub juramant, pusesem „gli azzurri” la trimiterea textului in redactie, stiind ca asa se scrie corect. Cineva a vrut sa-mi faca un bine mie si a facut un rau gramaticii. „La Celesta” a fost alegerea mea. Stiu forma in spaniola, dar am vrut sa am o anume unitate de limba (in italiana). Se vede treaba ca n-am reusit. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 iunie 2014, 14:27

@ genu

Era clar ca „you’re more than meets the eye”. Va multumesc pentru deslusiri. Stiti prea bine ca orice profet de pe-aici poate mobiliza gloate de atleti ai linsajului cu o vorba sau un semn. Belgia? Ma nedumereste si ma sacaie. O echipa ambalata in atatea fraze parfumate inainte de CM ar fi trebuit sa incerce, macar putin, sa-si merite elogiile. In schimb, are o zgarcenie in joc de-a dreptul frustranta. Daca Wilmots e un killer cu premeditare, macar avem o explicatie plauzibila. Altfel, nu mai stiu ce sa cred. Inca n-am citit ce scrie Radu Cosasu, ma duc sa vad. R.P.

Marcovici (180 comentarii)  •  27 iunie 2014, 17:22

Finala! Olanda – Brazilia 3-2 (Van Aerle, Vanenburg, Kieft / dubla Zico). Adica, Janmaat, Blind, Robben / Neymar.

genu (110 comentarii)  •  27 iunie 2014, 20:46

Domnul Cosasu ne poate salva prin echilibrul sau de om „vechi”; printr-un simplu „ei, as, ce’esti copil?”.
Cu adevarat, Belgia este o masinarie infernala. Colonisti cruzi, uitati de istorie in inima junglei congoleze, dimpreuna cu bastinasi cu ochii injectati de fidelitate a robotica, au navalit peste acest campionat mondial. „Inima intunericului” redivivus. Poezia vitruviana a Italiei a tinut locul corului acela de copii inocenti ce anunta carnagiul.

Comentează