Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Cum a murit, la Canal, un erou. ”Sari, mă, ca iepurele!”

Albon, colonelul din Turda, ăl de punea amărâţii să găurească, la „11 Stâncă”, cu gamelele, părea că mai avea un dram de omenie pe fundul inimii. Dar Borcea, finul lui, brutar la bază, cu doar patru clase la bord, urla […]

...

“Diatlov”, caz rezolvat după 60 de ani. Oare?

„Dacă aş avea posibilitatea de-ai pune lui Dumnezeu o singură întrebare, aceasta ar fi «Ce s-a petrecut, cu adevărat, cu prietenii mei în acea noapte?»”. Iuri Iudin e un bătrânel pe la un 70 de ani, calm. Nu tremură deloc […]

...

45 de ani pe “Culoarul Morţii”

Gata! Inculpatul recunoscuse totul! Fusese, dintotdeauna, primul şi unicul suspect şi, în august 1966 îşi primise pedeapsa: urma să fie executat după ce omorâse, cu sânge rece, patru oameni nevinovaţi, printre care doi copilaşi!

Iwao Hakamada fusese boxer. „Cocoş”. 29 […]

...

Maradona de celuloid

Şi azi, la mai bine de trei decenii şi jumătate de atunci, Sergio îşi aduce aminte perfect de cum a primit vestea: tatăl, Mario, şi fratele, Lorenzo, erau fotografii oficiali ai celor de la Napoli. Seara, pe la un nouă, […]

...

”Doamne, până şi cerul plânge!”

„Ştii, Shep, n-o pot numi teamă, dar simt ceva, aşa, precum o furnicătură prin tot corpul”, îi spusese în acea dimineaţă de 1 octombrie 1977. Pelé, marele fotbalist, se retrăgea. Ultimul joc, 37 de ani.

Shep Messing era „fratele” lui, […]

...

“Diatlov”, caz rezolvat după 60 de ani. Oare?

Băştinaşi, K.G.B., rachete, teste nucleare, extratereştri, avalanşă, vorticurile lui Von Kármán, un ”supravieţuitor” şi milioane de întrebări. Marele mister din februarie 1959

Permalink to “Diatlov”, caz rezolvat după 60 de ani. Oare?
sâmbătă, 14 noiembrie 2020, 7:58

„Dacă aş avea posibilitatea de-ai pune lui Dumnezeu o singură întrebare, aceasta ar fi «Ce s-a petrecut, cu adevărat, cu prietenii mei în acea noapte?»”. Iuri Iudin e un bătrânel pe la un 70 de ani, calm. Nu tremură deloc când arată spre poze, din contră, le strânge ferm între degete. În mod normal, ar fi trebuit să fie mort, decedat într-una dintre cele mai mari enigme ale omenirii, dar o durere de spate l-a salvat.

În noaptea de 1 spre 2 februarie 1959, nouă tineri pier în condiţii misterioase în zona botezată de localnici „Muntele Mort”, Ural, U.R.S.S. Şapte bărbaţi şi două femei se sting la distanţă, într-unul dintre cele mai enigmatice scenarii din toate timpurile. Miliarde de întrebări. De ce uneia dintre fete, Liudmila Dubinina „Liuda”, îi lipsea limba? De ce hainele unora erau rupte în bucăţi? De ce lucrurile „păstrau” pe ele un nivel ridicat de radiaţii? Ce este cu ultima fotografie trasă de liderul Igor Diatlov? Ce a făcut ca nouă tineri cu experienţă printre zăpezi să-şi deschidă singuri corturile şi să iasă afară, în plină noapte, la minus 20 de grade, îmbrăcaţi ca de vară, pentru a se întâlni cu moartea?

Ciuperci halucinogene sau consum de alcool…
Miliarde de răspunsuri. Au fost cei din triburile mansi, populaţie din zonă. Da, dar primul sătuc se găsea la 100 de kilometri şi niciodată nu au fost semnalate incidente de acest gen. Victime ale unui grup armat, fie de răufăcători, fie de soldaţi sovietici. Nicio urmă în afară de paşii lor… Atacaţi de o rachetă sovietică experimentală. Probele se făceau, pe atunci, pe Insula Hayes, la 2.000 de kilometri depărtare. Fiinţe extraterestre, consum imens de alcool, ciuperci halucinogene… 50-60 de ani plini de enigme, anchete, documentare.

Apoi, în 2013, Donnie Eichar vine cu o nouă ipoteză în cartea „Dead Mountain”. Şapte ani de analize şi, finalmente, concluzia certificată zilele acestea: avem adevărul-adevărat despre „cazul Diatlov”. Ucigaşul a fost muntele!

În noaptea aceea, vântul sufla cu 60 km/h. Forma „Muntelui Mort” a generat un vârtej incredibil, cunoscut în lumea specialiştilor drept „Vorticurile lui Von Kármán”, ce au trimis o „rafală” de infrasunete către Diatlov şi oamenii lui. Rezonanţa vârfurilor şi absenţa vegetaţiei au dus la naşterea unui „bâzâit” inaudibil, dar cu efecte dezastruoase. „Cei din grup au intrat în panică, simţeau că se asfixiază, vertij, dezorientare totală, aşa că au căutat o scăpare, o soluţie!”, spun experţii consultaţi de Eichar.

Pentru documentarist, asasinul a fost o undă acustică pe cât de silenţioasă, pe atât de ameţitoare. După un anumit timp, alpiniştii şi-au revenit, dar era prea târziu: se găseau la o distanţă prea mare de corturi şi nu s-au mai putut întoarce! Cinci dintre ei au decedat din cauza şocului hipotermic.

Au încercat să-şi facă garouri
Hematoamele găsite pe corpurile a trei dintre tineri s-au datorat faptului că în fuga lor nebună, aceştia au căzut într-o râpă. Limba „Liudei” lipsea pentru că a decedat cu faţa în jos, aproape de un râu, iar microorganismele şi-au făcut „datoria”. Hainele erau rupte pentru că unii dintre ei au avut puterea de a încerca să facă garouri. Marile valori radioactive erau, de fapt, unele „normale”. Vântul adusese un „cadou” de pe Insulele Novaia Zemlea, unde tovarăşii se mai „jucau” din când în când.

Ultimii au fost găsiţi pe 4 mai. Desculţi. Repauzează într-un cimitir din Ekaterinburg. Un nume atrage atenţia: Nikolai Vladimirovici Thibeaux-Brignolles, 23 de ani. Urmaş al unui inginer francez ajuns prin părţile locului pe la 1880… Iuri Iudin s-a stins în 2013. Atunci avea 21 de ani. Lombalgia l-a oprit într-un sat, înainte de ascensiune. Şase decenii a tot căutat să-l întrebe ceva pe Atotputernic.

Gata! Mister rezolvat. „Cazul Diatlov” – încheiat. Oare?

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Gabi (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2020, 8:15

Ancheta oficiala finalizata in iulie 2020 a concluzionat totusi ca probabilitatea cea mai mare pentru incident a fost o avalansa, asta i-a facut sa isi caute scaparea in panica.

luca (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2020, 10:27

nu stiam povestea. interesant subiectul.

Quintenn (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2020, 19:07

Pai si cu Yeti cum ramane...toate teoriile suna a musamalizare a uni caz mult mai amplu

andipanda (5 comentarii)  •  14 noiembrie 2020, 19:23

Interesant, nu stiam de aceasta ipoteza. Multumim.

Simeone (7 comentarii)  •  15 noiembrie 2020, 8:40

Superb articolul. Dl. Oprișan iese din nou la rampă cu ceva deosebit.

Alex One (16 comentarii)  •  15 noiembrie 2020, 10:08

Atatea enigme ,OZN, Yeti,cazul prezentat aici, si cate or mai exista nelamurite in mod stiintific, de stai si te intrebi nu se poate sau nu se vrea ? Si daca nu se vrea,de ce ?Omenirea se pregateste sa ajunga pe Marte dar nu pot fi elucidate atatea bizarerii pe pamant.

criticul (46 comentarii)  •  15 noiembrie 2020, 18:34

Încă un articol foarte bun marca Oprișan Cătălin,privitor la un caz vechi,abia elucidat(dacă a fost!),în urmă cu 7 ani.,în 2013,la 54 de ani de când s-a petrecut.

Yetti (2 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 13:48

Intr-adevar cauza a fost muntele. Doar ca nu a fost vorba de infrasunete, vortexuri si Von karwaiuri. Acei tineri, s-au luptat pana la ultima suflare pentru vietile lor, dar muntele a invins. Au actionat constient, cu experienta unor oameni care cunosteau muntele si nu si-au pierdut mintiile. O poveste trista care arata cat de neisnemnati suntem in fata naturii dar si cat de departe poate merge natura mintii umane in a nascocii povesti ( vezi acest mare om de stiinta cu diploma la Hollywood, Donnie Eichar ). Acei tineri merita mai mult respect. RIP

Iobagul (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2020, 13:00

Domnilor, povestea e mult mai tenebroasa si misterioasa. Merita mentionata paginile lipsa din raportul medico-legal de la acea vreme. Si o intrebare... Cui foloseste sa redeschizi dupa 50 de ani o ancheta care e una din enigmele secolului XX si sta alaturi de Area51 ca si celebritate?! Si sa dai o solutie banala care putea fi data acum 50 de ani? Care au fost adevaratele motive ale reluarii investigatiilor?

Yetti (2 comentarii)  •  17 noiembrie 2020, 13:27

@Iobagul Povestea a fost facuta tenebroasa si misterioasa de mintea omului si de lipsa de profesionalism a oamenilor ce au investigat la aceea vreme. Acesta este si motivul reinceperii investigatiilor. Acei oameni au fost surprinsi de vremea extrema, cortul a cedat, au fost nevoiti sa-l evacueze. Au incercat pana in ultima clipa sa isi salveze viata dar temperatura extrema ia doborat. Atat de simplu, restul sunt fantezii ale mintii umane si vanzare de senzational. :)

Comentează