Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

“Diatlov”, caz rezolvat după 60 de ani. Oare?

Băştinaşi, K.G.B., rachete, teste nucleare, extratereştri, avalanşă, vorticurile lui Von Kármán, un ”supravieţuitor” şi milioane de întrebări. Marele mister din februarie 1959

Permalink to “Diatlov”, caz rezolvat după 60 de ani. Oare?
sâmbătă, 14 noiembrie 2020, 7:58

„Dacă aş avea posibilitatea de-ai pune lui Dumnezeu o singură întrebare, aceasta ar fi «Ce s-a petrecut, cu adevărat, cu prietenii mei în acea noapte?»”. Iuri Iudin e un bătrânel pe la un 70 de ani, calm. Nu tremură deloc când arată spre poze, din contră, le strânge ferm între degete. În mod normal, ar fi trebuit să fie mort, decedat într-una dintre cele mai mari enigme ale omenirii, dar o durere de spate l-a salvat.

În noaptea de 1 spre 2 februarie 1959, nouă tineri pier în condiţii misterioase în zona botezată de localnici „Muntele Mort”, Ural, U.R.S.S. Şapte bărbaţi şi două femei se sting la distanţă, într-unul dintre cele mai enigmatice scenarii din toate timpurile. Miliarde de întrebări. De ce uneia dintre fete, Liudmila Dubinina „Liuda”, îi lipsea limba? De ce hainele unora erau rupte în bucăţi? De ce lucrurile „păstrau” pe ele un nivel ridicat de radiaţii? Ce este cu ultima fotografie trasă de liderul Igor Diatlov? Ce a făcut ca nouă tineri cu experienţă printre zăpezi să-şi deschidă singuri corturile şi să iasă afară, în plină noapte, la minus 20 de grade, îmbrăcaţi ca de vară, pentru a se întâlni cu moartea?

Ciuperci halucinogene sau consum de alcool…
Miliarde de răspunsuri. Au fost cei din triburile mansi, populaţie din zonă. Da, dar primul sătuc se găsea la 100 de kilometri şi niciodată nu au fost semnalate incidente de acest gen. Victime ale unui grup armat, fie de răufăcători, fie de soldaţi sovietici. Nicio urmă în afară de paşii lor… Atacaţi de o rachetă sovietică experimentală. Probele se făceau, pe atunci, pe Insula Hayes, la 2.000 de kilometri depărtare. Fiinţe extraterestre, consum imens de alcool, ciuperci halucinogene… 50-60 de ani plini de enigme, anchete, documentare.

Apoi, în 2013, Donnie Eichar vine cu o nouă ipoteză în cartea „Dead Mountain”. Şapte ani de analize şi, finalmente, concluzia certificată zilele acestea: avem adevărul-adevărat despre „cazul Diatlov”. Ucigaşul a fost muntele!

În noaptea aceea, vântul sufla cu 60 km/h. Forma „Muntelui Mort” a generat un vârtej incredibil, cunoscut în lumea specialiştilor drept „Vorticurile lui Von Kármán”, ce au trimis o „rafală” de infrasunete către Diatlov şi oamenii lui. Rezonanţa vârfurilor şi absenţa vegetaţiei au dus la naşterea unui „bâzâit” inaudibil, dar cu efecte dezastruoase. „Cei din grup au intrat în panică, simţeau că se asfixiază, vertij, dezorientare totală, aşa că au căutat o scăpare, o soluţie!”, spun experţii consultaţi de Eichar.

Pentru documentarist, asasinul a fost o undă acustică pe cât de silenţioasă, pe atât de ameţitoare. După un anumit timp, alpiniştii şi-au revenit, dar era prea târziu: se găseau la o distanţă prea mare de corturi şi nu s-au mai putut întoarce! Cinci dintre ei au decedat din cauza şocului hipotermic.

Au încercat să-şi facă garouri
Hematoamele găsite pe corpurile a trei dintre tineri s-au datorat faptului că în fuga lor nebună, aceştia au căzut într-o râpă. Limba „Liudei” lipsea pentru că a decedat cu faţa în jos, aproape de un râu, iar microorganismele şi-au făcut „datoria”. Hainele erau rupte pentru că unii dintre ei au avut puterea de a încerca să facă garouri. Marile valori radioactive erau, de fapt, unele „normale”. Vântul adusese un „cadou” de pe Insulele Novaia Zemlea, unde tovarăşii se mai „jucau” din când în când.

Ultimii au fost găsiţi pe 4 mai. Desculţi. Repauzează într-un cimitir din Ekaterinburg. Un nume atrage atenţia: Nikolai Vladimirovici Thibeaux-Brignolles, 23 de ani. Urmaş al unui inginer francez ajuns prin părţile locului pe la 1880… Iuri Iudin s-a stins în 2013. Atunci avea 21 de ani. Lombalgia l-a oprit într-un sat, înainte de ascensiune. Şase decenii a tot căutat să-l întrebe ceva pe Atotputernic.

Gata! Mister rezolvat. „Cazul Diatlov” – încheiat. Oare?

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Gabi (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2020, 8:15

Ancheta oficiala finalizata in iulie 2020 a concluzionat totusi ca probabilitatea cea mai mare pentru incident a fost o avalansa, asta i-a facut sa isi caute scaparea in panica.

luca (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2020, 10:27

nu stiam povestea. interesant subiectul.

Quintenn (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2020, 19:07

Pai si cu Yeti cum ramane...toate teoriile suna a musamalizare a uni caz mult mai amplu

andipanda (5 comentarii)  •  14 noiembrie 2020, 19:23

Interesant, nu stiam de aceasta ipoteza. Multumim.

Simeone (7 comentarii)  •  15 noiembrie 2020, 8:40

Superb articolul. Dl. Oprișan iese din nou la rampă cu ceva deosebit.

Alex One (16 comentarii)  •  15 noiembrie 2020, 10:08

Atatea enigme ,OZN, Yeti,cazul prezentat aici, si cate or mai exista nelamurite in mod stiintific, de stai si te intrebi nu se poate sau nu se vrea ? Si daca nu se vrea,de ce ?Omenirea se pregateste sa ajunga pe Marte dar nu pot fi elucidate atatea bizarerii pe pamant.

criticul (47 comentarii)  •  15 noiembrie 2020, 18:34

Încă un articol foarte bun marca Oprișan Cătălin,privitor la un caz vechi,abia elucidat(dacă a fost!),în urmă cu 7 ani.,în 2013,la 54 de ani de când s-a petrecut.

Yetti (2 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 13:48

Intr-adevar cauza a fost muntele. Doar ca nu a fost vorba de infrasunete, vortexuri si Von karwaiuri. Acei tineri, s-au luptat pana la ultima suflare pentru vietile lor, dar muntele a invins. Au actionat constient, cu experienta unor oameni care cunosteau muntele si nu si-au pierdut mintiile. O poveste trista care arata cat de neisnemnati suntem in fata naturii dar si cat de departe poate merge natura mintii umane in a nascocii povesti ( vezi acest mare om de stiinta cu diploma la Hollywood, Donnie Eichar ). Acei tineri merita mai mult respect. RIP

Iobagul (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2020, 13:00

Domnilor, povestea e mult mai tenebroasa si misterioasa. Merita mentionata paginile lipsa din raportul medico-legal de la acea vreme. Si o intrebare... Cui foloseste sa redeschizi dupa 50 de ani o ancheta care e una din enigmele secolului XX si sta alaturi de Area51 ca si celebritate?! Si sa dai o solutie banala care putea fi data acum 50 de ani? Care au fost adevaratele motive ale reluarii investigatiilor?

Yetti (2 comentarii)  •  17 noiembrie 2020, 13:27

@Iobagul Povestea a fost facuta tenebroasa si misterioasa de mintea omului si de lipsa de profesionalism a oamenilor ce au investigat la aceea vreme. Acesta este si motivul reinceperii investigatiilor. Acei oameni au fost surprinsi de vremea extrema, cortul a cedat, au fost nevoiti sa-l evacueze. Au incercat pana in ultima clipa sa isi salveze viata dar temperatura extrema ia doborat. Atat de simplu, restul sunt fantezii ale mintii umane si vanzare de senzational. :)

Comentează