Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Cel care l-a gonit pe Hitler de pe stadion

Planul ar fi trebuit să fie simplu, atunci, în acea dimineaţă de mai, 1961. Odd şi un coleg, cel care conducea camionaşul, ajunseseră la Laksevag, la o fabrică de dulceţuri, gemuri, marmelade, încărcaţi cu saci de zahăr. Careva trăsese un […]

...

”Regele” a fost Real

De la fereastra apartamentului său, don Ramon Mendoza, preşedintele lui Real Madrid, vede o mare de oameni. Nu se pleacă acasă, se cântă, unii glăsuiesc la microfon. Ştie câte ceva despre Revoluţie, dar parcă asta a fost cu vreo cinci […]

...

“Ai zburat, Vlaicule, ai zburat!”

Când suise în trenul de Paris, Aurel Vlaicu avea moralul în cizmele cele mari, ofiţereşti. Ionel Brătianu, prim-ministrul, stăruise pe lângă colegul de la Răsboiu’, generalul Crăiniceanu, să-l lase pe inventator a-şi construi aeroplanul în Arsenalul Armatei, din Dealul Spirii. […]

...

Negrul, fratele albului

Domnul tras la costum păşeşte pe Stadionul Olimpic din Berlin, locul în care a alergat şi a sărit pentru istoria sportului. În dreapta sa e un tip înalt, blond, cu ochi mari, pătrunzători, undeva pe la 23 de ani. Discută […]

...

Marghiloman, caii, hipodromul de la Băneasa şi Lista lui Günther

Colo, la Paris, Alexandru Marghiloman prinsese dragostea de cai. Plecase din Buzău, terminase „Sava”, la Bucureşti, apoi intrase la Înalta Şcoală de Ştiinţe Politice de pe malurile Senei. Când pornise spre Oraşul Luminilor, pe la 1874, pe un teren de […]

...

Di Stefano la FC Barcelona, Kubala la Real Madrid!

EPISODUL 2. River Plate e de acord cu transferul, don Alfredo semnează cu trupa catalană, pentru care evoluează în trei jocuri amicale. Santiago Bernabeu pune 27.000 de dolari într-o servietă şi face rost de drepturile fotbalistului, care aparţinea de Millonarios din Columbia. ”La Saeta Rubia” e în Spania, dar se întreabă: ”Eu de cine aparţin?”

Permalink to Di Stefano la FC Barcelona, Kubala la Real Madrid!
sâmbătă, 23 mai 2020, 10:26

În primăvara lui 1950, mai mulţi jucători exilaţi din Ungaria comunistă încropesc o echipă ce dă piept cu Spania, care se pregătea pentru „Mondialul” brazilian. Cei de la Real Madid pun ochii pe Ladislau Kubala. Se pornesc negocierile, jucătorul e de acord, dar pune o condiţie: vine cu tot cu antrenorul Ferdinand Daucik, cumnatul său. E refuzat.

Barcelona spune „DA”, iar Loţi devine fotbalistul catalanilor în primăvara lui 1951. După un sezon plin de reuşite, apar problemele: afecţiune pulmonară gravă, radiografii, teste, medicamente. Patru luni de analize şi un verdict grav: Kubala nu mai poate juca!

Dezolarea e imensă. Preşedintele Enrique Marti vrea o altă vedetă. Trimite vorbă secretarului tehnic, Jose Samitier, să găsească ceva. Omul vorbeşte cu Di Stefano.

Argentinianul nu ştie nici el ce vrea! Are contract cu Millonarios din Columbia până pe 15 octombrie 1954, apoi, din 1 ianuarie 1955, redevine fotbalistul lui River. De Crăciun, în 1952, fuge în patria natală şi spune că nu se mai întoarce în cea a cafelei, deşi mai are un an de contract.

Suma de transfer pentru care se bate palma: 87.000 $
Pentru că apele-s tulburi, emisarul lui FC Barcelona face vorbele cu River Plate. Pe 19 mai 1953, preţul e fixat la 108.000 dolari (2.500.000 pesos Moneda Nacional). Se lasă cu discuţii, finalmente părţile se pun de acord la 87.000 de dolari: jumătate înainte de 10 august, cealaltă, în trei părţi, plătibile până la finele lui 1954.

Cei doi preşedinţi de club, Enrique Pardo, de la gazde, şi Enic Marti Carreto semnează actele. „Noi suntem foarte mulţumiţi cu acest transfer”, scriu argentinienii. Alfredo Di Stefano este jucătorul lui FC Barcelona. Pe 22 mai ajunge la Madrid, Samitier îl ia, îl ascunde într-o maşină, trece prin Zaragoza şi, finalmente, parchează lângă Rambla. Kubala şi-a revenit, între timp. „Visul e realitate”, notează presa catalană: Basora, Cesar, Kubala, Di Stefano, Manchon.

„Săgeata blondă” cere să poată juca, pentru că e niţeluş anchilozat. Vara, catalanii au obiceiul de a disputa niste „amicale” prin preajmă. Di Stefano e prezent la trei dintre ele: la unul (Palafrugell) evoluează la adversari, în celelalte două (Sitges şi Masnou) are un tricou de „camuflaj”: nu vrea să-i supere pe columbieni, pe argentinieni, pe cei de la FIFA. Face spectacol, preşedintele Marti afirmă: „Voi rezolva transferul lui Di Stefano!”. Da, cel mai ciudat contract din istorie s-a semnat numai pe jumătate: River a spus OK, dar ce facem cu Millonarios?

Servieta lui Santiago Bernabeu
Marti pleacă în Columbia. Se vede cu preşedintele Alfonso Senior Quevedo, patriarhul de la „Millos”. Acesta cere 27.000 de dolari şi cedează toate drepturile. Spaniolul spune că suma este prea mare, se lasă cu ceartă, negocierile eşuează.

Real Madrid stă la pândă. Don Santiago Bernabeu aude suma. Îl cheamă pe „vicele” Raimundo Saporta, îi dă o servietă cu 27.000 de dolari şi îi spune doar atât: „Rezolvă cazul în favoarea noastră!”. Mâna dreaptă a preşedintelui madrilen zboară spre Bogota, predă banii, obţine acordul: Alfredo Di Stefano, pentru care River îşi dăduse acordul de a juca la Barcelona, Alfredo Di Stefano care se antrenase alături de noii săi colegi catalani, Alfredo Di Stefano, magia pură, era, până pe 15 octombrie 1954, omul celor de la Real Madrid!!!

Saporta nu se opreşte aici. Dă o tură prin birourile celor de la River, aşa, să-i întrebe de sănătate, dar află că Barça a plătit jumătate din sumă. Pentru că e uns cu toate alifiile, obţine, verbal, un acord cu argentinienii: în caz de conflict, ei nu vor scoate săbiile din teacă, vor spune doar „Rezolvaţi voi, acolo, în Spania, e treaba voastră”… „Săgeata” e împărţită în două: vârful e catalan, coada, madrilenă…

(va urma)

* Surse: Arhiva „Museo River”, Arhiva „Mundo Deportivo”, „Revista Libero”

Comentarii (1)Adaugă comentariu

george (10 comentarii)  •  26 mai 2020, 10:11

Multumim de articol!... Asteptam si continuarea!

Comentează