Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Dor de boşorogi

Sînt 65 de ani de cînd „Armata” pornea la drum pe „Venus”, pe „picureală”… Dar cînd iPhone 5 e la o degajare distanţă de apariţie, cine mai are vreme de dinozauri?

Goal-keeper era el, Lăzăreanu. Suduia că picură, nu-i […]

duminică, 26 august 2012, 9:57

Sînt 65 de ani de cînd „Armata” pornea la drum pe „Venus”, pe „picureală”… Dar cînd iPhone 5 e la o degajare distanţă de apariţie, cine mai are vreme de dinozauri?

Goal-keeper era el, Lăzăreanu. Suduia că picură, nu-i plăcea să bage robinsonade pe sloată. „Bă, noroiul e pentru porci, nu pentru lorzi ca mine”, glăsuia. Unii zic că a fost cel mai mare portar de-al nostru. S-a retras la 24 de ani, viaţă extrasportivă. Omul care putea dovedi şi o tonă de marmeladă! Da, aşa erau suplimentele atunci: fructe zdrobite şi biscuiţi de răsboiu’…

Pe spate-i Panait, soldatul. Cel care fuge de frizer ca renul lui Moş Crăciun de primăvară. Ce ironie! Peste ani, tot pe acolo venea al pletos, Joe… Şi Cernea, în mijlocul apărării. Cel mai mare specialist al lotului la jocul cu nasturi. L-au prins, cîndva, nişte „pitici” prin parc. I-au luat cinci „hapuri”. „Nu-i adevărat, nu m-au făcut pe bune, aveau doi la fel”, se apără. Şi fruntaşul Jivan, cel mai tare dansator în cantonamentul de la Sinaia. Măiculiţă, ce le ameţise pe fetele de la „Pedagogicul” din Ploieşti!…

Cinci stîlpi de nocturnă
Taborsky, ori Taborschi, ori Tabolschi – „să-nţepenesc dacă am ştiut vreodată cum se scrie, corect, numele meu”, zice, e şi el prezent. E mare cît un stîlp de nocturnă.

Domnul Vartolomeu, constănţean de naştere, chemă „căpitanii” la centru. Gică Popescu vine de două ori acolo: prima dată pentru că e şeful echipei, a doua pentru că chiar are gradul ăsta. Doamneee, ce om, ce fotbalist! Cînd fotbalul se lepăda de pamperşi pe plaiurile dîmboviţene, el jucase, deja, la Plevna, la Gloria, la Sportul, la Sparta ori la Carmen. Ce curse pe extremă, cu 11 centimetri noroi pe teren!!! Prinsese vreo 130 de meciuri în prima ligă… Ar fi fost mai multe, dar slujise Patria pe front, în al doilea…’Nalt, prezentabil, schimbase pase cu Silvică Bindea, „Giussy” Baratki ori Nicu Reuter. Şi Kotty Bernhardt, un fel de „stranier”, şi caporalul Florică Marinescu, cel ce avea să dibuiască întîiul gol din viaţa trupei.

Charlot de Dîmboviţa
A, uite-l, pe bancă, şi pe ală micu’, cum se mai agită! Zici că-i Charlie Chaplin în „Dictatorul”. Cum îl cheamă, dom’le, cum îl cheamă? Aşaaa, da, Ilie Savu, „Paraşută”. Jocu-i programat a purcede la drum la 16:00, e şi 10, n-a pornit, dar el deja a muşcat de vreo opt, poate 10 ori, din fierul băncii de rezerve. Nu-i place cum au făcut încălzirea. Din „neinstruţi” şi „salina de la Praid vă papă!” nu-i scoate… A jucat în echipă cu Deceneu, Menumorut, Bogdan, Mihai, Banul Craiovei, Ştefan cel Mare, Cuza Vodă şi Gică Petrescu.
Şi e şi Mladin, şi e şi Apostol, „supravieţuitorii” de peste 60 de ani. Primul, cînd vorbeşte de echipă, o face numai cu batista în mînă! Numai cu batista în mînă!!!

Armata dădu piept cu Dermata
Ploua mărunt pe „Venusul” cel vechi, în zi de duminică; lume, buluc, că-i cuplaj. „Armata”, trupa aia nou fondată, dă piept cu Dermata Cluj. 24 august 1947. Primul meci din istoria Stelei. Cu o echipă închegată în tren, cu fotbalişti fără ghete, cu cantonament cazon, cu suplimente de marmeladă, cu drumuri făcute în camioane ostăşeşti.
Se termină 0-0, deşi cronicarul scrisese că „odată început, jocul lasă impresia că va da cîştig de cauză Dermatei”.

Sînt 65 de ani de atunci. Fix! Azi, între Operă, Splai, „Preoteasa” şi mastodontul perforat la jumătate a lui Nea Nicu e parc. „Venus” i-a rămas numele. Prichindeii, copăcel-copăcel, prind a se juca pe acolo. Ochi umezi, de bunic, îi privesc. Par a le fi dor de cei de acum şase decenii şi jumătate… Da, de boşorogi! Şi lor, şi nouă. Vouă, nu?

steaua-1947.jpg
Prima fotografie din istoria echipei, făcută la Craiova, înainte de startul sezonului. Doamna e soţia antrenorului Cibi Braun, Gică Popescu I e cel cu cravată, dreapta sus

Comentarii (72)Adaugă comentariu

dan (14 comentarii)  •  26 august 2012, 18:11

Lasa-l naibii de iPhone 5 pe cine intereseaza? Doar pe copilutii nascuti din generatia apple. Mai bine aflam ceva despre „dinozauri”, tu continua sa scrii.

RESPECT BONETTI (1 comentarii)  •  26 august 2012, 18:38

Inteleg ca te-am „lovit” zdravan cu al meu comentariu de l-ai cenzurat , si te ustura…..

laurentiu (1 comentarii)  •  26 august 2012, 19:37

bre nea Oprisene mai faci emisiunea aia pe gsp? era o emisiune pe care o urmaream si chiar imi placea dar pacat ca javrele astea de la digi au scos gsp din grila de programe,in cea ce priveste acest blog si articolele scrise de tine vreau sa iti spun ca acest articole chiar merita citite si continua sa scrii de ce vrei tu las-i pe astia din generatia fecebook ceilalti ma refer la cei care apreciem articolele tale chiar ne bucuram ca mai citim asa ceva

scorpionul (6 comentarii)  •  26 august 2012, 20:53

fapt: „Steaua București a luat ființă pe 7 iunie 1947, la inițiativa mai multor ofițeri ai Casei Regale Române, printr-un decret semnat de generalul Mihail Lascăr, fostul Comandant Suprem al Armatei Regale Române”.

fapt: Mihai Lascar ” În timp ce era prizonier la Armata Roșie, a optat pentru trecere de partea inamicului sovietic, încălcându-și astfel jurământul militar de credință față de țară și rege. Prin această acțiune, a contribuit, în calitate de comandant și ofițer superior, la formarea Diviziei sovietice de voluntari Horia, Cloșca și Crișan, ca parte a armatei sovietice. Mihail Lascăr a revenit în țară după 23 august 1944, contribuind alături de Valter Roman, care îndeplinea funcția de comandant politic al diviziei, la impunerea comunismului în România. În perioada 1 octombrie 1945 – 30 noiembrie 1946, generalul de armată Mihail Lascăr a condus Armata a IV-a, a îndeplinit funcția de președinte al Comisiei electorale a armatei, contribuind la fraudarea alegerilor din 1946. După alegerile din 1946 și venirea la putere oficială a comuniștilor, a fost numit ministru al Apărarii Naționale, funcție pe care a îndeplinit-o până în 1947, fiind înlocuit de Emil Bodnăraș.”

concluzie: cine afirma ca steaua este creatia Armatei Regale este ori habarnist (nestiutor, analfabet, neinformat, greu de cap, cu probleme reale de intelegere, etc.- se pot folosi la alegere) ori interesat (de rea credinta, mincinos, ticalos, dezinformator, etc.- se pot folosi la alegere).

Asta este realitatea dragilor…iar frustratii sunteti voi deoarece va doare ca vi se contesta adularea de tip ovin „impins” (sau „smuls”…dupa gustul si placerea fiecaruia) de catre cunoscatorii de fotbal si istorie romana. Din acest complex ii faceti pe toti adversarii vostri ori rromi, ori unguri…pentru ca sunteti ILEGITIMI, va simtiti mai putin romani asa ca incercati sa va subliniati asa zisa apartenenta la acest neam mintind in legatura cu altii. De fapt ati fost, sunteti si veti fi sprijinitori ai unor interese straine Romanismului (in speta ai armatei cu steaua rosie care v-a si fost emblema o buna perioada de timp- timp in care romanii adevarati erau exterminati la canal, sau la Sighet, sau la Pitesti…)

scorpionul (6 comentarii)  •  26 august 2012, 21:07

Domnule Catalin Oprisan…trebuie sa ma recunosc dezamagit de articolul dumneavoastra. Chiar nu mai conteaza contextul? Pai hai sa laudam si Unirea Tricolor (ma refer strict la componentii echipei favorizate fatis de Miscarea Legionara). Sau hai sa facem articole omagiale pentru prima echipa (sau cea secunda) a Ministerului de Interne de imediat dupa al doilea razboi mondial. Ar putea incepe asa: „Dupa preluarea puterii de catre popor, cadrele noastre dragi din militia populara au decis sa se implice in miscarea sportiva nationala…” Aveam o impresie foarte buna despre dumneavoastra. Va credeam un tip sensibil (pe langa inteligenta evidenta pentru oricine va urmareste). Un gazetar cu subiect(e) si verb. Cum se impaca insa sensibilitatea cu „dorul” de colaboratorii tov. lascar??? Sau chiar nu mai conteaza pe cine elogiem? Crestem generatii noi in „aplauze repetate”??? Merita? Pacat…puteti infinit mai mult de atat…:(

suporter (1 comentarii)  •  26 august 2012, 22:37

Multumesc pentru articol. Pacat de frustrarea nefondata a unora, care in loc sa vada barna din ochii lor vad scobitoarea din ochii vecinului.

gavras (3 comentarii)  •  26 august 2012, 23:00

mereu bune articole.dar bosorog e un cuvant urat si spun asta intelegand toate nuantele.ce legatura au boashele cu un articol sau editorial,sa ne mai uitam si in dex,de fapt nici nu-mi pasa

gery76 (45 comentarii)  •  27 august 2012, 2:40

@NEMO
-Daca tot te dai atotstiutor, mai ales in legatura cu generalul Gabriel Marinescu,atunci spune ce-si permitea acest nabab,avea apucaturi pe care nici Valentin Ceausescu nu-si permitea sa le aiba in plina dictatura a tatalui sau.
-Un corupt pana in maduva oaselor,un membru al camarilei celui mai prapadit si nemernic rege pe care l-a avut Romania,Carol al 2-lea,omul sub care a inceput ciopartirea Romaniei!
-Decat specialisti ca tine,mai bine copii inflacarati,chiar daca mai putin cititi ca tine ,insa macar sinceri ,nu diversionisti ca tine!

Herbert Holyoake (63 comentarii)  •  27 august 2012, 4:30

9 ani aveam cind am venit in RPR cu familia din Anglia.Anul era 1953,la citeva luni dupa moartea lui Stalin.Duceam dorul fotbalului de acasa si al Arsenalului,dar cum microbul o data contractat nu te mai paraseste,am inceput sa colind Bucurestiul in cautare de meciuri.Mi-a placut mult un club de divizia B,Rapid ,desi terenul lor era cam departe de casa noastra.In fiecare duminica mergeam la meciuri.Pe vremea aceea echipa de top era CCA,care se confunda cu nationala.Joc placut de privit si aparare solida.Singura echipa romaneasca ce se apropia cit de cit de standardul din Anglia.Pentru mine CCA,Dinamo,Progresul nu erau decit echipe de FOTBAL si nu ma interesa absolut de loc ce reprezentau,sau cum luasera fiinta.Pt mine Voinescu,Apolzan et comp.erau jucatori de fotbal ,doar atit. Ii depling pe cei ce au ura in suflet.Niciodata nu vor avea placerea adevarata si nu se vor bucura de spectacolul fotbalului.Nu vor putea aprecia un spectacol cind echipa lor pierde la adversarul urit desi,poate,meciul a fost magnific.
Cit despre articol,forte succint,neelaborat. Ma rog !

nea caisa (2 comentarii)  •  27 august 2012, 9:37

Un articol frumos. Nu inteleg o parte dintre comentarii, care arata un viguros box cu umbra, o minunata vitejie in fata unor comunisti disparuti de doua decenii. Istoria Stelei poate fi privita in diferite feluri: am vazut aici, citeva sugestii privind raul insemnat de acest club sportiv, autorul articolului incearca sa arate si ceva din binele insemnat de club. Sa incerc sa aduc si eu in lumina doua trasaturi pozitive si una de tip politic: indiferent faptul ca sunt criticate, Steaua, ca si Dinamo, au reprezentat salvarea unor fotbalisti profesionisti in perioada in care proprietatea si initiativa privata in fotbal dispareau – si sunt colegi comentatori care precizeaza soarta tragica a unor patroni de cluburi. Etatizarea si reprimarea proprietatii si initiative private erau impuse, iar persoanele din fotbal nu se puteau opune. Alaturi de alte cluburi, Steaua a contribuit la continuitatea fotbalului la noi, permitind constructii ulterioare pe baza traditiei. A doua trasatura, Steaua a contribuit major, ca si club polisportiv important, la dezvoltarea generala a sportului la noi. Pentru ca Steaua nu inseamna numai echipa de fotbal. Ca ne place sau nu, apare si factorul politic – si nu ma refer la „comenzile” anilor ’50: peste tot in tarile socialiste, cum erau ele, au fost sustinute cluburile sportive ale armatelor si ministerelor de interne: stilpi de sprijin ai statelor si ai caror membri trebuiau sa fie multumiti – nu numai cu bani si unele privilegii, ci si sufleteste. Poate ca ar trebui sa remarcam faptul ca, in acel context, Steaua a tinut sa aiba un loc aparte, incepind cu numele: cluburile armatelor nu prea aveau nume inspirate (TSKA inseamna „armata rosie a muncitorilor si taranilor”, cum ar fi stat numele „armata rosie a muncitorilor si taranilor” Bucuresti? precis ar fi adus porecla taranii din Ghencea). Si, daca am intrat in zona politica, poate ar fi bine sa remarcam ca fotbalului stelist si dinamovist li s-a alaturat, ca sustinere, fotbalul oltean, realizati de ce oare fotbalul oltean? Care ar putea fi traiectul clubului sportiv Steaua, fiindca echipa vedem pe ce drum a pornit: in armatele moderne exista, traditional, cluburi si echipe sportive, uneori asumate de armate, alteori recunoscute iar alteori doar ca simple asocieri ale unor militari in scopuri sportive, de petrecere a timpului liber. Steaua tot asa a inceput: ca ASA Bucuresti ( o asociatie sportiva a armatei, nu singura), existind ASA in mai multe orase cu prezenta militara (ASA Tg.Mures, ASA Cimpulung Moldovenesc,…) iar apoi CSCA si CCA, ilustrind o oscilatie intre centralizare (CSCA) si diseminarea initiala (CCA, casa centrala a armatei, adica un club sportiv al ofiterilor). Armata mai intretine acum sectii sportive profesioniste tot pentru asigurarea unei continuitati, pina ce economicul va permite trecerea lor in proprietati private, insa, in mod normal, in timp, sportul militar se va stabili, mai mult ca sigur, pe liniile sale firesti. Sigur ca, daca a cumparat numele si palmaresul, echipa dlui Becali utilizeaza acestea in folos propriu, asa cum se cuvine intr-o lume a initiativei private: terenul din Ghencea pentru baza de spectatori asigurati si pentru a tine totusi aproape de armata, insa, dupa cum ati vazut, patronul Becali nu are preferinte pentru teren. Faptul ca echipa de fotbal in jurul caruia se invirtea cindva ca un tiriplic a ajuns la cheremul sau si l-a ridicat in politica ii este de ajuns.

nea caisa (2 comentarii)  •  27 august 2012, 9:39

Cred ca am un comentariu in spam, vreti sa il scoateti de acolo?

@Herbert Holyoake (6 comentarii)  •  27 august 2012, 13:03

„9 ani aveam cind am venit in RPR cu familia din Anglia.Anul era 1953,la citeva luni dupa moartea lui Stalin.”

Si tu ii deplangi pe cei care au ura in suflet? ha ha ha, ne-ai convins, ha ha ha.

asa o fi nea zapada (6 comentarii)  •  27 august 2012, 18:16

Nu stiu cat box cu umbra fac altii dar matalutza sigur faci propaganda ca prea iti ies propozitiile ca la gazeta de perete de pe vremuri.

bazileon (3 comentarii)  •  27 august 2012, 18:23

Ca toate articolele dvoastra si acesta sufera de o viziune (voit) ingusta.
Clubul Steaua a fost intr-adevar infiintat de ofiteri ai Armatei Regale, ca asa s-a chemat biata noastra armata pana la izgonirea Regelui Mihai. Dar sa nu ne lasam inselati, autorul este un mare instrument al stalinismului in Romania, gen. Lascar, venit din URSS cu Divizia „H.C.&C”, om ce a dat lovitura decisiva nu numai fotbalului romanesc ci si democratiei si parlamentarismului de la noi. Nu e ironic ca primul nume al clubului este o traducere a mult mai celebrului TSKA, iar steaua este celebrul simbol al Armatei Rosii?
Asta pentru stiinta marilor suporteri stelisti monarhisti!
Iar Venusul, la care au jucat nume celebre (Lapusneanu, David, Sfera, fratii Valcov) a fost rasa cu stadion cu tot de furia paranoida a noii Armare Populare.
Mai cresteti dle Oprisan, ori cenzurati in continuare (pardon, „moderati”)!
Vad ca Scorpion a scris deja acelasi lucru, dar nu strica sa insisti, pentru cei ce cred ca noi „boxam cu umbra”!
Nea Caisa (bun pename), pai asa de tare au disparut comunistii ca unul ne e chiar acum presedinte; iar daca Hitler e mort de peste o jumatate de secol, atrocitatile naziste devin pasabile?

DD (13 comentarii)  •  27 august 2012, 18:58

Foarte bun articol Oprisane si foarte adevarat !

Pentru restul frustratilor…….voi nu contati ! Si nici parerile voastre !

bazileon (3 comentarii)  •  27 august 2012, 19:14

RESPECT BONETTI: asa stie omul sa-si faca „meseria”!

Herbert Holyoake (63 comentarii)  •  28 august 2012, 1:19

@domnul anonim,cel cu ha,ha,ha
Ce ati gasit de ris,domnule ?Cunoasteti toate amanuntele ?Ce vreti sa implicati aici?Ca as fi un iubitor al comunismului?
Am fost nevoit sa ma mut in Romania cu familia fiindca tatal meu a fost angajat de guvernul roman ca expert in constructii energetice.N-am fost niciodata cetatean roman.Toate studiile le-am platit cu banii mei.Cind tata a avut un dezacord serios cu Elena Ceausescu ,am fost expulzati .Ce o fi de ris aici,domnule?
In Romania cred ca mai exista zicala cu tirgul si femeia vesela.Nu-i asa ?

groparu (1 comentarii)  •  28 august 2012, 3:33

Chiar ca m-ai facut sa-mi aduc aminte. Eram copil si tata m-a dus la meciul asta. Daca imi amintesc bine Armata juca in rosu-galben si albastru, culorile tricolorului iar mingea era din aia cu siret si mat. Acum sint strabunic! Nu mai merg la meciuri ca ne baga in tarcuri ca pe animale si ne gazeaza gorilele si jandarmii. De fapt nici nu prea ce mai ai ce sa vezi.Doar muraturi. Pe atunci si multi zeci de ani dupa mergeam la orice meci indiferent de divizie. Mergeam si la baraje (anul ala armata a fost la baraj pentru retogradare). La inceput ma ducea tata , pe urma mergeam singur. Sa tot fi vazut vreo 10 mii de meciuri la viata mea. Desi simpatizez Dinamo, pot declara ca cel mai mare portar a fost Voinescu.

biju (42 comentarii)  •  28 august 2012, 7:00

…cea mai boema si frumoasa echipa de-a lungul istoriei: „U” cluj, incepand cu guga, sfera, toni dascalu, dr. luca, dr. georgescu, ivansuc- hamlet al gazonului verde- tim campeanu. cititi „sepcile rosii” de ioan chirila, merita, veti descoperi o echipa de care va veti indragosti

ramon (10 comentarii)  •  28 august 2012, 13:03

cam multe figuri de stil in articol, ar fi mai bine sa le lasam pe acestea in seama celor care dau bacul, fotbalul nu prea are treaba cu metaforele. ASA 1947-48 a terminat pe 14 si a scapat de divizia B gratie celor din FRFA, asa ca era normal ca multi fotbalisti sa se lase, chiar si Gh Popescu sau Mihai Ionescu. Ceilalti, adusi in pripa, era normal sa lase locul altora adusi pe baza regulamentului Stelei: orice soldat poate activa la Steaua (daca avea valoare), iar in armata poate fi convocat oricine, la orice varsta.
Pentru cei care stiu dar sa injure, mai notez ca cele 5 echipe bucurestene de divizia A si-au programat meciurile pe stadioanele de calitate, nimeni nu a furat niciun stadion.
Comunistii au venit la putere in 1945, in guvernul Petru Groza si si-au intarit puterea prin alegeri (la care putini aveau motiv sa voteze PNL, PNT care, ca si astazi, au facut la fel de mult pentru alegatori precum si PDL sau PNL), a urmat apoi dizolvarea PNT, autodesfiintarea PNL, unificarea miscarii muncitoresti sub PMR si asa s-a ales Romania cu un singur partid, agreat de invingatorul razboiului din aceasta parte a globului.
Nu mai plangeti atat pentru alegerile fraudate in 1946 de comunisti, la fel s-a furat si in 1927 si in 2012, numai ca in anii 1920-92 cei care erau la putere castigau alegerile, din 1996 ei sunt usuiti si tot degeaba.

@ramon (6 comentarii)  •  29 august 2012, 14:32

De obicei au castigat alegerile cei care le-au organizat (cu o exceptie notabila). Nu este insa acelasi lucru cu ce s-a intamplat in `46. Va faceti ca nu stiti ca dupa acele alegeri elita Romaniei a fost exterminata fizic (motiv pentru care inclusiv in ziua de azi suferim- macar din lipsa de modele daca nu din alte multiple si grave cauze).
„putini aveau motiv sa voteze PNL, PNT”- stiti prea bine ca Ardealul insemna exclusiv PNT, ca sa nu mai vorbim ca membrii PCR antebelici intrau intr-o cabina telefonica mai incapatoare. Realitatile acestea sunt de mult timp expuse in nenumarate lucrari istorice si nu fac obiectul dezbaterii in niciun mediu care se respecta din punct de vedere intelectual, indiferent ca e liberal sau social democrat (de fapt socialisti reformati partial- daca este sa fim corecti in exprimari).
Din afirmatia „la care putini aveau motiv sa voteze PNL, PNT care, ca si astazi, au facut la fel de mult pentru alegatori precum si PDL sau PNL” se poate observa partizanul carui partid sunteti (cel nenominalizat intre „nomina odiosa”) dar incercati sa fiti totusi obiectiv, chiar daca nu veti reusi.
Nu aveti decat sa nu deplangeti alegerile din `46. O tara libera (inca) va garanteaza acest drept. Aveti dreptul sa aveti propria opinie acum si sa v-o exprimati (spre deosebire de timpuri apuse). Altii insa deplang `46 si exterminarea elitelor (din toate categoriile sociale…asta asa, ca sa nu va obositi sa ma considerati „elitist”). Si celor care deplang aceasta perioada nefericita pentru tara nu li se poate impune (inca) tacerea de catre adeptii lozincii „Stalin si poporul rus/ Libertatea ne-au adus”. Nu-i asa ca e minunata democratia? :))

Mihai (1 comentarii)  •  1 septembrie 2012, 14:49

din Giulesti pan-la Madrid nu-i echipa ca Rapid!

Comentează