Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Dor de boşorogi

Sînt 65 de ani de cînd „Armata” pornea la drum pe „Venus”, pe „picureală”… Dar cînd iPhone 5 e la o degajare distanţă de apariţie, cine mai are vreme de dinozauri?

Goal-keeper era el, Lăzăreanu. Suduia că picură, nu-i […]

duminică, 26 august 2012, 9:57

Sînt 65 de ani de cînd „Armata” pornea la drum pe „Venus”, pe „picureală”… Dar cînd iPhone 5 e la o degajare distanţă de apariţie, cine mai are vreme de dinozauri?

Goal-keeper era el, Lăzăreanu. Suduia că picură, nu-i plăcea să bage robinsonade pe sloată. „Bă, noroiul e pentru porci, nu pentru lorzi ca mine”, glăsuia. Unii zic că a fost cel mai mare portar de-al nostru. S-a retras la 24 de ani, viaţă extrasportivă. Omul care putea dovedi şi o tonă de marmeladă! Da, aşa erau suplimentele atunci: fructe zdrobite şi biscuiţi de răsboiu’…

Pe spate-i Panait, soldatul. Cel care fuge de frizer ca renul lui Moş Crăciun de primăvară. Ce ironie! Peste ani, tot pe acolo venea al pletos, Joe… Şi Cernea, în mijlocul apărării. Cel mai mare specialist al lotului la jocul cu nasturi. L-au prins, cîndva, nişte „pitici” prin parc. I-au luat cinci „hapuri”. „Nu-i adevărat, nu m-au făcut pe bune, aveau doi la fel”, se apără. Şi fruntaşul Jivan, cel mai tare dansator în cantonamentul de la Sinaia. Măiculiţă, ce le ameţise pe fetele de la „Pedagogicul” din Ploieşti!…

Cinci stîlpi de nocturnă
Taborsky, ori Taborschi, ori Tabolschi – „să-nţepenesc dacă am ştiut vreodată cum se scrie, corect, numele meu”, zice, e şi el prezent. E mare cît un stîlp de nocturnă.

Domnul Vartolomeu, constănţean de naştere, chemă „căpitanii” la centru. Gică Popescu vine de două ori acolo: prima dată pentru că e şeful echipei, a doua pentru că chiar are gradul ăsta. Doamneee, ce om, ce fotbalist! Cînd fotbalul se lepăda de pamperşi pe plaiurile dîmboviţene, el jucase, deja, la Plevna, la Gloria, la Sportul, la Sparta ori la Carmen. Ce curse pe extremă, cu 11 centimetri noroi pe teren!!! Prinsese vreo 130 de meciuri în prima ligă… Ar fi fost mai multe, dar slujise Patria pe front, în al doilea…’Nalt, prezentabil, schimbase pase cu Silvică Bindea, „Giussy” Baratki ori Nicu Reuter. Şi Kotty Bernhardt, un fel de „stranier”, şi caporalul Florică Marinescu, cel ce avea să dibuiască întîiul gol din viaţa trupei.

Charlot de Dîmboviţa
A, uite-l, pe bancă, şi pe ală micu’, cum se mai agită! Zici că-i Charlie Chaplin în „Dictatorul”. Cum îl cheamă, dom’le, cum îl cheamă? Aşaaa, da, Ilie Savu, „Paraşută”. Jocu-i programat a purcede la drum la 16:00, e şi 10, n-a pornit, dar el deja a muşcat de vreo opt, poate 10 ori, din fierul băncii de rezerve. Nu-i place cum au făcut încălzirea. Din „neinstruţi” şi „salina de la Praid vă papă!” nu-i scoate… A jucat în echipă cu Deceneu, Menumorut, Bogdan, Mihai, Banul Craiovei, Ştefan cel Mare, Cuza Vodă şi Gică Petrescu.
Şi e şi Mladin, şi e şi Apostol, „supravieţuitorii” de peste 60 de ani. Primul, cînd vorbeşte de echipă, o face numai cu batista în mînă! Numai cu batista în mînă!!!

Armata dădu piept cu Dermata
Ploua mărunt pe „Venusul” cel vechi, în zi de duminică; lume, buluc, că-i cuplaj. „Armata”, trupa aia nou fondată, dă piept cu Dermata Cluj. 24 august 1947. Primul meci din istoria Stelei. Cu o echipă închegată în tren, cu fotbalişti fără ghete, cu cantonament cazon, cu suplimente de marmeladă, cu drumuri făcute în camioane ostăşeşti.
Se termină 0-0, deşi cronicarul scrisese că „odată început, jocul lasă impresia că va da cîştig de cauză Dermatei”.

Sînt 65 de ani de atunci. Fix! Azi, între Operă, Splai, „Preoteasa” şi mastodontul perforat la jumătate a lui Nea Nicu e parc. „Venus” i-a rămas numele. Prichindeii, copăcel-copăcel, prind a se juca pe acolo. Ochi umezi, de bunic, îi privesc. Par a le fi dor de cei de acum şase decenii şi jumătate… Da, de boşorogi! Şi lor, şi nouă. Vouă, nu?

steaua-1947.jpg
Prima fotografie din istoria echipei, făcută la Craiova, înainte de startul sezonului. Doamna e soţia antrenorului Cibi Braun, Gică Popescu I e cel cu cravată, dreapta sus

Comentarii (72)Adaugă comentariu

Godot (1 comentarii)  •  26 august 2012, 10:08

O MINUNE. Fuse şi se duse. Mulţumim, Gigi. Mulţumim, oi.

exorientelux (1 comentarii)  •  26 august 2012, 10:16

Ma bucur ca ati mentionat-o pe Dermata Cluj, de care multi au uitat. CCA-ul a luat in ’48 pe cei mai buni jucatori ai Dermatei. In anii ’40 Clujul a avut 3 echipe in divizia A.

piruu2000 (3 comentarii)  •  26 august 2012, 10:21

…si???despre semintele sovietice seminale nu vorbesti??despre cum sau nascut aceste infectii comuniste nu aduci aminte deloc????cit despre articol…doar aritmici ca tine il va intelege….sa incerci sa cosmetizezi o istorie spurcata,plina de ura si putrefactie…este ca si cum iti recunosti vina…faptului ca te-ai nascut dintr-un….avvort….rusine…ps…scuze ca sint asa de acid…dar chiar este jenanta…orice este legat de aceste doua clone sovietice…

Alex (1 comentarii)  •  26 august 2012, 10:23

Foarte frumos articolul Cataline. Esti singurul motiv pt care inca mai citesc Gazatii. Tine-o tot asa !

SS (4 comentarii)  •  26 august 2012, 10:25

Definiti ce inseamna “Armata”, trupa aia nou fondată
Cine ar fi interesat de stelemuia, o relicva maligna a comunismului!!?
Ziaristi avortoni, de toate culorile politice, facuti la apelul de seara, lustruiesc cu sarg la statuia echipei lui Belciug! Sa nu o cace ciorile…….
Inca o limba umeda data in dosul lui Gigi Belciug! Si inca una, si inca una…
Asa se face presa de fotbal in penultima tara din Europa, numita Romania.
Sunteti rusinea acestei natii, din ultimii 10 ani!!
Ati construit mediatic un cancer al fotbalului roamnesc, probabil la ordin, care a fost impartasit numai de taranii retardati ai Romaniei!
Acum spalati-va cu stelemuistii pe cap.
Dar voua va prieste mizeria… :mrgreen:

piruu2000 (3 comentarii)  •  26 august 2012, 10:25

…si sa nu uit ceva…vrei sa scri ceva interesant???…scrie despre…venus …ripensia…si istoria lor….rapid…multi vor sti cu adevarat ce a insemnat un fotbal curat…

piruu2000 (3 comentarii)  •  26 august 2012, 10:28

…si cum stiu eu (si nu numai eu)…asa cum ati fost invatati si educati la scoala sovietica…imi veti cenzura mesajele mele…nu tr uitat ca steluta….tr…proslavita de sclavi ca voi….cu articole ieftine …comandate de stapinirea voastra(oier-sef)….

cristian (2 comentarii)  •  26 august 2012, 10:28

Multumim tovarase Stalin pentru ciuma rosie pe care ai trimis-o la Bucuresti. Mai bine nu ne chinuiai cu clonele comuniste care au distrus farmecul fotbalului cu setea lor de trofee castigate prin birouri la ordinul nustiu carei minti demente.

alcide (2 comentarii)  •  26 august 2012, 10:35

o tempora…

ramon (10 comentarii)  •  26 august 2012, 10:43

un singur an a avut Clujul 3 echipe in A. Doua echipe au avut Oradea, Aradul, Timisoara, Clujul, apoi Craiova si Ploiestii. Fiecare din acestea au luat si titluri de campioana, dar a trecut mult de cand timisorenii, oradenii, ploiestenii si aradenii nu au mai vazut locul 1. Prima ASA, cea din 1947 s-a destramat repede, oricum au scapat de divizia B pentru ca i-a pus pe ploiesteni sa rejoace ultimul meci din baraj. Slaba a fost CSCA si in 1948, apoi au inceput sa incorporeze fotbalistii buni si cand esti tanar nu-ti strica un salariu de armata ca stii sa dai bine cu piciorul in minge. Banii din armata si militie au depasit ce putea oferi Timisoara sau Oradea.

antemir razvan (1 comentarii)  •  26 august 2012, 10:48

Multumin pentru articol,felicitari!

tudor (3 comentarii)  •  26 august 2012, 10:52

Ce caraghios articol,sa incerci sa romantezi ceva despre trecutul incert si rusinos al stelei.POTI MAI MULT DOMNULE OPRISAN.

esin (4 comentarii)  •  26 august 2012, 10:54

T e citira ca sa te injure 🙂 niste frustrati domne , niste frustrati . Ete dovada de pe site-ul ” Tribuna CFR ” :

”E sete mare de performanta in europa … eliminarea unui gigant pt aceasta faza a competitiei(play-off) si inlaturarea acelei idiotenii ca „CFR se califica direct in grupe pe meritul altora.

Since1907
Sa dai o asemenea satisfactie tocmai bucurestenilor? In meciul cu Basel ne am castigat respectul multor romani si mai mult am inchis gura contestatarilor.Pentru cat timp? 3 zile,atat.Totul s-a daramat si acum iar pot sa stearga cu noi pe jos si sa ne faca in toate felurile.

che Acum, dacă am şti gestiona inteligent acest avantaj şi ne-am duce în grupele UCL pe munca noastră, adică două manşe eliminatorii grele, măcar nu i-ar mai lăsa sufletu’ să afirme că am făcut-o pe spatele stelei îmbâcsite. ”

Q.E.D.

andrei (1 comentarii)  •  26 august 2012, 10:57

iar e plin de frustrati analfabeti pe aici care din cauza urii din sufletul lor nu vad ca steaua a fost fondata de ofiterii armatei regale in iulie 47 iar comunistii au venit la putere in decembrie 47!!! daca sunteti asa acizi la adresa stelei de ce nu ati refuzat participarea directa in champions league deoarece acea participare v-a fost oferita gratis de putrefactia comunista numita steaua! de ce nu ati blamato si cand v-a dat ocazia sa luati milioanele din cl??? asta arata cit de infecti sunteti !!!!

priceputul (3 comentarii)  •  26 august 2012, 11:00

Aceasta a fost istoria, nu mai balivernati fel de fel de rautati!! Toti romanii trebuie sa recitati versurile :: STEAUA BUCURESTI, CEA MAI BUNA DOAR TU ESTI!!

priceputul (3 comentarii)  •  26 august 2012, 11:02

SA DECLAMAM CU TOTII: STEAUA BUCURESTI, CEA MAI BUNA DOAR TU ESTI !!!

eu (1 comentarii)  •  26 august 2012, 11:06

pt PIRUU 2000 invatza sa scrii corect bai tzigane si lasa comunistii in pace ca tot de ei esti condus…

priceputul (3 comentarii)  •  26 august 2012, 11:06

AM O INTREBARE: DE CE NU-MI PUBLICATI COMENTARIILE? CE, AM CAZUT PE MASA VOASTRA ? REPET: STEAUA BUCURESTI CEA MAI BUNA DOAR TU ESTI !!!

Rares94 (3 comentarii)  •  26 august 2012, 11:08

Asta este Steaua !

cristinuzzu (1 comentarii)  •  26 august 2012, 11:13

Mda, si cu cateva decenii mai devreme erau astia: http://www.enational.ro/wp-content/uploads/2011/09/Rapid-1923_1.jpg

AndreiDinGalati (2 comentarii)  •  26 august 2012, 11:13

inca un 10 nene oprisane.
si ptr postacii care comenteaza aiurea : va depasesc total articolele autorului, nu mai cititi ce nu puteti intelege mergeti pe blog la geambasu sau marginitiva cu emisiunile de pe gsp

ss (1 comentarii)  •  26 august 2012, 11:17

un art. si despre primul club de fotbal comunist al tarii RAPID CFR LOCOMOTIVA BUCURESTI ,sora comunistei de la moscova ,lokomotiv moscow cand va aparea ?! cu celebrele tricouri cu soarele bolsevic ……focarul de bolsevici de la atelierele grivita raspandea zvonuri pro comunism in bucuresti si avea port stindardul rapid bucuresti

popa marius (1 comentarii)  •  26 august 2012, 11:18

frumos, dar sunt prea multe virgule intr-o singura fraza si e cam dificil de citit. oricum felicitari

Luciann (1 comentarii)  •  26 august 2012, 11:20

This is Steaua! Forever number one! Multumim Cataline!

Anamaria (1 comentarii)  •  26 august 2012, 11:20

Frumos articol si urata reactia unora! Recititi inca o data, e vorba de OAMENI, nu de mizeriile din fotbal.

radufansteaua (2 comentarii)  •  26 august 2012, 11:21

super articol!!!iar pt.frustratii care tot o dau cu ,,comunismul in sus comunismul in jos” atata le spun:FORTA STEAUA !!!!SI LASATI-O JOS CA MACANE!!!

polist (1 comentarii)  •  26 august 2012, 11:34

Doua echipe care au facut ce au vrut in fotbalul romanesc.Una e pe cale de disparitie(dinamo cea jigarita),cealalta urmeaza(steaua de la stana).Duca-se!!!

NEMO (2 comentarii)  •  26 august 2012, 11:57

pana si stadionul era de furat!… Arena construita prin eforturile avocatului Eladescu,cea mai moderna arena din Bucurestii interbelici va kadea si ea sub furia demolarilor comuniste. Venus se zbatea pe atunci in liga a 3-a si urma in 6 luni sa se desfiinteze. Iar sefii Venusului vor impartasi aceeasi soarta: vor muri la Jilava. Numai ca in ipostaze diferite: gen. Gabriel Marinescu in 1940 impuscat de legionari iar av. eladescu in 1953 omorat de comunisti. Astea le stiati domnule Oprisan?

ioan usciuc (1 comentarii)  •  26 august 2012, 12:01

fratiilor va cred ca muriti de invidie cand vro 6 milione de romani comunisti tin cu steaua si eu ma numar printre iei .singurul club din romania si poate din europa va participa a 9 oara an grupele europa lig sau chimpions asa ca va rog respect oprisane tineo tot asa.

alen (4 comentarii)  •  26 august 2012, 12:01

pare asa de romantica aceasta prima aparitie a stelutei pe prima scena.. Cat era, 24 august? Doar 5 zile mai devreme era mazilit Carmenul lui Bazil Marian si (culmea) Gica Popescu ca sa poata poata avea loc acest romantic meci cu Dermata. De ce in romanica monstrilor li se face statuie si lumea e asa inebunita dupa ei?

tudor (3 comentarii)  •  26 august 2012, 12:12

Ce a putut sa faca comunismul si propaganda!?……:ziaristi obedienti si suporteri indoctrinati.RUSINE STEAUA.

Kendo (3 comentarii)  •  26 august 2012, 12:18

Doamne, cati frustrati cu spume la gura… Cata ura demna de o cauza mai buna… Sigur, toti limbricii astia analfabeti care au intrat aici sa scuipe sunt cel mai probabil niste strambi la creier cu patru clase si inteligenta unei bovine. Iar cei care pun iar Rapidul in contradictie cu Steaua sunt cei mai senili si ar trebui sa invete cum, unde si cand a aparut echipa din Giulesti, apoi sa urle „comunistii” cand e vorba despre Steaua.

xhthu (1 comentarii)  •  26 august 2012, 12:36

super articol.poate odata o sa scrii si de aceiasi bosorogi din echipa CCA care au facut senzatie intr-un turneu la englezi pe vremea cand restul echipelor sustinute de frustratii astia de aici care comenteaza aiurea inca jucau laolalta cu vacile care pasteau langa gazon si inca se chinuiau sa se prinda in ce poarta tre sa bage chestia aia rotunda din cauciuc.am vazut pe aici unu incerca sa explice el cum steaua e naspa pt ca venus a fost desfiintat si conducatorii lui au crapat in parnaie,fara sa stie nici el ce legatura are steaua cu asta.nu e oare vreo cale sa se stearga aberatiile muritorilor de foame de aici care comenteaza din ura de om prost si strica un articol asa frumos?pana una alta,de la steaua tot fotbalul romanesc a mancat o paine si asta nu o schimba nici un nimeni pe lume cu oricate povesti gen comunistii sau capra cu trei iezi sau bla bla

hunor (1 comentarii)  •  26 august 2012, 12:39

simbol comunist ! cine are nevoie de istoria ei? trebuia aruncata la gunoi imediat dupa ’89.

Flaviu (1 comentarii)  •  26 august 2012, 12:43

E un moment tragic-comic. Ca de obicei toate cioropinele din Giulesti se infiinteaza sa se exprime.
Ar fi de preferat daca ar folosi limba romana, dar cred ca le cer prea mult.

alupigus oprisan (1 comentarii)  •  26 august 2012, 12:43

Chinezu Timisoara a luat 6 titluri consecutive , Olimpia Bucuresti primu club infintat in Romania aceste echipe superbe sa ales prafu de ele.Terminati cu Steaua si Dinamo ca acele cluburi nu au istorie.

Xbotz (1 comentarii)  •  26 august 2012, 12:43

Nu inteleg rostul acestui articol.Noi suntem acuma in 2012 de la acele momente au trecut multi ani.Nu mai trebuie sa ne gandim la trecut si trebuie sa ne gandim la viitor.

esin (4 comentarii)  •  26 august 2012, 13:03

”Since1907
Sa dai o asemenea satisfactie tocmai bucurestenilor? In meciul cu Basel ne am castigat respectul multor romani si mai mult am inchis gura contestatarilor.Pentru cat timp? 3 zile,atat.Totul s-a daramat si acum iar pot sa stearga cu noi pe jos si sa ne faca in toate felurile.”

Mare e frustrarea dincolo de Carpati . Bietii de ei …

1q (1 comentarii)  •  26 august 2012, 13:05

cata ura ! si asta de la echipe care au furat trofeele si apoi le-au clamat ca fiind castigate pe teren, vezi cfr.

ionutzzz (1 comentarii)  •  26 august 2012, 13:13

„Multe lumi poaste aicisa”… Invidia e prea mare… prostia nu mai zic… Baieti, care faceti clabuci la gura cand auziti de Steaua, va recomand un tratament. Aventi nevoie de un ciocan si atat. Mai departe stiti voi, dati pe unde va mananca. Si apropo, nu sunt stelist.

Vio (1 comentarii)  •  26 august 2012, 13:27

Bieții frustrați!!! Puteți înjura Steaua cât vreți voi. Trebuie să curgă multă apă pe Dunăre până ce o altă echipă îi va egala sau depăși performanțele. Eu doresc mult succes tuturor adversarilor Stelei, dar îmi este milă de consumul excesiv de „fiere” pe care sunt obligați să îl suporte!!!

johnny (68 comentarii)  •  26 august 2012, 13:39

Comentariile sunt de prisos… Ce am fost si ce-am ajuns!

johnny (68 comentarii)  •  26 august 2012, 13:41

Si…intr-adevar…mi-e dor de bosorogi…mi-e dor de Steaua !

tostao (1 comentarii)  •  26 august 2012, 14:23

frumos Cataline…multam fain…

enzo peluza sud (1 comentarii)  •  26 august 2012, 16:05

O natie spurcata de frustrati… Respectati valoarea, sclavilor !!!

doar univ.craiova (3 comentarii)  •  26 august 2012, 16:12

cenzura era un apanaj al comuniștilor, iar voi vă dovediți a fi vrednici urmași, atât prin asemenea practici. cât și prin modul în care denaturați adevărul.
de ce nu spuneți că actuala steaua a fost înființată abuziv de comuniști cu sprijinul armatei roșii eliberatoare, primind locul în divizia 1, deși ar fi trebuit să pornească din județeană?
de ce nu spuneți că cska bucurești actuala steaua a furat jucători de la echipele de tradiție, contribuind la desființarea unor formații importante din fotbalul românesc?
de ce nu spuneți că la sfârșitul primului campionat jucat de cska bucurești aceasta s-a clasat pe loc retrogradabil, însă a fost salvată de la rușine de comuniști pt că era echipa armatei???

george (1 comentarii)  •  26 august 2012, 16:18

Azi trebuia sa scrii ceva despre Dobrin , nu despre spurcaciunile astea . E prima data cand ma dezamagesti prin ceea ce scrii .

durden (109 comentarii)  •  26 august 2012, 16:39

fiind dinamovist astept cu nerabdare o astfel de relatare si despre echipa mea de suflet.oricum,frumos articol,felicitari!

jalemare (2 comentarii)  •  26 august 2012, 16:39

scrie-ne si cum au promovat in prima liga te rog. cred ca e mult mai interesant decat debutul. abia astept luni un reportaj despre cum faceau romanii,in vremurile acelea, greva foamei in fata sectiilor de militie cerandu-le sa-si infiinteze o echipa de fotbal. pentru a nu risca sanatatea poporului s-au conformat si am senzatia ca si astia au inceput cu prima liga. sau se numerotau invers atunci ?!?

alexandru_clujean (6 comentarii)  •  26 august 2012, 17:30

O poveste scrisa cu har, in stilul inconfundabil. Multumesc, maestre Oprisan!

@toti contestatarii
Comunisti?! Bolsevici?! Ce ati facut voi (astia peste 50) sau parintii/bunicii vostri (ceilalti) ca sa indreptati strimbatatea? E dusa apa pe sub pod, hai la vinatoare de stafii! Pina una-alta, alde tataia Ilici imbatrinesc fara pas, cu dosare inca singerinde gen decembrie ’89 sau mineriade neatinse, bine ca va gasirati sa rascoliti cenusa lui Stalin. Dar de-aia este cite un iad pt fiecare. Aici si dincolo.
@ parvenitii sclavi snobi din dealul gruia
Macar Steaua si Dinamo nu si-au insusit anul de infiintare al clubului in coada caruia s-au infiintat. Se aude, marea cam.pioana Caile Ferate Romane 1907(?!) Kolozsvar Vasutas Mamavoastradeciumati?

Comentează