Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

”Ăla negru” e tot ce poate fi mai urât în sport, în viață. Cea mai brutală exprimare a rasismului

Permalink to Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba
miercuri, 9 decembrie 2020, 9:20

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat în reflex, fără să realizezeze gravitatea reacției sale. Astfel l-a anunțat pe Hațegan cine trebuia avertizat: „Ăla negru”. Atât poate Colțescu și, probabil, la fel vorbește în fiecare meci. În fiecare zi, nu doar pe teren.

Nici nu mă interesează dacă a vrut sau nu să-l insulte pe antrenorul secund al lui Bașakșehir. E cea mai brutală exprimare a rasismului. Nu trebuie să înjuri pe cineva, să-l numești în toate felurile, acest „ăla negru” e esența umilirii și spune totul despre cât de departe putem coborî în abisul prostiei.

Demba Ba nu era el ținta lui Colțescu, atacantul echipei din Istanbul, rezervă marți seară, a intrat în vizorul altora de-a lungul carierei, dar nu l-a lăsat să scape pe arbitru fără să-i pună cea mai bună întrebare: „Când te-ai referit la el (n.r. arătând spre alt jucător), nu ai zis «acest tip alb», ai zis acest tip. Atunci de ce ai spune «acest tip negru» în cazul meu?”. În sfârșit a aflat și Colțescu ce înseamnă rasismul și ce durere provoacă. Sau nici acum nu a înțeles nimic?

Și ce răspuns mai potrivit! Al jucătorilor lui Bașakșehir. Al jucătorilor lui PSG. Al tuturor. Solidari, au părăsit terenul, refuzând să continue meciul. Până aici!

Într-o clipă, Colțescu dispare din fotbal, la 43 de ani. Probabil, nu va mai arbitra niciodată în Europa. Foarte posibil, nici acasă, în Liga 1. Ultima imagine. El, la marginea terenului. Acuzat de rasism

Comentarii (292)Adaugă comentariu

Ed (1 comentarii)  •  10 decembrie 2020, 21:39

Imi pare rau, dar trebuie sa contrazic autorul Nu este nicio urma de rasism. Daca e un alb intre 10 negri si vreau sa il identific rapid cuiva interesat il numesc "cel alb". La fel sta treaba si cu unul negru intre 10 albi! Rasism exista cu adevarat in lume, dar incidentul asta nu are nicio legatura cu rasismul. Coltescu avea o fractiune de secunda la dispozitie sa identifice individul recalcitrant, deoarece Hatzegan se ducea deja spre banca de rezerva si era cu mana spre cartonas. In viata, in special in momente ce se deruleaza la mare viteza, poti oricand cadea *** unor evenimente nefericite precum acesta. Imi pare rau pt. Coltescu, pt. reactia exagerata a celor implicati... ce e si mai grav este ca cei ce-ar fi trebuit sa il apere, l-au facut tavalug si l-au aruncat sub tramvai din mers.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vali (5 comentarii)  •  10 decembrie 2020, 22:00

Despre arbitrul de la berna nu scrii tovarase jumatate?

Un Non-Negru (1 comentarii)  •  10 decembrie 2020, 22:25

Daca tot suntem asa experti in rasism : Negru de Dragasani in ce categorie se incadreaza? Sau Muschi ***. De Negresa, stii ti *** ce mai spui

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cel Alb (1 comentarii)  •  10 decembrie 2020, 22:48

Ar trebuie ca d-lui 1/2 sa ii sponsorizam o sedere de cateva luni intr-o tara Afro si sa ne trimita un jurnal de calatorie. Oare cum i se va spune acestuia, a carui nume nu il cunoaste nimeni (nici noi nu il mai stim): "Ala Albu". Atunci, poate sa le explice cum este cu rasismul.

VioZ (1 comentarii)  •  10 decembrie 2020, 23:10

Locuiesc in Germania si pe toti nemtii,turcii si altii care habar nu au de limba romana,si se gandesc cinci minute la ce e voie si ce nu e voie sa zici in ziua de azi (Deci ce e la moda!!)ii inteleg!!Coltescu a zis ,,ala negru"Nu a zis *** aia,coloratul ala!!In plus, el nu i s-a adresat lui Webo sub nci o forma!!!In cea ce priveste scena cu Demba Ba:Demba Ba intreaba cum s-ar fi adresat Coltescu unui oficial (tip) alb si presupune ca nu l-ar fi numit ,,acest tip alb"ci simplu ,,tip"Nici mai mult ,nici mai putin!!Nu-l cunosc pe arbitru si nu ma simt grozav cand se vorbeste(si se vorbeste)negativ despre noi,dar aici se face din tantar armasar!!Din pacate si in tara!!Daca Cöltescu are bube in cap,judecati-l in consecinta,dar in cazul de este absurd ce i se pune in carca!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Curcubeul colorat (1 comentarii)  •  10 decembrie 2020, 23:45

Domnul jumatate vede jumatatea cea mai gretoasa. "E cea mai brutală exprimare a rasismului." Deci nu crimele, umilintele, segregarile sunt manifestari de rasism, ci "ala negru" pentru ca o ureche sensibila de camerunez, rasfatat de milioanele pe care i le-a oferit cluburile de suprematisti albi din Europa, a gasit sa joaca cartea rasismului pentru a scapa de o eliminare pentru vociferari golanesti. Ce le mai gasiti voi, marii ziaristi ai lumii, scuze tuturor ***! Gretos!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Edy (1 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 1:53

habar n-ai ce vorbesti domnu' Jumatate

Liviu (1 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 10:55

Cred ca nu ai *** termenilor, uite care este definitia rasismului si vei intelege de ce articolul tau este gresit. (sursa: Wikipedia) Racism is the belief that groups of humans possess different behavioral traits corresponding to physical appearance and can be divided based on the superiority of one race over another.[1][2][3][4] It may also mean prejudice, discrimination, or antagonism directed against other people because they are of a different race or ethnicity.[2][3

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian (1 comentarii)  •  11 decembrie 2020, 17:07

Eu nu pot sa - mi imaginez cum un gazetar poate sa gândească în felul acesta, este de neimaginat cum, pentru un român care înțelege limba romana corect poate sa spună ca "ăla negru" are legătură cu rasismul. În fond... ăla chiar era negru. *** *** ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Billy (1 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 2:58

Ce *** mai mare durere este faptul ca romanii dau in Coltescu,ce este si mai idignant este ca dau si nejustificat.Daca ar fi indicat un nordic cu apelativul "ala blond" nu ar mai fi fost o pb......dar cand ii spui unuia care este negru "ala negru" se revolta toata *** Eu zic ca ar trebui sa terminam cu corectitudinea asta *** dusa la extrem..... Dupa ce am citi opinia dumneavoastra,ma gandesc ca nu ati avea nimic impotriva sa interzicem sahul......nu de alta dar albul muta intotdeauna primul ;)

Silviu (1 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 10:08

Eu zic sa ne faca domnii.....nealbi,( nu cumva sa tresara vreun sensibil gen autorul arricolului) un indrumar, o carte , ceva regulament , prin care sa ne informeze care sunt UNICELE situatii in care putem.folosi cuvantul negru, asta bineinteles , daca mai avem voie sa il folosim.

Ăla albu (1 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 12:05

Îmi pare rău, dom”le jurnalist, dar nu ai dreptate! Judeci părtinitor și greșit! Eu nu sunt rasist, adică, dacă știu că pe cineva îl deranjează un anumit apelativ, nu îl folosesc. Dar am impresia că totuși o atitudine rasistă e aceea care încearcă cu orice preț să jicnească. Da, îi spui în față celui pe care nu-l placi într-un mod injurios. Cum e cu gândirea rasistă, aici mi-e teamă să deschid o discuție pentru că regimurile totalitare au căutat mereu să controleze inclusiv modul de gândire a-l oamenilor, da ele, regimurile, ideologiile precum ... După oamenii ca tine ar trebui să ne simțim noi, toți albii vinovați fără a jicni pe cineva, pentru că unii au altă culoare, sau sunt mai săraci și mai delicvenți sau strămoșii lor au fost victime ale sclavajului (și strămoșii noștri, dom”le ziarist, au fost victimele sclavajului practicat de nord africanii musulmani sau de către strămoșii otomani ai vajnicei și obiditei bănci de oficiali ai echipei turce prin sistemul ,,devșirme”, dacă ai auzit de el; armata de ieniceri a sultanului era plină de sclavi creștini la origine, islamizați și puși să lupte cu alte puteri creștine în Europa). Dar despre turcii din seara lui Colțescu, știți cum se spune: nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase. Ei sunt ok. Bravo lor dacă au premeditat ceva, având în vedere viteza cu care au apărut unele reacții pe plan internațional. În rest numai de bine, tinere progresist care încă mai credecă areun loc în lumea de azi, blamând fapte închipuite! Nu ai loc! Ți l-au luat deja alții!

SlugaPentruBani (1 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 13:47

Ne umilesti pe toti pentru cateva click-uri pe blog. Bravo.

P.M. (1 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 15:39

,te pun la un exercițiu de imaginație;sper că vei răspunde,cu toate că îmi este greu să cred că te va duce minte... ***arbitul de rezervă este înjurat de unul dintre cei cinci și îl anunță pe arbitrul de centru; arbitrul vine și îl întreabă pe arbitrul de rezervă care este fãltașul;neștiind cum îl cheamă, arbitrul rãspunde că cel de ***;neînțelegånd,arbitul de centru îl întreabă care ***; arbitrul rãspunde că cel de *** ***. Ia zi Jumãtate,ți am luminat mintea?poți răspunde? Tare nasol e sã fii așa încuiat!și uite că Theodor există!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

iulian (1 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 16:54

sunteti un prost si jumatate, domnule theodor, nu ati inteles nimic si mai si propagati niste ineptii ce sunt luate de bune de unii la fel de prosti ca dvs.

Gigi (1 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 17:23

Domnule 1/2, asta e un articol abject. Cred ca faptul ca iti imaginezi ca acest domn Coltescu imparte oamenii in normali si negri e proiectia mintii dumitale. Poti face diferenta intre "***" si "***"? Daca da, data viitoare cloneaza-te, sa fii un intreg si nu doar jumatate atunci cand scrii un text. Ca articol nu il pot cataloga.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Liviu (1 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 17:56

Pentru mine este clar vorba de razbunare,Pierre Webo care a primit cartonas rosu ,tebuia sa paraseasca terenul,el a auzit ce vorbea arbitrul Coltescu si nervos fiind ce a gandit (de ce sa parasesc eu terenul,mai bine paraseste-l tu),si a insistat impreuna cu alti jucatori ca arbitrul Coltescu sa fie inlocuit.

Draculea (6 comentarii)  •  12 decembrie 2020, 19:29

BRAVO Emil Gradinescu !

ThUNd3R (1 comentarii)  •  13 decembrie 2020, 9:40

Sunt curios daca comentariile in intregime negative pentru articolul scris de dvs. va determina sa va puneti vreun semn de intrebare cu referire la judecata pe care o aveti. Suntem oare toti rasisti? Meritam toti cenzura pe care o aplicati dvs. si colegii sectiunii de comentarii? Sau doriti sa aveti numai o armata de aplaudaci pentru toate ideile de tip political correctness pe care dumneavoastra din pozitia de formator de opinie le promovati obligati de catre ordonatorii dvs de plati?

Cristi33 (1 comentarii)  •  13 decembrie 2020, 14:14

Felicitari pt articol. 100% de acord

Kent (2 comentarii)  •  13 decembrie 2020, 16:09

Azi, 13.12, mai esti mandru de articolul tau infantil? Emotionat si exaltat, te-ai pripit crunt si-n loc sa stralucesti, cum sperai, ai scris cel mai jenant articol de pe Pamant. Era bine daca-l stergeai, acum e tarziu, l-au vazut cei 14 cititori ai tai

motanul incaltat (39 comentarii)  •  13 decembrie 2020, 18:50

Dupa articolele care le faci eu unul m-am convins--- Singura ta calitate pt care lucrezi la un ziar de sport sunt pilele pe care le ai si pe baza carora ai fost angajat. E parerea mea. E rasism in Romania in GsP sa auzi pe holuri: Ala cu pile??????

Dorelinho (1 comentarii)  •  14 decembrie 2020, 0:23

Nu mi place. Nu s de acord cu art. Eu am alta parere. Ce e atat de umilitor in expresia "***"? E o exagerare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu Martin (1 comentarii)  •  14 decembrie 2020, 10:02

Ești praf 50% vezi ce zice Ion Aurel Pop dacă ai auzit de el !

om (1 comentarii)  •  15 decembrie 2020, 1:57

esti de o prostie pura, tot ce poate fi mai prost pe 2 picioare (sa ma scuze patrupedele)

Daniel Rus (1 comentarii)  •  16 decembrie 2020, 1:40

Poti sa ne luminezi si sa ne spui facand referire la o lege anti discrimare din Europa sau orice tara civilizata ca tot ce ai spus despre Coltescu este adevarat

Ionel Vancea (3 comentarii)  •  16 decembrie 2020, 8:54

Cea mai brutală exprimare a rasismului ??? Să citim aici: https://www.gsp.ro/international/campionate/opinie-aurelian-giugal-despre-scandalul-coltescu-spectacole-cotidiene-sau-despre-cinismul-bastanilor-care-lupta-impotriva-rasismului-618600.html Pe scurt: "Șeicul de la PSG face miliarde de euro cu munca unor exploatați în mod real, mai real decât cuvântul aruncat aiuristic de Colțescu. în speciali africani, dar nu numai."

Ionel Vancea (3 comentarii)  •  16 decembrie 2020, 8:57

Cea mai brutală exprimare a rasismului ??? Sã citim aici: "Șeicul de la PSG face miliarde de euro cu munca unor exploatați în mod real, mai real decât cuvântul aruncat aiuristic de Colțescu. în speciali africani, dar nu numai."

Gigi (1 comentarii)  •  16 decembrie 2020, 14:16

Eu am un chilot negru. Voiam sa vad daca e cenzurat cuvantul n e g r u.

Tavi (ex Octavian) (1 comentarii)  •  18 decembrie 2020, 1:28

V'am lasat si Dumneavoastra si unui coleg al Dumneavoastra comentarii: "Neprihanirea de sine e mama tuturor abuzurilor". Ganditi'va ca lucrati la aceeasi masa cu un coleg de culoare care: 1) spune o'njuratura la fiecare trei cuvine 2) spune ceva direct jignitor la adresa Dumneavoastra la fiecare cinci minute. Dansul are dreptul la asta pentru ca e NEPRIHANIT si STIE ca e neprihanit. Iar audienta se uita mereu tinta la Dumneavoastra - gata sa va interpreteze orice vorba sau gest. Audienta stie SI EA ca persoana de culoare care injura si spune comentarii denigratoare e neprihanita. Audienta e evident rasista. Asa e si articolul Dumnevoastra. Pacat. Altfel, sanatate! PS nici comentariile lasate Dumneavoastra, nici cele lasate colegului Dumneavoastra n'au fost postate. Probabil ca erau ofensante.

WLM (8 comentarii)  •  18 decembrie 2020, 18:30

"Idee revoluționară pentru forul european: „De ce nu scoate UEFA un dicționar de bune practici?” " Dar de ce nu altă idee revoluționară pentru forul european: să desființăm UEFA !

Sica (2 comentarii)  •  19 decembrie 2020, 16:37

Theodor Jumatate - Mi-e teama ca singurul cobarat in abisul prostiei, sunteti chiar domnia voastra! Daca v-ar fi placut sa cititi serios, nu asa cum va place sa scrieti, dupa ureche, a-ti fi descoperit in multiplele scrieri disponibile despre rasism, ca a identifica pe cineva dupa rasa/culoarea pielii etc. nu are nici o legatura cu rasismul, daca adresarea respectiva nu este folosita intentionat in sens defaimator si/sau sa jigneasca! Iar domnia ta ne spune ca nici nu va intereseaza daca Arbitrul a vrut sau nu sa-l jigneasca pe Pierre Webo! Pai cum sa nu va intereseze, cand de fapt este cel mai important aspect din toata tevatura! "***" in romaneste nu are nici o conotatie rasista, ne-a explicat asta chiar Presedintele Academiei Romane, dar domnia voastra fiind deja cazut in abisul prostiei, probabil ca informatia asta n-a ajuns pana acolo! Bineinteles ca Arbitrii Coltescu si Sovre nu trebuiau sa-i spuna "***" lui Webo, cand aveau multe alte optiuni la dispozitie, cum ar fi: "***", "Ala de se agita ca un *** la orice decizie a arbitilor", "***" etc. Intr-o alta ordine de idei, nu ne spuneti nimic de Articolul ce-a aparut in 24News pe 17 Dec si despre ce-a declarat dl Razvan Burleanu dupa ce-a discutat cu Arbitrii Hategan si Coltescu?https://www.en24news.com/sport/en/2020/12/burleanu-says-the-investigation-into-the-coltescu-case-is-complicated-i-notified-uefa-to-open-another-investigationen.html

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sica (2 comentarii)  •  19 decembrie 2020, 17:45

I notified UEFA to open another investigation to investigate what happened until the incident with Sebi Colţescu and all these accusations of racism regarding the involvement of the Turkish team’s technical staff. We are waiting for the UEFA investigation to be completed, after which we will see what steps we will follow “, the FRF president specified.

qq (1 comentarii)  •  26 decembrie 2020, 19:19

frantujii s-au ofensat ,ei ne fac rasisti ei care au subjugat si au omorat atatia oameni de culoare incat daca tin mainile ridicate in sus tot nu ajung sa iasa din sangele varsat in coloniile pe care le-au detinut si pe care o parte din ele inca le detin "democratic" si in ziua de azi,ei au uitat repede de "vitejia" lor din cel de-al doilea razboi mondial si de cine a dus lupta in prima "linie".

Nicu marin (1 comentarii)  •  27 decembrie 2020, 1:34

O echipa de ziaristi care scrie dupa cum e la moda, nu dupa cum e corect. Nu de acum. De 20 de ani. Singurul lucru pe care-l puteti face, e ceea ce fac si eu de 20 de ani. NU-I MAI CITESC.!!! decât o data la un deceniu ca acum. Exista alte surse de informatie sportiva pe internet.

Alex (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 8:19

Domnule nu trebuie sa ne impacientam prea tare de ineptiile acestui individ. Nu numai ca nu stapaneste corect limba romana dar este si rautacios. DACA pagina unui ziar ar fi goala nu ar cumpara nimeni ziarul. Uite asa apar asfel de indivi. Primeste si el un salariu si trebuie sa-l justice cumva. Atat poate omul ce sa cerem de la el..

Daminuta (3 comentarii)  •  11 ianuarie 2021, 14:19

Daca ai fi tacut, ai fi dat senzația că esti prost, așa, dacă ai deschis iar gura despre acest subiect, ai înlăturat orice fel de dubiu, domnule Jumate.

pacific ionel (1 comentarii)  •  11 ianuarie 2021, 14:43

Am o intrebare logică, după umila mea părere. Domnule Jumătate, de ce ați simțit nevoia să reluați acest subiect despre arbitrul Coltescu, după ce a trecut ceva timp de la momentul întâmplării și după ce au curs ''râuri'' de cerneală pe acest subiect? Ori sunteți un mare ipocrit, dornic de mult trafic, ori sunteți un ''fabulos''caz de targă.

Comentează