Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Marius Șumudică are impresia că, dacă îi transmite mesaje de iubire președintelui turc Erdoğan, va antrena pentru Bașakșehir. Iluzii!

Permalink to În genunchi în fața dictatorului care te ignoră
miercuri, 27 ianuarie 2021, 9:43

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi foarte fericit dacă aș putea să-l cunosc. Sper că va fi în fruntea țării până când va muri”. Cuvintele unui antrenor în ziua când e prezentat la noua echipă, Rizespor. Un străin se înclină în fața unui despot pe care cei mai mulți turci îl detestă! De ce?

Șumudică a distrus tot ce avea, tot ce crease la Gaziantep, invocând o ofertă saudită care s-a dovedit o mare farsă pentru a-l convinge pe bașkan să-i ofere un nou contract, cu un salariu mai bun. A făcut circ, a fost neprofesionist, apoi, dat afară, a încercat să ne emoționeze cu lacrimile sale false, vorbind de iubirea sa față de Gaziantep. Pentru ca acum, ajuns pe malul Mării Negre, să atace fostul său club pentru „circ”, sugerând că a plecat tocmai pentru că nu era într-un mediu profesionist.

Vine la Rize, locul copilăriei lui Erdoğan, și, din prima zi, îl ridică în slăvi pe acesta. Are impresia că, astfel, va putea semna în viitor cu Bașakșehir, clubul președintelui, dacă nu cu Galata, Fener sau Beșiktaș. Însă Erdoğan nici nu-i dă atenție. Nu-l va demite pe Okan Buruk pentru a-l pune pe Marius Șumudică. Și nici turcii nu-l vor aprecia mai mult pe antrenor auzind că îi dorește dictatorului „să fie președinte până când va muri”.

Erdoğan stăpânește Turcia de 18 ani, ca premier și președinte, și are 66 de ani. Încă 20 de ani, ar fi imposibil de suportat la Istanbul, Ankara și Izmir. Și oriunde în Țara Semilunii.

Comentarii (48)Adaugă comentariu

Eu Însumi (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 10:15

Șumudică se află într-o continuă încercare de-a-și asigura contracte. Nu semnează bine cu cineva, că imediat anunță: "În țară, aș antrena doar la Craiova. Sau la CFR Cluj. Sau la Rapid. Sau la Dinamo, unde fanii m-au respectat chiar dacă sunt asociat cu o rivală. Niciodată la Steaua. FCSB însă nu e Steaua". În rest, chiar dacă textul e unul de opinie, e aberant să spui că turcii nu l-ar vrea pe viață pe Erdogan. Poți spune că unii turci nu l-ar vrea, iar alții l-ar vrea. Generalizarea în cazul de față se opune inclusiv realității care arată că majoritatea turcilor l-au tot votat de-a lungul anilor pe Erdogan. Deci nu e vorba despre ce ne place unora, ci despre realitate. Asta dacă vrei ca opinia ta să aibă legătură cu faptele, nu cu emoțiile.

Ardeleanu (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 10:32

Bă, niciodată nu mi-o plăcut stilul ăsta de om, căruia îi sunt umbrite realizările de modul *** de a se comporta, de a linge și a scuipa, apoi, sau invers.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 10:44

Mă face să-mi fie rușine că sunt rapidist! Șumudică ar trebui să se rezume la fotbal, unde a fost apreciat, nu să amestece politicul, mai ales când e vorba de erdogan. Ia zi Șumi, dacă antrenai în Rusia erai fan stalin?

Liviu Trasca (29 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 10:53

Acum vreo 10-15 ani, Sumudica pierdea sume uriase la pariuri si cazinouri. Putini ar fi pariat ca va putea sa reuseasca in antrenorat. Tot respectul pt. asta. Si chiar autorul specifica faptul ca el crease ceva la Gaziantep. Totusi, sunt de acord cu ideea articolului.

Luciann (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 10:56

In sfarsit un articol bun si la obiect! Felicitari!

Cat (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 11:03

O declaratie total gratuita si prosteasca a lui Sumudica.Dintr o extrema in alta.Oricum omul nu are caracter.Plus ca e posibil sa fie dat afara de baskanii care il urasc pe Erdogan,ca multi nu l suporta pe dictator,dar nu spun asta public de frica.

Ilie (12 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 11:17

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi (2 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 11:26

Acest om este de departe cel mai penibil ins,un om coleric si plin de el care nu a castigat nimic pe plan sportiv ca antrenor. Niciodata nu mi-a placut de el, si nu m-am inselat.Se face de rusine.

Alex One (7 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 11:53

Sumudica a avut intotdeauna un caracter discutabil ca sa nu zic mai mult dar a fost simpatizat de jurnalisti din motive doar de ei stiute ,probabil ca fiind creator de galagie si scandaluri aducea rating. Baiat simpatic,asa ca noi(unii). Acum aveti nevoie de pastile ? Asta e, daca era in alta tara probabil ca aducea osanale similare conducatorului local. Despre Erdogan sunt pareri si pareri cea vehiculata in Europa si evident insusita imediat si obligatoriu de Romania este aceea de dictator. Un jurnalist occidental a atras atentia ca se face o mare confuzie intre zona minoritara europeana a Turciei, unde populatia are un nivel de cultura mai ridicat, scolita si umblata in occident si zona asiatica majoritara unde se traieste ca in epoca medievala. "Istambul si statiunile turistice nu sunt Turcia". Erdogan este ales de fiecare data de circa 70% din populatie. Si atunci despre ce vorbim, despre ce vor turcii sau ce vor altii. ? Erdogan e presedintele Turciei ! Sa nu se uite. Il vom urmari pe Sumi cand va antrena in Corea de Nord ce porumbei va scoate.

gigica (8 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 12:33

Omul spune ce are in cap. frate. Ca n-are ce trebuie sau ce ne-ar place noua, asta-i altceva.

tindala (7 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 12:33

Sumudica a precizat de la inceput, ca pe el il nu il intereseaza „directiva”marilor puteri occidentale despre Erdogan si ca aprecierile lui se refera strict la ce FACE in sprijinul FOTBALULUI!Si a mai precizat ca aprecierea lui e spre comparatie cu conducatorii din Romania- care se comporta ca slugi ale multinationalelor-care nu fac nimic pentru sport in general si pentru Fotbal in special!

dan (13 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 12:48

"...cei mai mulți turci îl detestă!" ??? Serios, chiar ai senzatia ca te crede cineva ?

adrian (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 12:55

Si pe Sumudica il doare in basheti de articolul tau sau de durerile tale de cap. Omul isi face treaba, incaseaza bani cati tu nici nu ai vazut macar la televizor si i se rupe de articolele voastre scrise la numar.

Chris (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 13:07

Excelent articol cu o mica mentiune: Tara Semilunei.

mamaika (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 13:15

Omu' e un mitoman, minte fara sa-si mai dea seama ca o face. Se baga singur in seama si profita de faptul ca voi il cautati mereu pentru comentarii. Din punctul meu de vedere e doar un cocalar...

PIF (7 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 13:17

Sumudica nu a crezut in Gaziantep si a vrut sa plece la mijlocul sezonului de la locul 2 decat in final de la locul 9...nu l-a deranjat jignirea cu ***, nu il deranjeaza sa pupe mana la jupan, ca turcia i se potriveste, poti sa te iei dupa gat cu jucatorii si sa dansezi pe manele, deci in Occident nu poate antrena... El e antrenor bun si are ochi la jucatori, dar forta lui sta in caterinca si motivare...ar trebui pus la nationala, numai sa nu incerce sa pupe mana lui Johannis ca isi ia vreuna in freza...

gio (16 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 13:39

Si tu Theodor, daca tot faci articole laudative la adresa lui Ianis speri sa te angajeze Gica Hagi PR al Academiei? Sumudica nu e singurul pupi din lumea asta.

Alex (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 13:41

Șumudică este, probabil, cel mai bun antrenor român. Calitatea caracterului său este discutabilă, într-adevăr. Dar totuși, declarațiile sale au o mică cantitate de adevăr. Erdogan, spre deosebire de politrucii din Românica ultimilor 31 de ani, are cojones. Trage pentru țară, nu așteaptă ordine de la grupurile de interese din afară. România în schimb, prin marionetele de la butoane, trăiește într-o iluzie a democrației.

adrian hora (3 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 13:42

un articol in stilul domnului jumatate, practic un atac gratuit la adresa unui om care chiar a reusit in profesia lui. o rusine pentru presa din romania.

florin (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 13:52

bravo shumudica !! felicitari pentru realizarile din turcia ! mai nea teodore, ce ai fi vrut ? sa-l injure pe erdogan? nu te-am auzit criticand-o pe regina elisabeta ca l-a primit pe nea nicu, la fel ca nixon, de gaulle sau alti occidentali !! daca nu ti-a zis nimeni, relatiile dintre oameni se bazeaza DOAR pe iubire sau pe INTERES !!

Ioan C. (4 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 13:57

Eu rămîn la părerea lui Nicolae Iorga că era bine dacă turcii nu apăreau la marginea Europei. Iar că Șumudică îl adulează pe dictatorul-sultan Erdogan și se găsesc destui să-l aprobe nu dovedește decît josnicie morală - șumudicii n-au nici educație, nici onoare.

Pavel Chinezul (8 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 14:03

Timp de cam 200 de ani valahii au plătit tribut anual otomanilor strămoși lui Erdogan. În ce consta acel tribut? ...aur, cereale, vite, și COPII (DAȚI DE-BUNĂ-VOIE, FĂRĂ CA VREODATĂ BOBORU' VALAH PRETIN SĂ SE RĂSCOALE ÎMPOTRIVA ACESTEI GROZĂVII! ...ȘI-AU DAT COPIII LA TURCI FĂRĂ CA VREODATĂ SĂ CRÎCNEASCĂ! ...în 200 de ani... unic în istorie)! Mii de copii de ambe sexe, anual (faceți socoteala, cîte sute de mii au dat în tot intervalul ăla, și cît au pierdut, și ce populație actuală ar fi putut avea azi, dacă nu renunțau la ei atunci!). Dar cîtă UMILINȚĂ au putut suporta fără reacție! Copiii erau adunați în grupuri, din diverse locații ale Valahiei, transportați cu care la malul Dunării, îmbarcați și trimiși în Rumelia (provincia otomană de pe teritoriul Bulgariei de azi), unde erau urgent selectați: fetele erau trimise în haremurile sultanului, vizirului, pașalelor, etc. (ca, BENEVOL, "la produs" din 1990 încoa', la 'Stambul...), iar băieții erau trimiși unii (puțini, ăia "mai frumușei") în haremuri (pentru "nevoi speciale"), iar majoritatea în tabere militare, unde începea un stagiu "militar" bazat pe etape: abuzare sexuală, islamizare pentru fidelizare, apoi pregătire fizică și de luptă. Așa scoteau sultanii ienicerii și spahiii de mai târziu, baza oștirii otomane ce ataca Creștinătatea pînă la Beograd, Alba-Iulia, Cluj, Buda, Zagreb, Karlowitz, Zara sau Viena. Din documentele vremii reiese că dintre toate neamurile balkanice cărora li s-a aplicat acest "tratament" de recrutare, valahii erau cei mai maleabili, așa cum ne demonstrează și azi ***. Temenelele (de aceea a și fost împrumutat termenul din limba turcă, în limba valahă) se fac și "acasă" (că le stă în obicei...), și "în deplasare". Dar "în deplasare", așa cum ne arată că joacă ***, cu lipirea frunții de pământul otoman... Șahada, bre! :)))))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Geo (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 14:48

Noroc că nu a antrenat scornicestiul

Joe (2 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 14:50

Am incercat un exercitiu de imaginatie : sa-l vad pe Sumi antrenand in Premier League. Evident, nu mi-a iesit :) . Fiind copil crescut in ***, a invatat de mic sa se descurce si sa-i linguseasca pe cei mai puternici. Asta e, atat poate !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

kendo (5 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 15:06

@adrian - cand aud asta cu "X-ulescu are o tona de bani si nu-l intereseaza ce zici tu" imi dau seama cam ce caracter are individul care scoate pe gura asemenea tampenii. Baaa, banul nu te face nici mai destept, nici mai frumos, nici mai uman, nici mai curajos, nici mai nimic. Nu mai pot eu ca are Sumudica bani. Mai important pentru orice OM pe lumea asta e caracterul. Iar la penibilul asta caracterul e 0. E un sobolan care ar linge in dos pe oricine ca sa mai castige un euro in plus. Asta ramane dupa el, nu banii.

ManX (6 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 15:23

La FC Olt a jucat? Sau FC Scornicesti, ori cum se numeau...Trebuia dat afara si pentru declatia asta. Sa vezi ca asta intra in politica si vine Pasa cu o echipa de ieniceri la Vaslui sa se razbune, sa-si ia revansa.. Pasa, ala sabia nu cu mingea. Unde esti tu Stefan Doamne?

constantin (8 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 15:23

Foarte bine spus!

ManX (6 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 15:26

*Scuze, nu cu sabia. Cu iataganul.

CCC (2 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 15:53

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Chris (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 16:13

Pai diferenta dintre autor si subiect e cam urmatoarea:pleaca din pozitii egale.din interes sunt amandoi ***.saru'mana la puterea si decidentii de unde manca o paine.asta n ar fi o problema.dar un jurnalist mediocru sa faca judecati de valoare morala la un profesionist,e cam mult..pai noi de unde stim cat este de vertical si de integru,cata moralitate dovedeste dl jumatate..??dar profesional,ca si jurnalist nu este in aceeasi liga cu sumudica,el demonstrand totusi ceva in fotbal.atacul cu camproanele la un profesionist,nu l deosebeste cu absolut nimic de sumudica,adica e marunt,obscur..nu cred ca cineva e in masura sa ti judece simpatiile politice,strategiile,cu atat mai putin daca acel cineva e cam zero in bransa lui..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

zorrozabal (7 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 16:14

Te iei dupa filme?Nu s-a gasit nici un document-nici la turci,nici la romani-si nici in Transilvania-care sa confirme ca romanii dadeau tribut COPII,catre turci!Aa,ca in timpul expeditiilor otomane impotriva domnitorilor romani din Valahia si din Moldova,sau impotriva Transilvaniei,akingii(calarime neregulata,fara leafa) jefuiau si luau robi-barbati,femei,copii-pe care apoi ii vindeau negustorilor care insoteau urdia-printre care foarte multi... venetieni si genovezi-asta e altceva!Dar nu era tribut!

gicapuia (3 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 17:16

Lume, lume !!!!!!! Poftiti la circ , editia toamna-tomna iarna ! Super Sumi! Dans, drama, comedie si alte surprize !!!! Oferim in pretul biletului antivomitive! Fara numar !

anti Burleanu forever (3 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 17:58

Domnul Pavel (chinezu),nu 200 de ani am stat sub talpa otomana,ci vreo 500 ! prin 1394 Mircea cel Batrin se batea cu turcii la Rovine,iar prin 1877 ,Carol ,infaptuia Independenta ! practic,dupa faurirea statului unitar de catre Basarab intai in 1330, romanii s au chinuit sa plateasca tribut turcilor,ca si Moldova de altfel.Brancoveanu,in 1714 a fost macelarit cu cei 4 fii,tocmai pt ca nu le a dat bogatiile tarii....

Urod (4 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 18:31

Servilism de tip românesc... Desi a primit o palmă, nu a invatat nimic... Sa-si vada de fotbal, nu de *** un președinte contestat de o lume întreagă. Dar astea sunt lucruri pe care le înveți la timpul potrivit.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

barbarosa (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 20:45

probabil ca sumi n-are idee pe cine preamareste. cu asta chiar ca a dat-o cu ***-n fasole. un lucru nu stie, erdogan s -a lepadat chiar de marele sau mentor ghiudem, ghiulem sau cum dracu-l mai cheama

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

zorrozabal (7 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 8:00

@„Pavel Chinezu”-Chinezule,tu te iei dupa filme artistice?Vezi ce am zis mai sus, cu privire la„tributul”in copii”!Asa ceva nu se practica decat in pasalacurile imperiului-unde parintii crestini isi vindeau copii, pentru a deveni ieniceri si a avea o soarta mai buna ca a lor!Nu s-au descoperit documente-nici la noi,nici la turci-care sa dovedeasca ca tarile romane-dadeau copii drept tribut !

doilaunu (9 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 8:07

corect. vhgjbknlm;,;lmknj

geo (5 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 9:20

Sumi, cam gretos in ultima perioada! Parca spunea pe aeroport ca o sa incerce sa fie mai...echilibrat!! Continua sa fie un clovn ieftin. Pacat!

geo (5 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 9:22

Sumi-gol, cam gretos in ultima perioada! Parca spunea pe aeroport ca o sa incerce sa fie mai...echilibrat, dupa episodul urat Gaziantep!! Continua sa fie un clovn ieftin. Pacat!

Alex One (7 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 10:44

@ Zorrozabal, Pavel Chinezu', nu bate campii, din pacate pentru romani e real ce a amintit. Ca sursa iti recomand "Caderea Constantinopolului" -Vintila Corbul o carte deosebita bazata strict pe date si fapte istorice. Intr-adevar, trist dar adevarat, era obisnuit ca romanii sa-si ofere copii turcilor in speranta ca vor avea o viata mai buna in Imperiul otoman , asta cand nu erau chiar rapiti. Inclusiv domnitorii erau obligati sa-si dea baietii la Stambul unde erau tinuti zalog ca si garantie ca vor ramane fideli sultanului si nu vor face aliante,"hiclenie", cu dusmanii imperiului. Acolo erau educati,scoliti de cei mai buni profesori inclusiv in diverse practici sexuale astazi declarate firesti cu "mandrie". Ceilalti, ajunsi la destinatie erau triati exact asa cum a precizat P.Chinezu. Asta e istoria reala chiar daca e umilitoare si evident nu ne convine.

Ilie (12 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 11:59

Jumătate, sub *** lui Păunescu. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie (12 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 12:01

Cum să antrenezi pentru o echipă? Să anttenezi o echipă! Și îi cenzurezi pe ăia care te fac prost. Ar trebui să îi asculți!

Ennerre (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 13:00

Bai nene, Șumudică nu a fost si nu cred ca vrea sa fie analist politic, activist sau alte chestii ce implica o anumita ideologie. El este un simplu antrenor. Este un băiat simplu cu o anumita placere pentru jocurile de noroc, ca atare un oportunist. Ce este totuși de apreciat la acest antrenor este faptul ca este autentic. In comparație cu restul colegilor de breasla este autentic. Poate si succesului sau profesional se datorează acestei calități pe care o are. Si astfel de comportament poate fi taxat ca "neprofesionist" sau altfel. Din punctul meu de vedere, este plăcut sa vezi ca exista si antrenori de fotbal ce nu s-au abrutizat complet in relația cu sine si se pot bucura natural, nestingherit, fără a-i fi teama sa-si arate emoțiile. Hai sa ne gândim cați antrenori romani cunoaștem ce se comporta așa de liber, de nonconformist de natural ca Șumudică? Putini. Majoritatea antrenorilor romani par a fi petrecut copilăria într-un internat militar / disciplinar, unde pedepsele marchează comportamentul si emoțiile sunt manifestate doar când nu mai pot fi controlate prin acte de violenta (chiar si verbale). Dansează pe manele. "no problem"; asta este muzica universului din care provine, si nu încearcă sa fie un snob ascunzând acest aspect. Pentru asta Șumudică este des jignit cu calificative de genul "țigan" sau "sălbatic", etc. Simplitatea si imperfecția sa îl fac simpatic. Poate pentru asta se potrivește așa de bine cu imaginea care a creat-o clubul Rapid in constelația socio-culturala Românească; un club al sub-culturi. Hai Rapidu!

adi_stelistul (7 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 13:04

@ AlexOne: vorbesti despre lucruri complet diferite. Trimiterea copiilor de domni sau de boieri ca zalog e altceva decat practica asa-zisului "tribut al sangelui" (devsirme) care se practica doar in teritoriile efectiv ocupate de Poarta. In tarile romane nu s-a practicat. Diferenta esentiala este ca acei copii ce erau luati prin devsirme in Anatolia erau indoctrinati politic si religios si deveneau musulmani si soldati, ieniceri (care, atentie, aveau statut de sclavi ai sultanului! - acesta era statutul social al ienicerilor), ceea ce nu se intampla cu copiii trimisi zalog. Nu exista, asadar, aceasta forma de tribut. In schimb, asa cum @Zorrozabal a spus, exista practica rapirii unor copii in cadrul unor episoade de jaf sau chiar al razboaielor purtate. Iar intre acesti copii rapiti erau, intr-adevar, si unii din tarile romane care puteau fi ulterior regasiti in corpul ienicerilor (legea islamica permitea sultanului sa pastreze o cincime din prada de razboi, "ghanima", adusa de soldatii sai - deci inclusiv copii rapiti pe care-i transforma in ieniceri). Dar asta era altceva - nu era practica tributului de sange.

daniel (4 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 15:07

Erdogan a facut greseli mari, atacand elita tarii (armata, invatamant, sanatate, servicii speciale, jurnalisti, scriitori, artisti, etc...), dar poporul turc nu e mare iubitor de elite (seamana cu valahii...vezi personajele invitate mereu pe la unele garsoniere cu antena de la noi)..asa ca, il voteaza pe erdo..merit, nu merita, e votat..ce-i drept, erdo, cam ingroapa Turcia din multe puncte de vedere (pentru noi, nu-i rau!), dar ramane acolo... Sumudica, n-a gresit..I-a dorit presedinte pana la moarte..dar covidul nu glumeste nici macar in Turcia...cine stie ce-o fi vrut sa-i ureze sumi, sultanului intarziat...

zorrozabal (7 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 16:43

@alex one-Daca si Vintila Corbu a ajuns sa fie o sursa de incredere...„Caderea Constantinopolului”-carte beletristica totusi- o fi scriind despe un fapt intr-adevar istoric cum a fost caderea Constantinopolului-dar documentatia lui se rezuma exclusiv la...carti frantzuzesti!Cunoscute pentru ignorantza lor in privinta romanilor si a tarilor romane!Ca sa nu zic superficialitate!Din pacate chiar si istoricii nostri nu cunosteau decat aceasta limba si de aici neputintza lor de ai combate pe autorii unguri in problema romanilor din Transilvania,cand mult mai de folos ar fi fost cunoasterea limbii turce si grecesti,plus slavona,adica a celor care au intrat in contact direct cu realitatile din zona!

Dorin (1 comentarii)  •  11 februarie 2021, 6:58

Domnule autor, Erdogan e un președinte iubit și respectat de marea majoritate a poporului turc și de turcii din afara țării Mi ar plăcea să aud un antrenor străin spunând aceleași vorbe despre oricare președinte român de după ‘ 90

Crimson Veritas (2 comentarii)  •  11 februarie 2021, 23:19

UEFA a dat verdictul ... cica... 'Teodor 1/2 ... este expresia grotesca a pseudo-jurnalismului?' ... cum comentezi?

Comentează