„Avem mai multi copii legitimati in Europa decit toti fotbalistii din primele 3 Ligi”!
Saptamina trecuta, in editia de print a Gazetei a aparut un interviu cu Catalin Parfene, un ziarist care de citiva ani buni monitorizeaza juniorii romani care evolueaza in afara granitelor. Sint peste 1.200 de mici fotbalisti nascuti aici, dar care […]
Saptamina trecuta, in editia de print a Gazetei a aparut un interviu cu Catalin Parfene, un ziarist care de citiva ani buni monitorizeaza juniorii romani care evolueaza in afara granitelor. Sint peste 1.200 de mici fotbalisti nascuti aici, dar care din diverse motive imbraca tricourile echipelor din strainatate.
Pe tari, stam asa:
> 400 in Spania si Italia
> 120 in Germania
>75 in Austria
La cluburi, statistica spune:
36 de copii romani joaca la juniorii lui Villarreal
16 (dintre care 9 sint la satelitul CD Canillas) la Real Madrid
14 la Honved
5 la AS Roma
4 la Inter Milano
Catalin spune foarte multe lucruri interesante si ma bucur ca, sub semnatura lui Theo Jumatate, s-au acordat nu mai putin de 4 pagini in Gazeta. Acum a fost reangajat in FRF unde lucreaza alaturi de Aurica Ticleanu, dar nu este la prima experienta cu forul federal.
A mai fost angajat si in regimul Mircea Sandu, insa antrenorii de acolo l-au ignorat, desi oferea informatii excelente la nivelul copiilor si juniorilor. Nu ma mira. Pe cine interesa niste copii de afara, cind sacosa venea din Romanica vesela? Stiu cazul unui antrenor de club care era sunat din FRF si intrebat de ce nu joaca X pe motiv ca „trebuie sa joace, ca sa-l chemam la lot”. In traducere romaneasca, pustiul n-avea loc in echipa de club, dar existau interese (tatal afacerist) sa fie luat in nationala virstei sale …
„Au fost juniori chemati la nationale si apoi abandonati. Cel mai halucinant exemplu este cel al lui Ivan, care a asteptat timp de 3 ani un semn de la federatia noastra! Pina cind, normal, a acceptat invitatia Germaniei”, marturiseste Catalin Parfene. Pe linga Andreeas Ivan (19 ani, Stuttgarter Kickers, Germania U19), mai sint 2 tineri pierduti, Marton – nationala Germaniei, si Ponde – nationala Portugaliei, din cauza ignorantei celor care au condus destinele fotbalului romanesc pina mai ieri. Caci incompetenta lui Mircea Sandu si a echipei sale nu a dus doar la distrugerea infrastructurii fotbalului la nivel national, ci si la alungarea si apoi pierderea contactului cu pustii de „afara”.
– Dintre toti acesti copii, ai vreun exemplu care te-a impresionat?
– Sint cel putin 3.
– Sa-i luam pe rind.
– O data este baiatul despre care Gazeta a titrat „Galacticul cu aripile frinte”. Ionut Badea, 12 ani, de la CD Canillas, satelistul lui Real Madrid. De ce el? Pentru ca pustiul asta are o situatie materiala foarte dificila. Parintii erau amenintati sa paraseasca tara din cauza ca nu aveau loc de munca, dar se pare ca Real il urmareste cu adevarat si e posibil in viitor sa joace la ei. Poate fi ajutat.
– Al doilea?
– David Vraciu. Pina la 12 ani nu doar ca ajucat la Barcelona si real madrid, dar a fost si capitanul ambelor echipe. Mi se pare fenomenal!
– Al treilea?
– Vlad Marin (19 ani). A jucat la Lazio, Manchester City, Juventus si, acum, la AS Roma, unde are deja doua meciuri in Serie A – cu Fiorentina si Catania.
PARADOX. Din 2012, timp de un an si jumatate, Catalin Parfene scria pe siteul FRF informatii despre juniorii romani care joaca afara, dar au fost foarte putini antrenori interesati de munca lui: „Prezentam periodic antrenorilor acesti jucatori. Faceam liste de 20-30 de juniori la o categorie de virsta si i-o prezentam selectionerului de la acel lot. Pentru fiecare copil scriam toate datele, inclusiv cele fizice, inclusiv performantele. Or, cind unul era titular la campioana Italiei la juniori, cazul lui Iacob, nu era normal sa-l suni. sa-l chemi, sa-l vezi, sa-i dai o sansa? Nimeni nu i-a cautat. Eu eram singurul care vorbeam cu ei”.
10 tineri romani evolueaza in Primavera, capionatul U21 italian.
Interesant, nu?