Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

Despre educatia sportiva a copiilor!

Revista Pshychologies Magazine are in numarul din noiembrie 2 articole foarte interesante pentru parintii ai caror copii fac sport, unul dintre acestea numindu-se „Copiii si sportul”, iar celalalt „Tatii si educatia baietilor”.

In „Copiii si sportul”, gasim pareri foarte interesante […]

miercuri, 4 decembrie 2013, 7:48

Revista Pshychologies Magazine are in numarul din noiembrie 2 articole foarte interesante pentru parintii ai caror copii fac sport, unul dintre acestea numindu-se „Copiii si sportul”, iar celalalt „Tatii si educatia baietilor”.

In „Copiii si sportul”, gasim pareri foarte interesante ale psihologului Andreea Petrea. „Cei mici trebuie educati sa practice si sa indrageasca sportul … Prin sport, copilul isi dezvolta responsabilitatea, disciplina, spiritul competitiv, respectul fata de ceilalti si fata de munca, rabdarea, orientarea pozitiva fata de ceilalti, formindu-si un caracter frumos si echilibrat”, spune Andreea. Ea a insistat pe ideea de a se pune accent pe evolutia copilului in raport cu sine si nu cu ceilalti. Astfel, copilul invata sa-si gestioneze progresul, apreciindu-si valoarea personala intr-un mod obiectiv si mai putin frustrant. Daca apreciem mai mult efortul depus decit rezultatul final obtinut, teama de esec a copilului este mai usor indepartata. „Un antrenor priceput trebuie sa dea dovada de intuitie psihologica si de aptitudini pedagogice deosebite. Este necesar ca acesta sa comunice eficient cu copilul, dovedindu-i ca are incredere in el si ca il apreciaza, creind astfel un climat propice pentru dezvoltarea simtului datoriei si respectului fata de o autoritate”, afirma psihologul. Andreea Petrea crede ca antrenorul si parintii trebuie sa ajute copilul si sa-i explice ca a fi invingator nu presupune a fi primul, ci a-si folosi la maximum potentialul!

Si in celelalt articol se pune accent pe dezvoltarea increderii in sine a copilului. „Baietii vor avea o incredere mult mai mare in ei daca nu sint criticati de tati pentru situatiile in care nu au succesul asteptat de acestia. Una dintre marile nevoi ale unui baiat este de a se simti competent, iar daca tatal – eroul vietii sale, modelul si mentorul – il critica, toata stima de sine a fiului se clatina. Un alt lucru pe care taticii il fac in mod  frecvent cu fiii lor este de a intra in competitie cu ei, ca si cum ar avea puteri egale. Multi tatici simt atunci nevoia de a le arata baietilor ca ei sunt mai puternici si mai competenti, ceea ce, inca o data, le stirbeste baietilor increderea in ei insisi”, declara pshihologul Otilia Mantelers.

PS. Vorbesc de perioada pina in 11 ani. In teorie exista 3 perioade in drumul copiilor catre sportul de performanta.

1. Pina in 11 ani – este o perioada in care copilului trebuie sa-i asiguri un climat de joaca la antrenamente, sa-l initiezi, sa-i certifici progresul, sa-l obisnuiesti cu ideea de echipa, sa faca sport cu zimbetul pe buze

2. Intre 11 si 14 ani – este virsta in care copilul incepe sa gândeasca si din aceasta etapa antrenorii incep procesul de invatare

3. Intre 14 si 17  ani – pregatirea pentru marea performanta …

Comentarii (10)Adaugă comentariu

gogu frana (1 comentarii)  •  5 decembrie 2013, 11:06

totul ar fi super OK,dar,exista un dar,:in societatea noastra e foarte greu sa facem pasul catre normalitatea din occident.exemplu:parinti cu bani sant primi care fac rost de scutiri de efort pentru beizadele la orele de ed.sportiva.antrenorii de la centrele de copii si juniori sant platiti cu minimul pe economie,rezultatul?promovari cu „fleica si damigeana”.copi talentati in famili nevoiase au sanse de max.1%sa faca performanta nu are cine sa-i sustina,cine sa-i propuna.MENS SANA IN CORPORE SANA!La noi e o gluma,deaia avem juna generatie,obeza si cocosata!

sorin sirbu (2 comentarii)  •  5 decembrie 2013, 13:48

Gusti draga ,ai perfecta dreptate,totul pleaca din familie .Ce vede copilul acasa asa face si el in alta parte,de aici si marele adevar;copilul il ai asa cum il formezi,dar parintii…ii ai asa cum ti-i da Dumnezeu’

andrei (73 comentarii)  •  6 decembrie 2013, 15:00

Asa e teoretic corect, insa nici nu poti sa-ti lauzi copilul permanent, el persistand in greseli…

Un antrenor are pe cap 20 de copii diferiti, fiecare are un mod de a gandi impus de parinti, de multe ori vezi copii tupeisti, invatati de aprinti sa „dea din coate”.
Degeaba incearca antrenorul metodele descrise in articol, singura solutie este sa se educe parintii.
De multe ori vezi parintii cum se asociaza si isi obliga copiii sa aiba acelasi comportament, formand bisericute…

ovidiu_3003 (31 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 14:25

Interesant …

Gabriel (1 comentarii)  •  10 decembrie 2013, 15:09

Corect andrei !

andrei (73 comentarii)  •  12 decembrie 2013, 19:22

Multumesc, Gabriel.
Nici nu aveam cum sa fiu incorect, experienta ma invata.

Pe mine ma deranjeaza ca aceste lucruri se stiu, dar nu se spun public, aici mai avem de lucrat…

Cred ca si Gusti stie, macar s-a lovit de asemenea mentalitati, important e sa le scrie, fiind persoana publica, cu foarte multi cititori.
Aceste probleme au fost mereu, dezavantajul nostru este ca nimeni dinaintea noastra nu l-a scris, ca noi sa fim avizati.

Eu lucrez la o asemea carte, in care includ orice obstacol intervenit, pentru ca cei care vor veni, sa fie avizati si in cunostinta de cauza.
Corect ar fi ca fiecare dintre cei care intampina asemenea greutati sa le faca publice, sa nu lase si pe altii sa se loveasca de ele.
Poate asa, vom elimina ipocrizia, care acum este la putere, toti iti zambesc in fata, dar cand te intorci, daca ar putea, te-ar impusca.

jean (1 comentarii)  •  17 decembrie 2013, 9:38

va referiti probabil la sportul din clasele 1-4, pentru ca apoi baza de selectie se reduce drastic … sistemul educational din Romania fiind cel care pune sportul la pamant. Sunt putini sportivii care pot duce unul sau doua antrenamente pe zi alaturi de scoala poate si meditatii.

hutul (2 comentarii)  •  22 decembrie 2013, 17:26

off-topic: domnilor, a trecut în neființă liga fantastică? nu se mai ocupă nimeni de ea? cât costă licența? că poate o cumpăr eu…

arh. Gheorghe Petrescu (4 comentarii)  •  9 ianuarie 2014, 5:30

Daca copiii de astazi stau numai cu computerul, celularul, si alte minuni tehnice, necesare noii tehnologii mondiale, in brate, si consuma 12 ore pe zi cu ele, s-au dus de rapa pentru toata viata lor, daca, nu ies in aer liber. Daca nu fac miscare in aer liber, nu alearga, nu joaca fotbal, basket, handball, atletism, tenis de camp, patinaj, ski, inot, dar mai ales, alergarea simpla pe strazi, campuri cu iarba fara maidanezi, imbatranesc repede si devin obezi. Fara, o conditie fizica minima, vor deveni batrani inainte de vreme. Daca nu ai vointa, tu ca parinte, sa faci miscare fizica in fiecare zi, e grav pentru sanatatea copilului tau, iar mai tarziu, acest copil, va baga in el, medicamente pentru fortificarea organismului propiu. Cea mai mare prostie posibila. Daca Ministerul Invatamantului NU SE OCUPA DE COPII, la revedere cu noua generatie de maine. Nu vedeti dvs. ca romanii de azi nu au conditie fizica, de unde atunci performante notabile? Trebuie o noua ordine in celula societatii romanesti, FAMILIA, si aici, tata si mama, sa indemne copiii sa iasa afara in natura, sa alerge, sa fuga, sa faca un sport pentru el/ea de intretinere a organismului macar, daca nu vrei performanta intr-un sport sau altul. Daca parintii si scoala, nu se ocupa de acesti copii ce cresc sub ochii lor si nu devin constienti de rolul sanatos al unui program zilnic in aer liber, degeaba vorbim si batem apa in piua. Asa ca, guvernul, ministerele, scoala, familia, si alte institutii si organizatii, sa-si faca timp pentru a rezolva o problema vitala din viata acestor copii nascuti in secolul supercomputerizarii nebune, unde, „copilul”, e legat de aceasta noua tehnologie, ca un magnet, ce nu mai poate SCAPA. Am vazut tineri ce nu mai stiu sa mearga pe doua picioare, deoarece, nefacand miscare si sport in aer liber, devin batrani inainte de vreme. Trebuie imbinat armonios studiile pentru scoala cu sportul, si atunci ne vom ridica si noi ca altii. De ce in SUA unde locuiesc de 24 de ani se poate si in Romania nu? De ce? Credeti ca aici nu sant saraci si nevoiasi ca in Romania? Ba da, dar, au vointa si tata, si mama, si nu-i lasa de capul lor. Ca sa nu mai spun ca sistemul American de Invatamant nu permite NEEDUCAREA NOII GENERATII. In Romania vad ca lumea devine mai saraca dupa 24 de ani de la prabusirea comunismului, iar guvernul Romaniei nu vrea sa auda de investitii in scoala, sport, facilitati pentru cei care ar vrea sa-si dea copiii la scoala dar, nu-i asculta NIMENI. PACAT. Iubesc Romania dar NU IUBESC MITOCANII EI, din toate sferele de influenta, politice, economice, sociale, etc. Desteapta-te Romane, din fruntea tarii, in acest inceput de an 2014, si nu lasa noua generatie de copii si tineri, in voia soartei. Fa ceva pentru aceasta noua generatie, flamanda, neajutorata, depasita de posibilitati de tot felul, fara perspectiva, fara viitor scolastic sanatos, fara sanse de a face un sport de performanta, fara un vis si realizarea lui, intr-o lume plina cu de toate. Va urez la toti, LA MULTI ANI 2014! DESTEAPTA-TE ROMANE!

andrei (1 comentarii)  •  13 ianuarie 2014, 12:42

Stimate domnule Petrescu,
Este un lucru stiut ca oamenii si vremurile se schimba.
Nu putem aplica metodele de acum 25-30 de ani, copiilor de astazi.
E adevarat, copiii din trecut au avut o viata sportiva, fara telefoane, calculatoare, doar cantonamente (pt sportivi) care au adus la mari lacune educationale, multi dintre ei, nestiind sa acorde corect verbele in propozitii.
Eu am convingerea personala ca cei de astazi sunt altfel, nu poti sa nu te adaptezi la vremuri noi si sa mentii metodele de acum 25-30 de ani, care culmea, nu adus mari performante in plan sportiv si nici profesional.
In zilele noastre, copiii americani se nasc cu calculatorul in brate, au telefoane de la 3-4 ani, dar asta nu-i impiedica sa fie cei mai tari din lume la sport.
De ce nu invatam de la ei, de ce e nevoie sa ne intoarcem in timp, folosind o metoda veche ?
Cred ca aici e vina instructorilor, ei nestiind sa se informeze si sa se adapteze noilor vremuri, folosind ce stiu ei ca a mers.

E adevarat, exista tineri care nu stiu sa mearga, dar un procent infim, procent regasit si in cele mai sportive natiuni.
Dar ce e mult mai important nu se spune, copiii nu au spatii unde sa faca sport, in Bucuresti abunda de locuri de joaca, intesate cu leagane si alte prostii pentru copiii pana la 2 ani.
Mult mai corect era sa se amenajeze terenuri si in jurul acestor terenuri sa functioneze instructori si descoperitori de talente tinere.
Eu demonstrez oricui interesat ca un copil din generatia tanara (10-12 ani) nu va acelasi randament sportiv daca i se impun restrictii gen calculator, internet, telefon.
Copilul e copil inainte de toate, nu e robot pe care sa-l ungi si sa-l programezi, are nevoie de joaca si el cu asta a crescut.

Exista metode destule, exemple avem in orice tara din Europa, scolile au competitii interne, cartierele, la fel, dar totul este organizat de ministere, sau administratii.

La noi, toti fug de raspundere, se ascund in spatele „nu sunt bani”.
Scoala da vina pe parinti, parintii dau vina pe scoala.
Adevarul e simplu : atat timp cat copilul e la scoala, raspunde scoala.
Numai ca s-a gasit un „savant” care a introdus o metodica in scoli, in asa fel incat nici meditatiile nu mai ajung, probabil se doreste sa avem numai olimpici, ceea ce e inuman.
Oare stie cineva din invatamant ca in Vest, scolile au in programa cursuri despre viata in societate, copiii in primii doi ani invata ce nu au voie sa faca in public, isi dezvolta calitatile, talentele, in sport, in arta, in orice e cazul.
La noi, au ajuns sa faca ecuatii si fractii.

Comentează