Despre educatia sportiva a copiilor!
Revista Pshychologies Magazine are in numarul din noiembrie 2 articole foarte interesante pentru parintii ai caror copii fac sport, unul dintre acestea numindu-se „Copiii si sportul”, iar celalalt „Tatii si educatia baietilor”.
In „Copiii si sportul”, gasim pareri foarte interesante […]
Revista Pshychologies Magazine are in numarul din noiembrie 2 articole foarte interesante pentru parintii ai caror copii fac sport, unul dintre acestea numindu-se „Copiii si sportul”, iar celalalt „Tatii si educatia baietilor”.
In „Copiii si sportul”, gasim pareri foarte interesante ale psihologului Andreea Petrea. „Cei mici trebuie educati sa practice si sa indrageasca sportul … Prin sport, copilul isi dezvolta responsabilitatea, disciplina, spiritul competitiv, respectul fata de ceilalti si fata de munca, rabdarea, orientarea pozitiva fata de ceilalti, formindu-si un caracter frumos si echilibrat”, spune Andreea. Ea a insistat pe ideea de a se pune accent pe evolutia copilului in raport cu sine si nu cu ceilalti. Astfel, copilul invata sa-si gestioneze progresul, apreciindu-si valoarea personala intr-un mod obiectiv si mai putin frustrant. Daca apreciem mai mult efortul depus decit rezultatul final obtinut, teama de esec a copilului este mai usor indepartata. „Un antrenor priceput trebuie sa dea dovada de intuitie psihologica si de aptitudini pedagogice deosebite. Este necesar ca acesta sa comunice eficient cu copilul, dovedindu-i ca are incredere in el si ca il apreciaza, creind astfel un climat propice pentru dezvoltarea simtului datoriei si respectului fata de o autoritate”, afirma psihologul. Andreea Petrea crede ca antrenorul si parintii trebuie sa ajute copilul si sa-i explice ca a fi invingator nu presupune a fi primul, ci a-si folosi la maximum potentialul!
Si in celelalt articol se pune accent pe dezvoltarea increderii in sine a copilului. „Baietii vor avea o incredere mult mai mare in ei daca nu sint criticati de tati pentru situatiile in care nu au succesul asteptat de acestia. Una dintre marile nevoi ale unui baiat este de a se simti competent, iar daca tatal – eroul vietii sale, modelul si mentorul – il critica, toata stima de sine a fiului se clatina. Un alt lucru pe care taticii il fac in mod frecvent cu fiii lor este de a intra in competitie cu ei, ca si cum ar avea puteri egale. Multi tatici simt atunci nevoia de a le arata baietilor ca ei sunt mai puternici si mai competenti, ceea ce, inca o data, le stirbeste baietilor increderea in ei insisi”, declara pshihologul Otilia Mantelers.
PS. Vorbesc de perioada pina in 11 ani. In teorie exista 3 perioade in drumul copiilor catre sportul de performanta.
1. Pina in 11 ani – este o perioada in care copilului trebuie sa-i asiguri un climat de joaca la antrenamente, sa-l initiezi, sa-i certifici progresul, sa-l obisnuiesti cu ideea de echipa, sa faca sport cu zimbetul pe buze
2. Intre 11 si 14 ani – este virsta in care copilul incepe sa gândeasca si din aceasta etapa antrenorii incep procesul de invatare
3. Intre 14 si 17 ani – pregatirea pentru marea performanta …